0 megosztás
Címkék: ,

Mikor kedvez végre a férfiaknak is az állam?

Olyan adatokat látva, amelyek a férfiak felének 65 éves kor előtti elhalálozásáról szólnak, már régen komolyabban el kellett volna gondolkodni a férfiak ijesztő egészségi állapotáról. Ennek okainak részletes vizsgálata messzire vezethetne, de azt mindenképpen tudhatjuk, hogy az önpusztító életvitel mellett igen jelentős tényező még a hatvanas, hetvenes, részben nyolcvanas évek munkaegészségügyének és munkabiztonságának mai szemmel nézve elképesztően színvonaltalan volta, vagyis a „szocializmusban a legfőbb érték az ember” lózung gyakorlati megvalósítása. Azonban mindezeken túl is léteznek a férfiakkal összefüggő további gondok.

A nyugdíjrendszer egyik legfontosabb problémájáról nem szólnak a politikusok, és nem szól a politikai közbeszéd sem. Ez pedig az, hogy 1990 után tömegesen dolgoztak emberek feketén vagy szürkén, bejelentetlenül, illetve minimálbérre bejelentve, de zsebbe bérezve. Ez számos ember esetén természetesen nem volt más, mint kényszerhelyzet. Fiatalon ezzel természetesen nem törődtek, viszont eltelt a 40 év átkos után már lassan 30 év borzalmas, és a biológia törvényszerűségei értelmében lassan tömegesen kezdi elérni a nyugdíj korhatárt az a réteg, amely a kilencvenes évek munkaerőpiaci válságának időszakában hatalmas jogosultságszerzési időt pazarolt el. Ezek az emberek úgy érik el a nyugdíjkorhatárt, hogy nincs jogosultságot megalapozó járulékfizetési idejük, vagy csak minimális, és hamarosan a minimálnyugdíjon tengődők egyébként is eléggé jelentős tömegét fogják majd tovább növelni. Természetesen ők is jobb híján a jóságos és mindenható államtól várják majd, hogy oldja meg azt a problémát, amelyet a saját előre nem látásuk (még ha szükséghelyzetben) okozott.

Talán mondanom sem kell, hogy a várhatóan nyugellátás nélkül maradó emberek többsége is – a nehézipari munkahelyek leépülése miatt – a férfiak soraiból kerül majd ki, hiszen az elsősorban női területeket (kereskedelmi, szolgáltatási, adminisztratív, államigazgatási, oktatási, egészségügyi) a szocialista tervgazdálkodás összeomlása utáni válságsokk kevésbé érintette, amíg 1990 és 1998 között egész termelési iparágak komplett tűntek el.

Tehát, ha cinikus akarnék lenni, azt mondhatnám, hogy olyan sokba nem is kerülne a nyugdíjkasszának a férfiak 40 év utáni nyugdíjba vonulásának engedélyezése, amit a Jobbik szeretne most elérni. Ugyanis rengeteg férfinak valójában már esélye sincs a 40 szolgálati év összeszedésére sem. Ennek fényében e döntésnek inkább gesztus-, mint valós értéke lenne, hiszen ténylegesen kevés embert érintene. Mit is tartalmazna ez a gesztus? Egyszerű. Annyit: minden ember egyenlő jogú. Túlzott kérés lenne ez?

Post Author: Tóth György Károly

f Facebook
0 megosztás


40
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
9 Egyéni hozzászólás
31 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
11 Hozzászólások szerzői
DeadpoolNaooohunbagirahaemorgenGoldLion Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
rumospiskóta
Újságíró

Nem.  Nem vagyunk és nem is leszünk egyenlő jogúak.  Aki az egyenlő jogok igényéről beszél az jó esetben csak téved.  Nagyon sokáig és sok témában tényleg grammozták a jogi egyenlőséget, de most ha éles esetben áll az ember a “jognak asztalánál” akkor bármilyen témában muszáj észrevenni hogy nem sík a pálya.  Vagy felismerjük hogy feudalizmus van, vagy sokszor csalódunk.

common man
Olvasó
common man

Azért ez a negyven év nem grammos mérleg téma, itt kilókról vagy inkább mázsás terhekről beszélhetnénk.

