Wastrel
0 megosztás

Bevezetés a piros pirulába 2. – Magányos út a csúcsra

Első alkalommal már kitárgyaltuk, miről is szól valójában a piros pirula. Mielőtt azonban fejest ugrunk a habokba, akad még egy fontos téma, mellyel jobb mindenkinek tisztában lenni, mielőtt eldönti, ténylegesen szüksége van-e erre a radikális módszertanra az élete rendbetételéhez. Célszerű listázni azon tényezőket, kik azok, akikre számíthatunk, és milyen állomásokon kell keresztüljutnunk utunk során.

Kék pirula vs. piros pirula

A Férfihangon a legtöbbek már tisztában vannak a piros pirula jelentésével, ám ennek a cikksorozatnak a célja, hogy az abszolút laikust is beavassa a fogalomba. Az első részben már megfogalmaztam eme kifejezés jelentését és dimenzióit, most néhány nagyon egyszerű példával élve illusztrálnám, mi a különbség a piros pirula, és a társadalmi dinamikákkal kapcsolatos széles körben elfogadott felfogásokat tömörítő kék között.

Probléma: Sikertelen vagyok a nőknél.
Kék pirulás javaslat: Légy magabiztos, és add önmagadat. A lényeg, hogy a lányt boldoggá tedd.
Piros pirulás javaslat: Játssz el egy olyan szerepet, amit a nő vonzónak tart, majd ezt a szerepet integráld a személyiségedbe. A lényeg, hogy magadat boldoggá tedd.

Probléma: Szegény vagyok, és nem kapok munkát.
Kék pirulás javaslat: Képezd magad, és helyezkedj el egy nagynevű multinál. Dolgozz minél szorgalmasabban. A jólét alapja a munka.
Piros pirulás javaslat: Képezd magad, és kamatoztasd tudásod a saját hasznodra. Vállalkozz. Dolgozz minél hatékonyabban. A jólét alapja a megélhetés, mindegy, mennyi munkával éred el.

Probléma: Túlsúlyos vagyok, és ez az önbizalmamat rombolja.
Kék pirulás javaslat: Diétázz.
Piros pirulás javaslat: Sportolj.

A fenti példázatokból látni lehet, hogy a társadalom mindig passzív jelleget öltő javaslatokkal él a problémák megoldására, míg a piros pirula az aktivitást, a körülményekhez való alkalmazkodást és a folyamatos, személyes fejlődést preferálja.

Fontos kiegészítő információ, hogy a piros pirula nem a szent Grál, és nem nyújt segítő kezet a gödörből való kilábaláshoz, csupán tanácsokat ad, melyekből mindenki a saját erkölcsi, morális és társadalmi értékrendjének megfelelő morzsákat csipegetheti ki a tálból. Aki megreked valahol a fejlődés útján, azok számára konkrét folyamatleírásokkal is operál, melyek demonstrálják, hogyan lehet egy vágyott célt elérni (tehát a fenti példázatok esetében sem egymondatos válasszal szolgál, hanem konkrét lépések sorozatával, melyeket elvégezve elérhetjük, vagy legalábbis sokkalta nagyobb eséllyel juthatunk a vágyott cél közelébe, mint a kék pirulás tanácsok esetében). A kék pirulás vélemények forrásai az általános társadalmi vélekedés, a pirosé pedig egyedi esettanulmányok, reprezentatív kutatások, valamint olyan elhallgattatott kísérletek, melyek eredményei szembemennek a hagyományos társadalmi hiedelmekkel. A társadalom mindig egyféle véleményt fogalmaz meg minden kérdéssel kapcsolatban (melyek a tömeg álláspontját képviselik), míg a piros pirula vélemények és tapasztalatok százait ütközteti egymásnak, melyek közül mindenki a saját személyiségére szabottan választhat szimpatikus módszertant.

