Alter Ego
47 megosztás

Férfinátha? – Nem csak “férfihiszti”!

Influenzás időket élünk, tehát időszerű beszélgetnünk a férfiak betegségtűrő képességéről. A “férfinátha” (“man flu”) kifejezés a férfigúnyoló multinacionális gyógyszerreklámokon keresztül szivárgott be hozzánkba és honosodott is meg szépen. A fogalmat arra a helyzetre használják, amikor a férfiak állítólag a szükségesnél látványosabban szenvednek és többet panaszkodnak a megfázás, influenza miatt, mint a nők. Vajon ez egy valós népi megfigyelés vagy csak a nők gúnyolódása? És ha ez egy valós népi megfigyelés, akkor vajon mi állhat annak a hátterében, hogy ugyanaz a betegség sokkal több panaszt és nagyobb szenvedést vált ki a férfiakból? Férfihiszti?

A nők egy jelentős része nevet, rosszabb esetben viszont méltatlankodik vagy gúnyolódik is ezen. Ha ennek okát keressük, akkor egyrészt arra juthatunk, hogy korántsem sem kizárt, hogy elégedetlenek, mert a férfi nem képes megfelelni annak az elvárásnak, hogy mindig minden helyzetben legyen erősebb és tűrőképesebb. Kritikus éllel önzésnek illetve a legyőzhetetlen apukaképhez való ragaszkodásnak és annak elvesztése miatti infantilis csalódásnak nevezhetjük ezt. Másrészt talán édes bosszú lehet valamiben “a teremtés koronái”, a “macsó férfiak” fölé kerekedni, például egyes helyzetekben sokkal tűrőképesebbnek bizonyulni náluk. Akár jó heccnek is tűnhet a férfiakat ezzel ugratni és jobb esetben tényleg csak játékos évődésről van szó, de ha a kicsinyes revansizmus, a gúnyolódás kategóriájába kezd átcsúszni mindez, és főleg ha eközben nem veszi észre a hölgy, hogy partnere valóban kimerítő betegséget él meg, akkor komoly bizalomvesztéshez is vezethet egy ilyen szituáció.

Ha létező dologként fogadjuk el és a pszichológia eszközével próbáljuk megmagyarázni a fokozott férfi panaszokat, akkor egy elég kézenfekvő megoldásra juthatunk. A férfiakat szokásosan arra nevelik, hogy lehetőleg zokszó, panasz nélkül tűrjék az őket érintő sérüléseket, betegségeket. “Katona dolog!” – mondja a fiúk-férfiak sérüléseire, betegségeire, szenvedéseire a köznyelv. Talán a “férfináthás” panaszáradatot pont az válthatja ki, hogy a férfiak frusztrálódnak, hogy nem tudnak megfelelni a környezet által támasztott és saját maguk által is elfogadott elvárásoknak? Férfiként mindenképpen nehezebb érzelmileg feldolgozni a tehetetlenséget, a csökkentett funkcionalitást és ilyenkor talán egy kicsit több figyelmet és gondoskodást szeretnének kérni maguknak a férfiak. Akár helytálló ez a helyzetelemzés, akár nem, de egy pillanatra mindenképpen gondolkodjunk el annak embertelenségén, hogy a férfiaknak még modern korunkban sem igazán illik betegnek lenniük, gyötrelmeikről beszélniük, mert ellenkező esetben akár gúny tárgyává is válhatnak.

Akadtak olyan tudományos kutatások is, amelyek úgy gondolták, hogy az objektivitás mércéjével is érdemes a “férfinátha” jelenségének végére járni. A két nem szervezetének fertőzésekre adott eltérő válasza már korábban is az orvoskutatás látóterébe került. Már régebben tudhatjuk, hogy számos olyan fertőzés létezik, amelyek komolyabb betegséget tudnak okozni a férfiaknál, mint a nőknél. Például kétszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy az Epstein-Barr vírussal való megfertőződés Hodgkin-kórhoz vezet a férfiaknál, másfélszer nagyobb az esélye annak, hogy egy férfi belehal a tuberkulózisba, és a HPV-vírussal való fertőződés esetén ötször nagyobb eséllyel alakul ki rák a férfiaknál. – Ez utóbbi tényt vessük össze azzal, hogy a HPV elleni védőoltást csak a lányok esetében támogatja az állam, a fiúk esetében nem.

