Jinjangologus
16 megosztás

Nemek a Maslow piramis függvényében

Az emberi szükségletek hierarchikus összefüggéseit Abraham Maslow amerikai pszichológus határozta meg a múlt század közepe táján. A róla elnevezett “Maslow piramis” szerint az indivídum motivációja fejlődése folyamán az alacsonyabb (ösztönös) szintektől a magasabbak (tudatos) felé tart. Eképpen, amíg az alsóbb emeletek nincsenek megfelelően kielégítve, a felsőbbek (habár potenciálként léteznek) személyiségre, életmódra való ráhatása csekély marad. A piramis legalsó emelete fiziológiai, a középsők pszichológiai sajátosságúak, csúcsa pedig az önmegvalósítás tartománya. A középső szektor összefüggéseit fogjuk most vizsgálni.

 

Közvetlenül az alapszükségletek felett helyezkedik el a kapcsolódás és szeretet emelete, a harmadik “Maslow-féle szint”. Tehát, amint egy ember testileg egyensúlyközeli állapotot ér el, valamint már fedél is van a feje fölött, fő motivációja a társas életben való részvételre fog váltani. A szocializáció első fázisa a bekapcsolódás, ami a már ott lévők (a közösség tagjai) részéről egyféle “jóváhagyást” feltételez. Próbálkozása jó esetben az újonc beilleszkedését, rossz esetben pedig a kizárását eredményezi. Az említett jóváhagyás az, amit szeretetként élünk meg.

Miután az egyén egy csoport tagjaként értelmezi magát, az idő teltével megfogan benne a következő szint csírája: kiemelkedni a többiek közül. Ennek előfeltétele egy bizonyos fokú rutin a közösség működése tekintetében. Elsajátította az alapszabályokat, kellőképpen ismeri a csoporttagokat is. De az itt szerzett tapasztalatok folyamán észrevett már hiányosságokat is a rendszerben. Innen kezdődik a vezetői-irányítói státusz megcélzása, ami mindig valamilyen szintű változtatni akarással és (jó esetben) ehhez szükséges képességgel jár. Ez a negyedik Maslow-féle szint, a teljesítés és elismerés emelete.

A haladás lineáris: második emeletről a negyedikre jutni csak a harmadikon keresztül lehetséges. A lóugrás kizárt.

A nemek viszonylatában észrevehetjük, hogy a “Maslow 3” döntően a nőkre (jin többlet) jellemző karakterjegyekről és eszményekről szól: ráhangolódás, elfogadás, követés, szeretet, a “Maslow 4” pedig sokkal inkább a férfiak (jang többlet) sajátja: irányítás, alkotás, újítás, tisztelet. Ebben a felosztásban jól körvonalazódik, hogy a női alárendeltség nem valami erőszakos társadalmi manőver eredménye, hanem magukból az alaptermészetekből fakad.

A sarkított nő-férfi dinamika tehát egy Maslow 3 – Maslow 4 közti szimbiotikus viszony. Egyik félnek szeretetre van szüksége, a másiknak tiszteletre. A szeretetéhes fél tisztelettel, a tiszteletre vágyó pedig szeretettel tudja kieszközölni párjától a kívánt reakciót. De mivel minden férfiban van jin és minden nőben jang is, mindkettőnek szüksége van bizonyos mértékben a tipikusan párja által preferált visszacsatolásokra is. A férfit is kell szeretni, a nőt is tisztelni, ezt viszont lehetőleg sajátos jin-jang konglomerátumával arányos mértékben érdemes szuggerálni.

Elméletben egyszerű. Miért nem működik mégse a gyakorlatban?

