George Herceg
25 megosztás

A karácsonyi válság

Csendes éj, bejgli, ajándékok, szeretet. Ez a karácsony, mégis több kutatás alátámasztja, hogy nemcsak az egyedül élők öngyilkossági kísérleteinek száma növekedik meg ebben az időszakban, de a párok, családok közötti törések és szakítások is. Miért ekkor fogy el sok férfi és nő türelme? Miért ekkor robban az eddig szunnyadó elégedetlenség és frusztráció a másikkal szemben, amikor minden a szeretetről, a családról és az összetartozásról kéne, hogy szóljon?

Az első ok, véleményem szerint, a gyerekkorból eredeztethető. Akinek kiegyensúlyozott családja volt, annak általában a gyerekkori karácsonyok a tökéletes harmónia és boldogság emlékeiként maradtak meg. Hiszen Apa és Anya még fiatalok voltak, a nagyszülők még éltek, a világ egyszerű, kiismerhető és biztonságos volt gyerek fejjel. Ilyen családi múlttal a hátunk mögött, nehéz megbarátkozni azzal, hogy a jelenben az aktuális párkapcsolat esetleg nem tökéletes és maga a karácsony sem. (Valószínű a szülőké sem volt az, de ez akkor még nem lehetett nyilvánvaló a gyerek előtt) Az összehasonlításból rendszerint a múlt kerül ki győztesen, ami frusztrációhoz vezethet. Természetesen a frusztráció áldozata a hozzánk legközelebb álló személy lesz. Furcsa mód, ha zűrös volt a gyerekkor, az emberek két módon reagálnak a karácsonyra, vagy ugyanúgy frusztráltan és dühösen megidézik az elbaltázott gyerekkoruk karácsonyi hangulatát, vagy ellenkezőleg a legnagyobb harmóniára törekednek, hogy legalább felnőtt fejjel visszakérjenek valamit a sorstól az elveszett karácsonyi hangulatból.

A második ok, hogy mindenki fejében van egy kép a tökéletes karácsony estéről, amiben tökéletesen tiszta és feldíszített a lakás, tökéletesen megkomponált a vacsora menü, mindenki számára a legmegfelelőbb ajándékok kerültek megvételre és ebből következően mindenki hangulata is tökéletesen emelkedett és szeretetteljes. Ezt sugallják a karácsonyi filmek, reklámok a tökéletes családról és a tökéletes ünnepről. (Még Kevin is megkerül a film végére) Csakhogy tökéletes ünnepek nem léteznek, mert mi sem vagyunk azok. Hány és hány féle módon sikerülhet félre valami egy karácsony estén? Odaég a bejgli, nem sikerül belefaragni a fát a talpba, rossz kedve van az anyósnak stb. A felsorolás végtelen lehet. A tökéletes estéről szőtt álmok ilyenkor darabokra tőrnek és az ebből eredő frusztrációt a párjukon verik le az emberek. És bár ez nem lehet ok a szakításra, lehet, hogy egy elbaltázott szenteste lesz az utolsó csepp, abban a bizonyos pohárban. Talán ha kisebb elvárással közelítenénk meg ezt a nagyszerű ünnepet, akkor magunkkal és családunkkal szemben is megbocsájtóbbak lennénk.

Harmadik okként az összezártságot említeném. A nyári szabadsághoz és nyaraláshoz hasonlóan a ki nem mondott problémák, sérelmek vagy szimplán a másik megunásának jelei akkor tőrnek a felszínre, amikor azt nem tudjuk eltakarni a munka, háztartás, gyereknevelés rutinjaival. Amikor nincsenek kötelezettségek, amik mögé elbújva elkerülhetjük, hogy kimondjuk a nyilvánvalót: Már nem szeretlek, meguntalak, az idegeimre mész, nem bírom tovább. Szerencsés esetben legalább ilyenkor szakítanak, de az igazi szőnyeg alá söprésben szocializálódott egyedek ilyenkor az értelmetlen veszekedést, az alkoholizmust és az egyéb pótcselekvéseket választják. Ez aztán a szeretet ünnepének igazi megcsúfolása.

Lehet nem a legszerencsésebb a szakítást karácsonyra időzíteni, amikor az emberek többsége érzelmileg sokkal sebezhetőbb, de őszintébb dolog szakítani, mint eljátszani a fa alatt a szerető feleséget, vagy férjet. Remélem az olvasók közül senkinek sem a fent leírt karácsonyok jutnak osztályrészül. Kellemes Ünnepeket!

Post Author: George Herceg

George Herceg
Amerika felfedezése után pontosan 484 évvel születtem meg a New Yorktól légvonalban 7043 km-re fekvő Budapesten. Apám tervezőként szennyvíztisztítókon dolgozott, míg Anyám Apámon, így 7 hónappal később egy februári napon egy szülészorvosnak sürgős esethez kellett sietnie. Kapcsolataim a nőkkel már ekkor megkezdődtek. Először Anyámmal érintkeztem, majd a nővéremet is megismertem aminek gyermekkoromra jelentős hatása volt. Felnövekedvén iskolákba és lányok után jártam. Később megtettem az első lépést a válás felé: megnősültem, ami után 5 évvel szabad lettem. Jelenleg a világegyetem két nagy kérdésével, az őskáosszal és a női lélek működésével foglalkozom.
f Facebook
25 megosztás


84
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
13 Egyéni hozzászólás
71 Válasz hozzászólás
1 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
22 Hozzászólások szerzői
barrakudaKalmanRustemDelinDeadpool Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
wittukind
Olvasó
wittukind

