Alter Ego
168 megosztás

Nem lesz ingyen tampon – Felháborodtak a nők és a baloldali ellenzék

A Magyar Szocialista Párt és a Lehet Más a Politika képviselői júliusban benyújtottak a parlamentben egy törvényjavaslatot, amely a tamponok és egészségügyi betétek áfacsökkentésére vonatkozott. Az ellenzéki képviselőnők határozati javaslatukban felszólították a kormányt, hogy az áfacsökkentés lehetőségének vizsgálata mellett fontolja meg a rászorultsági alapon biztosított ingyenes tamponok lehetőségét is.

Ha szétnézünk az interneten, gyorsan kiderülhet, hogy nem is új felvetésről van szó; nemzetközi mintákat követve egyesek már 2015-ben is követelték az említett női termékek áfájának eltörlését és sokan sérelmezték már akkor is, hogy elképzelésük nem jutott érvényre. Nincs ez másképpen most sem: a vidáman kávézgató nők lapja mellett olyan komolyabb újságok is felháborodtak a dolgon, mint a HVG és a 24.hu. Amellett, hogy arra hivatkoznak, hogy a magas tampon és betét árakat nézve már-már luxus nőnek lenni, ráadásul ötletesen egyenesen “menstruációs szegénységről” írnak a javaslat pártolói, és igyekeznek ráirányítani a figyelmet, hogy a “személyes higiéniához való jog mindenkit megillet”; értve ezalatt a szegénysorsú és hajléktalan nőket. A közgondoskodásra való igény magyarázataként arra is hivatkoznak, hogy nem jódolgukban, jókedvükben menstruálnak a nők.

A felvetés eredeti formájában minden bizonnyal a nagy feminista államból, Svédországból származik, ahol “a férfiak ősbűnére” hivatkozva a legkevésbé sem tűnik meredek dolognak az ingyenes tampon és más előnyök, anyagi javak osztogatása a nőknek, és vele szemben a különadó a férfiaknak.

Egy-egy ilyen javaslat kapcsán soha senki nem veszi észre, hogy egyébként létezik férfi megfelelője is a problémának. A borotválkozási eszközök, kellékek árai sem éppen alacsonyak, és az “alanyi jogon járó személyes higiéné” részeként ezen termékek áfájának eltörlését is éppen annyira jogos felvetésnek gondolhatná bárki is, hiszen borotválkozni sem jókedvükben szoktak az emberek. Hovatovább “borotválkozási szegénységről” is  éppen annyira indokolt lenne szót ejteni, mint “menstruációs szegénységről”, mert nézzük csak meg a szegénysorsú, hajléktalan férfiak túlburjánzó, ápolatlan, koszos szakállát. Ez a higiéniai probléma éppen annyira probléma, még akkor is, ha nem egy hajléktalan nő pinája körül jelentkezik, hanem egy hajléktalan férfi szája körül. És akkor mintegy “mellékesen” itt vegyük észre azt is, hogy a hajléktalanok 80-90 százaléka férfi, akiknek a története többnyire azzal kezdődik, hogy “amikor elváltam”. Szóval a tamponok áfájának felülvizsgálata előtt talán ideje lenne egy pillantást vetni a férfiakat tömegesen szegénységbe, hajléktalanságba taszító “családjogi” törvényeinkre és jogalkalmazási gyakorlatainkra is. Újra mondom: akkor is, ha ez nem a pinával függ össze!

Amúgy zsákonként kétszáz forint a vatta; öreganyád is azt használta egész életében. Jahh, és nem csak áfamentes borotvát, hanem ingyen sört is akarok!

