Toplak Zoltán
1 megosztás

Mária Magdolna – a feminista propaganda

Miután ismerőseim beharangozták a filmet, türelmetlenül vártam, hogy megnézhessem. Nagyon érdekelt, hogy hogyan ábrázolja a nőt, a nőket, és a férfiakkal való kapcsolatukat. Hitélményt is vártam a filmtől, tanítást Jézusról és az Isten Országáról. Aztán rá kellett jönnöm, hogy feminista propagandával állok szemben, olyan mértékben “szállítja” a rendező (Garth Davis) a feminista kliséket, hogy a forgatókönyvet akár a hazai nagy feministánk, Müller Péter is írhatta volna.

Bevallom, kétszer kellett nekifutnom a filmnek, elsőre még keresztény tanításként kezeltem, s csak másodjára esett le, hogy egy intellektuális kalandról van szó, vallásos köntösbe bújtatva. Olyan véleményt is olvastam a neten, hogy apokrifekre támaszkodik a történet… esetleg legközelebb Comics képregények szolgálnak majd alapul? Bár, ha figyelembe veszem, hogy a hit itt csak keret, de nem a lényeg, akkor végül is miért ne? Ha a mondanivaló kibontásához az kell.

mmmmm

Feminista klisé egy: itt a férfiak gonoszak. Máriát még a saját apja is (igaz, megfélemlítve, megtévesztve, de akkor is) csaknem belefojtja ördögűzés címén a Genezáreti tóba. Jézus tanítványai mind erőszakkal akarják létrehozni Isten Országát a Földön, Mária az egyetlen, aki megérti, és gyakorolja a könyörületet másokkal szemben. Rendszeres a konfliktusa Péterrel, aki a kanonizált evangéliumok szerint az apostolok feje lett Jézus szavai alapján. Vagyis ő a férfihatalom maga, ami feministáék szerint csakis gonosz és erőszakos lehet. Míg Péter az egészségesekhez akar menni a jézusi kiküldetés alatt, Mária megkönyörül a haldoklókon, és ápolja őket. Végül Péter irigyen megtagadja Máriát, mert Jézus feltámadásakor neki külön és először jelent meg.

Feminista klisé kettő: A nők a férfiak által el vannak nyomva és pont. Nincs szeretet, nincs gyengédség, nincs előzékenység, vagy áldozathozatal a nők felé. Egy dolog van: elnyomás. Máriát is erőszakkal férjhez akarják adni, és kemény halászmunkát kell végeznie (eleddig soha nem hallottam róla, hogy az ókorban ezt a munkát nők végezték volna), holott a bábáskodáshoz lenne tehetsége. Mikor Jézus prédikál a mosó nőknek, egyikük egy szörnyű bosszú történetét meséli el, amikor egy házasságtörő nőt csoportosan megerőszakolnak a férje és a férje testvérei, majd vízbe fojtják. Az egyoldalú férfiszemlélet az mindig is sikk volt feministáék körében, árulkodó Müller Péter egyik könyvének a címe is: “Férfiélet, női sors”. Értjük, művész úr: a férfinak élete van, tele élvezettel, és önző örömmel, míg a nők élete az sors, kötelességekkel, terhekkel és korlátozó szabályokkal. Nemrég tartottam Kőszegen egy kiállást a Fő téren a két nem együttműködéséről. Ott is elhangzott a vélemény: a férfiak szívesen dolgoznak sokat a munkahelyükön, előléptetésért, utaztatásért, élményekért, pénzért. Nem, nem a családjukért, hogy legyen ajándék a karácsonyfa alatt, legyen közös nyaralás, legyen új mosogatógép. Személyes előnyökért kifejezetten. Gratulálok művész úr, terjed a propaganda, lehet egyre jobban gyűlölni a férfiakat.

Feminista klisé három: a nők erkölcsileg felsőbbrendűek a férfiaknál. Egy nő megbízható, míg egy férfi legalábbis veszélyes. Itt csak Mária érti meg Jézus tanításának lényegét, Péter elutasítása után az elnyomott zsidó nőkhöz megy igét hirdetni, ő megkönyörül a haldoklókon, míg Péter magára hagyná őket, és Jézus kivételezettként bánik vele: többször kifejezi csodálatát felé, hogy mennyire helyes módon közelít a tanításához, külön küldetést bíz rá, stb. Hát nem tudom. Antoni Rita nagy magyar fehér férfiakon gúnyolódik a Parlament előtt száz decibellel, Írországban most szavazták meg az abortuszt, sok nő bankkártyának nézi a férfiakat, váláskor az Isten irgalmazzon nekünk, férfiaknak… nem látom azt a nagy erkölcsi felsőbbrendűséget. Feminista önigazultságot inkább.

