Férfihang.hu
0 megosztás

Tiltakozás a MagNet Bank férfiellenes politizálásával szemben

Alábbiakban a Férfihang Civil Társaság nyílt levelét, állásfoglalását adjuk közre, amely megtekinthető a civil társaság weboldalán is.  (Erre a linkre kattintva)

A Férfihang Civil Társaság sajnálattal tapasztalta, hogy a MagNet Bank elsődleges gazdasági tevékenysége mellett férfiellenes társadalmi kampányt indított és akciójához még egy különálló honlapot (www.fairfizu.hu) is létrehozott. A következő vezérmondattal indítják kampányukat és hangolják a nőket a társadalom és a férfiak ellen: „Ugyanazzal a munkával egy nő átlagosan 13.2%–kal kevesebbet keres Magyarországon, mint egy férfi.” – A bank bérkülönbségekkel kapcsolatos állítása nem felel meg a valóságnak. Különösen aggályos ez a kijelentés azért, mert alkalmasa arra, hogy a férfiakkal szemben ellenérzést és társadalmi elégedetlenséget váltson ki, mivel igazságtalan anyagi előnyök haszonélvezőikét láttatja őket.

Habár a bank KSH felmérések adataira hivatkozik, azonban az összesített átlag adatokban fennálló különbségek nem jelentik azt, hogy valóban konkrétan ugyanazzal a munkával, egyazon munkahelyen keresnek kevesebbet a nők, mint a férfiak. Mindemellett a MagNet Bank további szakszerűtlen adatgyűjtésre is vállalkozik, amikor internetes felületén arra biztatja látogatóit, hogy adják meg havi nettó fizetésük összegét abból a célból, hogy a hasonló szakterületen dolgozó nők és férfiak jövedelmét a bank összehasonlítsa. Nyilvánvaló, hogy az összesített KSH adatokhoz hasonlóan egy ilyen egyszerű, szakszerűtlen adatgyűjtés sem képes figyelembe venni a havonta munkával töltött órák számát, a teljesítmény–szorgalom függvényében járó célprémiumokat, jutalékokat és a fizetés teljes összegét befolyásoló más objektív tényezőket, holott a nők és a férfiak jövedelmének hiteles összehasonlítása csak így lehetséges. Szembetűnő, hogy a MagNet Bank célja nem is egy pénzügyi szolgáltatóhoz méltó, szakszerű elemzés megvalósítása lehetett, hanem pusztán a reklámcéljaik elérése.

A Magyar Állam már közel egy évtizede elvégzett egy hitelt érdemlő kutatást a nemek munkaerő piaci helyzetét és bérezését illetően, ami azt mutatta, hogy a nők és a férfiak bérkülönbsége egy ritkán előforduló jelenség. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság által 2009 és 2013 között az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósított kutatás eredményeit összegezve Sík Endre kutatásvezető a következőképpen fogalmazott: “A nők férfiakkal szembeni hátránya az egész világon ismert jelenség, belénk van nevelve. Ezt az illúziót a bérekkel kapcsolatban is elfogadjuk, ezért engem is meglepett, hogy a nők bérhátránya inkább kivétel, mint szabály.” – A szakszerű kutatás, elemzés feltárta, hogy az elvétve előforduló nemek közötti jövedelemkülönbség leginkább csak a legmagasabb jövedelmek kategóriáiban jelenik meg. A rendkívül magas, és nyilván számos teljesítmény alapú elemet is tartalmazó jövedelmek eltérései a teljes összesítésben is tíz százalék körüli eltérés látszatát képesek kelteni a nők és a férfiak között. Azonban ezek az adatok csak azt jelzik, hogy az összesített, átlag bértömegből a férfiak pár százalékkal több jövedelemhez jutnak – vélhetően pont azért, mert többet és eredményesebben dolgoznak a gazdasági szférában – és nem pedig azt, hogy általánosságban ugyanazért a munkáért több alapbért, órabért kapnak a férfiak, mint a nők.

Okkal mondhatjuk, hogy a MagNet Bank egy tájékozatlanságon alapuló illetve tájékozatlanságra építő, nőket megcélzó, az üzleti etika szempontjából is megkérdőjelezhető kampányt folytat, amelynek célja, hogy minél több nőt vonzzon ügyfelei közé, miközben önmagát a társadalmi igazságosság szószólójaként tünteti fel. A Férfihang Civil Társaság ezúton is kéri a MagNet Bankot és mindenki mást, akik az “egyenlő munkáért egyenlő bért” eszméjéért kívánnának síkra szállni, hogy a valóságnak megfelelően tájékoztassák az embereket! Az egyenlő bérezés eszméje már régen megvalósult, törvény (Munka Törvénykönyve 12. paragrafus) írja elő, és ezen jogának esetleges megsértése esetén bárki az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz és a Bírósághoz fordulhat.