Az influenzavírussal összefüggésben a Johns Hopkins Egyetem végzett el egy kutatást, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogy a női hormonnak, az ösztrogénnek hatása van-e arra, hogy a szervezet milyen választ ad az influenza fertőzésre. Az ösztrogén elengedhetetlen a női szervezet működéséhez, de szerepet játszik a férfiaknál is, bár náluk sokkal kisebb mennyiségben van jelen. A szakemberek a kísérleti kutatáshoz A-típusú influenzavírust és a két nemtől származó orrnyálkahártya szöveteket használtak. Először 24-72 órával a fertőzés előtt ösztrogénnel, majd influenzavírussal kezelték a sejttenyészeteket. A nőktől származó sejtenyészetek, amelyeket még ösztrogénnel is kezeltek, sokkal ellenállóbbak voltak a vírussal szemben, azonban a férfiaktól származó sejteken még az ösztrogénhormon sem segített. Tehát az ösztrogén vírusellenes tulajdonsága csak az egyik nemnél érvényesül. A kutatás eredményeit Sabra Klein kutatásvezető úgy összegezte, hogy bár más vizsgálatok korábban bebizonyították, hogy az ösztrogén fontos szerepet játszhat a HIV, az ebola és a hepatitisz elleni küzdelemben, azonban az ő vizsgálatuk elsőként tárta fel a hormon nemspecifikus tulajdonságait.

Tehát elmondhatjuk, hogy az orvosi kutatások rámutattak, hogy a “férfinátha” nem csupán “férfihiszti”, hanem minden bizonnyal egy nagyon is valóságos tényező állhat a férfiak fokozott gyötrelme mögött, de a férfiak célzott gyógyítására még nem sikerült lehetőséget nyitnia a tudománynak.

Így viszont főleg új megvilágításba kerül, hogy mennyire is helyénvalóak azok a reklámok, amelyek gúnyolódva nyűgös gyermekké degradálják a férfiakat és ezzel lényegében kétségbe is vonják egészségügyi panaszaikat.

A slusszpoén legyen az, hogy bármennyire képtelen dolog is ez, de az ilyen férfiellenes reklámokat még a feministák is képesek ellenezni! No persze nem a férfiak védelmében! Dehogy! Ők azt mondják, hogy semmi sem mentség az olyan reklámokra, amelyek a férfiakat gyerekként ábrázolják és ezzel tovább erősítik azt a “gonosz nőellenes sztereotípiát”, hogy a család egészsége “csakis” a nők felelőssége.

Post Author: Alter Ego

Alter Ego
Érdekelnek az emberek. Érdekelnek a közösségek. Mindez a pszichológia és a társadalomtudomány nagyítója alatt is. Mindig is meghökkentettek és lenyűgöztek az egyéni- és a közgondolkodás paradoxonjai. Emellett van személyes véleményem is a világról, sőt nem átallom néha le is írni. Elismerem, hogy az elemző énem felett néha a privát szenvedélyességem győzedelmeskedik, ezért a kedvenc műfajom a publicisztika.
f Facebook
47 megosztás


72
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
16 Egyéni hozzászólás
56 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
22 Hozzászólások szerzői
cs004lapposguttaTuzliliomOlajfaloalfabeta Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
ulomenen
Olvasó

Ez gyors volt :)

Egyébként szerintem evolúciósan logikus, hogy bizonyos szempontból a nők ütésállóbbak. Mivel egy nő a modern világ előtt legalább 8- 10 gyereket szült, vagy legalábbis sokszor volt terhes, így élete során kb 8- 10 évig folyamatosan a terhesség vagy a szoptatás állapotában volt. Az utód szempontjából dupla baj, ha minden betegséget könnyedén elkap.

Szintén jobb a véralvadásuk, hamarabb gyógyulnak a sebeik és magasabb a fájdalomküszöbük- mert ugye menstruálnak és szülnek. Azokhoz meg nem árt.

Úgy gondolom, evolúciós előnye volt annak, hogy a férfiak a külső sérüléseket jobban elviselik, jellemzően bagatellizálják. Egyfajta megállíthatatlan harcosnak tűnhetett az, aki több helyen vérezve is folytatta a harcot. Viszont a belső bajt- mérgezés, betegség- jó esetben nem látni kívülről, nehezebb volt felmérni, hogy valójábban mekkora is a baj, így nem volt miért hősnek lenni. Az maradt életben jobban, aki sürgősen hanyattvágta magát a barlangban és hagyta, hogy ápoilják.