ÉN még emlékszem gyerekkorom karácsonyáira és semmi nem volt meg abból amit a tisztelt szerző itt leirt…már a Mikulástól alig vártam hogy megjöjjön az angyalka..és milyen nagyszerű volt a sok ajándék a fa alatt… mintha nem létezett, és biztos nem ez a rettenetes összevisszarohangálás és a tv reklámok tele a leginfantilisebb hülyeségekkel….és igazi Tél is volt, ki sem látszottam a hóból…na, már el érzékenyültem, főleg hogy ma van a leghosszab éjszaka…

Art
Olvasó
Art

Fun fact: az ingatlanpiac január első két hetében a pörög a leginkább (nem tavasszal, nem nyáron), mert a karácsonyi családi együttlét adja meg a legerősebb lökést a különköltözés sürgető kényszerének:)

Tuzliliom
Olvasó
Tuzliliom

A félrekúrások száma is ilyenkor növekszik meg ugrásszerűen. Fun fact…

common man
Olvasó
common man

Logikus.Félrekúrnak az ingatlanközvetítővel.

Tuzliliom
Olvasó
Tuzliliom

Tudom, hogy szar ügy, de ez van. Az éremnek ugyanarról az oldaláról beszélünk, lehet gúnyolódni.

common man
Olvasó
common man

Teljesen tudományosan gondoltam minden gúny nélkül.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

is.

Hunn
Újságíró

Emberek! A karácsony az egy gyönyörű szép, keresztény vallási ünnep!

Ennek az ünnepnek a szekularizált, a fogyasztói társadalomhoz alakított, vallási lényegétől megfosztott és spirituálisan kiüresített változata nem tetszik nektek? Hiányérzetet kelt bennetek? Sőt, egyenesen, ha szabad így fogalmaznom, “egy kalap szarnak találjátok az egészet”?

Nem csodálom. De azon csodálkozom, hogy ti csodálkoztok.

Ez egy vallási ünnep. Találjatok vissza újra a Kárpát-medencében letelepedett, államalapító magyar őseink által felvett valláshoz! Úgy egészen más “feeling” lesz az egész…

Wildschwein
Olvasó
Wildschwein

Hunn, ezzel teljes mértékben egyetértek. A karácsony nem más, mint Jézus Krisztus születésének ünnepe. A Megváltó születésének ünnepe. Az a rengeteg sallang, ami erre az idők során rárakódott (az ajándékozás, a hazug, vagy legalábbis felületes rokonlátogatások, az utcákat és a lakásokat ellepő giccses díszítések, és még lehetne sorolni), mind csak elfedik ezt a lényeget. Nem véletlen, hogy ez az ünnep egészen közel van ahhoz a naphoz, amikor ugyan a leghosszabb az éjszaka, de elkezdenek hosszabbodni a nappalok. Ez nagyon jól szimbolizálja a lényeget: a legsötétebb időkben is van remény az ember számára, csak észre kell vennie, hogy eljőtt a fény.
Ez most biztosan úgy hangzott, mint valami újkeresztény szekta térítő sablondumája, de ez van. Nem szabad a sallanggal foglalkozni, a lényeget kell megélni. Különben fölösleges az egész, az ember ahelyett hogy egy emelkedettebb szinten élné az életét, elfecsérli az energiáját a stresszre meg az idegeskedésre, a pénzét meg haszontalan, céltalan “ajándékokra” .

common man
Olvasó
common man

Nem néztem utána ,hogy mióta de a gyerekkoromban még gyakori kérdés volt (pedig más rendszer volt) ,hogy mit hozott a Jézuska?Ebből azt akarom kihozni ,hogy a vallásos emberek is ajándékoztak ,az unokának biztosan.Akár az eredeti jelentéstartalma a fontos valakinek akár a szeretet ünnepének tartja a sallang az sallang.Meddig lehet még fokozni?

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Jézus rejtélyek:

https://youtu.be/gemxRbYHBpY

Naooo
Olvasó
Naooo

Lusta voltam ezt mind nézni, de ez zeitgeist koppintás oszt heló. Amúgy meg Jézus félig földönkívüli volt mesterséges megtermékenyítéssel, így maradt szűz Mária.

hunbagira
Újságíró

Pontosan. :)

hunbagira
Újságíró

Csakszi, bazd meg. Ez a zeitgeist – jó néhány helyen- szószerinti koppintása/lopása.. Csak a zeitgeist jobb-pörgösebb, EREDETIBB…
Figyelj maradj a patásszopásnál az jobban megy…bár elhiszem a nagy zsíros potrohától egyre kevésbé fér oda a fejed.

hunbagira
Újságíró

Annyit erről, hogy az ember mindig vár egy megváltót- a férfiember különösen- ezt a megváltót “mémet” nevezhetjük jézusnak, buddhának, maninak, dzsáinnak, zoroaszternek stbnek. És igen eme érzések a napév végén megerősödnek, ha az adott napévek a “csillagév” év (zodiákus átlépése) végén vannak, akkor különösen.
Szóval kedvenc faszfejem annyit tudok mondani, hogy megcáfolhatod ezt százszor, hogy nem élt nem úgy élt.
De tudod a lényeg -az, amit clint eastwood beleírt egyik saját “rendezett, írt és főszerepelt” filmjében, a milliárd dolláros bébiben-: a hit, remény és a jóra való törekvés.

