Alter Ego
0 megosztás

Konferencia a szülői elidegenítésről – A NANE és a PATENT ellentámadásban

2017. november 30-án az Apák az Igazságért Egyesület az Emberi Erőforrások Minisztériuma Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztályának támogatásával megrendezi első konferenciáját a szülői elidegenítésről, gyermekvédelmi, jogi és pszichológia szakemberek bevonásával. A konferencia fővédnöke Nyitrai Imre, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

A magyar gyermekvédelmi és családjogi rendszer régen rendezetlen adóssága, hogy nem ad kellő szakmai iránymutatásokat és jogi kereteket a szülői elidegenítés problémájának kezeléséhez. A konferencia létrejötte egy lépés lehet a jövőben elvégzendő szakmai munkához. Nevezhetjük akár az apajogi-férfijogi mozgalom áttörésének is, hogy a kormányzat csatlakozásával közvetlenül támogat egy apajogi szervezet irányából érkező felvetést. A konferencia részvételre invitálja a gyermekvédelmi szakembereket, pszichológusokat, jogászokat annak érdekében, hogy a problémáról átfogó képet kapjanak. A konferencia szakmai előadói Tomasovszki László, klinikai felnőtt- és gyermekpszichológus, igazságügyi szakértő, Léder László, pszichológus, Amy. J. L. Baker, Ph.D, pszichológus, kutató és dr. Visontai-Szabó Katalin, ügyvéd lesznek.

pas-konferencia

A konferencia invitációjában a következő gyors definícióját adja a szülői elidegenítésnek: “A Szülői Elidegenítés (Parental Alienation, rövidítve: PA) egy destruktív folyamat, melynek eredményeként a gyermek pszichológiai manipuláció hatására alaptalan félelmet, ellenséges érzelmeket táplál egy szülő vagy egy másik családtag iránt, nem tiszteli őt. Mivel a kívülállók nem látják, hogy mi történt korábban, csak azzal szembesülnek, hogy a gyermek “áldozatként” viselkedik.  A személyiségzavaros szülő megtöri a család dinamikáját és azt kívánja elérni, hogy a volt házastárs a gyerekének már csak a volt szülője legyen.”

Sajnálatos módon Magyarországra is begyűrűzött már a gyermekek elidegenítésének azon különösen szélsőséges és visszataszító módja is, amikor peres haszon reményében a gyermeket használják fel arra, hogy az apát pedofíliával, szexuális zaklatással, erőszakkal vádolják meg és lehetetlenítsék el személyében. Jogász körökből talán elsőként Dr. Gál Péter ügyvéd a Pesty Fekete Doboz “Szex, Hazugság, Vádirat” című 2012-ben készült dokumentumfilmjében tett közéleti említést arról a terjedő jelenségről, hogy egyes anyák válóperes előnyök (az apai kapcsolattartás ellehetetlenítése és egyéb) érdekében oktrojálják a gyermeket, hogy az pedofíliagyanús kijelentéseket fogalmazzon meg az apával szemben. Több esetben pszichológiai szakértői vélemények támasztották alá, hogy hamis váddal áll szemben a jogrendszer. Viszont szögezzük le mindenképpen: a szülői elidegenítésnek utóbb említett durva formái a legszélsőségesebb esetek, és remélhetőleg a konferencia jól rendszerezi majd mindazokat az egyéb formákat is, amelyek végtelen változatosságban fordulhatnak elő, és végképp megkeseríthetik az egyébként is megviselt, szétbomló családok életét.

A konferencia hírére aktivizálták magukat a feminista szervezetek és azonnal elkezdték azt elhitelteleníteni és lejáratni. A NANE és a PATENT szakemberei a 24.hu által megjelentetett cikkben mondták el ellenérveiket. Az internetes lappal közösen kivitelezett megszólalásuk korántsem mentes a nemzetközi szakértőket és a konferenciát szervező Apák az Igazságért Egyesületet lejáratni törekvő személyeskedésektől sem. Vegyük észre, hogy a radikális feminista szervezetek az Apák az Igazságért Egyesületet támadva valójában pont egy olyan civil szervezettel szemben vonultak fel, amely leginkább szülői mozgalomként szerveződött és igyekezett távol tartani magát a feminista-antifeminista ideológiai ellentétek ütközőzónájától. A mostani eset viszont egyértelműen megmutatja, hogy ez szinte lehetetlen, hiszen vitapartnereik egyértelműen radikális feminista alapokról építkeznek, szakmaiságuk gyökere a férfiellenes gyanakvás, így az anyák és az apák közötti párbeszédet csakis egy férfihibáztató, gyűlölködő retorika mentén tartják elképzelhetőnek.