hunbagira
Újságíró

Hát nekem meg épp ez volt az első antifeminita ébredésem, hogy át vagyok baszva. Miközben összes női hozzátartozóm fetreng és hisztizik minden kis bajtól náthától (a majdnem feleségem, képes volt végig sírni a betegséget)
Én nálam meg semmi ilyesni nem volt, soha. Ui: ilyen felvágós hősködő típus sem vagyok, mint idióta apáink, akik “megmutatják”. Mondjuk a megmutatás mögött, inkább az volt, hogy féltek orvoshoz menni, mert még kiderül valami.
Szóval, amíg nem látok eme dolog bizonyítására hiteles orvosi és/vagy pszichológiai kísérletet, addig csak egy feminsita hazugságnak tartom a “férfináthát” (is).

col.man
Olvasó
col.man

Nem minden fájdalmat tűrnek jobban… Te is írod: a traumatikus sérüléseket kevésbé…és jöhetnek “angol tudósok” a kutatásaikkal, nálunk asszony napokig haldoklik, ha náthás, vagy influenzás…másrészről sokszor csak este, fürdésnél veszem észre, ha megvágtam, vagy megütöttem magam…

Ciro
Olvasó
Ciro

Egy férfinak sokkal több veszélyben kellett tökéletes fizikai állapotban helytállnia. Ha csak 80%-os volt a kondi, az ugyanolyan volt, mint a 0%, azaz halál, ezért ha beteg volt, ki kellett vonnia magát az arcvonalról, amíg regenerálódik. Egy nő nem volt akkora veszélyben, félgőzzel is prímán elpöfögött, ráadásul a gyereket sem lehet kikapcsolni. Tehát valószínűleg igaz, és van is evolúciós magyarázata.

common man
Olvasó
common man

Ez utóbbi tényt vessük össze azzal, hogy a HPV elleni védőoltást csak a lányok esetében támogatja az állam, a fiúk esetében nem.

Jó hír, ha jól hallottam ,a fiúknál is bevezetik.Valami államtitkár féle mondta a minap a Kossuth-rádióban.

Reszet Elek
Újságíró

Üröm az örömben az hogy a legfőbb érv az volt, így tőlük nem ragad rá a lányokra mindenféle női bajt okozva nekik. Arról nem is igazán esett szó, hogy milyen elváltozásokat okozhat a HPV a férfiaknál.

Flo
Olvasó
Flo

OV ès bandàja eddig is ezer ès egy jelèt adta, hogy szarik a fèrfiakra. De a fenti èrvelès mègiscsak vèdheto, ha elfogadjuk, hogy a nok tobbet èrnek (hisz ez az alaptorvènyben is szerepel).

Ott van viszont a “nokkel kotott szovetsèg”, mèg OV lakàjmèdiàja is furcsàllta kissè, hogy OV a fèrfiak szempontjait leszarva akarja a csalàdokat erosìteni. Ezt ìgy hogy?

Hunn
Újságíró

Orbánék egy idősebb generáció, alt right-os meghatározással élve ők a Boomerek. Ráadásul a női szavazőkra is számítanak. Úgyhogy meglepne, ha a Fidesz hirdetné meg a THOT patrol-t és a White Shariát…

hunbagira
Újságíró

És, szerinted ez így jó?!

Reszet Elek
Újságíró

Nyilván nem elfogadható az ilyen vélekedés és az ilyen politikai elképzelések szükségszerűen kudarcra vannak ítélve, a dolgok természeténél fogva sosem fognak társadalmiasulni. A kormányzatnak sokkal inkább arra kellene törekednie, hogy megerősítse a férfiak és nők szövetségét nem pedig a nemek közé furakodjon.
Ez lenne az elvárás, de sajna a legtöbb ember nem látja a fától az erdőt. Ez (tévedés ne essen) ugyanúgy igaz szanyiékra is, akik éppen a napokban szavazták meg Brüsszelben, hogy az abortusz alapvető emberi jog és a nők elleni erőszaknak számít az ha valamely kormányzat (törvény) akadályokat gördít a korlátlan abortusz útjába.
Mert ugye ha nőkről van szó akkor a kefélésnek nincsen felelőssége. Férfiként persze más a helyzet.

Flo
Olvasó
Flo

“Nyilván nem elfogadható az ilyen vélekedés és az ilyen politikai elképzelések szükségszerűen kudarcra vannak ítélve, a dolgok természeténél fogva sosem fognak társadalmiasulni.”

