Csuzi Attila
27 megosztás

Női és férfi civil szervezetek – Döbbenetes aránytalanságok és állami nemi diszkrimináció

Az elmúlt időszakban két érdekes kísérlet történt a női és férfi civil szervezetek adatbázisának összeállítására. Az egyik áttekintés szerzője Szujó Flórián, a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság alelnöke, aki egy cikkben irányította rá a figyelmet egyrészről a Váltó-Sáv Alapítvány női szervezetekről nem régen készített adatbázisára, másrészről a saját maga által a férfiszervezetekről készített összegzésére. Szerintem mindkét munka hagy kívánni valókat maga után: az egyik hiányos, a másik pedig túlbuzgón inkluzív.

A Váltó-Sáv adatbázisának válogatási szempontjairól fogalmam sincs, de azt bizton állíthatom, hogy az így is közel 60(!) nőszervezetet összegző adatbázis mérhetetlenül hiányos. A valóság az általuk készített összegzésnél is sokkal-sokkal meghökkentőbb.  Korábban is számtalan esetben merült már fel a kérdés: mégis hány nőszervezet van Magyarországon? A Nőtárs Alapítvány által működtetett NőiCivilek.hu weboldal adhatott korában egyfajta iránymutatást a kérdés megválaszolásához, amíg a lapot ebben az évben meg nem szüntették.  Ennek ellenére egy internetes archívum segítségével ma is láthatjuk, hogy 151(!) nőszervezet adta ennek az együttműködésnek a bázisát. De akad más, egzakt kutatási lehetősé is: a Nemzeti Együttműködési Alap és az Európai Regionális Fejlesztési alap támogatásával működő Civil Információs Portál  egy mindennél teljesebb áttekintést ad az országban működő civil szervezetekről. Így nekünk már csak annyi dolgunk marad, hogy az adatbázisból leválogassuk a minket érdeklő adatokat, amit a legkézenfekvőbben úgy tehetünk meg, hogy rákeresünk a “nők”, “női” és “nőkért” szavakra a civil szervezetek nevében. Az első esetben 321, a második keresésnél 290, és végül az utolsónál 36 találatot kapunk. Ami összességében azt jelenti, hogy 647(!) civil szervezet jelölte meg már a nevében is, hogy kifejezetten a nőkért vagy valamilyen női érdekek szolgálatában végzi tevékenységét.

Ezzel áll szemben a Szujó Flórián által készített férfiszervezetek “adatbázisa”. Konstatálhatjuk, nem volt éppen egy gerincroppantó feladat az összesen 7 darab szereplőt egy listára kompilálni. És mint már említettem, még ezzel a listával is akad némi probléma, merthogy az ügybuzgalom két olyan szolgáltató vállalkozást (“Apa akadémia” és “Férfiak klubja”) is a férfi civil szervezetek közé kevert, amelyekkel kapcsolatban vagy fel sem merül, vagy egyenesen el is zárkóznak tőle, hogy civil mozgalomként vagy érdekképviseletként definiálják magukat, ehelyett leginkább csak a férfiak – mint gazdasági célcsoport – számára értékesítenek (ráadásul kifejezetten drága)  oktatási vagy “lelki wellness” szolgáltatásokat. Bár értem az adatbázis készítőjének kényszeres jószándékát, mégis úgy érzem, ez így egy kicsit ahhoz hasonlatos, mintha a nőknek jó pénzért szolgáltató zumba táncklubokat is a nőszervezetekhez sorolnánk. Tehát, ha ezekkel nem számolunk, akkor éppen egy kezünkön meg tudjuk számolni a magyar férfiszervezeteket. Öt férfiszervezet a több mint hatszáz női civil ellenében!

