Toplak Zoltán
34 megosztás

Kapcsolati erőszak 3. rész – A férfiak nézőpontjából, dr Warren Farrell nyomán

Jelen írás dr Warren Farrell: Miért nem értik a nők, amit a férfiak nem mondanak ki, avagy ki védi meg a férfiakat? c. könyve alapján íródott. (Kossuth, 2012) Az adatok amerikaiak, de elgondolkodtatók hazánkra vetítve is, hiszen azonos kultúrkörhöz tartozunk. (Keresztény alapú, liberális befolyás alatt álló demokrácia.)

Hogyan is bántalmazzák egymást a férjek és a feleségek?

Mi is történik pontosan a bántalmazások során? Warren Farrell a Konfliktus eljárásmód skála felújított verziója alapján dolgozott, a súlyos erőszak alatt a skála 4-es és 9-es pontja közé eső eseteket érti.

A bántalmazás típusa Férj a feleség ellen Feleség a férj ellen
1. Hozzávág valamit 4,1 % 7,4 %
2. Eltaszítja, megragadja, megrázza 10,4 % 10,9 %
3. Megpofozza 2,6 % 3,8 %
4. Megrúgja, megharapja, megüti ököllel 1,3 % 3,4 %
5. Megüti, vagy megpróbálja megütni egy tárggyal 1,6 % 2,8 %
6. Összeveri 0,8 % 0,6 %
7. Fojtogatja 0,8 % 0,6 %
8. Késsel vagy fegyverrel fenyegeti 0,4 % 0,7%
9. Kést vagy fegyvert használ 0,2 % 0,1 %

Esetek száma: 1970

Forrás: National Alcohol and Family Violence Survey, 1992, amit országos reprezentatív példán végeztek, 1970 ember részvételével, (négyszeres spanyol ajkú részvétellel, amit ennek megfelelően súlyoztak). A kutatást dr Glenda Kaufman Kantor, a Family Research Lab (University of New Hampshire) munkatársa végezte. Az adatokat dr Jana L. Jasinski (New Hampshire, Family Research Laboratory) bocsátotta rendelkezésemre (a szerzőnek) 1996.07.08 – án

A nem egyetemi hallgató párokat nézzük a főbb tanulmányok hasonló eredményeket mutatnak, mint a fenti. Ezek a nők még gyakrabban kezdeményeznek (ötször annyian, mint a férfiak) súlyos erőszakot.

 Ha többet ütik a férfiakat, miért nem jelentik ezt a rendőrségen?

Tény: A férfiak leginkább csak akkor jelentik a rendőrségen a bántalmazást, ha az asszony megpróbálta megölni őket.

Tény: A Szerelem nagyban c. film Tom Berengerrel. A filmben egy nő püföli Tomot, Egy erős rúgástól hátratántorodik, de a válasza inkább elégedett: “Ejha! Ez az első alkalom, hogy megérintettél.”

product_2917.jpg

Egy férfi azért fél bejelenteni a rendőrségen az erőszakot, mert fél, hogy nevetségessé válik.

Számos olyan hirdetés is van, melyek nevetségesnek, vidámnak mutatják be a férfiak által elszenvedett bántalmazást (ld. lágyékon rúgott férfiak).

Miért van ez így? Tom Berenger miért mutatja magát elégedettnek, miközben a szeretett nő veri, és miért vicces, ha lágyékon rúgnak egy férfit? Ha nőkkel történne mindez, azt miért találnánk felháborítónak?

Mert szeretjük, ha a gyengébb kerekedik felül, mindez előhívja a férfiakkal szembeni haragot, és a legfontosabb: a férfiak megtanulták, hogy a kihasználtságot szeretetként értelmezzék. Ha valaki sportsztár akar lenni, meg kell tanulnia elviselni a szekálásokat, ugratásokat, megaláztatásokat és a fájdalmat. A fizikailag sérült férfi “hős”, míg a nő “áldozat”.

A férfiak “tanult tehetetlenség” szindrómája

A férfiak gyengesége az erejük álarca

A nők ereje a gyengeségük álarca

Sok férfi azért nem jelenti be az őt ért erőszakot, mert úgy hiszi, hogy a  “magánélete problémáit az embernek magának kell megoldania”. A szennyes kiteregetését a magánélet szentségének meggyalázásaként értékelik. Úgy vélik, a kemény fickók – és melyik férfi nem akarja kemény fickónak érezni magát – bírják a gyűrődést.