Olyan szempontból azért mégiscsak sikeresek ezek az elképzelések, hogy tökéletesen alkalmasak a szavazók megszólítására – legyen szó akár jobb, akár baloldali pártokról. Merthogy nemigen látunk példákat arra, hogy egy adott párt kifejezetten a férfijogok mentén politizálna, és ezzel még sikeres is legyen. És erről bizony már nemcsak a pártok tehetnek, hanem úgymond a választópolgárok is. Azokat meg nem lehet lecserélni (mondjuk gyakorlatilag OV-t sem, de ez már messzire vinne).

“Ez (tévedés ne essen) ugyanúgy igaz szanyiékra is, akik éppen a napokban szavazták meg Brüsszelben, hogy az abortusz alapvető emberi jog és a nők elleni erőszaknak számít az ha valamely kormányzat (törvény) akadályokat gördít a korlátlan abortusz útjába.”

Végül is látunk példát arra, hogy egy szigorú abortusztörvény mellett is kevés gyerek születik (Lengyelország), meg arra is, hogy relatíve sok (pl Írország). Azaz a gyerekszám nem feltétlenül korrelál az abortusz legalizálásnak mikéntjéhez. A fejlődő országokat nem keverném bele a sztoriba, mert az más tészta. Abban viszont mindenképp igazada van, hogy nem normális, hogy a reprodukciós jogok csak nőknél számítanak.

Reszet Elek
Újságíró

Első fele: Nem kell mindent hangosan csinálni. Egy intézkedés minden mögöttes tartalmát nem szükséges mindig kiteregetni.
Második fele: A gyerekszámhoz szükséges hogy egy társadalom alapjában véve életigenlő és gyerekszerető attitűddel rendelkezzen. Az abortuszkérdés kimaxolása inkább a halál kultúrájának a része lehetne, pártállástól függetlenül nem kellene a támogatójának állni. Ne próbáld pártelfogultság miatt takargatni az erkölcsi hibát és rossz döntést!

ulomenen
Olvasó

” … a napokban szavazták meg Brüsszelben, hogy az abortusz alapvető emberi jog …”

“A művi magzatelhajtást a civilizáció tette lehetővé. Mivel civilizációs találmány, a társadalom részvétele szükséges az alkalmazásához (orvos, kórház, gyógyszerész) – ellentétben a szüléssel, amire egy egészséges nő önállóan is képes – így a társadalomé a jog, hogy döntsön arról, kinek és milyen körülmények között ajánlja fel az abortusz lehetőségét.

A feminista oldal forgatókönyvébe remekül beleillik az abortusz korlátozás nélküli (sőt, lehetőleg ingyenes) joga, mint az általuk elképzelt nemi egyenlőség fontos fegyvere: a férfiaké az összes kötelesség, a nőké az összes jog.

Az abortusz bármilyen valós, tehát a napi gyakorlatban megjelenő korlátozása ezt a kényelmes helyzetet billentené fel. Nem csoda, hogy a feministák kézzel- lábbal tiltakoznak ellen, hiszen számukra elképzelhetetlen, hogy egy nő bármiért is felelősséget vállaljon. Márpedig 2019-ben Európában egy nő, ha nem akar, nem fog teherbe esni, és mivel férfi nem, csak nő tud teherbe esni, így logikus, hogy elsősorban a nőé a felelősség a saját teherbe esése ügyében. Teljes mértékben nonszensz az elvárás, hogy valaki ( a férfi) egy másik ember ( a nő) döntéséért vállaljon felelősséget, márpedig a “jaj, elfelejtettem bevenni a fogamzásgátlót” kezdetű történetek esetében- és sok más esetben is – éppen ez a helyzet áll fenn.”

Teljes szöveg: https://perszeusz.blog.hu/2017/04/30/abortusz_495

wittukind
Olvasó
wittukind

Ez a “szavazás” bizonyitéka annak hogy nem a meduzával hanem a hydrával van dolgunk….

Aldo
Újságíró

Egyelőre még csak terv. Máshol már évek óta természetes.

common man
Olvasó
common man

Pszichológiai megközelítés 2: Ha már beteg a férfi ,nem tudta elkerülni,minél előbb meg szeretne gyógyulni mivel ő a családfenntartó.Ő nem lehet beteg nem eshet ki ,neki kötelezettségei vannak.Az egész biztos ,hogy a férfiak és nők másképpen reagálnak bizonyos betegségekre de szerintem ezen kívül még az emberek úgy általában is.Gúnyt űzni biztos hogy nem szabad semmilyen betegségből.

Naooo
Olvasó
Naooo

Már megint ilyen alsórendű férget sikerült cikkhez kirakni.

