George Herceg
71 megosztás

Akadjunk már le a láthatatlan munkáról!

Megszokta az ember, hogy a blogszféra demokratizmusa miatt mindenki oda hányhatja a legképtelenebb agymenéseit is a széles olvasóközönség elé. Már meg sem lepődünk. Viszont ha egy ökörség világméretűvé terebélyesedik, sőt még nemzetközi világnapja is lesz, akkor az valamivel aggasztóbb. Így van ez a “láthatatlan munkáról” szóló feminista sirámok esetében is.  Ha valaki esetleg nem tudja, hogy miről is van szó, az a KSH egyik online könyvéből tájékozódhat részletesen arról, hogy mit is kell a “láthatatlan munka” alatt érteni. Olyan érdekes elméletek is megjelennek benne például, minthogy a marxista megközelítés szerint a háztartás és az ott végzett munka egyenesen a kizsákmányolás eszköze. Szerencsére egyre többen felhívják a figyelmet rá, hogy a családok háztartási munkamegosztása egyrészt magánügy, másrészt Dr. Warren Farrell nyomán többen rávilágítottak arra is, hogy a férfiak által végzett otthoni munka sokszor a legláthatatlanabb, mert valahogy mindig sikerül azt egyszerű “figyelmességként” vagy hobbiként ábrázolni: például mindenféle nehezebb tárgyak pakolgatását, az otthonépítő barkácsolást, a családi autó karbantartását, és így tovább. Mintha attól, hogy figyelmesen illetve jókedvvel, szenvedéllyel végzik, már nem is értékteremtő munka volna. Ráadásul arról is szokás megfeledkezni, hogy a férfiak által főállásban végzett munkák sokszor sokkal megerőltetőbbek, fárasztóbbak, mint a nőpartnerük által a munkahelyen végzett munkák. Mégis vannak akik fantáziát látnak a téma állandó napirenden tartásában. Például a “Felszabtér” blogere a Láthatatlan Munka Világnapjának közeledtére tekintettel így fejtette ki véleményét.

A posztban igazán az verte ki nálam a biztosítékot, hogy fizetést követel a láthatatlan munkát végzők számára:

Mi lenne, ha egyszer az életben nem hálát adnának a fizetetlen és immár egyre inkább látható láthatatlan munkáért, hanem mondjuk fizetést?”

Nyilván ezt a fizetést az állam adná, az állampolgárok adóforintjaiból. Félreértés ne essék! Nem azt mondom, hogy ne becsüljük meg azokat, akik ápolják az öreg rokonaikat, a fogyatékos és beteg családtagjaikat, vagy akik önkéntes munkát végeznek szerte a világban. Nem is a hímsovinizmus mondatja velem, hogy helytelen forintosítani az ilyen tevékenységek értékét, mivel ezt a feladatot (állítólag) többségében nők végzik. Ellenkezőleg! Én támogatom, hogy a háztartási munkát úgy osszák meg a párok, hogy ne billenjen meg egyik oldal felé sem a mérleg. Persze nem mindig az 50-50% az igazságos, hiszen ez egy több változós egyenlet.

De itt jön egy nagy, DE!

A már most egocentrikus, önző, anyagias és egyben atomizált társadalmunkba milyen változást idézne elő, ha azt mondanánk, hogy a családért végzett bármilyen eddig ingyenes munka, mostantól, valamilyen egyenlet, számítás szerint forintosítható és ennek ellenértéke minden hó 5.-én megérkezik az azt végző családtag számlájára? Mi lesz, ha kivesszük a családok kezéből a saját életük menedzselését és majd az állam díjazza anya vagy apa gyerekgondozási, idős gondozási tevékenységét, vagy a kisebb-nagyobb közösségekben végzett munkáját? Jó lenne, ha végre megértenénk, hogy a családalapítás, a háztartásvezetés és a gyermekvállalás nem közfeladat. Bár a politikusaink szeretik annak feltüntetni, és az adózástól, a családi támogatásokon át a CSOK-ig bezárólag mindent megtesznek, hogy a közösségért, a nemzetért szaporodjanak az emberek, de ez attól még szigorúan magánügy. Ebből következik, hogy nem várható el érte díjazás. Végleg ki akarjuk csontozni a családnak, mint társadalmi egységnek a létezését? Így is bomlóban van. Ha még jobban lecsökkentjük kívülről a családtagok egymásrautaltságát és kohézióját, ha még több eszközt adunk az egyénnek, hogy csak összegekben gondolkodjon a saját őseivel és leszármazottjaival, valamint partnerével kapcsolatos feladatok elvégzésekor, akkor mi értelme lesz családot fenntartani? Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a valamilyen okból széthullott, diszfunkcionális és elszegényedett családokat ne támogassa az állam. Óvakodjunk azonban attól, hogy a család fizetett munkává és hivatássá váljon. Támogatom, hogy a nemek egyenlőbben vegyék ki a részüket a családdal és a háztartással kapcsolatos feladatokból, de pénznek, államnak nincs helye ebben a dologban. Aki pedig úgy érzi, hogy neki ezért pénz jár, az ne akarjon családban élni és főleg ne vállaljon gyereket.

