Toplak Zoltán
0 megosztás

Férfinapi ünnepség a társadalom peremén

A Kőszegi Hajléktalanszálló adott otthont november 13 – án a Nemzetközi Férfinap megünneplésének. A Nemzetközi Férfinap ideje: November 19, Szent Erzsébet napja. Az alakuló Férfihang Civilszervezet kényszerűségből előbbre hozta az alkalom megtartását, mivel önkéntesei civil munkarendjéhez alkalmazkodni kénytelen.

Az ünnepet 1996 – ban tartották meg először Trinidad és Tobagóban, és azóta az ENSZ támogatásával egyre jobban terjed a világon. A célja felhívni a figyelmet egyrészt a férfiak által a társadalomban és a családban hozzáadott plusz értékekre illetve munkára, másrészt az egyes területeken (pl. gyermekelhelyezés és láthatás) elszenvedett hátrányokra és diszkriminációra.

A szálló lakói örömmel és nyitottan fogadták a Férfihang Civilszervezet kezdeményezését, hogy idén először megünnepeljék közösen ezt az alkalmat.
Megfeszítve gondolkodtak a vetélkedő kérdésein, melyen találós kérdések, földrajzi kérdések  és történelmi kérdések  szerepeltek. Pontokat lehetett gyűjteni, hogy a nyertes a Old Spice Kilimanjaro dezodorral gazdagodjék. Meglepetésre megoszlott az első hely, és a mindent eldöntő plusz egy kérdés helyett a nyertesek inkább azt választották, hogy megosztoznak az ajándékon.

Végül közösen elfogyasztották a Férfihang Civilszervezet által biztosított két tortát (ennyi adott ki elég szeletet, hogy mindenkinek jusson).

Köszönjük minden résztvevőnek és az intézménynek a közös ünneplést! Fényképek sajnos csak az ünneplés vége felé készültek.

Post Author: Toplak Zoltán

Toplak Zoltán
Lassan ötvenes, kétgyermekes apuka vagyok. Nagyon fontos nekem a férfimozgalmi tevékenység és a keresztény hit. Egy férfiközösség szervezője vagyok, igyekszünk megélni és kivinni a világba egészséges férfiszellemet. Személyes tapasztalatom az, hogy ez sok küzdelemmel és mély fájdalommal jár. De a végeredmény magáért beszél - megéri. ;-) eposzegy@gmail.com - on személyesen el lehet érni. Kommenteket ritkán olvasok.
f Facebook
0 megosztás


16
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
3 Egyéni hozzászólás
13 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
5 Hozzászólások szerzői
Delincommon manFaeTrickFejszeAlter Ego Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Alter Ego
Szerkesztő

Hmmm… Ez a november hónapban, a férfinap környékén vázlatban maradt cikk valójában egy szerkesztési hibának köszönhetően jelent meg, úgy látom valahogy a decemberre időzített cikkek közé csúszott a szerkesztőkolléga igyekezetének köszönhetően, de ha már így esett, akkor maradjon kint. Így Karácsony előtt talán nem baj, ha leleplez olyan kulisszatitkokat, amelyekkel nem feltétlenül akartunk szerepelni, “kérkedni”. Egyrészt kiderül, hogy a Férfihang mögött formálódó közösségben vannak olyan mélyen elkötelezett aktivisták is, akik tetemes energiát, időt és pénzt sem kímélve készek tenni a férfimozgalom által megfogalmazott ügyekért, sőt mi több, konkrétan és tevőlegesen akár a perifériára szorult férfiakért is. Toplak Zoli (a cikk szerzője) esetében ez egyenesen addig tejed, hogy ha szükségét érzi, akkor egyedül is kiáll egy transzparenssel az utcára (útját állni sem lehet), hogy az utca emberével beszélgessen a férfiproblémákról, ha úgy érzi, hogy kell, akkor tortát visz a hajléktalan szállóra férfinapkor, és ha úgy érzi, hogy kell, akkor makacsul sürgeti, mecénáskánt támogatja egy férfiszervezet megalapítást. – A magyar férfiak nevében köszönet érte Zoli!