Tina74
Olvasó
Tina74

Hogy őszinte legyek, én sokkal jobban le tudok amortizálódni, ha náthás vagyok, mint pl. apukám, pedig nő vagyok. Ráadásul neki a fájdalomküszöbe is rendkívül magas. Az enyém sem alacsony, de az övé elképesztő… Egyébként én nem vettem észre nőtársaimon azt a hatalmasan magas fájdalomtűrést… A férfiaknak meg régen csupa sérülésveszélyes feladataik voltak (harc és vadászat). És ezt akár naponta meg kellett ismételni a helyzettől függően…

Foxtrott28
Olvasó
Foxtrott28

Na most én még össze nem kerültem az exemmel addig azt se tudtam mi az az infulenza vagy nátha mivel egyszerűen nem voltam, legallább is nem vettem észre és nem volt tünet ill hatással rám, miután összekerültünk és jártam hozzájuk akkor az első évben úgy elkaptam tőle hogy konkrétan taknyom nyálam egybefolyt és fájt mindenem és a hideg rázott és majd 40 fokos lázzal bebattyoktam a kórházba hogy én meg halok mert ilyen és ezekhez hasonló még nem fordúlt elő velem és hogy valami nagy baj van! Még együtt voltunk addig minden évben 2x átmentem a férfi nâthán amit aztán megtanultam kezelni (gyors kiizadással és sok folyadékkal) majd miután szétmentünk utánna megint minden renben volt közöm nincs azóta az infulenzához és társaihoz néha max folyik kicsit az orrom de csak ha nagyon hideg van amúgy semmi tüneteim nincs!
Csak egy ilyen megfigyelésképp írtam le hogy lehet pont az a kényelem volt a baj és a nyugalom a fix társ tudata ami nálam úgy mond gyengítette az imunrendszerem és tapasztaltam meg hogy milyen is! ( Saját tapasztalat)

Reszet Elek
Újságíró

A cikkbeli magyarázat csak egy az esetleges sok közül. Esetleges hiszen semmilyen bizonyíték nincsen arra, hogy valós a feltételezés, nem pedig csak amolyan meggyökeresedett tévképzet a “férfinátha”.
Például férfiként nehezebb érzelmileg feldolgozni a tehetetlenséget, a csökkentett funkcionalitást.
Másik lehetőség, mivel a férfiakat érthető okokból a nem sírsz, nem mutatod ki a fájdalmad alapján szocializálja a társadalom, az ilyen beteg időszakok kibúvók hogy egy kicsit sajnáltassák magukat, kapjanak egy kis extra dédelgetést.

A cikk lényeges eleme sokkal inkább az, hogy ezt a vélt vagy valós jelenséget milyen módon mutatja be a média, hogyan jelenik meg a reklámokban stb. Az esetek többségében a tehetetlen, kiszolgáltatott és félidióta, magáról gondoskodni is képtelen férfi a nőtől kap hathatós és kissé lesajnálóan anyukázós segítséget amivel a problémái mintegy varázsütésre meg is szűnnek. Igazán életszerű…

common man
Olvasó
common man

Amúgy meg ha a férj feleség igazi társai egymásnak akkor ezeket a reklámokat akár fordítva is megcsinálhatnák.A nőt is ledöntheti a nátha és a szerető férj ugyanúgy bekeverné neki a reklámozott cég csodaszerét.(persze biztos csak azért ,hogy minél előbb legyen aki elvégezze a házimunkát…)

lapposgutta
Olvasó
lapposgutta

Megtörtént!
A reklámban egy NAGYON ENYHÉN kipirosodott orrú csaj “jajmeghalok, mindjártvégem” hívja a hős (NAGYON hülye) pincsicskáját, aki rögvest helikofferre pattan és szállítja az iroda ablakába a megváltó csudaszar csudaszert!

wittukind
Olvasó
wittukind

Hagymát vagy fokhagymát kell enni és nem hülsz meg

common man
Olvasó
common man

Ez így igaz+savanyú káposzta+sok mozgás szabad levegőn .

Mátyás Hunyadi
Olvasó

Marketing és reklám szempontból ez már egy hosszabb ideje vizsgált folyamat. Ez a nő szépen elemezte is már ezt a jelenséget. Az általam zanzásított lényeg: a pénz elköltése felől főként nők diszponálnak, ezért a reklámban olyat kell látniuk, ami nekik tetszik. Ez a piaci oka az ilyen reklámoknak.