Alter Ego
Szerkesztő

Nem tudom, hogy hogyan került ide a feudalizmus, de nekem a következő gondolatsor jutott eszembe. Csak a férfiakat hátrányosan diszkrimináló törvények léteznek. Annyira bírom, hogy mindeközben egyes férfiak a jó nagy pofonok után oda tartanák még a másik arcukat is, sőt tiltakoznak, hogy nehogy valaki lebeszélje a pofozkodót.

Inkább nem is minősítem.

wittukind
Olvasó
wittukind

“Csak a férfiakat hátrányosan diszkrimináló törvények léteznek”. Erről van szó szerintem, tehát kell egypár tökös férfi akik eltörlik eme törvényeket nem figyelve a rinyálásra, miért olyan nehéz vajon?

Alter Ego
Szerkesztő

Szerintem az olyan fehérlovagság, manginaság és üres hősködés miatt, amit fentebb leírtam.

wittukind
Olvasó
wittukind

Itt olvastam hogy Magyarország Alkotmányába is benne van hogy a nő valami védett faj kell legyen..a román alkotmány is tele van zagyvaságokkal de ilyen nincs benne…. tehát innen kell kezdeni, ha van törvény akkor mindenkire egyformán érvényes kell legyen.

rumospiskóta
Újságíró

Wittukind : “miért olyan nehéz vajon?”  

Mert ez az államrend megdöntésére irányuló összeesküvésnek számít. Nincsen csak úgy izomból törvénytörölgetés – akik erre jogosultak azok pedig jogsértettet nem engednek oda a NagyBüdösRadír -hoz.

rumospiskóta
Újságíró

Alter Ego : Én úgy tudom hogy a feudalizmusban nem egyforma törvények vonatkoztak mindenkire.  Aki ki tudott emelkedni a közrendűek közül, arra extra jogrend vonatkozott.  A nagy francia forradalom, illetve itthon az 1848-as arról szólt hogy egyenlő jogokat mindenkinek.. de gyorsan kiderült hogy az egyenlő jogokat is lehet hajlítgatni.  Most pedig hogy kimondva is több jog jár születési alapon, lehet nevén nevezni az újjáalakuló rendet.

wittukind
Olvasó
wittukind

“Nagy francia tömegmészárlás”- igy helyes

rumospiskóta
Újságíró

A születési előjogokért (nemesség) kegyetlen eszközökkel küzdöttek amikor el akarták érni, kegyetlen eszközökkel ragaszkodtak amíg lehetett, hát persze hogy kegyetlen eszközökkel is szüntették meg őket.

A létszám ereje nem választások útján kerekedett felül az akkori államrendek erején.

wittukind
Olvasó
wittukind

Gonosz egy világ volt….és semmi szoci sehol…jobb volt Európában az u.n. “neanderthal”-iak idején.

rumospiskóta
Újságíró

wittukind    Nem sürgetve a lelki lépcsőmászásodat, de először abba kell belenyugodj majd hogy sose volt Európában sem jobb, aztán abba hogy most is lehetne rosszabb – aztán mire elkezdesz gyengülni talán megtanulsz örülni annak ami még megmaradt.

Ha nem is érted hogy mit akartam ezzel mondani, akkor neked most annyira jó dolgod van hogy mindíg a mai állapotodat fogod emlegetni.    ..mint  “régi szép idők” -et.

wittukind
Olvasó
wittukind

Mire elkezdek gyengülni…mire? én nem örülök vagy szomorkodok azon ami volt, van és megmarad, hidd el tudom hogy ebben a világban élek és amig egyedül ki tudom törölni a seggemet nincs probléma….ami lesz azután… az én bajom, nem másé

rumospiskóta
Újságíró

Rosszul mondtam, a helyes kifejezés az “amikorra”..