xcsakx
Olvasó
common man
Olvasó
common man

Van egy hangzatos cím meg van egy csapongó tartalom.Nem ez az első és valószínűleg nem is az utolsó ilyen cikk.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Ennyire gyorsan te sem olvasol:),10 perccel később hitelesebb lett volna, mert kb 5 perce szerkesztettem bele:)

common man
Olvasó
common man

Azt az elsőre írtam. A másodikat most olvastam el.Az se győzött meg semmiről.Akikre hivatkozik azok honnan tudják mi volt akkor ill. mi nem volt? Sok -sok évszázad és évezred távolságból? Akik akkor éltek azok nem írhatnak igazat mert nem az 1922-es szabályok szerint dolgoztak? Ez aztán az érv. Nevetséges.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Te most a “hit”-el érvelsz?
Amúgy Isten őrizzen attól, hogy valakit én meggyőzzek, még a végén rám fogná és én lennék a hibás, ha “meggyőződésében” valami hülyeséget csinál.
Mindenki csak győzze meg saját magát és ne fogja másra.
A hülye meg mindig talál bűnbakot.

common man
Olvasó
common man

Én nem érvelek semmivel mivel a témáról nem állítottam semmit.Én csak azokról az érvekről mondok véleményt amelyekkel bőszen meg akarnak győzni engem valamiről (jobban mondva arról ,hogy valami nem is úgy van ahogy sokan hiszik)

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Lényegtelen, hogy valójában hogy van, és hogy hányan hiszik, az is, hogy ez köszönő viszonyban van-e a tényekkel, vagy sem, úgyis a végső szót az “ego integritásának” a védelme jelenti és hogy az illető énképe ne sérüljön. Hívőnek nem számít semmilyen objektív tény, vagy bizonyíték. Hitetlennek pedig nem számít, hogy hányan és hogy mennyire hisznek, ha nincs objektív tény vagy bizonyíték.

common man
Olvasó
common man

A hitetlenek legtöbbje azonban szintén hívő.Ők abban hisznek ,hogy nincs.Amúgy milyen az objektív bizonyíték? Mondjuk (egy vagy több) isten létezésére?Hallottál már olyat? Na ezt elfogadnánk ha lenne.A többi filmre meg bizonyítékra:ha isten lennék miért ne jelenhetnék meg akár többször is az embereknek? Egyszer öt egyszer három egyszer meg kétezer évvel ezelőtt, akár.Ha ókori csillagász lennék akkora tudással amivel rendelkezem annak a tudásanyagnak a továbbvitelére miért alapítanék vallási szektát olyan jelképrendszerrel amit aztán senki sem ért majd kétezer évig de amikor érteni vélik akkor már a csillagászat önállóan is fejlettebb.Napforduló.Eljön az magától is.

Alter Ego
Szerkesztő

“A hitetlenek legtöbbje azonban szintén hívő.”

Abszolút igaz. Abszurd módon vannak saját “bigottjaik” is, akik a legelhivatottabb és egyben a legkegyetlenebb hittérítőik is manapság. Jehova tanúi gyenge kisiskolások hozzájuk képest a rámenősség tekintetében, a kíméletlenség vonatkozásában pedig simán felveszik a versenyt egy inkvizítorral. Nekik aztán nincsenek mesterséges morális gátjaik, főleg ha mások vallását kell gyalázni és az “ostoba hívőket” sanyargatni.

Szokásos, bevett eszközeik: a blaszfémia (vallásgyalázás), vallási szokások és ünnepek megkérdőjelezése, lejáratása, ősegyházak bűneinek hánytorgatása, vallási vezetők gyalázása, a vallási szervezetek mocskolása, hívők zaklatása és akár fizikai bántalmazása.

Amúgy az ilyen (“FraierSzivató”, “Piszok Alfred”, “FaeTrick”) Faék jellegű, jellemű embereknek pont testhezálló vallás az ateizmus…

hunbagira
Újságíró

“A hitetlenek legtöbbje azonban szintén hívő.” Így van és annyira meg akar győzni az igazáról, hogy az iszlám és amcsi cionista evangéliumi szekták hozzájuk képest, kutyáknak a fasza. De ezt már alter kifejtette.
“ha isten lennék miért ne jelenhetnék meg akár többször is az embereknek?”
“Ha ókori csillagász lennék akkora tudással amivel rendelkezem annak a tudásanyagnak a továbbvitelére miért alapítanék vallási szektát olyan jelképrendszerrel amit aztán senki sem ért ”

Ezek szintén 100 pontosak…

xcsakx
Olvasó
xcsakx

A hitetlenek legtöbbje azonban szintén hívő.Ők abban hisznek ,hogy nincs.

A hit hiánya nem egyenlő a hiányba való hittel. !!!

Minden hívő/szektás ezt a szalmabábot püföli.
De egy (Judeo-„Nyugati „keresztény”/muzulmán bigott) „hívő” a dogmatikus korlátoltsága okán ezt képtelen elfogadni, mert a csőlátása csak a hitet engedi meg, vagy hisz valaki valamiben, vagy annak az ellenkezőjében(ami jó kis szalmabáb) és több lehetőség nincs. Tehát az egyszerű és beszűkűlt logikája alapján vagy fekete valami, vagy fehér. Semmi nem különbözteti meg Sith-ektől:), ezért (is) zsákutca, mert a saját ketrecébe zárja magát és csak úgy tudja elképzelni a világot, hogy másnak is van „ketrece”. Csak fekete -fehér(pokol-menny) létezik számára és a skepticizmust, az agnosztikus fogalmát nem képes értelmezni, mert ha mégis, olyan vizekre téved, ahol nincs biztonságban. Nem véletlen, hogy a RedPill -megismerők 80%-a behúzott farokkal, nyűszítve próbál visszamenekülni a Bluepill “vonzó” “ópiumába”. Képtelen a kognitív disszonanciáit másként feldolgozni, a pirospirulát “lenyelők” 20%-nak pedig a 80″- a ugynanazt a “radikalizmust” és vakbuzgóságot tanusítja mint bármilyik “szektás”, csak a célcsoport és az előjel változott, mert ez a közeg ismerős neki és így tudja feldozgozni, az automatizmusai működnek, csak épp más lett az “ellenség”.