Arról meg lehet majd hosszan elmélkedni, hogy mi a társadalom lélektani oka a férfiszerep ilyen jelentős mértékű meggyengülésének, ami már a reklámokból is mellbe vágja az embert.

file:///C:/Users/Dell%201/Downloads/Hov%C3%A1%20t%C5%B1ntek%20a%20f%C3%A9rfiak%20a%20rekl%C3%A1mokb%C3%B3li%20(Hoffmann%20M%C3%A1rta,%20TNS%20Hoffmann)%20(11).pdf

Flo
Olvasó
Flo

“Marketing és reklám szempontból ez már egy hosszabb ideje vizsgált folyamat. Ez a nő szépen elemezte is már ezt a jelenséget. Az általam zanzásított lényeg: a pénz elköltése felől főként nők diszponálnak, ezért a reklámban olyat kell látniuk, ami nekik tetszik. Ez a piaci oka az ilyen reklámoknak.”

Van itt még más is. A kommentekből is az szűrödik le nekem, hogy ez a “férfinátha” dolog nem teljesen van úgy, ahogy a cikk állítja, meg ahogy az a reklámokból lejön. De valahogy mégiscsak el tudott terjedni ez a tévhit. Ebben pedig nem kis szerepe lehet abban, hogy férfiaktól a legkisebb panasz is gyermeteg rinyálásnak hangzik a nők fülében, míg a nő az meg csak “őszinte”, amikor a problémáit megosztja másokkal. Itt van az alapvető probléma, a “férfinátha” nem betegség, hanem tünet. Tünete a férfiakkal szembeni zsigeri érzéketlenségnek.

common man
Olvasó
common man
Flo
Olvasó
Flo

Eszembe jutott még valami, hamár minden hang számít (legalábbis ide ez van írva). Nekem a jobb szememen volt egy elég komoly fertőzés néhány éve, majdnem meg is vakultam. A legkisebb fény is komoly fájdalmat okozott, mert nem tudta szűrni a fényt a retinám. De akkor sem a fájdalom maradt meg bennem ebből a (szerencsére rövid) időszakból, hanem az aggodalom, hogy mi lesz így a szememmel, visszanyerem-e a látásomat. De persze női fülekben ez is mint rinyálás csapódna le, úgyhogy nem is ecsetelem tovább ezt a dolgot.

common man
Olvasó
common man

És az akkori női fülekben ez hogyan csapódott le?(feleség, barátnő ,munkatársnő,szomszéd nő…)

Tuzliliom
Olvasó
Tuzliliom

Én is küzdöttem ezzel sok évvel ezelőtt. (Máig nem jött teljesen rendbe a szemem.) Sőt, az egyiken komoly külső fertőzés is megjelent, mellyel megint majdnem másfél évig kínlódtam. Mondanom sem kell, hogyan hatott ez a csajozási mutatóimra, itteni terminológiával SMV-ra… (Bármi problémád van, önhibádon kívül is akár, azonnal negligálva leszel a nők szemében, hogy válaszoljak magamnak.)

ulomenen
Olvasó
ulomenen
Olvasó

A régi vicc szerint ugye azért, mert nincs feleségük…

wittukind
Olvasó
wittukind

Mikor még kissebb voltam, azt hittem hogy a nők szipirtyósága az ami hamarabb viszi a sirba a férjeket, mint őket…látom, vannak nagy tudományos elméletek erről de végeredményben csak erről van szö hogy egy férfi nem lehet szipirtyö mig egy nőnél már tinédzser korában kiütköznek a jelek….

rgs
Olvasó
rgs

Idézet: “A kutatások szerint azonban ha ezeket a körülményeket mind kiszűrjük”
Aha. Kiszűrik. A lavór, a víz meg a gyerek. Brit tudósok.

Reszet Elek
Újságíró

Mivel a természetes élettartamot vizsgálták nyilván minden erőszakos halált ki kell szűrni a mintából. Amúgy nem tudom miért olyan nagy érték hogy mondjuk hat évvel hosszabb ideig vegetálnak önellátásra képtelenül, demensen, félvakon és félsüketen a mamik, mint a papik.

https://www.youtube.com/watch?v=-bOKsOveYD0

rgs
Olvasó
rgs

Gondolom kiszűrték az esetleges nagyobb fizikai igénybevételt is. A társadalmi szerepvállalásból fakadó különbözőségeket. A tanult, eltérő viselkedési mintákat, amiket a diákévek _után_ is – változó formában és az aktuális trendtől függő céllal – kapunk a mindennapok során például a reklámokban. Ezek egyikének sincs köze a genetikus kiinduló feltételekhez.
Nem szűrték mert nem tudják/akarják. Pl. a stressztűrés vizsgálatához a minimum lenne az hogy a stressz egzakt mérőszámmal kategorizálható legyen. Ilyen sincs és nem hanyagságból: nemtől függetlenül nem adható mértékegység, jelenleg matematikai nonszensz hiszen az indulási paraméterek száma sem meghatározható.
Marad a statisztika, dinamikusan változó jellemzők figyelembevételével. Ha egy – korábban jelentéktelennek vélt – változót nem vettünk figyelembe akkor drasztikus hibát véthetünk az kiértékelésben.