Kísérők az úton

A társadalmi dinamikák egyik fontos alaptétele, hogy ha több ember összefog egy közös cél érdekében, ezt a célt együttes erővel sokkal könnyebben tudják abszolválni. Ez a megállapítás a piros pirulára nem igaz. A piros pirula alternatív és underground volta garantálja, hogy – működőképessége ellenére – a társadalom java része ne tartsa elfogadhatónak a megfogalmazott módszertanokat, illetve – mivel az egyéni érvényesülésre koncentrál – érdekellentét esetén ne alakulhasson ki egy egészséges kompromisszum. Nem véletlenül említettem korábban, hogy ez az életút egy súlyos felelősség. Működhet viszont az összefogás két piros pirulát nyelt személy esetén, ám ezek találkozása ritka, mint a lakkozott radír.

redpill2_1

A fentiekből leszűrhető, hogy a társadalmi dinamikák irányával szembemenő ismeretek elsajátítása és az út a csúcsra egy magányos tevékenység. Mindenkinek, aki ezt az utat választja, fel kell készülnie a barátok elvesztésére, a család rosszallására, a kollégák ellenszenvére. Bár az út során ki lehet fejleszteni egyfajta asszertív kommunikációt, vagy az alkalmazkodás kedvéért megjátszani régi énünket, a megfelelő recept felfedezése rendkívüli erőfeszítéseket kíván.

A fejlődés állomásai

Sokan nem tudnak felkészülni rá, de a változás mindig egyfajta veszteséggel, kis túlzással élve gyásszal jár. Annyira igaz ez az analógia, hogy a változás eléréséhez szükségszerű önmagunk régi énjének halála, melynek során bekövetkező gyászszertartás lefolyása hasonló a halál kapuja előtt sínylődő betegek agóniájához. Elisabeth Kübler-Ross, egy svájci pszichiáter, aki meglehetősen egzotikus területen mozgott (halál-kutató volt) leírta a veszteségből eredő gyász öt fokozatát a halálos betegségben szenvedők szemszögéből. Ugyanezt az öt fokozatot kell megjárni ahhoz, hogy a red pill igazságait egyáltalán képesek legyünk befogadni. Mivel a társadalom már kisgyerekkortól kezdve hazugságok garmadájával etet bennünket (és ebből a hazugságáradatból a télapó a leglightosabbak közé tartozik), a piros pirula lenyelése kezdetben rendkívül nehézkes, és keserű szájízt hagy maga után. Mindenkinek fontos tudni, mire vállalkozik a keserű igazság megismerése után, ezért leírom a folyamatot egy tetszőleges, frissen pirulát nyelt hős nézőpontjából.

Tagadás: Hősünk felfedezi a piros pirulát. Rádöbben arra, hogy egyéni tapasztalatai sokkal inkább a piros piruláéval analógok, semmint a társadalom által belé plántált ismeretekkel. Ez súlyos kognitív disszonanciákat eredményez benne, ám egyelőre nem mer rálépni a sárgaköves útra, mert az ismerősök pressziója egyelőre nagyobb hatással van rá a megismert igazságoknál.

Harag: Hősünk egyértelműen felismeri, hogy a társadalom hazug eszmékkel etette őt, ám ő maga még mindig túlzottan a konformizmus rabja. Megkezdődnek a súrlódások barátokkal, rokonokkal. Akár életminőségre is kiható veszteségek következhetnek be.

Alkudozás: Hősünk megpróbálja újonnan szerzett tudását érvényesíteni ismerősi körén, de kudarcot vall. Ismerősei elvesztésétől való félelmében visszagravitál eredeti személyisége felé, ahol katasztrofális kognitív disszonancia elszenvedője lesz: döntenie kell, az alkalmazkodást és ez által a hosszú távú boldogtalanságot választja, vagy pedig vállalva a veszteségeket magáévá teszi az új szemléletet.

Depresszió: Akár tényleges depresszió is lehet. A világ egy kietlen pusztaságnak tűnik, mely kitaszított bennünket. Bekövetkeznek a veszteségek, a barátok felszívódnak, a család ellenszegül a változásoknak.

Elfogadás: Hősünk elfogadja a veszteségeket, ismét látja értelmét az életnek, és megkezdődik az önfejlesztési folyamat, immáron red pill alapokon. Egy több éven át tartó, dombokkal és szakadékokkal tarkított huzavona után a valóság hozzáigazodik hősünk elképzeléséhez, megszűnnek a kognitív disszonanciák. Új barátok születnek. Boldogságunk innentől csak rajtunk múlik.