Párhuzamban a férfi potencia csökkenésével, a nők fokozatos”eljangosodása” okozza a mai lányok azonosulási nehézségeit (lassan képtelenségét) az alapvetően jin természetükkel. Erről a “a férfi-nő kölcsönhatás oksága” című cikkemben írtam részletesebben. A feminista ideológia kizárólag a nők csökevényes maszkulin oldalát támogatja, ennek gyarapodását szorgalmazza. Viszont ez náluk görcsös törekvéseik ellenére (százaléktól függetlenül) mindig is csökevényes fog maradni. Ezért oximoron a “girlpower”. Egy nő számára természetellenes a férfi princípiummal való identifikáció. A “toxikus maszkulinitás” üldözésének pszichológiai háttere ezen téves azonosulás okozta irigység, mivel az ők másodrangú jangrészük minden erőlködésük ellenére sem veheti fel a versenyt egy épkézláb férfiéval.

Irigység viszont csak ott van, ahol pislákol a remény lángja, bármilyen halovány vagy fiktív legyen is az. Ahol a szintkülönbség elég nagy, ott a rangsor egyértelmű és az irigység csodálattá szelídül.

Post Author: Jinjangologus

Jinjangologus
A férfiasság általános hanyatlása miatt vagyok itt. A problémakör filozófiai és pszihológiai aspektusai érdekelnek leginkább.
f Facebook
16 megosztás


40
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
5 Egyéni hozzászólás
35 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
11 Hozzászólások szerzői
ulomenenbfDelinDeadpoolReszet Elek Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
bence02
Olvasó
bence02

Nemrég láttam egy videót, amit azt hiszem, Ausztriában készítettek. A helyzet a következő volt: őrjöngő migránsfalka állt szemben néhány vékonyka, reszkető rendőrnővel (23-25 éves lányok). Miért kell nőket ilyen elképesztően veszélyes helyzetbe hozni? A tomboló egyenrangúság és feminizmus hamarosan életeket fog követelni…

Az eset remekül ábrázolja a mai Európa siralmas helyzetét: idegen megszállók és a feminizmus áldásos tevékenységének végtermékei uralkodnak a kontinensen.

Naooo
Olvasó
Naooo

Galíciai megszállás már régóta van.

Gejza
Olvasó
Gejza

“Miért kell nőket ilyen elképesztően veszélyes helyzetbe hozni? ”

Önmagukat hozták veszélyes helyzetbe.
Volt és van választási lehetőségük, hogy hogyan éljék az életüket.
Ők ezt döntötték, hogy ilyen élethelyzetekbe kerüljenek.

wittukind
Olvasó
wittukind

Gejza! mégegyszer köszönöm neked az Esther Vilar esszét amit ide fölraktál….nos, nézvén ezt a “piramist” rájöttem hogy én egyszerre vagyok a “csúcson” és az “alapon”- vagyis, az u.n. “önmegvalósitás” nem muszály hogy nemtudommilyemféle yhwe legyél kinyalt öltönyben meg hibrid avensis-ben….egy férfinek az “önmegvalósitás” egész mást jelent mint egy “posztmodern, emancipált” nőnek….vagyis, nálam még funkcionál a “drink, rock and fuck”- ahogy a velem egynapon született eggyüttes “agya meg fasza” mondja……HAIL AND KILL

bence02
Olvasó
bence02

Oké, de ha már a nőknek nincs ennyi eszük, nem akadt a kapitányságon egy férfi, aki józanul mérlegelte volna a helyzetet? Pontosan tudjuk, hogy a muszlimok nem emberi lényként tekintenek a nőkre. Elképzelhetetlen, hogy egy rendőrparancsnok, vagy szolgálatvezető ne legyen tisztában ezzel.

Egyébként a női rendőrök sokkal agresszívebbek, arrogánsabbak, mint férfi kollégáik. Talán azért, mert pontosan tudják, hogy alkalmatlanok a rendfenntartásra és így akarják kompenzálni a nemükből fakadó hiányosságaikat. Persze, fehér férfiakat rögtön viperával csépelnek, az arab hordával szemben meg reszketnek.