Azért volt ami tetszett a filmben. Pár szó erről is. Lázár feltámasztása után Jézus kétségbeesik, látja a közeledő kereszthalált és fél. Mária van egyedül mellette, és hite, bizalma, szeretete erőt önt Jézusba. Ha a feleségem ugyanezt tenné velem hasonló helyzetben, biztos nagyon hálás lennék érte. “Adj hitet!” – énekelte Ákos évekkel ezelőtt, és igen. Bárcsak a mai nők képesek lennének erre!

Júdás a történetben nem egy kapzsi tolvaj és áruló, hanem megtévedt, szenvedő ember. Ez nekem is jobban tetszett, mintha kijelentjük, hogy gonosz volt, és ezzel letudtuk őt.

Jézus halálának ábrázolása sokkal hitelesebb volt, mint akármelyik róla szóló filmben eddig. Mint embert amúgy is közelebb hozta ez a film hozzám, a megnézése után úgy éreztem, ezzel a Jézussal minden további nélkül megihatunk együtt valamit, és beszélgethetünk. Nem utasítana el. Viszont szörnyű költői képekben és szóvirágokban prédikált. “Hiteteket túszul lehet-e ejteni” – pl. egy a sok költői kép közül. Ki érti ezt meg? Ő ez egyszerű emberekhez szólt, mint amilyen én is vagyok, nem pedig költői kultúrestet adott, valahányszor szóra nyitotta a száját.

Szerintem a megújuló nő mozgalomnak egyre inkább gyakorolnia kell a megértést, a bizalmat és a tiszteletet a férfiak felé. Észre kell venni, milyenek is vagyunk valójában. Nem a szűk elitre és a még szűkebb elsötétült pszichéjű kisebbségre koncentrálni. Irigyelni az egyiket, megvetni a másikat. Közben itt vagyunk mi, a fennmaradó 99% a küzdelmeinkkel, a reményünkkel, a szeretni és szeretve lenni vágyásunkkal. Tessék végre észrevenni minket is!

 

Mária Magdolna (2018)

rendezte: Garth Davis

Mária Magdolna: Rooney Mara

Jézus: Joaquin Phoenix

Post Author: Toplak Zoltán

Toplak Zoltán
Lassan ötvenes, kétgyermekes apuka vagyok. Nagyon fontos nekem a férfimozgalmi tevékenység és a keresztény hit. Egy férfiközösség szervezője vagyok, igyekszünk megélni és kivinni a világba egészséges férfiszellemet. Személyes tapasztalatom az, hogy ez sok küzdelemmel és mély fájdalommal jár. De a végeredmény magáért beszél - megéri. ;-) eposzegy@gmail.com - on személyesen el lehet érni. Kommenteket ritkán olvasok.
f Facebook
1 megosztás


44
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
8 Egyéni hozzászólás
36 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
20 Hozzászólások szerzői
wittukindWildschweinulomenenA-menBalu1st Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Taki
Olvasó

Az a fura hogy Jézus épp még nem meleg és fekete.

Aldo
Újságíró

Majd a folytatásban.

SerialSlut
Olvasó
SerialSlut

Miért, mi volt? Fehér és heteró?
Nem inkább arab és aszexuális?
Jobb?

Alter Ego
Szerkesztő

Miért nem elmélkedsz inkább a férfigyűlöletről?

SerialSlut
Olvasó
SerialSlut

Mit elmélkedjek róla?

Alter Ego
Szerkesztő

Tudod mit? Semmit. Ez minden bizonnyal túl nagy elvárás lenne veled szemben.

SerialSlut
Olvasó
SerialSlut

Ilyenkor feltűnik, hogy te vagy a provokatőr? :)

Alter Ego
Szerkesztő

Miért? Neked csak most tűnik fel, hogy hivatásos provokatőr vagyok?

Szóval mi van a gusztustalanul vallási sztoriba ágyazott feminista férfigyűlölettel?