Post Author: Alter Ego

Alter Ego
Érdekelnek az emberek. Érdekelnek a közösségek. Mindez a pszichológia és a társadalomtudomány nagyítója alatt is. Mindig is meghökkentettek és lenyűgöztek az egyéni- és a közgondolkodás paradoxonjai. Emellett van személyes véleményem is a világról, sőt nem átallom néha le is írni. Elismerem, hogy az elemző énem felett néha a privát szenvedélyességem győzedelmeskedik, ezért a kedvenc műfajom a publicisztika.
f Facebook
168 megosztás


39
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
11 Egyéni hozzászólás
28 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
13 Hozzászólások szerzői
BlackFridayMarcellJoe36Reszet Elektcrex Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
envagyok
Olvasó
envagyok

Nem kell a borotváig menni: fogkefe, fogkrém.
– minden embert érint
– hagyományosan a szegényebbeknek nagyobb az elmaradásuk a szájhigéniával kapcsolatban
– mentális betegségekben szenvedők hajlamosabbak elhagyni
– a szájhigénia nem tartása terheli az egészségügyet, a gazdaságot
Ja, de ebből nem lehet azt kihozni, hogy a nők az áldozatok, ugyan, akkor kit érdekel?

tobbneju
Olvasó
tobbneju

https://mandiner.hu/cikk/20110324_ketszaznegyvenmilliard Csak vigasztalni tudom a tampon ügy sértettjeit: a vállalkozók eddig sem csökkentették az árakat egy-egy ÁFA csökkentés után semmilyen termékkörben (disznóhús, éttermi ÁFA, lakás, stb.), hanem az Állam helyett ők tették el a 27%-ról mondjuk 5 %-ra mérséklődő 22 %-nyi ÁFA különbözetet. Következtetések: 1., Aki ÁFA-t akar csökkenteni, az valójában egy adott vállalkozói kört akar csak támogatni, mert a vevőknek a termék ára nem fog csökkenni, a vállalkozó a kialakult egyensúlyi árat fogja tartani nagyobb haszonra szert téve. 2., Aki ÁFA-t akar csökkenteni, az egyszerűen csak ostoba, mint a választói jelentős része is, akik szerint egy ÁFA csökkentés miatt olcsóbb lesz a könyv, disznóhús, lakás, stb. Semmi nem lett olcsóbb egy ÁFA csökkentés után. 3., Cinikus, pontosan tudja az 1-2. pontokat, de a hülyéknek ezt eladja a “népért” végzett küzdelemként.

Naooo
Olvasó
Naooo

Amelyik kereskedő nem csökkent, azt be kell záratni örökre.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Egyetértek, a legidiótább dolog ha az ÁFÁ-t csökkentik, mert csak annyit érnek el vele, hogy az árrése megnövekszik a kereskedőnek, amiből senki más nem részesül, többek közt a termelő sem, viszont az edóbevételekből biztos hiányozni fog………..

Naooo
Olvasó
Naooo

Mindenre hatósági árat kell hozni, a piac az élősködőknek kedvez csak.

tobbneju
Olvasó
tobbneju

Hatósági ár csak ott lehet hatékony, ahol nem lehet kikerülni a szolgáltatót fekete piaccal: áram, földgáz, távhő, víz, csatorna, telefon, internet, banki szolgáltatások, stb. Vagy nehéz kikerülni a szolgáltatót: tömegközlekedés. Mindenhol másutt a hatósági ár csak a feketepiac melegágya, amit az Állam nem fog látni és így adóbevétele sem lesz belőle. És a feketepiac meg még drágább lesz, mint egy egyébként szabályozatlan, nem hatósági áras piac, mert konspirálni kell, rejtőzködni kell, hatóságokat megvesztegetni, megjelenik a terepen az alvilág (maffiaszerű működés, plusz költségek) és néha le is buknak. A különböző tiltások (alkoholtilalmak, stb.) pontosan mutatják egy tiltással és árszabályozással járó állami tevékenység eredményét: senki által át nem látható tevékenység, hatalmas vagyonok képződnek, megjelenik a maffia és az alvilág az adott területen, mert ők végzik és védelmezik az adott tevékenységet. Ennek szép példája a 90-es évek a gázolajjal: az általunk preferált vevői körnek (mezőgazdasági gépek üzemeltető, stb.) kell támogatást adni és nem az árakkal játszani.