.

Amúgy milyen az objektív bizonyíték? Mondjuk (egy vagy több) isten létezésére?Hallottál már olyat? Na ezt elfogadnánk ha lenne.

Az Olümposzi istenek, a világ összes többi, Jehován kívüli isteneire is ez mind igaz, Allahot beleértve, hogy nincs rájuk objektív bizonyíték, és ha fogadni kéne, akkor ugyanúgy 0 az „oddsza” annak, hogy valaha léteztek, vagy egyáltalán, horribile dictu, még most is léteznek.
Ami biztos, hogy nem tudjuk. Az összes többi „bizonyítás” bármelyik fél részéről, csak néphülyítés. Akár annak, hogy létezik, akár annak, hogy nem létezik. Én annyiban egészíteném ki, hogy ha létezik, akkor abban biztos vagyok, hogy nem “olyan”, mint amit a kicsinyes ember, azon belül Káin leszármazottja elképzeli, vagy hiszi.
A vallások keletkezésének az (alap) definíciója: Az első csaló találkozott az első hülyével…..

A többi filmre meg bizonyítékra:ha isten lennék miért ne jelenhetnék meg akár többször is az embereknek?

Ha rózsaszin unikornisok lennének, miért ne lehetnének kentaurok?
De mivel a létezésük csak az emberi hiten alapul , így az összes görög/latin mitológiai isten is valóság lenne, mert azokat is leírták-lejegyezték-mesélték és pontosan annyi bizonyíték van azokra is, mint a többi, jelenleg „uralkodó” istenféleségre, mint a népmesékre.

Egyszer öt egyszer három egyszer meg kétezer évvel ezelőtt, akár.Ha ókori csillagász lennék akkora tudással amivel rendelkezem annak a tudásanyagnak a továbbvitelére miért alapítanék vallási szektát olyan jelképrendszerrel amit aztán senki sem ért majd kétezer évig de amikor érteni vélik akkor már a csillagászat önállóan is fejlettebb.Napforduló.Eljön az magától is.

Mert az ember egy olyan létforma, amelyik „igényli” a természetfölöttit, a hitet, ugyanis miután “öntudatra kelt” sokkal több dolog volt és van, amit nem ér(tet)t és az emberi természet egyik alapköve, hogy a bizonytalan sokkal félelmetesebb és elviselhetetlenebb, mint a biztosként „kezelt” bármilyen babona, vagy hit , vagy “rossz”, ha az ismerős, koherens és mindig tudjuk a “játszma végét”, ez megnyugtat és kapaszkodót, biztonságérzetet ad, menedéket, és ami a legfontosabb! a “pária”/proli/szerencsétlen számára pedig REMÉNYT jelent, minden nyomorultra, aki valaha is tartott, vagy félt valamitől, vagy valakitől, aki nem rendelkezik hatalommal, érdekérvényesítő képességgel.

Semmi nem különbözteti meg egyik (“nyugati”) vallás gyakorlóját sem attól az indiántól(bennszülöttől),, aki veri a dobjait, hogy essen az eső.
Ezen csak mosolyog az a “fehér ember”, aki az dugóban ülve ész nélkül dudál, mert azt hiszi, hogy ettől megszünik a dugó.

Most megyek és a bal vállamon keresztül átdobok egy csipet sót, (és mivel 22-én volt telehold azért a következőre még egy kicsit várnom kell, de amikor eljön, majd) kelet felé is köpök egyet, hogy nehogy rontás kerüljön rám a sok istentelenség miatt, amit most itt leírtam. A szenet a küszöb alá már rég betettem, a patkót kiszegeltem, így már nyugodtan várom az Újévet.

hunbagira
Újságíró

“a hitet engedi meg, vagy hisz valaki valamiben, vagy annak az ellenkezőjében(ami jó kis szalmabáb) és több lehetőség nincs.”
Tudod, csakszi, ha valaki úgy viselkedik, mint egy béka brekeg mint egy béka, az általában egy béka. És ez nem hit kérdése, hanem a tényé. Én még ateisták közül, csak harcos ateistákkal találkoztam…olyan gyilkos indulattal ami mögött bőven elbújhat az egyszeri keresztes vitéz/inkvízitor/hittérítő vagy muszlim dzsihádista. Tudod csakszi a toronyházak tetejéről nem rég lettek leszedve a vörös csillagok. :)

“Mert az ember egy olyan létforma, amelyik „igényli” a természetfölöttit, a hitet, ugyanis miután “öntudatra kelt”

Hagyjuk a takonyszerű bla-bla-blat. Tehát, ha ókori csillagász vagyok, megfigyeléseimet, miért bujtatom allegorikus jelképrendszerbe és alapítok rá egy térítővallást? :D Ez volt a konkrét kérdés. Erre várunk választ tőled. Nem a szokott takonyszerű -nőies, zsidós- mellébeszélést, amikor sarokba szorítottak. :)

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Brekegj amennyit jólesik és blablázz nyugodtan, azt meg miért rajtam kéred számon, ha a csalók a hülyéket (meg)vezetik?

