35 megosztás

Mi igenis kedveljük a férfiakat!

Nem régen magyar férfiszervezetek nyílt levéleben tiltakoztak Pauine Hermange férfigyűlöletre uszító könyvének megjelentetése ellen. A Férfihang.hu női olvasóinak figyelmét is felkeltette a könyv, olyannyira, hogy eredeti kiadásban olvasták el és írtak róla recenziót végül. A következő cikket lapunk két komment-szerzője jegyzi, akik "Szombathk" és "Tomgal" szerzői néven gazdagítják rendszeresen a Férfihangon zajló beszélgetéseket.

Kezdjük azzal, hogy mi kedveljük, sőt kifejezetten szeretjük a férfiakat! Mindegyiküket? Nyilván nem mindenkit, hisz ahhoz, hogy kedveljünk, pláne megszeressünk valakit, először meg  kell ismernünk őt, legalábbis valamennyire. Viszont alapvetően mindenkinek bizalmat és tiszteletet szavazunk, és legfőképp nem általánosítunk. Továbbá az ifjú Pauline Hermange-al szemben valószínűleg előnyünkre válik a megélt több évtized is, aminek eredményeként nem kizárólag feketében és fehérben látjuk a világot, és korábbi neveltetésünknek köszönhetően szerencsére még mentesültünk a férfiakat ellenséggé kikiáltó feminista agymosástól is.

Mit is tudunk Pauline-ről? Többgyermekes családban született Lille-ben. Egy nővére és két öccse van. Amikor a kisebb testvérei születtek, az apjuk maradt otthon velük, mert anyjuk keresett jobban. Kommunikáció szakon végzett. 15 éves kora óta blogol. Magassága miatt kamasz kora óta problémái vannak a nőiességével. Biszexuális és ezt nem is tagadja. Bár felmerül a gyanú, hogy ezt csak azért állítja magáról, hogy a hátrányos helyzetű”-nek kikiáltott LMBTQ csoporthoz tartozhasson. Korábban volt abortusza. Blogja alapján igazi nyafogó, meg nem értett kékvér”. Önkéntesként dolgozik egy olyan feminista szervezetnél, ahol kizárólag bántalmazott nőket segítenek. Ehhez a munkához nincs képzettsége. Férjével és 11 macskájukkal él.

De térjünk is a tárgyra és lapozzunk bele Pauline „művébe”. Az idézeteket felváltva fordítottuk az eredeti francia és az angol nyelvű kiadásból. Törekedtünk a szó szerinti fordításra, ami miatt előfordulhat, hogy ez, időnként a magyaros megfogalmazás rovására ment.

Ha mindannyian férfigyűlölőkké válnánk, rádöbbennénk (bár eleinte kissé szomorú lehet), hogy valójában nincs is szükségünk férfira. Úgy gondolom, hogy felszabadíthatunk egy eddig bujkáló hatalmat: azt, hogy képesek vagyunk messze felülemelkedni a férfiak tekintetén és az emberek diktátumán, hogy végre felfedezzük, kik is vagyunk valójában.”

Látogasson el akkor Damaszkuszba, ahol megvalósulhat álma! Ott alig-alig maradt férfi. Csatornapucolás, építkezés, autójavítás közben felfedezheti önmagát és rájöhet ki is  valójában. Rá fog jönni igen hamar, hogy mennyit is ér férfiak nélkül.

„Utálom a férfiakat…alapból nagyon kevésre tartom őket. Ami azért is vicces, mert látszólag nincs jogom utálni őket. Végül is egyhez hozzámentem és el kell ismernem, hogy még mindig nagyon szeretem őt. Ez azonban nem akadályoz meg abban, hogy azon gondolkodjak, miért olyanok a férfiak,   amilyenek. Erőszakosak, önzők, lusták és gyávák. Nem akadályoz meg a csodálkozásban, mert állítólag mi nők elnézően szoktuk elfogadni a hibáikat… annak ellenére, hogy a férfiak megvernek, megerőszakolnak és megölnek minket.”

Erőszakosak? Nem mehet egyedül az utcán? Nem intézheti az ügyeit? Nem ülhet be a barátnőjével egy kávéra? Nem vásárolhat? Nem végezheti a munkáját? Miért? Bántják, Megerőszakolják? Észreveszi, ha segítenek, előre engedik, elintéznek helyette bármit, amihez nem ért? Vagy csak fröcsög? Önzők, lusták? (Ez a kedvencünk.) Nézzen körül a lakásában, az utcán, mindenhol az önző, lusta” férfiak munkájának gyümölcsét használja. Ha minden eltűnne, amit a férfiak terveztek, alkottak mit tenne? Persze megoldaná hátrafelé tűsarkúban is. Ja, ha eltűnne minden, akkor tűsarkú sem lenne, mert azt is férfi tervezte. Észre sem veszi, hogy a férfiak tudásának, szorgalmának eredményét használja nap, mint nap!

„…mi nők elnézően szoktuk elfogadni a férfiak hibáit.”

A férfiak pedig a mieinket. Erről szól az együttélés.

„A férfiak, amíg azon siránkoznak, hogy mennyi üldöztetésben van részük, ügyesen megkerülik a feladatukat: hogy egy kicsit kevésbé legyenek a patriarchátus vegytiszta termékei.”

A  patriarchátus, a jó öreg vádaskodás megint. Minden jogunk megvan. Mi hiányzik még? Mi az, amit nem tehet meg az „írónő”? Még ahhoz is van joga, hogy ezt a könyvet megjelentesse. Egy igazi patriarchátusban vajon megjelenhetne ez a “mű”?  Tovább mélyíteni a szakadékot a nemek között, kizárólag ez a cél vezérli! A könyv tömény hazugságokon alapul, fel nem dolgozott érzelmek kavalkádja. Pauline egy fiatal nő, aki a saját nőiességével sem boldogul, a kamaszkori sérelmeit és az önkéntes munkájában tapasztalt negatívumok okozta stresszt vetíti ki minden férfira. Gyermek módjára nézi a világot: “Nekem igazam van, mert én így látom”.

Leszögezhetjük, hogy egy kiforratlan, már-már butácska, de mindenképp rendkívül ellentmondásos személyiség. „Művében” folyamatosan ellentmondásokkal teli kijelentéseket tesz. Ráadásul be is vallja, hogy igazából nincs is joga ilyen kinyilatkoztatásokra, hisz privát életében szinte nincs rossz tapasztalata, mégis megteszi. Úgy hisszük, ezt hívják a férfiak „női logikának”, amikor az épp pillanatnyi érzelmi állapot minden racionalitást felülír: „így érzem, tehát így is van.

Megvallom: utálom a férfiakat. Mindet, tényleg? Igen, mindegyiküket. Alapból nagyon kevésre tartom őket. Ez azért is vicces, mert nincs tényleges jogom utálni őket. (…) Egyszerűen nem bízom bennük. Ez kevésbé származik személyes tapasztalatokból, mint inkább abból, hogy egy feminista szervezet aktivistájaként több éve segítem a nemi erőszak áldozatait. Határozottan kijelenthetem, hogy az agresszorok többsége férfi. Ha heteroszexuálisak vagyunk, arra ösztönöznek minket, hogy kedveljük a férfiakat, de jogunkban kéne állnia, hogy ne kedveljük őket. (…) A férfiaknak szimplán azért, mert férfiak, szégyelleniük kéne magukat. Akkor is, ha nem erőszaktevők és gyilkosok, mert önzők, agresszívak, lusták  és gyávák.” 

A „lusták” minősítés használata azért  erősen kacagtató az ő esetében, tekintve, hogy férje szinte minden fellelhető fotóján pihenget, alszik; mondjuk egy ilyen feleség mellett ezen nem is lehet igazán csodálkozni. És itt rejlik „művében” az egyik fő ellentmondás, ami viszont folyamatosan végigkíséri a 96 oldalas irományt. Ismervén gyerekkorát és jelenlegi párkapcsolati állapotát – mint már említettük, állítása szerint boldog házasságban él férjével és 11 macskájukkal -, az ember tényleg csak kapkodja a fejét az ilyen kijelentéseket követően.

Tudjuk, hogy Pauline Lille-ben önkénteskedik, egy L’Échappée nevű szervezetnél, akik szexuális erőszak áldozatainak segítenek tájékoztatásban, meghallgatásban, egyéb támogatásban. Ezzel nincs is semmi gond, ez egy szép cselekedet, ha valaki ingyen és bérmentve, saját szabadidejében ilyesmivel foglalkozik. Ahhoz sem fér kétség, hogy ha valaki gyakorta szembesül az élet negatív, sőt gonosz, erőszakos eseményeivel, az belefásulhat egy idő után az ilyesmibe. Ezért sem ajánlatos minden szakirányú képzettség, pszichológiai szűrés nélkül önkénteseket engedni egy ilyen szervezetbe. A  gondok akkor kezdődnek, ha valaki – Pauline Harmange-hoz hasonlóan – csak életkorát tekintve felnőtt, de gyébként meglehetősen kiforratlan és infantilis személyiség.

Pauline Harmange a blogjában leírtakat öntötte könyv, illetve inkább rövid esszé formájába, amire közvetlen környezetéből és máshonnan is kapott biztatást, “felkérést”. A szerzőnő így összegezte írásának várható hasznát:

Ideális esetben ez a könyv segíteni fog abban, hogy a férfiakat a szintünkre hozzuk magunk mellé és ugyanakkor felszabadítsuk a nőket a hatalmaskodó patriarchátus terhei alól.”

Mondta ezt egy olyan nő, akit mindig eltartottak, a széltől is óvtak, tanulmányai és műve megírása alatt történetesen a férje. És ez csak a legkisebb anomália a könyvben fellelhető ellentmondások hosszú sorából. Ezek közül a legfájóbbak és legbosszantóbbak a mű alapkoncepciójába vannak belekódolva. Egyrészt az a nyugati társadalom, ahol ő és mi is élünk, már régen nem patriarchális társadalom. Pauline Harmange jó eséllyel a szó valódi jelentésével sincs tisztában.  Másrészt a szerzőnő mindvégig minden nő nevében beszél, de már arra aligha tudna választ adni, hogy miből feltételezi, hogy minden nő egyetértését és felhatalmazását birtokolja?

Kijelentései az esszé előrehaladtával egyre veszélyesebbek lesznek, és bizony megnevezi az „ellenséget” is. Itt már egyértelműen felszínre bukkan a vérfeminista ösztönzés és befolyás:

„Ébernek kell maradnunk, szemmel kell tartanunk a rendeseket is, mert bárki könnyedén letérhet az útról minél inkább cis, fehér, gazdag, testileg ép és heteroszexuális az illető. A nekik járó   privilégiumok oly nagyok, hogy számukra csekély a késztetés a változásra.”

Tehát a jók: transz és egyéb genderek, színesek, szegények, fogyatékkal élők, a homo és biszexuálisak. A rosszak a “cis-heterók”, fehérek, és a gazdagok (vagy csak szorgalmas, dolgos és takarékos emberek – hiszen a lusta, nem dolgozó, léhűtő, de „nekem minden jár” alapon élők szemében az is gyűlöletesen gazdag, aki szorgalmas munka útján tesz szert megtakarításokra), a testileg ép, és nagy többségében heteroszexuális emberek.

És ő ezt így 25-26 évesen, nulla élet és munkatapasztalattal ki meri jelenteni.

És innen kezdve már a nyílt gyűlölet veszi át az irányítást a mű felett, Pauline Harmange-nak esze ágában sincs megoldásokat találni a felvetett problémákra, kifejezetten az ellenségeskedés, a gyűlölet felszítását, a nemek közötti lövészárkok mélyítését tűzi ki céljául :

 „Mi van, ha a nőknek jó okuk van a férfiak megvetésére? Mi van akkor, ha a férfiak iránti harag valójában örömteli és emancipáló út, amivel kifejezheti magát egy nő?”

Reményeink szerint ezt a könyvet  Magyarországon nem forgalmazzák és olvassák széles körben, és erre jelenleg biztató jeleket tapasztalunk. Ez a „mű” veszélyes, mert gyűlöletet szít, nem a nemek kibékítése és egymás elfogadásának ösztönzése a célja, hanem éppen ellenkezőleg, még a békében, szeretetben élőket is egymás ellen igyekszik hangolni. Remélhetőleg a magyar nők ezt teljes mértékben visszautasítják!

Az eredetileg mindössze 450 példányszámban kiadott irományt, a francia Nemi Egyenlőségi Miniszter be akarta tiltani, de sajnos ez végül a botránykönyv reklámjává vált, újra kellett nyomtatni és az első két hétben újabb 2500-at adtak el. Októberben újból kiadták Franciaországban, de arra nem találtuk adatokat, hogy milyen példányszámban, de remélhetőleg igazán jelentős ez sem lehet. A könyv továbbá megjelent az Egyesült Királyságban és Németországban is, pontos eladási adatok innen sem ismerhetőek. Arról viszont találtunk híradást, hogy Angliában egy tíz résztvevős aukciót tartottak, ahol 25 ezer fontért a Fourth Estate kiadó nyerte el a megjelentetés jogát. – Szerencsére a példányszámokat tekintve nem túl jelentős a könyv forgalmazása, azonban az üzenetét tekintve meglehetősen mérgező műből ennyi is sok. Még inkább sajnálatos, hogy a gyűlöletkeltésben utazó „írónő” további három könyvét készülnek a közeljövőben kiadni Franciaországban, ebből az egyik, a valószínűleg idén megjelenő „Limoges to Die” címmel, ami Pauline Harmange abortusszal kapcsolatos élményeiről fog szólni. Nem lehet kétségünk afelől, hogy ez is „remekmű lesz.

A külföldi sajtóban tallózgatva megnyugvással tapasztalhattuk, hogy a legtöbb kritika hozzánk hasonlóan ítéli meg Pauline Harmange könyvét.

Az írónő személyesebb életvezetésére vonatkozó érdekességre is bukkantunk a The New York Times-ban:

„Az ‘Én például utálom a férfiakat’ című könyv sikere mindenek felett azt jelenti, hogy az írónő végre ki tudja fizetni a számláit. Évek óta először – mondta Harmange – nem kell azon gondolkodnia, hogy vissza kell-e költöznie a szüleihez.

Hm. Talán mégsem olyan nagy a szerelem? Esetleg férjuramnak elege lett abból, hogy eltartsa őt, miközben virtuálisan beleharap a neki enni adó kézbe? Vagy a Pauline Harmange világképében minden férfit egyszemélyben megtestesítő lusta férjnek elfogyott a segélye, öröksége illetve egyéb forrása? Mindenkinek a saját képzeletére kell hagyatkoznia…

A Dailymail újságírónője szintén felhívja a figyelmet az enyhén szólva ellentmondásos részletekre és helyenként humorosan világít rá a szabad véleménynyilvánítás problematikájára is:

Lebontja a patriarchátus templomát abból a célból, hogy új társadalom épüljön, de közben browniet süt magának és szeretett ’ellenség-férjének’ Mathieu-nek. Ennek fényében bizonyos vagyok abban, hogy Pauline Harmange jóképű férje megérti, hogy miért is fontos számomra, hogy fenntartsam a jogot arra, hogy utálhassak férfiakat, nőket, sőt macskákat is.” 

És végül a The Evening Standard újságírónőjének rendkívül frappáns mondatait is érdemes idézni :

’’Az ‘Én például utálom a férfiakat’ egy olyan nevetséges, szolipszista nyafogás, amit csak egy fiatal naíva írhatott. A könyv a feminizmusnak sem tesz jót, de legalább azt bizonyítja, hogy a világ számos országával ellentétben, ahol a nők jogai esetleg valóban sérülhetnek, egy olyan európai demokráciában, mint például Franciaország vagy Anglia a szólásszabadság működik, még olyan esetben is, ha a mondanivaló a férfiak elleni gyűlöletkeltés.

Források:
Pauline Harmange : Moi les hommes, je les détest,  I Hate Men
https://www.nytimes.com/2021/01/10/books/pauline-harmange-i-hate-men.html
https://www.standard.co.uk/culture/books/i-hate-men-pauline-harmange-review-men-are-trash-but-i-married-one-b79180.html
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8726655/I-Hate-Men-title-new-book-author-mass-contradictions-says-SARAH-SANDS.html
https://vilagfigyelo.com/milyen-egy-tarsadalom-ferfiak-nelkul-valaszok-sziriabol/

Post Author: Vendégcikk

f Facebook
35 megosztás


401
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
11 Egyéni hozzászólás
390 Válasz hozzászólás
8 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
31 Hozzászólások szerzői
caudinohunbagiraTaikoBelaSerialSlut Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Horvath Anton
Olvasó

Ha jól sejtem az “írónő” ezen az egyetlen propagandakönyvön kívül az ég világon semmit se írt még, meg persze nem is fog. Egy rántotta elkészítése után pedig még senkiből sem lett mesterszakács.

Meske
Olvasó
Meske

Egy rántotta elkészítése után pedig még senkiből sem lett mesterszakács.

Anton… örülök az optimizmusodnak.
“„írónő” további három könyvét készülnek a közeljövőben kiadni Franciaországban”
Ám láthatod, Franciahonban nem kell tudni “főzni” sem, elég csak beszélni róla (jó hangosan)… más meg majd elkészíti… ha már nagyon muszáj lesz.

György Károly Tóth
Olvasó

A rántotta még csak-csak. De ez asztalra szarás.

Marcell
Olvasó
Marcell

Két emigráns orosz avantgard művész beszélget egy párizsi mulatóban:
“- Igor, beleszarjak a zongorába?
– Hagyd úgy sem értenék”

hunbagira
Újságíró

Mit fogtok ezért kapni az ocsmány, boszorkány (guminéni) blogján? :) (már így is meg akarnak minket verni a könyv miatt :)
Amúgy észrevettétek, hogy murinai egyre jobban hasonlít a középkori boszorkány ábrázolásokra.

tomgal
Olvasó
tomgal

A helyzet az , hogy én oda sosem tévedek és igazából pont magasan teszek rá , hogy arrafele mi a vélemény :) , arra a magas fokú toxikus általánosításra nincs bocsánat , amit ez a nö müvelt. Amúgy sok ( nem szélsöséges) feminista is bírálta a könyvet , miszerint nagyon nem tesz jót az “ ügynek “

Egyébként róla van szó ? Ö egy megkeseredett ember ( egyik fiát és férjét is rövid idön belül elvesztette), én inkább mérhetetlen gyászt, fájdalmat látok, de én nem ismerem eddigi “munkásságát”.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/hazam-soha-nem-tamogatta-gyerekeimet-ahogy-idegen-orszag-nemetorszag-magyar/

hunbagira
Újságíró

Igen, róla…

tomgal
Olvasó
tomgal

Na azért ezt senkinek nem kívánom :

https://nlc.hu/csalad/20170208/malta-baleset-edesanya-gyasz-uj-elet/

Egyébként ö a haláleset elött ( 2016) volt “ocsmány “ föleg, vagy utána lett azzá? A FH-gal volt konkrétan problémája? Írt ide dolgokat , vagy mi volt ? ( ha le tudod írni röviden, megköszönöm)

hunbagira
Újságíró

Nem tudom, blogján láttam. Amikor rágugliztam eme “műre”, hogy szemét ferfihangosok így, szemét ferfihangosok úgy. Hogy a patás biztatott, hogy támadjuk meg eme “alkotást”.
Amúgy a blogja nyers fehér-férfi gyűlölet ilyet fordítva máshol nem látsz. És cukorhegyi őket nem lövi ki, hogy-hogynem. :D

tomgal
Olvasó
tomgal

Köszi.( sosem fogom megérteni a gyülölködöket)

ulomenen
Olvasó

A guminéni először csakazolvassa táborát és rajongóit gyarapította, aztán megcsinálták a gumiszoba oldalt (“mindannyian Csakazolvassa köpenyéből bújtunk elő”) és lőn nagy örökharag a két tábor között, utákozó posztokban is megjelenítve. Sok írásuk volt akkoriban gumiéknak, nyíltan és leírtan férfigyűlölő attitűddel. Aztán pár évvel ezelőtt egy máltai nyaralás során három fiából (“a három fiú összezár és a húsomat is lerágja”) az egyik a tengerbe fulladt. Onnantól megtört a lendület, évi néhány poszt már évek óta.
Mán’ a Gumiszoba sem a régi, bezzeg régen még vót benn’ anyag…

És volt már összezörrenésük a Férfihanggal korábban: https://www.ferfihang.hu/2015/04/16/tamadnak-a-gumibolondok-horn-mici-feljelentessel-fenyegetodzik/

Reszet Elek
Újságíró

Ez a nő tipikus példája annak, miért nem szabad bármilyen hatalmat is adni nők kezébe. A nők sokkal inkább hajlamosak belefagyni egy-egy életérzésbe (tragikus események, mint halál, erőszak stb. kapcsán), amelyből a legtöbbjük egyszerűen képtelen szabadulni. Az ilyen nők pedig mérgeznek, másokat is szerencsétlenné tesznek, csak fájdalmat okoznak maguk körül. Minél többet, annál inkább foglyává válva saját negatív berögződöttségüknek. Sötét gödörben lapító mérgező pókok, akik/amik más nőket is, ha közel mennek, megmérgeznek és a sötétségbe húznak.

A férfiak jobbára immunisak az ilyenekre. Az ilyen archetipikus (ha már előkerült Jung) pókasszony karakter a legtöbb férfiban azonnal megszólaltatja a vészcsengőt.
Nyilván leginkább infantilis nők válnak az áldozatává, ahogy pókasszony karakterré is leginkább ilyen típusú nők válnak. Ő tanárnőként, a közegnek köszönhetően, amúgy is ki volt téve ennek a gyermeki infantilizálódásnak. Ez a legtöbb tanárnőre alapban is igaz.

