Férfihang.hu
0 megosztás

A Férfihang Civil Társaság állásfoglalása és közvélemény-kutatása az Isztambuli Egyezménnyel kapcsolatban

A Férfihang Civil Társaság szeretne hagyományt teremteni annak, hogy a társadalom a Nemzetközi Férfinapon méltó módon – élethelyzeteik összetettségére és problémáikra koncentrálva – ejtsen szót a férfiakról. Ezen a napon egyrészt szeretnénk a férfiak jogegyenlőségének megvalósításának szükségességére irányítani a törvényalkotás, a parlamenti képviselők figyelmét, másrészt a sajtó képviselőit igyekszünk arra hívni, hogy megfelelő módon emlékezzenek meg a férfiakról.

Idén az Isztambuli Egyezményt állítottuk az ünnep fókuszába, mely egyezmény megsérti a férfiak érdekeit diszkriminatív jellegénél fogva. (Az egyezmény szövege ezen a címen olvasható) Ezzel kapcsolatban két dokumentumot (egy állásfoglalást és egy közvélemény-kutatást) juttatunk el minden parlamenti képviselőhöz és minden jelentősebb médiumhoz.

A közreadott állásfoglalásban a jog, a pszichológia, és a társadalomtudomány nézőpontjait egyesítve értékeltük az Isztambuli Egyezményt és rámutattunk,  hogy a magyar jogállamiság kereti között semmiképpen sem támogatható, mert az hátrányosan megkülönbözteti, diszkriminálja a fiú és férfi áldozatokat, az iskolarendszer minden szintjén kötelező “sztereotípia mentes” vagyis genderideológiai oktatás bevezetésével veszélyezteti a felnövekvő generációk oktatását és nevelését, nők számára kivételes, kötelező menekültstátuszt előírva súlyos bevándorlási kockázatokat jelent, és veszélyezteti Magyarország szuverenitását. Állásfoglalásunk erre a linkre kattintva tekinthető meg.

A Férfihang Civil Társaság online kérdőíves közvélemény-kutatás keretei között arról igyekezett képet kapni, hogy mekkora az Isztambuli Egyezmény ismertsége, illetve hogy az emberek hogyan vélekednek az Isztambuli Egyezmény egyes pontjairól. Három témakörben kérdeztük meg az embereket: Hallottak-e már az Egyezményről, meg tudnák-e mondani, hogy mi az. Mennyire ismerik az Egyezmény rendelkezéseit.  Mennyire értenek egyet e rendelkezésekkel.  A kutatás konklúziót egy nyilvános dokumentumban foglaltuk össze, amely erre a linkre kattintva tekinthető meg.

A közreadott dokumentumok szabadon terjeszthetők.

Az Isztambuli Egyezmény elleni tiltakozásul már korábban elindítottunk egy petíciót, amely erre a linkre kattintva jelenleg is aláírható.

Post Author: Férfihang.hu

Férfihang.hu
f Facebook
0 megosztás


13
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
4 Egyéni hozzászólás
9 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
6 Hozzászólások szerzői
wittukindAlter Egohercegcommon manCsuzi Attila Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Dan
Újságíró

Jó lenne ez a felmérés, de úgy, h semmi infó nincs róla, hányan vettek részt benne, teljesen komolytalan. A feminista “kutatásokkal” egyenértékű. Hiszen lehet, h 10 ember töltötte ki, lehet, h 20…

Csuzi Attila
Admin

Nem jó lenne, hanem jó a felmérés és egyáltalán nem komolytalan. Százas nagyságrendű a minta. Szujó Flórián, hamarosan diploma előtt álló szociológus hallgató, a Férfihang Civil Társaság tagja végezte nagy körültekintéssel a kutatással kapcsolatos munkák oroszlánrészét. Szakvéleménye szerint a mintavételezés módja és módszerei alapot adnak arra, hogy a feltáró jellegű, nem reprezentatív társadalom-kutatásokra vonatkozó szakmai elvárásoknak megfelelőnek nevezzük az általunk elvégzett kutatást. Nem mellékes, saját pénzéből finanszírozta a felmerült költségeket, amiért külön köszönet illeti őt!

common man
Olvasó
common man

Van ott köztetek biztosan joghoz értő is.Az alkotmánynak nem mond ellen ez az egész?Ezt nem lehetne vizsgálni?

