Dro Virinisto
8 megosztás

Horkolás: több nő érintett, mint gondolnánk

Az izraeli Be’er Sheva Soroka Egyetemének Egészségügyi Központja érdekes új kutatást mutatott be az egészségügyi kérdésekkel foglalkozó szaksajtónak.  Kutatási eredményeik szerint korántsem csak a férfiak „sajátossága” a horkolás, hanem számos hölgy küzd ezzel az alvászavarral, csakhogy a nők kevésbé vallják be a problémát és hajlamosak azt bagatellizálni.

„Rájöttünk, hogy bár a horkolás intenzitásában nincs különbség a nemek között, a nők jellemzően letagadják a tényt, hogy horkolnak, sőt az azzal járó hanghatást is alábecsülik. A nők úgy gondolják, sokkal kevésbé horkolnak és halkabban”.

– Mondta el Dr. Nimrod Maimon, vezető kutató, az izraeli Be’er Sheva Soroka Egyetemének Egészségügyi Központjából.  A tanulmány elkészítéséhez több mint 1900, átlagosan 49 éves embert vontak be a kutatásba. A résztvevőket egy alvásközpontban tesztelték, ott kellett aludniuk. Eredményeik rámutattak, a horkolás 88 százalékban volt jellemző a nőkre, noha csak 72 százalékuk mondta azt, hogy horkol. A férfiaknál 93 százalékos volt a tanulmányi csoportban a horkolással küzdők aránya. A horkolással járó hanghatás sem volt jelentőssen kisebb a nők esetében: az átlagos maximum hanghatás 50 decibel volt a nők és 51,7 decibel a férfiak esetében. Miközben a nők 49 százalékánál a horkolás súlyos vagy nagyon súlyos volt, csupán 40 százalékuk ítélte meg saját horkolását így – derült ki a tanulmányból.

A horkolással küzdő nők kikérdezése rámutatott, hogy a nők sokkal inkább “megbélyegzőnek” gondolják, ha ilyen problémával küzdenek. Holott a problémának az eltagadása, bagatellizálása akár jelentősebb problémák kialakulásához illetve állandósulásához vezethet az ő esetükben is. Az úgynevezett obstruktív alvási apnoé, amely során a felső légutak visszatérően újra és újra blokkolódhatnak alvás közben, a nőket sem kerüli el, és ha nem kezelik, a probléma magas vérnyomáshoz, stroke-hoz, szívbetegséghez és egyéb egészségügyi gondokhoz vezethet.

Dr Nimrod Maimon elmondta: a tény, hogy a nők a horkolást sokkal kevésbé vallják be, vagy tagadják annak súlyosságát, meggátolja esetükben a hatékony kezelés megkezdését. Az obstruktív alvási apnoé szűrésénél tehát fontos lenne, hogy a szakemberek más tényezőket is figyelembe vegyenek, mint azt, amit a hölgyek mondanak saját állapotukról – tette hozzá a kutató.

Post Author: Dro Virinisto

Dro Virinisto
f Facebook
8 megosztás


15
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
7 Egyéni hozzászólás
8 Válasz hozzászólás
4 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
10 Hozzászólások szerzői
MartinkaArtzgy001hunbagiraReszet Elek Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
common man
Olvasó
common man

Kutatási eredményeik szerint korántsem csak a férfiak „sajátossága” a horkolás, hanem számos hölgy küzd ezzel az alvászavarral

Na ne szórakozzunk már!Kurva nagy egy kutatás. Már a múlt évezredben tudtam kisgyerekként amikor a nagymamáméknál aludtam.Sőt egy időben még én is horkoltam (bár én nem vagyok nő)Mindenféle külön célkezelés nélkül megszűnt.Bár lehet a túlsúlynak volt hozzá némi köze.

lapposgutta
Olvasó
lapposgutta

…és a nők sohase finganak!
(legföljebb NÉHA belesuttognak a bugyikába)

Blackur
Olvasó
Blackur

Színvonalas cikk….. Végezzük ki a horkoló nőket vagy mi legyen?

Alter Ego
Szerkesztő

Megleptél… Én nem olvastam ki belőle ilyen sugalmazást, viszont ismerni vélek olyan nőket, akik kis híján gyilkos indulatokkal, de mindenképpen folytonos panaszáradattal viszonyulnak a “pasik horkolásához”… :)

Hozzájuk képest kiváló példa az elvárható toleranciára a megszólalásod. :)

Blackur
Olvasó
Blackur

Iróniának szántam:) ez a téma nem a Férfihangot érintő össztársadalmi kérdés szvsz.

common man
Olvasó
common man

Nem tudják kialudni magukat rendesen ➡rosszul teljesítenek a munkahelyen ➡megpróbálnak a szexben vigaszt találni ➡fáradtak ➡akkor legalább aludjunk ➡amelyik előbb elalszik az horkol ➡ a másik nem tud rendesen aludni ➡ de a látszólag alvó sem a saját horkolása miatt. Aztán

Alter Ego
Szerkesztő

A nagy össztársadalmi problémákat már megoldottuk. (Én is ironizálok.) Néha nem árt egy hétvégi kis-színes hír sem. :)

Tina74
Olvasó
Tina74

Egy angliai horkolóversenyen is nő lett a győztes. ;-) Szerintem ezért jó a külön szoba, külön ágy.

lapposgutta
Olvasó
lapposgutta

Igen!
A külön hálószoba a megoldás!
(a férfinak Budán, a nőnek Pesten)

zgy001
Olvasó
zgy001

Reszet Elek
Újságíró

Fel kell szabadítani a nőket az elnyomó férfitársadalom által rájuk kényszerített hazugság alól, miszerint ők nem horkonak és ha mégis, akkor is nőies halksággal, nem úgy mint a rakciós patriarcha elemek. Ki lesz az első erős és öntudatos nő, aki bátran kiáll és bevallja: #metoo? Le a horkoláselnyomás igájával!

hunbagira
Újságíró

Ez akkor hasonló a puki/kakihoz. Ők ilyet nem csinálnak, csak csillamfelhőket eregetnek és csokikákat raknak.:D

Reszet Elek
Újságíró

De csak azért mert a nőstényelnyomó fallokrata őshímek elvették az ennivalót a ősnőstények elől, akik ezért kisebbek és gyöngébbek lettek. Minden alkalommal ez jusson az eszedbe amikor egy kapitális méretűt szarsz! A férfiak gigászi méretű szarhalma is a nőelnyomás egyik szimbóluma.

Art
Olvasó
Art

Jujj volt egy horkoló barátnőm! Long story short: végül el kellett tanácsolnom a hálószobámból, pedig életem legjobb szeretője volt:(

Martinka
Olvasó
Martinka

Oopsz, én ugyan nem szoktam horkolni, de ezt kompenzálom azzal, hogy hangosan beszélek, kiabálok álmomban, majdnem minden hajnalban Nekem ilyenkor már vicces de mikor mondja a párom, hogy már megint felébredt rám, akkor nagyon szégyellem magam Azért ez is olyan irritáló mint a horkolás.