Reszet Elek
0 megosztás

Az apátlan gyermekek korábban halnak

Érdekes tudományos publikációba botlottam a mai napon.  Az már eddig is tudott és tudományosan igazolt tény volt, hogy az apátlanság a gyermekek fizikai-, pszichikai-, szocializációs készségeire és képességeire komoly negatív hatással van (ezzel korábban már cikkben és kommentben is foglalkoztunk). Most viszont úgy tűnik, az apátlanság ennél sokkal mélyebb, mikrobiológiai szintű elváltozásokkal is jár.

A minap látott napvilágot a Princeton Egyetem kutatócsoportjának a tanulmánya (Father Loss and Child Telomere Length. Pediatrics, ismertetője itt), amely szoros összefüggést mutatott ki az apátlanság  és a gyermekek telomerjének rövidebb mivolta között.

Mi is az a telomer?

A telomer vagy teloméra a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz, mely szerepe kettős. Egyik részről megakadályozza, hogy a kromoszómavégek összetapadjanak, másrészt a sejtosztódás során védi a DNS-t a folyamatos rövidülés káros hatásaitól. A sejtek minden egyes osztódása során a kromoszómák DNS-láncának vége valamelyest rövidül. Amíg azonban csak a géneket nem tartalmazó teloméra régió rövidül, a DNS nem károsodik. Minél hosszabb tehát a telomer szakasz, annál több osztódásra képes a sejt anélkül, hogy génkészlete sérülne. Az emberi sejtek kb. 50 osztódásra képesek, ezt követően a DNS sérülése már jelentős. Tovább súlyosbítja a helyzetet az, hogy a telomerrel nem rendelkező kromoszómákat semmi sem gátolja meg abban, hogy végeik összekapcsolódjanak, ezzel teljes genetikai káoszt teremtve. E két tényező következménye az, hogy az újonnan keletkezett sejtek életképtelenek és további osztódásra alkalmatlanok lesznek. Ez a biológiai óra szabja meg, hogy egy élőlény milyen hosszan élhet.

A rövidebb telomera tehát kisebb várható élettartamot, hamarabb és gyakrabban jelentkező átírási hibákat, korábban megjelenő öregedéshez kötődő betegségeket jelent.

A vizsgálat

A gyermekek telomerhosszúságát nyálmintákból állapították meg. A mintavételezéseket kiegészítették az anyákkal történő, a gyermekek születése után 1, 3, 5 és 9 évvel készült interjúkkal. A vizsgálatnak összesen 2420 alanya volt, húsz különböző amerikai nagyvárosból.

Az eredmények számomra sok tekintetben megdöbbentőek. Az apjukat elvesztő gyermekek telomerhosszúsága átlagban 14%-kal rövidebbnek bizonyult, az apával bíró gyermekekkel összevetve.  Az apa elvesztése, jelenléte hiányának stresszhatása a gyermekek erre való fogékonyságának, nemének és a veszteség módjának (halál, börtön, válás/fizikai elkülönülés) függvényében, de minden esetben kimutathatóan csökkentette a telomerhosszúságot.

A legnagyobb elváltozás az apa halálával járt , ez 16%-os volt, a bebörtönzés 10%-ot jelentett, míg a válással (fizikai elkülönüléssel) ez a mérték 6%-os különbséget jelentett. A fiúknál az apa elvesztése különösen magas, 40%-kal nagyobb mértékű elváltozást okozott, különösen ha az a gyermek életének első öt évében történt.

Eddig a kutatás

A következtetések levonása nem igényel különösebben összetett agymunkát. Az apátlanság nem csak tanulási nehézségeket, nagyobb valószínűséggel elkövetett öngyilkosságot, börtönt, szenvedélybetegséget jelent, de rövidebb várható élettartamot, korábban jelentkező öregkori betegségeket. Végső soron az az apa, aki nem vesz részt gyermeke életében, az anya, aki ha lenne is lehetősége mégsem biztosít a gyermekének apamintát, a bíró aki döntésével elősegíti ennek lehetőségét és a társadalom amely eltűri ezt, bűnös a következő generációk életének megrövidítésében, az emberi életélés minőségének rosszabbá tételében.

Az előzőek tükrében már bele sem merek gondolni, hogy egy ilyen jellegű vizsgálat hasonnemű szülők együttélésében (amit némelyek melegházasságnak hívnak) vagy transzvesztita szülővel is bíró kapcsolatban nevelődő gyermekeknél, ahol az egyik szülői minta alapban nincsen illetve torz formájú, milyen eredményeket mutatna ki.