Alter Ego
Szerkesztő

Így már értem a párhuzamot. Én ezt mindenképpen felháborítónak érzem. Annak a férfitársadalomnak a megalázása és kigúnyolása ez, amely minimális ellenvélemény mellett, lovagiasan biztosította a nők egyenlő jogait.

rumospiskóta
Újságíró

Felháborító is, csak kevesen érzik eléggé felháborítónak.

Mondd kérlek : szerinted elég a csalódottaknak “HANG” -ot biztosítani és felvilágosítást nyújtani, vagy bele kell állni a szenzációgyári módszerekkel történő terjeszkedésbe – hogy elegen érezzék eléggé felháborítónak?

Alter Ego
Szerkesztő

Úgy gondolom, hogy minél többeket kell felvilágosítani arról, hogy a terhükre elkövetett hátrányos megkülönböztetés egyáltalán nem természetes dolog, és hogy tiltakozniuk kellene ellene. Akik pedig éreznek erőt és képességet magukban, azoknak az élére kell állniuk az ilyen tiltakozásnak.

rumospiskóta
Újságíró

Próbáltam én is a felvilágosítást, de rá kellett ébredjek hogy nem  jó   nekem való módszer az élőszavas igehirdetés.   Akik bajba kerülnek azokat már elég jól bejáródott út vezeti ide a hangjukhoz.   De akiknek működik a kapcsolata, az a gyomráig tuszkolt piros pirulát is képes akarattal kiöklendezni – csak nehogy szörnyűnek tűnjön a jövő.

Segíteni csak azon szabad, aki segítséget kér.  Ez viszont sokat szűkít a piros pirula utáni mozgástéren.

ggwp
Olvasó
ggwp

“Ez pedig az, hogy 1990 után tömegesen dolgoztak emberek feketén vagy szürkén, bejelentetlenül, illetve minimálbérre bejelentve, de zsebbe bérezve. ”

Az én területemen még mindig ez megy, nagyítóval se találni olyan munkáltatót aki a teljes pénzedre bejelent. Kvázi multihoz mentem most (részben direkt ezért), és ott is benyögi a leges legvégén a szerződés előtt, hogy akkor ennyire bejelentünk a többi meg kézbe…basszák meg akkor. Nem baj, próbaidő után elkérem szépen azt a pénzt amit elcsalnak a járulékokkal.

UPongi
Olvasó
UPongi

Az a gond, hogy az írás azt feltételezi, hogy a nyugdíjat, az ember magának halmozza fel és ez a 90-es években elmaradt. Holott már régóta az van (ha nem mindig is így volt), hogy az aktív korosztály befizetését azonnal nyugdíj kifizetésre használják. Szóval ebben a rendszerben nem az a gond, hogy a 90-es években elmaradt a halmozás, hanem az, hogy a társadalmunk öregszik, egyre kevesebb befizetőre jut, egyre több nyugdíjas.

A saját felhalmozást éppen pár éve szüntették meg, nem sokkal a bevezetése után. Felháborító volt, de valószínűleg pont a fent általam leírtak miatt nem volt fenntartható (az egyre kevesebb befizetésének egy része nem is elérhető)…

Alter Ego
Szerkesztő

Az a gond, hogy összekeverted a nyugdíjkassza tartalmának halmozódást és a személyes, nyugdíjra jogosító évek halmozódását. A férfiak problémája az utóbbi. Itt most elég, ha konstatáljuk, hogy a feketemunka miatt egy csomó férfinak nem lesz nyugdíja, mert nincsen elegendő hivatalosan is munkában töltött éve (és befizetett járuléka), hogy egyáltalán bármire is jogosult legyen. A másik probléma, amelyet említettél és az egész nyugdíjrendszer működésével áll összefüggésben, itt most nem kifejezetten kerül képbe.