Mind a férfiak mind a nők úgy érzik, rajtuk múlnak a dolgok, azt mondják, nekik kell valamit másként tenniük. Aztán a nők ezután a rendőrséghez fordulnak, a férfiak pedig nem.

Egy férfi azért sem fordul a rendőrséghez, mert nem akar a környék Nyúl Bélája lenni. Egy megvert férfi tudja, hogy nincsen számára menedék, mert senki sem hiszi el, hogy ilyen, hogy “megvert férfi” létezik. 

A nők tudják, hogy mikor tehetetlenek – a férfiak nem ismerték még ezt fel. A nők problémái jó úton vannak a megoldás felé, míg a férfiakét még csak fel sem ismerték.

Átélik a férfiak a “megvert férfi szindrómát”?

A feminizmus feltárta, hogy a nők miért maradnak benne egy bántalmazó kapcsolatban – gazdasági és önértékelési problémákkal küzdenek, illetve félnek a férfi bosszújától.

A férfiaknál ez másképp van:

a férfi tudja, hogy a felesége a gyerekeket is bántalmazni fogja, és ha ő elmegy, a gyerekek ott lesznek védelem nélkül.

– a férfi tudja, hogy ha elveszíti a feleségét, szeretetet már csak a gyerekeitől kaphat.

– végül, ha a férfi elmegy a feleségé lesznek a gyerekek és a ház is. A ház azért vonzóbb, mint egy albérlet.

Ha mindehhez hozzáadjuk a tehetetlenséget a segítségkéréshez máris ott áll a “bántalmazott férfi szindróma” előttünk.

Post Author: Toplak Zoltán

Toplak Zoltán
Lassan ötvenes, kétgyermekes apuka vagyok. Nagyon fontos nekem a férfimozgalmi tevékenység és a keresztény hit. Egy férfiközösség szervezője vagyok, igyekszünk megélni és kivinni a világba egészséges férfiszellemet. Személyes tapasztalatom az, hogy ez sok küzdelemmel és mély fájdalommal jár. De a végeredmény magáért beszél - megéri. ;-) eposzegy@gmail.com - on személyesen el lehet érni. Kommenteket ritkán olvasok.
f Facebook
34 megosztás


10
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
3 Egyéni hozzászólás
7 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
7 Hozzászólások szerzői
gpetersztomgalaliasBaltoncs004 Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
schwarzwald
Olvasó
schwarzwald

A lelki erőszakot mint fenyegetéseket, különböző gyötréseket sem kell kihagyni. Ezek is mind vitaminok a férfilélek számára.

Reszet Elek
Újságíró

inkább toxinok

gpetersz
Olvasó
gpetersz

Én hallani véltem a szarkazmust a kommentben…

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Ennek a fickónak is az a baja, hogy női/feminista narratívával szeretne “küzdeni” a “férfijogokért”/a feminizmus ellen (ami önmagában is gáz), csak épp a “másik oldal szemszögéből” próbál “rávilágítani”……..időnként hamisan és kontraproduktívan…….nem véletlen, hogy feministaként kezdte, ahogy az sem, hogy “megtért” de a narratívát nem tudta levetkőzni……. és inkább “fáradt”/”fásult”, mint férfias………….

Egy férfi azért fél bejelenteni a rendőrségen az erőszakot, mert fél, hogy nevetségessé válik.

Igen, nevetségessé is válik, pontosan úgy, mintha egy gyerek ellen tenne panaszt ……

Számos olyan hirdetés is van, melyek nevetségesnek, vidámnak mutatják be a férfiak által elszenvedett bántalmazást (ld. lágyékon rúgott férfiak).

Ne sunnyogj, csak akkor nevetséges, ha nő, vagy gyerek rúgta tökön az illetőt, mint pl. a “Reszkessetek betörők” c. filmben…..

Miért van ez így? Tom Berenger miért mutatja magát elégedettnek, miközben a szeretett nő veri

,

Mert a “szeretett nőnek nem közömbös”, mert ha az lenne, akkor le se szarná, baszki, ti tényleg ennyire degenerált hülyék vagytok, hogy nem érzékelitek az összefüggéseket?

és miért vicces, ha lágyékon rúgnak egy férfit?

Ne hazudj már megint, ha nő/gyerek teszi, csak akkor vicces………, nem véletlenül…….

Ha nőkkel történne mindez, azt miért találnánk felháborítónak?