Azért volt a férfi mindig is a család feje, mert higgadtan tudott gondolkodni, a lehető legjobb döntéseket meghozni. Ha egy nő ostobaságot akar csinálni, a férfi feladata lenne, hogy a helyes irányt megmutassa.

Jaj, de akkor mi lesz az emancipációval???

Reszet Elek
Újságíró

“a női rendőrök sokkal agresszívebbek, arrogánsabbak, mint férfi kollégáik” – Ugyanez van a kutyáknál is. A kistestű kutyák jóval hangosabbak, látszatra agresszívebbek. A rendőrnők ugyanezt csinálják, pedig csak az egyenruha védi meg őket (vagy nem). Sajnálom azokat a férfiakat, akiket nővel osztanak be párba (érdekes, de mindig csak vegyes párosokat láttam).

“Ha egy nő ostobaságot akar csinálni, a férfi feladata lenne, hogy a helyes irányt megmutassa.” – Igen, régebben ez így volt, de ennek meg is volt az ára. Manapság “ingyen”, sőt még hátrányokat is felvállalva kellene megvédeni a nőket önmaguktól.

bence02
Olvasó
bence02

Volt tapasztalatom rendőrnővel. Annyira volt okos és segítőkész, mint egy darab fatuskó… Egyébként lassan már azon a szinten vagyok, hogy csak akkor szólok nőkhöz, ha feltétlenül muszáj. Hiába segítenék nekik, nem kérnek belőle. Nekik egy lúzer férfi ne merészeljen tanácsot adni…

Reszet Elek
Újságíró

Nekem is kétszer. Mindkettő bunkó volt és azonnal felfújta magát, mint a mesebeli ökörbéka.

Tina74
Olvasó
Tina74

Gejzának igaza van. Ráadásul hány nő hangztatja, hogy ő akárhány férfivel elbánik, ha kell. Éppen a migránstámadások bizonyították be, hogy ez nem így van…

Naooo
Olvasó
Naooo

“Próbálkozása jó esetben az újonc beilleszkedését, rossz esetben pedig a kizárását eredményezi.”

Ez fordítva van, ilyen pénzéhes zsidult társadalomban a kizárás a jó.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

A róla elnevezett “Maslow piramis” szerint az indivídum motivációja fejlődése folyamán az alacsonyabb (ösztönös) szintektől a magasabbak (tudatos) felé tart.

Azért ennek a piramisnak van egy két “vetülete”/”dimenziója”, amelyek úgymond egybe lettek mosva.

Pl. a létszükségletek közt van a levegő, víz, élelem, alvás, viszont a biztonságérzet, meg a sex kilóg közülük, úgyhogy azokat innen ki kellene venni.

Mint szükségletet a „biztonságérzetet” idekeverni, az elég nagy hiba, mert önmagában egy elég tág/relatív fogalom szükségletként megjelenítve, hogy úgy mondjam , elcseszi az egésznek a koherenciáját.-Lásd a jelen kor „nyavajáit”, pl. egy enyhén autista esetén ez a fogalom extrém alacsony értéknél már túlságosan is „kileng”.

Ugyanis erre hivatkozva, szinte minden szubjektív szemetet ide lehet sorolni, kezdve a wifi /nutella hiánytól (ami szegínmenekültet idegileg kikészíti, aztán hirtelen e miatt „radikalizálódik) addig, hogy pl. a bevándorlás/multikulti/kvóta már kötelezettség és kötelesség elősegíteni/alávetni ennek magát a „szerencsésebbnek született”, mert ha nem, akkor az rasszizmus/embertelenség, sőt…., BŰN, már akkor i, ha valaki esetleg szót emelne ellene, esetleg jelezné, ha nem ért egyet vele.

A másik ilyen a szex, bár ösztönszintű igény, de ha nincs kielégítve, akkor az nem eredményezi az egyed halálát, míg a többi hiánya biztosan oda vezet.
Ezért se keverjük az igényt a szükséglettel. Minden szükséglet igény, de nem minden igény szükséglet, legalábbis nem életfeltétel.