Post Author: Reszet Elek

Reszet Elek
https://www.youtube.com/watch?v=mxsoJM896fM
f Facebook
0 megosztás


33
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
5 Egyéni hozzászólás
28 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
14 Hozzászólások szerzői
ladyhercegHunninkvisitor1Rustem Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
xcsakx
Olvasó
xcsakx

Azok sincsenek jobb helyzetben akiknél az apa a “megengedő” és anya a “szigorú” nemtől függetlenül elcseszett lesz a gyerekek élete.

ZegiBabus
Olvasó
ZegiBabus

Már mire gondolsz?  Mert a szigorú és a ‘cseszegetés’ közt van különbség. A fő dolgok a lényegesek és az irány talán.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Pontosan arra, hogy anya hordja a nadrágot, ő a  szígorú, apa a megengedő, nem cseszegetésről beszéltem, ez ezektől független, az nem szigorúság vagy megengedés kérdése , bármelyikkel állhat párban.

Alter Ego
Szerkesztő

Döbbenetes és nagyon messzire vezet. Például kehet, hogy ez az egyik oka a férfiak átlagosan rövidebb életének?

Már csak azt lenne jó tudni, hogy miként vezet az apa elvesztése a telomer rövidüléshez és milyen más faktorok vezethetnek hozzá akár ugyanilyen módon.

Razide
Újságíró

Láttam idén egy TedX beszédet, amiben Susan Pinker pszichológus ismertette eddigi kutatási eredményét. A hosszú élet titkát kutatva kiderült, hogy az egészséges táplálkozás, mozgás, agytorna, és hasonló dolgok egyike sincs olyan nagy hatással a hosszú életre, mint az interperszonális kapcsolatok. A szemtől-szembeni kapcsolat, a szemkontaktus, testi érintkezés terén vezetnek a nők, és ezek a kapcsolatok szabadítanak fel az emberi szervezetben olyan hormonokat, amik elősegítik a hosszú életet. A 100 évet megérő emberek (férfiak és nők) mind aktív közösségi életet élnek és ez tartja őket életben. A bezárkózásra hajlamosabb férfiak pedig hamarabb kihullanak.

T_T
Olvasó
T_T

Érdekes cikk. Értem a lényeget.

De mi van azokkal a gyerekekkel, akik erőszakos, elcseszett apák mellett nőttek fel? Nekik hogyan alakul a várható életkor?

ZegiBabus
Olvasó
ZegiBabus

Vagyis nem érted a lényeget. Azon apák aránya akik az általad egyedüliként említett erőszakos mezőnyben szerepel, messze nincsenek olyan arányban, mint azon nőké akik totál tönkre képesek tenni a gyermekük életét, pusztán a világgyűlölet és egyéb komplexusok hatására, mert ez ugye tabu és észre sem akarja venni senki. A gyermekbántalmazások, gyilkosságok elkövetői két és félszeresen nők, ha a gyermek első évét vesszük, pláne gyilkosságban, akkor pedig sokszorosan. Persze a férfidémonilázásban a hírcsatornákban úgy van rendjén, hogy ha férfi bánt, öl meg valakit az hír, ha nő teszi, akkor gyorsan egy védőbeszéd, különböző statisztikák és egy férfiakat negatívként beállító kis hír is valahogy mellékerül.

T_T
Olvasó
T_T

Vicces az értetlenséged.. Tudod, nemcsak az anyák lehetnek erőszakosak, hanem az apák is. Az én családomban apám volt nagyon erőszakos (lecsúszott proli, aki miután tönkretette az egzisztenciáját és elhidegült a rokonaitól, rendszeresen lábtörlőnek használta a saját fiát, mert én még nála is gyengébb voltam), bár anyám is hibát követett el, amiért soha, egyszer sem védett meg tőle. Pedig az ő házában éltünk. Tehát bármikor kidobhatta volna.

Szóval mindkettő ártalmas (ezért ismertem el, hogy a cikkírónak alapvetően igaza van, és jó megközelítése), de engem egy másik probléma is érdekel. Remélem, hogy ilyen cikkre erre is sor került valamikor. Eddig csak egy ilyet találtam a honlapon, de ott apa-lánya bántalmazás volt. Az apa-fia bántalmazás valahogy “nem számít”, mert az úgy “rendben van”. De mindkettő képes megnyomorítani a lelket, csak ugye az nem számít. Csak ugye a férfiak egymást is állatként kezelik , mert a bukott emberek ki más  fölött tudnának hatalmaskodni, ha nem a saját vérük felett?