Mert “gyengébbet bántani ” az kontraproduktív/ “erkölcstelen”/ “gáz”/ stb.?

Mert szeretjük, ha a gyengébb kerekedik felül, mindez előhívja a férfiakkal szembeni haragot, és a legfontosabb: a férfiak megtanulták, hogy a kihasználtságot szeretetként értelmezzék.

Több szempontból is baromság. Nem hív elő semmilyen “férfiakkal szembeni haragot”, ez a faszság már Hunn féle “kondicionálás” konteóba hajlik.
A férfiak nem tanultak olyan baromságot, hogy a “kihasználtságot szeretetként értelmezzék”, ugyanis épp, hogy neki ez “természetes”, mint a “kereket cserélő ügynök” is Vilar könyvében, semmi kihasználtság érzése sincs, mert ezt örömmel csinálja…..

Ha valaki sportsztár akar lenni, meg kell tanulnia elviselni a szekálásokat, ugratásokat, megaláztatásokat és a fájdalmat. A fizikailag sérült férfi “hős”, míg a nő “áldozat”.

Pontosan, cúnya, cúnya élet, dádá……..

A férfiak “tanult tehetetlenség” szindrómája

Baromság.

A férfiak gyengesége az erejük álarca

Lófaszt, a férfiak gyengesége az erőtlen balfaszsága….

A nők ereje a gyengeségük álarca

Ez viszont igaz, ugyanis ösztönszinten erre “reagál” a férfi…..

Sok férfi azért nem jelenti be az őt ért erőszakot, mert úgy hiszi, hogy a “magánélete problémáit az embernek magának kell megoldania”.

Majdnem, “nem osztogatnak, hanem fosztogatnak”, azért nem jelenti be, mert szégyen rá nézve…..és bizony, magának kell megoldania, mert sem jog, sem rendőrség, sem bíróság nem fogja a (“gyenge”) nőt/ gyereket “jobb belátásra bírni vele kapcsolatba”……Ráadásul az elveszett tökeit is neki kéne “megkeresni” és “visszaakasztani”……, ha van még hova……

A szennyes kiteregetését a magánélet szentségének meggyalázásaként értékelik.

Ne “pátoszoskodjunk” ennyire, egyrészt “a krumplileves maradjon krumplileves”……, másrészt meg semmi “gyalázás” nincs, csak szégyen…..

Úgy vélik, a kemény fickók – és melyik férfi nem akarja kemény fickónak érezni magát – bírják a gyűrődést.

Nem baszki, egyszerűen arról van szó, hogy nem elég hogy balfasz és szopatják ezerrel, ráadásul még nem akar köznevetség tárgya is lenni….., ami érthető, ha még maradt egy pici gerince/férfiassága…..

Mind a férfiak mind a nők úgy érzik, rajtuk múlnak a dolgok, azt mondják, nekik kell valamit másként tenniük. Aztán a nők ezután a rendőrséghez fordulnak, a férfiak pedig nem.

Pontosan, mi a kérdés?

Egy férfi azért sem fordul a rendőrséghez, mert nem akar a környék Nyúl Bélája lenni.

Nem bazmeg, ő már a környék “Nyúl Bélája”, csak ráadásul te még azt várnád el tőle, hogy még hülye idióta is legyen, és ezt még “tetoválja ki a homlokára is”…….

Egy megvert férfi tudja, hogy nincsen számára menedék, mert senki sem hiszi el, hogy ilyen, hogy “megvert férfi” létezik.

Bizony, mert az már nem “férfi”……..csak kivert kutya…….,( Buksi kiszaladt, hozd vissza te kutya a másikat…….)

A nők tudják, hogy mikor tehetetlenek – a férfiak nem ismerték még ezt fel.

Dehogynem, csak épp “kívülről” nincs segítség a “férfinak”, nem lehet neki tököt adományozni/növeszteni/adni……, se joggal, se picsogással, se követeléssel……áldozatpózban való fetrengéssel-gyengeség “színlelésével” meg pláne, ráadásul még undort is kelt….., nem véletlenül…..

A nők problémái jó úton vannak a megoldás felé, míg a férfiakét még csak fel sem ismerték.

Ez a mondat is hamis.
A nők “problémái” a szabadjára engedett (korlát, felelősség és büntetés nélküli ) ösztönkiélésükből fakad, és ennek a “megoldása” eléggé nincs “jó úton”, az pedig, hogy a férfiak nem ismerik fel a saját nyomorukat, (és akik igen, azoknak 90%-a is inkább visszabújna a “Mátrixba”) arról bizony sem a nők, sem a “társadalom” nem tehet…..