Tuzliliom
Olvasó
Tuzliliom

Egyik fél sem rendelkezik objektív bizonyítékokkal ebben a vitában.

Deadpool
Újságíró

A Zeitgeist az újbaloldal és a libsik vallása. Kabaréba illő, hogy ha aktuál politikáról van szó, akkor minden erejével őket mocskolja, majd itt ugyanezzel a lendülettel népszerűsíti őket… :D :D

OFF:

Nem lehetne egy olyan cikket csinálni, amelynél önfejlesztő, pszichológiával foglalkozó könyveket gyűjtögetünk össze, esetleg azokat ismertetjük röviden egymásnak?

hunbagira
Újságíró

Hát a mai bank/pénzrendszer megszüntetésével nem hiszem, hogy egy libsi egyetért. És a saját vallásának (talmud-kabbala zsidónak)…..:)
Inkább az amcsi newages anarchisták körében forog a dolog közszájon.

Rustem
Olvasó
Rustem

Hunbagira. Egy igazi zsidó, már ha a zsidó alatt a zsidó vallást gyakorlókat értjük- mióta liberális? A te fejedben valami rémes zürzavart látok ezzel kapcsolatban. Az igazi zsidók a patriarchizmusban hisznek és meglehetősen radikálisan gondolkoznak erkölcsi tekintetben. Olvastad te például az Ó-Szövetséget, törvénykezéseit a homszexuálisok, illetve a nők jogainak kérdéskörét illetően? Olvass utána, mert kevered a névleges, ámbár ateista askenázi “zsidókat” az eredetiekkel, akikkel már csak a bibliában találkozhatunk jószerivel.

hunbagira
Újságíró

Zsidók alatt a- zsidók túlnyomó többségét értem- és azon magatartási szabályokat, amik őket zsidóvá teszik. És eme magatartási szabályok jórtészt a zsidó “újszövetségben” a -talmudban- és ezotériában -kabbala- és ezek modern köntösben való megjelenésében-cionizmus- találhatóak.
De ha te kizárólag tóra-hívő karaita vagy (bár abban is vannak “szép” részek és emiatt akiknek a zsidóságát a rabbinátus megkérdőjelezi) vagy anticionista hászid, akkor megkövetlek.
Liberalizmus: szándékosan nem ezt a szót használom, hanem a libsit. Ami alatt jórészt zsidó személyek által kialakított társadalmi filozófiai rendszert a “kultúr”marxizmust értem.

Rustem
Olvasó
Rustem

Nem, nem vagyok hászid hunbagira, de nekem semmi bajom nincs a zsidó vallással, sem hithű zsidókkal-kivéve a cionizmus mozgalmát-amit te is emlitettél-, mely nem egyéb mint velős rasszizmus és nacionalizmus keveréke. A britek és az amerikaiak báb-államát, a mai Izraelt is javarészt kulturmarxista, ateista cionisták alapitották és semmi köze sincs ennek a kakukktojásnak a régi, mélyen vallásos Izraelhez. Gondolj csak bele: Épp Tell Avivban van az LGBT közösség fellegvára és évente a világ minden tájáról odaigyekeznek amerikából a fiatalok a giga-melegfelvonulásra. Egy valamire való vallásos zsidó és muszlim, kapásból követ ragadna, de nem teszik, mert mint mondtam az ottani állam inkább cionista, semmint vallásos.

Naooo
Olvasó
Naooo

Egy igazi cionista zsidó legalább eltakarodik innen, nem itt hücpéskedik.

Kalman
Újságíró

Magának nem liberális. Csak nekünk előírja, hogy annak kell lennünk…

Reszet Elek
Újságíró

De lehetne.

hunbagira
Újságíró

????

Reszet Elek
Újságíró

Az offra.
A másikra: A Zeitgeist érdekes lenne, ha nem mosna össze mindent egyszínű szürkévé. Az emberiség sokszínűségének eltűnése a kipusztulásunkhoz vezet. Ez amúgy is esélyes végkimenetel.

hunbagira
Újságíró

Igen, sokan – főleg amcsi “szélsőjobboldali körökben- a zeitgeistosok mögött is rothscild-rockefeller klánt sejtik (ezt a teozófusokkal való meghitt kapcsolatuk részben igazolja, maitreya fel is tűnik a film utolsó perceiben mint orákulum)
Mondván, miután a finánckapitalizmusokkal majdnem megsemmísitették a bolygót és lakóinak nem kis részét. Előlépnek megmentőként és annak szánt ideológiával- zeitgeist- a hegeli filozófia szellemében.

Alter Ego
Szerkesztő

Valahonnan onnan indult ez a mellékszál, hogy

“-nőies, zsidós- mellébeszélés”

Azt hiszem, Otto Weininger nem mondott túl nagy hülyeséget, amikor erős párhuzamot vont a női és a zsidó szellemiség között. “Mis-másolás” – lesz talán a jó szó… És akkor így jutunk el oda is, hogy miként lehetséges az a kettősség, hogy “Csakszi” “ha aktuál politikáról van szó, akkor minden erejével őket mocskolja, majd itt ugyanezzel a lendülettel népszerűsíti őket”. Mármint a jelentős részt zsidó származású, “újbaloldalt”, a “libsi” ellenzéket.

És akkor eljutunk oda is, hogy vajon milyen is a zsidóság valódi karaktere? “meglehetősen radikálisan gondolkoznak erkölcsi tekintetben” vagy megszállott “libsik”?