Persze az idézett posztnak is az egyik végső konklúziója az, hogy megint a szegény nők:

„A patriarchális berendezkedésből kifolyólag a láthatatlan munka nagy részét a nők végzik el. Sokszor csak beletörődve a sorsukba, megadva magukat a vallásuk és társadalmuk által rájuk osztott szerepnek, sokszor pedig valóban önként és dalolva. Vagy azért, mert eszükbe sem jut, hogy lehetne másképp, vagy pedig azért, mert maguk is elhiszik, hogy nekik ennyivel többet kellene dolgozni. Hiszen ők nők vagy mik… akik a „legcsekélyebb ellentételezés” nélkül áldozzák fel magukat a férfiak vagy a családjuk oltárán. Ezért méltatják a nőket, ilyenek az igazi nők. Aki tehát az évente egyszeri hálálkodás helyett konkrét segítséget vagy egy egész rendszer átalakítását várja el, nem igazi nő, hiszen elvesztette a nőies lágyságát és önzetlenségét.”  

Erre azt tudom, mondani, hogy a sorsát mindenki maga választja. Ezt jól mutatja az egyedül, vagy gyermek nélkül élő nők magas száma. Nem beszélve azon nők számáról, akik egy modern gondolkodású, házias férfival élnek együtt. Nincs valós kényszer, ami miatt erre a sorsra lennének kárhoztatva a gyengébb nem tagjai. Viszont az árát sokszor meg kell fizetni, ez pedig az esetleges gyermektelenség és a magány. A végső kérdés az, hogy akik most hangosan elnyomást kiabálnak azokat valóban csak a családdal kapcsolatos feladatok elvégzése zavarja, vagy csak az, hogy nem kapnak érte pénzt?

Post Author: George Herceg

George Herceg
Amerika felfedezése után pontosan 484 évvel születtem meg a New Yorktól légvonalban 7043 km-re fekvő Budapesten. Apám tervezőként szennyvíztisztítókon dolgozott, míg Anyám Apámon, így 7 hónappal később egy februári napon egy szülészorvosnak sürgős esethez kellett sietnie. Kapcsolataim a nőkkel már ekkor megkezdődtek. Először Anyámmal érintkeztem, majd a nővéremet is megismertem aminek gyermekkoromra jelentős hatása volt. Felnövekedvén iskolákba és lányok után jártam. Később megtettem az első lépést a válás felé: megnősültem, ami után 5 évvel szabad lettem. Jelenleg a világegyetem két nagy kérdésével, az őskáosszal és a női lélek működésével foglalkozom.
f Facebook
71 megosztás


51
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
16 Egyéni hozzászólás
35 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
23 Hozzászólások szerzői
ReactorbnyOldm4nSomogyi JózsefAlter Ego Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
ulomenen
Olvasó

Fizetést a házimunkáért… mint egy cselédnek! Esetleg fizessünk a szexért is, mint egy prostituáltnak.
Hihetetlen, hogy a feministák mennyire lenézik a nőket!

Reszet Elek
Újságíró

Bízzuk rá az emberekre. Majd ők eldöntik a saját életükben ki mit csinál.
Amúgy én még a kakimat is csak azután húzom le, hogy az asszony fizetett érte. Így a patriarchális szarszaggal is elnyomom.

schwarzwald
Olvasó
schwarzwald

És akkor lennének megint önkéntes népi ellenőrök, akik megvizsgálnák, hogy tényleg el is végzi-e otthon Icuka a ráeső munkaegységet, vagy felveszi a gempát aztán csak döglik. Basszus, tényleg tudok olyanról, ahol az asszonyka cirka 20 év házasság után 2000 forintért vasalja az ingek darabját! Bár már érzi, hogy nem megy ez sokáig, a gyerekek már félig kiröppentek és készül már a 2 sz. házikó, apuci hamarosan lelép mint a szél… Nem is értem, én meg tudok ügyesen teregetni, nem is nagyon kell mit vasalnom. Őrület ez!

Gábor Farkas
Olvasó

Akkor laza cirka 20 év lakhatna után 180ezer + áfáért lakna a házban, mint albérlőtárs (feltéve ha én adnám a tetőt fölé). Azt akkor vita lezárva, hónap végén meg jön nekem 140-el, amennyit vasalni kell kb…

Marcell
Olvasó
Marcell

Szex után is kap egy tízezrest? Esetleg egy orálért elég neki ötezer? :)

Olajfalo
Olvasó
Olajfalo

Kellett nekik felülniük az emanci pacira….

Túl sok a médi azsé, a celebkurva meg a popribanc a tévékben, rádiókban meg az újságokban.

Kevés az egy négyzetmérföldre eső királyfi-vállalkozó futballisztánban, főleg itt a keleti végeken. Bár van, aki vállalkozik a királyság (ami itt csak kicsi lehet, még) megalapítására.

