George Herceg
0 megosztás

Mi a bajom a láthatatlan munka forintosításával?

Mi a láthatatlan munka?

Minden olyan feladatot ide sorolhatunk, amelyet nem fizetség ellenében – egyszóval a családért vagy egy közösségért – végeznek az emberek, akik gyakran társadalmi elismertséget sem kapnak érte. Ilyen a nyugdíjas nagymama önkéntes „bébiszitterkedése”, az idős, beteg rokon vagy szomszéd néni gondozása, és ide tartozik a házimunka vagy a civilszervezeteknél végzett önkénteskedés is. A feministák a láthatatlan munka szűkebb értelmezését használják, általában a családért és a háztartásért végzett munkát nevezik így.

Házimunka elszámolással?

A feministák természetesen ebből a témából is férfigyűlölő propagandát csináltak, arra hivatkozva, hogy a láthatatlan munkát, nagyobb részt nők végzik, és ezért ennek a kiszámított ellenértékét a férfiak fizessék ki a nőknek. Hogyan működne ez a valóságban?

Példaként vázoljunk fel egy átlagos magyar családot. Kovács János 40 éves férfi. János csoportvezető egy középvállalatnál, nettó munkabére 300 000 Ft. Ezért Kovács János heti 48-50 órát dolgozik és mivel hagyományos gondolkodású a házi munkából csekély mértékben veszi ki a részét. Mondjuk, hetente egyszer lenyírja füvet, elviszi a gyerekeket különórákra és megszereli a csöpögő csapot, ha elromlik. Kovács Jánosné, a felesége 35 éves középiskolai tanár. Nettó bére 180 000 forint havonta. Mivel többet van otthon és Ő is hagyományos gondolkodású a házimunka java részét Ő végzi el. Főz, mos, takarít, gardírozza a gyerekeket. A házaspár közös kasszán van, tehát János több pénzt rak bele, mint a felesége mivel többet keres. Ha ez a képzeletbeli pár feminista lenne, akkor Kovács Jánosné forintosítaná az összes elvégzett láthatatlan munkát:

  • heti háromszori meleg étel főzés havi költsége amennyiben egy középkategóriás étteremmel vetjük össze: 60 000 Ft.
  • főzés, mosás, teregetés, takarítás amennyiben bejárónő 5000 Ft órabérével számolunk és heti 3 óra munkavégzéssel havonta: 60 000 Ft.
  • Gyermekfelügyelet és gyermektanítás, foglalkozás és fejlesztés heti 14 órával és 2500 Ft órabérrel számolva havonta: 140 000 Ft.

Na mármost ebből a vázlatos kalkulációból világosan látszik, ha a házaspár a rezsit fele-fele fizeti, akkor ezen felül Kovács Jánosnak még havi 240 000 forintot kellene  odaadni a feleségének, hogy létrejöjjön a feminista egyenlőség. Vagyis teljes fizetésének 80%-kát kifizetheti az asszonynak, aki ezen felül a saját munkabérével a rezsi ráeső részének rendezése után szabadon rendelkezhetne. Igaz, Kovács János miután szembesülne ezzel a ténnyel, kikalkulálhatja a saját láthatatlan munkájának ellenértékét is:

  • Feleség és család furikázása taxis költséggel számolva, havonta: 30 000 Ft.
  • kétheti fűnyírás és egyéb kertészeti munkák 3000 Ft, órabérrel és havi 8 órával számolva: 24 000 Ft.
  • házkörüli kisebb szerelési munkák elvégzése 5000 Ft órabérrel és havi 4 órával számolva 20 000 Ft.

Jánosunk tehát a havi feleségnek fizetett 240 000 forintból betudhat 74 000 forintot, így már csak 166 000 forintot kell kipengetnie hó elején az asszonynak. Természetesen már hallom is az érvet, hogy ez azért van, így mert a nők kevesebbet keresnek mint a férfiak. Ez egyrészt így ebben a formában nem igaz, másrészt ez akkor alakul így, ha a nők a kisebb felelősséggel és energiával járó szakmákat és karrier utakat választják.

De miért baj ez?