spronz-julia

A nők érdekeiért elvtelen elfogultsággal küzdő feminista szervezetek egyenesen kijelentik, hogy a szülői elidegenítésre való hivatkozás csak egy gyakori eszköz a családon belüli erőszakot elkövető apák kezében, amellyel kimosakodhatják magukat saját cselekményeik következményei alól. Nem nehéz ebben az érvelésben újfent meglátni a feminista mozgalom régen ismert általánosító férfigyűlöletét. Nyilatkozatukból úgy tűnik, hogy a feminista szervezetek androfób világképe szerint minden válás egy patriarcha, elnyomó, erőszakos vagy szexuális bűnöző apa miatt következik be és ilyen keretek között csakis azt gondolhatják, hogy a szülői elidegenítés problémájának felvetése kizárólag az önmagukat mosdató, gonosz apák szövetségének koholmánya lehet. Belesimul a gyorsan kialakult feminista egyenvéleménybe és azonnal becsatlakozik a lejárató kampányba a Mérce.hu által közölt “Áldozathibáztatással küzdene az “apák jogaiért” az EMMI” című cikke is. – Jellemző, hogy ezekben a támadásokban soha egyetlen félmondat erejéig sem jelenik meg az elidegenítéssel ellehetetlenített vagy ártatlanul megvádolt apák sorsának problémája, ők teljességgel érdektelenek, egyetlen szóra sem érdemesek a feminista szervezetek és médiumok számára.

A feminista ellenlépések legenyhébb formájukban is arra irányulnak, hogy alapjaiban kétségbe vonják a szülői elidegenítés létezését, fogalmi, szakmai meghatározhatóságát és ezzel ellehetetlenítsék a szakmai vitát. Mindez azért is probléma, mert egyes aggódó szakemberek szerint egyenesen olyan veszély is fenyeget, hogy amíg sikerül a szülői elidegenítés jelenségének felismerését és kezelését halogatni és a közbeszédet értelmetlenül gyűlöletkeltő vitákkal átitatni, addig esetleg a hamis pedofilvádak korát és a hamisan megvádolt férfiak által a nők sérelmére felháborodott bosszúként elkövetett bántalmazások időszakát fogjuk élni.

Egyébként a feminista szervezetek torz szemléletének keretei közül kilépve újfent érdemes említeni, hogy a szülői elidegenítéssel kapcsolatos problémafelvetésnek valójában nincs feltétlenül köze az egyéb erőszakos vagy visszaélésszerű viszonylatok létéhez vagy nem létéhez. A szülői elidegenítés problémája nem feltétlenül létezik együtt más erőszakformákkal. Annyiban viszont mindenképpen köze van a családon belüli erőszakhoz, hogy a gyermeket a másik féltől elidegenítő szülő erőszakot tesz mind a gyermek, mind a másik szülő felett. A probléma nem feltétlenül csak az anyák által elkövetett elidegenítés formájában jelenhet meg, annak elkövetője lehet az apa is.

A konferencia által elindítani törekedett szakmai párbeszédet nyilván azért is jelentős veszélyforrásként érzékeli a feminista mozgalom, mert ha pszichológiai, pszichiátriai értelemben rögzítésre kerülhet, hogy a szülői elidegenítés elvonja a gyermekektől az egészséges lelki élet és a megfelelő szociális képességek kialakulásának lehetőségét, és egyfajta bántalmazásként is tekinthetünk rá, akkor az akár a nők gyermekfelügyelettel kapcsolatos, régen fennálló privilégiumait is megkérdőjelezheti. Nem lehet nem felismerni azt a tényt, hogy olyan viszonyok között, ahol a gyermekelhelyezési perekben általános gyakorlat, hogy szinte bármi áron az anyánál helyezik el a gyermeket és a közös szülői felügyelet intézménye még véletlenül sem vált egy kívánatos, elterjedt gyakorlattá, ott főleg alapvetően a nőknek nyílik lehetősége rá, hogy a gyermekbántalmazásnak ezt az egyébként viszonylag gyakori formáját elkövessék a gyakran szűkös időkeretű “láthatásokra” szorított apákkal szemben. Ráadásul esetleg addig a messzire vezető felismerésig is eljuthatunk, hogy a reflexszerűen részrehajló, apakorlátozó rendszer akár önmaga is hozzájárulhat a gyermekek elidegenítéséhez.

Talán azt kellene felismerniük az ügynek elkötelezett szakmai és civil szereplőknek, hogy a szülői elidegenítés egy olyan a közgondolkodás, a társadalom által is széles körben ismert és súlyos problémaként felismert jelenség (lásd: “másik szülő ellen nevelés”), amellyel szemben tulajdonképpen végtelenített pszichológiai szakmai viták nélkül is lehetne törvényi szankciókat megfogalmazni. Nem kell kiterjedt pszichológia ismeretekkel rendelkeznie senkinek sem, hogy felismerje, hogy a gyermek elidegenítése lelki gyötrelmet, lélektani kárt okoz a gyermeknek és a másik szülőnek is, és áttételesen alapvető gyermeki és szülői jogokat is elvon. A probléma nem kerülhető meg azzal, hogy a feministák vitát indítanak arról, hogy pontosan mennyire patologizáló az elidegenítés és helye van-e annak a diagnosztikai kritériumok gyűjteményében, ettől függetlenül is szankcionálható a társadalmi felismerés nyomán a gyermekek elidegenítése.