Azt hiszem, hogy a jó válasz talán az lesz, ha azt mondjuk, hogy mindkettő igaz. Az ortodox zsidó az előbbi, a valláselhagyó zsidó meg kiszabadulva a merev dogmák, és az autizmusig hatoló vallási szokások rabságából egyenesen átcsap az ellenkező végletbe és valamilyen “szélső liberális” lesz belőle.

De számomra az az igazán érdekes, hogy a zsidók valamiért gyakran képesek két végletet egy személyben is egyesíteni. Mint például Weininger a “zsidó gyűlölő” zsidó… De nekem például Marx is zűrzavar, aki zsidó származása, rabbi nagybátyja ellenére Engels-el folytatott magánlevelezésében lenézően ostorozza a csökevényes zsidó ismerősét, akinek csak az üzleten jár az esze, aztán meghaladottnak és anyagiasnak nevezi a zsidó vallást a kereszténység ellenében. Pont mint amikor Jézus ostorral űzi ki a kufárokat a templomkertből..

Éppen újra olvasom Isaac Bashevis Singer, Nobel-díjas zsidó író egyik novelláskötetét (“Hét kicsi suszter”), amiből idézek egy rövidet, de mégis lesz benne Otto Weininger, kettős beállítottság, isten hit:

Mint tudja Kaffka, akármilyen fiatal volt is, ugyanúgy tele volt gátlásokkal, mint én öreg koromban. Könyörgött a szerelemért és menekült előle. Leírt egy mondatot, és rögtön ki is húzta. Otto Weininger is ilyen volt. Őrült és zseni. Egyszer találkoztam vele Bécsben. Aforizmákat és paradoxonokat köpködött. Egy mondását sohasem felejtem el: “A poloskát nem isten teremtette”. Ismernie kellene Bécset ahhoz, hogy teljes mélységben méltányolja ezt a mondást. De hát akkor ki teremtette a poloskát?

Valaki ismeri a pontosabb megfejtését annak, hogy miből származik ez az állandó kettősség, mis-másolás, paradoxonokhoz vonzódás a zsidóság szellemi karakterében?

Deadpool
Újságíró

“De lehetne.”

Akkor jó.

Alter Ego
Szerkesztő

Valóban lehetne. Küldhettél volna be olyat is… De akár még most is…

Deadpool
Újságíró

Elvetted a kedvem. Ha még emlékszel.

Alter Ego
Szerkesztő

Nem annyira, de úgy rémlik, hogy oda-vissza. :)

Deadpool
Újságíró

He?

Alter Ego
Szerkesztő

Mármint úgy értem, hogy nem csócsálgatom a vitánk részleteit, jóformán alig emlékszem, de benyomásom szerint, te is elvetted az én kedvem az együttműködéstől.

barrakuda
Olvasó
barrakuda

Deadpool,
Itt találsz ilyen könyveket. Persze angol mind, de van párnak magyar kiadása is
pl.: ITT vagy ITT

common man
Olvasó
common man

Amúgy meg évekkel ezelőtt kivettem a könyvtárból a Gyorsolvasás című könyvet amit kétszer el is olvastam. Egyszer lassan utána (marha)gyorsan.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

:)

Tuzliliom
Olvasó
Tuzliliom

Bocs, hogy meg sem nyitottam a hivatkozásokat, nem vagyok kíváncsi rájuk. Nem új sztori ez az istentagadás, szakmabéli nyilván többet is tudna mondani róla.
Az első hivatkozáshoz annyit, hogy jó esetben kábé kamaszkorban megtanulod, de sokszor már gyerekkorban találkozol az információval. Igen, a Karácsony egy kijelölt ünnepnap, egy római fényünnep, a Sol Invictus napját kapta meg. Na, bumm.
Jézus létezéséről sok a spekuláció, de források említik, másrészt túl sok a tanú és a részletekbe menő feljegyzés. Nagyon nehéz lett volna ilyen konzekvensen összeeszkábálni egy mesét.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Nagyon nehéz lett volna ilyen konzekvensen összeeszkábálni egy mesét.

Azért mintha ez már többször sikerült volna, többek közt Zeus is egy ilyen példa és nem az egyedüli……, sőt , sokkal “szerteágazóbb” az a “mitológia”……..

Reszet Elek
Újságíró

Jézus létező személy volt. A köré szőtt események (és azok dátuma) nem szükségszerűen teljesen úgy történtek ahogy sokan tudni vélik. Az hogy egyes napjai bizonyos korábbi vallások (csillagászati alapú) ünnepeire esik nem meglepő. A kereszténység terjedésével szükségszerűen vette fel a korábbi vallások szerepeit.
Mindettől függetlenül éppen karácsonykor Jézus létezéséről osztani az észt meglehetősen tapintatlan dolog.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Jézus létező személy volt.

Csak eddig az összes (Bibliától) “független” forrásról rég kiderítették, hogy mind hamisítvány, és igen, az a Talmud amiben említik, az is töbszáz évvel később íródott. Az, hogy időközben kik és milyen meseszövést toldottak, fűztek össze, illetve milyen zsinat milyen kánont döntött el/határozott meg, amiből később egy katyvaszos dogma lett, az megint más kérdés.

Sőt, a hamisítók még időnként büszkék is voltak arra, hogy a “Szent Cél” (ami szentesít minden eszközt:) nevében milyen ügyesen költötték össze a meséket.