Józan paraszti ésszel is belátható, hogy vannak olyan munkák, amiket csak abban az esetben adunk át fizetős szolgáltatóknak, ha önmagunk fizikailag képtelenek vagyunk elvégezni, vagy nincs meg hozzá a megfelelő szaktudásunk, esetleg nem rendelkezünk az elvégzéséhez szükséges szabad idővel. Ha egészségesek vagyunk és nem vagyunk fogyatékosak akkor a házimunka teljes tárházát el tudjuk magunk látni, tehát semmi szükség ezen szolgáltatások forintosítására. Ennyi erővel vegyük bele az elszámolásba, hogy reggel felöltözök, fogat mosok és kitörlöm a fenekemet szarás után, mivel régen ezt is bizonyos társadalmi rétegek esetében, fizetett szolgák végezték. Hiába az életben maradásért bizonyos ingyen munkákat el kell végezni saját magunk számára. Ezen kívül ne feledjük el, hogy a házimunka jó része akkor is elvégzendő, ha teljesen egyedül élünk. Ebben az esetben kinek akarjuk benyújtani a számlát? Az államnak? Természet Anyának? Istennek?

Mellékesen jegyzem meg, hogy a gyerekvállalással kapcsolatos láthatatlan munka bevállalását remélhetőleg egy felelős közös döntés előzi meg, ami alapján ezt forintosítani és elszámolni vele a szülőtárs felé eléggé aggályos erkölcsileg. Senkinek sem tartanak fegyvert a fejéhez, hogy gyermekeket szüljön, vagy nemzzen.

Másodsorban a családok úgy biztosítják a megélhetésüket, hogy maximalizálják a bevételüket és minimalizálják a költségeiket, tehát ezért fontosabb, hogy Kovács János bemenjen időben a munkahelyére a nagymosás helyett, mint hogy otthon többet vállaljon a láthatatlan munkából. Ugyanakkor ugyanolyan fontos, hogy Kovács Jánosné, aki kisebb órabérér dolgozik, ne fogadjon fel bejárónőt pénzért, ha a házimunkát egyedül Ő is el tudja végezni. Mielőtt hímsovinizmussal vádolnának, megjegyzem a felállás akkor is ez, ha a feleség keres többet, ebben az esetben a férjnek kell több láthatatlan munkát elvégezni a család boldogulása érdekében.

Véleményem szerint az egész forintosítsuk a láthatatlan munkát dolog nem más, mint feminista furkósbot, mellyel csak a nemek harcát akarják szítani. Ezt, ha komolyan vesszük egy pénzügyi harcot és feszültséget teremt családon belül, ahol forintra mérik az egymásért és a gyerekekért végzett idő és energia befektetést. Ennek ellenére nemtől függetlenül tiszteljük azokat, akik sok láthatatlan munkát végeznek el, de ne gondoljuk, hogy a tevékenységük forintosításával elérünk valami pozitív nemes célt. Ugyanakkor tiszteljük azokat is, akik a családjukért sokat dolgozva hozzák haza a pénzt minden hónapban, hogy feleségük, férjük, gyermekeik boldogulását elősegítsék.

Post Author: George Herceg

George Herceg
Amerika felfedezése után pontosan 484 évvel születtem meg a New Yorktól légvonalban 7043 km-re fekvő Budapesten. Apám tervezőként szennyvíztisztítókon dolgozott, míg Anyám Apámon, így 7 hónappal később egy februári napon egy szülészorvosnak sürgős esethez kellett sietnie. Kapcsolataim a nőkkel már ekkor megkezdődtek. Először Anyámmal érintkeztem, majd a nővéremet is megismertem aminek gyermekkoromra jelentős hatása volt. Felnövekedvén iskolákba és lányok után jártam. Később megtettem az első lépést a válás felé: megnősültem, ami után 5 évvel szabad lettem. Jelenleg a világegyetem két nagy kérdésével, az őskáosszal és a női lélek működésével foglalkozom.
f Facebook
0 megosztás


29
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
11 Egyéni hozzászólás
18 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
17 Hozzászólások szerzői
mihajlovicsulomenenGaboraldumalszentpeter Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
DennisVT
Újságíró

Jesszus de túlbecsülted az árakat…

Havi 12 meleg étel = 60.000Ft… WTF?!?:) 5ezer forintért főz meg egy kaját? Beállok hozzájuk szakácsnak, és ígérem, hogy minden nap meleg étel lesz. Ne felejtsük el, hogy hiába veted össze egy étteremmel, itt magát a kaját nem kéne kifizetni, hiszen azt megvették a közös kasszából. Egyedül a “szakács” munkáját, idejét, és tudását fizeted meg. Sztem ezt bőven elég lenne a felével számolni max.

Milyen bejárónő van 5000/óráért? Azt is elvállalom. Qrvajól tudok mosogatni annyiért. Unokatesómékhoz jön egy nő, kéthetente egyszer. A harmadát kapja max. Elég lenne 20.000el számolni/hó.

A gyerektanítás kb stimmel.