Reszet Elek
Újságíró

Az általad leírt feltételek miatt nem is lehetne kimutatni semmit és semmilyen állítást sem tenni.

Aldo
Újságíró

Ha még csak ez lenne az egyetlen ilyen szemét, pofátlan reklám. Az utóbbi időben azonban egyre jobban elszaporodtak. A férfiakat többnyire tehetetlen, szerencsétlen, nyomorultaknak, egyfajta gyereknek állítják be, akiről a nőnek, mint anyának gondoskodnia kell.
A férfi nem lehet beteg, se gyenge, ne is menjen orvoshoz, csak ha már úgy is mindegy. Ott van még a légfrissítő reklám, valami ilyesmi a bevezető: “Péter (a pontos nevet nem tudom) szereti a bacont. A barátnője annál kevésbé”. A srác a kanapén ülve megeszik egy sült bacon szendvicset. Még le se nyelte, azonnal előveszi a reklámozott légfrissítőt és telefújja vele a lakást, nehogy őnagyságát ez zavarja már.
De mindenki “kedvence” az azóta már műsorról levett karácsonyi bevásárlós is. Sok pofátlan, idegesítő reklám van, de az mindegyiken túltesz.

Hunn
Újságíró

“Ha még csak ez lenne az egyetlen ilyen szemét, pofátlan reklám. Az utóbbi időben azonban egyre jobban elszaporodtak. A férfiakat többnyire tehetetlen, szerencsétlen, nyomorultaknak, egyfajta gyereknek állítják be, akiről a nőnek, mint anyának gondoskodnia kell.”

Ezt hívják úgy, hogy szubverzió. Nem a tudatos elmére hat, hanem a tudatalattira, A tudatos elme tudja hogy ez hazugság. Mégis, egy érzelmet, egy hangulatot kelt az agyban a világgal kapcsolatban, ami megmarad. Ezért nem szabad tévét nézni.

Aldo
Újságíró

Belőlem csak haragot vált ki.
De elképzelek egy olyan reklámot, hogy a nő ott fetreng a kanapén, mert havi baja van. Bejön a férfi és lekezelő stílusban előadja, hogy na, mi van, most jött meg? Előveszi a reklámozott terméket, a nő beveszi és egyből jobban lesz és még hálás is lesz a férfinak, hogy segített. Vajon mekkora balhé lenne belőle?

Mátyás Hunyadi
Olvasó

Egyébként meg……. Ha én 48 évesen fürdőgatyás képeket posztolgatnék az instagramon, huszonéves barátnőt villantanék ott vagy fiatal “modellek” képeit osztogatnám meg, akkor engem az ismerőseim – a nők nyilvánvalóan – hülyének tartanának, a legjobb esetben megkapnám a “kapuzárási pánikban van” minősítést. A férfi ismerőseim meg némán hallgatnának, esetleg a manginák beszállnának az elítélő női kórisba. Nőknek ezt szabad, sőt lájkolandó, ünneplendő.

De nem lenne jobb akkor sem a helyzet, ha a friss 7-es BMW-m mellett álldogálnék vagy az Indiai-óceán partján szürcsölném a koktélt, közösségi oldal “egyedülálló” beállítása mellett. Mert anyagi helyzettel csajozni sem menő, sőt inkább undorító. Nőnél ezek a dolgok a “karrier” jelei, mint olyanok szintén ünneplés tárgyai.

Amivel én lájkokat kaphatok, azok a következő képek: hájas feleségemmel szürcsölöm a koktélt az óceán partján, 25 éves ezüstlakodalmi tortát posztolok, az “én örök szerelmem” felirattal teszem ki a csúnya kövér feleségem fotóját.

Összegezve a világ elvárását: 40 felett egy rendes férfi már a halált várja a felesége oldalán és boldog, hogy nem vált el tőle az asszony, ezért hálás a feleségének. A nők élete pedig 40 fölött kezdődik csak igazán………….

