Virenzuola
0 megosztás

Nem lehet hozzászólni a Google Nőnapi videójához

A Google keresőoldalán a mai napon a Nemzetközi Nőnap alkalmából nőkkel és a női egyenjogúsággal kapcsolatos képeket láthatunk, illetve a vállalat egy videót is feltöltött a Youtube-ra. A videót több mint 10 millióan nézték meg egy nap alatt, azonban nem lehet hozzászólni. Vajon miért?

Figyelemreméltó, hogy nagyon sokan nem kedvelik, vagyis “diszlájkolták” a videót; az első napi 27 ezer tetszésnyilvánító mellett 19 ezren adtak hangot nemtetszésüknek. Ezen szerintem érdemes egy kicsit elgondolkodni. A videó letiltásának és a sok negatív visszajelzésnek egyik elég nyilvánvaló oka az lehet, hogy nagyon sokan elégedetlenek azzal az egyoldalú szemléletmóddal, amelyek a nemekkel kapcsolatban uralkodik manapság.

A Google minden évben megemlékezik a Nemzetközi Nőnapról, rengeteg emberhez eljut és fontos kérdésekre hívja fel a figyelmet, eközben a Nemzetközi Férfinapról rendszerint “elfeledkezik”. Az elmúlt évek tapasztalatai (pl. a Google 2014-es videója) azt mutatják, hogy amikor még nem volt letiltva a hozzászólás lehetősége, akkor az ilyen témájú videók alatt a hozzászólók többnyire azt kérték számon, hogy miért nem ünnepli a Google a Férfinapot (és a társadalom úgy általában). Erre válaszként pedig érkeztek az olyan jól ismert hozzászólások, hogy “miért a férfiakkal kell foglalkozni egy Nőnapi videó alatt”, illetve, hogy azért nem tartja a Google Férfinapot, “mert arra nincs szükség”.

Gyakran elhangzik az a vád, hogy egyes férfiak azért vetik fel a témáikat a női témával foglalkozó cikkeknél, videóknál, bejegyzéseknél, mert így akarják a női emancipációt akadályozni. Pedig a valóság szerintem az (ahogy a Google példája is mutatja), hogy a döntéshozók az ilyen véleményeket antidemokratikus, és egyébként a nemek egyenlőségét is sértő módon folyamatosan figyelmen kívül hagyják, a felvetett problémákat szőnyeg alá söprik, és így ennek a következménye az, hogy az emberek ott mondják el erről a véleményüket, ahol tudják, például egy Nőnapi videó alatt.

Ezért nem azokat terheli a felelősség, akik hangot adnak a véleményüknek, hanem azokat a döntéshozókat, befolyásos szervezeteket, akik arról tehetnek, hogy az ember ezt máshol, máskor nem teheti meg. Hogy írjon valaki a Google Férfinapi videója alá, ha olyan nincs? A Google 2014-es Nőnapi videója alatt egy hozzászóló ezt írta: “Hé, Google! Találjátok ki mi van! November 19. “Már?” – kérdezitek. Igen, már. Miért nincs semmilyen említés, vagy utalás a 2014-es Nemzetközi Férfinapra?”

Amikor már egy Nőnapi videónak is ilyen értékelése van, és úgy érzik, hogy tiltani kell a hozzászólásokat, mert akkora az elégedetlenség, akkor ideje lenne észrevenni, hogy már a női esélyegyenlőség, illetve az azzal foglalkozók megítélésére nézve is igencsak káros az, ami zajlik manapság.

Post Author: Virenzuola

Virenzuola
f Facebook
0 megosztás


28
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
12 Egyéni hozzászólás
16 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
13 Hozzászólások szerzői
KockaT_Tzombigyilkosinkvisitor1hunbagira Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Reszet Elek
Újságíró

Azt hiszem hogy valakinek, aki képben van a témát illetően, cikket kellene írnia, hogy mi módon lehetne elkerülni a leginkább feminista és progresszív informatikai megacégeket. Egyben alternatív ajánlásokat is megtenni (alkalmazások, appok, szoftverek). Én szívesen váltanék ahol lehet. Ezek csak a pénzből értenek. A magam részéről max annyit tehetek hogy nem adok rá lehetőséget hogy rajtam keressenek és próbálok másokat is meggyőzni róla.

Ami a google videóját illeti, ha jobban megnézzük igazán sértő a nőkre nézve. A szövegek semmit sem mutatnak a nők társadalmi szerepeiből, eltekintve a munkavállalóitól. A jelmondatok a szokásos feminista jelszavak, légy harcos, girl power, vezess mint egy lány, a jövő a nőké stb.