A 30.000Ft-os taxi költségbe olyan 7-8 furikázás fér bele ha egy nagyobb városról, pl Bp, beszélünk, tehát mondjuk heti 2. Sztem az kb stimmelhet. Pipa.
Kertészeti munka. Elég kevesen laknak kertes házban. Nálam volt kertész a nyáron. Ennek a feléért dolgozott, gyönyörűen. Arról nem beszélve, hogy nem is volt rossz csaj, szóval látványnak sem volt utolsó:)

Tudom, tudom, nem annyira a számok a fontosak ebben, hanem az elv, de akkor is szemet szúrt.:)

Egyébként még azt sem mondhatjuk, hogy a nők olyan horror mennyiséggel több házimunkát végeznek. Ezzel a témával elég sokat foglalkozott Warren Farrell az egyik könyvében (Miért nem érti a nő, amit nem mond a férfi… vagy valami ilyesmi). Baromi érdekes a téma, benne ENSZ-féle statisztikahamisítással, amit akarsz:)

Alter Ego
Szerkesztő

Igen. Az ország jelentős részén 500 és 1000 forint közötti óradíjakat fizetnek szaktudást vagy kemény fizikai munkát igénylő munkafeladatokért a férfi alkalmazottaknak, ehhez képest durván magasak a cikkben szereplő munkadíjak. De korántsem vagyok benne biztos, hogy George-ot kell ezért hibáztatnunk, mert jómagam is olvastam feminista blogon ehhez hasonlóan hajmeresztő összegeket. Tehát a cikk pontosan adja vissza a feminista elképzeléseket arról, hogy miként kellene a nők otthon végzett munkáját beárazni. Nyilvánvaló, hogy szerintük bármely háziasszony rendszeresen odaégetett, amúgy is porokból és kockákból 10 perc alatt kreált vackát luxuséttermi árszínvonalon kell beszámítani, a férfimunka meg szart sem ér. De ez egyébként így megy össztársadalmi szinten is: a hölgyek óránként 1500-ért reszelgetik a körmüket az irodában, de ugyanannál a cégnél a vízszerelő szakmunkás feleannyiért fürdik a szarban naponta… – Ébresztő! Ennyit ér a “társadalom” szerint a férfiak és a nők munkája…

Pillanatragasztó
Olvasó
Pillanatragasztó

30000 Ft 7-8 furikázás? Ezek mindenhol luxusszolgáltatások díjával számolnak, tehát nyugodtan számold csak fel az aktuális F1 világbajnok óradíját.

DennisVT
Újságíró

Engem a belvárosból kb Kőbánya-Kispesthez olyan 4000forint körül hoznak haza…. 8×4=32.

righeira
Olvasó
righeira

A téma és a felvetés jó, de még nem elég meggyőző.

Az urbanizálódással leszűkült azoknak a tevékenységeknek a sora, amiben a férfi megvillogtathatja kreativitását, ügyességét, és hozzátehet a közös élethez valamit. Nincs kert, amit gondozni lehetne, nincs állat, amit nevelni lehetne – és hasznosítani. Szerelni egyre kevesebben tudnak bármit: nemhogy csapot, szekrényt, műszaki cikkeket. Barkácsolni sem trendi – pedig az én apám még mosógép. vagy centrifugamotorral és egy lapáttal csinált nekünk fűnyírógépet, a bolti árának töredékéért.

DennisVT-vel egyetértve egy kicsit finomítani lehetne a számadatokon, hogy első körben ne söpörhessék le egy vitában a cikk jó gondolatait.

Mondjuk a heti 3x főzést én úgy értelmeztem, hogy nem csak egy alkalomra elegendő adagról van szó. Így az 5000/ főzés reális lehet

 

Reszet Elek
Újságíró

Ha már a gyereknél tartunk, mennyi manapság egy fertilizációs klinika szolgáltatása? Egy adag ingyenes sperma és ugyancsak ingyenes inszemináció?

No és mi a helyzet  a szexszel? Tételezzük fel hogy rendkívül aktív (legalábbis évek óta tartó párkapcsolathoz képest) nemi életet élő párról van szó, ezért számoljunk heti négy alkalommal és átlag 45 perc szexuális együttléttel és feltételezzük hogy a férfi szexuális vágya gyakrabban uralkodik el rajta ezért heti három alkalommal ő kezdeményez. Marad plusz két alkalom hetente. Ez kurva-árfekvéstől függően alsó hangon simán heti 30e HUF. Tehát a szexért ebben az esetben még havonta 120e HUF-ot köteles minimum fizetni a felségének, elvégre ha kurvához menne az ennyibe kerülne.