Átélik a férfiak a “megvert férfi szindrómát”?

Át, belül, szégyenkezve a másik nyomorult helyett is……

A feminizmus feltárta, hogy a nők miért maradnak benne egy bántalmazó kapcsolatban – gazdasági és önértékelési problémákkal küzdenek, illetve félnek a férfi bosszújától.

Ez is faszság. Azért maradnak benne 90%-ban , “mert még így is megéri”, max 10% -ban dominál” a “félelem”, de hát ugye neki kellett a “domináns hím”, hát megkapta………..,

A férfiaknál ez másképp van:

– a férfi tudja, hogy a felesége a gyerekeket is bántalmazni fogja, és ha ő elmegy, a gyerekek ott lesznek védelem nélkül.

A vicc az, hogy ha nem megy el, akkor is bántalmazza a nő a gyerekét ha akarja, irreleváns, hogy ott van-e, vagy elmegy……….., arról a tenyészett baromságról már ne is beszéljünk, hogy akkor “a férfi helyett a gyereket fogja verni” és “ezért tűr, összeszorított fogakkal a férfi” és nem megy el, szegény, (Ti komolyan, tényleg ilyen faszságokkal etetitek egymást? )

– a férfi tudja, hogy ha elveszíti a feleségét, szeretetet már csak a gyerekeitől kaphat.

Mintha egy kibaszott nő picsogását hallgatnám…..
Miért bazmeg, egy lakatlan szigetre/barlangba költözik a nyomorult? Ráadásul a felesége volt a “mindene”? WTF?

– végül, ha a férfi elmegy a feleségé lesznek a gyerekek és a ház is. A ház azért vonzóbb, mint egy albérlet.

Szóval a szegény, megvert “bántalmazott férfi” ezért csak “megalkuszik”, “beáll kurvának” és sír- rí e miatt? Priceless…..És ezek után még csodálkozik, hogy miért kezelik úgy mint egy kivert kóbor kutyát? Hát…….

Ha mindehhez hozzáadjuk a tehetetlenséget a segítségkéréshez máris ott áll a “bántalmazott férfi szindróma” előttünk.

Hát igen, csak ez maradt, az áldozatpózban való fetrengés……
Gyönyörű, mit ne mondjak…….

Balton
Olvasó
Balton

Csakszi te zseni vagy, ennyi elektronikus szócséplés válaszok nélkül. Menj el politikusnak baszki.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

:)

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Mesélj, mire nem kaptál választ?

Balton
Olvasó
Balton

Nem tudom, mond meg Te.
A cikk egy recenzió féle lett volna Farell írásához, többé kevésbé.
Tulajdonképpen akkor te most kit “osztottál” a “szokott módodon”? Toplak Zolit, Farellt, vagy ment “mindenkinek aki szereti”?

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Ha személyt, akkor Farellt, de amúgy a cikket, a tartalmát, a mondanivalóját etc.
Ha esetleg valaki azonosul a cikkben megfogalmazottakkal és magára veszi, az meg az ő dolga.

tomgal
Olvasó
tomgal

Én inkább ezeket a hivatalos ( US Department of Justice) statisztikákat ajánlanám vizsgálódásra. A látencia férfiak oldaláról egyértelmüen nagyobb ( de nöi részröl is van ).
A cikkben szereplö felmérés kifejezetten alkohol hatása alatt – mivel az alkohol és a családon belüli eröszak kapcsolatát vizsgálták ( 4x- es latino részvétellel) elkövetett eseteket tartalmazza. Nem igazán lep meg senkit , hogy az alkoholistáknál férfi-nö üti vágja egymást. De ez nem reprezentatív.

Amúgy a fizikai erőszakot elviselő férfi véleményem szerint életképtelen, ilyen nem fordulhat elő, az első próbálkozásnál nagyon határozottan leállítani, másodikra kirúgni a picsába.
A lelki terror , na az már egy más kérdés, ez sokkal kevésbé “megfogható”, sokszor észrevétlenül kúszik be a mindennapokba és nehezebb védekezni ellene. Ez a “leglátensebb” terület.

Ezekben is meglepö adatokra lelhetünk , nagyon átfogó statisztika , a nem jelentett eseteket is taglalja ( van benne gender, rassz, életkor minden)

https://www.bjs.gov/content/pub/pdf/fvs02.pdf