Blackur
Olvasó
Blackur

Azért ez picit sántít pl szakítás után több férfi lesz alkoholista mint nő s az öngyilkossági listát is férfiak vezetik.

hunbagira
Újságíró

Biztos, hogy a szakítástól és nem a magánytól?! Ugyanis a nők, mint a kis majmok akkor szakítanak, amikor megvan a másik ág. A béta fasz meg a földön landol általában, tekintve, hogy vele szakítottak.
Öngyilkosságot meg nem vezetném vissza egyetlen okra…ahogy az alkoholizmust sem. Amúgy az előbbit több nő próbálja meg(jó ez hiszti a részükről, ezt tudjuk) az utóbbiban meg már nálunk is előznek. A nagy emancipációnak “hála” ebben is.
Szóval blackur “tesó” nagyjából semmit nem mondtál..:;

Blackur
Olvasó
Blackur

Megint megmondtad a tutit hunbagira tesó, mindig szórakoztatnak a kommentjeid :)
2019 s az igaz de biztos egy év alatt ez megfordult, én lájkoltalak, legyen sikerélményed tesó :)

https://www.google.com/amp/s/24.hu/belfold/2019/09/05/ongyilkossag-statisztika/amp/

hunbagira
Újságíró

Sikerült felfognod, hogy a kísérletről és nem a befejezettről beszéltem, “tesó”? :D

hunbagira
Újságíró

De segítek a megfejtésben, elek a hideg gyűlöletre és bosszúvágyra gondolt. Ami sokkal jellemzőbb rajuk, csak hála Istennek gyávák, hogy a cselekvés útjara lépjenek.
Ebben jól döntött az evolúció/isten, hogy ezt szétválasztotta ti: a női alantasságot a férfi bevállalósságtól, mert ha együttmarad. Akkor tényleg kiirtotta volna már magát az emberiség.

Blackur
Olvasó
Blackur

Elek életérzésekről ír segítek a magány nem az ? Tesó :D kaptál még egy lájkot.

Reszet Elek
Újságíró

Rosszul fogalmaztam. Nem igazán immunitásra gondoltam, sokkal inkább olyasmire, mint a buzi radar. Legtöbbünk messziről megérzi az ilyen típusú nőket és közülünk az épelméjűek kerülik is őket, véleményüket nem veszik figyelembe stb.

hunbagira
Újságíró

Még, ha tanárnő lenne a vén boszorka. De azt sem sikerült elvégeznie, ő “tanitó”nő…:)
Tehát már felsőben való tanítashoz sincsen meg a képesítése/müveltsége most az intelligenciáról ne is beszéljünk..:D
Egy alja vén, prolikurva, aki kb az örkényi cigók pesztrálásáig jutott…amiben állítólag fantasztikus eredményeket ért el (leszopta őket a budiban? :)) aztán konfliktusa támadt a helyi fideszes pógival, azóta még jobban gyűlöl mindent. Ezzel kapcsolatban a mosléksajtó sztárja is volt..:D

Reszet Elek
Újságíró

A tényállításaid eléggé kemények.

tomgal
Olvasó
tomgal

Guminénitöl függetlenül ( mint mondtam nem ismertem eddigi “ munkásságát”), a tanítók és tanítónök védelmében annyit megjegyeznék, hogy messze az egyik legnehezebb feladat az 1-4-ig tanítani. Ezt az egyik legnehezebb jól csinálni. A legelejétöl fogva , az elsö lépésektöl megtanítani minden alapot a kicsiknek,rajtuk áll, hogy megszeretik e az iskolát, hogy felismerjék, ha valamiben segítségre van szükségük, ha valamiben tehetségesek. A számolási, olvasási,írási,szövegértési képességeik fejlesztése, a szilárd alapok megteremtése. Ez egy csodálatos, de nagyon nehéz feladat. Lányom ( régivágású , már böven nyugdíjas ) tanítónöje egy csoda volt . Ö pl azért nem mehetett egyetemre , vagy tanárképzöbe , mert nem volt “ káder”, vallásos , egykoron felsö polgári családból származott, csak tanítóképzöt engedélyeztek neki, szó szerint megmondták, hogy vagy elfogadja ezt, vagy sehova. ( bizony az “ átkosban” volt ilyen, az édesanyámat sen engedték továbbtanulni a szín kitûnö bizonyítványaival és érettségijével hasonló okok miatt , miközben 3-as eredménnyel a munkás és párt funkcik gyerekeivel töltötték fel a felsö oktatást).

Szóval azért , mert “guminéni” csak tanítóképzöt végzett én nem általánosítanék .

Reszet Elek
Újságíró

Amiről írsz az inkább az ötvenes évek és a hatvanas eleje. Anyai rokonom pl. eskü előtt kiugrott pap volt (a testvére pap is lett). Évekig segédmunkákból élt (és közben országos vetélkedőket nyert, pl. Ki tud többet a Szovjetunióról, amivel el is jutott a Bajkálhoz), mivel sehova sem vették fel, de végül sikerült bejutnia az orvosira (hatvanas évek), amit summa cum laude el is végzett. Persze beszélt még vagy öt-hat nyelvet (köztük latint és ógörögöt) is meg ilyesmik. Zseni volt a pacák.

Másrészről a tanítónők és általános iskolás tanárok nagyrésze egyszerűen káros a gyerekekre. Ezért persze nem csak ők a felelősek, a központi előírások, az iskolák versenyeztetése és hasonlók szabályosan horrorisztikus eseteket eredményeznek. Számos szülőtől hallottam durva eseteket és magam is rendszeresen belebotlok ilyesmikbe.

Még csodálkozunk rajta, hogy a gyerekekből ösztönállatokat csinálnak, amikor még idejük sincsen gyereknek lenni, játszani.

tomgal
Olvasó
tomgal

Igen, valóban akkor volt a legjellemzöbb, édesanyám 1954-ben érettségizett. A lányom tanítónöje már a hetvenes évek elején, de még akkor is böven elöfordult . Talán a nyolcvanas évekre már azért nem volt jellemzö , de a bátyám az általánosban még megkapta az egyik tanárnötöl felsöben ( hetvenes évek kb vége felé) , hogy nézzétek az “úrifiú” hogy bámul ki az ablakon, talán leereszkedik közénk ( ezzel utalva a 2 s + y-ra a nevünkben)

tomgal
Olvasó
tomgal

Persze sok káros dolog van a sulikban, ezért mondtam , hogy nehéz jól csinálni. Nálunk ez a tanítónö lazán áthágott elöíràsokat, szabályokat , tantervet, mivel annyira imádták a gyerekek és a szülök is , hogy nem mertek vele mit kezdeni (2000-es évek közepe-vége) Én azért tartottam vissza a lányomat az oviban egy évvel (6,5 évesen mehetett volna már), hogy hozzá kerüljön. Amúgy sem alkalmas a legtöbb gyerek ( pl kézcsontok a sok íráshoz és egyebek) még 6 évesen sulira.

szombathk
Olvasó
szombathk

Elek,Tomgal
Azért nem omlott még össze az egész mert a tanárok, tanítok egy része amennyire lehet áthágja a szabályokat.Zömmel az idősebb 50-60 korosztály akik már átéltek néhány oktatási reformot. Szó szerin lesz..-ák az egészet .Becsukják a teremajtót és tanítanak.

Meske
Olvasó
Meske

Másrészről a tanítónők és általános iskolás tanárok nagyrésze egyszerűen káros a gyerekekre. Ezért persze nem csak ők a felelősek, a központi előírások, az iskolák versenyeztetése és hasonlók szabályosan horrorisztikus eseteket eredményeznek. Számos szülőtől hallottam durva eseteket és magam is rendszeresen belebotlok ilyesmikbe.

Reszet Elek, enged meg, hogy megvédjem a szakma mundérjának amúgy is megtépázott becsületét.
Sokan hajlamosak azt hinni, hogy a gyerekek olyanok, akár a tiszta lap, beülnek a padba és innák a tudást, amit a tanító/tanár a maga tanárközpontú szemléletmódja, alul képzettsége és egyéb frusztrációi okán nem tud emberi módon a gyerekeknek átadni.
A valóság közben meg úgy fest, hogy a gyerekek többsége (kb 70%) olyan családból jön, ahol nincsenek keretek (“szeretik”, de nem nevelik, rábízták a nevelést az ovira, most átveszi a suli, Győzikéken , Éjjel-nappal Budapesten és egyéb valóság – szenny-showkon szocializálódnak). Nagy tiszteletem a kevés kivételnek.
Gyakran az órák nagy része azzal telik, hogy a pedagógus ezeket a hiányzó határokat igyekszik megmutatni/megtanítani/betartatni (amik nélkül egyszerűen nem lehet tanítani). A kondicionálás évek munkája. (És ez nem a vasfegyelem, hanem az, hogy hallgasson a nevére, ne magyarázzon másfelé, amikor te (hozzá) beszélsz, várja ki a sorát, figyeljen arra, amit mondasz neki, ne beszéljen- álljon egyenesen, amíg jelentés van – alig tudja megcsinálni ezt a kettőt egyszerre – stb. szóval az alapok)
Egy tanár simán megkapja egy elsőstől, ha háromszori hívásra sem tud odafordulni (mert éppen másik gyereknek segít), hogy “Süket!”
Azt mondod nekik: Álljatok meg az ajtónál! Mire egy felkiált: FUTHÁÁS! – és mindegyik megindul a szavad ellenére.
Vagy az, mikor egy frissen “átigazolt” diák így felel vissza: “Ne pattogjál, állva kinyallak!”
Vagy mikor kéred egy másiktól, hogy vegye elő a tankönyvet és a válasz: “Veszi a f@szom…”
“Tanárnő/Tanár úr, nyomjon már egy kis zenét!”

Ők a “normális” / átlagos gyerekek, akik így viselkednek, ha éppen “rossz” napjuk van.

És nem az autista, aki mikor “átalakul”, elhomályosodik a szeme és őrjöngeni kezd és köpködni… ha időben nem reagálsz az állapotára megfelelően.

És minden évvel egyre “nehezebben” kezelhető gyerekek jönnek. Hiányos képességekkel.

Nem egyszerű ezeket az eseteket higgadtan, határozottan, emberségesen lekezelni úgy, hogy a tekintélyed is megmaradjon. Meg a szereteted is.
Nem minden pedagógus képes “lecsapni a magas labdákat” és megérteni, mi is történik éppen, hogy uralja a helyzetet.

Ne hidd, hogy minden szülő neveli a gyerekét. Mert a nevelés nem egyenlő a fizikai szükségletek kielégítésével. Annál sokkal-sokkal nehezebb, kényelmetlenebb és időigényesebb.

Ez az alap. Ide kell “beintegrálni a tudást”.

Hunn
Újságíró

Bocs, Meske, nem akarom félrevinni a beszélgetés általános irányát, de ezek a példák, pláne alsó tagozatos kisgyermekekről szólván, számomra és a vájtfülű olvasók számára automatikusan és ösztönösen egy etnikailag sokszínű osztályterem képét idézik fel… Vagy tévednék, és ma már az átlagos színmagyar etnikumú gyerekek beszélnének és viselkednének így alsó tagozatban?

Meske
Olvasó
Meske

Nem, Hunn, ők magyar gyerekek, a félreértelmezett liberális szellemben nevelt Z generáció és az azt követő Alfa (amiről már most látszik, hogy kritikusabb és szókimondóbb az előzőnél). Ha úgy kezded a lereagálást, “hogy beszélsz?!” a válasza az: “Hát magyarul!” és büszke rá.
A romák egészen mások.

tomgal
Olvasó
tomgal

Én sajnos azt hiszem, hogy ezek a példák nem kizárólagosan az “ etnikumon” alapulnak. Én ezt csak kisgyermekes kolléganöim elbeszéléseiböl tudom, német! nemzetiségi általános iskola , etnikum max 1-2 az osztályban ( az egyikük kitünö tanuló, de mondjuk ö tényleg a kivétel, aki erösíti a szabályt) és “ rendes, átlagos” magyar gyerekek olyanokat szólnak be alsó tagozatban , hogy én menten falhoz vágnám öket. A tanár meg nem tehet semmit. Behívatja a szülöt, aki lehet még cifrábban küldi el a pedagógust a francba, mert az ö kis “ aranybogár, tündibündi” kisfiát, kislányát nehogy már nevelni merészeljék….

Reszet Elek
Újságíró

Nem pusztán és elsősorban a nevelésre gondoltam, sokkal inkább az oktatásra.
Ha egy matektanárnő negyedikes általánosban reggel fél órával korábbra beparancsolja a gyerekeket (logisztikázza ki a szülő), aztán összevonja a két matekot úgy hogy a következő tanár hajtja el onnan, ráadásul még egy halom házit is ad, akkor nyugodt szível mondhatom hogy az az illető beteg.

A kötelező tortasütősdiről meg a folyamatos apró-cseprő basztatásokról nem is beszélve. Mintha a szülők életének arról kellene szólnia, hogy az éppen aktuális trendi tanítónénis ötletekre (mit vigyen a szülő, mit ne, mikor hol legyen) táncoljon és mindehhez még jó képet is vágjon, nehogy a gyereken verje le a “pedagógus”.

Tudok olyan szülőről aki névtelenül volt kénytelen betelefonálni a gyereke iskolájába, hogy az igazgatónak szóljon adott tanítónéni ámokfutásával kapcsolatban.

Ahogy idősebbek lesznek úgy más beteg dolgok merülnek fel. Ismerek középiskolás végzős leányzót, aki a mostani távoktatósdiban 10 órát ül gép előtt, egyik órát a másik után úgy, hogy csak 5 perc(!) szünetei vannak egész nap.
Emellé kötelező házi és szorgalmi házi. A leányzó egyik tanárnője képes volt felhívni a szülőket csak azért mert a gyerek a szorgalmikat a tárgyából nem mindig csinálta meg (minek ha így is jeles tanuló belőle).

Normális helyeken megfizetik a tanárokat és ezért nem az alja megy tanítói, tanári pályára (valamint ezek oktatóinak), lásd pl. Japán, ahol az egyik társadalmilag leginkább megtisztelt hivatásnak számít. Mindezt még súlyosbítja , hogy a pálya teljesen emancipálódott, sem a gyerekek életkori, sem a nemi jellemzőit nem veszik figyelembe és a régivágású pedagógusok is kikoptak már. A végeredmény egy rakás szar. Mind a rendszer alkotóelemeit, mind a végső produktumot illetően.
Ha egy közoktatási rendszer végén, az érettséginél arról kell meggyőződni, hogy a diák funkcionális analfabéta-e, akkor nagyon-nagyon nagy baj van!

Zoom
Olvasó
Zoom

Elek, ùgy tűnik ebben a tèmàban 100%-ig egyetèrtünk. A vàltozàsra rövid/közèp tàvon sajnos szinte esèly sincs. A kormànyzat az alternativ oktatàsra irànyulò kezdemènyezèseket csiràjàban folytja el, hiàba èpìtkeznènek magànemberek/cègek sikeres külföldi mintàkra.

xLuckless
Olvasó
xLuckless

Huh Zoom, egyáltalán nem értek veled egyet. Az alternatív oktatási rendszer magyarítva azt jelenti, hogy alacsony színvonalú. Sikeres külföldi minták sincsenek. A valóban sikeres iskola receptje: poroszos stílusú, sokszor a testi fenyítés is megengedett, egyenruha viselés van, nagy tömegű memorizálás jellemzi. A valóban sikeres oktatást, a zárt svájci, angliai és usa beli intézetek adják amelyek bentlakásosak, a milliomos csemeték, azaz a világ jövendő urait képzik. Keresheted még a Japán, Kínai és Koreai iskolarendszerben ahol a 12-14 órás elfoglaltság se ritka. A magyar oktatás régóta a leejtőn van, először a szocialista egalista, utána a liberális egalista elképzelések miatt. Bele illik a sorba a bolognai rendszer bevezetése is, ami a felsőoktatást zülleszti a mai napig. Az a liberális elképzelés pedig hogy az a jó ha minél több a “diplomát” szerzettek aránya a társadalomban ahhoz hasonló, hogy a férfi-női egyenjogúság jobb ha a nők aránya60-70%-ra emelkedik a felsőoktatásban.
Amikor én végeztem, tudomásom szerint az adott korosztály 7%-a szerzett diplomát. És még ezek között is voltak nem oda valók. Most közelítünk a 35% felé … (Fejből írok, javítsatok ha nem jók az adatok)
Kérlek mutass egy országot ahol a liberális (alternatív) oktatás színvonal emelkedést hozott.

Somogyi József
Vendég
Somogyi József

A rendszernek nincs szüksége gondolkodok emberekre csak beidomított szalagmunkásokra.

tomgal
Olvasó
tomgal

Kiváló nemzetközi eredményeik vannak , nincs túlhajszolt stresszes gyerek, a legkiválóbb követendö példa:

https://divany.hu/szupertanar/2019/07/29/finn-iskola/

xLuckless
Olvasó
xLuckless

Bocs tomgal, csak azt ne hidd hogy üldözlek. Sajnos céges keresőből nem tudom megnyitni mert a hirdetések blokkolva vannak. De máris rosszul indul : Dívány és finnek. Sajnos a szememben egyik se jelez túl magas színvonalat. Talán valami nemzetközi ranglista közelebb hozna minket a követendő példához, de kétlem hogy a stresszmentes és a boldog szerepelne azokon a skálákon.
A valódi kiválóság mindig stresszes. Olvastál olyat például, hogy boldogan , stresszmentesen kajakozott és világbajnok lett?

Somogyi József
Vendég
Somogyi József

Aztán jönnek a pánik rohamok felnőttként de jó is az, tapasztaltam :(

Somogyi József
Vendég
Somogyi József

Hamár a stressz szóba került volt olyan munka helyem ahol az embereket csesztették napi szinten és félve mentek a melóban, volt aki úgy oldotta a meg a stessz kérdést, hogy ívott meg volt aki elment a szakrendelésre és írtak fel neki xanaxot .Ez nemtől függetlenül ment bizony a nők körében is sok az alkoholista.

hunbagira
Újságíró

Hajaj! 50 alatt több, mint köztünk ahogy a dohányos/kávés és a gyógyszerfüggő is.
Drogban vagyunk többségben hiszen “nyitottabbak vagyunk a valódi progresszióra” :D és kevésbé felünk a büntető eljárásoktól.

Meske
Olvasó
Meske

A gyerekek körében most éppen az energiaitalok vannak csúcsra-járatva. Ez a trendi. Így kondicionálódnak:
https://www.lacsiboltja.hu/termek/33186.Adrenalin_energiaital_KID_Vitamin_250_ml

tomgal
Olvasó
tomgal

Pl az agyonhajszolt , túlterhelt japán iskolások között a legmagasabb az öngyilkosságok száma ( pl olyan baromságok miatt, mert nem lett kitünö)

hunbagira
Újságíró

A kajakos a hobbiából él, ez nagyban csökkenti stresszfaktort.

tomgal
Olvasó
tomgal

Pontosan, azt ( az egyet) csinálja amit imád.

xLuckless
Olvasó
xLuckless

Azért ne éljétek bele magatokat! Az úszó gyerekeket ma is verik (illetve szülői segítséggel lelkileg terrorizálják) az uszodában, de hja az eredmény az eredmény. Az a szint szenvedés, semmilyen szinten se élvezet. (Említhetném itt a ritmikus sportgimnasztikát, de csodálatosan ügyesek a cirkuszok gyerekei is)

hunbagira
Újságíró

Akkor is a gyerek választotta, míg az iskolai magolásra kényszerítették az elejétől fogva.

Meske
Olvasó
Meske

tomgal és hunbagira,
azt szokták mondani, hogy ahol elkezdődik az élsport, ott ér véget az egészség.
Amíg gyerekként a mozgás öröme, társaság (esetleg megfelelés egy rejtett szülői elvárásnak) stb. vagy felnőttként maga a “játék”/sport élvezete motivál, professzionális szinten (minél magasabb a szint, annál inkább) már nem a tevékenység, hanem a teljesítmény hangsúlyozódik (egyre kíméletlenebbül).
A sport sok mindenre megtanít, sok (ön)megtapasztalásra ad lehetőséget – pl.: hol vannak a határaim? Csapatmunka, küzdelem, kitartás, eredményesség – (fájdalom/ingerküszöb kitolódás esetleg ignorálás), mindezt gyakran a hétköznapokban pl.:sokan a tanulásban, később a munkában is képesek jól adoptálni.

Azonban ennek esetenként ára is van:
“A kiemelkedési vágy, a tökéletes teljesítmény vágya speciális személyiségalakulást feltételez, ami a klinikus személyiségzavar fogalmával lefedhető. Nárcisztikus, határeseti és kényszeres vonásokat találunk gyakran az élsportolók személyiségében, a kognitív szférában, a másik emberhez fűződő kapcsolatában, viselkedésében. Az edzésbeli túlterhelés, az étkezési zavarok, függőség, drogfogyasztás, a leggyakrabban előforduló pszichiátriai zavarok felismerése és kezelése kiemelt jelentőségű.”

A másik, ami fontos lehet a téma szempontjából, az a gyerek- edző kapcsolata:
hiszen a gyerek/sportoló teljesítménye egy másik ember (edző) szakmai sikerét igazolja vissza.
Kérdés az, hogy ezt a teljesítményt az edző mivel éri el, mivel motivál (Mert nem elég a testet edzeni és felkészíteni, a pszichológiai tényezőket is figyelembe kell venni. Sőt pszichológiai ráhatással óriási belső energiatartalékok szabadíthatók fel.)

tomgal
Olvasó
tomgal

Értem xLuckless, az a gond, hogy a rengeteg finn sulirendszerröl szóló link közül, pont a divany-t sikerült linkelnem.

Nem, nem az a lényeg , hogy stresszmentes és boldog, az a lényeg, hogy emellett kiváló eredményeik vannak!

Én magam is poroszos rendszerben nöttem fel, kiváló középiskolába jártam , szerettem is, de annak ellenére, hogy hülye sem voltam , szorgalmam is megvolt, bizony hetente 2-3 alkalommal szinte mindig “ túlóráztunk” a lánykolesz tv szobájában éjfélig, hajnali egyig , néha 2-ig, mert egyszerüen annyi volt a tananyag. És másnap 6-kor szólt az ébresztö és nem azért volt erre szükség, mert átaludtuk a szilenciumot ( én még sportoltam is mellette heti 3 edzéssel) , hanem mert fizikai képtelenség volt máshogyan.

Az egy komplett hülye , aki foggal-körömmel ragaszkodva nem akarja ugyanazt, vagy akár jobb eredményt elérni, egy kevésbé hajszolt, kevésbé stresszes módon. Miért kellenne kialvatlanul, stresszesen suliba menni, ha lehet máshogy is ?! Úgy, hogy még az eredmények is jobbak ?!