Arról meg még szót sem ejtettünk, hogy amíg ezek a nőszervezetek párhuzamosan kapják az államtól, EU alapokból, a Norvég Alaptól, Soros György alapítványától az összességében milliárdokat kitevő támogatásaikat, addig a magyar férfiszervezetek egy fillér nélkül, gyakorlatilag kizárólag csakis az alapítók áldozatos magánadományából léteznek sok éve. Kérem, ezek alapján mérje össze bárki is a nőszervezetek és a férfiszervezetek munkájának hatékonyságát. Nem csak az a kérdés, hogy miként tudunk mi férfijogi aktivisták erőforrások hiányában a férfiak érdekében egyáltalán bármilyen eredményt is elérni, hanem az is, hogy hova teszik ezek a nőszervezetek a milliárdokat.

Ha valaki úgy érzékeli, hogy a törvénykezés és a társadalompolitikai programok egyaránt semmibe veszik, másodrendű állampolgárként, sőt páriaként kezelik a férfiakat, akkor a férfi érdekképviseletek hiányában is magyarázatra lelhet.

Post Author: Csuzi Attila

Csuzi Attila
Informatikával, reklámmal, írott és audio-vizuális művészettel foglalkozom már évtizedek óta. Elkötelezetten hiszek a tehetség, az autodidaktizmus és a civil kezdeményezések erejében. Mindezek talaján állva régi ideám az online alkotói közösségek szervezése. A Férfihang.hu magazint tartom a legsikerültebb projektnek. A sors kegye folytán, miközben csak egy szűkebb tematika (férfimozgalom, férfijog) mentén szerveződött, mégis sokkal jelentősebb dologgá nőtte ki magát; egy olyan internetes férfimagazinná, mely tartalmas, gondolatokkal teli internetes újságírást valósít meg. Leginkább arra vagyok büszke, hogy egyik kezdeményezője lehettem ennek az alkotói közösségnek, amely pusztán az önszervezés erejéből építkezve elképesztő lendülettel halad előre. A hajtóerő szerzőtársaim elismerésre méltó írói tehetsége és társadalmi elhivatottsága.
f Facebook
27 megosztás


31 thoughts on “Női és férfi civil szervezetek – Döbbenetes aránytalanságok és állami nemi diszkrimináció

  rgs

  (2018. november 16. péntek - 18:27)

  Mi a gond, van egy csomó kibajó focistadionunk. Azért így már más a leányzó fekvése, nem? Mit is mondok, a tényálladék jogilagos fekvése adacta. :-) Könnyű célpont volt a fehér (mitismondok’ én szaros, hát europid kaukázusi) adófizető férfiréteg, egyik nap még hatalmuk biztos tudatában dolgoztak a rohadék elnyomók, másnap meg már ők az ellenség. Egyszer fenn, máskor lenn. A kínaiak feltalálták (egyebek mellett) a nagy falat, ők meg a terrort, ennyi telt tőlük. Szarkazmus off. Szomorú ez az egész.

  DennisVT

  DennisVT

  (2018. november 16. péntek - 18:32)

  https://heartiste.wordpress.com/2013/03/21/the-fundamental-premise/

  “Eggs are expensive, sperm is cheap. Every psychological dynamic you see playing out in mass societies liberated from artificial constraints on the sexual market flows from this premise. This means, as a systemic matter, women are coddled, men are upbraided. Women are victims, men are victimizers. Women need a leg up, men need to man up. Women have advocacy groups, men have equal opportunity violations. A woman subjected to the indignity of eavesdropping on a tame joke about dongles makes national news, while the chilling fact that 95% of all workplace deaths are suffered by men barely pings the media consciousness.”

  (…)

  “All the laws in the world can at best only paper over the very primal compulsion of people to value the life of the average woman more than the life of the average man, and sympathize accordingly. Railing against it is akin to shaking a fist at sunspots and gamma rays.”

  rgs

  (2018. november 16. péntek - 18:55)

  Horribile dictu, ha arról is nyilatkozhatnék hogy az adómból mit NE támogathassanak…

  Apa35ev

  Apa35ev

  (2018. november 16. péntek - 19:12)