Kocka
Olvasó
Kocka

Az egyik módja az informatikai megacégek elkerülésének a szabad szoftverek használata, amelyek átalában a felhasználóinak az érdekeinek megfelelően vannak készítve, nem pedig tetszőleges cég érdekeinek. Beteszek erről két linket:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szabad_szoftver

https://en.wikipedia.org/wiki/Free_software_movement

Másrészt az “ingyenes” solgáltatások sose vannak ingyen. Ha valamiért a felhasználó nem fizet, akkor ő a termék, nem a kliens. Mivel a hatalmas informatikai cégek többsége szolgáltatásokban tevékenykedik, ezért azoknak csak az fáj, ha a felhasználóik elpártolnak tőlük. Viszont ha valaki mondjuk nem használja mondjuk a Facebook-ot, akkor kénytelen lemondani dolgokról, és lehet, hogy környezete különcnek fogja nézni. Lásd még a hálózat-hatást:

https://en.wikipedia.org/wiki/Network_effect

Fenntartható talán az lenne, ha mindenki fizetne kisebb szolgáltatóknak különböző szolgáltatásokért a jelenlegi megacégek szolgáltatásai helyett. Ehhez viszont nyílt kommunikációs protokollok és szabványok kellenének, melyeket jelenleg a nagy cégek épp igyekeznek kiszorítani. Lásd még a zárt platform kifejezést, és annak sok példáját:

https://en.wikipedia.org/wiki/Closed_platform

 

Reszet Elek
Újságíró

Ez mind érdekes, de a mai viszonyok között mit lehet tenni? Tételesen felsorolva, mi helyett mit lehet használni?

Kalman
Újságíró

Levelezés: magyar kisvállalkozás által üzemeltetett levelezés, évi 5-10000 Ft.

Chat, videó kommunikáció: végpontok közötti, közvetlen titkosított kapcsolat, vagy bérelt VPS(magyar kisvállalkozástól)-en keresztül (sajnos konkrét programot nem tudok)

Operációs Rendszer: valamelyik Linux

Böngészés: Firefox, Tor Browser

Okostelefon: nem kell

Tájékozódás: papír térkép

Fotók megosztása: saját VPS-en üzemeltetett valami fotómegosztó webalkalmazás

Kocka
Olvasó
Kocka

Kalman fenti hozzászólásával egyetértek; valamint még hozzá szeretném tenni:

Ha kénytelen vagy mondjuk a Google vagy a Facebook szolgáltatásait használni (mert valakivel nagyon akarsz beszélni, aki csak ott hajlandó), akkor készíts külön böngésző profilt csak az adott szolgáltatáshoz, hogy ne tudjanak követni a többi weboldalon keresztül (Google a reklámokkal, Facebook a like gombokkal).

Okostelefonra ha szükséged van, akkor olyan modellt javaslok, amelyre van LineageOS (független, Android alapú, elméletileg Google-től független operációs rendszer), vagy esetleg Cyanogenmod (ennek a régi változata). Hogy a Google-től szabadulj a telefonon, ne használd a Google Play-t, hanem például az F-Droid alkalmazásboltot. Még javaslom az XPrivacy bekapcsolását minden okostelefonos programra, hogy ne kövessenek, ha már kénytelen vagy használni őket.

Konkrét listám nincs arról, hogy mi helyett mit lehet használni, de ha van kérdésed, akkor írd meg és igyekszek válaszolni.

 

Reszet Elek
Újságíró

Alapjában három pillér van: 1, számítógép  2, telefon   3, banki pénzügyek/állami hivatalok

Nyilván most az első kettőről szól a történet.

Gondolom op rendszerben valamilyen linux kellene. Ezek közül melyik a leginkább felhasználóbarát? Melyek a legalkalmasabb programok rajta, amelyekkel kiválthatóak a megszokott köznapi megacéges progik? Itt gondolok a tudatosan erőforrászabálóra csinált, kikerülhetetlennek írt programok pl. java ill. alternatív programok böngészésre, chatelésre, médiatartalmak, levelezés stb. Biztonság és visszakövethetőség. IP-cím elrejtése és hasonlók.

Telefon: Ez annyira nem érdekel. Korlátozottan használom (noha elég okos), tudatosan nincs mobilnetem és nem vagyok jelen semmilyen közösségi oldalon sem.

Kalman
Újságíró

Java van Linuxra, a Java programok legtöbbje ugyanúgy működik, mint Windowson. A Java egyébként Free and Open Source.

Dokumentum szerkesztésre a LibreOffice csomag használható. Ezt Windowson is ki lehet próbálni. Kicsit bénább, mint a Microsoft office, de én már sok éve elvagyok vele, régóta használható, és szépen fejlődik is, egyre jobb.

Böngészésre van a Firefox, a Chrome és a Chromium, illetve 1000 féle egyéb. A legtöbb ugyanazon nyílt motorokra épülnek, mint a Firefox és a Chromium.