Persze számolhatunk másképpen is. Amennyiben az orgazmusok számát tekintjük mérvadónak már más a történet. Tételezzük fel azt az esetet amelyben a férfi elég jó szerető hogy minden együttléttel három orgazmus okozzon partnerének mielőtt elélvezne. Ebben az esetben nyilvánvalóan alkalmanként két orgazmussal többen részesül a nő minden alkalommal. Az előző párnál ez havi minimum 32 többlet orgazmus. Nem ismerem a selyemfiúk árfolyamát, de mondjuk alkalmankénti három orgazmusos 20e HUF-os együttlétekkel számolva ennek havi összege simán meghaladja a 200e HUF-ot, amit a nőnek kellene fizetnie férfipartnerének a péniszhasználatért.

Amennyiben multiorgazmusos a hölgy a dolog már-már drámaivá válik, simán belátható hogy havi szinten milliókat kellene kifizetnie a férfi szexuális szolgáltatásaiért, rákényszerülne eladni a családi ezüstöt, az örökséget, az évek során felélné az esetleg meglevő különvagyont. Így már érthető egyes multiorgazmusos hölgyek antifeminista attitűdje…

Az előbbiekben csak a szexről volt szó. Bele sem merek gondolni mennyibe kerülne egy társalkodó partner, aki a hölgy minden nyűgét-baját meghallgatja, egy testőr, aki biztonságérzetet nyújt, egy host aki társasági kísérőként szolgálhat, egy rakodómunkás stb. Látható hogy itt már életviteltől függően akár milliós tételekről is szó lehet.

Kalman
Újságíró

Ha fáj a feje az asszonynak, akkor elmegyek egy nagygenerálra, és kiszámlázom neki, hiszen az ő dolga lett volna.

VivienLeigh
Olvasó
VivienLeigh

Most ez komoly ? Tényleg bárki komolyan gondolja (feministák,akárki) ,hogy ezt így kéne forintosítani ?! Az egészben az a lényeg,hogy ne tolódjon el a dolog,nyilván ne csak az egyik félen legyen minden teher. Az is egyértelmű,hogy vannak általánosságban női és férfi feladatok. Ha olyan helyzet adódik ,akkor kivételesen lehet a férfinak is főzni,vasalni,takarítani és a nő is lemoshatja az autót,levághatja a füvet (ha van ),beverhet egy tiplit stb a lényeg,hogy egyik se érezze kizsigerelve,kihasználva magát. Egyébként ha egy párkapcsolatban segítünk egymásnak ,az erősíti az összetartozást,az érzést,hogy számíthatsz a másikra, és nem utolsó sorban több idő jut egymásra,kellemesebb időtöltésre egymással (pl. szexre:))

Serathis
Olvasó
Serathis

Igen, a feministák így gondolják.

inkvisitor
Olvasó

Ha jó kaja a cél akkor a főzést én csinálom, a kocsit lemossa az eső, vasalás az enyém (ekkor érek rá eredeti filmekkel karbantartani a nyelvtudásomat), villany, cső és bútorszerelés szintén az enyém. Marad a takarítás meg a fürdetés, lefektetés, mosás, etetés. Szerintem bőven megvan az egál.

Reszet Elek
Újságíró

Nincs meg, mert te férfi vagy…

inkvisitor
Olvasó

Mindez 3 kiskorú (2-6 között) mellett és nincs elérhető közelségű rokoni segítség. Így már inkább az egál. a takarítás nonstop meló, főzésnél meg csak hétvégén játszok bele, de akkor nagy adag megy. (a fagyasztóba)

Serathis
Olvasó
Serathis

Kell e az asszonynak lakbért fizetnie, ha nem az övé a lakás?

Pillanatragasztó
Olvasó
Pillanatragasztó

Természetesen. Én az árakból úgy látom, hogy ott a takarítás-főzés olyan szinten van, mint egy luxus szállodában, tehát nyilván a Hilton elnöki lakosztályának napdíját kell felszámítani.

Art
Olvasó
Art

Én férfi létemre egyedül nevelek gyereket és viszek két háztartást.

Én hová nyújthatom be a számlámat?

Naooo
Olvasó
Naooo

“Példaként vázoljunk fel egy átlagos magyar családot. Kovács János 40 éves férfi. János csoportvezető egy középvállalatnál, nettó munkabére 300 000 Ft.”

Ez az átlag a mesébe.