Mindenki érzi az elvárást, Pintér Tibor félmeztelen fotói, meg a fiatal női csak azért lehetnek a médiában, hogy láthassák azt a férfiak, hogy milyen a helytelen férfi magatartás. Továbbá neked férfiként szégyellned és titkolnod kell a vágyaidat, egy nő bátran felvállalhat bármilyen vágyat a nyilvánosság előtt. Én még nem láttam olyan férfit manapság, aki azzal dicsekedett volna, hogy ő prostikhoz jár. Nőt annál többet, aki nyíltan vállalja, hogy prostituált vagy pornózik. Mert a pénz iránti vágy egy nőnek nem szégyen.

Ennyit arról, hogy kb. mindenki látja azt a férfiképet a médiából, ami a nőknek tetszik és azt a nőképet is, ami a nőknek szintén tetszik.

Alter Egonak: a nők jelentős része a nekik kiszolgáltatott, a nekik engedelmeskedő férfi képére vágyik. Ezek a reklámok ezt a vágyott képet elégítik ki.

Hunn
Újságíró

A “kapuzárási pánik” tipikusan az a kifejezés, amiért szívem szerint ütnék.

Végre középkorúvá válik egy férfi, végre felfogja hogy működik a világ, a nők, hogy mit kell tennie azért, hogy elérje a céljait, amihez fiatalabb korában vagy nem volt meg a tudása, vagy gyáva volt hozzá…

És akkor ezek a köcsögök úgy csinálnak, mintha valami nemnormális dolog lenne az, hogy pl. most dugsz meg fiatal nőket, mert fiatalabb korodban nem álltak szóba veled. Max ha elmentél a kuplerájba…

Az egész lényege a paráztatás.

common man
Olvasó
common man

Ez bizony az ő félelmük kimutatása.A “pániktól” szenvedő köszöni jól van a 20-30 évvel fiatalabb barátnőjével,a gúnyolódó meg így mutatja ki a tehetetlenségét.Nagyon sajnálom őket.Még mindig átválthatnának kedvesbe.

Aldo
Újságíró

Az a jó az elvárásokban, hogy nem kell nekik megfelelni. A nők nem vágynak hosszútávon a bólogató, akarat nélküli, töketlen, herélt papucsokra. Max ideig-óráig és csak eszközként tekintenek rájuk. Hosszútávon nem bírják elviselni őket.

csakafoci
Olvasó
csakafoci

Hát, azért furcsa, hogy lényegében te is elismered, hogy ez a jelenség létezik. Amikor szétmentünk az asszonnyal, én is megkaptam, hogy “rinyáltam” meg elhagytam magam, amikor épp elájultam egy belgyógyászati betegségtől, vagy amikor 40 fokos lázzal elfeküdtem, és nem tudta igénybe venni a taxiszolgáltatásom (nincs jogsija). Pedig akárcsak én, szerintem a férfiak 99%-a ha beteg, akkor csak annyit igényel, hogy hagyják békén. Ehhez képest ha ő bármilyen nyavalyával orvoshoz járt én mindig ott voltam vele, támogatnom kellett, de ő pl. undorodott a hányástól, se a sajátját, se a gyerekét nem volt képes feltakarítani, és vagy tízszer annyi időt töltött táppénzen ezzel-azzal mint én. Ha én kórházba kerültem be sem jött, a kézműtétem után vezethettem haza ötven km-ről, úgy hogy csak a bal kezem tudtam használni :)
Szóval ez a férfinátha erősen csak női szemüvegen keresztül létező dolog szerintem, tényleg csak annak szól, hogy mi férfiak szerintük kötelesek vagyunk folyamatosan rendelkezésre állni, és nehogy már egy kis betegség miatt ez pár napra kiessen.

Olajfalo
Olvasó
Olajfalo

Jellemző. A magas lázzal otthon maradó férfi nyűg a munkahelyen. Van olyan női főnök, aki simán ellene uszítja a munkatársait. “Haragudjatok rá! Miatta kell ma tovább maradnotok! Helyette dolgoztok!”

Tuzliliom
Olvasó
Tuzliliom

Nekem soha nem voltak férfinátháim. Valószínűleg azért, mert gyerekként a férfilét elvárásai mindenre kiterjedtek. A gyengélkedésre is. Sőt… Gúny tárgyává lettem volna, ha bármikor eljátszom a nagyhalált. Még törött lábbal is hazabicikliztem pl.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Érdekes:

Kiderült, miért élnek tovább a nőstények, mint a hímek

https://www.origo.hu/tudomany/20200513-kiderult-ezert-elnek-tovabb-a-nostenyek-mint-a-himek.html