Így látják a sorozatokban, mert ezt mutatják nekik. Fruzsi lelépteti a párját, nem megy vele külföldre dolgozni, és öt perc múlva összetalálkozik egy régi ismerősével, Alfréddal, aki “menő gyermekorvos” a belvárosban, és sokat örökölt a szüleitől. Egyből kávézni mennek. Rögtön működik a kémia.

gpetersz
Olvasó
gpetersz

Nyílván fontos a napi politikai meggyőződésed is idekeverni.

Ez nem futballisztán, hanem Magyarország, a hazám. Ha nem tetszik, akkor lehet jobban csinálni, demokratikus választásokat nyerni, vagy lehet elhúzni.

Keleti végek? Azt a jó gyarmattartó krisztusát neki! Innen még van ám keletebb, ha elindulsz, találsz még (lakható!) országokat arrafelé is. Sőt, ha sokáig mész, újra ide jutsz, tudtad?

Persze le lehet nézni a “keleti végeket”, meg Magyarországot, ezt teszik nyugaton is, jó esetben xart sem tudnak róla, ahogy frankfurti, spanyol főnöknőmnél kiderült, aki márciusban megkérdezte anno, hogy “de ilyenkor arrafelé nagyon hideg van ugye”? Csak dolgozni kell velük és hamar foszlik a nyugati fény varázsa…

De lehet tévedek, de te még döngicsélsz ott…

Olajfalo
Olvasó
Olajfalo

Szia! Az akármilyen választásokról: Te is tudod, hogy ’33-ban választást nyerve került a vezető a hatalomba. Igen, Frankfurtban is. Milliók álltak mögötte.

Köszönöm, egyelőre még nem vagyok laposföld hívő.
Amúgy az egész Naprendszer egy nagy gyarmat, de nem Krisztus a gyarmattartó…

Az elmúlt 20 évben Magyarországon sokan a lábukkal szavaztak. Főleg a fiatalok. Mostanában meg azt szeretnék, hogy akik kalandvágyból otthon maradtak, azok a f@rkukkal szavazzanak, nemzzenek gyerekeket, CSOK-koljanak.

Szerinted a CSOK-kos hitelek mekkora része fog bedőlni, ha jön egy újabb gazdasági válság? Kiknek a kezébe fognak átvándorolni azok az ingatlanok?

Amúgy nem mindegy, hogy a kocsiban retro bólogató kutya, vagy korszerű ugatós feleség van. Az első hátul, a második meg elöl.

Nekem is voltak női főnökeim. De a keleti végekről. Szemrebbenés nélkül hazudtak a képembe és gátlástalanul tapostak, furkáltak, keverték a trutymót, ugrasztották egymásnak a munkatársakat. Mert tudták, hogy ahonnan jöttek, oda nincs visszaút.

Reactor
Újságíró

Nem, valóban, ez Orbánisztán. Mutyiország. Még futballban is a legalja vagyunk, Andorra szarrá vert bennünket. De az a sok stadion, az aztán baromira kell.
Lehet demokratikus választást nyerni, aha, csalással, ahogy a Fideszed tette gondolom. Vagy szerinted a 40 százalék egyenlő kétharmaddal? Ez valami újfajta fideszmatek?
Lehet, hogy nyugaton szart se tudnak Mutyiországról, azt viszont igen, hogy a saját országuk fényévekkel előz meg minket. Vess egy pillantást a GDP-listára: mindenki elhúzott mellettünk laza kettes tempóban. Románia is. Németországhoz képest mi kb. nem is létezünk. A gazdaságunk romokban, az ország már jó ideje az államcsőd szélén tántorog, piramisjátékok futnak szabadon az országban, mint anno Albániában, a pénzünk egy szar inflációs játékzseton, és uszkve 4 millió nincstelenünk van.
És akkor ez a te hazád. Légy büszke rá, amíg Szomália is meg nem előz bennünket.
De semmi gond, még valóra válhat az óhajod, miszerint el lehet húzni. Akinek volt esze és pénze, az már megtette. Akinek még nincs pénze, az is ezen dolgozik. Maradtok majd ti, fidesznyikek ebbe a lepusztult, szétrókázott romhalmazban, és ajvékolhatjátok a litániát, hogy Orbánisztán jobban teljesít, hülye a Soros, hülye az EU, hülye mindenki, csak ti vagytok normálisak. Hátha ettől hirtelen varázsütésre majd nyugati életszínvonal lesz.

Ijk
Olvasó
Ijk

Támogatom a feministak eme törekvését. Kérem az adóm 50%-nak átutalását a feleségemmel közös számlánkra az elvegzett hazimunkak fizetett juttatasakent. Hajlandók vagyunk rendszeres vizsgálatnak rendelkezésre állni, hogy ellenőrizzék a háztartási feladatokat a feleségem hiánytalanul elvegezte.

zgy001
Olvasó
zgy001

Kalman
Újságíró

Pontosan ennek a folyamatnak a logikus következő lépése volna a láthatatlan munka állami finanszírozása. Nem véletlen, hogy ugyanaz a réteg áll emögött a támadás mögött is, mint akik a cári családot kivégeztették.

