Alter Ego
0 megosztás

A férfiakat nagyobb eséllyel élesztik újra a járókelők

Egy USA-ban készült felmérés kimutatta, hogy évente több mint 350 ezer amerikai szenved el váratlan szívmegállást és az áldozatok 90 százaléka ennek eredményeként meg is hal.  Viszont a szív-tüdő kompresszión alapuló újraélesztési technika a kétszeresére vagy akár a háromszorosára is növelheti a túlélés esélyét. A hatékony beavatkozásra nagyon rövid idő, hozzávetőleg 3–5 perc áll rendelkezésre, ennél hosszabb idő elteltével már visszafordíthatatlan agy- és szívkárosodás léphet fel.

A váratlan szívmegállás áldozatait vizsgáló tanulmány egy döbbenetes összefüggésre is fényt derített: az utcán vagy más nyilvános helyen szívmegállást elszenvedő férfiak 23 százalékkal nagyobb eséllyel élhetik túl az incidenst, mivel a járókelők a férfiakat szívesebben részesítik elsősegélyben.

Az okokat találgatva felmerült,  hogy az embereket az is elbizonytalaníthatja, hogy esetleg le kell venniük egy nő felsőruháját a jobb hozzáféréshez, vagy éppen meg kell érinteniük a mellét illetve annak környékét. A kutatóknak valójában nincs pontos információjuk arról, hogy a vizsgált esetekben mi vezérelte az arra járók cselekedeteit, de azt az adatokból megállapíthatták, hogy ha otthoni környezetben áll le valakinek hirtelen a szíve, akkor az újraélesztés megkezdésében és sikerességében nincs „nemi különbség”, valószínűleg azért, mert a segítségnyújtó ismeri azt, akin alkalmaznia kell a mellkasi kompressziót és a lélegeztetést.

A kutatók szerint fejleszteni kellene az újraélesztési technika tanításának módszerét.

Forrás: A Magyar Nemzet cikke nyomán.

Post Author: Alter Ego

Alter Ego
Érdekelnek az emberek. Érdekelnek a közösségek. Mindez a pszichológia és a társadalomtudomány nagyítója alatt is. Mindig is meghökkentettek és lenyűgöztek az egyéni- és a közgondolkodás paradoxonjai. Emellett van személyes véleményem is a világról, sőt nem átallom néha le is írni. Elismerem, hogy az elemző énem felett néha a privát szenvedélyességem győzedelmeskedik, ezért a kedvenc műfajom a publicisztika.
f Facebook
0 megosztás


24
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
8 Egyéni hozzászólás
16 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
15 Hozzászólások szerzői
PengeHöllenhundCharlie oBrianAldoantagonisztikevics Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Reszet Elek
Újságíró

Nem a technikán múlik. Angliában kisgyereket ütöttek el igazoltan azért, mert egy férfi sem mert odamenni hozzá lévén attól tartott hogy pedofilnak nézik.

Amúgy a gif technikája pocsék. Igy sanszos hogy gyomorba megy a levegő, a pacák meg elég bohóc.

Szergej55
Olvasó
Szergej55

Hiába, senki sem akar 20 év múlva zaklató lenni. Irónia ki.

common man
Olvasó
common man
Reszet Elek
Újságíró

Nem, ez más. Nem is tudtam hogy Tisza Istvánról közintézményt neveztek el. Ez igazán örömteli fejlemény.

Dan
Újságíró

Na majd a metoo hatására biztos többen oda fognak menni újraéleszteni a nőket…!

SerialSlut
Olvasó
SerialSlut

Ennyit arról, hogy Nyugaton emberszámba veszik a nőket. :)

Szergej55
Olvasó
Szergej55

Igen, ez a statisztika már magában felér egy 100 oldalról alátámasztott bizonyítékkal.

gpetersz
Olvasó
gpetersz

“A kutatóknak valójában nincs pontos információjuk arról, hogy a vizsgált esetekben mi vezérelte az arra járók cselekedeteit, de azt az adatokból megállapíthatták, hogy ha otthoni környezetben áll le valakinek hirtelen a szíve, akkor az újraélesztés megkezdésében és sikerességében nincs „nemi különbség””

Megbocsátható, a nicknév alapján, hogy nem érted a szöveget. Sőt, szinte várható.

Chump
Olvasó
Chump

A Magyar Nemzet állítása:

“Eredményeik szerint a nyilvános helyen hirtelen szívmegállást szenvedő nőknek mindössze a 39 százalékán alkalmaztak újraélesztést az arra járók, míg a férfiak esetében az arány 45 százalék volt.”