Egyébként azok érik el a legkimagaslóbb eredményeket, akik élvezik és szeretik amit csinálnak és persze a megszállottak ( de ez általában összefonódik)

Parancsolj , itt vannak a “ komolyabb oldalak “amik a finn sulirendszerrel foglalkoznak és az eredmények is :

https://folyoiratok.oh.gov.hu/uj-pedagogiai-szemle/a-finn-csoda-es-ami-mogotte-van

https://eduline.hu/kozoktatas/20100409_bbc_finn_iskola_legjobb_eredmenyek

https://www.oecd.org/pisa/

Az elmúlt pár évben nem ök az elsök ( de böven az élvonalban, tudományos területen kimagaslóan), egyébként szinte biztosan a nagyobb bevándorló mennyiség, már bocsánat, de gyengébb képességü, lustább ( ezt lehet szépíteni, de így van) migráns gyerekek rontottak a színvonalon az elmúlt 5-6 évben, de szeretnénk mi ennyire “ felromlani” . ( mindenböl a top 10-ben vannak világviszonylatban )

xLuckless
Olvasó
xLuckless

tomgal, köszi a linkeket. Bár végtelenül lusta vagyok most utána néztem, hogy az én memóriám csal-e. De nem, sok gond van ezzel a teszttel, akit érdekel:
https://folyoiratok.oh.gov.hu/educatio/a-pisa-adatok-hasznalata-es-ertelmezese

Egy kis érdekesség, hogy mitől változhatnak a kérdések, és a metodika is:
“Ugyanakkor nem véletlen, hogy habár módszertani kritikák a kezdetektől fogva érték a PISA-t, ezek a kritikai hangok a 2012-es eredmények után erősödtek fel, amikor az ázsiai országok előretörésével Európa és az angolszász országok is hátrébb sorolódtak a PISA rangsorban. A legutolsó PISA felvétel eredményei alapján az első 10 ország közé nem került be angolszász ország, az első hét ország ázsiai (távol-keleti) és az Európai Unióból csak Hollandia fért be Svájc és Lichtenstein után. A finnek hátrébb kerültek és sokat rontottak a korábban jobb eredményt elérők, mint Új-Zéland, vagy Svédország.”
2015 ha jól látom. 2018-ra minden más lett.
Akkoriban még az általam leírtak érvényesültek, utána a skillek, így a kérdések is változtak.
Vajon az lehetett a probléma, hogy nem egyezett a liberális elmélet és a gyakorlat? Kína továbbra is vezet, a többi ázsiai lecsúszott, helyre állt a világ rendje (Finnország ismét jó áll :) ). Viszont így is kínzó a kérdés, hogy Kína és Szingapúr, akik ma is az élen vannak, a liberális elvek mentén neveli a gyerekeket?

hunbagira
Újságíró

A kérdés az, hogy kína és szingapúr, csak magoltatja a gyerekeket, mint a posztkádári/orsósorbán féle oktatási rendszer?

tomgal
Olvasó
tomgal

A kérdés az , hogy Kína, mint kommunista állam, milyen eredményeket is küld be…

( pl. az asztaliteniszben, nöknél az olimpiai, világbajnokaik napi 16-18 órában k erös férfi versenyzökkel edzenek kizárólag).

Én úgy gondolom , hogy a hasonló versenyistálló jellegü sulijaik elitjének eredményeit… ugyanis ott nem országosan mindenkit mérnek.

xLuckless
Olvasó
xLuckless

Mi a baj a magoltatással? Csak egy kis ellentét, mai nyelvtudás és Petőfi Sándor fordításai, aki még abban a bizonyos magoltatós rendszerben tanult.

hunbagira
Újságíró

Csak annyi, amiről beszélünk, hogy Petőfinek-zseniként- kb negyedannyi tananyaggal kellett megbirkóznia.
Amúgy észrevetted, hogy zsenikkel és élsporttal hasonlítod össze a ma elvártakat. Szóval magadnak lövöd az öngólokat.
Saját szakmám: Petőfiek idején a jogi egyetem 2.5 év, az orvosi 3.. Ahogy említettem 20%nyi anyaggal, mint ami most…(a csemegi kódexet eleve 1878ban kodifikálják, bgbt 1890ben fordítják le)
Istenem, de “szeretem” a félművelt, elvakult gyurcsányorbánistákat..

hunbagira
Újságíró

Petőfire at idegennyelv “ragadt” és választotta. Kiskőrösi még nem eleminek hívott (azt wekerle után hívják így) de kvázi elemiként működő valamiben nem volt ilyen, a katolikus internátusokban volt latin illetve a hadseregben rájuk ragadt német.

xLuckless
Olvasó
xLuckless

Én is csípem a buta libsiket. Hát ha zseni volt nyelvtanulásban, mert te mondod úgy mindjárt hülyeség a magolás. Logikus.

hunbagira
Újságíró

Sikerül értelmezni egy komplett hszt? Amúgy eddig te csillogtatod műveletlenségedet és logikátlanságodat. 21. Századi téma kapcsan a 19. századot hozod példának, úgy, hogy amúgy halvány lila gőzöd arról sincs.
Egyre jobban hozod a primitív verkli, csakszi formát. ;)

tomgal
Olvasó
tomgal

gyanci , mert mindenkivel mindenben ellenkezik … :)

hunbagira
Újságíró

Kb, annyira “művelt” is.

xLuckless
Olvasó
xLuckless

Bagira, a hunt hagyjuk. Ha úgy hápog és úgy totyog mint a kacsa az egy kacsa. Te libsi vagy, amitől már alig van lejjebb. Minősítgetés a háttérből, messiástudat, a saját tévedhetetlenségének tudata, mind a te irányultságodat jelzi.
Hogy ki mit nemértett meg zsenikém: hogyan tanult meg ANGOLUL, okos. Milyen módszerrel történt akkor a nyelvoktatás, zsenikém? (Súgok, magolás, biflázás)
Libsi, arra is válaszolhatnál hogy lehet az ha megkérdezel embereket orosz nyelvi tudásukról akkor azok mind tudnak mondani pár mondatot, magolás miatt. Nekem gépészeti ismeret volt középiskolában, mint a verset úgy kellett fújni az anyagot. Sok-sok tíz év múlva is tudok idézni, magolás. Versek amit a gyerekeim tanulásakor, tudok folytatni, magolás. Énekek amiket több tíz év múlva is tudok magolás. Stb-stb.
És te nagy vátesz kijelented hogy ez felesleges. Te buta, te. És azt sem tudod hogy mi az oka annak hogy a buták ezt szajkózzák, ugye?
Segítek libcsikém, az, hogy az olyanoknak mint te mindent be tudjanak mesélni és el is higgyék, pont mint te. Mert te azt hiszed ha meg tudod nézni valahol az ugyanaz mintha tudnád. Igen, csak a következtetés sehol sincs.
Mások tapasztalatból beszélnek és mondanak dolgokat. Inkább hallgass és figyelj. Ha kijössz a fényre és meglátjuk a zagyva gondolataidat, és messianisztikus gondolkodásodat, hidd el senki se azt fogja gondolni hogy te okos vagy. Tanultál, de nem értettél meg semmit. Nagy 21. századi semmitmondó.

hunbagira
Újságíró

De akkor ismétlem. Zseniként, kb 20%nyit kellett magolnia, mint ma egy nebeulónak.

xLuckless
Olvasó
xLuckless

Na, má meg csak 20%. Szerintem meg 110%. Hasraütve mond egy számot, de még az is csökken. Ezzel is bizonyítva az igazát. Libsi-libsi, ej-ej.

hunbagira
Újságíró

Okostojás, üsd be bármelyik 19.századi orvos, jogasz, mérnök önéletrajzát, abbol kiderül, hogy hány év volt az egyetem. Mely tantárgyák, tudomány ágak, nem is léteztek.
Ha egy témához sötét vagy, mint az éjszaka ne anyázz, hanem nézz utána és addig kussoljál, amíg nem történt meg. Mert kiröhögteted magad.
De segítek a konkrét témában IS pl Arany először német közvetítéssel fordított utána jött bele annyira, hogy közvetlenül. De pl megszólalni soha nem tudott rajta.
Vagy annyira sötét vagy, hogy református líceumban angolul tanítottak mar akkor, amikor latin volt a hivatalos nyelv?
A hülyék, mindig annyira biztosak magukban…

hunbagira
Újságíró

Kezdjed mondjuk Fleminggel a bakterológia atyjával, majd folytasd mondjuk Görgeyvel/Jedlik Ányossal,majd akár Kossuthtal.

xLuckless
Olvasó
xLuckless

Olvasom a hsz-ed csak nem értem. Terelsz és mellé beszélsz. Magolás a téma amit te mint progresszív, haladó értelmiségi lenézel. Helyette mi a libsi megoldás: kompetencia. 1000 évig oktattak máshogy, erre jön egy arrogáns kis pöcs, aki a szellemi magaslatból megmondja a tutit, mocskolva engem, aki kicsit is kételkedni mer az ő eszméi kompetenciájában. Erre van képe még tovább írogatni, mellébeszélni, igaz a töke már láthatólag megszűnt, hiszen nem egy mondatos minősítgetéseket kell böfögnie. Egy mentséged lehet erre az alacsony szellemi színvonalra, ha még nagyon fiatal vagy.
“20 évesen aki nem liberális annak nincs szíve, 40 évesen aki nem konzervatív annak nincs esze.” (nemtom ki mondta)

hunbagira
Újságíró

Nem nézem le, hülyegyerek. Csak sokallom, és példákkal bizonyítom (bizonyítjuk), hogy ennyit lehetetlen bemagoltatni a gyerekekkel és soha nem kellett a történelem során.
Amit te képtelen vagy felfogni, műveletlen primitívseged folytán.
Sikerült már utánagugliznod, amiket írtam, hogy Fleming St. Mary’s hospital universityjének, mennyi volt a képzési ideje, te barom? Mielőtt a pofadat jártatod, itt.

xLuckless
Olvasó
xLuckless

Üsd a szalmabábodat, üsd erősebben! Az hogy most már az egész emberi fajt is lenézed mint olyat aki képtelen megtanulni azt amit meg kell az életben maradásához, és te megint kinyilvánítasz az ismét a szélsőbaloldali, totalitárius elmezavarodat minősíti.
Érdemben reagálva: nem tudással vannak túlterhelve, hanem időben vannak túlterhelve szerintem. Erre megoldás kell, ebben egyet értek.
Viszont, hogy azok akik ezt a helyzetet létrehozták, az eszmetársaid, mindenféle ideológista egyszerűek oldják meg, vagy akár javaslataik legyenek az elutasítom. Te egy szűklátőkörű ember vagy, kirekesztő,arrogáns, a felsőrendűségében hívő. A történelmünk során többször kellett már szenvedni az ilyenektől, ezért feladat, hogy megvédjük a gyerekeinket, oktatásunkat, gazdaságunkat és végső soron életünket az elmebetegségeitektől. A szűklátókörű tarsadalommérnökségetek szánalmas és megvetendő.
Ja, és a vörös farok mindig látható a hsz-eid aklatt (sajnos még néhány másik kommentelőnél is), van még hova fejleszteni az álcázást elvtárs.

hunbagira
Újságíró

Csakszika, ne szalmabábozz. :) Na akkor újra, sikerült megtudni mennyi is a 19.században az egyetem, hülyegyerek.
Amúgy nehogy reszketeg vénemberként, megint magyaráznod kellene a bizonyítványt. :)))
Ui legkésőbb délután repülsz innen, szóval “élvezd” ki.
Anna32 és blackpill regeddel együtt, te szánalomtenger..

hunbagira
Újságíró

Akkor segítek orvosi szakmában. Bakterológia, virulógia, genetika nem létezik, onkológia szintúgy, gasztroenterológia szintén zenész, endokrinológia sem.
A többi gyerekcipő.
Jog: komplett, társasági, cegjog, hozzátartozó adójog, komplett nemzetközijogi rendszer, polgárjog kötelmijog nagy része. büntetőben a tényállások harmada, bvjog enbloc. Egyéb specializált magánjogi formulák.

xLuckless
Olvasó
xLuckless

Kicsit írhatnál az agráriumról is amiben valószínűleg szintén jó vagy. Googli a barátod, hiszen nincs szükség valós tudásra annak aki tudja hol kell keresni azt. Sajnos, így összefüggéseket is csak ott lát ahol megmondták neki hogy vannak. Magától képtelen újakat fellelni, nem ismer mást amiből válogathatna, amiket kombinálhatna. És amikor ez még arrogáns, énmindentistudok elmélettel fertőződik meg, akkor megkapunk téged, aki megmondja a tutit, és végtelenségig sorol dolgokat amik nem relevánsak egy adott témában, hiszen ennyi a látóköre.

hunbagira
Újságíró

Mi nem releváns, hülyegyerek? Itt sorolom neked, hogy az egyetemi képzés a 19. Században mennyi volt.
Erre annyit kéne irnod- te fasz -hogy ok bocs ezt nem tudtam utánanézek és a vita le lenne zárva.
(Én erre képes lennék illetve nem állnék bele olyanba, amiről fogalmam sincs vagy hiányos a tudásom. De ez már valóban intelligencia kérdés, csakszika. Nah hess picsába könyvelgetni. Annyira sötét vagy, hogy megint egy napon belül bebuksz.:))

xLuckless
Olvasó
xLuckless

És semmi retorzió nem lesz? Legalább kitiltás vagy valami. Az elvtársaid nem szoktak így félúton megállni. 21. századi felső értelmiségi, te. :)

hunbagira
Újságíró

Látod, kis primitív, gyáva szar megint bukó volt 2 nap alatt. Mondjuk 50iqval nehéz másképp..:)))

tomgal
Olvasó
tomgal

Értem, linkeljek eredményeket, de ha megteszem, azzal ( az egyetlennel), ami nemzetközileg elismert, azzal sok gond van. Lehet itt magyarázkodni, konkétan Finnország az elmúlt 15-20 évben folyamatosan az élbolyban van.

xLuckless
Olvasó
xLuckless

Jó-jó, megadom magam, Finnország az kiváló, mától felnézek rájuk :)

tomgal
Olvasó
tomgal

Helyes :) , de tényleg nem rossz amit kitaláltak ( egy pár éves próbát kísérleti sulikban megérne)

xLuckless
Olvasó
xLuckless

Amire linkeltem én is neked egy tanulmányt. Én kissé kételkedőbb vagyok. Mi a cél ezzel a felméréssel (PISA)?
Mi volt a probléma azzal hogy ferde szeműek messze vertek mindenkit? Miért változott utána a metodika? És végül ezek után miért kéne ezt komolyan venni? És ha a finn példát vesszük az 1-1-ben megvalósítható nálunk is? Ha nem, akkor melyik része az? Megannyi kínzó kérdés, amire nincs válasz. Szegény Finnország egyik évben 12. a másikban 4. Biztos jó a mérés?
Én csak attól félek, hogy ez is egy politikai játszma része. Így nem biztos hogy ezekre a bizonytalan, változó adatokra kellene alapoznunk a gyerekeink oktatását.
Ja a lényeg lemaradt majdnem. Ami idegesít, ha olyan dolgokat kezelünk evidenciaként amik korántsem azok. Rossz kiindulási alapról csak rossz válasz születhet. Kételkedjünk már egy kicsit azokban a megingathatatlannak tűnő alapokban is.
Ezt minősítheted kötekedésnek is. De valójában én kevés dolgot látok annyira biztosnak, hogy kijelentsem ez 100% így van. És ha ezeket a kommenteket többen is offenzívaként értékelik, akkor vissza fogom magam.

Bela
Olvasó
Bela

Vadliberális oktatás van, már ami a hátteret, jogokat illeti. Az utolsó gettócigánynak több joga van, mint bármelyik tanárnak. Maga a tananyag viszont valóban túl terjedelmes, feldolgozhatatlan. A tartalma is megkérdőjelezhető( pl. biológia: mikrobiológiát, sejtbiológiát tanítunk, de egy felnőtt ember képtelen felismerni a fákat, és nem tud bánni az állatokkal, ezért használják azokat kelléknek a buta tyúkok). Az egyetemek a mai napig arra készítenek fel, hogy “leadd” az anyagot, akkor a 20-30 éve végzett pedagógusoktól mit lehet várni?
A másik része a dolognak az, hogy a “tudás”, “tananyag” ellen nagy harc zajlik az utóbbi 30 évben. Ez sokszor jogos is (fenti példa). Viszont a nagy harcosok hasonlóak a kommunistákhoz, azaz: céljuk szétverni mindent, és a helyére valami kézzelfoghatatlan dolgot, a semmit rakni. “Kompetencia-fejlesztés”, “készségfejlesztés”, “integráció”, “együttműködés”, “csoportmódszer”, “IKT eszközök” – pár divatos hívószó.Izzaddságszzagú erőlködés.
A tanárok képességéről, a rendszerről mindent leírtatok, én viszont más, sokkal nagyobb problémát látok. A nevelés alappillére, a család kidőlt. Azok döntötték ki, akik jó pár éve az egész oktatás fejre állításáról beszélnek. Miattuk jön be ügyvéddel a gyerek fegyelmi tárgyalásra, miattuk nem köszön a gyerek a folyosón. Ezek ugyanazok.
Egy másik pillér viszont felállt, és minden másnál magasabbra tör: a digitális világ. Ez az,ami neveli ma a diákokat, és valljuk be, a felnőtteket is. A facebook/insta nagyon világosan megmutatja, hogy milyen érdeklősődési köre van a lakosságnak (amit maga a face/insta/rtl klub alakított ki…). Elborzasztó. És erre ad nagyon rossz választ az iskola: vegyük be az okostelefont a tanításba, csinájunk tiktok videót, stb. Aki nem használ IKT-t, az meg is bukik az értékelésen. Gratula.
Lehet akármekkora tanár személyiség valaki, minden eddiginél nehezebb dolga van bármit is átadni a napi 8-10 órát az internet szemétdombján turkáló diákoknak. Nehezebb, mint a világháború után az összevont, 40 fős osztályokat tanítani, vagy mint a rendszerváltozás utáni bizonytalan helyzetben. Sajnos ezt még nem fogták fel maguk a pedagógusok sem, legalábbis a vezetőik, szakmai szervezeteik szabályalkotásából ezt látni. Digitális kultúra órát vezetnek be, teljesen feleslegesen, mivel ugyanazon infotanárok fogják tartani, mint eddig.
Hogy mi a megoldás? Ha az élet maga ilyen gyökkeresen megváltozott (család, közösség, szórakozás, érdeklődés, karrier), akkor arra az oktatásnak is drasztikus változással kellene reagálni – az alapokat megtartva. Pl. katonás, poroszos rend lehetne az alap, az IKT eszközök teljes tiltása, a tananyag felülvizsgálata és jelentős csökkentése.

Meske
Olvasó
Meske

Béla,
Másról van itt szó:
két részre szedem a témát:
1.
A digitális oktatás már 2012 óta terítéken van, most már nem lehet kikerülni, nézd:
https://bitport.hu/microsoft-office-365-oktatas-ingyen-szolgaltatas
(Béla, ezt itt nem a kiberbiztonság miatt linkeltem):
https://www.youtube.com/watch?v=6Waq6eRIMtE
Hozzáteszem, most vezették be az 5G mobilrendszert (kieg.: UPC szintén Bill Gates tulajdona)
https://www.youtube.com/watch?v=Hrd0NiWMIjk

Két része van ennek a dilemmának (hozzáteszem, úgy olvasd, mit írok, hogy már kicsit paranoid vagyok, bár lehet nem ok nélkül):
Minden rögzítenünk kell, amit tanítunk, minden időnkkel el kell(lene) számolnunk. És minden lekövethető – amit a diákok csinálnak az is. (Gondold végig, ez mit is jelent a Microsoftnak stb. és a kormánynak.)
(Kérdem én, kik a gondolkodás utolsó védnökei (akik gondolkodásra tanítanak?
Ha őket ellehetetlenítik/szükségtelenítik/helyettesítik (oktató-programokkal) akkor a tanár személye – ami személyiségformáló, ugyebár, ezáltal kockázati tényező – nélkülözhető lesz).
Itt már csak hab a tortán, hogy a digitális kollaborációs térben bele lehet látni a személyes szférába is (az otthonodba).
Nincs intim szféra (tanterem) tanár-diák körül, bármikor nyomon követhető, mi hangzik el az órán (Nincs már Pilvax).
Mi volna a cél?

Spoiler
Totális kontroll? A tanárok, tanítók „akaratlan” közreműködésével… Mi lehet a gond, ha a pedagógusok az ügy szövetségesei?

Kérdem én, miért kell a gyerekeknek programozást/programhasználatot tanulni? Kell az életben maradáshoz? Vagy inkább a piachoz? Kié a piac? Ahhoz idomítják a tananyagot és a gyereket is… A közösség kikerül a valós életből és átkerül a virtuális világba. Ott a pedagógus már nem tud érvényesülni/hatni, mert nem több, mint egy felhasználó (a sok közül).

2.
Az IKT eszközök önmagukban nem haszontalanok (attól függ, mire használod őket), mint fentebb említettem, nélkülözhetetlenek a folyamatban (mostmár).
A gyerekek és úgy általában az emberek többsége felhasználó szinten van jelen a virtuális térben. Az IKT eszközök alkalmazása arra szolgálna, hogy a gyerek a későbbiekben a felhasználói attitűd helyett alkotó/programozó/hasznos/aktív formálója és résztvevője legyen ennek a digitális világnak.
Értsd, ahogy akarod, Béla.
Ennek az éremnek két oldala van:
Mert általában ilyen a net (Antifaces-el – Retroshock– egy továbbképzés során találkoztam- ami továbbképzést a Microsoft ingyenesen biztosított, minden alkalommal), mivel +18 besorolást kaptak, így be kell jelentkezni a youtubon:
https://www.youtube.com/watch?v=rAWNYrwXhHk&has_verified=1

„Ezen kíván változtatni” a digitális oktatás. Többek között… Egyébként érthető módon.
Azt mondják, az iskola nem az életre nevel. De mit jelent ma az élet? Mi az életrevalóság? Aki sikeresen konvertálta át magát a digitális világba és ott érvényesülni tud (szolgálni- vagy szolgáltatni mással)?

Ha eddig még nem szorult össze a gyomrod, akkor mindez bővebben – olasz kitekintő, ahol már elkezdték a jövőt bevezetni:
https://www.youtube.com/watch?v=A-X9pJWUPtA

Ezért aggódok annyira, és vagyok kritikus és szkeptikus: mert megvannak a tréningek/továbbképzések, amiket el kell végeznünk (előbb utóbb rákényszerülünk). De végül is mire szolgál mindez, mit “tanítok”/mire is nevelek, ha eme tréningek tudásanyagát alkalmazom?
Nyilván ez nem mindegyik továbbképzésre vonatkozik… vagy legalábbis még nem látszik.

Meske
Olvasó
Meske

Kiemelve: 2002 ill. 2012. Digitális oktatás
Befektetésnek szánják ■ A bejelentés kapcsán Papp István, a Microsoft Magyarország vezetője elmondta: a csomag szervesen illeszkedik a vállalat globális oktatási programjába. A tudás, ezen belül pedig a digitális tudás elsajátításának legfontosabb helyszíne az oktatás, így ezen a téren a vállalat más iparági szereplőkkel együtt a kormány természetes szövetségese. A felajánlás értéke a Microsoft számításai szerint 52 milliárd forint, amiben a vállalatnak akkor is igaza lehet, ha a magunk részéről sehogy sem bírtunk kihozni ilyen eredményt.