De térjünk vissza a piramishoz, és lehetőleg különítsük el az ocsút a búzától.

Eképpen, amíg az alsóbb emeletek nincsenek megfelelően kielégítve, a felsőbbek (habár potenciálként léteznek) személyiségre, életmódra való ráhatása csekély marad.

Ez sem igaz, pont a szex esetében, azon férfiakról és (nagyobb számban) nőkről nem is beszélve, amelyek alapból aszexuálisak, 0 a libidójuk, képtelenek az orgazmusra/nemi örömre.

Ettől függetlenül részük lehet biztonságban, védelemben, szeretetben, összetartozásban, az önbecsülésüket sem biztos, hogy ez határozza meg/vagy előfeltétel, és az “önmegvalósításuk” is eléggé független lehet ettől.

A piramis legalsó emelete fiziológiai,

Ha kivesszük a (gumi) biztonságérzetet, no meg a szexet.

a középsők pszichológiai sajátosságúak, csúcsa pedig az önmegvalósítás tartománya.

Amelyek azért elég szubjektívek……, főleg az „önmegvalósítás” című faszság.

Önmegvalósításra az vágyik, aki unatkozik(nem véletlen, hogy 99%-ban nők akarnak önmegvalósítani, mert megtehetik, van rá pénzük/idejük/fölösleges energiájuk), nem beszélve arról, hogy ez is egy megfoghatatlan fogalom, mert általában elérhetetlen „kék madár”(a női éhség feneketlen és soha nem elég…), ha pedig netán elérték, akkor meg mi értelme van tovább élniük, hiszen az elég szót nem ismerik…..?

Tehát, amint egy ember testileg egyensúlyközeli állapotot ér el, valamint már fedél is van a feje fölött, fő motivációja a társas életben való részvételre fog váltani.

Nem igazán, ez nem lineáris, ok-okozat, előzmény-következmény, hanem egymással „párhuzamos”, de adott esetben az objektív kényszerek következtében, az egyed/egyén/csoport kénytelen prioritást felállítani. A prioritás felállítása viszont nem feltétlenül jelent sem rangsort, sem ok okozati összefüggést.

Az említett jóváhagyás az, amit szeretetként élünk meg.

A valóság viszont ebben az esetben sem ez, a szeretet nem jóváhagyás, ahogyan a tolerancia sem egyetértés, hanem elviselés, és az intolerancia sem (idegen”/másság)gyűlölet, hanem csak épp nem hajlandó elviselni az illető a számára zavaró (és sok esetben kárt okozó), valamilyen „ideológia” által kijelölt (minél nagyobb a jólét, annál több), „védett állatokat”.

Miután az egyén egy csoport tagjaként értelmezi magát, az idő teltével megfogan benne a következő szint csírája: kiemelkedni a többiek közül.

Ez sem igaz, az életképesség egyik ismérve az önzőség, a legjobb/még jobb minőségű iránt: víz, levegő, alvás, ruha, kocsi, javak, szex, stb. stb. ez egy ösztönös „reflex”, ha nem így lenne, akkor meg sem érné az egyed azt a kort, amikor erre úgymond „ráébred”. Az más kérdés, hogy „érettségi szintjének” megfelelően, mikor és milyen formában jelzi ezt, vagy nyilvánítja ki akár nyíltan, akár „rejtve”.

És ami nagyon fontos és kimaradt, hogy ez a két nem szempontjából olyannyira eltér egymástól, hogy nem lehet együtt vizsgálni őket. „Nemspecifikusan” kellene szétválasztani a két „útvonalat”, mert ha össze van mosva a kettő, akkor csak még jobban keverve van az a bizonyos „katyvasz”, ami nem biztos, hogy cél, mert bezavar a “tisztánlátásba”.

Innen kezdődik a vezetői-irányítói státusz megcélzása, ami mindig valamilyen szintű változtatni akarással és (jó esetben) ehhez szükséges képességgel jár.