A veszteségek többsége sajnos nem elkerülhető, de a gyász lerövidíthető, amennyiben képesek vagyunk lelkiekben előre felkészülni a legrosszabbra.

A személyes sikered nem a környezeted sikere

Első alkalommal taglaltuk, hogy a piros pirula olyan önfejlesztési módszertanokat tartalmaz, melyek homlokegyenest ellentétesek a széles társadalom által elfogadott elméletekkel és normákkal. Ennek szükségszerű következménye a barátokkal, családdal, munkatársakkal és a tágabb környezettel való éles szembemenés. Automatikusan adódik, hogy az ismerősi kör nem hogy nem segít, de egyenesen akadályozzák a változásokat, hiszen az sérti őket a már kialakult hierarchikus viszonyok felbomlása miatt. Az ismerősi kör nem nézi jó szemmel, ha valaki státuszban föléjük kerekedik.

Megismerkedéskor mindenki belekerül a másik ember fejében egy képzeletbeli dobozba, melyet gondolatban meg is címkéznek (lúzer, de jófej, ezért lógok vele; hatalmas nagy balek, de megcsinálja a házi feladatomat, ezért lógok vele; nagyképű és elviselhetetlen, de tartom vele a kapcsolatot, mert valamilyen előnyt biztosít számomra), és szeretnék, ha ott is maradna, ahova eredetileg pakolták, mert a rendetlenség nem jó. Saját megfigyelésem szerint még a szülők sem tudják kivonni magukat az irigység kultúrája alól, és képmutatásukkal ellentétben egyáltalán nem szeretnék, ha gyerekük többre vinné, mint saját maguk, hiszen ezzel abba a súlyos kognitív disszonanciába kerülnek, hogy vagy a gyerek lett érdemtelenül sikeres, vagy nekik nem volt elég bátorságuk/szorgalmuk/kitartásuk véghezvinni, amit az utódnak sikerült.

Aki tud angolul, az további értékes gondolatokat olvashat a témáról a Reddit red pill fórumában, részemről mindent elmondtam az alapokról, amit szerettem volna. A következő alkalommal már ténylegesen is beleugrunk a mélyvízbe, tessék a válaszott pirulától függően felvenni az úszógumit (kék), vagy megtanulni úszni (piros).

Post Author: Wastrel

Wastrel
Az Y generáció tagjaként rendesen szítom a feszültséget bolygónk többi korcsoportjával szemben. Tipikusan az a fajta férfi vagyok, akinek a véleménye különbözik az emberiség 99,9%-ától, és ezt büszkén vállalja. Megrögzötten kreatív elme vagyok, mindenben azt nézem, mi a rossz és hogyan lehetne javítani rajta. Nincs, aki felettem álljon, mert múltbéli főnökeimet már mind szanatóriumban kezelik. Tükör vagyok az ismerőseim számára, ugyanúgy bánok velük, ahogy ők is velem, nem véletlen, hogy sokszor megutálnak. :) Kortársaimmal ellentétben én mindig a jövőben élek, és világuralmi terveim megvalósításán dolgozom. A legideálisabb határidő a feladataim elvégzésére mindig a holnap, a legideálisabb alvásidő pedig a még öt perc. Sokminden van már a rovásomon, 5 éven keresztül tevékenykedtem különböző PC-s játékmagazinoknál, 2 éven át voltam játékfejlesztő és lassan tíz éve hobbi DJ-ként is működöm, bár ugyanennyi ideje tervezek világsztárrá válni. :) Számomra kreativitásom és kitűzött céljaimhoz való görcsös ragaszkodásom megélése sokkal fontosabb minden másnál, képtelen vagyok kompromisszumot kötni, csakazértis nappal alszom és csakazértsem vagyok hajlandó belógatni a kezemet a cégvilág húsdarálójába. Nem izgat az előrelépés meg a szakmai fejlődés, amit akarok, úgyis elérek anélkül, hogy bájgúnárkodnom kelljen hozzá. A szélsőségek embere vagyok: sok tekintetben végletesen konzervatív, más tekintetben liberális. Nem ragaszkodom a hagyományos nemi szerepekhez, úgyis hatékonyabban takarítok nálad, és finomabbat főzök. :) Ne állj az utamba, ne akarj megváltoztatni. Sokan megpróbálták, nem véletlen, hogy mostanra már nincsenek közöttünk. De ha támogatsz, és mellettem állsz a rosszban is, azt meghálálom.
f Facebook
0 megosztás


41
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
8 Egyéni hozzászólás
33 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
18 Hozzászólások szerzői
gpeterszKalmanPash CutterNaoooedie Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
DennisVT
Újságíró

Van egy-két pont, amit nem egészen ugyanúgy látok.