Médianézőből a VLC, mplayer amit használok.

Chat: pidign például többféle hálózathoz tudott már évekkel ezelőtt kapcsolódni. Jóideje nem használok ilyesmit, úgyhogy biztosat nem tudok mondani.

IP cím elrejtésre bérelt VPN vagy Tor lehet alkalmas, de azt tudni kell, hogy aki nagyon akarja, az ezeket is visszakövetheti. Értsd úgy, hogy csúnyát írni egy fórumra elég lehet, de a világhatalmat ne ilyenekről döntsd meg.

A fent leírtak minden desktop rendszernek szánt Linux disztróban benne van, ami azért kényelmes, mert nem kell összevadászni őket, csak kiválasztod, hogy ezeket szeretnéd és további kérdések és kattintások nélkül települnek, illetve egy lépésben mind frissülnek. Én Ubuntut használok, de több is van, ami jó.

Kocka
Olvasó
Kocka

Kalman hozzászólásával megint (majdnem) teljesen egyetértek, azt leszámítva, hogy:

A Chrome a Google által készített bongésző, tudtommal tartalmaz zárt forrású komponenseket is, amelyek megbízhatósága részemről kétséges. A Chormium a Chrome nyílt forrású “része”.

Operációs rendszerként én is Ubuntu linuxot használok, mert az az egyik elterjedtebb, és nem nagyon volt okom váltani. (Annak idején még magyar fejlesztésű rendszerrel kezdtem: http://uhulinux.hu/ ) Szerintem manapság a legtöbb linux terjesztés akárkinek könnyen kezelhető.

Például privát chatelésre létezik a Tox nevű program/protokoll ( https://tox.chat/ ), de ugyebár ahhoz rá kell venni másokat is, hogy használják.

A “a tudatosan erőforrászabálóra csinált” programokról az a véleményem, hogy azért sikerülnek ilyenre, mert a rengeteg helyen a főnökség szerint minden tegnapra kell kész legyen, tehát a programozók olyan megoldások felé mennek el, amelyekkel a lehető leggyorsabban lehet fejleszteni, de ennek az ára az erőforrások pazarlása.

A kikerülhetetlenség pedig üzleti érdek. A java pont rossz példa, mert egyrészt (nagyjából) nyílt forrású, másrészt inkább egy eszköztár programok készítésére, mintsem egy végfelhasználói program.

A mobiltelefonokkal az a gond még, hogy ha akármilyen telefonod be van kapcsolva és van jele, akkor a szolgáltatód pár 10-100 m pontossággal tudja, hogy merre vagy. Rossz nyelvek szerint ha felbosszantod a világi hatalmasságokat, akkor a mikrofonja bekapcsolhat akármikor.

Erről jut eszembe, hogy nagy divatja van a laptopok kameráit letakarni, mert sose lehet tudni, hogy épp be van-e kapcsolva, vagy nincs…

 

Kalman
Újságíró

Nem csoda, hogy letiltották a kommentelést, mert békés ember vagyok, de ökölbe szorult az öklöm a videótól. A nálam tehetségesebbek meg szénné trollkodták volna, hogy az egész goolág ragequittelt volna tőle.

Rokapapa
Újságíró

“Gyakran elhangzik az a vád, hogy egyes férfiak azért vetik fel a témáikat a női témával foglalkozó cikkeknél, videóknál, bejegyzéseknél, mert így akarják a női emancipációt akadályozni.”

A női emancipációt nem akadályozni hanem teljes mértékben felszámolni kell. A nőknek kizárólag a háztartás szerep való. Nincs olyan nap, hogy valahol ne hallanánk vagy ne olvasnánk azt, hogy egy férfinak és egy nőnek egymást kell kiegészítenie. A kiegészítés addig nem lehetséges ameddig a női emancipáció bármely formájában is létezik.

Nem lehet eleget hangoztatni, hogy a nők dolga a háztartás vezetése és a gyerekek nevelése míg a férfiak dolga az ehhez szükséges – elsősorban anyagi – feltételek megteremtése. Ez az a felosztás ami a nemeket ténylegesen egyenlővé teszi és biztosítja a párkapcsolatokban egymás kiegészítését és a valódi “társak”   – mivel mindketten függenek egymástól – fogalmának átélését.

Jól megfigyelhető, hogy a mai nők akik elhanyagolják a családjukat és a gyerekeiket miként szapulják a többi nőt amiatt, hogy azok gyerekei milyen neveletlenek. “Más szemében a szálkát míg a sajátjukban a gerendát sem látják!” Sajnos ma odáig fajultak a dolgok, hogy gyerekeink nem azért választanak jó – társadalmilag elfogadott és hasznos – vagy épp rossz – társadalmilag káros és kártékony – életutat mert jó vagy rossz nevelésben részesültek. Az életutak választása a szülői gondoskodás és felügyelet hiánya miatt kizárólag attól függ, hogy gyermekeink milyen társaságba keverednek. Ez pedig a nők és kizárólag a nők szégyene! Hát ennyit arról, hogy mit is jelent ma a nőnap.