  Van egyetlenegy kormányközeli antifeminista elegy is.
  https://888.hu/tag-feher-ferfi=06fa864010c57d19474b292cead8bb7d
  A kormányt jelentősen befolyásoló KDNP-s haverok csak és kizárólag azért nem szeretik a feministákat, mert nem szülnek. Az hogy mit tesznek a férfiakkal nem számít nekik és ezért szorulnak háttérbe az apák is a Nemzeti Konzultációban. Bár a KSH embere is megmondta az apák kulcsfontosságúak a népességnövekedéshez, de egyenlőre semmi nem látszik a kormány intézkedéseiből, csak a házasságot erőltetik ami Magyarországon még mindig váláspárti, megéri válni. A nőknek. Csak egyezség esetén van közös szülői felügyelet válás után aminek nincs értelme, mert az olyan mintha el se váltak volna.
  A Kúria hülyéje közölte anno: “A közös szülői felügyeletet kikényszeríteni nem lehet, ha megpróbálnánk annak a gyerek inná a levét”.

  Azért nem teszik, mert számukra csak az anyák számítanak a családokban, az apa másodrendű állampolgár lett az utóbbi évtizedekben és megszűnt családfőnek létezni. A reklámokban azt látjuk a nőknek a munkahelyen és háztartásban is tökéletest kell alkotnia. Segítik őket, hogy mindenben felülkerekedjenek bármely férfin.

  Hitler csak azért nem szerette a femiket, mert mindenbe belepofáztak.
  Ahogy ma is. Annyi a különbség, hogy ma már a jog is velük van és szervezetekbe tömörülve várják az egyetlen Fehér Lovagot. Aki sose fog eljönni.

  wittukind

  wittukind

  (2018. november 17. szombat - 08:45)

  Tényleg döbbenetes hogy a magyar kormány ennyi gittegyletet pénzel…a megoldás kezdete lenne ezt befejezni, nem adni többet egy petákot se semmilyen “civil” szervezetnek, ez lenne egy jó hozzáállás kezdete, nem hogy “de nekem is lécci…”

   Alter Ego

   Alter Ego

   (2018. november 17. szombat - 09:08)

   Alapvetően igaz, amit mondasz. Az optimális dolog az lenne, hogy aki civil, az legyen a saját pénzéből és saját munkájából civil. Elvégre ez a karitatív jellegű, a közjóért az állammal való közreműködésének a valódi célja. Egyebek mellett leginkább ezért is hívják “civil”-nek. – Így működnek ma a férfiszervezetek.

   Csakhogy… ma zéró esélye van annak, hogy ezeket az erősen szelektív támogatásokat fel lehetne számoltatni. A kérdés így már csak az, hogy milyen módon legyen hűtlen az elveihez a férfimozgalom… Egyes számú megoldás: a férfimozgalom önmaga soha nem fogad el semmilyen állami támogatást, de lemond arról, hogy bármilyen komolyabb (versenyképes) tevékenységet tud végezni. Tehát hűtlenné válik az alapcéljához, mert azt nem bármi áron képviseli és viszi keresztül. Kettes megoldás: Maga is elfogad(na) (abszolút teoretikus) támogatást és azt sürgeti is, így a civil lét alaptézisével szemben válik hűtlenné, viszont mindenáron képviseli az alapcélját.

   Nos, tessék, lehet választani: Melyik kezét vágja le az elvhű férfimozgalom? (Már ha egyszer valaha több lesz ez egy teoretikus kérdésnél.)

    wittukind

    wittukind

    (2018. november 17. szombat - 09:15)

    Nem gondolom hogy egy igazi elvhű férfimozgalom le kéne vágja akármelyik kezit..és az hogy milyen esély van arra amit irtam, valahol csak ell kell kezdeni ha tényleges változás a cél. egy ilyenre én is beneveznék…..

    Wang B

    Wang B

    (2018. november 17. szombat - 10:17)

    Mivel az alaphelyzet is defektes (civil nőszervezetek állami támogatása), így ez morális kérdésként nem releváns, ez akkor lenne az, ha semmilyen civil szervezet nem kapna támogatást, de mint opció választható lenne.