Ez a férfi(ak)ra a(zok)nak is a 20%-ára érvényes, mert azok hajlandóak tenni is érte.

Ez a negyedik Maslow-féle szint, a teljesítés és elismerés emelete.

Ez meg a nőkre érvényes, ők képesek szó szerint bármit bevállalni az elismerésért(a fűzőtől és az (ez egykor nagyon) mérgező (smink)szemetektől kezdve akár a kényelmetlen, megnyomorító ruhákig-cipőig, jelen korban pedig a plasztikai műtétekig bezárólag), nem beszélve a többi önsanyargató faszságról, de akár adott esetben még teljesíteni is hajlandóak, ha másként nem megy, vagy azt hiszik (tévesen) , hogy ettől jobbak/szebbek lesznek, vagyis többet fognak “érni”.

A haladás lineáris: második emeletről a negyedikre jutni csak a harmadikon keresztül lehetséges. A lóugrás kizárt.

Pont hogy nem igaz, nincs linearitás. Egy férfi önbecsülésének nincs „feltétele”, mert ha van, akkor az ö önbecsülése mindig is valamilyen „feltétel” függvénye, miközben az önbecsülés lényege, hogy nem függ sem tárgytól, sem embertől, sem eszmétől, sem elfogadástól, sem szeretettől stb. stb.

Egy nőnél viszont számít, mert egy nő önbecsülését(ez azért kissé oximoron:), aka „értékét” épp, hogy a születési „csomagja”, a külső feltételek/keretek, általa (kevésbé, vgay egyáltalán) nem befolyásolható környezeti tényezők határozzák meg!

A nemek viszonylatában észrevehetjük, hogy a “Maslow 3” döntően a nőkre (jin többlet) jellemző karakterjegyekről és eszményekről szól: ráhangolódás, elfogadás, követés, szeretet,

Maszlag, a nő párkapcsolati szempontból arra „hangolódik” rá, akivel megvan a „kémia”, azt „fogadja” el, amelyik valamilyen szükségletét kielégíti, azt követi, akire „felnéz”, és azt szereti aki „nagyobb”/”több”/”jobb” nála, egyszóval minimum egy de jó esetben legalább 2 szinttel feljebb van mint ő.

a “Maslow 4” pedig sokkal inkább a férfiak (jang többlet) sajátja: irányítás, alkotás, újítás, tisztelet.

Ez is csak a férfiak „felső” 20, maximum 30%-ra igaz, mert a többi, az csak „dolgozó hangya”.

a női alárendeltség nem valami erőszakos társadalmi manőver eredménye, hanem magukból az alaptermészetekből fakad.

Ez így igaz.

A sarkított nő-férfi dinamika tehát egy Maslow 3 – Maslow 4 közti szimbiotikus viszony. Egyik félnek szeretetre van szüksége, a másiknak tiszteletre. A szeretetéhes fél tisztelettel, a tiszteletre vágyó pedig szeretettel tudja kieszközölni párjától a kívánt reakciót.

Ez a „kieszközölés” zavaró meg félreérthető. Ha ez így lenne, akkor nem panaszkodna egy férfi sem, hogy kevés a szex, csak „szeretnie” kéne és máris kieszközölte az áhított szexet, egyszóval titta övöm bodottá……., viszont a valóság erre keményen rácáfol……, arról nem is beszélve, hogy a 90%-nak (még) nincs párja(mint a zokninak), és annak megszerzése bizonyul nehéznek, és itt a sok-sok „szeretettel” 0 kapcsolatot fog kieszközölni, mert a való világban nem megy vele semmire, hiába van egymillió Disney álom(“tanítás”) a “jófiú”/”legkisebb királyfi” mítoszáról…..

De mivel minden férfiban van jin és minden nőben jang is, mindkettőnek szüksége van bizonyos mértékben a tipikusan párja által preferált visszacsatolásokra is.