Az eredeti cikkben nem szerepel, hogy számoltak-e azzal, hogy a férfiak esetében gyakoribb a  szívmegállás előfordulása. Legalábbis az alábbi források erre utalnak:

“We included a total of 40,159 OHCA cases, 40% of which were women.”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26970031

“There were 557 patients suffering in-hospital cardiac arrest in whom the CPR-team was alerted. Among them, 217 (39%) were women.”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11334687

Ez alapján a hirtelen szívmegállást szenvedők többségén, 57%-án nem segítenek. Ha megtörténik, hiába segítene valaki nőn és férfin is, másfélszer akkora esélye van arra, hogy a hirtelen szívmegállást szenvedő férfi lesz.

Aldo
Újságíró

Nem kéne mindenbe brutális nőelnyomást fantáziálni.

Szergej55
Olvasó
Szergej55

Az elején elgondolkodtam, hogy vajon poénra vette-e, de már sok ennek hitt dologról derült ki, hogy valójában komolyan gondolja az értelmi szerzője.

Charlie oBrian
Olvasó
Charlie oBrian

Ennyi. A visszafogottabb férfiak már nem nagyon mernek hozzáérni egy nőhöz, akkor sem, ha baj van…

Pillanatragasztó
Olvasó
Pillanatragasztó
barrakuda
Olvasó
barrakuda

Hát ez amerika.

A fordítás:

“Gyakorlott úszó vagyok és elvégeztem minden kurzust, hogy életmentő legyek. Mindazonáltal az úszás soha nem volt nekem több egy hobbinál és egy egész már karriert választottam.

2007-ben megmentettem egy lányt a fulladástól. Annak mondom akinek nincs tapasztalata a tengerpartokkal és strandokkal, a tenger mindig visszasodor téged a partra, hacsak nem jutottál túl egy adott pontná. Eme pont után egy erős áramlat vagy beljebb nyom a tengerbe, vagy ott tart ahol éppen vagy. Nem tudsz csak úgy „visszalebegni” a partra, megfulladsz miután teljesen kimerültél.

Szóval 2007-ben strandoltam a barátaimmal, mikor észrevettem egy lányt, aki túlságosan messze volt a parttól. A túlságosant úgy értem, hogy legalább kétszer távolabb volt, mint bárki más. A kézmozdulatai egyértelműek voltak, fulladozott, alig bírta a fejét a víz felett tartani. Körbenéztem, sehol egy életmentő. Később megtudtam, hogy épp szünetet tartott, és kiment a toalettre.

Hogy egyértelmű legyen: a lány minden másodpercben egyre messzebb került a  parttól. Jó úszó vagyok: rohantam hozzá, azután kivonszoltam őt a partra a hátamon, a fejét a fíz felett tartva. Addigra egy csomó vizet nyelt. Kockáztattam a saját életemet, mert a súlyom az ő súlyával együtt már túl sok lehetett volna. De megcsináltam.

A hölgy később beperelt. Később megtudtam, három napot kellett kórházban töltenie, amit nem engedhetett meg magának, szóval megpróbálta beperelni a strand tulajdonosát, de a beadványát elutasították, ezután beperelt engem. Az ok? Korábban kellett volna megmentenem. Nemtörődöm voltam, nem vittem elég gyorsan partra és hagynom kellett volna az életmentőt a munkáját végezni (igen, jól olvastad). Sérülést okoztam neki, fájdalmai voltak, nem kellett volna annyi vizet nyelnie, már ha ennek van bármi értelme is, stb, stb, stb.

A bíró kihajította a keresetet az ablakon, de így is ügyvédet kellett hívnom, és elviselnem a megaláztatást. Szükségtelen stressz volt. Felháborított és úgy éreztem cserbenhagytak. Kérdezzetek nyugodtan.

SZERKESZTVE: Köszi a nagyszerű kérdéseket :) Éjszaka nem vagyok, majd válaszolok.”

Szergej55
Olvasó
Szergej55

Beteg állatok az ilyenek mind.

Dan
Újságíró

Létezik olyan, h karma. Illetve az univerzum egyik alaptörvénye, h ahogy te viselkedsz másokkal, azt kapod vissza sokszorosan. Nem lennék a hölgy helyében…

Naooo
Olvasó
Naooo

Nem láttam még egy rócsildot se gödörbe lőve, pedig csodás látvány lenne.

Aldo
Újságíró

Nem csak egyet kéne, hanem az összeset.

antagonisztikevics
Olvasó
antagonisztikevics

Igen.

A macskámnak is van.