Post Author: Alter Ego

Alter Ego
Érdekelnek az emberek. Érdekelnek a közösségek. Mindez a pszichológia és a társadalomtudomány nagyítója alatt is. Mindig is meghökkentettek és lenyűgöztek az egyéni- és a közgondolkodás paradoxonjai. Emellett van személyes véleményem is a világról, sőt nem átallom néha le is írni. Elismerem, hogy az elemző énem felett néha a privát szenvedélyességem győzedelmeskedik, ezért a kedvenc műfajom a publicisztika.
f Facebook
0 megosztás


79
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
14 Egyéni hozzászólás
65 Válasz hozzászólás
1 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
23 Hozzászólások szerzői
PengeT_TAldoDelinAlfőmérnök Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
DennisVT
Újságíró

Ha elmeselnem, h nalunk mi volt, amikor 11-12 eves voltam, nehanyotok visszafele szedne a levegot.

Nagyon szeretem a csaladtagjaimat, de ezt sosem fogom elfelejteni. :(

Jampi One
Újságíró

Elidegenítés?

DennisVT
Újságíró

En “ellene hangolasnak” mondanam, de a modszer es a korulmenyek miatt eleg hanyinger volt. Nem akarok reszleteket irni, csak annyit, h nagyon is letezo jelenseg ez.

gpetersz
Olvasó
gpetersz

1. Értem, hogy nem akarsz beszélni róla, ennyi év után is felkavaró lehet

2. Nagyon hasznos lenne, lehetne, férfitársaknak, hogy esetleg lássák, felismerjék

3. Minden alkalmat meg kell ragadni, hogy a női nem védtelenségéről és törékenységéről való legendákat megsemmisítsük

Art
Olvasó
Art

Meséld! Anonimizálva:)

Dan
Újságíró

“A nők érdekeiért elvtelen elfogultsággal küzdő feminista szervezetek”

A saját érdekeikért elvtelen elfogultsággal küzdő feminista szervezetek – javaslom pontosítani! Tekintve, h ‘a nők’ nem hatalmazták fel ezeket a szervezeteket semmire, így nem is hivatkozhatnak arra, h ők őket képviselik.

Reszet Elek
Újságíró

A halálom amikor nő minden nő nevében kér ki valamit. Milyen hülyén hatna, ha én hárommilliárd férfi nevében tennék hasonlóképpen… Soha fel sem merült bennem.

common man
Olvasó
common man

Ez a propaganda hatása,Ha sokat ismételnek akár valami hülyeséget még egy itteni cikkíró is lépre megy. Egészen biztos ,hogy akaratán kívül.Elvtelenül de mégis csak értem küzd,gondolhatná ezek után bármely nő.Nem szőrszálhasogatás de ellenpropagandaként valahogy mindig meg kéne jegyezni , hogy ezek nem a nők érdekeit védik.

zsoldidos
Olvasó
zsoldidos

Én ehhez nem tudom mit szóljak hozzá. Csak megerősíteni tudom hogy egy nő azt csinál a gyerekével amit akar. Amikor megkérdezték hogy “anyával” szeretnék-e maradni, én azt mondtam hogy egyikkel se. Persze anyámnak ítéltek, aki rá egy évre csak úgy átpasszolt apámnak miután kitekertem a kezéből egy szöges fa darabot hogy nehogy belém állítsa. Elmentem a családsegítőbe ahol nem hittek nekem (ahogy akkorsem amikor az apám betonba való vassal átszúrta a vádlim, mondjuk tény hogy szép dobás volt: lehetett volna belőle gerely hajító :) ). Mind a két panaszomat leszarták miután anyám tagatta őket. Utóbbi még a válás előtt történt. Az is érdekes hogy miután fateromhoz kerültem, ő meg börtönbe, a gyámságot oda adták egy random csávónak akit anyám jelölt ki. Szóval ja, a gyereket leszarják és a nő dönt

gpetersz
Olvasó
gpetersz

Te hol nőttél fel? :-O

zsoldidos
Olvasó
zsoldidos

Vidéken :D Akkoriban a hiperaktív gyerekeket max teletömték gyógyszerekkel + rossznak titulálták, sooo nem számítottam szavahihetőnek egy erősen vallásos anyával szemben :)

wittukind
Olvasó
wittukind

a hiperaktiv kölykeket leönteni egy veder hideg vizzel és megnyugszik

common man
Olvasó
common man

A hiperaktív gyereket hagyni kell hadd rohangáljon. De a nem hiperaktívak is kurva keveset mozognak és még arról is leszoktatják őket.

zsoldidos
Olvasó
zsoldidos

Nem igazán. Ájulásig kell őket meríteni. Saját magamon tapasztaltam :D Reggeltől estig pörgetni kell az olyan gyerekeket mert képtelenek leállni. A probléma az hogy sok iskolában még mindig rosszul kezelik őket, hülyének titulálják őket… És aki úgy nő fel, később kegyetlen lesz az élete. Nekem se ártana egy agyturkász, de vagy libsi g*cik, vagy megakarnak téríteni… (hozzáteszem én támogatom a kereszténységet, csak nem hiszek istenben)

common man
Olvasó
common man

Az is egy feldolgozása már a dolognak, hogy már tudsz róla így kívülről beszélni.