Papp István a felajánlást befektetésnek nevezte a magyar oktatás és a gazdaság versenyképességébe. Ehhez persze hozzátartozik, hogy a Microsoftnak sem rossz bolt, ha a későbbi céges beszerzésekről határozó generációk a gyártó szoftverein nőnek fel. A Google teljesen ingyenes szolgáltatásaihoz hasonlító, A2 jelű szoftvercsomagnak egyébként nagy előnye, hogy pénzért bármikor bővíthető, ha az iskolák igényt tartanának mondjuk az Office 2010 funkcióira.”
https://bitport.hu/microsoft-office-365-oktatas-ingyen-szolgaltatas

Erről szól a tréningek és továbbképzések jelentős része.

2002-óta terítéken van:
https://www.oktatas.hu/kozneveles/ikt_korkep/hirek/ingyenes_otthoni_office365
“A Microsoft szerint Magyarország számára a legfőbb kitörési pont a digitalizációban, az innovatív, újszerű infokommunikációs megoldások kidolgozásában, alkalmazásában és széles körű elterjesztésében rejlik. A Microsoft azért dolgozta ki a Digitális Oktatási Alapcsomagot és kínálta fel azt ingyen és bérmentve a magyar közoktatásban tanuló diákoknak, mert ezt tekintette a maga részéről megtehető első lépésnek ahhoz, hogy Magyarország digitális állammá váljon.”
“A Microsoft Magyarország felajánlásának a célja, hogy eszközeivel és megoldásaival hozzájáruljon ahhoz, hogy mind a diákok, mind a felnőttek többet hozhassanak ki a napjaikból.”

Zoom
Olvasó
Zoom

xLuckless, MO-on ezt alternatìvnak hìvjàk, angolszàsz orszàgokban ez az alap. Egyèbkènt talàlò nèv, mert a poroszos stìlusnak valòban alternatìvàja, mivel gyerekközpontù ès gyakorlatorientàlt. A szìnvonala lehet rossz ès jò is, az intèzmènyfüggő. Az àzsiai pèldàkat nem tartom jònak èn se, akadèmiailag hatèkony, azonban beteg gyerekek tömegeit termeli ki, akik felnőttkènt folyamatos önbizalomhiànnyal ès megfelelèsi kènyszerrel küzdenek.

Amikor vègeztèl elit felső oktatàs volt, ma tömegkèpzès van MO-on. Nyilvàn, ha összessègèben nèzed a diploma presztizse csökkent, azonban a munkaerőpiac ès különböző tàrsadalmi osztàlyok szintèn differenciàlnaka különböző diplomàk közt. Ma is van elitkèpzès, vannak elit egyetemek ès elit szakok is. Mondjuk a vilàg ebben is globàlissà vàlt, ha a nemzetközi èlvonalba akarsz tartozni, akkor nem itthoni egyetemben kell gondolkodni, hanem valamelyik külföldi top 100-ban. Bàr nyilvàn, attòl függ mi a cèlja valakinek a diplomàval.

Ìrtam pèldànak a finn ès ausztràl rendszert, de egy angol vagy amerikai magàn iskolàt is idevehetsz. Vannak jò public elective iskolàk is, de ennyire nem akarok belemenni.

Meskèvel nem arròl volt szò, hogy a tanàr szaktudàsa, vagy a szemèlyisège a fontosabb-e. Èn azt àllìtottam, hogy megfelelő szaktudàs nèlkül egy tanàr alkalmatlan a pàlyàra. Erre hozta fel Meske a szemèlyisèget. Arròl nem àllìtottam semmit, hogy a megfelelő szemèlyisèg hiànya alkalmatlannà teszi-e a pàlyàra. A vàlaszom erre is igen, de eddig nem jutottunk el a pàrbeszèdben.

Meske
Olvasó
Meske

a “szemèlyisèg a lènyeg” olyan nesze semmit fogdd meg jòl

Tovàbbra se èrzem, hogy a szemèlyisèg felülìrja a szakmai tudàst.

“Arròl nem àllìtottam semmit, hogy a megfelelő szemèlyisèg hiànya alkalmatlannà teszi-e a pàlyàra.”

Arròl pedig ne is beszèljünk, hogy hàny %-a a tanàroknak szemèlyisègèből adòdòan alkalmas/alkalmatlan a pàlyàra.

A külföldről vett minták a legtöbb esetben “lebutítva” kerülnek megrendelésre rendszerszinten, kivitelezhetetlen körülmények között -. a lényeg mindig kimarad belőlük.

Keverik az oktatás, a terápia, és a terápiás (esetenként “szocioterápiás”) szemléletű oktatás tartalmát, pedig ezek teljesen eltérő fogalmak és eltérő attitűdöt igényelnek. Mert vagy terápiát tartok, vagy tanítok. (kettőt egyidejűleg NEM LEHET/TILOS kivitelezni).
A terápiás szemléletű oktatás esetén fejlesztés mellett tudásátadás is történik, miközben formálom a gyerek viselkedését, életszemléletét is. Ám mi van akkor, ha az út/eredmény ellenkezik a családja “normáival”? Akkor a család is bejön a képbe. Vagy egy egész közösség. Ez pedig akárhogy nézzük kemény dió, gyakran túlmutat egy pedagógus hatáskörén.

Olyan szemléletekhez akarnak teljesítményt hozzárendelni, melynek hatékonysága a személyiség fejlődésében mutatkozna meg és csak jóval később jutna érvényre áttételesen – nem is kifejezetten a teljesítményben, hanem az ember önértékelésében, szociális kapcsolataiban, életvezetésében.
Mi a cél? Teljesítmény? “Jólét”? A kettő együtt? Mindháromnak “ára” van.
Jelenleg az elvárások (pláne a lehetőségek, körülmények) ellentmondásban vannak egymással.

Az alapokat mindig utánzással, mintakövetéssel lehet elsajátítani, tanítani; utána lehet megtanítani a gyerekeket arra, hogyan kell tanulni. Mert a gyerek magától nem fog tanulni (ritka eset), legalábbis nem azt, “amit kéne”. (Kérdés: mit is kéne akkor tudnia egy adott korú gyereknek? Ki határozza ezt meg és mi alapján?)
És itt még mindig csak a “normális” gyerekekről van szó, nem a “speciális” esetekről.

Találkoztam hétvégén távoli kollégákkal. Van tudásvágy, van törekvés, van igény a változásra. És tesznek is érte. Csak ez nagyon lassan halad, mert a “vidék” igencsak “perifériára” szorult és magára maradt ebben a témában.

Zoom
Olvasó
Zoom

Meske, nem èrtem hol làtsz itt logikai hèzagot. Azt àllìtottam, hogy “A” (szakmai tudàs) szüksèges a tanàri pàlyàra valò alkalmassàghoz, “C”-hez. Te behoztad “B”-t, mint ùj elem, èrvelve, hogy az àllìtàsom hamis, a “B” a meghatàrozò “C”-nèl. Èn vègig èrveltem, hogy “A” szàmìt “C”-nèl. Nem beszèltem “B” ès “C” kapcsolatàròl.

“B” pedig nehezen mèrhető, nincs rà egyèrtelmű definìciò, ha csak àltalàban beszèlünk “C”-ről. Ez a nesze semmit fogd meg jòl kategòria nàlam kontextus hiànyàban.

(A többi rèszèt a kommentednek nem olvastam el egyelőre.)

Meske
Olvasó
Meske

Zoom, figyelmesen olvasom az írásodat, értelmezem és arra reagálok.

“B” pedig nehezen mèrhető, nincs rà egyèrtelmű definìciò,

A pszichológia és a pedagógiai pszichológia, neveléselmélet (többek között) ezzel is foglalkozik.

Ha közelebbről is rá szeretnél tekinteni (röviden összefoglalva):
http://kozmetc.atw.hu/pk6b.doc

https://ofi.oh.gov.hu/publikacio/milyen-jo-pedagogus-elvarasok-szerepek-kompetenciak-az-empirikus-kutatasok-tukreben

Zoom
Olvasó
Zoom

Meske, ha adsz hozzà kontextust van rà definìciò, ha ùgy hivatkozolròl rà, mint először, akkor nincs. A lènyeg viszont nem ez, mert ez csak egy mellèk szàll volt a tèma kapcsàn. Te “A”-t ès “B”-t vègig vagy/vagy kapcsolatkènt èrtelmezted “C” kapcsàn. Ezzel nem èrtek egyet az első kommented òta. Folyamatosan erről ìrsz, hogy “B” mièrt fontosabb “A”-nàl “C” kapcsàn. Ha most önàllòan csak “B”-ről akarsz beszèlni okè, csak ne mossuk össze a dolgokat, mert csak elbeszèlünk egymàs mellett.

Meske
Olvasó
Meske

“mert csak elbeszèlünk egymàs mellett”

Igen… emlékszem :) Ezért nem dőlök be még egyszer…

Zoom
Olvasó
Zoom

Meske, magadat ègetted be a mùltkor a szemèlyes pèldàiddal, ne fogdd ràm. Ez is elèg kapufa, hogy azt hangsùlyozod, hogy A-t felülìrja B. Az fel se merült benned, hogy mindkettő fontos…

Meske
Olvasó
Meske

Kezdődik…

Meske
Olvasó
Meske

Ez is elèg kapufa, hogy azt hangsùlyozod, hogy A-t felülìrja B.

Ezt mondtad:

Arròl pedig ne is beszèljünk, hogy hàny %-a a tanàroknak szemèlyisègèből adòdòan alkalmas/alkalmatlan a pàlyàra.

Szóval… szerinted B mégiscsak felülírja A-t… (öngól?)?

Azt mondtam az elején:
“Nem a képzések száma/minősége tesz valakit alkalmassá/alkalmatlanná a pedagógusi pályára és nem is az tartja ott. Hanem a személyisége.”

Nem fontosságról beszéltem, hanem alkalmasságról.
Behoztam a pedagógus személye “B” -t, mert önmagában az “A”-trendek, mòdszerek, technikàk – kevés.
https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/alkalmassagi_vizsga_a_tanarszakokon_1CIPMO
“Szubjektív mérőeszközök
Leginkább a jelentkező motivációját és pszichológiai állapotát, kommunikációs képességét, mentális állapotát, viselkedését, valamint pályaképét és pedagógiai elképzeléseit figyelték a bizottsági tagok.”

Az fel se merült benned, hogy mindkettő fontos…

Ezt komolyan gondoltad?

Zoom
Olvasó
Zoom

Meske, szerintem elèg egyèrtelműen fogalmaztam, mi a vèlemènyem A ès C relàciòjàròl, most legutòbb leìrtam mi a vèlemènyem B ès C-ről. Ha összerakod a kettőt, abbòl kijön, hogy szerintem C-hez, szüksèges A ès B is. Ennèl többet ehhez èn nem tudok hozzàfůzni rèszemről, a feltètelezèseiddel, amit a fenti pontok kizàrnak nem làtom èrtelmèt foglalkozni. Javaslom az èrveid pakold össze formàl logika eszközeivel, mert vannak erős logikai bukfencek a kommentjeid soràn. (Ezt most nem szemètsègbōl ìrtam, a làtszat ellenère nekem semmilyen szemèlyes problèmàm nincs veled.)

Meske
Olvasó
Meske

Ezt most nem szemètsègbōl ìrtam

A többit igen?

a làtszat ellenère nekem semmilyen szemèlyes problèmàm nincs veled.

Nem értem… ezek szerint a látszat magyarázatra szorul?

Azt hiszem… akkor most nekem örülnöm kellene.

Zoom
Olvasó
Zoom

Nem tűnnek a kommentjeid èrzelemmentesnek az irànyomban, pròbàltam enyhìteni a hangvètelen. Ùgy tűnik nem sikerült.

xLuckless
Olvasó
xLuckless

Zoom, ügyes terelés :), de rossz fordítás, nálam az alternatív az a liberális. Valamiért az elit egyetemeken mindig sokkal nagyobb a szigor.
De itt az országok ingyenes, képzéseit hasonlítjuk össze, ott az angolszászok, leginkább az USA rémesen teljesít. Floridából unokatesóm hazahozta a két gyereket, hogy tanuljanak is valamit. A másik unokatesóm fodrász főiskolát végzett, tehát még van hova előre :).
Nyilván aki tök hülye a tárgyhoz az ne tanítsa. De jó és jobb közül én a kifejlett személyiséggel rendelkezőt választanám. (azaz a férfit….csak viccelek)

Zoom
Olvasó
Zoom

Nàlad jelentheti ezt, nem te voltàl eredetileg a tèma, itt nemzetközi pèldàkat elemeztünk finanszìrozàsi formàtòl függetlenül. Azt nem tudom ki milyen szinten gondolkodik, èn az elejèn leìrtam, hogy mit tartok meghatàrozònak (talàn 4 dolgot emlìtettem). Az, hogy a többsèg itt egy-egy elemet kiemel ès kizàròlagosan arròl akar kommentelni àm legyen, ìgy is lehet. Csak èppen ìgy nem làtjuk a fàtòl az erdőt, mert leragadunk egy-egy fànàl.

hunbagira
Újságíró

Még, ha magyarországon poroszos maradt volna az oktatási rendszer. De inkább “oroszos” lett, kizárólag a terrorban és megtörésben gondolkodnak. (Ami meg már eleve nem működik)Míg a porosznak része a példamutatás és a testedzés.
Egyebként pont Németországban dobták ki először a picsába az egészet a napolakkal és a waldorffal.

hunbagira
Újságíró

A bolognai rendszer papíron lett bevezetve a hagyományos diplomáknál, ott továbbra is osztatlan képzés van.
Illetve bocsánat, kaptunk harmadévben egy papírt, hogy mától “bachelor/bachalorettek” vagyunk a cinizmus, és a korrupció nagy dicsőségére.
Kérdeztük a tanulmányin, hogy ez mégis mire jó? Közölték, hogy semmire még a seggünket sem törölhetjük ki vele, hiszen kartonból van.
Pedig tényleg szükség lenne a modulos képzésre, hiszen a hagyományos diplomáknál (is) megtanulandó anyag kb kétszer annyi, mint akár az átkosban volt.

Meske
Olvasó
Meske

Lehet beteg a tanárnő, és megfelelési kényszere van, lehet olyan mértékű a hiányzás és a lemaradás, hogy csak így tudja megoldani a pótlást (lehet otthon nem pótolnak). A tananyag rosszul felépített és irreális mennyiségű viszont erre épül a továbbtanulás, minek hiányossága a felvételinél (és a méréseknél) egyértelműen kiütközik.

A kötelező tortasütősdiről meg a folyamatos apró-cseprő basztatásokról nem is beszélve.

Szülői értekezleten meg lehet vele beszélni, találjanak ki a szülők más alternatívát, ha ez teher nekik. Képviseljék az álláspontjukat és álljanak ki érte nyíltan, semmint csak morogjanak a háttérben. Ha nem tudatják vele, hogy ez már túlment az ő határaikon, akkor tovább fogja feszíteni azt ( Mint bárki más). Ez sehol sem “megoldás”, sem az iskolában, sem a munkahelyen.

Ahogy idősebbek lesznek úgy más beteg dolgok merülnek fel. Ismerek középiskolás végzős leányzót, aki a mostani távoktatósdiban 10 órát ül gép előtt, egyik órát a másik után úgy, hogy csak 5 perc(!) szünetei vannak egész nap.

Az általános iskolások is annyit ülnek negyed annyi hatékonysággal, mintha iskolában lennének.
Ez nemigen lesz jobb.
A másik oldalon sem rózsás a helyzet: felkészülés 3X annyi idő, javítás és értékelés pedig az éjszakába nyúlik.
Nem lehet hatékonyan távoktatni, főleg, mert a felek nem érzékelik egymás állapotát. Ha nem bírja a gyerek a terhelést, kommunkiálja azt vissza – lehetőleg hivatalos úton, hogy nyoma legyen, így megmarad a hivatkozási alapja a későbbikben.
(De itt legalább tanul a gyerek.)

Mi motiválna bárkit is erre pályára vagy akár óvodapedagógusnak?
Tantárgypedagógiát tudtommal már nem oktatnak sehol (pedig ez az egyik sarokkő). A fizetés nem a minimálbérhez van igazítva, valójában “kötetlen munkaidő” van és nehéz bekerülni a határozatlan idejű munkakörbe (nem az álláshely hiánya miatt, hanem a fenntartott státuszok száma miatt). Sokan több intézmény között ingáznak.
Volt potenciál korábban férfi oktatók között is, de ők hamarabb bedobták a törölközőt, mert biztosabb megélhetést jelent (és kevesebb stresszt) egy gyárban, magánvállalkozásban dolgozni. Most kezdik el követni őket a nők is…

A kormányzat erőset köt, anyagilag is szűken tartja a tankerületeket és az intézményeket.

akkor nagyon-nagyon nagy baj van

Már évek óta jelezzük.

Reszet Elek
Újságíró

Nyilván másik oldalról szemléljük a dolgot. Ettől függetlenül látható, hogy generációs lemaradásban van az oktatási rendszerünk és gátjává vált az ország érdemi fejlődésének. Ami pedig ennél is fontosabb, nyomorékká teszi a gyermekeket.

Zoom
Olvasó
Zoom

Operatìv, rendszer ès szemèlyi (tanàri) àllomàny szintjèn is komoly problèmàkkal küzd a magyar közoktatàst. Azonban kàr lenne az utòbbi felelőssègèt elvitatni ès csak a màsik kettőt okolni a kialakult helyzetèrt. Ma lehetősège van szinte mindenkinek kèpeznie magàt, tàjèkozòdni a legùjabb trendekről, mòdszerekről, technikàkròl. Azonban ha erre nincs meg az egyèn sajàt igènye, akarata, kèpessège, azzal se rendszer, se operatìv szinten nem lehet sok mindent kezdeni, mert alanyunk alkalmatlan a pozìciòjàra. Ez a jelensèg pedig sajnos tömeges, nem egyedi.

Meske
Olvasó
Meske

“Ma lehetősège van szinte mindenkinek kèpeznie magàt, tàjèkozòdni a legùjabb trendekről, mòdszerekről, technikàkròl. Azonban ha erre nincs meg az egyèn sajàt igènye, akarata, kèpessège, azzal se rendszer, se operatìv szinten nem lehet sok mindent kezdeni, mert alanyunk alkalmatlan a pozìciòjàra.”

Nem a képzések száma/minősége tesz valakit alkalmassá/alkalmatlanná a pedagógusi pályára és nem is az tartja ott. Hanem a személyisége.

Zoom
Olvasó
Zoom

Meske, ez a “szemèlyisèg a lènyeg” olyan nesze semmit fogdd meg jòl kategòria. A szemèlyisèg csak egy rèsze minden szakmànak, ez alòl nem kivètel a tanàri sem. Szakmai tudàs nèlkül egy tanàr eszköztelen, ìgy egyben alkalmatlan is a pozìciòjàra. A “kèpezni magàn” nem feltètlen formàlis oktatàsi formàt èrtek, ami utàn kap valaki egy x. papìrt.

Meske
Olvasó
Meske

ez a “szemèlyisèg a lènyeg” olyan nesze semmit fogdd meg jòl kategòria.

A tanár a személyiségével dolgozik. Ez az eszköze. Minden más ebben a “könyvben csak egy fejezet, vagy épp csak egy sor”. A szakmai tudás még nem predesztinál senkit sem a pulpitusra.
Ha módszertanról van szó, mindig a személyiséghez kell illeszteni a módszertant és nem fordítva, különben az eredmény disszonáns.

„Alig van olyan pálya, ahol a személyiség alkotó jellegű kibontakozásának ekkora tere lenne, mint a pedagógus esetében. Bármilyen módszertani útmutatás, tankönyv vagy egyéb dokumentum csupán megindíthatja azt az alkotó tevékenységet, amelyet a pedagógusnak nap mint nap létre kell hoznia. Mindebből az következik, hogy minél színesebb és sokrétűbb, gazdagabb és élményekben mélyebb a pedagógus személyisége, annál nagyobb eredménnyel formálhatja ő is növendékei személyiségét.”
http://acta.bibl.u-szeged.hu/26978/1/modszertani_022_002_073-076.pdf

Sok olyan ember van, aki tiszteletreméltó szaktudással bír, de képtelen azt/ a tudást átadni.
És sok ember van, ki nem a pedagógusi pályán mozog, tudását mégis könnyedséggel/ természetességgel adja át másnak. Ezt a képességet nem tréningeken, módszertanokon lehet megszerezni (ezt többek között gyerekkorban lehet elsajátítani mintakövetéssel – minek hatékonysága a mintaadó személyiség “vonzó” tulajdonságaival függ össze/példakép/azonosulás útján).
És ez az esszencia, amire szükség van ehhez a munkához és ahhoz, hogy elindítsa/vezesse a gyereket az úton… mit később önállóan tapos majd tovább (gyakran felülmúlva néhai tanítóját).

“Nesze semmi, fogd meg jól”

Tudod mi a közös Neumann János, Wigner Jenő és Harsányi János tanulmányait tekintve?

Spoiler
Mindannyian ugyanabba a gimnáziumba jártak és mindhárman Rátz László tanár úrtól tanulták a matematikát. Ő nem “tréningezett”, “trendezett”, “módszertanozott”, mert megvolt az “eszköze”, hogy a tudást átadja – még a “speciális ” gyerekeknek is…

lehetősège van szinte mindenkinek kèpeznie magàt, tàjèkozòdni a legùjabb trendekről, mòdszerekről, technikàkròl.

Nincs új a nap alatt. És a tanítás hatékonyságát tekintve a (“legújabb”) trendek váltogatása kontra-produktív. Ez nem divat kérdése, ez minden esetben attól függ ki tanít- kiket tanít – és mire. A “hogyan” tanít e három függvénye.

Zoom
Olvasó
Zoom

Nem tudom Meske, ha èn felkèszületlenül tartanèk òràt, megennènek reggelire. Ha nincs mihez illeszteni a szemèlyisèget, akkor miről beszèlünk? Nekem ez a szemèlyisègre hegyezzük ki a hangsùlyt mèg mindig azt üzeni, hogy valaki nem elèg kèpzett a szakmàjàban, nem mèlyedt el az adott szakma mèlysègeiben. Arròl pedig ne is beszèljünk, hogy hàny %-a a tanàroknak szemèlyisègèből adòdòan alkalmas/alkalmatlan a pàlyàra.