Amennyiben a MagNet Bank nem vet véget férfiellenes, társadalmi feszültségeket szító kampányának, kénytelenek leszünk a Magyar Bankszövetséghez fordulni, hogy az saját hatáskörében indítson vizsgálatot, hogy a Magnet Bank reklámtevékenysége megfelel-e a Bank Szövetség Etikai Kódexének, és ezzel párhuzamosan kénytelenek leszünk a férfiakat a bank szolgáltatásainak bojkottjára felhívni és arra biztatni őket, hogy válasszanak inkább olyan pénzügyi szolgáltatót, amely nem kívánja ellehetetleníteni a férfiak teljesítményalapú munkahelyi elismerését és tönkretenni a férfiak társadalmi megbecsülését.

A munka törvénykönyve az alábbi webhelyen is megtekinthető:
https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200001.TV

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság TÁMOP-5.5.5/08/1 szám alatt, “Esélyegyenlőség a munka világában” munkacímmel lebonyolított társadalomkutatásának elemzései, jelentései az EBH weboldalán az alábbi címeken elérhetőek:
http://www.egyenlobanasmod.hu/tamop/data/TAMOP_EBH_rovid.pdf
http://www.egyenlobanasmod.hu/tamop/data/TAMOP_EBH_1_szakertoi.pdf

Férfihang Civil Társaság

Post Author: Férfihang.hu

Férfihang.hu
f Facebook
0 megosztás


19
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
8 Egyéni hozzászólás
11 Válasz hozzászólás
1 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
9 Hozzászólások szerzői
BellevilleAlter Egodani92Charlie oBrianReszet Elek Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Zombi Papa
Olvasó

Ideértetek, Drágáim?

Már április elején jeleztem nektek azt a szemétséget. Nálam, egy délutáni – demagóg – SMS-sel indult a kampányuk, amire én csak annyit válaszoltam: “mér’ nem mentek a pics@ba? ”

A közlemény egyébként jó, magam is fontolgattam, hogy egyénileg válok meg a banktól, de előtte megírom nekik, ha nem szedik le ezt a kampányt, megszüntetem a szolgáltatást. Maradásra az bírt, hogy kis magyar bank.

Naooo
Olvasó
Naooo

Nincs olyan, hogy magyar bank.

Regnix
Újságíró
Regnix

Már korábban is volt ilyen akciójuk, ha jól emlékszem ha nő nyitott náluk bankszámlát akkor automatikusan húszezer forint jóváírást kapott a NANE. Egyébként jellemzően fiatal nők kezében szoktam látni a Magnet Bank anyagait, tehát a célcsoport egyértelműen behatárolt. Rájöttek, hogy ott van a pénz.

Regnix
Újságíró
Regnix

Meg is van (2015):

“Bankszámlanyitással az erőszak ellen

A közösségi bank ezúttal a nőket, különösen az üzleti élet női döntéshozóit szólítja meg, mert mélyen hisz a női szolidaritás és az összefogás erejében. A Bank 20. születésnapja alkalmából most 20 ezer forintot juttat a NANE Egyesületnek minden olyan új vállalkozói számla megnyitása után, ahol a vállalkozás női tisztségviselővel vagy női tulajdonossal rendelkezik.

Ez azt jelenti, hogy az üzleti élet sikeres női szereplői, vezetők, cégtulajdonosok, tisztségviselők most úgy járulhatnak hozzá kiszolgáltatott nőtársaik védelméhez, hogy egyszerűen, akár online igénybejelentéssel számlát nyitnak a MagNet Banknál. Egy-két formaság elvégzése után a húszéves bank 20 ezer forintot ír jóvá a NANE számláján, saját nyereségéből, azaz az ügy támogatása nem kerül pénzbe az új ügyfeleknek.”

 

Naooo
Olvasó
Naooo

“Ez azt jelenti, hogy az üzleti élet sikeres női szereplői”

Mind a kettő?

mikrobi
Olvasó
mikrobi

Örülök a civil akciónak, én is jeleztem már itt. Én még a korábbi NANÉ-s akciójuk után otthagytam a bankot, pedig egyébként szimpatikusak voltak.

Reszet Elek
Újságíró

Remélem minél többen tesznek így. Egy bank semmi másból nem ért és ha kellő mértékű profittól esik el talán az aljas marketingjüknek személyi következménye is lesz. Ugyanúgy a Vodafone-nal kapcsolatban is.

Nincs is célravezetőbb mód, mint a pénzünkkel szavazni. Végső soron a szolgáltatók, multicégek éppen azért nyalják a nőket mert a pénzügyi döntések túlnyomó többségét a nők hozzák meg. Ha a férfiak nem engednék át a rendelkezést az általuk megtermelt pénzforrások fölött ,a hozzállás is más lenne, lévén a multik a profitért még az anyjukat is…

Charlie oBrian
Olvasó
Charlie oBrian

„Ugyanazzal a munkával egy nő átlagosan 13.2%–kal kevesebbet keres Magyarországon, mint egy férfi.”

Helyesen: „Ugyanazzal a munkával egy nő átlagosan 13.2%–kal kevesebbet keres Magyarországon, mint egy férfi.”
Helyesen másik verzió: „Ugyanazzal a munkával egy nő átlagosan 13.2%–kal kevesebbet éppen annyit keres Magyarországon, mint egy férfi.”