SerialSlut
Olvasó
SerialSlut

Honnan tudjam, mi van vele? Nem néztem meg a filmet és nem is tervezem, viszont a Jézus-történet számomra csak egy fantasy, szóval az ilyen jellegű hisztériákat egy fokkal sem veszem komolyabban, mint amikor valaki azzal jön, hogy megszentségtelenítették az Ocean’s 11-t.
Ugyanúgy nem veszem komolyan az a körül kialakult hisztériát sem, hogy Jézus milyen színű volt.
Szerintem az emberek inkább higgyenek racionálisabb dolgokban, mint ősrégi mesekönyvekben.

Alter Ego
Szerkesztő

Az nem is kérdés, hogy foglalkozzunk a realitással. Például azzal, hogy miért kell megpróbálni férfigyűlöletet plántálni az emberekbe… különösen miért pont egy vallási történeten keresztül kell megpróbálni feminista aljassággal indoktrinálni naív hívőket? Szerintem ez egy realista kérdés. Sokkal realistább, minthogy azt fejtegeted, hogy egy “mesekönyv” főszereplője szerinted egy arab aszexuális… Ugye?

SerialSlut
Olvasó
SerialSlut

Azt nem én kezdtem, csak megjegyeztem, hogy szerintem nem baszik egy őttést se, hogy fekete meleg vagy arab aszexuális akkor már. De különösebben nem foglalkoztat a kérdés.

Egyébként igen, szerintem is faszság a film, már amennyit tudok róla, viszont látom ennek a trendnek a végét, eddig egyszer sem jött be a klasszikusok nőiesítése, szóval remélhetőleg több nincs is tervben. Ahhoz végig kéne szenvedni a filmet, hogy eldönthessem, valóban férfigyűlölő-e, az élet viszont ahhoz túl rövid.

Alter Ego
Szerkesztő

Ahham… Arra bezzeg nem rövid az élet, hogy erről a faszágról provokálj te is vitát a lényeg helyett… Serial-Serial…

SerialSlut
Olvasó
SerialSlut

Szerintem az a provokatőr, aki behozza a feketéket és a melegeket, akiknek aztán ehhez a filmhez tényleg semmi közük sincs.

Balu1st
Olvasó
Balu1st

Szerintem is provokatív volt Taki hsz-a.

gpetersz
Olvasó
gpetersz

Aldo válaszára te provokáltál. Csak a kishörcsög elkezdte kitekerni, hogy nem.

Naooo
Olvasó
Naooo

Fehér és földönkívüli.

inkvisitor1
Olvasó
inkvisitor1

Közel-Keleti volt, mint ahogy a zsidók is mind azok. Az arabok ekkor még nomád pásztorok voltak a sivatagban, Messze Júdeától.

hunbagira
Újságíró

Az ar’ab sivatagi embert jelent. Amúgy minden közel-keleti népségnek az őshazája az arab félsziget…innen rajzanak ki. Tehát a zsidó nem más, mint egy arab törzs aki kitalálta, hogy ö mèg a többi arabnál is kiválasztottabb. Egyébként érdekes ez a szemita “ősnácizmus” miszerint mi vagyunk Allah/Jahve kiválasztott népe. Illetve az, hogy ő náluk ez nem probléma.

hunbagira
Újságíró

Hát a torinoi lepelről hàtàrozottan nem egy sunyi, kamposorrú szemita pofa néz vissza ràm.. Illetve a zsidók a saját gyülölködő “újszövetségükben” – a Talmudban- is többször kijelentik, hogy nem volt zsidó, hanem egy galileai “korcs”. Akkor szokták a zsidók Jézus maguk között valónak mondani, amikor épp jön az 50-100 évente menetrendszerűen bekövetkező pogrom.

Aldo
Újságíró
Nagy Magyar Hófehér
Olvasó
Nagy Magyar Hófehér

Éljenek a fehérek! Főleg a nagymagyar hófehérek!

Alter Ego
Szerkesztő

Mérhetetlenül gusztustalan, erkölcstelen dolog a hitvilágot felhasználni a férfiak elleni gyűlölet felkeltésére. És talán pont ezt jelenti az a nehezen értelmezhető Jézusi mondat – ilyen, amikor valakinek a hitét túszul ejtik…

Razide
Újságíró

Elég gusztustalan dolog akármilyen narratíva alátámasztására használni a kereszténységet. Meg a kereszténység maga is.