Kék pirulás javaslat: Légy magabiztos, és add önmagadat. A lényeg, hogy a lányt boldoggá tedd.
Már a ‘légy magabiztos’ is egy átmenetibb tanács: blue pill tanács leginkább az, hogy nincs kan tanács, ehhez nem kell tanács, úgyis megoldódik magától.

A pénz-munka témában: “Piros pirulás javaslat: Képezd magad, és kamatoztasd tudásod a saját hasznodra. Vállalkozz. Dolgozz minél hatékonyabban. A jólét alapja a megélhetés, mindegy, mennyi munkával éred el.”
Hozzátenném: “és mindegy, hogy másnak esetleg hátránya származik-e vagy sem. Átgázolsz-e máson vagy sem. A redpill nagyon önző tud lenni, csak az egyén önös érdekei a fontosak”
Ez egy olyan pont, ahol aztán mindenkinek saját magára kell kalibrálnia a dolgot. Mi fér neki bele, és mi nem. Itt jön először ki igazán az, hogy ez az egész rohadt nagy visszatetszést okozhat, és megromolhatnak bizonyos emberi viszonyaid.
Nagyon kevés olyan igazán sikeres ember van a világon, aki a sikerhez vezető úton egy kedves, aranyos, önzetlen, gondoskodó ember volt…

“Probléma: Túlsúlyos vagyok, és ez az önbizalmamat rombolja. Kék pirulás javaslat: Diétázz.”
Kék pirulás javaslat szerintem: “Kit érdekel. Legyen önbizalmad. Csak úgy. Legyen. Ne a súlyodtól függjön az önértékelésed, aki szeret téged, az így is szeretni fog.”

“- Tagadás: Hősünk felfedezi a piros pirulát. Rádöbben arra, hogy egyéni tapasztalatai sokkal inkább a piros piruláéval analógok, semmint a társadalom által belé plántált ismeretekkel. Ez súlyos kognitív disszonanciákat eredményez benne, ám egyelőre nem mer rálépni a sárgaköves útra, mert az ismerősök pressziója egyelőre nagyobb hatással van rá a megismert igazságoknál.”
Tagadás fázis szerintem: “Ez a redpill egy hülyeség, a világ nem működhet így, ez nem is igaz, csak vmi  béna frusztrált emberek gyülekezőhelye”
Nagyon sokan itt végleg elakadnak. (Neo is megkérdezte, hogy visszamehet-e a mátrixba) A nyitottabbak, befogadóbbak, kíváncsibbak már általában észreveszik itt-ott az igazságokat, ráismernek néhány pillanatra a saját életükben, a saját gondolataikban.

Ez viszont rohadt fontos, és nem szabad hagyni, hogy bárki elhitesse az ellenkezőjét: “A személyes sikered nem a környezeted sikere
Saját példa: A gimi évei során nem voltam egy nagy irodalom-guru, de elboldogulgattam közepes osztályzatokkal. A próbaérettségit pl megírtam négyesre harmadik év végén. De az igazi érettségi előtt nagymamám – aki eléggé kontrolláló és ugyanakkor pesszimista természet – kitalálta, hogy úgyis meg fogok bukni, mert az érettségi iszonyú nehéz, én meg sosem szerettem irodalmat tanulni. Ugyanakkor a tágabb családban van irodalom-tanár, szóval addig erőlködött, amíg pár hónapon át hetente egyszer-kétszer korrepetálásra jártam. Nem fogom tagadni, hogy segített a dolog. Tényleg segített, végül 4est kaptam. Viszont évekig hallgattam utána nagyitól, hogy az ő közbenjárása nélkül megbuktam volna. (A valóság az, hogy esetleg 3ast kaptam volna, nem 4est), és neki köszönhetem. Ezt már akkor kikértem magamnak, volt bennem a redpillből egy adag. Állandóan vita és veszekedés lett belőle.
De rohadt fontos, hogy amit te érsz el az életedben, teljesen vagy túlnyomórészt önerőből, abból a sikerélményből sose engedj át, és légy tisztában azzal, hogy az a te sikered. Segített valaki? Tök jó, köszönd meg. De ha túlnyomórészt te dolgoztál meg érte, akkor a te sikered, és ne hagyd, hogy bárki elvegye.
Ja igen, kb ezzel egyidőben ugyanezt eljátszottuk az angol nyelvvizsgámmal is…