Taki
Olvasó

Aki akarja csinálhassa, de az a baj hogy ők kötelezővé tennék.

Taki
Olvasó

Most már 37 ezer like mellett 30 ezer dislike.

Rokapapa
Újságíró

A feminista mozgalmak igyekeznek minden nőt meggyőzni arról, hogy ezt a videót like-olni kell. De azért jól láthatóan sok a normális ember is.

ggwp
Olvasó
ggwp

Csak azért bejelentkeztem, hogy nyomhassak egy dislike-ot.

Nem is értem ezt a world seeking gender equality -t ….melyik világra gondoltak? A föld népességének hány százaléka? Az arab államok  is? Meg a kommunista kína? Esetleg oroszország? Mert ha ezek nem, akkor eléggé lecsökkent a world szó mennyiségi tartalma… Marad amerika, és pár idióta európai ország, ami a világ népességéhez képest, nem a nagyja.

Amúgy, hányadék amit most nőnapon műveltek, főleg az Index.

Kalman
Újságíró

Én is dislike-oltam, de felesleges erőfeszítés, mert simán meghamisítják a számokat. Tuti, hogy már most több a dislike, csak betettek egy 100-as osztót.

ggwp
Olvasó
ggwp

Úgy tudom, le szokták nullázni a dislikeokat.

Nőnapról jut eszembe:

http://hiddenlol.com/lol/226716

common man
Olvasó
common man

Ez egy fos ,egy mocskos szemét fos.

Gejza
Olvasó
Gejza

Update: engedik a hozzászólásokat.

Cigarette Smoking Man
Olvasó
Cigarette Smoking Man

Már-már félelmetes, hátborzongató. Orwell regénye, az 1984 jut az eszembe napjainkról. Hihetetlen! Érdemes lenne komolyabban elgondolkodni azon, hogy a háttérből kik és milyen célból építenek ekkora, az egész világot átszövő nőstény-diktatúrát, mert hogy nem önerőből csináltak a nők ekkora járványt ebből az elfajzott ideológiából, az biztos.

Amúgy köszönöm a létezését ennek az oldalnak és a hozzászólóknak! Jó látni, hogy még nem minden férfi ereiben kering akácméz, de azért csak óvatosan, mert Big Sister mindent lát!

Üdvözlet!

hunbagira
Újságíró

Hát kik?! Cion bölcsei…:)

hunbagira
Újságíró

Orwell meg nem disztópiát/jóslatot írt, hanem figyelmeztetést mint magasfokú kiugrott beavatott.

zombigyilkos
Olvasó
zombigyilkos

inkvisitor1
Olvasó
inkvisitor1

Megnyitották a hozzászólásokat. 41-33 a like-dislike arány. A kommentek ennél rosszabb arányúak. Vagy jobbak.

hunbagira
Újságíró

Megint letiltották. :) Big jew sister/a babiloni-molochi szajha a lilith, így tűri a szólásszabadságot.

inkvisitor1
Olvasó
inkvisitor1

Nálam megy.

inkvisitor1
Olvasó
inkvisitor1

Kíváncsi vagyok hogyan fognak válaszolni erre:

Thanks for reporting

Issue
Hateful or abusive content
Timestamp selected 0:02
Additional details: Not mention the dangerous, jobs where mens overrepresent, only the high paying, high demand jobs, which needs total dedication. Gives misleading promises to girls, setting them impossibles standards. Promote toxic feminism. If we find this content to be in violation of our Community Guidelines, we will remove it.
Gejza
Olvasó
Gejza

Most nézem, hogy megszüntették az egyik kedvenc – MGTOW 101 – csatornámat.

“Ezt a fiókot megszüntettük, mivel – több alkalommal vagy súlyosan – megsértette a YouTube spamre, megtévesztő gyakorlatra vagy félrevezető tartalomra vonatkozó irányelveit, illetve más módon sértette Általános Szerződési Feltételeinket.”

Megy a cenzúra rendesen basszus….

 

T_T
Olvasó
T_T

Nem csoda, hogy annyi dislike-t kap. A legtöbb férfi ugyanis nem nézi végig. Én is csak a cikk miatt  néztem meg.

Egy szóban összefoglalva: Gyűlöletkeltő.

Viszont Férfitársaim: had emlékeztessek mindenkit, hogy a 2017-ben a Google egyáltalán nem emlékezett meg a Férfinapról. Nem kéne ezeket a bunkókat emlékeztetni erre?