31Anna
Olvasó
31Anna

Az az aranyos a cikkben, hogy ezeket “feminista kliséket” antifeministák találják ki. ,

Balu1st
Olvasó
Balu1st

Nem kellett kitalálniuk, ezek hazug feminista hittételek, amiknek terjesztésére és “igazolására” használták ezt a filmet is.

rumospiskóta
Újságíró

Zoltán, köszönöm neked hogy megírtad ezt az értékelést. Ahogy az átalakított StarWars-t sem kellett megszenvedjem, úgy ezt a filmet is szándékosan tudom elkerülni.. Én már nagyon jól elvagyok képenyő nélkül, nincs az a borzasztó hiányérzet hogy hadd nézzem már hogyan élnek mások – így könnyebb csak az értékeset megnézni és a mérgező dolgokat kikerülni.
Ezt a filmet tehát kerülni fogom.

Hunn
Újságíró

Ide a rozsdás bökőt, hogy a rendező egy göndör fürtös kajmángyerek…

Reszet Elek
Újságíró

Manapság a rendezők már csak amolyan iparosok. Egy-egy film költségvetése miatt egyáltalán nincsen szabad kezük a film rendezésében. Megvan a forgatókönyv, a látványterv még az elkészítés ütemezése is. Régebben megesett, hogy filmrendező a hülyeségeivel filmstúdiót is majdnem csődbe vitt. Ma ez elképzelhetetlen, az első kilengéseknél egyszerűen lecserélik.
Szóval a film tartalmáért nem a filmrendezőt kell hibáztatni, hanem azokat akik mögötte vannak.

gpetersz
Olvasó
gpetersz

Manapság szinte minden film a diverzitás és femináci propaganda kicsiny melegágya. Nincs film fekete / és vagy női főhős nélkül. Minden tudós nő. Ha ész vagy erő kell a csapatba azt a színesek és a nők hozzák. A fehér pali csajok a bajt és agressziót. Bullshit már szinte minden. Ritka a redpill pillanat.

Aldo
Újságíró

A régi szép időkben az akciófilmekben a négert ölték meg a legbrutálisabban.

Razide
Újságíró

A mostani 2018-as Upgrade című filmben dettó.

Flo
Olvasó
Flo

A borszín témához: a zsidóknak azért azóta egész jól sikerult kifehéredniuk, de ez a magyaromra is igaz (elvégre a honfoglaláskor 20%-ban ázsiaiak voltunk…) De a zsidók és a genetika kapcsán nem csak ez az érdekes, hanem hogy a zsidó népességben a legmagasabb az IQ, aminek kimutathatóan genetikai okai is vannak.

Ettol még lehet fújni rájuk, de valamit nagyon jól csináltak a fajnemesítés terén az elmúlt néhány ezer évben.

Naooo
Olvasó
Naooo

Kamatoskamatszedéshez nem kell sok ész, a többit meg elég csak hamisítani.
Akkor mért néznek ki ocsmányul?

hunbagira
Újságíró

Zsidók esetében csak az etnikumot vizsgálták, és ott is csak az askenázikat. Míg az európai népesség eseteben már itt lévő szarszínű “újeurópaiakat”, hisz ahmed átlépi a német határt onnan ő is német. Így lehet trükközni a statikkal. De ha jól emlékszem,még így is Japánok és Koreaiak előttük szerepeltek.

Razide
Újságíró

Nem ördöngősség az IQ-ra gyúrni, be kell tiltani az exogámiát, durva és kirekesztő törvények szerint kell élni, és kész az übermensch nemzet. https://vimeo.com/19893826

hunbagira
Újságíró

Pontosan. Rosenberg (náci főideológus) többször írta, hogy ő csak “árjásította” a talmudot a 20. század mítoszában.

Flo
Olvasó
Flo

“Nem ördöngősség az IQ-ra gyúrni, be kell tiltani az exogámiát, durva és kirekesztő törvények szerint kell élni, és kész az übermensch nemzet.”

Nekem nem töltötte be a videót, bár a teljes, fél órás linket idetenni amúgy is kicsit túlzás szerintem.