Fejsze
Olvasó
Fejsze

Ez talán érdekelheti a Férfihang olvasóit is, a magyar szál külön kiemelendő, sajnos. https://danubeinstitute.blog.hu/2019/01/03/hajlektalanvalsag_sujtja_angliat#more14528454

xcsakx
Olvasó
xcsakx
common man
Olvasó
common man

Jó kis csúsztatós riport.A hajléktalan itt is ott is hajléktalan.Szervezésben azért nálunk még biztos lehet javítani a helyzeten.Lényegi kérdés miért lesznek hajléktalanok és van -e visszaút,hogyan vagy miért nem ?

Alter Ego
Szerkesztő

Miért csúsztatás? A két ország között szemmel láthatóan ég és föld a különbség. Nem is értettem soha, hogy miért nem mennek a fejletlenebb EU-országokból az emberek ezekbe a jóléti államokba… De ezek szerint mennek… Inkább ők menjenek emberi ellátásért oda, mint a milliónyi gazdasági bevándorló. Szerintem Magyarország legalább fizetett ezeknek az embereknek az ellátásáért is az EU-s közösbe bedobott piacával…

Amit én még észrevettem ebben a filmben, hogy egyetlen női szereplője sincs. Amikor arról írtunk a Férfihang Facebook oldalán is, hogy milyen súlyosan egyoldalú, nyolcvan százalékban a férfiakat sújtó jelenség a hajléktalanság, akkor akadtak jó páran, akik a torkunknak estek, hogy miket beszélünk, minden bizonnyal legalább annyi a női hajléktalan… Szóval ha valaha komoly társadalomkutatás foglalkozna a hajléktalanság okainak a feltárásával, akkor kifejezetten arra is koncentrálnia kellene, hogy miért a férfiak vannak elsősorban kitéve ennek… Azért persze vannak sejthető okok: például a napokban cikkben is emlegetett családjogi férfiellenesség…

common man
Olvasó
common man

Nem csúsztatás, csúsztatós.Cím: menekülnek a hajléktalanok(ez egy jelen idejű mondat)-riport :mióta van Bécsben?12 éve… Riporter:a Bécsi szállókon egyre több a magyar hajléktalan .Aztán kérdés hány százalékuk lehet magyar,nagyjából? Caritas hölgy:ezt nem tudom megmondani…Riporter:a bécsiek hogyan reagálnak arra ,hogy egyre több a magyar hajléktalan?(már tényként kezeli amit neki kellett volna bizonyítékokkal alátámasztani de nem tette).nagyon sokkal beszélgetek hogy néha a kutyát nem merik levinni a parkba..duhajkodnak..(kik duhajkodnak a kizárólag magyar hajléktalanok a parkokban?).Elvárnám a riporttól az adatokat mert hát valahol biztos meg vannak és azokból kiindulva lehetne valós segítséget nyújtani illetve a meglévő hibákon javítani ( vannak az tény) Az elején van nő de tényleg jóval több a férfi.A többivel meg amit írsz azzal is egyetértek.Éppen ezért bosszant a riport mert álságos.Ausztriában a fizetés is több és a boltok választéka is és és és.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

No meg pár eurót felszámolnak erre-arra, bezzeg itthon nem kell fizetni semmiért.
(Mekkora hörgés lenne, ha itthon akár 100 forintot is kérnének, bármire!)

Nem beszélve arról, hogy akik visszajöttek a “Kánaánból”, azok miért tették, ha már “megfogták az Isten lábát” ?