  Naooo

  Naooo

  (2018. november 18. vasárnap - 22:44)

  Nőszervezet annyi van, mint zsidószervezet.

  Hunn

  Hunn

  (2018. november 20. kedd - 20:37)

  Lemegyek hídba: férfinap alkalmából a Momentum oldalán egy írás, ráadásul egy nő tollából, a férfijogi aktivisták témájában, és egyáltalán nem ellenséges hangvétellel, “Beszéljünk a férfiakról” címmel…

  https://momentum.blog.hu/2018/11/19/nemzetkozi_ferfinap_555

  Teljesen le vagyok döbbenve. Én a Momentumról eddig azt hittem, hogy a szokások magyarellenes és férfiellenes liberál-bolsi csapat. Most akkor hogy is van ez?!?

  Érdemes elolvasni a cikkíró csajnak (Sebők Éva) a kommentszekcióban írott hozzászólását is, ami szintén pozitív.

   Delin

   (2018. november 21. szerda - 01:25)

   Hunn, a Momentum meg nagyon fiatalpart, a kommunikaciojuk es a programjuk is meg sok mindenben kiforratlan. Semmikeppen sem magyarellenes, de erosen rendszerkritikus, amit sokan hazafiatlankent ertelmeznek. Nem veletlenul szavazott rajuk a kulfoldon elo magyarok tobbsege. Az eselyegyenloseg iranti torekvest pedig szinten sokan negativ libsi jelzovel elintezik. Az igazi egyenlosegi torekveseknel a ferfi es a noi oldalnak egyarant teret kell kapnia, kulonben az egyenloseg serul.

    Hunn

    Hunn

    (2018. november 21. szerda - 06:23)

    Kedves Delin, tény, hogy szinte semmit nem tudok erről a pártról. Szóval akkor a Momentum az ennek az interneten a “Millennial”-nak nevezett generációnak a pártja lenne? (Nem tudom magyarul minek hívják ezt a korosztályt.) És amúgy milyen a népies-urbánus arány a vezetésben és a tagságban, ha érted mire célzok?

     Delin

     (2018. november 21. szerda - 09:26)

     Kedves Hunn, sok korulottuk a kerdojel, de ha a szuk kornyezetem nezem, a Bp-n vagy kulfoldon elo 25-35 eves diplomas reteg szavazott rajuk, akik a nagy partokbol kiabrandultak. Asszem valami hasonlo volt a hivatalos stat is, de mar nem emlekszem pontosan. Nem tudom milyen a nepies-urbanus arany naluk, ott leragadtam, hogy valasztas utan azt mondtak van ertelme csinalni, de mindent szervezettebben es atgondoltabban csinalnak. Hogy ezen mit ertettek majd kiderul.

      Marcell

      (2018. november 21. szerda - 09:34)

      A Momentum benyomásom szerint eléggé “urbánus”, sokan az SZDSZ reinkarnációjának nevezték. Persze ez nyilván túlzás, ahogy az LMP sem volt egy az egyben az, a Momentum sem, de mindenképpen bal-liberálisként sorolható be leginkább (vagy inkább neoliberálisnak). Azért az elég árulkodó, hogy Macront tartják az egyik példaképüknek, sőt a “Köztársaság Lendületben” (Republique en Marche) és a Momentum név között is van annyi hasonlóság, hogy akár azt is hihessük, hogy ugyanaz a spin doctor találta ki mindkettőt. :) A cikknek nem tulajdonítanék túl nagy jelentőséget, lehet hogy csak új közönséget próbálnak megszólítani.

    Rokapapa

    Rokapapa

    (2018. november 22. csütörtök - 12:24)

    Az igazi egyenlosegi torekveseknel a ferfi es a noi oldalnak egyarant teret kell kapnia, kulonben az egyenloseg serul.