Meske
Olvasó
Meske

Még mindig a személyiséghez illesztünk és nem fordítva, különben disszonáns lesz az egész. A szaktárgyi tudás önmagában kevés. A gyereket nem fogja érdekelni, mit magyarázol, ha nem tudod neki “előadni”/ vonzóvá tenni az anyagot. Lehetsz doktora/szerelmese a témának, őt az hidegen hagyja: mert “nem jött át”.
Ez olyan, mint a színészet: a színházban a színészi játék tartja ott a nézőt (az hogy a színész tudja a szöveget, érthetően alapelvárás, de a hatáshoz édeskevés). Csak ebben az esetben a gyerek még kritikusabb.

Nekem ez a szemèlyisègre hegyezzük ki a hangsùlyt mèg mindig azt üzeni, hogy valaki nem elèg kèpzett a szakmàjàban, nem mèlyedt el az adott szakma mèlysègeiben

Ezek szerint neked bizonyosan.

Te tanítasz iskolában?

Zoom
Olvasó
Zoom

Nekem igen, fura hogy neked nem, de nem vagyunk egyformàk. Tovàbbra se èrzem, hogy a szemèlyisèg felülìrja a szakmai tudàst. Szakmai tudàson pedig nem csak tàrgyi tudàst èrtek (ha az sincs arra màr tènyleg nem tudok mit mondani).

Màskènt ìtèlnèd meg a tèmàval kapcsolatos vèlemènyem, ha tanìtanèk valahol? :)

Meske
Olvasó
Meske

Elmélet és gyakorlat ebben a szakmában élesen elválik egymástól.
Kérdésre kérdéssel felelni…

Zoom
Olvasó
Zoom

Nem èrtem a kèrdès relevanciàjàt…

Meske
Olvasó
Meske

Rendben, megértettem a választ.

Zoom
Olvasó
Zoom

Kötve hiszem…de a kèrdès motivàciòja mostmàr mindenki szàmàra egyèrtelmű. No comment

Meske
Olvasó
Meske

Kérdés motivácója: érdekelt, hogy amit mondtál az tapasztalatból/önreflexióból származik-e? Miért látjuk másképpen? (Mert a tapasztalat nem ezt igazolja.)
A relevanciát a gyakorlat/tapasztalat/élmény teszi érvényessé.

Zoom
Olvasó
Zoom

E/1-ben ìrtam a mondatot.

“A relevanciát a gyakorlat/tapasztalat/élmény teszi érvényessé.”

Megmosolyogtatò, hogyan ìrod körbe azt a mentalitàst, hogy valakinek az szàmìt ki mondja, nem azt hogy mit. Ez majdnem olyan szinten van, mint amikor kommenteken keresztül magyaràztad, hogy önhalmatùlag mièrt indokolt egy tanàrnak pletykàlkodnia ès nyomoznia a diàkjai szüleinek szexuàlis èletèről. :D

Meske
Olvasó
Meske

ha èn felkèszületlenül tartanèk òràt, megennènek reggelire

Általában sokat írsz az oktatásról.
Ebben a mondatból az jön le, hogy ha nem készülnél, akkor felkóstolnának. Vagyis felkészülsz. Azt sugalmaztad, tanár, tanító, előadó vagy valamilyen minőségben (ált. isk, középisk, egyetem stb).
Mi a gond a pontosítással? Személyeskedés már megint?

Meske
Olvasó
Meske

….

common man
Olvasó
common man

Van -e valami gyakorlati tapasztalatod? Akár jógaoktatóként patchworkszakkörvezetőként vagy gyerekek korrepetítoraként.Mondjuk.De senki nem mondta vagy utalt arra,hogyha még egy cipőfűzőbekötést sem tanítottál meg a gyerekeidnek attól nem lehet bármilyen jó ötleted a valóban szar oktatási rendszer megreformálására.Pl.Ezen kár lovagolni

common man
Olvasó
common man

Már a kiválasztásnál a személyiségre kellene helyezni a hangsúlyt mert ez az ami kevésbé változtatható.A személyiséget nevezzük át átadó képességnek.Vegyük hozzá a tárgyi tudását az átadónak. A diáknak átadott tudás a kettő szorzata ezt még meg kell szorozni a tanuló motivációszorgalomértelem kombinációjával.Ebből jön ki a megtanulás mértéke.A motivációhoz részben a tanár személyisége is hozzájárul.Valahol olvastam erről ti többet tudtok:A tanuláshoz motivációt az elején leginkább az anyák tudnak adni a gyerekeknek ezért is bosszant mikor néha egyesek ledegradálják az anyák gyereknevelésben betöltött szerepét.(persze van amikor jogos ha mondjuk azt a hülye mobiltelefont nyomkodja ahelyett,hogy a babájával foglalkozna jól picsán kéne rúgni mindet…)

hunbagira
Újságíró

Meske és oktatásirendszert tekintve jobban informáltnak tűnő mások!
Magyarázzátok már meg nekem is, hogy ennek a “sokat markol keveset fog”-ra épülő rendszernek itt mégis mi értelme van?
Még felsőoktatásban érteni vélem -hogy kizárólag emiatt- híre van a magyarnak ezért jönnek a devizások szerte a világból. Szóval biznyic van a dologban. De ez alatt miért terhelik agyon szerencsétlen gyerekeket?

tomgal
Olvasó
tomgal

Ez egy jogos kérdés ! Miért nem az erös alapok a fontosabbak több gyakorlati , életvezetési ismerettel ?

tomgal
Olvasó
tomgal

Még az jutott eszembe, hogy USA-ban van az ún. General Education minden egyetem ! elsö egy-két évében , kötelezöen le kell vizsgázni matek, angol, töri és egy választott tárgyból. Jó, ott azért, mert “ ezt kellett volna középiskolában megtanulnod, de kb 90%-ban nem tették” alapon. Nem lehetne a középiskolában egy jó erös alap-közép szintig és ennek a példájára kiegészítö oktatásként felsö oktatásban többet ? ( mondjuk reál szakos egyetemen matek-fizikát, humán szakon nyelv, töri ?)

xLuckless
Olvasó
xLuckless

tomgal, komolyan a harmat gyenge amerikai oktatást hozod ide példának? Jó lenne ha nyugat ájult csodálata helyett maradnánk a realitásoknál. A magyar alap és középszintű oktatás még ebben a kiherélt formában is jobb, mint a nyugati hasonló oktatások. Az elit kiválasztás és képzésünk gyengébb, és ezen kéne változtatni akár bentlakásos, ösztöndíjas intézetekkel. Szegregálódva természetesen a gyengébb tanulóktól.
Rémlik mi lesz a Lipót mezei bolondokháza helyén?
Amúgy mindkettőtöknek igazat adok részben. Gyenge, egyéniség nélküli tanári kar. Ha mindenáron dönteni kell Meskének van igaza, fontosabb az egyéniség mint a tárgyi tudás. Az egyéniség kisebb tudásból is többet ad át, ráadásul erős jellemet feltételez, aki jobban szelektál a fontos és kevésbé fontos között is.

tomgal
Olvasó
tomgal

Olvasd át még egyszer miröl volt szó…hogyan lehetne nem agyonhajszolni a gyerekeket , túlnyomni felesleges hülyeségekkel, hogy ne legyenek versenyistálló módján hajtva a diákok. Eszembe nem jutott az amerikai ( átlag iskola ) nagyon tré középszintü oktatását példának hozni , ott arról volt szó , hogy komolyabb szinten csak egyetemen tanítani, nincs szükség középiskolás szinten bizonyos tárgyakból arra a tananyagra, amint megpróbálnak lenyomni mindenki torkán ( írtam is, hogy USA-ban azért van erre szükség, mert semmit nem tanulnak meg rendesen egyetem elött)

Zoom
Olvasó
Zoom

Röviden Bagira, ennek semmi èrtelme, idèznèm Eleket: a magyar oktatàs generàciòs lemaradàsban van. Azt erőltetik mèg mindig rendszer szinten, ami nyugaton màr a ’70es èvekben is elavult volt. Ehhez jön az alulfinanszìrozottsàg ès egy minimum pontos, vagy komcsi korszakbòl itt maradt tanàri gàrda. (Meske kedvèèrt, tisztelet a kivètelnek.)Az előbbi többsège màr hallott legalàbb a modern pedagògia mòdszerekről, az utòbbi pedig foggal-körömmel ragaszkodik a tenkitèlyelvű, tanàrközpontù szemlèlethez, amihez màr eszköztelen (èrtsd nem alkalmazhat testi fenyìtèst ès egyèb humànus dolgokat, azèrt hogy betörje a gyereket).

hunbagira
Újságíró

Mondjuk nekem a nyugati oktatási rendszer sem tűnik egy sikertörténetnek, a jenkiké különösen nem.
Nem véletlenül élnek már 100 éve az “agyelszívásból” (a vilag fosztogatása mellett)

Zoom
Olvasó
Zoom

Az agyelszìvàs csak egy extra, azon a szinten megvannak a tehetsèges amcsik tömegei is. Nem vèletlenül vannak a vilàg vezető egyetemei, kutatò intèzetei USA-ban. Eddig inkàbb az àltalànosròl, közèpiskolàròl beszèltünk. Nekem ott az ausztràl ès finn oktatàsi rendszer a követendő, de kìvàncsi vagyok màsok vèlemènyère. Nektek mi az etalon?

Meske
Olvasó
Meske

Kollégáim voltak kint külföldön tanulmányi úton. Olyan felszereléssel bírnak ott az iskolák, mint nálunk az OBI. Elegendő gyógypedagógus és pedasszisztens van. Külön osztályokban készítik fel a speciális gyerekeket. Így könnyű integrálni.
És nem ellenőrizgetik folyton a pedagógusokat, nem minősítgetik őket.
Nekünk az alapkomfort eléréséért és megtartásáért is küzdeni kell. A “kisebbségek” “felzárkóztatásáról” nem is beszélve.
Kit érdekel, mi van máshol, míg itt ég a ház?! Bocs: hűl a ház?!

Zoom
Olvasó
Zoom

Azt èrdekli, aki vàltozàst akar ès pròbàl javìtani, ùjìtani a meglèvő gyèr szìnvonalon… Ha egy tanàrnak nincs meg a tudàsvàgya, akkor kinek?

Meske
Olvasó
Meske

A színvonalhoz tőke is kell.
A tanár tudásvágya ott ütközik falnak, amikor a gyakorlatban a feltételek nem adottak, hogy tudását realizálhassa (egyébként kötelező továbbképzési/kredit rendszer van, az önként vállat önköltségesek mellett is).
Miért mindig máshonnét kell kiindulni, miért nem azt nézzük, mink van, mit szánunk rá és abból mit tudunk csinálni?

Miért azt vesszük át, amit mások, más körülményekre találtak ki? Miért kell adoptálni?
Hiszen van helyben is spiritusz, csak nem hagyják érvényesülni! Vannak itt tervek!

Ha van egy kérdésünk, miért kezdjük el azt keresni, nem válaszoltak-e rá már valahol? Miért nem válaszolunk rá magunk?
A válaszok is lehet teljesen különböznének, mert egy kérdésre több válasz is jó lehet. Miért a másé volna helyes?

Zoom
Olvasó
Zoom

Feltètelezed, hogy van tudàsvàgya… Senki nem mondta, hogy egy az egyben le kell màsolni dolgokat, de lehet ötletet merìteni ès ad egyfajta viszonyìtàsi alapot, hol tart a vilàg èlvonala ès hol vagyok èn.

Meske
Olvasó
Meske

hol tart a vilàg èlvonala ès hol vagyok èn.

Ez egyértelmű.

Ötletekből itt sosem volt hiány. Nem az hiányzik.

common man
Olvasó
common man

Aztán ki mondja meg ,hogy ki vagy mi a világ élvonala? Mi alapján? Milyen szempontok szerint? Kérdezett valaha valaki akárkit is ,hogy akarja-e azokat az “élvonalbeli” dolgokat a gyerekének vagy magának vagy bárkinek?

Meske
Olvasó
Meske

common man, én egy nagy céltalanságot látok. Nincs irány, ami mentén lehetne terelni a dolgokat, ezért is irreleváns külső példát hozni, mert a gyors változásban elveszett/alakul a cél is.
Ami van, azzal meg nincs foglalkozva.
Kapkodás van.

common man
Olvasó
common man

Jó neked te optimista vagy.Én céltudatos rombolást látok.Ha esetleg valahol dilettantizmus kapkodás stb látszik kívülről az is a rombolás része.

Zoom
Olvasó
Zoom

Common, ha azt se tudod mi van màshol ezek a kèrdèsek fel se merülnek. Ha nem nèzel ki a sajàt kis buborèkodbòl, csak annyit tudsz megìtèlni, hogy ami van az tetszik, vagy sem.

hunbagira
Újságíró

Én mondjuk a bejegyzett lakosság arányos szabadalmakat, hasonlítanám össze.
És a gyerekek boldogság faktorát, sportsikereit.

tomgal
Olvasó
tomgal

A finn rendszerröl én is nagyon sok jót olvastam, kifejezetten remek eredményeket értek el , a metódusnak esetünkben nincs köze a tárgyi feltételekhez, tehát nem anyagi dolgokon múlik csak , Finnország egy nagyon szegény országból lett az ami. Mindjárt keresek egy linket, ami jól összefoglalja a lényegét ( arra emlékszem, hogy megfordul a dolog, otthon csak az új tananyagot kell elolvasni, a suliban háziznak, gyakorolnak és sokkal jobban müködik)

https://divany.hu/szupertanar/2019/07/29/finn-iskola/

Meske
Olvasó
Meske

a metódusnak esetünkben nincs köze a tárgyi feltételekhez, tehát nem anyagi dolgokon múlik csak

Tapasztalat szerint:
https://plakatmagany.transindex.ro/finnorszagban-jartam-finn-iskolat-lattam/

“KÖVETKEZTETÉS
A jó törvény nem elég. A gyakorlatba ültetés a sarkalatos pont.”

A “van”-ból lehet valamit csinálni.
Nálunk a “nincs”-ből is meg kell tanulni.

Reszet Elek
Újságíró

Azért mert a változtatni tudók a rendszer részei, rabjai és haszonélvezői.

Egy teljes blueprint lebontaná ezt a rendszert aztán következő lépésben lehetne adoptálni a honi viszonyokra.
Az átfutás amúgy is vagy húsz év. Most a húsz év múlva időszak igényeire kell gondolni. Számomra egyelőre úgy tűnik, hogy K+F terén lesz megtartóereje a térségnek és az átlagnak amúgy sem sokkal zöldebb nyugatabbra a fű (ha megnézzük a vásárlóértéket, a megélhetés költségeit stb.). A szakmunkák tekintetében van min dolgozni. Az a bizonyos elszívás már nem sokáig működik. Nagy változások érlelődnek.

Az mindenesetre bizonyos, hogy a mostani oktatási rendszer is pazarló, drága. Másrészt az oktatás és az infrastruktúra a két alapja bármilyen érdemi fejlődésnek, szóval itt az ideje egy újabb Klebelsbergnek.

xLuckless
Olvasó
xLuckless

Meske,
“És nem ellenőrizgetik folyton a pedagógusokat, nem minősítgetik őket.”
Mert vajon ki felelős személy szerint az alacsony szintű oktatásért? A tanár! Minden egyéb csak mismásolás. Persze segítség a szép épület (nálunk minden iskola felújítva az utóbbi pár évben), az okos tábla (nálunk minden teremben van az is). A tanár munkája mérhető a teszteken és a továbbtanulási adatokkal. Milyen következménye vannak annak ha például rosszak az eredmények? A foci edzőt kirúgják, és a tanárt? Nyavalyognak de valójában felelősség nélküli munka, hiszen nincs számonkérés, ami egyben megszűrné a pályán lévőket is.
A szocializmusban szociológusok vizsgálták a több évfolyamos falusi osztályokat és a szép új 8 évfolyamos szocialista iskolát. Bizonyítván a haladás (progresszió) csodálatos voltát. Sajnos nem ezt mutatták a mérések. A falusiak leverték tudásban a progresszíveket. Tudjuk hogyan folytatódott a story ….

Somogyi József
Vendég
Somogyi József

Ez így nem igaz. Beszéltem pár pálya elhagyó tanárral de már konkrétan semmi mozgás terük nincs. Leadják az anyagot kutya futtában amiből a diákok az életben semmire nem mennek. Ez már az én időmben is így volt. Plusz a diákok verik a tanárokat meg a szülők is. Most már az a tanár aki újítana azt megfenyegetik a kirúgással.

Meske
Olvasó
Meske

xLuckless,
sokat akar a szarka, de nem bírja a farka este ez.

Ha hiteles eredményt szeretnél kapni, akkor az eredményt a gyerek- szülő- pedagógus- okt.rendszer- elsajátítandó tudás minősége/mennyisége szerint kellene vizsgálni.
A tanáron nagy a felelősség/nyomás, főleg, hogy más területek is felé hárítanak (elvégre ő az origója a történetnek, nála futnak össze a szálak).
Ám ő is csak “abból” tud “főzni” és “olyat”, ami a fenti felsorolás tekintetében (érdemben) rendelkezésére áll (beleértve saját személyes kompetenciáját is).
Ezt valaki lehetőségnek tekinti (teher alatt nő a pálma), valaki kudarcnak.

Ha szakmáját tekintve tényleg inkompetens, akkor egyértelműen kontra-produktív. Ez az igazgató felelőssége. (Jó volna, ha lenne elegendő tanár”utánpótlás” (főleg férfi)).

A tananyag irreális mennyiségű és olyan “logikával” van felépítve (kompetencia fejlesztés címen – hozzáteszem, mert “máshol” ez “működik” ) mely nem következetes, és amelynek terminológiája gyakran messze meghaladja az adott korcsoport (átlag) értelmi/érdeklődési szintjét, felfogóképességét (ha egyáltalán motivált benne, meg kívánja érteni). Nem tudod az “elvárt mennyiséget” minőségi szinten időre “beleszuszakolni” a gyerekbe, semmilyen módszerrel, főleg “alternatívval” nem… közben a gyerek agya is “szelektál” (ha fájdalmas neki a tanulás, másban keres vigaszt, “ha van rá ideje”/lehetősége).

Sok kisgyerek nem igazán rendelkezik olyan alapvető képességekkel (beszédkészség, beszédértés, testtudat, motorikus készségek, szociális készségek, stb) amikre azonnal lehet építeni, ezért első sorban fejleszteni kell/kéne (1.5-3 év). Ez sok időt vesz el, közben meg tanítani is kell. Így alap lesz a lemaradás, illetve hátráltatott a haladás.

Integrált oktatás címén a legkülönbözőbb hiányossággal küzdő tanulót is (SNI, BTM, impulzuskontroll zavarral küzdő, “szer hatása alatt álló/mentén élő, stb) együtt tanítják az “átlag” képességűekkel, csak a differenciálás megengedett (termen belül külön csoportokat alakítasz ki, felzárkóztatsz).

Örülök, hogy felétek az iskolai infrastruktúra rendezetté vált.
Azonban az iskolák többsége nem rendelkezik olyan felszereltséggel, mint amit leírtál, a fenntartó, a KLIKK (elképesztően bürokratikus rendszer, amiről többet nem írhatok):
A 27. oldaltól találod a felszerelést és az épületek állapotát illetően (Pl.: amikor az ablak úgy “zár”, hogy a padig esik az eső vagy az oktatók eszközvásárlásairól – saját pénzből :)
https://gvi.hu/files/researches/477/szakiskola_interjuk_2015_elemzes_160811.pdf

Ugyanakkor van egy sokkal szerteágazóbb része is a témának: ez pedig a gyerekek “magánélete”, mely a teljesítményéről, lelkiállapotáról is leolvasható: bullying, zaklatás, bántalmazás, erőszak, elhanyagolás, függőség (drog, internet) /pozitívum a tehetség, melynek gondozását szintén figyelembe kell/kéne venni, stb.

A minősítés és az ellenőrzés:
rengeteg munkával jár, ami azt hivatott bizonyítani, értesz a szakmádhoz, ám míg ezt folyamatos dokumentációval bizonygatod, éppen nem azzal foglalkozol, ami érdemben a munkád lenne
Rendszerszintű bürokrácia… (Hofit hallgatok ilyenkor, hogy értsem a “törődést”)

xLuckless, hallottál már a PÖCS-ről?
https://eduline.hu/kozoktatas/Pedagogus_Onertekelesi_Csoportok_40LHY8

Találóan kifejezte a pedagógusok megbecsülését, mikor kérésre megváltoztatták (a nevét, de nem a tartalmát). Igazi csemege, emlékeztet egy nem is olyan régi rendszerre.

hunbagira
Újságíró

Tényleg ennek nevezte el valami, barom? :D

Meske
Olvasó
Meske

Igen :D Minden iskolának PÖCS-öt kellett állítania. Mindegyiknek sajátot. Aztán mire “felállt”, át is keresztelték… Intézményi Önértékelési Csoportra.
Mókás dolog… Sírva vigad a magyar(közoktatás).

common man
Olvasó
common man

Nekem az az etalon,hogy hagyni kéne gondolkodni azt aki tud aki meg nem tud azt meg kéne tanítani.És mindenhol van jó gyakorlat de egy az egyben nem lehet átültetni mert mi nem ők vagyunk.Innen pedig már saját gondolat kell amit elég kevéssé engedélyeznek már jó ideje és elég sok helyen.

tomgal
Olvasó
tomgal

A finn rendszernek kb ez a lényege.

hunbagira
Újságíró

Amely egyetemek az pénzt/infrastruktúrát adják, ennyi. Ne menjünk bele, hogy a szuperhatalmi státuszukat megalapozó manhattan projektben/nasanál és a világ mérgezésében élen járo hollywoodban mennyi született “amerikai” dolgozott. Ahogy most a tech cégeknél. :)))

Zoom
Olvasó
Zoom

Hunbagira, nem tagadtam, hogy elszìvjàk a külföldi tehetsègeket. Azonban egy amcsi akadèmikus sem hülyèbb, mint egy euròpai vagy kìnai.

hunbagira
Újságíró

Eredményeiket tekintve, nem úgy tűnik.

Meske
Olvasó
Meske

hunbagira,
Azért van, mert ideológiák és trendek mentén akarnak alakítani. A szakmaiságot (gyakorlatot és józan észt) pedig rendre felülírja a politika és a vizionalizált gazdasági elképzelések. Ezért megnehezedik/ellehetetlenedik a tanítás, amire az a “gyógymód”, hogy ha nem megy, akkor át kell képezni a pedagógusokat, át kell szervezni az oktatást.
Mindig azt nézik, mi van máshol (pl.: svédek, finnek) ott hogy csinálják és mi hol vagyunk ehhez képest. És hol kéne lennünk és ahhoz mi kell.
Csak azt felejtik el, hogy itt magyar emberek vannak magyar viszonyok között. És ezek a “viszonyok”/”minőségek”/tulajdonságok ráadásul igen széles skálán mozognak.
A tudásanyag szét van szedve és egy témát nem visznek végig. Pl.: az szorzás -osztás emiatt még 6.osztályban is gondot okoz. És túl sok a korai/felesleges/ szakmai szintű információ.