zsoldidos
Olvasó
zsoldidos

Máshogy nem lehet, sokáig tartott eljutni idáig is. Amin még sokat vergődök hogy keressek egy szakembert hogy amikor letaglóznak a gondolatok, ne kerülgessen a sírógörcs mert elég kellemetlen lenne az utcán megzuhanni, nem lenne férfias :D Hozzáteszem amióta idejárok olvasni, sokkal jobban érzem magam, mert látom hogy végre foglalkoznak a férfiak problémáival is.

wittukind
Olvasó
wittukind

úgy látszik mikor én voltam gyerek valahogy más volt….mintha nem volt annyi hiperaktiv mint most de as is igaz hogy az élet is más volt

zsoldidos
Olvasó
zsoldidos

Bár csak elmesélésekből és könyvekből tudok tippelni: voltak, ők voltak azok a “kulcsos” gyerekek akik nem kényszerből töltötték az utcán az idejüket iskola után

Reszet Elek
Újságíró

A kulcsos gyerek jelenség inkább a nők munkahelyre kényszerítésének az eredménye, társadalmi megjelenése is a kétkeresős modell uralkodóvá válásával és a háromgenerácós család felbomlásával párhuzamosan történt.

zsoldidos
Olvasó
zsoldidos

Igen ezt így tudom én is, ezért tettem idézőjelbe és írtam hogy akik ugye nem kényszerből voltak kint. Hirtelen nem tudtam jobban megfogalmazni. Esetleg így: azok a gyerekek, akiket haza kellett kergetni, máskülönben képesek lettek volna az éjszakát is a játszótéren, focipályán tölteni :)

wittukind
Olvasó
wittukind

nem voltam “kulcsos”mert valaki mindig volt otthon..és amig nem kezdték épiteni a panelház negyeded mellénk a kaput se kellet bezárni

Reszet Elek
Újságíró

Szerintem akkor ez az aktivitás természetes volt lévén a környező közeg is sokkal inkább normális volt. Magam is emlékszem hogy gyerekkoromban reggeli után kirobogtam a házunk melletti játszótérre aztán délben hazarohantam enni (és/vagy részben kivittem a játszótérre) utána meg estig újra kinn voltam. A volt a szabály hogy addig lehetett kinnmaradni, amíg a házakban fel nem gyújtják a villanyokat.

Mondanom sem kell, a maiakhoz képest szabályos barna vasgyúrók voltunk. Allergiáról nem hallottunk, betegek se nagyon voltunk. Manapság az ilyesmit már nekiállnának kezelni, pedig nem a gyerekek lettek abnormálisak, hanem a világ körülöttük.

zsoldidos
Olvasó
zsoldidos

Akkor örömmel elkönyvelem hogy én voltam a normális :D Nyáron simán mondhattam volna hogy “tesó” vagyok, olyan barna voltam :D

common man
Olvasó
common man

Mondjuk ezekről a családsegítő,gyámhivatal meg nem tudom még milyen néven futó intézményekről is terjengnek ,terjengtek mindenféle szóbeszédek.Magam nem vagyok érintett de úgy tudom ebben a történetben ők is szereplők.

zsoldidos
Olvasó
zsoldidos

Szerintem nem jók semmire.

ggwp
Olvasó
ggwp

A legtöbb ilyen családjólétis nő, nemigaz?  Evidens hogy nem jók semmire.

common man
Olvasó
common man

A feministák teljesen természetesen viselkednek.Az ő céljuk (elvtársaikkal karöltve) a társadalom szétverése.A létező működő családokat állandóan bombázzák a hülyeségeikkel és ha válásra kerül sor jönnek a gyerekek.Olyan légkört teremtenek ,(nem ma kezdték) ,hogy ebben felnőve ezek a gyerekek bármit akarnak csak családot nem.Ez zajlik a 70-es évektől napjainkig.Persze vannak valóban erőszakos szülők, apák, anyák és van ahol mindkettő.Ez nyilván kitűnő alap az összemosásra,hamis vádakra (a konferencia őket akarja védeni).Remélem a Férfihang mindent dokumentál és közzétesz!

Reszet Elek
Újságíró

A NANE és a PATENT láthatóan nem csak a nőkre, de az egész társadalomra toxikus. Az elidegenítéssel pedig nincs férfi vagy nő (ha őszinte magával) aki ne találkozott volna a tágabb ismeretségi körében.