    Ezzel a mondattal alapvetően egyet is értenék azonban már a puszta egyenlőség hallatán áll a hátamon a szőr. Már a világok vezetői is felismerték, hogy a valódi egyenlőséghez külön jogrendszereket kell alkotni pusztán a biológiai eltérések miatt is. Ezzel nem is lenne semmi gond, a gond ott van, hogy bármely olyan jógi szabályozás ami az egyik nemnek kedvez az a másikat korlátozza valamint a mindkét nemre vonatkozó szabályozás is inkább a nőknek kedvez. Példaként talán azt a “szexuális” vonzatú jogi meghatározást emelhetném ki ami kb. 10 éve került be a jogrendszerbe. Ez a fogalmi kitétel azt taglalja, hogy egy nemi aktus – függetlenül attól, hogy a felek védekeztek e vagy sem – nem minősül gyerekvállalási szándéknak.
    Ez jól hangzik elsőre de hiába vonatkozik mindkét nemre a nőknek jogokat ad a férfiaknak pedig kizárólag kötelességet. Ugyanis kizárólag a nő dönti el, hogy ha véletlenül teherbe esett megszüli e a gyereket vagy sem. Vagyis hiába nem minősül gyerekvállalási szándéknak egy nemi aktus a férfiak számára akkor is gyerektartási kötelezettséget jelent, ha a nő úgy dönt. Ez magában is súlyosan sérti az egyenlőséget. Ám a valóságban ezrével lehet fellelni az ilyen nemi alapú jogrendszeri csúsztatásokat és mind a nőknek kedvez.

    Jelen társadalmi berendezkedésünkben az felelne meg valódi(bb) egyenlőségnek (ez is csak egy munkavállalási és továbbtanulási szabályozás lehetne) ha minden nő aki dolgozni akar vagy diplomát szerezni előbb elmegy és férfiakkal közösen végez olyan munkát amit a nők alapból nem tudnak elvégezni és nem is akarnak. Persze nem egy óráról vagy napról beszélek, csinálja a nő öt évig ugyanakkora intenzitással és teljesítménnyel mint a férfiak átlaga napi 8-12-16 órában heti 5-6-7 napban (munkától és munkahelytől függően) és ha ez sikerült neki akkor beülhet egy kényelmes irodai munkahelyre vagy az iskola padba. Akinek pedig ez nem megy vagy nem is vállalkozik rá annak marad a férjhez menetel, gyerekszülés és nevelés valamint a háztartás vezetése. Azt hiszem jól látható, hogy ebben a teóriában sincs valódi egyenlőség még is közelebb áll hozzá mint bármi ami a mai világunkra jellemző.

     Delin

     (2018. november 22. csütörtök - 12:59)

     Rokapapa, a masodik bekezdesedhez csak annyit tennek hozza, hogy ott akkor beszelhetnenk egyenlosegrol, ha nemtol fuggetlenul, minden irodistat es diplomast eloszor fizikai munkara kenyszeritenel, a ferfiakat is, nem csak a noket.

     Masreszt mindig homogen halmaznak tekinted a ferfiakat (noket is), pedig nagyon nem azok. A ferfiak tobbsege se alkalmas minden munkara a vilagon, fizikalis vagy szellemi kepessegei ugyanugy korlatozzak. Ugyanez igaz, amikor not vetsz ossze ferfival. Igen, fizikalisan egy no gyengebb, mint egy ferfi. Akkor miert akarod a noket a fizikai munka fele tolni, amikor ott kevesbe hatekonyak? Fogadd el inkabb, hogy a noknek van joguk dolgozni es tanulni. Pont. Ez egy ilyen vilag. Ha azt akarod, hogy onkent htb-k legyenek, ahhoz vonzova kell tenni nekik a haztartasbeliseget. Sok no reszmunkaidoben vagy flexibilis idobeosztasban dolgozna csalad mellett, ha lehetne. Inkabb ezt kellene tamogatni. Ilyen munkat elfogadhato berert pedig nagyobb esellyel diplomaskent fog talalni.