Zoltan
Olvasó
Zoltan

Érdekes a felvázolt cikk!

Azért érdekelne, hogy anyátlan helyzetben is megfigyelhető-e a jelenség és mekkora mértékben. Mert ugye jó mutogatni apaként és férfiként a kapott eredményt, de lehetséges, hogy egy anya elvesztése esetén fokozottabban jelentkezik ez a hatás a telomerek megrövidülésével kapcsolatban.

 

ZegiBabus
Olvasó
ZegiBabus

Persze hogy az egyik szülő elvesztése trauma, de miből gondolod, hogy bármilyen formában kevesebbet, vagy többet kapna a gyerek, mert ilyenkor csak anya vagy apa neveli. Válásnál is hasonló a szitú, a gyerek nem hülye, ha felnő értékel és értelmez.

https://www.facebook.com/aferfiakklubja/photos/a.559005710801354.1073741828.320847001283894/1358136547554929/?type=3&theater

Koriander
Olvasó
Koriander

nekem meg az jutott eszembe, hogy a IIVH elôtt fogant generáció simán eljut a 90ig, míg az 50es èvekben fogantak 50-60 èvesen halnak meg pedig sokan apával nôttek fel, míg az elôzôek között ritka kivételekkel jött vissza az apja a frontról, oszt’ mégis.

Naooo
Olvasó
Naooo

Direkt így van adagolva a méreg, hogy nyugdíjat már ne kelljen fizetni.

Koriander
Olvasó
Koriander

lehet, de a 80-90 évesek kapják a nyugdíjat, akkor meg nem áll a konteod.

Naooo
Olvasó
Naooo

Járulékos veszteség, majd elfogynak.

inkvisitor1
Olvasó
inkvisitor1

1. lehetőség: azért jut el simán a 90-ig, mert a többi meghalt már és csak a 90-es korosztály él.

2. lehetőség: gyerek és fiatal korban elég komoly rosta volt a 2. VH és az antibiotikumok, oltások hiánya. Aki nem volt elég erős az kihalt, csak az erősek maradtak.

Hunn
Újságíró

nekem meg az jutott eszembe, hogy a IIVH elôtt fogant generáció simán eljut a 90ig, míg az 50es èvekben fogantak 50-60 èvesen halnak meg pedig sokan apával nôttek fel, míg az elôzôek között ritka kivételekkel jött vissza az apja a frontról, oszt’ mégis.

Az én generációm, akik a rendszerváltás idején lettek kamaszok, meg akik az után születtek, azok úgy fognak hullani, mint a legyek. 90 évre esély sincsen, de szerintem a többség a 60-at sem fogja megélni. ennek oka pedig a drogfogyasztás tömegessé válása. Ne legyen igazam, de én ezt jósolom.

Koriander
Olvasó
Koriander

nem hiszem, hogy a drog ennyire általános lenne. Jó, hogy abbahagytad meg hogy már ezek szerint hordasz rövidujjú holmikat is.

lady
Olvasó
lady

“Az én generációm, akik a rendszerváltás idején lettek kamaszok, meg akik az után születtek, azok úgy fognak hullani, mint a legyek. 90 évre esély sincsen, de szerintem a többség a 60-at sem fogja megélni.”

Ha elolvassuk az idősek hosszú élet titkát , már akiket kérdeztek szinte mind a sok munkát említi meg a küzdelmes életet.Nem azt mondják hogy de jót pletykáltunk a lócán . Mint hogy mostanában azt mondják a nők asszonyok hogy semmire nincs idejük mennyit dolgoznak pedig ott a sok munka könnyítő gép. De megjegyzem ha szétnézünk a neten a legtöbb véleményező nő. Nevelik más gyerekét mert ugye a másét mindig  könnyebb véleményezik a celebeket csoportokat létesítenek, blogolnak . Lehet most majd ez lesz a hosszú élet titka ! ?

Koriander
Olvasó
Koriander

én egyébként értem, hogy mi ez a stressz, de ez nem attól van, hogy a munka fizikailag megterhelő, hanem hogy a kisegyerekesek nagyon feszített időkorlátok között élnek. és a legnyomasztóbb ebben az, hogy én és a csakis az enyém ebből hol van, mert sokszor pl én is azt éreztem, hogy megszűntem.