Toplak Zoltán
8 megosztás

A férfiak egészségéről kérdeztük az utca emberét

A Nemzetközi Férfinap mellett a november hónap a Movember mozgalom jegyében is telik, amikor is bajuszviseléssel hozzuk egymás tudtára, és emlékeztetjük magunkat is arra, hogy a prosztata rák valós veszély az egészségünkre nézve. – De valójában fontos a férfiak egészsége valakinek? Egyáltalán fontos maguknak a férfiaknak? Ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban is utcai fórumot szervezett a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság, hogy megtudjuk, mit gondolnak minderről az emberek.

A megkérdezettek közt meglehetősen nagy egyetértés volt atekintetben, hogy a férfiak nem törődnek eleget az egészségükkel. Nagyon hasznos, ha van mellettük egy társ, aki kicsit terelgeti őket a szűrővizsgálatok és az orvosi rendelő felé. Igaz, ez sem csodaszer, mert van, akinél csak terméketlen vitát és veszekedést szül. Volt azért pozitív példa is: akadt, aki elmondta, hogy az ő párja bizony elmegy panasz esetén az orvoshoz, és szűrővizsgálatokat is komolyan veszi.

Érdekes kettősségről számoltak be többen. Miközben azzal, hogy a családfenntartás terhe megoszlik ma a két nem között, a férfiaknak általában lenne lehetősége többet magukkal foglalkozni, mégsem nagyon teszik. Nagyon sok férfinak az a vonzó és az az ideál, hogy dolgozzon sokat, akár a ház körül is, de időt és energiát fordítani saját magára nem akar. Pihenni, kikapcsolódni szeretnek a férfiak, de építő módon fordulni maguk felé már nem. Érdekes volna felderíteni, miért van ez így. Nehéz lenne elhinni, hogy a férfiak egyszerűen igénytelenek és lusták, hiszen a munkahelyükön reggeltől estig hajtanak. Inkább úgy sejlik, hogy ezért a megközelítésért a társadalmunkban és az egyes férfiakban rögzült férfikép lehet leginkább a ludas. Dolgozni, meccset nézni, sörözni férfias. Orvoshoz, pláne esetleg pszichológushoz menni nem. Segítséget kérni, megnyílni, másokkal együttműködni önmagunkért és másokért szintúgy férfiatlan dolognak hathat sokak számára. Belátni, hogy egyszerű emberek vagyunk, szükségletekkel és igényekkel – úgy tűnik sokak szemében férfiatlan dolog. Leginkább talán a sebezhetőségtől való félelmet, a férfi önmagával való őszintétlenségét, az “erős, mindent egyedül, önmagában megoldó férfi” sztereotípiájának megfelelni vágyást sejthetjük emögött.

Szóba került a beszélgetésekben más is. Igaz, hogy jó volna, ha a férfiak többet járnának orvoshoz, de ha minden kis szálka és tüsszentés miatt oda futnának, az vajon jó lenne? Együtt jár az élettel, hogy egy férfi elviseli a terheket, és bizonyos szintig maga oldja meg őket. Igazából ez egy méltányolható hozzáállás. Az önállóság és a személyes hatékonyság használata minden felnőtt embertől elvárható egy bizonyos szintig.

A másik fontos kérdés, hogy a társadalom hogyan viszonyul az erősebbik nem egészségéhez. Szögezzük le, nem túl fényesen, különösen a nőkhöz viszonyítva. Míg a mellrákszűrésnek hatalmas háttere van, felvonulásokkal, újságcikkekkel, cégek szponzorálásával, addig a férfiak rákszűréséről eddig egyetlen hónap, egyetlen mozgalom, a novemberi Movember szól. A férfiakat célzó szűrőprogramok sem számosak. Amíg a nőket érintő sok problémáról sorozatok, mozifilmek és reklámok szólnak, addig mély hallgatás övezi például azt, hogy milyen fontos, hogy a férfiak is mentálisan és érzelmi jólétben éljenek, illetve milyen következménye van annak, ha ez tartósan hiányzik az életükből. – A befejezett öngyilkosságok 80 százalékát férfiak követik el!