      FaeTrick

      (2018. november 22. csütörtök - 13:10)

      Azért a két “problémának” kissé más a “fajsúlya”

      Rokapapa

      Rokapapa

      (2018. november 22. csütörtök - 22:44)

      Alapjaiban hibás a megközelítésed. Minden férfi alkalmas a fizikai munkára, A szellemire már nem mind de hülyékből nem is lesz egyetemi docens csak ha feminista hátszele van. A nőket nem akarom a fizikai munkára erőltetni, én a htb-t erőltetem. Amúgy aki már dolgozott együtt nőkkel az túdja, hogy a szellemi munkákra még annyira sem alkalmassak mint a fizikaira. Mindig meglepp mennyire elvannak maguktól szállva a nők miközben számítógép nélkűl szinte semmiféle szellemi munkakörben nem tudnának helytállni. Azon számítógépek dolgoznak a nők helyett melyet férfiak találtak fel, férfiak készítik, férfiak üzemeltetik és még a munkát végző programokat is férfiak írják. A nők dolga csak az adatrögzítés és a többség számára ez is túl nehéz feladat. Nem a nők szellemi képességeit akarom ezzel kritizálni hanem arra célzok, hogy egész más értékek, értékrendek és érdekek definiálják őket egész más irányba. Arról nem is beszélve, hogy azért olyan fáradtak a nők állandóan mert semmit nem csinálnak. Az pedig köztudott, hogy az unalom mindennél jobban fáraszt. De mindezzel még nem is lenne baj ha nem a nőknek adnák a magas béreket hanem azoknak akik megdolgoznak a fizetésükét. Jelenleg a legtöbb irodában ücsörgő nő a fizetésének még az öt százalékáért sem dolgozik még.

      A nők számára a htb. A leg vonzóbb munka csak a nők beerőltetése a munkahelyekre szinte lehetetlenné tette az egy keresős családmodellt. Túl sok nő fizetéséért kell a férfiaknak megdolgozni ami azt eredményezi, hogy két kereső sem keres meg egy fizetést.
      Ha a htb. A nők számára nem vonzó akkor a feministák miért mondják, hogy minden nőt kötelezni kell a munkára mert ha otthon is maradhatnának azt választanák?!

       Delin

       (2018. november 22. csütörtök - 23:07)

       Szerintem nem alkalmas minden ferfi minden fizikai munkara, de ezt felesleges ragozni. Azt pedig oszinten sajnalom, hogy gyenge kepessegu nokkel vagy korulveve. Ok engem is idegesitenek, azert pedig kulonosen, mert ok adjak az alapjat az olyan negativ eloiteleteknek, mint amit hosszan kifejtettel. Ez olyan, mintha az eroszakos ferfiak alapjan felteteleznem, hogy a ferfiak tobbsege alapjaraton eroszakos termeszetu. Eleg gyenge logikai erveles. Masreszt ilyenkor mindig elgondolkodom, ha valakinek ennyire lesujto a velemenye a nok szellemi es fizikai kepessegeirol, megis hogyan meri rabizni a sajat gyereket es az egesz haztartast.

       A feministak azt is mondjak, hogy “egy nonek annyi szuksege van egy ferfire, mint halnak a biciklire”. En nem vennem tul komolyan oket. Annal pedig remelem objektivebb vilaglatasod van, hogy szelektiven csak azt fogadod el toluk, ami alatamasztja az elmeleted, amellett, hogy elrettento peldakent emlegeted oket fo ervkent, amikor a nokkel kapcsolatos vilaglatasod ugy kivanja.

        Balton

        Balton

        (2018. november 23. péntek - 14:25)

        “Ez olyan, mintha az eroszakos ferfiak alapjan felteteleznem, hogy a ferfiak tobbsege alapjaraton eroszakos termeszetu. Eleg gyenge logikai erveles” ismerősek az alábbiak?:
        – patriarchális erőszak-kúltúra?
        – az erőszakosságra hajlamos férfinem?
        – metoo?
        Akkor a véleményed alapján, ezek elég gyenge logikai érveléseken alapulnak? Mégis kik feltételezik ezt akkor?
        “En nem vennem tul komolyan oket. ” te lehet nem, ellenben a rendőrség-bíróság-ügyészség-adóhatóság igen.
        ” a masodik bekezdesedhez csak annyit tennek hozza, hogy ott akkor beszelhetnenk egyenlosegrol, ha nemtol fuggetlenul, minden irodistat es diplomast eloszor fizikai munkara kenyszeritenel, a ferfiakat is, nem csak a noket.” ejnye-ejnye kedves Delin csak nem Mao-t hallottuk, a kúltúrális forradalom kapcsán?