Mindenesetre, ha tényleg CSAK egy adott ország IQ-jának a növelése (pontosabban a magasabb IQ-ra való nagyobb genetikai hajlamosság) növelése lenne a cél, akkor mindenkivel ki kéne töltetni egy IQ tesztet, és sterilizálni azokat, akik egy bizonyos pontszámot elérnek. Emellett (bár ez kétségkívül a nemzetiességet rontaná) kéne keríteni magas IQ-jú embereket olyan országokból(pl Japán vagy Korea), ahol olyan, az intelligenciáért felelős gének is megtalálhatóak, amik nálunk nem. Nem (feltétlenül) bevándorlókról beszélek, sperma- vagy petesejetdonorként is elláthatják azt a funkciót, hogy az adott népesség szélesebb spektrumú “intelligens génekkel” legyen felturbózva.

Ugyanezen az elven: az evolúció során egymástól távoli populációkban többféle gén is kialakult a tejcukor megemésztésére (felnőttkorban is). Ha te olyan nővel vállalsz gyereket, aki egy másféle, laktózlebontásért felelős gént hordoz, mint te, akkor nagyobb eséllyel fogja a gyereketek LEGALÁBB AZ EGYIK gént örökölni.

Ez persze csak egy egydimenziós megközelítés, személy szerint én sem gondolom, hogy a fent leírtakat kéne tennünk, csak annyit állítok, hogy ez lenne a leghatékonyabb mód az IQ növelésére.

Razide
Újságíró

Pedig érdemes megnézni a videót (mobilon nem garantált a csont nélküli lejátszás), aminek a lényege a nevelés vs. gének befolyásoló tényezője az IQ-ra. A végeredmény nagyjából az lett, hogy úgy képzeljük el az egészet, mint egy-egy befőttes gumit. A gének meghatározzák, hogy mekkora befőttes gumi jelképezi az IQ-t, és minél nagyobb, annál jobban nyújtható. A kulturális, nevelési hatások pedig nyújtják a gumit. Van, akit kevésbé, van, akit jobban. De hogy meddig lehet nyújtani, azt a gének korlátozzák.

Flo
Olvasó
Flo

Ha ez így van, akkor elmondhatom, hogy ezt az elméletet korábban már behatóbban megismertem, és egyet is értek vele – éppen ezért is fogalmaztam óvatosan, mikor “a magasabb IQ-ra való nagyobb genetikai hajlamosság” lehetséges növeléséről írtam, nem pedig a tulajdonképpeni IQ növeléséről. Csak egy dolgot tennék még hozzá:

“A kulturális, nevelési hatások pedig nyújtják a gumit. Van, akit kevésbé, van, akit jobban. De hogy meddig lehet nyújtani, azt a gének korlátozzák.”

Ez nyilván visszafelé is igaz: egy oktatásra alig költő országban az amúgy jó génekkel rendelkező egyedek fejlődése is kiaknázatlan marad, hacsak fel nem karolják őket még időben.

Egyébként nem mobilról akartam letölteni, hanem a laptopomról, de külföldről ez nem mindig egyszerű, van, hogy a férfihangot se tölti be hetekig valamiért (ez már Angliában is így volt).

A-men
Olvasó
A-men

Először is nem láttam a filmet és a hozzászólásokat sem tudom végigolvasni (mert most nincs sajnos rá időm) csak elolvastam a cikket, mégis hozzáakarok szólni, mert szerintem fontos amit mondok.

