Dro Virinisto
8 megosztás

Horkolás: több nő érintett, mint gondolnánk

Az izraeli Be’er Sheva Soroka Egyetemének Egészségügyi Központja érdekes új kutatást mutatott be az egészségügyi kérdésekkel foglalkozó szaksajtónak.  Kutatási eredményeik szerint korántsem csak a férfiak „sajátossága” a horkolás, hanem számos hölgy küzd ezzel az alvászavarral, csakhogy a nők kevésbé vallják be a problémát és hajlamosak azt bagatellizálni.

„Rájöttünk, hogy bár a horkolás intenzitásában nincs különbség a nemek között, a nők jellemzően letagadják a tényt, hogy horkolnak, sőt az azzal járó hanghatást is alábecsülik. A nők úgy gondolják, sokkal kevésbé horkolnak és halkabban”.

– Mondta el Dr. Nimrod Maimon, vezető kutató, az izraeli Be’er Sheva Soroka Egyetemének Egészségügyi Központjából.  A tanulmány elkészítéséhez több mint 1900, átlagosan 49 éves embert vontak be a kutatásba. A résztvevőket egy alvásközpontban tesztelték, ott kellett aludniuk. Eredményeik rámutattak, a horkolás 88 százalékban volt jellemző a nőkre, noha csak 72 százalékuk mondta azt, hogy horkol. A férfiaknál 93 százalékos volt a tanulmányi csoportban a horkolással küzdők aránya. A horkolással járó hanghatás sem volt jelentőssen kisebb a nők esetében: az átlagos maximum hanghatás 50 decibel volt a nők és 51,7 decibel a férfiak esetében. Miközben a nők 49 százalékánál a horkolás súlyos vagy nagyon súlyos volt, csupán 40 százalékuk ítélte meg saját horkolását így – derült ki a tanulmányból.

A horkolással küzdő nők kikérdezése rámutatott, hogy a nők sokkal inkább “megbélyegzőnek” gondolják, ha ilyen problémával küzdenek. Holott a problémának az eltagadása, bagatellizálása akár jelentősebb problémák kialakulásához illetve állandósulásához vezethet az ő esetükben is. Az úgynevezett obstruktív alvási apnoé, amely során a felső légutak visszatérően újra és újra blokkolódhatnak alvás közben, a nőket sem kerüli el, és ha nem kezelik, a probléma magas vérnyomáshoz, stroke-hoz, szívbetegséghez és egyéb egészségügyi gondokhoz vezethet.

Dr Nimrod Maimon elmondta: a tény, hogy a nők a horkolást sokkal kevésbé vallják be, vagy tagadják annak súlyosságát, meggátolja esetükben a hatékony kezelés megkezdését. Az obstruktív alvási apnoé szűrésénél tehát fontos lenne, hogy a szakemberek más tényezőket is figyelembe vegyenek, mint azt, amit a hölgyek mondanak saját állapotukról – tette hozzá a kutató.

Post Author: Dro Virinisto

Dro Virinisto
f Facebook
8 megosztás


15 thoughts on “Horkolás: több nő érintett, mint gondolnánk

  common man

  (2020. augusztus 29. szombat - 23:14)

  Kutatási eredményeik szerint korántsem csak a férfiak „sajátossága” a horkolás, hanem számos hölgy küzd ezzel az alvászavarral

  Na ne szórakozzunk már!Kurva nagy egy kutatás. Már a múlt évezredben tudtam kisgyerekként amikor a nagymamáméknál aludtam.Sőt egy időben még én is horkoltam (bár én nem vagyok nő)Mindenféle külön célkezelés nélkül megszűnt.Bár lehet a túlsúlynak volt hozzá némi köze.

  lapposgutta

  lapposgutta

  (2020. augusztus 30. vasárnap - 01:25)

  …és a nők sohase finganak!
  (legföljebb NÉHA belesuttognak a bugyikába)

  Blackur

  (2020. augusztus 30. vasárnap - 08:51)

  Színvonalas cikk….. Végezzük ki a horkoló nőket vagy mi legyen?

   Alter Ego

   Alter Ego

   (2020. augusztus 30. vasárnap - 13:26)

   Megleptél… Én nem olvastam ki belőle ilyen sugalmazást, viszont ismerni vélek olyan nőket, akik kis híján gyilkos indulatokkal, de mindenképpen folytonos panaszáradattal viszonyulnak a “pasik horkolásához”… :)

   Hozzájuk képest kiváló példa az elvárható toleranciára a megszólalásod. :)

    Blackur

    (2020. augusztus 30. vasárnap - 13:48)

    Iróniának szántam:) ez a téma nem a Férfihangot érintő össztársadalmi kérdés szvsz.

     common man

     (2020. augusztus 30. vasárnap - 14:10)

     Nem tudják kialudni magukat rendesen ➡rosszul teljesítenek a munkahelyen ➡megpróbálnak a szexben vigaszt találni ➡fáradtak ➡akkor legalább aludjunk ➡amelyik előbb elalszik az horkol ➡ a másik nem tud rendesen aludni ➡ de a látszólag alvó sem a saját horkolása miatt. Aztán

     Alter Ego

     Alter Ego

     (2020. augusztus 31. hétfő - 08:22)

     A nagy össztársadalmi problémákat már megoldottuk. (Én is ironizálok.) Néha nem árt egy hétvégi kis-színes hír sem. :)

  Tina74

  Tina74

  (2020. augusztus 30. vasárnap - 18:49)

  Egy angliai horkolóversenyen is nő lett a győztes. ;-) Szerintem ezért jó a külön szoba, külön ágy.

  Reszet Elek

  Reszet Elek

  (2020. augusztus 31. hétfő - 16:49)

  Fel kell szabadítani a nőket az elnyomó férfitársadalom által rájuk kényszerített hazugság alól, miszerint ők nem horkonak és ha mégis, akkor is nőies halksággal, nem úgy mint a rakciós patriarcha elemek. Ki lesz az első erős és öntudatos nő, aki bátran kiáll és bevallja: #metoo? Le a horkoláselnyomás igájával!

   hunbagira

   hunbagira

   (2020. augusztus 31. hétfő - 16:59)

   Ez akkor hasonló a puki/kakihoz. Ők ilyet nem csinálnak, csak csillamfelhőket eregetnek és csokikákat raknak.:D

    Reszet Elek

    Reszet Elek

    (2020. augusztus 31. hétfő - 17:12)

    De csak azért mert a nőstényelnyomó fallokrata őshímek elvették az ennivalót a ősnőstények elől, akik ezért kisebbek és gyöngébbek lettek. Minden alkalommal ez jusson az eszedbe amikor egy kapitális méretűt szarsz! A férfiak gigászi méretű szarhalma is a nőelnyomás egyik szimbóluma.

  Art

  (2020. szeptember 1. kedd - 16:38)

  Jujj volt egy horkoló barátnőm! Long story short: végül el kellett tanácsolnom a hálószobámból, pedig életem legjobb szeretője volt:(

  Martinka

  Martinka

  (2020. november 28. szombat - 01:08)

  Oopsz, én ugyan nem szoktam horkolni, de ezt kompenzálom azzal, hogy hangosan beszélek, kiabálok álmomban, majdnem minden hajnalban Nekem ilyenkor már vicces de mikor mondja a párom, hogy már megint felébredt rám, akkor nagyon szégyellem magam Azért ez is olyan irritáló mint a horkolás.

Vélemény, hozzászólás?