Toplak Zoltán
1 megosztás

Miért és hogyan ünnepeljünk Apák Napját?

Apa lehet sokféle, de alapvetően: elvált, vagy nem elvált. Mindkettőre jellemző, hogy több szinten is kihívások elé van állítva: már gyermeke születésénél ott a helye, elsősorban az ő dolga gondoskodni a család anyagi biztonságáról és ma már a háztartásból is ki kell vegye a részét. Mos, főz, takarít, pelenkáz, esti mesét mond. Bevásárol, amikor sokszor csak az ilyen színű, olyan hosszú, amolyan márkájú termék a jó.

Aki elvált, az új családban várnak rá ezek a kihívások, vagy él egyedül és küzd: a magánnyal, a gyerekláthatásért, vagy ha az megvan, akkor a gyermekeivel, hogy megtanulják megállni a helyüket az életben.

De a munkahelyen is éppen ugyanúgy küzdeni kell: az elvárásokkal, az új tudnivalókkal, továbbképzésekkel, a főnökkel a béremelésért, vagy önmagával, hogy bírja a stresszt, esetleg a törvénytelen plusz elvárásokat teljesíteni, melyek ellen úgyis ketten-hárman emelnek csak szót, s a vezetés fél kézzel intézi el őket.

Van miért megállni és biztatni, ünnepelni az apákat.

Ünnepelni lehet intézményesen, ma már egyre több iskola, óvoda ismeri fel ennek fontosságát, és tartanak vetélkedővel, versekkel kis háziünnepséget. Majdnem, mint az Anyák Napja, csak több benne a játék. Lehet közösen ünnepelni: baráti társaság összebeszél, és elmennek családosan kirándulni, például. A pihenőn pedig el lehet fogyasztani az erre az alkalomra készített süteményt, akár tortát. Vagy apa kedvenc ételét.

Lehet, hogy apa kap: kis ajándékot (pl. egy kézzel készített kis borítékot, benne tíz forinttal, ráírva: „Apáé”.), verset, kényeztetést, (hideg sör és masszírozás a tévéprogram mellé, este gyerekek korán lefektetése és gyertyafénynél közös program anyával), együtt meccsnézést (ha egyébként ez nem jellemző), valami meglepetést (családi hőlégballonos kirándulás, ahogy anya szervezi), stb.

Lehet, hogy apa ad: Apák Napra kirándulást szervez a Csodák Palotájába, vagy ő készít egy meglepetés ételt az övéinek, illetve mivel nyár van, élményfürdő látogatása, vagy ezekhez hasonló. Mivel az ünnepelt is megajándékozhatja övéit a jeles napon.

Itt van Apák Napja, ünnepeljünk örömmel, mert kijár nekünk – apáknak!

Post Author: Toplak Zoltán

Toplak Zoltán
Lassan ötvenes, kétgyermekes apuka vagyok. Nagyon fontos nekem a férfimozgalmi tevékenység és a keresztény hit. Egy férfiközösség szervezője vagyok, igyekszünk megélni és kivinni a világba egészséges férfiszellemet. Személyes tapasztalatom az, hogy ez sok küzdelemmel és mély fájdalommal jár. De a végeredmény magáért beszél - megéri. ;-) eposzegy@gmail.com - on személyesen el lehet érni. Kommenteket ritkán olvasok.
f Facebook
1 megosztás


15
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
6 Egyéni hozzászólás
9 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
8 Hozzászólások szerzői
BelvederehgyiAdolf WeiningerDarth_PeterArt Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Koriander
Olvasó
Koriander

https://www.youtube.com/watch?v=1OR8bmWyDHc
a családfôsèg legnehezebb keresztje, amikor összecsapnak a hullámok, akkor sem lehet tapicskolni az önsajnálatban, mert ott a felelôssèg a többiekèrt és a férjem homlokán mélyülô ráncból tudom, hogy neki sem egyszerû, pl. hogy muszáj mennünk a jelenlegi otthonunkból, de egyszerûen egyikünk se akarja a gyerekek vállára olyan terhet pakolni ami nyugtalanná tennéi az álmukat (ezèrt jövök hézagosan).