Az hogy az elidegenítést szindrómának hívják azaz betegségként kezelik, nevezik meg, szerintem inkább hízelgő a nőkre nézve. Mások számára meglehet ez inkább a női természet társadalom által eltagadott sötét oldalának a része. A gyermekét a bosszú eszközeként felhasználó nő képe kultúrától függetlenül létezik amióta világ a világ. Szóval hogy szindróma-e vagy sem nem tudom, ahogy azt sem, milyen a jelenség tényének tudományos elfogadottsága. Az viszont bizonyos, hogy számos szaklapokban fellelhető publikáció is foglalkozik vele. Elegendő egy sima keresést beütni a böngészőbe.

Megjegyzés: A fiziognómia valóban gyakran irányadó lehet. A becsatolt kép és a linken található másik valamint a kiguglizott számos egyéb frissebb alapján az a benyomásom, hogy az idézett Spronz Júliának komoly mentális problémái lehetnek, nem biztos hogy a nőknek érdemben figyelembe kellene venniük a véleményét. Egy férfi meg úgysem fogja. Mi, mivel a másik nemről van szó, könnyebben levesszük az ilyesmit.

wittukind
Olvasó
wittukind

szegény nagymamámnak ha elmondanám ezt az egész nane-patent hülyeséget azt mondaná hogy hazudok hiszen az asszonynak otthon a helye nem lófrálni egész nap

common man
Olvasó
common man
wittukind
Olvasó
wittukind

ezekből a “brit kutatók”-ból száraz kutyaeledelt kellene csinálni hogy valami hasznuk legyen

common man
Olvasó
common man

Eltűnt egy oldal, hova lett? Most akartam elolvasni. Apák az igazságért..

Koriander
Olvasó
Koriander

“ezzel a bírókat is meg lehet győzni, mert nem kapnak célzott és szisztematikus képzést, bár ez minden, a családon belüli erőszak által érintett jogalkalmazó szervre jellemző.
Ha valakinek nincs tudása, információja egy témában, abszolút laikusként dönt, hangulatkeltéssel könnyen meggyőzhetők a jogalkalmazók arról, hogy a gyereket bosszúból eszközként használja a gondozó szülő, aki jobbára az anya – mondta Spronz Júlia.”

mert nem kapnak célzott és szisztematikus képzést. aha.
mert józan mérlegelés már nem létezik, csak tudatlan könnyen meggyôzhetô laikusok ülnek a bíróságon.
és persze nem az ideológiai rendôrség felállítása a cél.

herceg
Olvasó
herceg

Basszus és már az is áldozati szerep, hogy “jobbára az anya” a gondozó :D

zsoldidos
Olvasó
zsoldidos

az új cikk????????? Délelőtt még láttam, most amikor el is tudnám olvasni, eltűnt.

Darth_Peter
Olvasó
Darth_Peter

Nem egyértelmű a kérdéskör, enyhén szólva. Személyes gyerekkori tapasztalatom, hogy elidegenítés nélkül is megutálja az ember az egészet. Ugyebár “mérgező szülők”, van ilyen című könyv is, rá ismertem belőle ismerős szituációkra, részletekre …

Most felteszek egy kérdést:

Ugyebár, veszélyes gépek, ( autók, motorok, daruk, repülők, mit tudom én …) kezeléséhez tanfolyamok sikeres elvégzése és vizsga szükséges, meg utána józannak és higgadtnak kell lenni, miközben csinálja az ember. Ezzel ellentétben, a gyerekvállaláshoz és neveléshez nem kell semmi pszichológiai személyiségfejlesztés elvégzése és alkalmassági vizsgálat és nevelési előképzettség, minden zakkant idiótának lehet gyereke, akire úgy ordítanak, és úgy mérgezik a lelkét és manipulálják ahogy csak lehet. Sőt, a szerelem és a kemény drog ugyanazt a kémiát műveli az agyban, szóval senki nem józan. És a kapcsolati drámázás során meg biztos nem higgadt.

Ideje lenne ezen elgondolkozni, nem? Ideje lenne egy egészségesebb lelkű generációt felnevelni, nem?

Szergej55
Olvasó
Szergej55

Talán, de elnézve a mostani szülő generációt, a következő nemzedék kb. 1000-1500 tagú lehetne csak ilyen szigorú feltételek mellett is.

