Férfihang.hu
0 megosztás

A közjót szolgálják-e a nők? Közeleg a népszavazás Írországban

Az írek októberben referendum keretében szavaznak arról, hogy módosítsák-e az alkotmány azon passzusát, amely a nők társadalmi életben betöltött szerepéről rendelkezik. Az alaptörvény úgy fogalmaz, hogy a nők családban betöltött szerepükkel, az otthon, a család érdekében végzett tevékenységükkel a közjót szolgálják. Az állam ezért törekszik annak biztosítására, hogy az anyák gazdasági szükségszerűségből ne kényszerüljenek olyan mértékű munkavállalásra, ami az otthoni kötelezettségeik ellátásának rovására megy.

Írországban sokan azon az állásponton vannak, hogy ez a passzus mára igencsak túlhaladottá vált. Egy ismert ír feminista aktivista például úgy vélekedik, hogy a törekvés az alkotmány születésekor uralkodó patriarchális viszonyokat tükrözi. Viszont szerinte soha semmi jót nem eredményezett a nők számára – olvasható a New York Times elemzésében.

Az íreknek az elmúlt években egyébként többször is lehetőségük volt arra, hogy újragondolják az alaptörvényben meghatározott társadalmi struktúrákat. Megszavazták például a válás intézményének bevezetését, és az azonos neműek házasságának engedélyezését. A múlt hónapban pedig az országban érvényben lévő abortusztilalom ellen voksoltak.

(Origo nyomán)

Post Author: Férfihang.hu

Férfihang.hu
f Facebook
0 megosztás


4
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
4 Egyéni hozzászólás
0 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
4 Hozzászólások szerzői
HunnAurelius RespectusNaoooIcedetin Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Icedetin
Olvasó
Icedetin

Na, Írországnak is annyi :(

 

Naooo
Olvasó
Naooo

Majd addig szavaztatják őket, amíg a népirtóknak megfelelő eredmény kijön, mint a zsuniósok, aztán onnan több szavazgatás már nem lesz.

Aurelius Respectus
Olvasó
Aurelius Respectus

Az írek szépen elmentek ultraliberális irányba, ennyit az állítólagos hívő, konzervatív nyugati országokról: írek, spanyolok, olaszok.

Hunn
Újságíró

A feltett kérdésre a válasz: azok, akik a közszolgálatban, államigazgatásban dolgoznak, igen. :)