Naooo
Olvasó
Naooo

Áfát meg kell szüntetni, a feketepiaci árulókat meg kivégezni, probléma megoldva.

common man
Olvasó
common man

Azelőtt nem is volt áfa..

Naooo
Olvasó
Naooo

Azelőtt személyi juden adó se volt.

common man
Olvasó
common man

Aki ÁFA-t akar csökkenteni, az egyszerűen csak ostoba, mint a választói jelentős része

Mit lehet még csinálni az áfával és annak mik a hatásai szerinted? Lehet úgy hagyni ahogy van lehet csökkenteni vagy lehet növelni melyiket ajánlanád működő módszerként?

Most jutott eszembe egy biztos(nak tűnő) módszer: a mindenkori ÁFA mértékét egy véletlengenerátorral vagy lottóhúzással kéne meghatározni.(öndicséret de bevállalom mert nem is rossz ötlet)

Naooo
Olvasó
Naooo

Adókitalálóknak tudok jobb módszert, hatlövetű, egyik üres és megpörgetni.

tobbneju
Olvasó
tobbneju

Az a baj a magadfajtával, hogy nem hogy szövegkörnyezetből, de még egy mondatból is kiragad szöveget. Az eredeti mondat és szövegkörnyezet ugyanis a következő: “Aki ÁFA-t akar csökkenteni, az egyszerűen csak ostoba, mint a választói jelentős része is, akik szerint egy ÁFA csökkentés miatt olcsóbb lesz a könyv, disznóhús, lakás, stb. Semmi nem lett olcsóbb egy ÁFA csökkentés után. ” Te nem csak a szövegkörnyezetből vetted ki azt a fél mondatot, hanem még a saját mondatából is. Ilyen módon sajnos kételkednem kell abban is, hogy egyáltalán érted-e, hogy miről is írtam. De hogy te is megértsd: ha holnaptól az ÁFA megszűnik mindenre és mindenre 0% lesz, akkor sem fog csökkenni semminek az ára. A 27 % ÁFA-t a kereskedők megtartanák magunknak és mindent ugyanannyiért árulnának tovább. És ez neked – hacsak nem vagy kereskedő – nem jelentene semmiféle előnyt, nem érzékelnél semmiféle árcsökkenést. Ezért értelmetlen ez a tampon ÁFA csökkentési okoskodás is, amit ostoba vagy álságos módon a tampont vásárló nők érdekeként tüntetnek itt fel ostoba vagy álságos politikai pártok.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Hiába magyarázod neki, mert, hogy finoman fogalmazzak, “eddig sem ő volt a legélesebb kés a fiókban”…………De az is lehet, hogy csak tetteti a hülyét……(akkor meg jól csinálja:)

common man
Olvasó
common man

mert, hogy finoman fogalmazzak, “eddig sem ő volt a legélesebb kés a fiókban”

Ne gúnyolódj kérlek senki sem tehet arról,hogy minek született.Azelőtt sokat álmodtam arról,hogy kés vagyok még akár bugylibicska is lettem volna álmomban.De mit csináljak egyszerű kis penge vagyok…Ennek születtem.

tcrex
Olvasó
tcrex

az első kanyarig látod a pályát…az áfa egy teher a terméken…lehet, hogyha leveszed róla, lenyeli a kereskedő… de hosszú távon nem marad a terméken rajta a teher és a piac az idő haladtával újraárazással a helyére teszi az árakat

Reszet Elek
Újságíró

vagy nem

common man
Olvasó
common man

Tök komoly gyerekként nem tudod ,hogy a piac mindenható…

xcsakx
Olvasó
xcsakx

az áfa egy teher a terméken…lehet, hogyha leveszed róla, lenyeli a kereskedő…

Ami holtbiztos……

de hosszú távon nem marad a terméken rajta a teher

Dehogynem, sőt…..pontosan úgy fog emelkedni az áfa nélküli ára is, mint a többi, teherrel terhelt.
És a legfontosabbról egy szót sem ejtettél: hogy az áfa kvázi “biztos” bevétel az államnak, míg a csökkentése-eltörlése, biztos hiány és egy ilyen “akciónak” kétszeres a negatív hatása az államkasszára……..