Hát persze, ha arról a szűk (pár százaléknyi) rétegről beszélünk, ahol a férfi legalább 2 szinttel a nő fölött van, ott ezeknek az elvont eszmefuttatásoknak/filozofálgatásoknak van „lehetősége”( esetleg jelentősége) és valószínű, hogy ez „működik” is, de a masszív többségnek ez pont olyan tanács, hogy ha „boldoggá teszed/tenyereden hordozod/megbecsülöd/szereted stb. akkor ő is (észreveszi és) szeretni fog és elnyered a kezét blablabla…..” -hazugság, amivel az emberek 90%-a nem szeret szembesülni, mert ha megteszi, döntési és felelősségvállalási kényszerbe kerül….

A férfit is kell szeretni, a nőt is tisztelni, ezt viszont lehetőleg sajátos jin-jang konglomerátumával arányos mértékben érdemes szuggerálni.

Vannak (itt is), akik évek óta, sőt szerintem évtizedek óta csak „szuggerálnak” rendületlenül, és a ménlónak a szaporító szervén kívül nem sok mást kaptak „jutalmul”. Lehet, hogy a ráolvasás, meg a vodo baba több eredményre vezetne….

Elméletben egyszerű. Miért nem működik mégse a gyakorlatban?

Mert pontosan olyan BluePilles faszság, mind “bevonzás” meg az összes többi paraszthülyítő vakítás..…
Ha az illető korlátai nem “engedik”, akkor mindegy, hogy milyen “elmélettel” operál bárki….

Párhuzamban a férfi potencia csökkenésével, a nők fokozatos”eljangosodása” okozza a mai lányok azonosulási nehézségeit (lassan képtelenségét) az alapvetően jin természetükkel.

Fenét, a következményt ne tegyük meg oknak, mert azzal csak még jobban pörgünk a szopórolleren és nagy bociszemeket meresztve nem értjük továbbra sem, hogy miért nem jön össze….

Ahol a szintkülönbség elég nagy, ott a rangsor egyértelmű és az irigység csodálattá szelídül.

Elég lett volna ennyit írni……

Delin
Olvasó
Delin

Ahogy telik az idő, egyre inkàbb ùgy làtom, hogy valaki minèl inkàbb elèri az 5-ös szintet, annàl inkàbb leèpül a 3-as szintje. Ilyen szempontbòl nincs linearitàs ès függősèg se az egyes szintek közt. Egy ideàlis vilàgban talàn lètezne az egyèrtelmű linearitàs ès függősèg, a jelenben azonban minden pàrhuzamosan törtènik, csak az egyes szintek elèrèse adott pillanatban eltèrő prioritàst kap a vèges időnk miatt. Viszont nincs àllandòsàg egyik szinten se, ha ma elèrtük az adott szintet nem jelenti azt, hogy holnap is elèrjük. Ez adja az örök bizonytalansàgot.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Egyetértek.

Reszet Elek
Újságíró

Szerintem kissé túllihegik ezt a szükségleti hierarchia elméletet. A lényegi felismerése alapvető, bizonyos szükségletek, ösztönkésztetések fontossági sorrendjéről szól. Erős sarkítással, ha nagyon éhes vagyok inkább eszek, mint kefélek.

A részleteiben viszont már nem igazán számol az egyedi sajátosságokkal. Adott egyén személyiségjegyei, élettapasztalatainak jellege okán az átlaghoz képest fontosabbnak érezhet bizonyos “szinteket”, erőteljesebben és nagyobb mértékben igényli azokat, míg mások pedig átlag alatt.

Például egy szeretethiányban felnőtt ember számára a másokhoz tartozás igénye felülmúlhatja a biztonságra törekvés szintjét, arra utóbbi hiányában is szüksége van. Számos példát ismerünk arra is, hogy a fiziológiai szükségletek figyelmen kívül hagyásával tört az illető magasabb célok felé, de sorolhatnánk más eseteket is.