A manoszféra mémje, hogy valójában ma már az állam a nők férje, még tovább erősödne, méginkább valósággá válna.

Ha belegondoltok, pont a fordítottja volna logikus: ha bárki a feleségemnek pénzt próbálna adni a beleegyezésem nélkül, az megvesztegetésnek minősülne, hiszen az én családomról nekem kell gondoskodnom. Ugyanúgy, ahogy a cukrosbácsinak sem engedjük meg, hogy a gyermekünknek finomságokat adjon, ugyanúgy az asszonyunkat se próbálja senki pénzzel kitömni!

zgy001
Olvasó
zgy001

tobbneju
Olvasó
tobbneju

A “láthatatlan munka” egyetlen üzenete ebben az országban a következő: az a házaspár, akiknek lett 3 gyereke, az akkor is kaphatna 10 milliót (CSOK összege 3 gyereknél) ha egyébként nem kíván építkezni/új lakást venni/hátrányos helyzetű faluba költözni. Persze ha egyébként megfelelnek a CSOK elég szigorú feltételeinek, nem cigánynak adnám én sem. Mert ez az “építkezz/vegyél/vásárolj minden áron ingatlant, mert akkor kapsz pénzt” egy lassan néptelenedő országban már a vicc kategóriája. Minek? A legtöbb örököl vagy együtt tud élni a szüleivel. Minek építkezzen/vegyen? A 3 gyerek nevelésével járó “láthatatlan munka” ellentételezésére ez pontosan alkalmas. Ahol meg nincs gyerek és a nő sajnál főzni a férjére, az meg ne éljen együtt azzal az emberrel és rendeljen pizzát, akkor nem kell senkire dolgoznia otthon, még magára sem.

Kalman
Újságíró

Szerintem az ingatlanvásároltatásnak az is az értelme, hogy a 3 gyerek ne földönfutóként kezdje majd az életét: gondold el, akinek 3 van, az ha csak megőrzi az örökségét, akkor a gyerekei már kicsit szegényebbek lesznek! Ezért a háromgyerekeseknek az örökség megőrzése _mellett_ egy gyereknyi vagyont létre is kell hozniuk.
Nem teljesen hülyeség ez.

Emil Bácsi
Olvasó
Emil Bácsi

Szívemből szólt a cikk. Ezt a mondatot mintha rólam írta volna a szerző:

többen rávilágítottak arra is, hogy a férfiak által végzett otthoni munka sokszor a legláthatatlanabb, mert valahogy mindig sikerül azt egyszerű “figyelmességként” vagy hobbiként ábrázolni: például mindenféle nehezebb tárgyak pakolgatását, az otthonépítő barkácsolást, a családi autó karbantartását,

Amikor a válásomat készítettük elő, megengedtem a jövendőbeli ex-feleségemnek, hogy tarthat “panasznapot”, vagyis elmondhatta nekem szemtől szembe, milyen problémái voltak velem. Az egyik vádpont az volt, hogy “te sose csináltál semmit otthon”.

Azon kívül, hogy én szereltem föl az összes lámpát (nagyon vidám dolog a beton-mennyezetet ütvefúrógéppel megdolgozni), én szereltem össze a bútorokat, raktam föl a függönyrudakat, installáltam a naccságos asszony számítógépét, és még számtalan egyéb apróságot, nos, azon kívül tényleg nem csináltam semmit. Ezek meg nem számítanak. Láthatatlan munka volt.

Uraim, ha valaki tudja, melyik hivatalhoz kell folyamodni ahhoz, hogy a fenti láthatatlan munkák látható ellenértékét megkapjam, legyen szíves, ossza meg az információt. Alig várom, hogy kitölthessem a formanyomtatványt :-)

Kalman
Újságíró

> Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a valamilyen okból széthullott, diszfunkcionális és elszegényedett családokat ne támogassa az állam.

Én pedig mindenfajta támogatást megszüntetnék szépen lassan. Sőt, az államilag finanszírozott és kötelező iskolákat is!

Ha belegondolunk, ezeknek az a hatása, hogy azok is életben maradnak, akik képtelenek lennének maguk gondoskodni a gyerekeikről, illetve akik nem tanítják/taníttatják a gyerekeiket. Ettől a kontraszelekciótól csak generációról generációra életképtelenebbekké válunk. Aztán ha jön valami baj, és az állam összeomlik, a sok életképtelen ember csak pislog mint hal a szatyorban.

zgy001
Olvasó
zgy001

Marcell
Olvasó
Marcell

A gyakorlatban ez úgy működött, hogy a legkegyetlenebb, legvakmerőbb terroristák kerültek felülre, és csináltak új államot. Ahol aztán a sok büszke proletár jobbágysorban élt, az állam mondta meg neki hol lakhat, hol kell dolgoznia stb.

zgy001
Olvasó
zgy001

Naooo
Olvasó
Naooo

Lásd kipakapzsitalizmus.

zgy001
Olvasó
zgy001

Naooo
Olvasó
Naooo

A kapitalizmus és a szocializmus egy és ugyanazon zsidónak a két különböző módszere a kifosztásra.