és a piac az idő haladtával újraárazással a helyére teszi az árakat

Persze, magasabb egyensúlyi áron…….Gratulálok, még egy Einsetein…..
Mi van ma, telehold, hogy ennyire szaporodtok?

Naooo
Olvasó
Naooo

“olyan komolyabb újságok is felháborodtak a dolgon, mint a HVG és a 24.hu”

Hébervilággarázdaság és a 24.is, mint komolyabbak. Na ne vicceljünk már.

“A borotválkozási eszközök, kellékek árai sem éppen alacsonyak”

Nők többet borotválkoznak, csak nem a pofájuk, ráadásul buzidivat alapján sok faszi nem is borotválkozik.

common man
Olvasó
common man

Most akkor mi a tudomány jelenlegi álláspontja?(nem a gyártóké).Egy időben tele volt a sajtó azzal ,hogy tampont használni egyáltalán nem egészséges mert ott bent tartja azt aminek ki kellene jönnie.

common man
Olvasó
common man

Mikor még nem volt ez az afrikai sertéspestis mizéria szó volt arról is ,hogy a szegény gyerekek etetését a kilövött vaddisznókkal oldanák meg na akkor tiltakoztak a gecik, hivatkoztak csernobiltól kezdve mindenre..

Naooo
Olvasó
Naooo

Drogos cigánykülykek hol szegények.

common man
Olvasó
common man

Azok mert nem marad húsra ezért nem fejlődnek az agysejtjeik.

Taki
Olvasó

Egyébként is veszélyes, toxikus sokk szindrómát okozhat meg rákot, fertőzéseket, gombát, méhnyakeróziót, méhszájsebet.

common man
Olvasó
common man

Ha ez ilyen veszélyes akkor akik azt mondják ,hogy legyen kevesebb az áfa mert azáltal olcsóbb lesz a tampon elképzelhető ,hogy nem is jót akarnak a szegény nőknek( akik most a magas áfa miatt nem tudják megvenni a tampont) hanem egyenesen rosszat? Vagy ők is olvasták azt a kommentet ott fönt párral vagy annyira képzettek közgazdaságilag,hogy már eleve tudták , hogy az áfacsökkentés csak a kereskedők hasznát növeli tehát álságos módon jónak mutatván magukat s a kormányt gonosznak egyszerűen a tamponárusító lobbi parlamenti csicskásai?Le a kufárokkal éjjen a karácsony ki kell találom két napra a menüt.Egyik nap hal lesz.

schwarzwald
Olvasó
schwarzwald

Tényleg onnan kell elvenni, ahol ajvékolnak erő felett! Egy 4-6 órában foglalkoztatott svéd nő is 2-3X többet visz haza, mint a magyar átlag nyolc órában. A mi szerencsétlen négy órára bejelentett de 8-10-et keccsölgető, zsebbe vagy más módon pl lakhatás, “kárpótolt” szingli harmincas nőink meg csak pislognak. Nem is jut mindnek pénzes eltartó! Cégvezetői fizuval is kockázat egy ilyet felvállalni, átlagjövedelemmel nettó anyagi öngyilkosság. Nem a tampon a drága, hanem a nulla teljesítmény mellé elvárt idióta magas igények. Az átvert, anyagilag is megtépázott apákat ki segíti és ki támogatja? Ja! Ők nem számítanak, lehetőleg dögöljenek meg… Amíg ez az elfogadott nézet, addig nem vagyok hajlandó semmilyen szinten sem támogatni az ehhez hasonló aránytalanul és indokolatlanul megkülönböztető akciókat. Nevetséges bérekkel üldözik el lassan az utolsó szakembereket is. Funkcionális analfabétákat lassan már betanított melóra sem lehet majd befogni.