Összefoglalva: úgy tűnik, hogy mi, férfiak tehetünk a legtöbbet önmagunkért. Éljünk azokkal a lehetőségeinkkel, amelyek rendelkezésünkre állnak az egészségügyben (szűrővizsgálatok, szűrések, évenkénti egészség kontroll, stb.) illetve álljunk a sarkunkra, és a döntéshozókat befolyásoljuk, hogy olyan egészségprogramok, kampányok, akciók, filmek és reklámok szülessenek, amelyek alkalmasak egy pozitív szemléletváltást előidézni a férfiakkal kapcsolatban. Sok tennivalónk van még a férfiak egészségét és egészségtudatosságát fejlesztő megmozdulások, akciók terén.

Az utcai fórumon ketten a szélesebb nyilvánosság számára is el szerették volna elmondani véleményüket:

Post Author: Toplak Zoltán

Toplak Zoltán
Lassan ötvenes, kétgyermekes apuka vagyok. Nagyon fontos nekem a férfimozgalmi tevékenység és a keresztény hit. Egy férfiközösség szervezője vagyok, igyekszünk megélni és kivinni a világba egészséges férfiszellemet. Személyes tapasztalatom az, hogy ez sok küzdelemmel és mély fájdalommal jár. De a végeredmény magáért beszél - megéri. ;-) eposzegy@gmail.com - on személyesen el lehet érni. Kommenteket ritkán olvasok.
f Facebook
8 megosztás


6
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
2 Egyéni hozzászólás
4 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
6 Hozzászólások szerzői
xcsakxgeorg1945common manbftobbneju Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Reszet Elek
Újságíró

Annácska milyen csinos kismadár!

tobbneju
Olvasó
tobbneju

Kicsit sok már a “férfijogi” cikk. Érdemes lenne pl. ilyen adatokat is elemezni, oksági összefüggéseket kutatni, mint ami ebben a cikkben is van. Mert több, mint elgondolkodtató. https://novekedes.hu/elemzesek/bajban-a-kozmetikai-cegek-a-smink-kezd-kimenni-a-divatbol

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Eddig (két hét óta) a youtube-on 184-en tekintették meg és kapott egy like-ot……..

A kozmetikai cégekkel is a probléma ott van, hogy egy idő után megunják, alaptétel, hogy a “fák nem nőnek az égig”…..

A nagy ijedség a “trendi” szarokkal kapcsolatban van, de az “öregedést elfedő” szemeteknek nem esett vissza a kereslete…..

Amúgy meg 25 éves koráig minek sminkeljen egy lány, ha nem bőrhibás?
Persze, ha korán kezdi, akkor annyira tönkreteszi már akkorra, hogy nem tud leállni….

georg1945
Olvasó
georg1945

Te vagy nem érted a nőket vagy nem ismered őket kellően.
A nő egyik legfontosabb napi ténykedése a smink.
Nekünk ez egy hülyeség, felesleges marhaság, mint a tojásfestés, de nekik életbe vágóan fontos olyannyira, hogy a sminkelési mozdulataik, már gépessé váltak. Egymás túllicitálása a céljuk ezzel, mert ha a smink a férfinak tetszik, akkor azzal a férfival komoly bajok vannak. Tehát nem a férfiaknak akarnak ezzel tetszeni, hanem hangsúlyozni azt, hogy ők mennyire választékosak egy férfi szemében, egyúttal a nő társaik irigykedését akarják kiváltani.
Mit tehetünk ?
El kell tűrnünk ezt a természetellenes machinációjukat.
(Természetesen a szex előtt lemosatni velük a vakolatot.)

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Te vagy nem érted a nőket vagy nem ismered őket kellően.

Taníts, mester……

common man
Olvasó
common man

Érdemes lenne pl. ilyen adatokat is elemezni, oksági összefüggéseket kutatni

Lehet ,hogy a co2 szépíti az arcbőrt…