Hunn
Újságíró

A N(J)ew World Order egyik alapvető célkitűzése, hogy minden emberi kapcsolatot szimpla tranzakcióvá redukáljon. Erre a hozzáállásra a nők különösen kaphatóak. Mindennapos példa, hogy a nők férfiakat élő ATM-nek nézik (lásd: prostitúció, aranyásók, stb…).

A feminizmus “nőelnyomásként” tálalja azzal az egyetlen férfival való kapcsolatot, akit egy felnőtt nő esetén – a nő apukáján és anyukáján kívül – egyedül érdekel, hogy az illető nő él-e, hal-e, hogy mi van vele: vagyis a férjével való kapcsolatát. És “láthatatlan munkaként” azt, amit érte és a közös gyermekeikért tesz… Ezek elmebetegek.

Ha már itt tartunk, házasság esetén ne tekintsük mondjuk a baszást is szexmunkának, azért nem akarnának esetleg felszámolni menetenként tízezer forintot a feleségek? Az anyjuk picsáját. Ha majd megházasdodom, akkor férjként én is kérem ám majd a lóvét, amivel ezek szerint a világ nőnemű része tartozik nekem, ha otthon “láthatatlan munkával” elvégzem a házimunka felét, és punktum.

Ennek nem lesz jó vége. Eljött a Patriarchátus bevezetésének ideje.

Ijk
Olvasó
Ijk

Aki ezt a baromságot kitalálta fogalma sincs hogy megy egy házasság. Minden kiadás közös, innentől kezdve értelmetlen kasszán belül felcímkézni a pénzt.
Persze nyilvánvaló hogy ez egy újabb támadás a házasságok ellen, és mindig a leggyengébb bástya felől lehet ostromolni, a nők manipulálhatók. És ezzel csak a feszültséget lehet növelni.

Oldm4n
Olvasó
Oldm4n

Nem igaz, a világ összes elköltött pénzének a 80%-át nők költik el.

Gábor Farkas
Olvasó

“Persze nem mindig az 50-50% az igazságos, hiszen ez egy több változós egyenlet.”
Azért megnézném én ennek az embernek az arcán, ha arányt akar és igazságot, hogy csináljuk.
én (a férfi):
– behúzok 1,5-2M/hó fizetést,
– fizetem az összes hóbelebancot
– adok házat/lakást, luxus, kiszámítható körülményeket kb
– utaztatást megoldom
– teszek le jövőképet
– leveszem a házimunka szerepét (robotporszívó, fünyíró ez az)
– kidolgozott test, rendes étrend, sportolás
– nincs drog
– értelmes értékrend, családcentrikus, stb…
ő (nő):
– nem elég a fizetésed, több kell, mert a Józsinak több van (heee?)
– mennyire rossz, mert nem lehet elmenni 2 hetente nyaralgatni (ezek után nem is kell…)
– nem igaz, hogy 50%-50% a megosztás, mert én elapból elvisellek, meg “unatkozom” melletted. (köszi akkor nem kell)
– egy igazi férfinek nem kell sportólni, ő alapból jól néz ki… (keress olyat)
– másnak is bejött az élet, mert hozzáment egy herceghez (sok sikert)

Nah ebből lett a válás, én happy, ő nem heppy :( szegényke, úgy tudom sajnálni ezeket…
Hogy is van ez a láthatatlan munka? Ha én megcsinálom a házimunkát (tételezzük fel nem pénzkeresettel, hanem kézzel), akkor ő keressen pénzt addig. Mit diktál a a józanész? Ha én több pénzt tudok keresni, akkor én keresem, mert kell, ebből élünk. Ha én jobban tudok rendet csinálni (mert ahogy a férfi csinálja az nem jó ugye?), mert koszba nem élünk, akkor csinálom. De akkor ő biztosítsa az ezmiatt kiesett javakat. Nah és itt kezd büdös lenni. Az átlag nő nem akar biztosítani semmit, csak elvár. De ebből a folyamatos kettősmércés agyrémből szerintem sok embernek elege van már. Milyen 50%-ról beszél a blogon az az majomember? Egy kezemen megtudom számolni hány olyan nő van (25-35 között) aki képes egy rántottát megcsinálni önszántából csak azért mert szeret valakit… Nem a tudáson van a hangsúly, hanem minek csináljam, majd a másiknak nem kell. Akkor a férfinek miért kell? Nem kell.
A blogon az az ember meg egyszerűen beteg.

tomgal
Olvasó
tomgal

Szerinted hány férfi húz be 1,5-2 M/hó fizetést ? Mennyire van a nagy tömegekre nézve ennek példaértéke ? ( függetlenül attól , hogy saját esetedben igazad van ). Tisztában vagy vele, hogy a háztartások túlnyomó többségének szüksége van két keresetre ? Ráadásul ekkora havi jövedelemmel egy bejárónő is bőven belefér és senkinek nem kell házimunkát végezni. Az asszony nem ezért lépett le. A majomember átlag háztartásokból indult ki.
Természetesen a háztartási munkáért való fizetést én is egy baromi marhaságnak tartom.