“Természetesen lehet nálunk ingyen is lakni, de bizonyos dolgokért fizetni kell:)”

Alter Ego
Szerkesztő

Ez viszont valóban csúztatás, mert az inkriminált mondat emlékeim szerint úgy kezdődik, hogy “természetesen ingyen is lehet nálunk lakni”…

Alter Ego
Szerkesztő

“Elvárnám a riporttól az adatokat mert hát valahol biztos meg vannak és azokból kiindulva lehetne valós segítséget nyújtani illetve a meglévő hibákon javítani”

Szerintem ez egy indokolatlan elvárás. Bonyolult szakértői feladat. Kormányzati, minisztériumi feladatkör. Az újságíró elsődleges feladata a tájékoztatás, a többi már csak extra ráadás, ha éppen van hozzá szakértelem, idő, műfaji és munkaköri lehetőség…. Egyébként nekem tárgyilagosnak is tűnik. Nem érzékeltem benne politikai állásfoglalást, célzott hibáztatás sem. A hajléktalanok beszélnek a saját tapasztalataikról. Az esetleg beleérthető politikai él első nekifutásra nekem fel sem tűnt. Érdektelennek is tartom. Több évtizedes, súlyosan elhanyagolt problémáról van szó. Nyilván az éppen regnáló kormány fejére száll per pillanat… Amúgy az életvitelszerű közterületi tartózkodást megtiltó rendelkezés is még több értelmet nyerne, ha nem olyan gyalázatos lenne a hajléktalanellátás, mint amilyen. Mert akkor inkább lehetne azt mondani, hogy a segítséget akár rá is lehet erőltetni valakire, aki annyira tévesen értékeli az érdekeit, hogy az utcán nyomorog, fagyoskodik, ahelyett, hogy a megfelelő ellátást elfogadná… Na de jelenleg az a válasz, hogy “nem megyek a szállóra, mert a kevés vagyonomat, a ruhámat, cipőmet, pénzemet ellopják, szétmarnak a poloskák, tetves, rühes leszek és mindenféle más betegségeket is elkapok”. Látva ezt a riportot igaznak is tűnik. Ezt viszont nyilván nem lehet senkire sem rákényszeríteni…

common man
Olvasó
common man

Igen sok mindent lehetne javítani és kellene is. Élősködőmentes szállás, ott olyan? Hogyan oldották meg? Én megkérdeztem volna.Meg azt is ,hogy itthon miért nem oldották meg eddig vagy nem is próbálták.Ezek riporteri kérdések belefért volna.Egyébként volt benne politikai él.És azért baj szerintem mert akik döntenek azok azzal a részével fognak foglalkozni nem a valós problémával.Katonaságnál megoldották a tetű atka poloska kérdést igaz akkor még nem volt ennyi emberi jog.Szerintem most is lehetne ilyen irányba menni pl. a kártevő mentes szállóra csak (önkéntes)mentesítés után mehetne be a hajléktalan és így tovább vissza a normál élet felé lépésenként.Ott nem lopnak? miért? szintén egy kérdést megért volna.Ha a a riportban lett volna szándék a megoldás bármilyen halvány szikrájának felkutatására azért belefért volna.És ez csak nekem egyszerű nézőnek jutott eszembe igy hirtelen…

common man
Olvasó
common man

Lehetne összehasonlító riport a budapesti és a bukaresti hajléktalanszállókról.Vagy mehetünk akár Indiába is..Ugyanolyan propagandafilm születhetne(nem szükségszerűen de könnyen) Engem inkább érdekelne mennyi az “új belépők” aránya a hajléktalanok közé és miért, vannak- e pozitív példák(kilépők) hogyan és nyilván vannak akik már nem képesek az ő életüket ,hogy lehet javítani.De ehhez nem propagandafilm kellene hanem száraz de hiteles tényfeltárás kiindulásként .