DennisVT
Újságíró

Igazad van. A nők szerint ez átlag alatti…:)

Reszet Elek
Újságíró
ggwp
Olvasó
ggwp

http://index.hu/gazdasag/2016/10/26/a_nok_tobbet_dolgoznak_mint_a_ferfiak/

Pont témába vág. Amúgy meg, a nagy faszt dolgoznak többet.

ggwp
Olvasó
ggwp
alszentpeter
Olvasó
alszentpeter

Én pedig nagyon vártam, hogy éjszaka anyucit milyen profi helyettesíti. Apunak biztos más véleménye lett volna :D dehát anyuci estére hazajött … ehh

Naooo
Olvasó
Naooo

“A legnagyobb egyenlőség a skandináv országokban van, itt egyébként jellemzően a nők kevesebbet dolgoznak, mint a férfiak.”

Hahaha, idióta.

alszentpeter
Olvasó
alszentpeter

Ennyi szart.

Egy: A takarítás óradíja eléggé alacsony. Nálunk (vidéki nagyváros) óránként kevesebb mint ezer forint. Kétezerért már tanárt lehet kapni.

Kettő: A mai lányok alkalmatlanok a házimunkára. Képtelenek beállítani a mosógépet. Képtelenek normálisan berakodni a mosogatógépbe. Alkalmatlanok arra, hogy mondjuk a vízkeménységre figyeljenek. Főzés? Haha! Egy normális rántottát képtelenek megcsinálni. Rühellenek vasalni. Még jó, hogy a WC-t képesek maguk után kitakarítani.

Három: A férfiak _igénytelenebbek_ mint a nők. Komolyan, ki fizetne azért, hogy minden héten le legyen takarítva a por a könyvespolcokról?? Engem kifejezetten idegesít, ha rendet rak valaki az asztalomon.

Négy: Úgy mégis mi ez a főzés?? A gyerek eszik az iskolában meleget. MI a sz*rt főzöl neki estére? Mustáros sertésragút? MI a gcinek??? Ha meleg kaja kell, lehet pizzát rendelni. Vagy berakni a csirkemellet a sütőbe. Komolyan, berak-kivesz ez hol a sz*rba kerül akármennyi forintba? Vagy a reggeli lekvároskenyér kenése ennyi? Vagy a kávéfőző gépen megnyomni a gombot?

Öt: A házimunkára alkalmatlan pasik nagy részét anyucika kényeztette ilyenné. Szóval vele tessék megvitatni. Tehát ez az egész a nők közötti cicaharc része.

Az egyetlen dolog, ami értéket ér, az a gyermek ellátása. Persze apukának is ki kell vennie ebből a részét főleg a fürdés-esti mese vonalon. A legnagyobb baj, hogy a nők már erre is alkalmatlanok. A liberális nevelés pöcegödre megfertőzte az egész társadalmat. A “jaj minek neveljem, hiszen ő úgy tökéletes ahogy van” típusú faszságok.

Szóval a legjobb az lenne, ha mint a dísznövény a sarokban. Sajnos teljesen alkalmatlanok bármi másra: csak gyereknemzésre kellhetnek az átlag halandónak.

Az meg megér egy misét, hogy ugyan a férfiak látszólag többet keresnek (mert többet dolgoznak), viszont a nők költik a több pénzt. És most nem a kaja vásárlására gondoltam. Fodrász-műkörmös-szolárium-plasztikai sebész. Az arcunkba pedig megy ez az undorító femináci hazugságáradat.

 

Gabor
Olvasó
Gabor

“Tehát ez az egész a nők közötti cicaharc része.”

Nem, ez a leromlott genetikai állományú fehér ember eltüntetésének része.

1.: fehér ember, ne szaporodj! – nesze neked feminizmus, így a fehér nődnek már nem kellesz

2.: ha szaporodsz, más színűvel tedd! – nesze neked migráció

3.: a nőd is csak más színűvel dugjon! – nesze neked blacked pornó, nagyf*szú négerek, oh yeeeahhh!

Bocs.

Naooo
Olvasó
Naooo

„Amely országban a zsidók megszaporodnak, az vagyoni végromlás szélén áll.” – Kölcsey Ferenc

Hát Ferenc, elég optimistán láttad ezt.

Gabor
Olvasó
Gabor

Elemezgethetjük itt, hogy miért nem vagyunk már jók nőinknek, de látni kell a sok fától az erdőt:  A gójok gazdái úgy látják, hogy korcsosodunk, nosza jöhet a nemesítés, keverni kell a népet. Az ember persze nem olyan állat, mint a többi, a kezelése talán macerásabb egy kicsit, de gazdáinknak megvannak a módszereik: demokrácia, feminizmus, devizahitel stb.

aldum
Olvasó
aldum
ulomenen
Olvasó

Nagyon jó a linkelt cikk, igazán élvezetesen- egy adott szemszögből- foglalja össze, mi a baj a házimunka forintosításával.

mihajlovics
Olvasó
mihajlovics