Jack
Újságíró

Pedig van értelme a javaslatnak. Ami azt illeti, bőven érdemes lenne megfontolni társadalmi szinten, és a gyakorlatban is megvalósítani. Már eleve a gyermekvállalás előtt a jövőbeni szülőket kötelezően tesztekre kellene küldeni: alkalmas-e fizikailag és mentálisan, hogy szülővé váljon? Megvannak benne azok a tulajdonságok, amik a gyermek felneveléséhez szükségesek? Azonban ez még csak az első lépés kéne, hogy legyen. Részemről azt is kötelezővé tenném, hogy gyermek kizárólag házasságba születhessen – de ne a mostani elcseszett tragikomikus kreálmányba, hanem egy javított házassági rendszerbe, ahol a felek vállalják, hogy a következő tizenöt évben együtt maradnak mindenképpen, amíg a gyermek el nem éri azt a kort és lelki fejlettségi szintet, ami a későbbiekben az egészséges mentalitású felnőtté váláshoz nélkülözhetetlen. Ha valamelyik fél le akar lépni, akkor azt keményen szankcionálni kell, nem pedig még támogatni is, hogy kizsákmányolja a másikat! Lehet, hogy nem lesznek együtt boldogok, de legalább a gyermek nem csonka családban nő fel, és meglesznek a szükséges felnőtt szerepmodellek előtte. Ne felejtsük ki az anyagiakat sem! Azt is kötelezővé tenném, hogy a szülők a gyermek megszületése előtt már rendelkezzenek egy valamekkora mértékű összeggel, amely fedezi a költségeket, ezáltal kiküszöbölve, hogy a gyerek nélkülözésben és kínlódásban nőjön fel. A szülők számára kedvezményt biztosítanék a közterhekből – de a fennmaradó összeget el kellene tenniük a gyermek későbbi jövőjére, hogy mire az felnő, addigra meglegyen az alap, amivel elindulhat az életben. Így nem kellene hosszú-hosszú éveket azzal töltenie, hogy egy lelakott albérletben próbál túlélni hónapról-hónapra mindenféle jövőkép és remény nélkül.

Ez az elképzelés nyilván csak gondolatfoszlányok halmaza, és tudom, hogy bőven van támadható felülete. Nem is az volt a célom, hogy egy komplett cselekvési tervek állítsak össze. Azonban hiszem, hogy hosszútávon ezek az elvek segítenének abban, hogy a jövőben egy egészséges generációk nőjenek fel.

Szergej55
Olvasó
Szergej55

A mostani állapot tényleg nem tartható.

common man
Olvasó
common man

Ezek így összességében és egyenként is megvalósíthatatlan dolgok.A technikai részét oktathatnák mondjuk általános iskolában a sok hülyeség helyett de szeretetet, ami a legfontosabb azt nem lehet tanfolyamon megtanítani.Az anyagi része se egyértelmű mert szegénységben és sokgyerekes családban is nőttek,nőhetnek fel rendes emberek.Viszont a maga életében mindenki törekedhet a legjobbra.Mondjuk az is biztos , hogy a rossz hatványozott újratermelését nem szabad támogatni.(főleg a mi pénzünkből)

abrek
Olvasó
abrek

Tudom, hogy a javaslataidat tiszta jószándékból írtad, de ha ezeket a rezsimszabályokat betartatnánk, betartatnánk, akkor még kevesebb család és házasság, illetve gyermek lenne.

Ha valami végleg tönkremegy, és egy férfi-nő kapcsolatnál ez azért erősen benne van a pakliban, akkor azt erővel összekényszeríteni nem szabad. Hidd el, egy így összetartott ‘pár’, nem funkcionálna mint szülő, apa, anya. Menne a játszmázás, a gyerek felhasználása a másik ellen, jó eséllyel nagyobb pokol lenne a gyereknek a mindennapos kikerülhetetlen feszültség, mintha szétmennének a szülők. Csendőrt nem állíthatsz minden házba, a gyerek meg csak egy helyre tud hazamenni. Szomorú, de sok esetet ismerek, amikor a válás jobb volt a gyerekeknek, mint a ‘kényszerházasság’ (az elmúlt pár évben sokszor csak a hitel miatt maradtak együtt), sőt néhány olyat is, amikor a szülők kimondottan jól kezelték az új helyzetet.

De az nagyon jó, hogy próbálod a gyerekek érdekeit nézni, ők az érdekeiket csak korlátozottan tudják képviselni.

Delin
Olvasó
Delin

Abrekhez hasonloan en is ertekelem, hogy a szuletendo gyerek erdekeit probalnad allami szinten vedeni, de egy ilyen szintu allami beavatkozas egy csalad eletebe szerinted hova vezetne?Az allami beavatkozasrol, nekem a norveg gyermekvedelmi rendszer jut eszembe, ami engem szulokent mar onmagaban riaszt es elborzaszt.

Az altalad megfogalmazott kerdesekre adott valaszok sem egyertelmuek, igy az erre vonatkozo sztenderdek torvenybe iktatasa is problemas: mi a mentalis/fiziķalis kovetelmeny a szuloseghez, mi az elfogadhato anyagi hatar, hogyan merned egy kapcsolat jovobeni alakulasat, stb? Milyen szankcioi lennenek ha a csalad (szulok) az ido elore haladtaval valtoznak es mar “nem jo” szulok? Biztos, hogy egy mergezo kapcsolatban felnoni atveve a rossz parkapcsolati mintakat jo a gyereknek?

Moralisan is erdekes kerdes ez. “Rossz/alkalmatlan” szulok gyerekei inkabb meg se szulessenek, minthogy egy “nem elfogadhato” csaladba nojenek fel?

abrek
Olvasó
abrek

Mindemellett Jacknek igaza van abban is, hogy ha egy segédmotoros kerékpárra kell engedély, akkor a gyermekvállalásra való érettséget is nézni kellene valahogy, már csak azért is, hogy segítsünk benne a delikvenseknek, hogy miben tudnának még fejlődni. Kötelezővé tenni persze nem kellene/nem is lehetne, de egy jelképes, akár pár ezer forintos juttatás, járadék is motiválhatná arra az embereket, hogy ilyen képzésen/vizsgán részt vegyenek és együttműködjenek.