Gábor Farkas
Olvasó

Ha a férfi behúz 3-4k/hót, a nő meg még rátesz egy lapáttal, hogy a férfi csinálja meg otthon még a házimunkát is, akkor az nagyon nem fer. Mert a nő lazán rámondja ugyanazt mint a 2M/hó-s fizetésre is, nem elég, nem csinálsz semmit. A saját példám meg azért írtam ki, mert nézzétek meg, tök mind1 milyenek a bevételi számok, a nőknek nem elég semmi, folyamatosan darál. Ha meg kiosztasz 2 nevelő sallert, vagy elküldöd, akkor meg jön a jogvédő állatkamara. A felelősség alól kibújnak akkor is, ha 100ezret keresel, akkor is ha egy nullával többet. Úgyanúgy nem fog megcsinálni 1 rántottát, sem odébb tenni a szennyest. Erről jut eszembe, nálam is voltak olyanok, hogy beletette a mosógépbe a ruháit, gondolván nekem úgy is mosnom kell előbb utóbb akkor majd kimosom az övét is. (Nekem nincs millió göncöm), azt ha rászóltál a pofátlanság miatt, még neki állt feljebb. Több ismerősnél láttam már hasonló pofátlanságokat. A példám meg tényeg azért volt, hogy tök mind1 a pénz, ez a mai felfogású (nekem jár ingyen mert csak jár mert nő vagyok) ide vezet.

tomgal
Olvasó
tomgal

Én mondtam , hogy a saját szemszögödből igazad van. ( egyébként még a 3-4 kiló is átlag felett van). Ezek szerint elkényeztetett királylányok fordultak csak meg nálad. Én láttam, hogy anyám kétműszakban lehúzott 40 évet, itthon és a munkahelyén. A menyasszonyom a házi munka 2/3-át elvégzi, pedig nehezebb a melója . Azt az egy harmadot meg nincs pofám rányomni , hiába én keresek többet. Tartson manginának aki akar, de nem fogom elnézni játék, TV , stb közben, hogy ő mint a güzü gányol, miközben én ” pihenek”. Én nem házirabszolgát akarok. Ugyan már, az a kis bevásárlás, porszívózás, szemét levitel, mosogatógép berakás nem a világ ! Egyébként normálisan működő pároknál ez sosem kérdés. Ahol ez gond, más problémák is vannak.

Gábor Farkas
Olvasó

Igazat adok neked. Volt jópár kapcsolatom, ismerkedésem a válásom óta, s 90%-ba ilyenekbe futottam bele, ami nem feltétlen jelenti hogy ez az általános, de sok helyen látom, hogy bizony ebbe beletörődnek a férfiak, mert a nő viszi az összegürizett vagyont, vagy épp sakkban tartja, hogy akkor megy máshoz… Én sem ezt láttam anno szüleimtől, anyám végezte a házimunka 90%-át, apám volt sokáig az egyedüli pénzkereső, ő vásárolt be, stb.. szimbiózis volt, sosem volt ebből baj. Mostani párom minden szó nélkül megcsinálja a házimunkát, nem akar “direkt” kitolni a másikkal, nem azt nézi, hogyan tudna vmi alól kibújni, stb… Én sosem mondom neki semmire h nem. Igaz nincsenek nagy elvárások, de mindig van meglepi, ajándék, szórakozás, és sosem téma a pénz, sem az h miért nem én, vagy miért nem ő csinálja ezt. Sok nő nem így van ám ezzel. Itt szr a férfi, unalmas az élet, lelépek, azt válok. Ez a trendi. 40évesen meg depressziósak lesznek, mikor a tinderen a kutyának nem kellenek (ezzel a felfogással) már majd, hisz csak húsáru java részük ezek szerint. Lehet én fogtam ki csak rosszakat, de ezek elég rosszak voltak. Ahogy te is mondod, az h megfogni a szemetet, levinni nem nagy dolog. De mikor valaki azt nézi, hogy te mikor fogod meg, te mikor mosol, te mikor kapsz fizetést, mit csinálsz, úgy h közbe ő azért nem mert te nem nah az már bunkóság és gyökérség,mindemellett egy olcsó kifogás, s mint tudjuk a mai lányoknak csak igényei vannak (általában). Ritkaság kincs, megbecsülendő.

tomgal
Olvasó
tomgal

Az ilyen ” nem koszolom be a kis kacsóimat” mindig a másikra váró parazitákat, ki kell rúgni a picsába, az első jelre. Együttélésre csak normális, minimum munkamegosztásban gondolkodó nőt szabad választani.

hunbagira
Újságíró
SerialSlut
Olvasó
SerialSlut

Ha már tények: a finnek amúgy, olvasd már el a cikket is, ne csak a címet. :)

tomgal
Olvasó
tomgal

Öö, az ,hogy a legkevesebben vannak, azt jelenti, legrosszabbak? Azt szeretnénk, hogy többen legyenek ? ( kvóták, kedvezmények az egyetemeken stb).