alszentpeter
Olvasó
alszentpeter

Nem tudom, mit vártál öreganyádtól. Azért ritka fölösleges így összeveszni vele :D amellett, hogy tiszteletlenség is. Tudom, hogy most red pill van, és fel kell rúgni a családi kötelékeket, de azért ha nem létszükség, azért fölösleges. S egy kis red pill: bizony bizony a kölykök sikerét és kudarcát 18-20 éves korukig elsősorban a genetika, a szülői háttér, és az anyagi lehetőségek határozzák meg. Persze sajnos buta pedagógiai hiba, hogy a siker miatt nem lett a buksid megsimálva. Remélem azóta felismerted, hogy bizonyos embereknek mondhatsz akármit, akkor is ragaszkodnak a saját baromságukhoz. Talán nem épp az lenne a lényeg, hogy ne függj az ilyen emberek elismerésétől? Persze, jobb lett volna, ha céltudatosan öntik beléd az önbizalmat, mert kétségtelen, hogy azt nőre és dugásra lehet váltani. Viszont a család az adott, azzal kell főzni ami van. Barátot, barátnőt, munkát és főnököt viszont te választassz …

Két gondolat a nagymamás problémához: az ilyen embereknél elég, ha a család többi tagja tisztában van az igazaddal (erre szövetséges az a szülő, akinek az anyukája .. merthát vele kezdte a terrort .. gondolom…). a nagyinak pedig elég, ha picit megkérdőjelezed az állítását. a legfontosabb, hogy mindig nyugodt és higgadt maradni. fel lehet fogni ezt gyakorlásnak is :)

 

edie
Olvasó
edie

A diéta (bizonyos hízlaló ételek kizárása, minimumra csökkentése) még működik is.

Sydra
Olvasó
Sydra

“… megszűnnek a kognitív disszonanciák. Új barátok születnek. …”
Újszülöttekkel barátkozzak? Pedofilnak fognak nézni!

Art
Olvasó
Art

Van egy fehér pirula is: MGTOW

Reszet Elek
Újságíró

A környezet ellenérzései sokkal inkább abból eredhetnek hogy megszoktak egy “te”-t és nem igazán értékelik annak megváltozását. A személyiség , a változások kapcsán módosuló értékítélet, fontossági sorrend hatásáról egy teljesen más példa ugrik be. A klinikai halált “túlélő” vagy életében döntő, katarktikus élményt átélő emberek gyakran elveszítik szeretteiket, barátaikat mivel személyiségük az élmények hatására döntően megváltozik, megváltozhat. Szóval nem szükségszerűen a sikerek miatti féltékenység az ok.

A cikkben foglalt fokozatokról szól Deansdale cikke is

A kép nagyon találó, egyben megkapó.

Serathis
Olvasó
Serathis

Megjegyezném, hogy a Svájci kutató nem a hozzátartozók gyászának fázisait írta le, hanem a halálos betegekét Ezt gyakran el szokták rontani.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Ajánlom figyelmetekben a következő linket:

http://www.ted.com/talks/esther_perel_the_secret_to_desire_in_a_long_term_relationship?language=hu
ez a videó
illetve ez a szöveges átírat:
http://www.ted.com/talks/esther_perel_the_secret_to_desire_in_a_long_term_relationship/transcript?language=hu