        Rokapapa

        Rokapapa

        (2018. december 3. hétfő - 07:30)

        Elolvasva a hozzászólásodat igen jót nevettem. Előre elnézésedet kell kérnem mert most kissé bunkó leszek de igyekszem megmagyarázni miért.

        Ok engem is idegesitenek

        Gondolom akkor elég ideges szoktál lenni mivel magadat is idegesíted.

        ha valakinek ennyire lesujto a velemenye a nok szellemi es fizikai kepessegeirol, megis hogyan meri rabizni a sajat gyereket es az egesz haztartast.

        Erre itt a válasz aminek megértésére úgy látszik már nem terjedt ki a szellemi képességed.

        Nem a nők szellemi képességeit akarom ezzel kritizálni hanem arra célzok, hogy egész más értékek, értékrendek és érdekek definiálják őket egész más irányba.

        De mindent egybevetve azért merem a háztartást és a gyerekeket a feleségemre bízni mert ezen feladatokra lett kódolva genetikailag és minden más feladat egy nő számára csak gátolja ezen feladatainak ellátását. Ez nem gyengébb képesség hanem más irányú képesség. Természetesen egy férfi is tud htb lenni és egy nő is tud munkahelyen dolgozni de egyik sem tudja 100%-os hatékonysággal végezni azt a feladatot aminek elvégzésére nincs genetikailag ráhangolódva. Ezért feleslegesnek tartom a női munkavállalást és a férfi htb-t vagy épp a férfi GYEST is.

        Számomra olyan az egész mintha a teljes világ szellemi képességek hiányát mutatná.

         Delin

         (2018. december 3. hétfő - 09:20)

         Latod, latod. Ha szellemi kepessegek teren nem is erhetek fel hozzad, megnevetetni meg igy is sikerulhet. ;)

         Ertem en, hogy ragaszkodsz a ferfiak szigoruan a “kulso”, amig a nok szigoruan a “belso” vilagra koncentraljanak, mert igy hatekony. Van is benne igazsag, azonban ma mar egy mix vilagban elunk, ahol mindenki maga donti el lehetosegeihez merten melyik vilaghoz akar tartozni. Az pedig, hogy pl egy no mennyire tud jo htb lenni vagy mennyire tud helyt allni egy munkahelyen leginkabb a kepessegeitol, szemelyisegetol es hozzaallasatol fugg. Nincsennek fekete-feher kategoriak, mert lehet valaki pl kivalo htb/munkaero – kevesbe jo anya, lehet jo htb/munkaero – jo anya, lehet rossz htb/munkaero – rossz anya, stb. Egy htb-nek ugyanugy meg kell talalnia az egyensulyt a gyerekneveles es az otthoni feldatai kozt, mint ahogy egy dolgozo nonek is. Abban igazad van, hogy egyszerre nem lehet egy nonek teljes idoben dolgozni, teljes idoben gyereketnevelni es teljes idoben egyedul vezetni az egesz haztartast. Ezt regen is apa es anya egymas kozt osztotta fel, ma sincs maskent. Vagy a regi tisztan kulso/belso vilag felosztasaban gondolkodnak, vagy pedig letre hoznak egy mix rendszert. Szerintem mindketto mukodhet es lehet hatekony. (Es akkor meg nem beszeltunk az olyan esetekrol, amikor valaki egyedul el, kapcsolatban, de gyerek nelkul, stb.)