SerialSlut
Olvasó
SerialSlut

De kéne ennek a párja, tehát hogy hány tudóst ad Magyarország a többi államhoz képest az EU-ban, én azt hirtelenjében most nem találtam. Ha ők is a legrosszabbak, akkor talán az oktatással vannak súlyos problémák.

hunbagira
Újságíró

Vagy a felfogásotokkal, inkább.:P Hogy szerezzünk egy diplomát (amit lehetőleg ingyen adnak, hogy villoghassunk) illetve ha elmúlik a szépség akkor erre hivatkozva, hisztizzünk kvótáért.

SerialSlut
Olvasó
SerialSlut

Leszokhatnál már erről a T/2-ről. Ha nő csinálja, elek rögtön visít. :)

hunbagira
Újságíró

Igen, biztosan – “ferfihangosként”- a kvótákban hiszek. Nem abban a legrosszabbak, hogy valóságban mennyire veszik komolyan az álszent szövegeiket az egyenlőségről, ismét.

Ijk
Olvasó
Ijk

Korlátozni kell a bölcsész, szociológia és egyéb humán szakok létszámát, akkor majd több nő kényszerül mérnöki pályára. Ugyanis érdekes ellentmondás hogy már a nők aránya magasabb a felsőoktatásban, ennek ellenére ez az eredmény.

hunbagira
Újságíró

A nőknek a diploma alapvetően egy cicoma, ennyi. Erre jöttek rá az oktatás biznyicben utazók. (amúgy az ilyen-olyan “menedzser” szakok népszerűbbek, amit a pesti köznyelv ribanc/prosti melegedőknek nevez. Való igaz, hogy az ibs/bbs/ávf/bgf/metropolitanon a kis picsáknak nem kell bemutató gólyabált rendezni, mert mar régen ismerik egymast a éjszakai pillangóskodásból)

Naooo
Olvasó
Naooo

Nem korlátozni, megszüntetni.

Somogyi József
Vendég
Somogyi József

Jajj de jól hangzik de itt azért ne álljunk meg :) https://www.youtube.com/watch?v=Z4rBDUJTnNU&t=28s

tobbneju
Olvasó
tobbneju

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200210/a-nok-utan-a-ferfiaknak-is-johet-a-korkedvezmenyes-nyugdij-415311 Idézet a cikkből: “A férfiak súlyos sérelmeket szenvedtek az egészségügyi (2011) és a szociális (2015) ellátó rendszereket gyökerestől felforgató átalakítások következtében.” És ez nem a ferfihang.hun jelent meg. Dugják fel ezek magunknak a “láthatatlan munkájukat”. A cikk korrekten fogalmaz, de összefoglalom a lényeget a magam inkorrekt módján: ha férfi vagy, akkor inkább dögölj meg mielőbb, de az Államtól ne számíts lófaszra se. Vénasszonyok diktatúrája már ez az egész Fidesz-NER szarakodás.

tobbneju
Olvasó
tobbneju

A gond ott van, hogy a probléma azért általános. Nem csak egy nőtől nem várhatsz már el semmit, hanem a saját gyerekeidtől/anyádtól/testvéredtől sem. Teljes a káosz minden téren, senki nem merne felállítani ma már egy zsinórmértéket, hogy mi az, amiben pl. illik segíteni és a segítség visszautasítása felér egy sértéssel. Megsértődhetsz, ha az anyád nem hajlandó vigyázni a gyerekre egy este, amikor te elmennél otthonról az asszonnyal? Megsértődhetsz, ha a testvéred nem hajlandó neked segíteni a költözésben? Megsértődhetsz, ha a felnőtt gyereked nem hajlandó neked segíteni pl. tűzifa/építőanyag utcáról való berakodásában? Lassan már semmin nem lehet megsértődni és marad “egymás társaságának élvezete”, ami egy nő esetében leginkább csak a baszást jelenti. Rokonok esetén meg max. néha egy-egy közös zabálást valami névnap/születésnap/karácsony tengelyen. A probléma szerintem súlyosabb a feministák “fizetség nélkül meg sem mozdulok egy férfinak” szájtépésénél.

csakafoci
Olvasó
csakafoci

Én csak annyit tennék hozzá a kérdéshez, hogy tegye fel az az elvált férfi a kezét aki miután szétmentek, nem lett felhívva minden szír-szarért, hogy segítsen. Miután szétmentünk, hol az eldugult csatornáért, hogy a rossz ablakért, hol azért mert elment a net, hol egy vacak izzócseréért, hol azért mert nem tudta hol kell leolvasni a vízórát stb. mentem vissza. Nem a feleségem, hanem a gyerek miatt tettem meg, eltelt három év, de havonta egyszer még ma is rám van csörögve, hogy segítsek. Érdekes módon fordítva ez még nem fordult elő, és gyanítom kb. ez lehet az általános. Na mégis kinek a láthatatlan munkájára van nagyobb szükség?