Istennek kezdettől lett volna rá ideje hogy a nőket tegye meg vezetőnek a vallásban, kezdve a teremtéstől VÉGIG az összes összes prófétán át napjainkig, MÉGSEM ez történt ! A nők persze nem voltak elnyomva ezen idő alatt, sőőt, rengeteg alkalommal nagyok fontos feladatot végeztek, aki elolvassa a bibliát annak tudnia kell. (akik nem olvasták a többiek ne szóljanak bele :)) pont… :)) ) Tehát a rövid és brutális lényeg – ha az Úr a nőket tette volna meg vezessék a népet és a vallást akkor ez történt volna meg és ezt olvasnánk ma a bibliában !!! De ez nem így van !!! Mivel “mindenható” és mint tudjuk a bűnösöket is megbünteti (sokukat már itt a földön), ha férfiak súlyosan meg lettek volna büntetve a több ezer év alatt ha elnyomták volna a nőket !!! Efelől nincs kétségem !!! A biblia szerint a nők és a férfiak egyenlőek, NEM kiemelt vagy előrébb való egyik nem sem a másiknál. A férfiak elleni elnyomás és bűnök miatt azok a nők akik ezzel próbálkoznak számíthatnak a büntetésre. Hogy mikor és hol, ezt nem az én dolgom tudni. (sem figyelmeztetni másokat erre) A lényeg az Ábrahám alapú vallásokban a férfiak és nők kölcsönös szeretete tisztelete és megbecsülése ebben a kérdésben. Ha már itt tartunk hogy Jézus film és a “megváltó”, az Úr azt is jövendölhette és megtehette volna, hogy “elküldöm nektek a lányomat aki majd megváltja a halálával a világ bűneit”, mégsem ezt tette !!! Még-egyszer KÜLÖN KIHANGSÚLYOZOM HOGY NINCS KÜLÖNBSÉG FÉRFI ÉS NŐ KÖZÖTT A MEGÍTÉLÉSÜKBEN AZ ÚR ELŐTT, tehát aki(k) ezt pedzegetik azok számíthatnak is a (komoly) büntetésre. Az hogy miért történt így hogy a férfiak voltak végig a vezetők az Ábrahámi vallásokban ezt az Úrtól kell megkérdezni, és nem képezi vita tárgyát… :)) Szeretnünk kell egymást (férfiak nők és amúgy az emberek is), hűségesen (a férfi és nő között), ez a lényeg. A mai világ nagyrészt lábbal tapossa az alapvető vallási törvényeket a házassággal kapcsolatban. Az emberek legalább a felének ezért nincs is mit reklamálnia mert eleve folyamatosan bűnöket követ el. Ha megtehetnék az olyan lenne mint amikor az életvitelszerűen élő tolvaj menne a bíróságra feljelenteni hogy “de bíró úr kérem ellopták amit én loptam…” :)))) Csak ennyit akartam mondani. :))

hunbagira
Újságíró

Ez nemcsak az “ábrahámi” szemita taknyos-kamposorrú sivatagi patkányok által kitalált “vallásokra” igaz (iszlám, zsidó, judeokereszténység), hanem a távol-keletiekre Buddhizmus, Zoroaszterizmus, Dzsáinizmus, Hinduizmus.
A fehér nőknek a kibaszott szerencséje a csuhás buzeráns kanpapok áltat kitalált mária-kultusz és az ebből eredő – tények nélküli “nőtisztelet”- Mert egy arab/zsidó számára a nő nem más mint az ördögökkel paráználkodó “babiloni molochi szajha” egy lilith. A legjobb esetben is egy éva, akinek semmi nem elég, akiknek “taposni kell a fején különben a sarkadba mar” (szószerinti idézet a talmudból és hadíszokból) Addig a fehér férfit megetették ezzel a kibaszott kultusszal.
A külön vicc, hogy a mai nők gyűlölik ezt a vallást, aminek a többi kultúrához képest messze kivételezett helyzetüket köszönhetik, de briffault törvényét és a redpillt ismerjük. Ld legújabban sineád o’connor. De elég megnézni, hogy nyilatkoznak az itteni női fórumlakók a kereszténységről vagy bármelyik szar nőstény blogon.

ulomenen
Olvasó

Ez a rátaposós dolog hol van eredetiben? Én nem találtam.

Wildschwein
Olvasó
Wildschwein

“De elég megnézni, hogy nyilatkoznak az itteni női fórumlakók a kereszténységről vagy bármelyik szar nőstény blogon.”
Volt azért pozitív példa is, mondjuk Reina Nicolasa, bár ő már jó ideje nem ír ide. Sajnos.

wittukind
Olvasó
wittukind

Ebbe bele merek én is szólni…a Buddhizmust, Zoroaszterizmust, Dzsáinizmust, Hinduizmust, nem kéne igy galádul összemosni,, elég nagyon különböznek egymástól és még át is alakultak az évek folyamán,,,, a Mária kultusz a kereszténységben egy későrómai nőünnep updatálasa volt, nem nagyon van köze pl. a dzsainizmushoz vagy a hinayana buddhizmushos…a női forumlakóknak halvány lila gőzük sincs semmiről ilyen szempontból.