Lehet visszajönne ez a kiadás, ha a gyermekeknek akár egy kicsit is jobb lenne tőle. Hihetetlen, hogy milyen zavar van egyesek fejében alapdolgokról is.

common man
Olvasó
common man

Elvileg a védőnő felkészít a csecsemővel való teendőkre  tehát van ilyen,viszont vannak akik nem jönnek el a tanfolyamra sőt hozzájuk se lehet kimenni.Ez a  jogosítvány téma akkor szokott fölmerülni mikor a sajtóban valami nagyon vadbarom szülő rémtetteirői hallunk.

Delin
Olvasó
Delin

A tanfolyam/egyeb cikkek,konyvek/masok tapasztalata/ stb mind hasznos, azonban ha a szulonek nincs belso motivacioja arra, hogy gyereknevelessel/csaladdal stb temakkal kapcsolatban olvasson, fejlessze magat szerintem barmilyen kulso osztonzes felesleges. Szerencsere azert a legtobb napi dolog egy kisgyerek mellett megoldhato osztonbol, jozan paraszti esszel es egy kis odafigyelessel.

De valojaban ez mind csak plusz, szerintem a legfontosabb hogy a gyerek egy kiegyensulyozott, szereto csaladban nojon fel, ahol biztonsagban erzi magat. Ezt pedig nem tanitjak sehol es egyebkent is csak torekedni lehet ra, a jovobe senki nem lat hogy alakul egy parkapcsolat x ev mulva…

common man
Olvasó
common man

A legjobb “tanfolyam” egyébként ha valakinek kistestvére van vagy rokon, barát családban van olyan kisebb gyerek akin “gyakorolhat”.

Aurelius Respectus
Olvasó
Aurelius Respectus
Naooo
Olvasó
Naooo
Aurelius Respectus
Olvasó
Aurelius Respectus

Szerinted Antoni egy törpelány ? :)

Koriander
Olvasó
Koriander

dehogyis, a törpök a patriarchák, Rita meg a macskás szingöl (a nemek itt most nem számítanak).
töpörödött törpördögök bújunk el egy vödör mögött :D

Koriander
Olvasó
Koriander

megvan az összes, jurodensz forevör

Alfőmérnök
Olvasó
Alfőmérnök
Koriander
Olvasó
Koriander

hókuszpók klónok.
kb. most lett világos, hogy miért taszítottak mindig is az ilyen entellektüelkedő alteros bebaszcsi partik, a világ nem változik.

Reszet Elek
Újságíró

Egy dugható kinézetű nő sincsen köztük. A himneműek meg kövérek ill. már huszonévesen kopaszodó hormonzavaros egyedek. Komolyan kíváncsi lennék egy kutatásra, hogy ezeknek az “alterntív” mangináknak milyen hormonszintje van. Én még egy sportos, izmos manginát nem láttam. Mindig vézna, ritkás arcszőrű, gyakran szemüveges bölcsészállat-formájú egyedeket látok itt és külföldön egyaránt. Emlékszem ilyenek régebben is voltak, álnépies himzéssel ékített tarisznyát hordtak meg batikolt pólót és sarut. De akkoriban még nem lehettek ilyen progresszívek, szóval liberáliskodtak.

Koriander
Olvasó
Koriander

én kockás ingre emlékszem :)
mondom én hogy jobb a techno, ott legalább annyira meleg van, hogy a faszikról egy idő után lekerül a felső.

Reszet Elek
Újságíró

Menjél uszodába ha kukkolni akarsz ráadásul egészségesebb is.

Koriander
Olvasó
Koriander

az uszodában úszni szoktam.

Reszet Elek
Újságíró

De gondolom nem csukott szemmel tartózkodsz az uszodában.

common man
Olvasó
common man

Fekete úszószemüvegben számolja a hosszakat ,ügyel a légzésre a tempóra és ,hogy ne ütközzön senkivel.Én meg itt a parton már két perce húzom be a hasam fölöslegesen.

Reszet Elek
Újságíró

Gondolom otthonról nem teleportálódva kerül a medencébe és néha pihenőt is tart.

Koriander
Olvasó
Koriander

valóban. 16szor 100 m gyors 5ös levegővel, aztán 2*200m egykaros hát, oda bal vissza jobb karral miközben a lámpákat bámulom fülemben scooter hyper hyper. levezetésnek meg 200 m deszkával kitett fejjel, de addigra feladtad.

Koriander
Olvasó
Koriander

Elek, hogy lehet vmit ennyire félremagyarázni? engem nem zavar a filmecskében szereplő hókuszpókok kinézete, hanem csak annyit jegyeztem meg, hogy mennyire túlbonyizzák az életet.