Charlie oBrian
Olvasó
Charlie oBrian

Karma? “…ahogy te viselkedsz másokkal, azt kapod vissza sokszorosan. Nem lennék a hölgy helyében…”
Ez komoly? Én életemben nem tapasztaltam hasonlót, sőt inkább ellenkezőleg. Rendes vagy az emberekkel és hülyének néznek (sokan), ha meg kevésbé vagy rendes egyből többre tartanak egyből jobban tudnak viselkedni. Tisztelet a kivételnek. Nőkre tízszeresen százszorosan igaz, hogy az ellenkezőjét kapod vissza annak, ahogy viszonyulsz hozzájuk.

Penge
Olvasó
Penge

Nem. Ezt azokkal próbálják elhitetni, akik túl intelligensek ahhoz, hogy a kereszténység, iszlám és a többi birkaterelő vallásban képesek legyenek hinni és magasabb szintű spirituális hitre szomjaznak. Mivel az ember agya összefüggésekben gondolkodik (evolúciós túlélési berögződés), így mindenre fogsz találni összefüggést. Jó példák vannak itt. http://www.urbanlegends.hu/2012/01/veletlen-parhuzamok-a-mindennapokbol/

http://www.urbanlegends.hu/2017/10/hogyan-csap-be-minket-az-agyunk-nap-mint-nap/

Plusz amire Naooo is utalt. Majd akkor hiszek a karmában, ha az ilyen férgek nemhogy világhatalomra nem törhetnek, de amint megfogan a buzi fejükben a gonosz gondolat, az azt követő pár órában kapnak még gondolkodási lehetőséget, de amint kitartanak mellette, onnantól jön az univerzum haragja és megbotlanak a küszöbben és egy ajtóüveg felnyársalja őket vagy szétverik a tarkójukat egy kilincsben, asztal sarkában vagy a kád szélében.

A következő életes dolog pedig ott válik hiteltelenné, hogy senki nem emlékszik az előző életére. Így nem tudhatod, hogy azért születtél újra csatornatisztítóként mert előző életedben egy kizsákmányoló földesúr voltál.

Az univerzumnak fizikai törvényei vannak, aminek egy részét már ismerjük, egy részéről még nem sokat tudunk, de ezek olyanok, mint a sötét anyag vagy a fekete lyukak, illetve a kvantumelmélet, nem pedig ilyen tanító célzatú mese, aminek a szerepe a civilizáció fenntartása.

Amúgy meg a közösségi oldalak kapcsán tudományosan bebizonyították, hogy mindenki ismer mindenkit legfeljebb 5 emberen keresztül. Én ebben keresném elsősorban a karma bizonyítékainak okát. Ha egy rohadék görény vagy, akkor az emberek előbb-utóbb tudni fogják, hogy egy rohadék görény vagy és úgy fognak hozzád állni és te nem tudhatod azt, hogy a hátad mögött x figyelmeztette-e már y-t és z-t, hogy te mekkora rohadék görény vagy. És a jövőben ez még inkább a színfalak mögött fog zajlani az egyre hangsúlyosabbá váló online élet miatt. Régen várost váltva már más ember lehettél, most ha országot vagy kontinenst váltasz is megtalál a múltad.

Úgyhogy ezért nem érdemes rohadék görénynek lenni másokkal, nem pedig azért, mert a karma miatt majd megbűnhődünk.

common man
Olvasó
common man

Helyszíni szemlén kellett volna rekonstruálni a körülményeket…

Aldo
Újságíró

Erről egy régi vicc jut eszembe:
Két horgász ül a Balaton partján, amikor hirtelen hangos kiáltásra figyelnek fel egy a vízben távolodó embertől
– Hilfe! Hilfe!
– Mit mond?
– Nem értem, németül beszél.
– Na, ez is inkább úszni tanult volna meg, mint németül.

A világon zajló peres ügyek nagy része az USA-ban zajlik, ahol gyakorlatilag minden apróságért a bíróság elé lehet rángatni bárkit. Ebben az ügyeben az a legfelháborítóbb, hogy egyáltalán eljutott a bíróságig. Normális ember minimum megköszöni, hogyha megmentik az életét, erre a csaj még pereskedik és olyan dolgokkal vádolja mg a srácot, amiről nem tehet és ha a kisujját sem mozdította volna, akkor a holttestét halásszák ki a vízből. Szerencsére sikeresen végződött a sztori, bár a megaláztatást sosem fogja elfelejteni és gondolom az ügyvéd sem ingyen dolgozott. Az a szomorú, hogy simán benne volt a pakliban, hogy el is ítélik és milliós kártérítési összeg megfizetésére kötelezik. Remélem beperelte a csajt.

Höllenhund
Olvasó
Höllenhund

Hát istenem. A lányok szépen válasszanak korán megbízható béta párt, aki kíséri őket ide-oda, segít nekik, óvja őket, pl. ért az újraélesztéshez is. Éljen a patriarhátus.