         Nekem annyi bajom van az altalad kepviselt felfogassal, hogy onmagaban adott not tekintve mindegy, hogy adott munkakorre a ferfiak tobbsege alkalmasabb, mint a nok tobbsege. Ebben a relacioban adott not kell osszehasonlitani adott ferfival es az alapjan ertekelni a ket ember teljesitmenyet. Lehet, hogy a ferfi nagyobb esellyel lesz alkalmasabb adott feladatra az atlag alapjan, de ez nem jelenti azt, hogy tenylegesen az is.

          Rokapapa

          Rokapapa

          (2018. december 5. szerda - 09:51)

          Egy mix világról beszélsz ami nem létezik. Akkor beszélhetnénk mix világról ha minden ember szabadon választhatná mit csinál vagy ha egy tevékenység nem venné el az ember minden idejét és energiáját de jelen világunkban mindenkinek ugyanazt kell csinálnia kényszerből minden idejét és energiáját rá áldozva (Ezt hívják a nagy Amerikai álomnak, más néven szabadságnak. ). Jelenleg ott a gond, hogy ti nők (bocsánat a megfogalmazásért) mérhetetlen ostobaságotokban minden nőt munkába erőltettetek és még a mai napig is ezt erőltetitek.
          De ha minden nő dolgozik ki neveli a gyerekeket?
          Ti nők egymást is akadályozzátok a gyereknevelésben miközben pont ti panaszkodtok amiatt, hogy a mai fiatalok milyen neveletlenek. A gyerekeket gyakorlatilag az utca és a baráti kör neveli nem is csoda, hogy olyan világban élünk ahol a bűnözés terjed és a nők elleni erőszak.
          Lehet itt vitázni arról, hogy kinek milyen a beállítása ezért mit végezne szívesebben vagy jobban de az jól látható, hogy minden dolgozó nő önmaga és a teljes társadalom ellenségévé válik mivel a munka mellett képtelen megfelelni a biológiai szerepvállalásának.

           Delin

           (2018. december 5. szerda - 11:20)

           Mar pedig en es sokan a kornyezetemben pontosan az altalad definialt mix vilagban elunk. A nagy amerikai alom a globalizacioval egyutt valoban ket parhuzamos vilagot hozott letre sok szempontbol a fejlett vilagban. Ugy tunik mi nem ugyanabban elunk, ezert nem tudok azonosulni a legtobb dologgal, amit irni szoktal (+ nehezen birom, ha barmiben erovel akar valaki korlatozni/helyes iranyba terelni, de ez mar a sajat szemilyesegjegyem).

           Ma a gyereket a mikrocsalad neveli, anya + apa. Utcara ki se engedjuk egyedul a gyerekeket, max tinikent, a barati kor pedig mindig is meghatarozo volt. Nem gondolom, hogy a mai gyerekek neveletlenebbek, mint a korabbiak, csak tul sok inger eri oket es nem csendes bologato janosokat szeretne a legtobb szulo a gyerekebol “csinalni”. Persze kenyelmesebb lenne a felnotteknek, ha a gyerek mindenhol egy csendes szobanovenykent viselkedne, de valoban az lenne a jo?

   common man

   (2018. november 23. péntek - 13:16)

   Megvilágosodott feminista.Lehet ,hogy ő volt Serial…?

  Rokapapa

  Rokapapa

  (2018. november 22. csütörtök - 11:56)

  Arról meg még szót sem ejtettünk, hogy amíg ezek a nőszervezetek párhuzamosan kapják az államtól, EU alapokból, a Norvég Alaptól, Soros György alapítványától az összességében milliárdokat kitevő támogatásaikat…
  hova teszik ezek a nőszervezetek a milliárdokat.

  Azt hiszem ebben minden benne is van. Kapják a lóvét amit luxus lakásokra, nyaralókra, autókra és utazásokra költik. A valós tevékenységi körükre gyakorlatilag semmit nem kell költeniük. Sok ostoba nőt behülyítettek akik önkéntesként segítik őket miközben bármely programjukhoz kapják a szponzori támogatásokat és a teljesen ingyenes média reklámokat.

Vélemény, hozzászólás?