Charlie oBrian
Olvasó
Charlie oBrian

Különben meg a két javított verzióból meg világosan le lehet vonni, hogy mi áll az egész mögött: szükségképpen a nők átlagosan nem azt a munkát végzik, mint a férfiak. Kézenfekvő is. Azonban ebből az állításból országos botrány lenne…

Charlie oBrian
Olvasó
Charlie oBrian

Különben 2 eset van.
a, Szándékosan hazudnak és hazugság alapon keltenek társadalmi feszültségeket.
b, Maguk is elhiszik az állítást.
Ha “a” van, akkor azért nem bíznám rájuk a pénzemet; ha “b” van, akkor meg azért. Vajon milyen közgazdasági és matematikai érzékük lehet, ha ezt maguk is elhiszik?

Bazinga
Újságíró

Érdekességképpen kitöltöttem a tesztjüket. Először azt írta,hogy 14 %-al keresek többet,mint az ugyanilyen munkakörben dolgozó nők. Gondoltam kitöltöm úgy is,hogy megváltoztatom a nemem, de a többi adatot változatlanul hagyom. Így már azt írták,hogy 31%-al többet keresek,mint a férfiak.Döbbenet :)

Reszet Elek
Újságíró

Erre érdemes lenne néhányat végigfuttatni, képlopóval levenni az eredményeket aztán feltenni a netre hogy lehessen hivatkozni rá.

Charlie oBrian
Olvasó
Charlie oBrian

Itt most vagy valami igen huncut nemtranzitivitásról (Efron kokcái stb… https://en.wikipedia.org/wiki/Nontransitive_dice) van szó, vagy hülyeség a program! :)

Bazinga
Újságíró

Reszet Elek
Újságíró

Nonszensz! Csak blamálja magát ez a bank. Mindezt ezért mert a marketing osztályára beszabadult néhány feminista nőszemély.

Alter Ego
Szerkesztő

Alapvetően az nem hiba, ha mindkét nem bérénél magasabb a megadott összeg, mert tudni kell, hogy a megadott 100 E Ft egyszerre lehet több 14%-al az eddig már rögzített nők bérénél és ugyanakkor lehet 31%-al több az eddig már rögzített férfiak bérénél. Ebből végül az a következtetés adódik, hogy a bank által eddig felvett adatok alapján a férfiak sokkal rosszabbul keresnek a megadott csoportban. Az eddig adatot szolgáltató férfiak átlagosan 31%-al kevesebb bért adtak meg 100 E Ft nál és az eddig rögzített nők ennél csak átlagosan 14%-al kevesebb bérről számoltak be. A begyűjtött adatok alapján ebben a kategóriában a nők átlagosan 86 E ft-ot keresnek, míg a férfiak csak átlagosan 69 000 Ft-ot. – Tehát ebben a kategóriában a férfiak vannak jelentős bérhátrányban az eddig rögzített adatok alapján.

Ilyen lekérdezéssel egyébként lehet adatot nyerni a rendszerből a korábban rögzítettekről, ugyanakkor a lekérdezés során megadott adatok, ha azok egyben rögzítésre is kerülnek, akkor torzítást okozhatnak az adatbázisban. Emiatt is aggályos ez az adatgyűjtés, mert bárki beírhat bármilyen baromságot, ők meg rögzítik szolgaian. Ebből kifolyólag pedig egy komolytalan játékszer az egész. Ez viszont már tényleg komoly blamázs… Illetve ebből is tudhatjuk, hogy egy percig sem vették ők maguk sem komolyan a társadalmi küldetését ennek az egész bohóckodásnak.

Alter Ego
Szerkesztő

Elvégeztem az ellenőrzést a fentebb kiszámított átlagbérekkel: ha a fen megadott paraméterekkel “fiúként” megadok 86 E Ft-ot, akkor azt kapom, hogy

0%
Fizetésed ennyivel kevesebb
mint az adatbázisunkban
szereplő, hasonló paramétereket megadó
nőké. *

Pontosan ezt vártam. Na persze a programozó kissé balfasz, mert ha nullás az eredmény, akkor le kellene cserélni a kiírandó sztringet arra, hogy “a fizetésed azonos, mint a hasonló paramétereket megadó nőké”, mert nem túl elegáns azt kiírni, hogy “0%-al kevesebb”. De ez  még csak a kisebbik gond, mert ha folytatom az ellenőrzést és megadom, hogy 69000 E Ft a bérem és nő vagyok, akkor azt várnám,hogy az összehasonlítás eredménye ismét nulla lesz. De nem.

5%
Fizetésed ennyivel kevesebb
mint az adatbázisunkban
szereplő, hasonló paramétereket megadó
férfiaké.

(Az adatbázisban pedig semmi nem változhatott, mert 100 E Ft-ra még mindig azt írja, hogy 31%-al több) Ez viszont már tényleg komolyan szoftverhibának tűnik… Ha valaki érti, akkor szóljon!

Belleville
Újságíró

srácok nincs itt baj, tökéletesen működik a rendszer. Pénzügyes pozícióban vagyok…

Regnix
Újságíró
Regnix

Pontosan! Nekem is szakasztott ugyanezt írja ki! (Pénzügyes pozíció, férfi.)