Kompetencia alapon tanítunk:

Az új kompetenciák, 2020
A tanulás kompetenciái
Kommunikációs kompetenciák: anyanyelvi és idegen nyelvi
Idegen nyelvi kommunikáció
Digitális kompetenciák
Matematikai gondolkodási kompetencia
Személyes és társas kapcsolati komp.
Kreativitás, önkifejezés, kult. tudatosság
Munkavállalói, vállalkozói kompetencia

A korábbi kompetenciák, 2012
A hatékony önálló tanulás kompetenciája
Anyanyelvi kommunikáció
Digitális kompetenciák
Matematikai kompetenciák
Szociális és állampolgári kompetenciák
Esztétikai, művészeti tudatosság komp.
Kezdeményezőképesség és vállalkozói k.
Természettudományos és technikai komp.

Az én tantárgyam úgy fest, mintha a jövő HR-eseit képezném.
Egyre több a tananyag, ezzel ellentétben a gyerekek egyre gyengébb képességekkel érkeznek/rendelkeznek.

https://24.hu/belfold/2020/03/02/itt-a-teljes-nevsor-ok-45-en-irtak-a-nat-ot/

hunbagira
Újságíró

Nyilván Vivi vannak kivételek. De én a “főszabályról” beszéltem. Az “átkosban” (és környékén) a káder vonalon jól fekvő hülyegyerekek mentek ovó/tanító/tanárképzőre illetve rendőr/katonatisztire. Lányok -értelemszerűen- az előbbire, fiúk az utobbira. És guminéni bőven az a korosztály.
Ez egyébként változott azóta a 3 utóbbi esetében.

szombathk
Olvasó
szombathk

Bagira!
Kivételesen teljesen igazat adok . Amikor én jártam a képzőbe levelezősként a nappali tagozat tele volt pártitkár ,Tsz elnök kislányokkal. Ha baráti, ismerős körben szó került mit csinálok rendszerin jött a kérdés “ugye tudod kik mentek óvónőnek ,tanítónőnek? Persze aki máshova nem volt jó”.

hunbagira
Újságíró

De voltál ennél lejjebb is. A komcsik CEU-ja a méltán “híres” “foximaxi”..:D

Hunn
Újságíró

Hatalom, Reszet Elek?

Egy másik komment folyományaként jutottam el véletlenül a Gumiszoba blogra… Ahol belefutottam egy interjúba egy feminista magyar nővel… Aki valamiféle tótumfaktum lett az Egyesült Királyság egyik minisztériumában…

https://gumiszoba.com/2020/02/01/lelkes-villo-egy-no-aki-nem-hagyja-hogy-a-bokajara-racsattanjon-a-gender-bilincse/

Olvasom az interjút, csak olvasom és arra gondolok, hogy: ÚRISTEN, és ezeknek a kezében HATALOM van már globálisan mindenütt, az EU-ban, Amerikában, a UK-ben, párnak még Magyarországon is… És nem elég, hogy amit mondanak azt komolyan is gondolják, hanem ezeknek ott, ahol éppen vannak, hatalmuk van az ottani átlagos fehér, heteroszexuális férfiak felett…

Ki teszi ezeket fölénk? Mi közünk van nekünk azokhoz a társadalmakhoz, azokhoz a rendszerekhez, amelyekben ezek egyáltalán fölöttünk lévőnek számíthatnak bármiféle hierarchiában? És mi, fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak miért működünk még mindig együtt ezekkel a társadalmi rendszerekkel, miért csinálunk még mindig úgy, mintha mi is a tagjai lennénk ezeknek a társadalmaknak?

Kezdem azt gondolni, hogy férfiként az a feladatunk, hogy visszafoglaljuk magunknak azokat a társadalmakat, amelyekbe beleszülettünk, onnan eltakarítani ezeket, és a rendszert átalakítani… Patriarchátussá… Mert ezek sohasem fogják megérteni azt, hogy mi nem akarunk így élni, nem akarunk az ő világukban élni… Ezek a tiltakozásunkat úgy olvassák, hogy a fehér, heteroszexuális férfiak azon siránkoznak, hogy az eddig történelmileg elnyomottak már nem hagyják magukat elnyomni általunk…

Reszet Elek
Újságíró

A szellemet erővel nem lehet visszaparancsolni a palackba. Majd ha összedőlnek a keretek, amelyek létrehozták a mai romboló eszméket, a nők pillanatok alatt szakítanak a feminizmussal is és ha az lesz a kedvezőbb, örömmel veszik fel újra a hagyományos szerepeiket. A nők nagyon gyakorlatias lények.
Addig meg: https://www.youtube.com/watch?v=Hm25FhH9vqs

tomgal
Olvasó
tomgal

De rég hallottam ezt a számot!!! Tök jó ( sokszor gondolkodtam azon is, hogy azért Rob-nak milyen lehet-lehetett melegként ebben a heavy metal- érdekes most kicsit softabbnak, hard rockosabbnak tünö közegben…)

Naooo
Olvasó
Naooo
Reszet Elek
Újságíró

Nem valami eredeti, háromféle skandináv metál stílusból van összefércelve. Naooo, ez sovány, ennél többet vár tőled a szakvezetés!
Utána rákerestem, nem meglepően svédek.

Akkor már inkább ez: https://www.youtube.com/watch?v=mZ57PS-5bhM Ebben van eredetiség, mégha ez inkább doom, mint death metal.
Megjegyzem az énekes nő és igen tehetséges (meg phd-je van sejtbiológiából).

Naooo
Olvasó
Naooo

Borzasztó és hallgathatatlan. Női károgás meg pláne pocsék.
Na azért is, hogy szenvedj:
https://www.youtube.com/watch?v=sc-a3ZBfW7s

Reszet Elek
Újságíró

Következő alkalommal majd valami bohóc Sabatont fogsz linkelni, mint metál zenét?
https://www.youtube.com/watch?v=_cvRuEUbuAU

Naooo
Olvasó
Naooo

Hú bazmeg a szepultúra nagyon gagyi.

https://www.youtube.com/watch?v=m9zdXu1ZtHU

Reszet Elek
Újságíró

Te ossssstoba…!comment image?resize=678%2C381&ssl=1

Valami más: https://www.youtube.com/watch?v=G99Guw2NKFA

Naooo
Olvasó
Naooo

Ez is szar, neked már sose lesz ízlésed.

https://www.youtube.com/watch?v=IvH1Y0z2QTk

Reszet Elek
Újságíró

Mindig megnevettetsz a zenei ízléseddel…
Erre viszont nem mondhatsz rosszat Gollam: https://www.youtube.com/watch?v=Gy3BOmvLf2w

Naooo
Olvasó
Naooo

Nekem legalább van.

Lopták.
https://www.youtube.com/watch?v=QoSp-oDfJJg

Éndzselofdet úgyis jobb.
https://www.youtube.com/watch?v=pFUMMwg7_cY

Reszet Elek
Újságíró

A nyitó riff egyértelműen nem saját szülemény.
https://www.youtube.com/watch?v=wX2x_aSdWIw

Hunn
Újságíró

A keretek összedőlése lehet, hogy a mi életünkben még nem fog bekövetkezni, Reszet Elek… Pedig de jó is lenne, hogyha Orbán Viktor megjelenne az Operatív Törzs holnap reggeli sajtótájékoztatóján, és puccs-szerűen kikiáltaná a Magyar Patriarchátust… Ezért hajlandó lennék őt a Duna jegén örökös Alfahímmé választani… De ez sajnos nem fog megtörténni.

Nekünk viszont csak ez az egy életünk van! Mit tehetünk mi, most?

Szervezetten a férfimozgalmak jelentik ma az egyetlen olyan létező tényezőt, ami befolyással lehet a jövő alakulására… De ezeknek az eredményei is csak lassan és alkalmanként csordogálnak…

Amit mi, még ebben az életben, akár már ma is megtehetünk, mint AKTÍV REZISZTANCIA, az az lenne, hogy:

1. Elkezdünk úgy élni, hogy teljesen figyelmen kívül hagyjuk a mesterségesen kialakított, feminista társadalmi ál-konszenzust!

2. Hogy folyamatosan megszegjük a ránk erőltetett feminista normákat, mind a nőkkel való kommunikációnkban, mind a nőkkel való viselkedésünkben!

3. Hogy a feminista törvényeket magunktól nem vesszük figyelembe, hanem mindig megvárjuk, hogy a feminista törvények betartását garantáló, állami erőszak-szervezetek kényszerítő intézkedést foganatosítsanak velünk szemben!

tomgal
Olvasó
tomgal

“A nőknek, és ez egészen elképesztő, ma sincs helye, valódi szabadsága egy olyan, technikailag fejlett társadalomban, aminek fennmaradása sok szempontból a nők valódi szabadságán múlik. Engem az foglalkoztat, milyen változások kellenek ahhoz, hogy a nők kifussák magukat és én ehhez mit tudok hozzátenni.”

Épp csak a konkrétumok és tények hiányoznak. Miben is vannak korlátozva ?És konkrétan milyen technikailag fejlett társadalmakra gondol?Teszem azt Kuwait és Qatar is az, ott elhiszem, hogy még nincs valódi szabadságuk a nöknek ( bár Szaúd-Arábiához, Iránhoz képest azért ég és föld). Nyilván UK-re, de most ezt tényleg komolyan ?!

Elötte meg jön a középkori példáival, mert frissebbet nem tud ?! Szerintem maga is elhiszi amit zagyvál. Jobb is, ha nem szaporodik.

Horvath Anton
Olvasó

“Engem az foglalkoztat, milyen változások kellenek ahhoz, hogy a nők kifussák magukat és én ehhez mit tudok hozzátenni.”

Hogy mi kellene? A 20% alfa helyett legalább 60%, sok lóvéval 190 centi felett, és olyan génekkel hogy ne csak a fiatal, karcsú és szép nők felé vonzódjanak. Mindez családalapítási szándékkal egybekötve, főleg az anyagi része. Nem bonyolult ez.

hunbagira
Újságíró

Ah , dehogy. Akkor is maradnának a 20%nál. Csak ez esetben 2méter lenne etalon…stbstb
Mint az éhes kis állatok…soha semmi nem elég nekik. Ez már az édenkert óta így van..ebben is nagyságrendekkel rosszabbak, mint mi..

Horvath Anton
Olvasó

Ez is igaz. Tehát a jelenlegi 20% is csak egy kreált álomvilágból adódik, amelynek tagjai engedményekkel ugyan, de megfelelnek. Ez esetben nem lehetne mondjuk itt is kvótarendszert bevezetni, mint a női felsővezetők esetében?

Hunn
Újságíró

Ha a kvótarendszer a női felsővezetők körében elvileg az “Üvegplafon” áttörésére szolgálna, Horvath Anton…

Akkor ez esetben a kvótarendszer itt, mondhatjuk úgy, hogy a “Hártyaplafon” áttöréséről szólna?

És ahogy Üvegplafon a valóságban nem létezik, sajnos ugyanúgy az esetek többségében már a Hártya sem…

Horvath Anton
Olvasó

Hát akkor lobbizni kell érte ahogy a femcsik is lobbiznak az állítólagos üvegplafon ellen, aztán rögtön létező jelenség lesz ez is :D

Hunn
Újságíró

A “No hymen – no diamond!” mozgalom tűnne célravezetőnek ez esetben, Horvath Anton.

Incelvagyok
Olvasó
Incelvagyok

Nem lehetséges hogy a felső 20 % is sok? Valójában lehet, hogy felső 5-10 % jöhet szóba a náluk?

” Amit sok férfi a tapasztalata útján megértett, azt a statisztikai hivatal, szociológusok vagy a társkereső oldalak által végzett felmérések csupán alátámasztják. A nők számára a férfiak 80-90, a társkereső oldalak szerint 95%-a érdektelen, cseppet sem vonzó és unalmas. ”

Vagy egyedül maradnak és várnak a felső 20 %-ra vagy átmenetileg beérik egy béta himmel de közben folyamatosan várják / keresik / reménykednek / próbálkoznak jobb hímet kapni és ha esetleg sikerül felső 20 %-ból kapniuk valakit akkor is azon gondolkoznak hogy ez az elérhető legjobb amit kaphatok? Nincs semmi ami korlátozza őket a sorozatos monogámiában, még ha öregek és rondák és +3 gyerekük van meg ilyesmi akkor is képesek negatív meglepetést okozni ha lehetőségük van. Kapcsolatok is annyit érnek mintha kinyitnád az ablakot és kidobálnál mindent, mert csak rabszolgának használnak ha tudnak cserébe kaphatsz egy széthasznált értéktelen nemibeteg dugólukat aranyáron eladva azt is csak akkor ha olyan kedve van a ” nőnek” , amig nem találnak másikat jobbat helyetted. Szerintem vagy hagyni kell ezt az egészet és nem foglalkozni velük átnézni rajtuk vagy folyamatosan próbálkozni ismerkedni, mert ha le állsz eggyel kapcsolatban lenni akkor lehet készülni rá, hogy mikor fog megcsalni, szakítani, kicsinálni téged és a hátadba állítani a kést. Érzelem nélküli, jégszivű, számító, hazug, aljas, megtévesztő, manipulatív parazita mind, mindegyik ugyan olyan. Már ismerkedésnél azon gondolkoznak, hogy mekkora hasznot tudnak húzni a rabszolgának kinézett férfiból és közben mindig figyelik, hogy mikor tudják jobbra cserélni.

Deadpool
Újságíró

Csaxi, téged nem azért csal az asszony, mert “megteheti”, hanem mert egy gonosz kobold vagy, és mint ilyentől, undorodik. Ahogy minden jóérzésű ember.
És most már hess innen…

Horvath Anton
Olvasó

Az a helyzet hogy az átlagjulcsik igényeinek folyamatos növekedésével ez az 5, 10,vagy akár 20% is csak egyre kevesebb lesz, mivel ebben nincsen határ, meg a férfiak között is egyre több lesz akiket már egyáltalán nem is érdekel a téma. Én legalábbis már biztosan nem viszem túlzásba a társkeresést :D Olyan “lehetőségek” persze bármikor akadnának mint amiket példaként felhoztál, de hát köszönjük jobb a békesség, ez tapasztalat. Írod hogy sokan egyedül maradnak, míg nem fut be valaki a felső 20%-ból. Na hát férfiként ezen logika mentén született meg az MGTOW. Ebben a helyzetben persze nem a nők felső 20%-ra vársz, hanem csak egy olyan partnerre aki veled egy szinten van nagyjából, és nem csak te adsz mindent bele az egészbe, ahogy azt a fenti példáid hozták. De olyan is van, hogy nem vársz senkire, hanem éled az életed amilyen jó minőségben csak tudod, mert abból viszont csak egy van

Marcell
Olvasó
Marcell

Szerintem ő egy lesz-bikával és egy-két kutyával, macskával akar max. családot alapítani, esetleg örökbe fogadott csokiszínű babával.
Kinézetre amúgy nem gáz, szóval a férfigyűlöletének más oka lehet, tippem szerint tán leszboszi…

Marcell
Olvasó
Marcell

Élő példa a bioleninizmusra, ahogy egy angol nyelvű blogger elnevezte ezt a jelenséget (bár nem biztos, hogy ő találta fel). Na jó, annyira nem ronda, de nyilvánvalóan cipel egy csomó csomagot (az angol kifejezést magyarra ültetve). Emlékszem a nevére, hogy volt valami ritka gusztustalan femináci böfögése a neten. Úgy tűnik ilyenekkel lehet beindítani egy uniós, majd brit apparátusbeli karriert.

Zoom
Olvasó
Zoom

“Ez a nő tipikus példája annak, miért nem szabad bármilyen hatalmat is adni nők kezébe.”

Valamiről lemaradtam, milyen hatalma van ennek a nőnek?

Reszet Elek
Újságíró

Jelen esetben a más nőkre való hatás lehetőségének hatalma.

Zoom
Olvasó
Zoom

Elek, ha ebben az èrtelemben hasznàlod, kicsit erősnek èrzem azt az àllìtàsod, hogy a nők àltalàban alkalmatlanok hatalomgyakorlàsra. Ha akarsz talàlsz szàmos pozitìv pèldàt is “női közössègszervezèsre”, nem èrtem mièrt ebből a negatìv pèldàbòl, vagy èpp a szèlsősèges feministàkbòl kellene àltalànosìtani minden nőre. A hatalmat pedig nem adja guminèninek se senki, a hatàst sajàt maga èri el az erre fogèkony (szerintem szűk) rètegnèl.

Hunn
Újságíró

Zoom, van egy nagyon fontos kérdésem ezzel kapcsolatban:

Milyen alapon állíthat oda egy (vagy több) férfi, egy (vagy több) másik férfi fölé egy (vagy több) nőt hatalmi pozícióba?

Mert azt ugye, gondolom, mondanom se kell, hogy egy nő csak egyes férfiak támogatásával kerülhet bármiféle hierarchiában más férfiak fölé…

Szóval mire fel, milyen alapon?

Zoom
Olvasó
Zoom

Hunn, most guminènivel kapcsolatban kèrdezed vagy ùgy àltalàban? Ha maradunk guminèninèl, Elek annyit ìrt, hogy hatàssal van a többi nő vèlemènyère, ez az ő “hatalma”.

A màsikkal kapcsolatban màr èlsz azzal az alapfeltevèssel, hogy egy nőt csak valaki odaàllìthat egy fèrfi fölè, sajàt teljesìtmènyèből kifolyòlag nem kerülhet oda. Ezzel èn nem èrtek egyet, szàmos olyan terület van az èletben, ahol egy adott nő, adott helyen alkalmasabb adott feladatra, mint az adott helyen lèvő fèrfiak. Ehhez kapcsolòdhat egy vagy több hierarchia. Ha pl vesszük a cèges mjlti hierarchiàt, szerintem az nemtelen.

Horvath Anton
Olvasó

A multiknál már női vezetők vannak többségben, az már nem téma ha megnézed. Most már a politikában való tömeges részvétel a cél + további többletjogok. A politika viszont már egész társadalmakat érint, hogy alkalmasabb-e az adott feladatra? Ha csak a Frau Merkel “áldásos” hatását nézzük Európára akkor már nem éppen ilyen egyértelmű a kép. Ma már csodálkoznak, hogy a nőknek olyan sokáig szavazati joguk sem volt, pedig az a helyzet hogy egészen addig léteztek működő társadalmak is.

Zoom
Olvasó
Zoom

“A multiknál már női vezetők vannak többségben, az már nem téma ha megnézed.”

Erre van valami statod? Èn ùgy tudom mèg mindig erősen fèrfi többsèg van felsővezetői szinten. Közèpvezetői szinten màr kiegyenlìtettebb a nemek arànya, de ott is fèrfi többsèg van.

tomgal
Olvasó
tomgal

Teljesen igazad van Zoom, nekem is felszaladt a szemöldököm, mert ez sem Magyarországra, sem Európára nem igaz, már ki is kerestem öket .( én amúgy ettöl függetlenül maximálisan a teljesítmény alapú kinevezést támogatom, semmiképp a legyen minimum 50 % nö, azaz kvóta, nem, az kerüljön az adott pozícióba, aki legalkalmasabb. )

Szóval statok , nálunk az 50 legjobban teljesítö multi vezetöi arány: 50-böl 48 férfi.

A nök általában közszférában töltenek be “ vezérigazgatói” címet. Magyarországon az összes vezetöi pozíció 42%-ban nö által betöltött, ez egyébként magasabb, mint az EU átlag:

https://novekedes.hu/elemzesek/a-hazai-oriasvallalatok-nem-nagyon-kernek-a-magyar-vezetokbol

https://mandiner.hu/cikk/20200308_europaban_csak_minden_harmadik_vezeto_beosztast_toltenek_be_nok

Hunn
Újságíró

No de a kolléga nem is a felsővezetői szintről beszélt, Zoom. Hanem arról, hogy például amióta én multinál dolgozom, azóta nekem még férfi főnököm nem volt… A multiknál a nőket emelik ki a férfiak fölé vezetőnek, ez az általános trend.

Hogy a felsővezetésben miért nincs még mindig sok nő, az a nők karrier-stratégiáján bukik el. Hidd el, a multik mindent megtesznek minden tőlük telhetőt a a felsővezetés nőellátottságának tekintetében is, nem rajtuk múlik.

tomgal
Olvasó
tomgal

De középvezetöi szinten sem ök vannak többségben, eleve a magánszférában jóval kevesebb a nöi vezetö, mint a közszférában, hogy nálad pont nem így van az egy dolog.

Hunn
Újságíró

Én az egész emeletünkön eddig összesen két (2) férfi középvezetővel találkoztam, a többi mind nő, tomgal…

tomgal
Olvasó
tomgal

Itt van egy még részletesebb stat , én elhiszem, hogy nálatok így van, de a legtöbb helyen nem. Nálunk a legmagasabb nö által betöltött pozíció osztályvezetö ( és 4 osztályvezetöböl 3 férfi). Igazgatóságban egy nö sincs ( amivel nekem nincs bajom), csak maradjunk azért a tényeknél és adatoknál.

https://www.mtakti.hu/wp-content/uploads/2018/12/mt_2017_hun_65-68.pdf

Horvath Anton
Olvasó

Kb. hatodik multit taposom, nem reprezentatív felmérés. Csoportvezetőim eddig egy kivételével mind nő. A fő górékat nem vettem figyelembe, multinál azok soha se Hungaryban vannak, legfeljebb egy manager aztán annyi.

Zoom
Olvasó
Zoom

LOL, ezek szerint èn fèrfiasabb területen dolgozok nàlatok. :)

Vivi, köszi a statokat.

tomgal
Olvasó
tomgal

A csoportvezetöi szint az, ahol kb 50-50% lehet az arány, esetleg egy cég profiljától függöen a nök aránya picit meghaladhatja a férfiakét. Az összvezetö beosztás tekintetében 42 % -a nö nálunk.

Egyébként ki is számoltam, az” én cégem “szInte pontosan hozza a 42%-ot . 12 csopvez van, ebböl 7 nö , 5 férfi , ( nálunk is valamivel több a nö) ,osztvezetök 3 férfi egy nö. Igazgatóság 3 férfi .