Ha véletlenül kimaradt, akkor újra ajánlom a figyelmedbe:
https://vacskamati.blog.hu/2010/03/07/letezett_egyaltalan_jezus_krisztus

hunbagira
Újságíró

Remélem a gyerekeid (a valószínű vérszerinti előtt végképp) azért nem veszed fel a házigrincs szerepét?…:)

Baal
Olvasó
Baal
xcsakx
Olvasó
xcsakx
xcsakx
Olvasó
xcsakx
Tuzliliom
Olvasó
Tuzliliom

Arra azért vigyázz, hogy ha gyerekeid vannak, ők nem fogják érteni, hogy nekik miért nem hozott semmit a Jézuska, amikor a szomszéd bűnrongy Pistikéje meg egy robogót kapott.

Olajfalo
Olvasó
Olajfalo

Pistike robogót kapott. Majd évek múlva új autót, megvett diplomát, bejáratott vállalkozást, felszerelt műhelyt, vezetői beosztást egy állami hivatalban. Légy ügyes! Légy olyan mint Pistike! Szüless jó helyre!

Tuzliliom
Olvasó
Tuzliliom

így van, hajrá. :)

Se - se
Újságíró
Se - se

Olajfalo : Ezzel a módszerrel már elkéstünk (vagy a következő életünkhöz még túl korán vagyunk) – szóval ez nem gyakorlatias tanács hogy mindannyian Pistikék lehessünk.
Bár aki ELÉGGÉ Pistike akar lenni, az minden tanácsot megfogad..

..én nem akarok.

Olajfalo
Olvasó
Olajfalo

Annak van következő élete, aki a megfelelő időben ébred fel.

Se - se
Újságíró
Se - se

Olajfalo : Pistike is abból lesz, aki azt a nevet (és AZT a jövőt) kapja.

Wildschwein
Olvasó
Wildschwein

És ebből akkor az következik vajon, hogy nekem is úgy kell hozzáállnom ehhez az ajándékozás témához, mint a szomszéd Pistike szüleinek? Mert különben a gyerekem lelki törést szenved?

Verne
Olvasó
Verne

Pontosan! Különben hogyan válna a gyerekedből is konzumidióta? :D

Naooo
Olvasó
Naooo

Visszatelepült az itt maradt rokonokhoz. A honfoglalás egy mese.

Tuzliliom
Olvasó
Tuzliliom

Pontosan.

Kalman
Újságíró

Egyetértek. Annyi kiegészítéssel, hogy egyáltalán nem keresztény ünnep, annál sokkal régebbi. A kereszténység csak rátette a saját dolgait, mert amit nem tudott tönkretenni, azt kisajátította, ez volt a módszere. Én pogány módra ünneplek.

Egyébként pont ezt csinálja a fogyasztói vallás is, nem öli meg, csak átalakítja és kisajátítja a karácsonyt.

Én évekkel ezelőtt leszögeztem, hogy soha nem veszek senkinek ajándékot. Igazából le se szögeztem, csak nem vettem :-). Nem is főzök, nem is takarítok. A fát hazahozom, meg talán díszítgetek is. Idén 27-ére készült el :-). Jobb későn mint soha.

Egyébként nincs baj az ajándékozással. A gyerekeknek szerintem hatalmas élmény, főleg a mítosszal, hogy az angyalok hozzák. Csak nekem egyszerűen nem olyan a lelki beállítottságom. Ajándékozni se szeretek és amikor kapok, akkor is kicsit rosszul érzem magam. De néha azért tudok örülni neki, és nagyritkán veszek is valamit, de szinte soha nem ünnepnapra. A feleségem viszont szeret készülődni, meg neki kicsit több ideje is van, úgyhogy volt sokminden a fa alatt.

Idén nagyon jó volt, hogy hétvége volt 24-e előtt, volt idő letenni a munkát és lélekben felkészülni.

Boldog Karácsonyt mindenkinek így utólag!

Naooo
Olvasó
Naooo

“A tökéletes estéről szőtt álmok ilyenkor darabokra tőrnek”

“a ki nem mondott problémák, sérelmek vagy szimplán a másik megunásának jelei akkor tőrnek a felszínre”

Micsoda elírások.

Blackur
Olvasó
Blackur

Sziasztok!
Én common nal értek egyet az ünnepeink vagy vallási vagy politikai eredetűek. De ettől még lehet a karácsony meghitt családias. Az kétségtelen, hogy ne azért látogassak mert kell, ne azért adjak – minél drágábbbat – mert ez a trendi. A multik októberben kezdődő karácsonyozása gusztustalan de nem kötelező beállni ebbe a sorba. Nálunk pl tavaly társasozós röhögős este volt az ajándékozás hab volt a tortán. S nem sóherságból de 1-2000 ft volt személyenként poénos ajándékok kerültek elő.
Vigyázzatok Magatokra Áldott Ünnepet kívánok!!

Reszet Elek
Újságíró

Tessék a jó példa: http://www.life.hu/sztarok/20181223-valovilag9-csokit-fizikai-bantalmazas-miatt-kizartak-a-jatekbol.html
Könnyesre nevettem magam.
A mondás szerint a szemetet is összefújja a szél. Véletlenül akadtam bele mert nem nézek ilyesmit és teljesen elhűltem. Különös elgondolni hogy ezekkel egy fajba tartozom.

Aldo
Újságíró

Sajnos a szél már nagyon nagy halmot fújt össze.