Gejza
Olvasó
Gejza

Ingyenességről ugyan nincs szó, de azért még mindig szépen diszkriminatív és premierbe az ember arcába tolva:

Remix retro disco
http://www.retrodisco.hu/

PÉNTEKI BELÉPŐJEGY ÁRAK:
HÖLGYEKNEK ÉJFÉLIG DÍJTALAN
UTÁNA 1000 FT.
URAKNAK 2000 FT.

SZOMBATI BELÉPŐJEGY ÁRAK:
HÖLGYEKNEK 1500 FT.
URAKNAK 3000 FT.

Somogyi József
Vendég
Somogyi József

Van már olyan diszkó ahol éjfélig a nőknek ingyenes a belépő.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

És ezen “diszkriminatív feltételek” ellenére is még mindig kevés a nő, ha még fizetniük is kéne, még fele sem lenne, csak a rondábbik fele, de a kanok úgy is kifizetnék a “szebbek” jegyét is:) Szóval semmivel nem lennének előrébb az üzemeltetők, csak épp jóval kevesebb lenne a bevételük…..
Ez amúgy színtiszta üzlet, így (is) több pénz jön be (összességében), ez a valóság……

Gejza
Olvasó
Gejza

“És ezen “diszkriminatív feltételek” ellenére is még mindig kevés a nő,”

Értem, csak itt nem ezt szerettem volna kiemelni.
De gondolom érted, hogy mi a problémám.
Egyáltalán nem érdekel, hogy mennyi nő van, engem az érdekel, hogy miért kell férfiként többet fizetnem ugyan azon szolgáltatásért.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Persze hogy értem, viszont te nem akarod tudomásul venni azt az objektív tényt, hogy a világ így működik és nincs rá semmi hatásod.

Gejza
Olvasó
Gejza

Azt miből vontad le, hogy én nem akarom tudomásul venni?
Muszáj hülyeségeket beszélned?

Leírtam, hogy ez szerintem probléma.
Az nem jelenti azt, hogy nem vettem tudomásul a dolgot.
Tetszik érteni, vagy adod a hülyét tovább?

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Az nem jelenti azt, hogy nem vettem tudomásul a dolgot.

A hisztin és a tüntin kivül nem sok “megoldás” maradt……..

common man
Olvasó
common man

Dehogy nincs:sírni búslakodni,berúgni,szarni az egészre,választáskor arra szavazni akit az úttörővezető bácsi javasol…

Marcell
Olvasó
Marcell

És a transzneműekre nem is gondolnak? Micsoda diszkrimináció!

Joe36
Olvasó
Joe36

Nem igaz. Ha a biznisz a (cion) izmus vagy is a (femin) izmus beindul nincs megállás. Azaz lesz ingyen tampon.
https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/magyarorszagon-mar-a-higienia-is-luxus-tobb-tizezer-fiatal-lanynak-meg-erre-sem-telik.1086709.html

Januárban újraindul a rászoruló nőket alapvető higiéniás termékekkel segítő adománygyűjtés. A #nemluxustaska kampány célja, hogy az úgynevezett menstruációs szegénységben élő nők számára olyan adománycsomagokat gyűjtsön, amelyek számukra nélkülözhetetlen eszközökből és intim higiéniás termékekből állnak. Az adományozók ezeket a termékeket egy általuk már nem használt női táskában juttatják el a budapesti és vidéki gyűjtőpontok valamelyikére, ahonnan azok a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével jutnak el a rászoruló nőkhöz. Az adománygyűjtés január 2-án veszi kezdetét

xcsakx
Olvasó
xcsakx

úgynevezett menstruációs szegénységben élő nők

Vagyis cigányok.
Szaporítsuk “jobban” , mint ahogy eddig tették, milyen “szép eredményre” vezetett a niggerek kezelése/etetése is Afrikában, jönnek, mint a sáskák……..

xcsakx
Olvasó
xcsakx

“A jó családi háttér átka”

Tudom, hogy pfúúúúúj, csajok&pasik , de azért időnként “lássuk meg a sok korpa közt a “gyöngyöt” is:

https://csajokespasik.blog.hu/2019/12/30/a_jo_csaladi_hatter_atka

xcsakx
Olvasó
xcsakx