Delin
Olvasó
Delin

Alter, nem tudom, hogy ez komoly tarsadalomkutatasnak (tudomanyos szociologianak :D) szamit-e nalad, de ez a 2018as PhD a magyarorszagi hajlektalansagrol ertekezik.

http://phd.lib.uni-corvinus.hu/983/

Daróczi, Gergely (2018) Megszámlálhatatlan hajléktalan Magyarországon az ezredfordulón. PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Szociológia Doktori Iskola. DOI 10.14267/phd.2018001

A 107. oldal szerint a noi hajlektalanok aranya Budapesten 19-21% volt az elmult 10 evben. A ferfi es nok jellemzoit ezutan elemzi csaladi allapot, kor, iskolai vegzettseg, tarsas kapcsolataik, stb. szerint. Pl 110.oldal grafikonjai szerint a kozteruleten elo ferfiak koreben kb ugyanannyi aranyban vannak notlenek, mint elvaltak (durvan 40-40%), atmeneti szallon, ejjeli menedekhelyen eloknel egy kicsit magasabb az elvaltak aranya, durvan 47%.

Alter Ego
Szerkesztő

Nem automatikusan, de vegyük komolyan. :)

“a noi hajlektalanok aranya Budapesten 19-21% volt az elmult 10 evben.”

Precízen egybecseng azzal az adattal, amelyet eddig magam is ismertem és fentebb leírtam: a hajléktalanok közel 80%-a férfi. Érdekes módon egyébként pont olyanok támadtak ránk emiatt a közlés miatt, akik maguk is a hajléktalanellátásban dolgoznak. Igazából nem tudom, hogy miért érzi érdekének bárki is, hogy ezt a tényt a saját szeme előtti kép ellenére is eltagadja.

“ugyanannyi aranyban vannak notlenek, mint elvaltak (durvan 40-40%)”

Feltételezem ezt talán a családjogi problémák cáfolatának szántad. Önmagában nem zárja ki korántsem, hogy az esetek egy jelentősebb részében szerepet játszhat. Egyébként a problémával foglalkozó szakembertől halottam, hogy minden második hajléktalan férfi története úgy kezdődik, hogy “amikor elváltam”… És nyilván az okok között szerepet játszik még, hogy a hajléktalanságot megelőzni hivatott szociális segítséget, foglalkoztatást elősegítő támogatást kifejezetten inkább nőknek nyújtanak. De ezek az én hipotéziseim. És bevallom, csodálkoznék, ha ezt valaki, akár a tények ismeretében is leírná egy szakdolgozatban vagy főleg egy állami kutatásban…

De lássuk inkább, mint mond a komolyan veendő társadalomkutatás minderről? – Mert ha a riporttól nem is, de attól valóban “elvárhatunk” ilyen válaszokat is…

Delin
Olvasó
Delin

Latod, egybol a negativat feltetelezed, nem cafolatkent irtam, csak kiemeltem a kommentedre vonatkozo reszt. A 40-50% koruli arany jelentos, igy azon a csoporton belul erdemes lehet vizsgalni a jelenlegi csaladjogi helyzet anomaliait.

A phd-t pedig, azert linkeltem be, mert ha valakit erdekel a tema adatokkal elolvashatja, a hozza tartozo hivatkozasokkal egyutt. A grafikonok egesz latvanyosak szoveg nelkul is. (Egyebkent az pl neked is jo, ha tudsz kapasbol hivatkozni nagymintas kerdoives statokra, ha valaki megkerdojelez egy altalad mondott adatot. Google Scholar alt 1 perc alatt kidobja az adott temaval kapcsolatos legfrisebb kutatasokat. Azokat nehez cafolni.)

Alter Ego
Szerkesztő

Igen, néha vannak negatív előítéleteim, ami nem szerencsés, még ha megalapozza is egyfajta tapasztalat. Bocs!

Köszönöm a segítséget, használni fogom!

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Jó kis csúsztatós riport.

Pedig megpróbált Földes (“késfogú kutyák”, tetüsimogató ) András mindent “összeizzadni”, hát ennyit sikerült. Mi lett volna, ha még objektív is?