Csuzi Attila
Admin

Sajnos a nemi diszkrimináció összeegyeztethető a 2011-ben keletkezett ilyen szempontból rémisztő új alaptörvényünkkel. Okozott is már elég gondot.

Az alaptörvény “Szabadság és felelősség” című fejezetének XV./3. pontja kimondja: “A nők és a férfiak egyenjogúak”, de ennek hatálya csak két sorral lentebbig tart, ugyanis a XV./5. pont így szól: “Magyarország külön intézkedésekkel védi a gyermekeket, a nőket, az időseket és a fogyatékkal élőket.”

A Problémát bemutató “Miért nincs egyenjogúság Magyarországon” című cikk itt olvasható:
http://www.ferfihang.hu/2012/01/03/miert-nincs-egyenjogusag-magyarorszagon/

Csuzi Attila
Admin

Alaptörvény VI. cikk

(1) Minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz.

(2) A szülőknek joguk van megválasztani a gyermeküknek adandó nevelést.

A kötelező nemi sztereotípiák elleni nevelés előírása ütközhet ezzel.

common man
Olvasó
common man

Viszont ha akár egy pontban is alkotmányellenes az nem jelent buktát az egésznek? Egyszer egy rádióriportban hallottam mennyi hülyeséggel fordulnak az alkotmánybírósághoz ez meg nem is az.

Csuzi Attila
Admin

Igen, szükség esetén ez egy további módja az egyezmény elleni küzdelemnek.

Dan
Újságíró

Akkor benne kéne  lennie, h százan töltötték ki. Ez is egy támpont. Viszonyítási alap mindkét irányba. Ha nincs ilyen, akkor mindenki azt gondol, amit akar, tehát gondolhatja azt, h pár ember véleményét tükrözi.

Csuzi Attila
Admin

Minden benne a dokumentumban, amit feltétlenül fontosnak tartottunk közölni. Én azt javasolnám mindenkinek, hogy eredjen a nyomába a dolognak és beszélgetésképpen tegye fel ugyanezeket a kérdéseket egy (vagy több) barátjának. Szemmel láthatóan sajnos még a parlamenti képviselőknek egy jelentős része sem tudja, hogy mi van az egyezményben. Talán legközelebb velük fogjuk elvégezni ugyanezt a kutatást.

common man
Olvasó
common man

Akár vicces is lehetne de nem az:az egyezmény szerint be kéne fogadni a hazájukban elnyomott nőket majd családegyesítés alcímmel utánuk költözhetnének az elnyomóik is.

herceg
Olvasó
herceg

Valamit nem értek.

Ha Magyarországon is vannak férfiak, tehát tombol a nőelnyomás, minden két nőből hármat megerőszakolnak, akkor hogyan akarnak majd arra hivatkozva menekült nőket befogadtatni, hogy “ha megállapításra kerül, hogy hazájukban nagyobb a lehetősége annak, hogy családon belüli erőszak vagy más nők elleni erőszak áldozatai lehetnek” ? :)

Alter Ego
Szerkesztő

Most még tombolhat az az állítólag nőelnyomás… De majd az Isztambuli Egyezmény után egészen biztosan legfeljebb a csatornákban közlekedhetnek a férfiak. :)

http://www.ferfihang.hu/2017/03/11/igy-rombolja-le-az-isztambuli-egyezmeny-a-jogrendszert-es-a-tarsadalmat/

wittukind
Olvasó
wittukind

igazából isttanbuli hadüzenet kellene legyen a neve. megnéztem,az itteni parlament pont március elsején 2016 ban ratifikálta nem volt semmi ellen vagy tartózkodó szavazat.

egyébként egy pár bennfentessen kivül nem hiszem hogy itt valaki hallot volna róla…..a parlamentben biztos nem mert a 98 százalékuk funkcionális analfabéta.