wittukind
Olvasó
wittukind

“személyes, nugdijra jogositó évek halmozódását”- na, ez az igazi kérdés, anno mikor ki lett találva a nugdij mint olyan, az átlag férfiak kb 5 százaléka érte el a 65 éves kort, mostan már ez a százalék egy kicsit javult akármit is mondanak egyesek…. az állami alkalmazottaknál nincs probléma, de egy egyszeri magánvállalkozó mit tehet? tehet egy kasszát ahova félretesz valamit amire szüksége lesz  mikor megunja fönntartani ezt a tolvaj szoci államot

UPongi
Olvasó
UPongi

Ez jogos. Nem ezt értettem ki az írásból.

GoldLion
Újságíró

Alapvetően a saját felhalmozás lenne az erkölcsös. Csak sajnos ez lehetetlen a jelenlegi rendszerben. Hogyan halmozzak fel, amíg az állam elveszi a fizetésem felét, hogy az éppen aktuális nyugdíjaka fizesse ki vele?

Lehetetlen…

common man
Olvasó
common man

Szerintem egyáltalán nem kellene szorgalmazni a férfiak 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjba menetelének lehetőségét.Elég lenne egy olyasmi törvény , hogy minden ember, 40 év munkaviszony után elmehet…

GoldLion
Újságíró

Ide vezetett az, hogy nulla gazdasági teljesítményre raktunk rá egy skandináv szintű újraelosztó rendszert. Hogyan fejlődjenek a magyar vállalkozások ha teljesen ellehetetleníti őket a rendszer?Ameddig egy magyar kkv-nak a dolgozó fizetésével majdhogynem egyenlő összeget kell állambácsinak is befizetni, ne is csodálkozzon senki se, hogy nem jelentik be.

wittukind
Olvasó
wittukind

Megtudtam hogy Magyarországon is úgy adóztatják a munkát mint itt…a feneség az hogy a multik vagy az állammi illetve az aktuális kormánnyal lepaktált cégek nincsenek úgy basztatva mint a kisvállalkozó. Egyébként romániában 30 éve az akármelyik kormány számára nincs csak budzsetáris, nugdijas meg az eltartottak. a többi meg fizessen és kuss

haemorgen
Olvasó
haemorgen

Egy nőt idézve: “Meghalni van jogod!”.

Milyen igaz…:(

hunbagira
Újságíró

Soha nem kedvezett, csak a régebbi korokban valami megpróbált ellentételezni….a kultúrmarxista femcsi ideológiának hála ez az ellentételezés megszünt.

wittukind
Olvasó
wittukind

Ezt próbáltam megértetni itt a nagyérdeművel-nem a férfiaknak kell kedvezni hanem megszüntetni a bizonyosok kedvezését, az lenne fair.

wittukind
Olvasó
wittukind

Van egy kis off-os észrevételem…eltüntek nálam a föoldalról a nőhangos cikkek. már kezdtek költözni?

Naooo
Olvasó
Naooo

“Természetesen ők is jobb híján a jóságos és mindenható államtól várják majd, hogy oldja meg azt a problémát, amelyet a saját előre nem látásuk (még ha szükséghelyzetben) okozott.”

Egy becsületes állam erre való, elveszi a milliárdos rablóktól és szétosztja a kizsákmányoltak közt.

wittukind
Olvasó
wittukind

Van ilyen a Siriuszon? mert itt a sárbolygón egyelőre nekszam

Naooo
Olvasó
Naooo

Van, minden értelmes helyen csak ilyen van.

GoldLion
Újságíró

Sörszagú proliskodás level 100

Naooo
Olvasó
Naooo

Nem, mert az rászavaz a kapitalista emeszpére.

Deadpool
Újságíró

Lv. 110.

Naooo
Olvasó
Naooo

Aztán jön a lehet más a pókember, de mégse.

Deadpool
Újságíró

Ma már ne igyál többet. :)

Naooo
Olvasó
Naooo

A folyadék kell a szervezetnek vasárnap is.