VivienLeigh
Olvasó
VivienLeigh

Sok erőt és kitartást kívánok !

Reszet Elek
Újságíró

Ezt igazán szomorúan olvasom.

Koriander
Olvasó
Koriander

Viv+Elek köszi, hálIstennek a mi helyzetünk inkább a Gondviselès, vmi nagyobb bajtól próbálnak megóvni minket.

VivienLeigh
Olvasó
VivienLeigh

Nagyon boldog Apák Napját ! (amióta gyermekem van, mindig megünnepeltük) . Ez így fair,rengeteg gondoskodó,igazi édesapa él a Földön és megérdemlik,hogy ünnepeljük őket (és egy kicsit könnyes szemmel az édesapámra is emlékezem)

hgyi
Szerkesztő

Én fölhívtam aput tegnap. Nem értette. És nem azért, mert már 90 éves… :o))) (Háromszor visszakérdezett, hogy mit is akarok tulajdonképpen.) A végén megköszönte a megemlékezést. :o))

Koriander
Olvasó
Koriander

cuki. az en apukam is örült.

Reszet Elek
Újságíró

“már gyermeke születésénél ott a helye” – illetve már azt megelőzően is min. kilenc hónappal.

Hogy miről szól az apák napja? Arról hogy felhívja a figyelmet, az apa tevőleges jelenléte nélkül nem lehet minden tekintetben egészséges gyermeket nevelni. Egyben jelezze, hogy a gyermekek túlnyomó többségének nélkülözniük kell az apukájukat, akihez pedig alapvető jussuk lenne, mint férfi- és apa minta, mint szeretetet és biztonságot egyedi, sajátos módon nyújtó személy.

https://www.youtube.com/watch?v=Py_-3di1yx0

Art
Olvasó
Art

A feminfó még az apák napján is porrongyot adna a férfiak kezébe:

http://feminfo.444.hu/2016/06/19/boldog-apak-napjat

SOHA ne dőlj be annak a dumának, hogy a “férfiak is kivehessék a részüket a gyermeknevelésből”, mert ez valójában azt jelenti, hogy a fáradságos aprómunkát akarják a férfiakra nyomni, a valódi nevelést, pl. döntéseket világnézeti kérdésekben, életmódra, életvitelre vonatkozó döntéseket a saját hatáskörükben akarják megtartani.

Ezt SOHA, ismétlem, SOHA nem szabad engedni. Egy apa dolga, hogy férfit neveljen a fiából, nőt pedig a lányából. Anyuka addig dobjon össze néhány szendvicset.

Reszet Elek
Újságíró

A szokásos fos. Az irományban ezer dologba bele lehetne kötni.

Azért kíváncsi lennék hogy a “empatikus, jól kommunikáló, családcentrikus és gondoskodó férfi” mellett hány nő érezné magát igazán szexis vadmacskának, NŐNEK.

Szinte előttem van a kép a remegő lábú benedvesedett nőről, aki tágranyílt szemekkel fixírozza cumisüveggel hadonászó, lehányt pólójú élete párját…

Ezerszer leírtam, leírom újra. SOSE hallgass nőkre párkapcsolat dolgában. Soha.

Darth_Peter
Olvasó
Darth_Peter

Szerintem valahogy így: :-)

apák napja

u.i.: nincs gyerekem, nem is akarok, MGTOW vagyok.

Reszet Elek
Újságíró

Nekem ez valami homopár propagandának érződik.

-
Újságíró
-

Látom, új avatarod van. :)

Éljen a Birodalom!

Reszet Elek
Újságíró

ta  ta-ta-ta  ta  ta-ta ta ta-taaaa!

Adolf Weininger
Újságíró

Anya, apa csak egy van?