Bár a hölgy a párkapcsolaton belüli mindkét nemre jellemző sexuális hozzáállásról beszél, de ha figyelünk és végiggondoljuk, akkor 99%-ban a nők működését írja le “szalonképes” formában, a hipergámiától kezdve a teljes ösztön és biológiai késztetéseikkel egyetemben. A megállapításai nszerintem nagyon pontosak a nőkre vonatkozóan!
Egy gondom van vele, hogy a férfi párja nincs meg ennek az előadásnak, bár itt a férfihangon össze lehet ollózni :)

 

Egy pici zavart érzek a feminista paradicsomban :)

http://www.life.hu/intim/20150511-ezert-lesz-jobb-ferj-mama-pici-fiabol-mint-a-rosszfiukbol.html

SIL
Olvasó
SIL

“Egy pici zavart érzek a feminista paradicsomban :)”

Milyen zavart?! Támogató cikk az egyedülálló anyáknak és a fiaiknak akik 30+ évesen még az anyjukkal élnek…

Deansdale
Admin

“Egy pici zavart érzek a feminista paradicsomban :)”

Ez a cikk felháborítóan borzalmas.

DennisVT
Újságíró

Na EZ ilyen bluepill “tanács” úgy összességében a jófiúknak:
Csak várd ki a sorod, fiatalon had bulizzanak a csajok a baltaarcú rosszfiúkkal, eljön majd a te időd, amikor ezek a lányok is érettebbek, megfontoltabbak lesznek, és rájönnek, hogy veled jobban járnak. Neked pedig úgyis egy normális lány kell, nem pedig a hülye bulis-csajszi.

Óóóó mennyit hallottam én ezt:) És az a helyzet, hogy van benne igazság. És tökjól működik a dolog, amíg a férfi bele nem gondol, vagy valaki az orra alá nem dugja, hogy ez mit is jelent konkrétan: “Amikor már elkezd halványulni a szépsége és a fiatalsága, akkor majd téged választ, de nem egy igazi választás lesz ez, hanem egy kényszer. Heteken-hónapokon át kell majd udvarolj neki az első szexért, amit előtted 30an megkaptak ‘ingyen’, ráadásul akkor, amikor még értékesebb (fiatalabb vonzóbb) volt. Te majd fizetsz azért, amiért másnak nem kellett. Megkapod a 10 éves autót a szalonból, amit előtted több tucatnyian már túlhajtottak. De örülj neki. Szex se lesz annyi, és olyan, de téged szeretni fog, azokkal a fiúkkal a múltban csak bolondozott…
De miket is beszélek… mégis mit képzelsz magadról, semmi közöd a múltjához, a jelen a fontos!!:)

alszentpeter
Olvasó
alszentpeter

ez egyébként egy tök jó megoldás, sok haverom csinálja így. a lényeg: jó házassági szerződés, odaadó, végtelenségig kiszolgáltatott anyuci, és nem szabad otthonról nézegetni a beszamolok.com-ot.

visuo
Olvasó
visuo

Tisztelt Szerkesztőség!

Ezt a cikket le lehetne hozni Férfihangon, nagyon aktuális:

http://wmn.hu/2015/05/13/csobe-huzott-apak/

Naooo
Olvasó
Naooo

Milyen szerencsések, mert biztos az ő gyerekük. Hát.

SIL
Olvasó
SIL

Pontosan! Az apasági teszt háromból kettőt felszabadítana… csak ők rendes srácok, erre nem is gondolnak. Bár jogilag lehet értelmetlen is, ehhez – még – nem értek…

alszentpeter
Olvasó
alszentpeter

Aki elég geek, és tud angolul, talán érti ..

“Peace is a lie, there is only passion
Through passion, I gain strength
Through strength, I gain power
Through power, I gain victory
Through victory, my chains are broken”

S a blu pill változata

“There is no emotion, there is peace.
There is no ignorance, there is knowledge.
There is no passion, there is serenity.
There is no chaos, there is harmony.
There is no death, there is the Force.”

 

Deansdale
Admin

Erre annyit válaszolnék, hogy aki világi hatalommal akarja a létezése láncait leszaggatni, annak keserves csalódásban lesz része :)

alszentpeter
Olvasó
alszentpeter

Azt hiszem itt senkinek sem célja olyan láncok szaggatása. Viszont vannak más, amit lehet szaggatni :D