Reszet Elek
Újságíró

Nem magyaráztam én félre semmit sem, mindig a szexen jár az eszed! Még ezeket a torz manginákat is levetkőztetnéd…

Koriander
Olvasó
Koriander

annyira perverz vagy.
hol írtam ilyet?

Reszet Elek
Újságíró

Helyesbítek, csak a techno imádókat.

Pedig a szex ott kezdődik, ahol a techno véget ér.

Koriander
Olvasó
Koriander
Reszet Elek
Újságíró

Úszni fülessel? Elég fura dolog. Fel sem merült volna bennem. Rákerestem, tényleg létezik. Én jobban preferálnám hogy magammal lehetek, magamban lehetek, mintsem zenével elrontanám az ilyen pillanatokat. Futásnál ugyanúgy.

https://www.youtube.com/watch?v=K-O6JgDZDs4

common man
Olvasó
common man

6 perc monoton úszáshoz:                                                                                                    https://www.youtube.com/watch?v=0R5ShDS5nxE

Koriander
Olvasó
Koriander
Aldo
Újságíró

“Én még egy sportos, izmos manginát nem láttam.”
Én már láttam. Mindig előadta a nagy macsót, aztán meg a csajok közelében szerencsétlenkedett. Bár ő is inkább “ha nehéz vasak alatt kínzod magad és egy izomagy leszek, akkor automatikusan lesz csajod” kategória volt.

Reszet Elek
Újságíró

Attól hogy valaki bénázik a csajokkal még nem szükségszerűen mangina.

Aldo
Újságíró

A legtöbb esetben az. Nem tudja kifejezni a vonzalmát, sőt ezért egyenesen bocsánatot is kér. Ezért próbál főleg kedvességgel és nyáladzással kompenzálni. VAgy ha nem ezekkel, akkor azonnal ugrik, ha csettintenek. Értsd: házi megírása, Windows feltelepítése, lelki szemetesként való viselkedés stb.

Alfőmérnök
Olvasó
Alfőmérnök

Régebben el-el jártam ilyen alternatív helyekre, akkor még nem volt ennyire durva a helyzet. Nem hiszem, hogy én változtam meg, szerintem az undorgrund világ bolondult meg és szakadt el teljesen a valóságtól. Egy agonizáló ideológiát (liberalizmus) próbálnak foggal-körömmel védelmezni, ahelyett, hogy beismernék a vereségét.
A szemüveges srác amúgy nem buta ember, Pintér Gergő matematikus.
https://www.youtube.com/watch?v=Cs-MQpRHg1Q

common man
Olvasó
common man

Maga az előadás 27 percnél kezdődik.

Penge
Olvasó
Penge

“Egy dugható kinézetű nő sincsen köztük.”

De el vagy kényeztetve… 2:16-nál a beszélő csaj szerintem egész korrekt. 3:40-nél a két csaj megint simán dugható…

Bár igaz, hogy én sosem értékeltem különösebben a plázacicákat. Nem mondom, hogy egy patront nem értek volna meg, de én mindig azokat a lányokat szerettem, akik – amellett, hogy nem költöttek kozmetikumokra és szépészeti dolgokra egy fél havi fizetést – reggel, kócosan, smink nélkül is ugyanúgy néztek ki, mint amikor először megláttam őket és megtetszettek.

Elegendő pénzből szinte bármelyik nőből (aki nincs eltérve extrém irányba, tehát nem rendelkezik saját gravitációs mezővel, illetve nem valami torz valaki) lehet csinálni álomnőt megfelelő stylist, kozmetikus, megvilágítás és photoshop munka mellett.

Aldo: Pedig az ilyen ultramaszkulin manginák a legviccesebbek és a legszembetűnőbbek. Én 3-at is ismerek, azok közül az egyik “elvileg” boldog házasságban él, de a másik kettő… Elég élesen emlékszem mindegyikre, ugyanis az egyik dolog, ami kifejezetten fel tudja baszni az agyam, ha valaki nem tud élni az adottságaival. Ők pedig ebbe a kategóriába estek. Emberismeret szempontjából hasznosak voltak, ugyanis általuk jöttem rá, hogy bizonyos emberek tényleg nem álszentek, csak hihetetlenül balfaszok, viszont a ténykedésük fizikai fájdalmat okozott.

 

common man
Olvasó
common man

Rémisztő ,borzasztó,fájdalommal eltöltő, szörnyű.Ezek kábítószereznek?

wittukind
Olvasó
wittukind

igazi homo sapiensek  ezek  és az az uszodába mentünk dugni nem kukkolni

zsoldidos
Olvasó
zsoldidos

OFF DE A CHAT VACAKOL NEKEM :(

 

Miért van az hogy feminista tartalmat nem nyitok meg, kizárólag ink. ablakban, normál módban kizárólag anti-fem oldalak… Mégis: ez a retek google ha új lapot nyitok, szarrá spamel retek 444.hu, index és feminista cikkekkel???

T_T
Olvasó
T_T

Értelmes ötletnek tűnik. Remélem lesz videofelvétel is róla a youtube-on. Meghallgatnám. :)