Alter Ego
Szerkesztő

Kíváncsi vagyok, hány jelentkező lesz. :D

Az a férfi, aki mégis valaha felhívta az exét bármilyen problémával, az biztosan nem olvasta az “Agglegénytippek” című cikksorozatot a Férfihangon:

https://www.ferfihang.hu/?s=aggleg%C3%A9nytippek

SerialSlut
Olvasó
SerialSlut

Az enyém a közös kutyánkkal kapcsolatban hívott fel többször (mármint segítségért), a barátnőimet meg gyerekügyekben szokták hívogatni az exek, de nehéz lesz itt, mert pasi nem fogja felvállalni, nő meg nincs rajtam kívül. :)

bny
Olvasó
bny

A cikkben hivatkozott bejegyzés írója fizetést vár el a házimunkáért – mivel a nők ezt szolgaságként, munkaként élik meg (szerinte). Legalábbis ő biztosan így éli meg. Számomra ennek az az üzenete, hogy nem szereti a párját (már ha van neki). Ha szeretné, szívesen gondoskodna róla, de legalábbis a gondoskodásért nem várna el fizetést. Ma már egyébként sem nagy dolog rendben tartani egy háztartást – mosógép, mosogatógép, robotporszívó… Szóval mielőtt mi nők hasra esnénk saját nagyszerűségünktől, el kéne gondolkodnunk ezeken. Miért élem meg a házimunkát rabszolga munkaként? Miért erőszakoskodom azért, hogy a férfi is ugyanannyira vegye ki a részét a házimunkából? Én miért nem vagyok hálás azért, amit ő tesz a ház körül (fűnyírás, bütykölés, szerelés stb.)?

Egyébként az a nő aki nem végzi el ezeket a feladatokat, mit tesz bele a kapcsolatba? Mert gondolom szex az nincs, csak néha néha egy szánalom szopás maximum. Tehát a gondoskodást és a pinát is kivehetjük az egyenletből. Akkor mi marad? A csodás személyisége? A kedvessége? Soha nem találkoztam még kedves feministával.

Kommentár nélkül: https://twitter.com/TheTodayShow/status/1225146029537931264

SerialSlut
Olvasó
SerialSlut

Nekem csak az a furcsa, hogy ezt a kérdést sosem fordítjuk meg. Az anya kint, apa bent teszi a dolgát vidéken vagy családi ház esetében nagyon jól működik, de mi a helyzet a társasházi léttel, ahol a “kint” nem létezik, tehát gyakorlatilag megszűnik a férfi házimunka? Az a férfi akkor hogy gondoskodik, mit csinál? Ha én végignézek a lakáson, belegondolok, mi férfimunkára van benne szükség, hát úgy félévente egy égőkicserélésre esetleg. Szóval városban, társasházban abszolút jogos igény az, hogy jobb híján a klasszikus háztartási munkákon osztozzanak a felek abban az esetben, ha mindenki dolgozik.
Ez nem a gondoskodás vagy a szeretet hiányáról szól, hanem el tudom képzelni, hogy eljön az a pont, amikor észreveszed, hogy csak te vagy aktív, te adsz, a másik meg szétteszi a kezét, tehát éppenséggel épp a partnerből hiányzik a szeretet és a gondoskodás vágya.
Ez pedig még mindig nem arról szól, hogy patikamérlegen kellene mérni, ki mennyit rak bele, hanem csak arról, hogy legyen egy egyensúly, mindenki ad és kap, senkinek sincs hiány- vagy kihasználtság-érzete.
A feministák csak az ilyeneket látják, a vidéken vagy úgy általában családi házban létezők munkamegosztását egyszerűen nem veszik figyelembe. Az antifeministák pedig a városi életstílust nem akarják érteni, ahol már nincs klasszikus férfimunka, esetleg időszakosan egy felújításkor vagy egy új polc felszerelésekor, de azért az ilyesmiről nem mondhatjuk, hogy napi feladat egy lakásban. :)
Az pedig természetesen igaz, hogy ma már a házimunka sem összehasonlítható azzal, amit öreganyáink csináltak, egy-két óra alatt megvan, dolgoznak helyettünk a gépek, egy-két feladat maradt csak, amihez ember kell, mint pl. a portörlés vagy kimosni a kádat. :) Nálunk a kezdetektől volt egy megállapodás arról, hogy ilyen piszlicsáré dolgokon nem veszünk össze, hogy ki vigye le a szemetet, mert nem éri meg, szóval nincs méregetés sem, annyi fontosabb dolog van az életben. (Ez persze nem jelenti, hogy rosszabb napokon nem szólunk be egymásnak, de azt nem érdemes véresen komolyan venni.)

tomgal
Olvasó
tomgal

Van benne ráció. Valóban más vidéken, vagy családi ház esetében, pláne mezőgazdadági, állattartási . tevékenységet is folytatva. Mint már írtam, a menyasszonyom elvégzi a házi munka kétharmadát. A másik harmad, meg nem egy nagy fáradtság , ráadásul több közös időnk marad.