Ebböl a mondatból nem lehetett kikövetkeztetni, hogy pontosan milyen szintü vezetökre gondolsz, pl csak csopvezekre stb :

“A multiknál már női vezetők vannak többségben, az már nem téma ha megnézed”

Balton
Olvasó
Balton

Vivi-Delin, némi iróniával írva:
szóval ha a női logikát nézed, akkor a közpvezető nem vezető?: Vagy ez most feminista értelemben kell nézni?: A középvezető nem ELÉGGÉ-vezető?
Láttam múltkor a cikket, ami ide be lett linkelve, hogy unión-belül növelni akarják a női-vezetők arányát, amihez a felső-oktatásban csinálnának képzési segítséget a nőknek. Ott akkor eléggé lelkesek voltatok, ha jól emlékszem. Kimaradt gólhelyzet volt akkor: na végre egy képzés, ami leplőzetlenül azt adja amit a nők szeretnének. Végezd ezt el, és akkor vezető leszel… na de kérem hol? Az mindegy?
A múltiknál, Mo.-n ha ad valamit magára, külföldről hozza az osztályvezetőket, itt most nem elsősorban a NER-múltikra célzok.

Zoom
Olvasó
Zoom

Balton, èn nem tudom milyen logikàt követsz, itt “női vezetőkrōl” volt szò àltalàban. Nekem mindenki vezető, aki embereket koordinàl (a hierarchiàban közvetlenül alatta van – direct report). Multiknàl èrdekes, mert nem minden manager-nek van sajàt embere, ìgy gyakorlatilak ők nem vezetők klasszikus èrtelemben. Szerintem, ha nem kötekedni akarsz csak, akkor èrted hogy hasznàljuk a szòt.

Vannak külön női vezetőkèpző programok, ez a diverzitàsra valò törekvès rèsze, amit emlìtettem is a mùltkor. Pont azèrt vannak, mert hiàba több nő diplomàs, kevesebb a vezető.

Azèrt vannak magyarok osztàlyvezetői szinten is multiknàl, be is esne a moràl nagyon csùnyàn, ha nem lenne elèrhető ez a szint magyarkènt Magyarorszàgon.

Balton
Olvasó
Balton

Huhh benyultam valami alá, tekintve hogy azonnal pattantatok a témára. Nagyon szerencsés ez a taktika, hogy a vitát szétszeditek 2 részre: hunnék meg mink, aztán ha valaki kérdezne valamit vagy hozzáfűzne, az akkor már hunnék…
Delin: szeretem a statisztikáitokat, de én nem erről írtam, hanem arra céloztam hogy megint mentek egy emelettel feljebb, mert nem megfelőlek a jóképű-gyerekszerető-jólszexelő-jól kereső stb faszik (ez hasonlat a viccből, még mielőtt azt írnád hogy nem illik ide). HA a középvezetők szintjén megvan az 50-50 keressünk felsővezetőket ott biztos nincs meg (gondolom nem véletlen). N-edszer le lett írva hogy a jó felső-vezetői attitűdhöz milyen zömmel férfias-pszichopatikus vonások kellenek, vagy ezt is tagadod? Ezt fogják oktatni, majd a diverzÍTÓ egyetemen?
Az igazi multinál, főleg ha komolyabb létszámban vannak munkásaik, 2 lépcsős az osztályvezetői szint, van egy magyar (te ezt szándékosan kiemeled), és van egy felette lévő ahol kínosan ügyenek rá hogy egyenlő legyen a férfiak-nők-külföldiek aránya, az oka hogy a magyarok ne tudjanak lopni-sikkasztani. Nem tudom milyen múltinál vagytok…

@Vivi: szeretem amikor leálsz hunn-ékkal valamiben, aztán egy másvalakitől kéred számon az ő logikátlanságukat. Amit írtam nőilogikának, azt itt fenn kifejtettem Delinnek.
De leírom neked is, ha egy nő nem akarja megérteni a mondanivalódat, akkor addíg tágítja a definíciós köröket, amíg eljuttok olyan szintre hogy eltévedve a mondaterdőkben, hülyeségnek hat amit az ember ír.

Mindkettőtöktől kérdezve: miért van szükség KÜLÖN női vezetőképző programokra, és Elek kérdését is kiemelem: Milyen pozitív példákra gondoltok amik CSAK női felsővezetéshez kapcsolhatók? Kérem tiszteljetek meg azzal hogy nem hozzátok példának a diverizátsos bullshitet, meg hogy a női vezetők empatikusabbak…

tomgal
Olvasó
tomgal

Nekem ennyi volt az állításom, nem több, nem kevesebb, erre a mondatra:

“A multiknál már női vezetők vannak többségben, az már nem téma ha megnézed.”

“Teljesen igazad van Zoom, nekem is felszaladt a szemöldököm, mert ez sem Magyarországra, sem Európára nem igaz, már ki is kerestem öket .( én amúgy ettöl függetlenül maximálisan a teljesítmény alapú kinevezést támogatom, semmiképp a legyen minimum 50 % nö, azaz kvóta, nem, az kerüljön az adott pozícióba, aki legalkalmasabb. ) “

Én megvallom tényleg nem értem , hogy ebben hol tágítottam a definíciós köröket .
Mindkettönknek az jött le egymástól függetlenül, hogy valamiért kötözködni akarsz. Ha nem így volt, ám elhiszem, de ezt az érzetet keltetted.

“ Mindkettőtöktől kérdezve: miért van szükség KÜLÖN női vezetőképző programokra, és Elek kérdését is kiemelem: Milyen pozitív példákra gondoltok amik CSAK női felsővezetéshez kapcsolhatók? “

Én egy hangot nem írtam ilyesmiröl. Nekem meggyözödésem és ebben lehet el is tér a véleményünk Delinnel, hogy felsö vezetök tekintetében több férfi alkalmas betölteni a pozíciót mint nö , ritka kivétel , amikor nem.

Én ebben a kérdésben nem vagyok benne, de részemröl az a vélemény, hogy semmi szükség külön nöi vezetöképzö programokra.

Balton
Olvasó
Balton

Itt volt a támadáspont:
komment 1: De középvezetöi szinten sem ök vannak többségben, eleve a magánszférában jóval kevesebb a nöi vezetö, mint a közszférában
komment2lejebb: csoportvezetöi szint az, ahol kb 50-50% lehet az arány, esetleg egy cég profiljától függöen a nök aránya picit meghaladhatja a férfiakét.
MAJD ez egészet relativizáltad, hogy ne kelljen a saját alapvetésed ellen menni:
Az összvezetö beosztás tekintetében 42 % -a nö nálunk.
Az már teljesen hogy mit mondtak hunn-ék.

tomgal
Olvasó
tomgal

Na most itt az a kérdés ki mit ért középvezető alatt. Nekem az osztályvezető középvezető, a csoportvezetői szint számomra nem közép. Nem tudom, hogy erre van-e valami egyen meghatározás. Szóval a középvezető nem csoportvezetőt takar szerintem.

Csoportvezető : legalső szint
Osztályvezető és helyettese : közép szint
Igazgatóság : top management

Továbbra is állítom, hogy középvezető szinten nem több a nő.

Ilyesmit találtam (szerintem a csoportvezető az operatív szint ) :

http://centroszet.hu/tananyag/vezetes/262_vezeti_szintek.html

tomgal
Olvasó
tomgal

Na,megtaláltam, a csoportvezetőket nem a középvezetőkhöz sorolják, az osztályvezetőket igen:

https://penzugysziget.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=765:01-a-vezetes-fogalma-szintjei&catid=211&Itemid=308&hitcount=0

Azt hiszem itt fogalom meghatározási eltéréseink vannak. Ezek szerint te a csoportvezetőket középvezetőnek vetted.

Balton
Olvasó
Balton

Nos, igen en_masse vezetőknek tekintve mindenkit.

tomgal
Olvasó
tomgal

És egy 2017-es nagyon pontos statisztika iparágakra lebontva a női felső és középvezetés aránya: (egyébként élelmiszeriparban jóval több a női felső vezető,mint férfi,mint egyetlen kivétel) , de középvezetői szinten is mindenben elmarad az 50%-tól :

https://www.gki.hu/wp-content/uploads/2017/07/GKI_noi_vezetok-1707.pdf

hunbagira
Újságíró

Balton! Pszichopatikus vonásban nem szenvednek hiányt,sőt..:))) a bevállalóssággal van náluk a probléma…és dologban való elmélyülés képességével és a stressztűréssel.

tomgal
Olvasó
tomgal

A “nöi vezetök vannak többségben “arra utal , hogy az összes vezetö beleszámít . Szövegértés tekintetében , amit te mondasz , abban az esetben a mondatnak így kellett volna festenie: “ a multiknál már nöi csoportvezetők vannak többségben”, akkor lenne igaz. A vezetök egy összefoglaló név. Egyébként személyünkben, Delin/Vivi, a FH igen racionálisan gondolkodó két kommentelöjével van dolgod, szóval kérlek ne akarj minket le “ nöi logikázni”, mert tudod jól, hogy nem az érzéseinkre szoktunk hagyatkozni.

Egyébként a cikkröl van véleményed ?

Balton
Olvasó
Balton

Cikkről: nos ha ezt most úgy kérdezed, ahogy a nők szokták a férfiaktól a dógokat akkor veszelkedni fogunk (mint otthon a drágámmal). <-ez csak vicc.
Én kettészedtem volna, két nagyobb hangvételűre: első amit ti láttok rajta, a második amit összeszedtetek a nemzetközi visszahngokról. ÉS a kettőt a végén egybecsengetni.
Summerized: az evening standardos recenziót betenni a recenzióba, szép munka volt; valamint a szerzőnőről a mini-életrajz is jó ötlet volt.

tomgal
Olvasó
tomgal

Köszi , már azt hittem el sem olvastad :)

Én amúgy szeretem az építö kritikát, megjelenés elött is kaptunk ilyesmit és el is fogadtuk.

szombathk
Olvasó
szombathk

Köszönjük.

Horvath Anton
Olvasó

Engem alapvetően nem zavar, hogy női vezetőim vannak, vagy hogy ők vannak akár többségben is. Logikus részedről hogy kritikusan nézed eme kijelentésemet. A problémám ott kezdődik hogy a hírekből, médiából közben meg ömlik rám a szar: a nők kevesebbet keresnek, még mindig kevés a női vezető, a csúcsduma meg hogy a nők mindig hátrányos helyzetben vannak. És ezeket viszont így tényként tálalva, anélkül hogy bárki is visszakérdezne, mint most mondjuk ti az én kijelentésemre. Én viszont nem a sajtóban tettem ezt a kejelentést, csak egy kommentben. A médiában elhangzottakat viszont rögtön készpénznek kell venni.

Hunn
Újságíró

Engem viszont nagyon zavar, hogy női vezetőim vannak… A munkahelyi hierarchiát emiatt nem tudom egy percig sem komolyan venni. Emiatt nem is különösebben törekszem, hogy előre jussak benne… Annyi érdekel, hogy kijöjjek a fizumból és hó végén be legyenek fizetve a sárga csekkek, minden másra baszok. A kiteljesedést emiatt nem a munkában keresem.

Balton
Olvasó
Balton

De ennek akkor semmi köze ahhoz hogy nő e vagy nem a te vezetőd, ez szimpla személyiségjegy okból jön így le.

Zoom
Olvasó
Zoom

Balton, nem kell mindig mosdatni fèrfitàrsaid kevèsbè szalonkèpes gondolatait ès kiforgatni a neked nem tetsző, de tènyekre alapulò női kommenteket. Komolyan, te vagy itt az önjelölt modernkori fèrfiak fehèr lovagja.

Balton
Olvasó
Balton

Ez tk. semmi-sem, csak személyeskedés és igazából nem is értem miért írtad? Illetve lehet neked nem tünt fel még de szoktam osztani “férfi-társaimat” főleg ha netto fasságokat írnak. Illetve azért a kiforgatásól te is tudnál mesélni ha akarnál.

Erre nem akarsz válaszolni? :miért van szükség KÜLÖN női vezetőképző programokra? Vivi válaszolt.

Nem ezt akartad írni? : modernkori fèrfiak önjelölt fehèr lovagja VAGY modernkori önjelölt férfiak fehér lovagja? – sokkal jobban takarná szerintem a szerinted gondoltakat, mint a szerinted mondottak.

Zoom
Olvasó
Zoom

Balton, àltalàban elengedem a megjegyzèseid, de ne csodàlkozz, ha nèha hasonlò stìlusban visszaìrok.

A vezetőkèpzőre pont a nők önbizalomnövelèse miatt van szüksèg, ès azèrt, hogy ne hùzzàk össze magukat picikère, amikor mèltatlan tàmadàs èri őket. Pl mondanak valamit szakmai szempontbòl ès valamelyik kedves fèrfi bevàgja, hogy ez meg milyen női logika volt, haha? Arra pedig Hunn az èlő pèlda, hogy mèg mindig vannak olyanok, akik függetlenül minden szemèlyes jellemvonàsuktòl, kèpessègüktől, nem èrzi jogosultnak a női arutoritàst, èrtsd, semmi keresnie valòja nincs egy nőnek a vàllalati hiarerchiàban.

Èrtem mièrt zavar a női vezetőkèpzők lète elviekben, de vigasztaljon a tudat, hogy gyakorlatban a hagyomànyos vàllalati vezetőkèpzők mèg mindig fiatal fèrfiakkal vannak tele. Ide is betőrt màr a diverzifikàciòra valò törekvès, de sokszor csak làtszòlagosan, èrdemben nem terveznek a női rèszvevőkkel, csak javìtjàk a statisztikàt.

Balton
Olvasó
Balton

De ahhoz minek vezetőnek menned, ha nem vagy képes elviselni a másik Törekvő (személy) beszólását? Ez amire hivatkozol, a tipikus önbizalomhiányos szituáció, amikor valaki nem tudja megvédeni az álláspontját a másikkal szemben, de ha erre képtelen vagy akkor tényleg ne menjél vezetőnek. Elnyomnak mint egy rossz rágót, körbenéz a vez.ig. látja hogy van 5 terminátor meg 1 hópihe körülötte a börfotelekben. Majd fogja és a te hópihéd osztályának a költségvetését, vsszakúrja a következő üzleti éve 5%-al vagy 15-el. Aztán meg majd eküldenek, 5 embert emiatt. Vagy nagyobb multinál bezárnak egy telephelyet. Vagy azt mondják hogy takaríts meg, 15%-ot, és te döntsd el hogy kit raksz ki.
Mondd te voltál már csúcsvezetői meetingen multinál? Tudod mi megy ott? Kábé mint az oviban, csak nem a homokozó-lapátért, hanem 100 millákért tépik egymás haját. Mindenki hozza a kicsi motyóját, aztán mutogatja hogy melyik MÁSIK osztály miatt nem tudta, ő a SAJÁT számait hozni.

Látod ezért nem tetszik, amikor kvótázzák a dolgokat. Mert lehetőséget adnak olyannak akinek nem biztos hogy kellene. Mert miről is beszélgetünk, ide is kvóta kell nem??

Hunn nem példa semmire, kijelenti hogy amiatt nem akar valakivel együttdolgozni, mert nő, az egy nettó szélsőségesség. És mint az köztudott, a szélsőség az nem reprezentálja a tömeg tulajdonságait. Amikor írva lett neked hogy ti feministák, akkor kikérted magadnak, most akkor ezt nem értem; non licet…?

Zoom
Olvasó
Zoom

Balton, èn màr belefàradtam ugyanazokat a köröket lefutni veled, ùjra, ès ùjra, ès ùjra. Alapvetően normàlis pasinak tartalak, a legtöbb dologban àltalàban egyet is èrtünk, akkor minek a feszkò? Ha Hunn pèldàjàt egyedinek tartod, àm legyen, de azèrt jusson eszedbe, hogyha egy nő ismerősöd ilyesmire panaszkodik, lehet nem csak bekèpzeli.

Azt ne vàrdd, hogy mindig mindent megcàfoljak, vagy helyeseljek, amit ròlam kommentben àllìtasz, vagy feltètelezel. Nem hiszem, hogy sok èrtelme lenne.

Balton
Olvasó
Balton

Nos sajnálom, ha feszkózásként éled ezt meg. Értelmes vitaképes nőnek tekintelek, ezért fő meg az agyam amikor visszatérsz minduntalan a paneljaidhoz.
A körök meg azért ugyanazok, mert át szeretnélek lökni téged a paneljaidon túl.
De ha nem akarsz a nyúlon túlra menni, az is ok. Most elengedem, de úgy is összeakadunk majd megint, mert én is panel-proli vagyok.
Zajlanak-kezdődnek a világban mostanában oly pokolördögök, amelyeknek nem szabadna zajlaniuk és kezdődniük. Még a szabadság-törvényesség köntösébe öltöztetve is fel kell ismernie ezeket a démonokat az embernek, és el kell utasítani, és nem csak a neked fehéret hanem a feketét is.

Zoom
Olvasó
Zoom

Balton, a feszkòzàs lehet nem a jò szò. Mondok egy pèldàt. Szinte minden tèmànàl felhozod a női kvòtàt. Mindig leìrom, hogy èn se èrtek vele egyet, de mint nő (“ti nők” ugye) ezt mindig tartsam èszben, hogy van ilyen ès szègyeljem magam. Hiàba ìrtam/ìrtuk, kaptàl forràst, hogy ilyen a gyakorlatban nincs. Egy àtlag nő èletère, ìgy egy àtlag fèrfira nincs ma hatàssal a munkaerőpiacon. Èrtem, hogy para hogy majd valamikor àltalànos lesz (szerintem nem lesz), de jelenleg van rà pàr pèlda külföldön, de ennyi. Akkor mègis minek kell àllandòan hivatkozni rà, amikor a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetről, nők, mint munkaerő kerül szòba? Nekem ez a felesleges feszkò kategòria: felhozol egy dolgot, ami jelenleg nem relevàns, szàmonkèrsz, mint nőt, kvàzi elszàmoltatsz olyanèrt, amihez közöm sincs, ès megölöd a tèmàt, amiről èpp szò van. Ilyenkor min akarsz àtbillenteni? Milyen panelom akarod lerombolni?

Balton
Olvasó
Balton

Mondjuk így ezt leírva, hogy nem értesz egyet a kvótázással még nem olvastam tőled, bár simán lehet ezen átsiklottam.

Hogy relevánsként élem e meg ez más kérdés, átlagférfiként:
már volt kvóta-női kollégám, aki ezzel az indokkal kapta meg ugyanazt a bért (kisebb teljesítményre), hogy a srácok közt neked biztosan nehezebb helytállnod. És tudom hogy nehezebb volt neki, mert olyan szakértői csapat vagyunk, ha valaki hibázoik azt egyértelműen hangosan röhögjük ki egymás között.
Az a baj hogy induvidualizálod a témát, nem elszámoltatni akarlak, vitatkozunk lehet időnként kicsit túlgondlován (én)a dolgot, ezt nem tagadom.
Deennekellenére:
A panelek ott vannak pl. deadpool-al folytatott beszélgetésben, több-kevesebben össze állva. De ezt elfogadom hogy máshogy éled meg.

Zoom
Olvasó
Zoom

Balton, azèrt te is viselsz egyfajta szemellenzőt, ha a Deadpool kommentfolyambòl neked csak az èn paneljaim tűntek fel (amit mèg mindig nem konkretizàltàl, hogy micsoda). A kvòta nős pèldàd elèggè sàntìt, de elfogadom, hogy te ìgy èled meg. A kvòtanő azt jelenti, hogy kötelező jelleggel csak nőt vesznek fel adott pozìciòra, egyèbkènt üresen hagyjàk.

Balton
Olvasó
Balton

Ez az egyik paneled pl, hogy szerintema kvótanő azt jelenti hogy…
Az USA-ban valamikor a 80-as években, azt volt az ukáz hogy az afro-amerikai diákok számát növelni kell az orvosi egyetemeken -> több orvos legyen fekete. Hogy ne csak a sport legyen az elsődleges kitörési pont a gettósodó környékekről. A pontos számot nem tudom megmondani (valamelyen% fölé), mert nagyon alacsony volt. Nem a végzők, hanem a sikeresen felvételizetteknél nézve. Gyakorlatilag ez azt jelentette hogy 100 db elméleti helyre nem a 100 legjobb eredményű diákot vették fel, hanem mondjuk a 85 legjobbat + 15 legjobb afro-amerikai jelentkezőt. A cél nem a diverzifikálás volt, hanem a a kisebbségek felzárkóztatása. De ez nem nagydobbal meghírdetve volt, hanem fű alatt csinálták és nem volt olyan üzenet hogy …-okra van szükség.
Mostanában nem ilyenek az üzenetek, hanem menjenek a nők pl. iT-treületre mert ott szükség van a diverzitásra-és a női skillekre. Ezért indítunk a lányoknak egy olyan tanfolyamot-stúdiumot-kurzust-stb ahol ők kedvük szerint kitanulhatják a programozást. Hol van ebben a legjobb tudás szó elrejtve, hol van ennek a felzárkóztató jellege, hol van ennek az igazságtartalma összevetve a fenti példa társadalmi üzenetével?
Mi a pozitív üzenete a másodiknak, kell az IT-szektorban a …?
Tekintve úgy is hogy az első példa is társadalmi mérnökösködés, meg a második is az. De rohadtul nem ugyanaz a kettő.

Zoom
Olvasó
Zoom

Balton, definiàlnàd konkrètan a kvòtanő kifejezèst? Eddig azt hittem ugyanazt èrtjük alatta.

Balton
Olvasó
Balton

Nem, nem ugyanazt értjük alatta, ez egyértelmű, te perdefinem akarod leegyszerűsíteni az egészet, szerintem meg a kvóta az kvóta. A célja nem mindegy…
Nem szeretnék definiálni.
Az egyszerűbb oka, mert visszajutunk oda ahova 25-30-al magasabban voltunk a kommentszekcióban, hogy az értelmezési intervallumok szűkítésével-bővítésével, szét lehet tematizálni és újraértelmezni a beszélgetés irányát. Nem adok olyan labdát, hogy le lehessen vezetni hogy amit te mondasz az kvótább e mint amit én mondok és amiatt kinek van igaza. Ez a te kottád.
A bonyolultabb oka: lényeg az hogy társadalmi mérnökösködés mindegyik.
Csak van különbség a célok között. Még az egyiknek volt és lett létjogoslutsága, a másik meg az első mintájára van átültetve a 21. sz-i szájízekre.
Mint a feminizmus a kezdetek és a jelen feminizmusa, vagy mint az afro-amerikai kisebbségek felzárkóztatása és a blm. Vagy mint a szükséges nekem, és akarom hogy legyen nekem között. De akkor is kvóta mindakettő.
Definiáld te ha akarod, hogy mit értesz alatta, de nem ez a vitatárgy.
Szerintem a nőket az infomatikába, képzés csak lányoknak mert ott jól lehet keresni vs. adjunk társadalmi mintát a feketéknek a felemelkedéshez között azért lényeges különbség van.
Látod igaz kvóta mindkettő…pedig én nem értek egyett a kvótával elvileg…

Hunn
Újságíró

Nem arról van szó, Zoom, hogy én NEM ÉRZEM jogosultnak a női autoritást… Arról van szó, hogy olyan, hogy női autoritás, a valóságban nem létezik, azt a feministák erőltetik ránk. Nekünk férfiaknak pedig kötelezően el kell játszanunk azt, úgy kell csináljunk, mintha lenne. Ez történik.