Tuzliliom
Olvasó
Tuzliliom

Az utolsó bekezdés tűnik a legreálisabbnak. Ha megunták egymást, akkor roppant nehéz elmélyült, odaadó együttlétet színlelni úgy, hogy eltűntek a külső, egyéb ingerek és távollétre okot adó dolgok, mint a munka. Össze vagy zárva valakivel, legbelül utálod az egész helyzetet és tudod, hogy, ha nem jól játszol, akkor azt azonnal kiszúrják és borul minden. Valóban kínos.

hunbagira
Újságíró

Boldog Karácsonyt, mindenkinek. :)

Wildschwein
Olvasó
Wildschwein

Most nincs nagy forgalom az utcákon. Ha nincs a közvetlen közelben templom, akkor lényegében csak azokat látni ott, akik a karácsonyi ebédre igyekeznek a rokonokhoz. Épp most tettem meg kb. 500 métert gyalog, ezalatt négy pár mellett haladtam el. Különböző korosztályok, gyerekkel meg anélkül is, közös bennük egyrészt a csomagok cipelése (ajándékok + ételek), másrészt a nők nyavalygása. Siess már, ne siess annyira, hogy parkoltál ide, miért nem adod oda a szatyrot a gyereknek (aki közben üvölt).

Szerintem ez a tegnap óta tartó nagy szél a nők belső világának kivetülése. Háborog a lelkük, mert nem úgy alakul a karácsony, ahogyan ők azt hetek óta látják a reklámokban, és ez már az anyagi világra is átterjed a szél formájában. Az egyetlen jó dolog ebben az, hogy legalább az világos, ki az oka ennek.

Delin
Olvasó
Delin

Az osszezartsagnak azert vannak pozitivumai is. Nem veletlenul szeptember az egyik legtermekenyebb honap szuletesszamot tekintve. :)

hunbagira
Újságíró

ez igaz…

wittukind
Olvasó
wittukind

Vaké kona!!!! megjöttem én is, na, még egy kicsit ez a mostani “karácsony”-nak csúfolt dolog kapcsán….amióta a coca-cola piros túlméretezett santa-ja eluralta ezt az ünnepet, már xmas-nak hivják, semmi köze a régi ünnephez, ez már a pénzköltés ünnepe, zeitgeistel vagy anélkül…és fokozódik évről évre, addig amig kipukkan….

Kalman
Újságíró

Ezen az xmas-on én is gondolkodtam. Nem azért van, mert valakik nem akarják kimondani sem Krisztus nevét?

Blackur
Olvasó
Blackur

Csak engem zavar, hogy idegen nyelven kurjongatsz itt?

wittukind
Olvasó
wittukind

Ha ezt nekem cimezted, félrement…miért, nem hallottad/láttad még az “xmas” kifejezést??

Kalman
Újságíró

Szerintem is a nők képesek arra, hogy valamire előre annyira készülnek, hogy megkergülnek tőle. Egész álmokat szőnek, hogy mi hogyan lesz majd valami jeles alkalmon. (Különösképpen ilyen az esküvőjük.) Ez két dologgal jár:

* A valóság sosem lesz olyan
* A készülési időszakban képesek minden mást elhanyagolni. Még a szexet is. Főleg bétával.

Nekem például volt egy csajom, aki totál ráparázott a szalagavató táncára. Titokban tartotta, hogy mi lesz, és egyfolytában azon kattogott. Annyira, hogy totál elegem lett belőle, már majdnem kiraktam a szűrét dühömben, mert elhanyagolt. (Mai eszemmel már persze nem süllyednék odáig, előbb jön a kétsávos dread game, aztán a hatélű banhammer.)

Aztán megvolt a tánc – semmi különös kit érdekel az ilyesmi – és totál ki volt akadva, hogy miért nem esett le az állam tőle. És a lényeg: az én kedvemért gyakorolt annyit. Na mondom az én kedvemért inkább szophatta volna a faszomat gyakorlás helyett, de most már agyő, keresek valami értelmesebbet!

Na ehhez hasonlóan kergülnek meg az ajándékozástól is: elképzelik, hogy minek mennyire kell örülni, meg ilyenek. Aztán ha van egy könyv meg egy tea a dobozban, és a teát félreteszed a könyv miatt, akkor megsértődnek. Vagy fordítva, ha épp a könyvre izgultak rá. Rémesek.

Szóval ők attól kergülnek meg, hogy nem olyan lett az ünnep mint akarták, én meg attól, hogy hetekig csak azzal foglalkoznak kúrás helyett. Kész a kékhere szindróma. Persze hogy feszkó a vége. Karácsony előtt nagyon erősen kell nyomni a dread game-et, hogy elkerülhessük a bajt. Szerencse, hogy most már tudom ezt és jóelőre készülök. Így kellemes a Karácsony!

Wildschwein
Olvasó
Wildschwein

Tűpontos elemzés. Még a hab is rajta van az i-n: “az én kedvemért gyakorolt annyit” – hát igen, ez mutatja hogy mennyire empatikusak is valójában.
Szerintem amit írtál, azzal mindenki egyetért (mármint hogy ilyenek a nők), de miért nem vonjuk le ebből a logikus következtetést? Miért nem jelentjük ki, hogy mivel az érzelmeik elhomályosítják a józan belátásukat, ezért nem járnak nekik azok a jogok, amelyek józan belátást feltételeznek? Nem járna nekik például az, hogy polgári jogi ügyleteket kössenek bizonyos értékhatár felett (pl. ház eladása, vétele), cégeknél vezető állást töltsenek be, házasságot kössenek az apjuk engedélye nélkül, szavazati joguk legyen a parlamenti választásokon. Meredek? Aki úgy gondolja, hogy ez túlzás, az vajon helyesnek tartja azt, hogy a fenti történetben szereplő hölgy rendelkezik ezekkel a jogokkal?