Amúgy hangosan felröhögtem a komenteden… A női vezetőknek ÖNBIZALOMNÖVELŐ vezetőképzőre lenne szüksége, hogy kezelni tudják a méltatlan támadásokat??? A híres női autoritás, baszod… Na, pontosan az ilyenek takarodjanak az útból, alapból alkalmatlan, nincs mit képezni rajta!!! És ezek akarnak felnőtt férfiakat vezetni??? Takarodjanak az útból!

Zoom
Olvasó
Zoom

Hunn, èn szeretem hogy őszintèn leìrod, amit gondolsz. Balton ès a hozzà hasonlò fèrfiak àlmukban sem gondolnàk, hogy az a mentalitàs, amit te kèpviselsz mèg ma is lètezik. Főleg nem egy hiper-szuper feminizàlt munkahelyen, mint egy multi.

Hunn
Újságíró

Nézd, Zoom, nem a saját nimbuszomat akarom ezzel lerombolni, de azt sajnos hozzá kell tegyem ehhez, hogy azért én sem a vállalat évzáró állománygyűlésén, a pódiumon mondom mikrofonba ezeket a gondolataimat… De az viszont a legkevésbé sem meglepő, hogy pont az ilyen feminizált multi-környezet termeli ki leginkább a hozzám hasonló mentalitású férfiakat… Hogy miért?

Mert azzal, ha azt mondjuk: ez a mentalitás MÉG MA IS létezik, az a jelenlegi helyzet súlyos és alapvető félreértéséről árulkodik!!! Ugyanis már az én generációm is a feminizmusba és a női egyenjogúságba született bele! Mi egész eddigi életünkben feminizmusban éltünk, mi ebben nőttünk fel, ebben nevelkedtünk, minket a feminizmusra neveltek! Kivétel nélkül!

És akik ebből következően szinte kivétel nélkül – valljuk be – férfi létünkre feministaként, de legalábbis a feministák útitársaként indultunk neki anno a felnőtt életnek…

Mi NEM kaptunk semmiféle patriarchális neveltetést, és soha nem láttunk magunk körül semmiféle patriarchátust! Mi magunk körül csak a női egyenjogúságot láttuk, a feminizmus következményeit tapasztaltuk a saját bőrünkön!

Magyarul nem valamiféle, mindannyiunk által anno megtapasztalt patriarchátusról, minket férfiakat előnyben részesítő és akkor természetesnek vett, de azóta megszűnt világrendről nosztalgiázunk, amihez legszívesebben visszafordítanánk az idő kerekét, az organikus és konszenzuson alapuló haladás ellenében!

Az a helyzet tipikus feminista félremagyarázása, hogy sajnos maradt itt még egy-két olyan elmaradott, bunkó pali, aki foggal-körömmel ragaszkodna a patriarchátusnak a valami érthetetlen okból mind a mai napig fennmaradt, de természetesen sürgősen felszámolandó maradványaihoz, mert képtelenek vagyunk beletörődni a korábban igazságtalanul élvezett hatalmunk elvesztésébe, az igazságos és haladó változásokba!

Egy nagy túrót! Az én mentalitásom nem MÉG valamiféle korábbi patriarchátus maradványa! Az én mentalitásom nem MÉG valamiféle megrögzött, megátalkodott patriarcháktól kapott neveltetés következménye!

NEM!

Az én mentalitásom MÁR a feminizmus következménye, az én mentalitásom MÁR a feminizmusra, a nőközpontú feminista világrendre, a feminizmusnak a saját bőrünkön megtapasztalt következményeire adott válaszreakció! RE-AK-CI-Ó! Mégpedig egy olyan férfi reakciója, aki MÁR a feminizmusban született, aki abban nőtt fel, akit a feminizmusra neveltek, és aki feminizmusban él!

Szóval én nem valamiféle RÉGI, a történelem által kihalásra ítélt mentalitás pár azt MÉG képviselő emberének az egyike vagyok… Hanem én valami újnak, egy ÚJ, most születő mentalitásnak vagyok a kevés előhírnöke közül is az egyik legelső meghirdetője!

Zoom
Olvasó
Zoom

Hunn, èn a nők egyenjogusàgàt, a nők tanulàshoz, munkàhoz valò jogàt, nem tekintem egyenlőnek a feminizmussal. Mèg csak nem is tartom a feminizmus következmènyènek, mègha sokan ùgyis hivatkoznak rà.

tomgal
Olvasó
tomgal

Igen, ezt én is így érzem. A ma élö nöknek ez teljesen természetes , mi ebbe beleszülettünk , ráadásul a jogi egyenlöség alapja. Az számomra a feminizmus, amikor valaki többlet jogokat követel, nemi alapon diszkriminál ( pozitív, vagy negatív irányba), gyülöletet igyekszik kelteni a férfiak felé. Az, aki a valódi egyenlöséget tüzi ki célul, elítél minden jogi, társadalmi megkülönböztetést, az nem feminista. Szerintem Zoom/ Delin és én is ide számítjuk magunkat.

( többek közt ezért is támogatom a jelenlegi plakáton is megjelenö kezdeményezést, mert valóban látok fiúk- férfiak irányába igazságtalanságot, ha nök irányába tapasztalnék, akkor is megtenném, úgy érzem ez a valódi egyenlöség támogatása.)

Hunn olyan világról álmodik ( ántivilág), ami már nagyon rég elmúlt, társadalmilag , történelmileg elavult. Ez már nem fog visszajönni ( hatalmas világégés estén változna meg csak jelentösen, de akkor sem lenne olyan mint “régen”).

Deadpool
Újságíró

“Az, aki a valódi egyenlöséget tüzi ki célul, elítél minden jogi, társadalmi megkülönböztetést, az nem feminista. Szerintem Zoom/ Delin és én is ide számítjuk magunkat.”

Na, ez már a nettó cinizmus, amit műveltek. Úgyhogy akár be is fejezhetitek. Delin pontosan az értésére adta itt mindenkinek, mennyire is ítéli el a társadalmi megkülönböztetést:

“A vezetőkèpzőre pont a nők önbizalomnövelèse miatt van szüksèg, ès azèrt, hogy ne hùzzàk össze magukat picikère, amikor mèltatlan tàmadàs èri őket. (…)
Èrtem mièrt zavar a női vezetőkèpzők lète elviekben, de vigasztaljon a tudat, hogy gyakorlatban a hagyomànyos vàllalati vezetőkèpzők mèg mindig fiatal fèrfiakkal vannak tele. Ide is betőrt màr a diverzifikàciòra valò törekvès, de sokszor csak làtszòlagosan, èrdemben nem terveznek a női rèszvevőkkel, csak javìtjàk a statisztikàt.”

Méghogy elítéltek minden megkülönböztést… Úgy látszik a “ma élő nőknek” az a természetes, hogy esélyegyenlőségnek és egyenlő jogoknak nézik be a könnyített pályát…

Zoom
Olvasó
Zoom

Deadpool, a nőknek màs tìpusù kèpzèsek kellenek, mint a fèrfiaknak, mivel màsok a gyengèik, màs problèmàik vannak. Az, hogy vannak szemèlyre szabott női kèpzèsek önmagàban nem baj. A baj akkor van, ha nincs fèrfi specifikus. Az pedig szerintem van, mivel hagyomànyosan a vezetőkèpzők fèrfiakra vannak szabva, ha nem is hìvjàk külön fèrfi vezetőkèpzőnek.

tomgal
Olvasó
tomgal

Nekem meg ne adj a számba olyasmit Deadpool, amit soha nem mondtam, mert az kifejezetten ronda dolog. Idézek Baltonnak írt válaszomból ( arra volt válasz , hogy miért van szükség nök számára indított vezetöképzökre- kihangsúlyozva, hogy én nagyon nem értek ehhez a területhez) :

“ Nekem meggyözödésem és ebben lehet el is tér a véleményünk Delinnel, hogy felsö vezetök tekintetében több férfi alkalmas betölteni a pozíciót mint nö , ritka kivétel , amikor nem.

Én ebben a kérdésben nem vagyok benne, de részemröl az a vélemény, hogy semmi szükség külön nöi vezetöképzö programokra”

Ha egyetlen olyan kommentet találsz az elmúlt 5 évben a részemröl, ahol elismertem, támogattam azt, hogy a nöknek bármilyen területen pozitív megkülönböztetés jár, megkövetlek. Amúgy meg visszautasítom, mert rágalom !

Deadpool
Újságíró

“Nekem meg ne adj a számba olyasmit Deadpool, amit soha nem mondtam, mert az kifejezetten ronda dolog.”

A kommentemben idézett mondatodra reagáltam. Erre:

“Szerintem Zoom/ Delin és én is ide számítjuk magunkat.”

Semmi másra. Azt mondod az egyenlő jogokban és esélyekben hiszel? Oké. Delin 2 napja azt magyarázza, hogy milyen jó is a pozitív diszkrimináció, erre te bevágod, hogy amúgy Delin szerinted az egyenojogúságban hisz… Pofám leszakad… Mintha az oviban lennénk. Majd még ezután te magad is felháborodva megírod, hogy ellenkező véleményem vagy, mint ő. Nem tudom, hogy mi a cinizmus ha nem ez. De ha nem cinizmus, akkor kóros szőkeség esete forog fenn…

Delin,

Ha van egy képzés ami mindenkinek szól és egy másik, ami a nőknek, azt úgy hívják, hogy pozitív diszkrimináció. És mint tudjuk, a pozitív diszkrimináció szükségképpen negatív diszkrimináció, hiszen csak mások kárára lehet valakit előnyben részesíteni. Azaz mondhatjuk, hogy a pozitív diszkrimináció a politikailag korrekt negatív diszkrimináció. Pont. Formál logika… Reszelheted a fingod akárhogy. Aki pedig azért lett vezető “mert betört a nemi diverzifikációra való törekvés” a cégébe, az csak egy kvótanő.

Zoom
Olvasó
Zoom

Deadpool, ha a női vezetőkèpzőt női kommunikàciòs trainingnek hìvnàk nem akadna fenn rajta szerintem senki. Az elnevezès nem a legjobb, de azt a rèszt szèpen ignoràltad, hogy a meglèvő vezetőkèpzős trainingek fèrfiakra vannak szabva, vagy olyan àltalànosak, hogy nem sok èrtelmük van. Az, hogy külön az àllam ad pènzt női kèpzèsre tekinthetjük pozitìv diszkriminàciònak, bàr ilyen alapon minden kèpzès az, amin csak adott csoport vehet rèszt.

Szemèly szerint egyre inkàbb hajlok egynemű kèpzèsek, iskolàk lètrehozàsàra. Tàrgyi tudàs àtadàsànàl mèg tud hatèkony lenni egy koedukàlt kèpzès is, “soft skill”-eknèl azonban jobb, ha minèl specifikusabb a cèlcsoport. Ha elkanyarodunk egy màsik cikk tèmàjàhoz, a kisfiùk oktatàsàn is szerintem a jelenlegi magyar keretek közt is viszonylag gyorsan lehetne javìtani, ha lètre hoznànak pàr csak fiù iskolàt, ahol a nemi sajàtossàgoknak megfelelően lenne lehetősèg oktatni a tananyagot. Csak hogy megint külföldre mutogassak, nem vèletlen hogy a vilàg elitje nem koedukàlt magàniskolàkbòl kerül ki ma sem. Visszanyulhatunk a magyar gyökerekhez is, ha az valakinek szimpatikusabb, règen MO-on se volt szokàs a koedukàlt oktatàs az elit gyerekeinek körèben.

Horvath Anton
Olvasó

Nem csak az elit gyerekeknek, máshol sem, hiszen volt fiú és lánykollégium, iskola, és gimnázium is. Érdekes hogy mennyi mindenre rájöttek már annak idején, amit ma szarba se vesznek a két nemmel kapcsolatban, mégis az összes tudós, professzor és politikus is csak vakarja a fejét, főleg ha olyan téma mint a népesságráta kerül szóba. Amúgy miből vagy olyan biztos, hogy az a vezetőképzés (aminek 0 értelme van, de valaki ezzel is pénzt keres) férfiakra van szabva? Kevés a csillámpóni vagy mi? Nem mondták még hogy főnöknek lenni felelősséggel is jár?

Zoom
Olvasó
Zoom

Anton, jaja kevès a csillàmpòni, mindenki olyan komoly. :) Röviden a fòkusz màs.

Egy hagyomànyos vezetőkèpzō arra èpìt, hogy mit csinàlj, ha màr pozìciòban vagy. Statisztikàkbòl làtjuk, hogy a nōk többsège nem jut el idàig, ìgy nagyon hasznos ha csinàl egy kèpzèst, hogy mit csinàljon egy olyan helyzetben, ahova nagy valòszìnűsèggel sosem lesz. Nekik olyan kèpzès lenne a hasznos, ahol eggyel visszàbbròl indulnak.

A pèldàk, esettanulmànyok soràn àltalàban fèrfi pèldàkat hoznak, jellemzően egy amerikai elnököt, vagy CEO-t. Persze, èrdekes kielemezni a fèrfiakra jellemző verbàlis, non-verbàlis gesztusokat, de ezt egy nő nem tudja igazàn hasznàlni. Ha egy az egyben leveszi, csak ellenszenvet vàlt ki.

A 3. jelentős dolog, amit Hunn közvetve emlìtett. Egy hierarchia alapvetően fèrfias dolog, ahhoz, hogy valaki tudjon felfelè haladni bizonyos èrtelemben nőkènt a fèrfias attitűdjère, tulajdonsàgaira kell helyeznie a hangsùlyt, mindezt ùgy, hogy ne taszìtsa a környezetèt. Egy hagyomànyos vezetőkèpzőn foglalkoznak az előbbivel, amìg az utòbbival ritkàn. Ez nyilvàn nem problèma egy fèrfinak, de egy nőnek igen.

A 4. a közeg. A nők àltalàban hajlamosak hàttèrbe szorulni ès jegyzetelni. Ha sok a magabiztos fèrfi a csoportban, szinte tuti hogy nem fog előbùjni a csigahàzàbòl ès nem fogja tùllèpni a sajàt hatàrait. Ez egy csak női közegben könnyebben megy, főleg ha ùgy van felèpìtve a program, hogy nem tud elbùjni.

Van mèg pàr màs szempont, de ezek a leglènyegesebbek.

Horvath Anton
Olvasó

Lehet hogy tudnának azok ott nőies példákat is hozni, csak hát az eddig nem igazán vezetett eredményre. Ami az önbizalmat illeti, hol marad ilyenkor a társkerésből ismert attitűd a nagy elvárásokkal? Olyankor miért nem a háttérben ülő jegyzetelés a jellemző? Ha nincs ott személyesen is egy férfi, akkor már le van szarva a magabiztossága? Szemtől-szemben viszont már beszarinak tetszik lenni?

Zoom
Olvasó
Zoom

Vagy spontàn nem a nők a cèlcsoport egy àtlag vezetőkèpzōn. A női önbizalom egy alfàval szemben könnyebben meginog. Lehet rajta javìtani, de nem mindenkinek jön ösztönösen, plàne nem fiatalon.

Horvath Anton
Olvasó

Ez lehetséges, de azért önbizalomhiányban sem szenvednek, sőt a legtöbbször a nagy arc is alaptartozék. Főleg mostani lányoknál, a nagy arc + arrogancia már hamarabb kifejlődik mint a mellük.

Hunn
Újságíró

Helyzet az, Horvath Anton, hogy élőben és személyesen a nők valóban nem akkora nagy vagányok… Egyedül, a saját álomvilágában mindegyik királylány, mert ott nincs aki visszaszóljon neki és helyre tegye… De pontosan tudják, hogy a velük szemben ülő férfi nem biztos, hogy leküzdhetetlen motivációt érez arra, hogy az ő kis álomvilágának alá játsszon… És tudja, hogy nem biztos, hogy megfelel, még annak a vele szemben ülő, nem tökéletes férfinak az elvárásainak sem… A nők nagy elvárásai tipikusan az a téma, amit ki kell röhögni, és ha van rá lehetősége az embernek, akkor meg sem kell hallgatni… Ez pont az a dolog, ami nagyon sok férfit félre visz, mert nem tudják helyiértékén kezelni és annak megfelelően ignorálni… Hanem komolyan veszik és keseregnek rajta, hogy micsoda megugorhatatlan palánk van előttük… Pedig ez csak shit-teszt volt, nem is kellett volna megugraniuk… Ami a valóságban nem létezik, valójában tárgytalan… Eleve meg se kell kérdezni a nőktől az elvárásaikat…

tomgal
Olvasó
tomgal

“….nők nagy elvárásai tipikusan az a téma, amit ki kell röhögni, és ha van rá lehetősége az embernek, akkor meg sem kell hallgatni…
Ez pont az a dolog, ami nagyon sok férfit félre visz, mert nem tudják helyiértékén kezelni és annak megfelelően ignorálni… Hanem komolyan veszik és keseregnek rajta, hogy micsoda megugorhatatlan palánk van előttük… Pedig ez csak shit-teszt volt, nem is kellett volna megugraniuk… Ami a valóságban nem létezik, valójában tárgytalan… Eleve meg se kell kérdezni a nőktől az elvárásaikat…“

Amióta ezt felismerted , söt már” tanítod “, le sem lehet vakarni a nöket, igaz ?

Mi a francért lennék együtt egy férfival, aki le sem szarja az elvárásaimat ?
De ez viszont is igaz , mi a francért lennél együtt egy növel , aki le sem szarja, hogy te mire vágysz ?

( nem a túlzott, nevetséges elvárásokról beszélek , remélem ez tiszta, hanem a kölcsönösségen alapuló normális vágyakról)

Horvath Anton
Olvasó

A pénzéért lennél vele, vagy mert valamit elérhetsz vele amit egyedül nem. Nők érdeklődése férfiak felé ezen alapokon nyugszik, máskülönben nincsen érdeklődés (se).

tomgal
Olvasó
tomgal

Elég szomorú, hogy csak ez a kettö merül fel benned… pl nálam egyik sem játszik ( az egyetlen anyagi elönyöm az együttélésböl a rezsi felezése, amúgy saját kifejezett kérésemre külön kassza )
Elérni pedig szintúgy semmit sem akartam- akarok.
Ellenben jó hazamenni valakihez aki szeret és vár, jó együtt vacsizni , filmet nézni beszélgetni, ünnepekre készülni, kutyát sétáltatni,egymásra számítani , no meg persze szexelni :)

Horvath Anton
Olvasó

Írtam már hogy nem a mostani fiatal generáció tagja vagy, ezért vagy így a dolgokkal? Írtam…

tomgal
Olvasó
tomgal

Szerintem ez amolyan családi példaként öröklödik , ismerek ( a lányomon kívül is ) normális huszonéveseket, bár nem tudnék százalékos arányt tippelni.

Hunn
Újságíró

Nem, tomgal, ahhoz, hogy az ember le se tudja vakarni magáról a nőket, ahhoz a mai nők elvárásainak teljes figyelmen kívül hagyása önmagában még nem elegendő, szükség van egyéb lépésekre is… De ahhoz viszont bőven elég, hogy a pofájukba röhögjek, amikor elkezdik felsorolni őket…

Hunn
Újságíró

Oké, Zoom, de ez után a négy pont után akkor én még egy pár olyan dologra azért kíváncsi lennék, amit ezek után már nem értek…

Pontosan miért is akar egy nő vezető lenni? Mi motiválja arra, hogy másokat vezessen? Mit akar ezzel elérni, mi a célja vele? Mit jelent egy nő számára az, hogy ő a vezető?

hunbagira
Újságíró

Hun! Talán az azzal járó kiemelt bérezés?! (Tudom nem erre a válaszra számítottál :))

Hunn
Újságíró

Az az igazság hunbagira, hogy természetesen ez volt az egyik válasz amire feltétlenül számítottam – mármint őszinte válasz esetén, – a másik meg az egótuning, hogy férfiaknak (is) dirigálhat mert hatalmat kap felettük, a harmadik meg a státusz, hogy férfiak fölött (is) áll…

Olyasmire természetesen NEM számítottam, hogy olyasmit fogok esetleg hallani, hogy az átlag nő azért akarna vezető lenni, mert esetleg lenne egy határozott elképzelése a jövőről, az irányról amelyet az általa irányítandó csapatnak követnie kellene a siker érdekében, amiről tudja és hisz benne hogy az a helyes út, erről meg akarja és úgy érzi meg is fogja tudni győzni az embereit a közös érdekek mentén, és el akarja vezetni őket a siker kapujáig…

tomgal
Olvasó
tomgal

Akkor leírom , hogy én hogyan éltem meg, hogyan látom ezeket a dolgokat, bár csak kis vezetöi szempontból. Anno 23 évesen szolgálatvezetö lettem , a legfiatalabb, aki valaha ezen a területen volt , ehhez pont akkoriban történt nyugdíjazások is hozzájárultak ( a csopvez nyugdíjba ment, az egyik szolgvezböl csopvez lett , másik szolgvez külföldre ment a férje kiküldetése miatt) . Nekem akkor már azért volt 5 év munkatapasztalatom. Az embereim között akkor 3 férfi ( tölem idösebb ) és kb 9 nö volt. De a férfiak mind tölem késöbb érkeztek a területre. ( soha nem volt köztünk surlódás) A férfi osztályvezetö kikérte a nyugdíjba vonuló csopvez véleményét, aki egyértelmüen engem jelölt meg alkalmas szolgveznek. Jó érzés volt, hogy megbíznak bennem, hogy bizonyíthatok, persze jól jött a kicsit magasabb fizu is , de az nagyon jólesett , hogy elismerték a szakértelmemet és a férfi osztályvezetö is kb. egy év múlva elmondta, hogy nagyon örül, hogy hallgatott anno a nyugdíjba vonuló csoportvezetömre és fiatal korom ellenére engem nevezett ki.
Az, hogy én bárkinek dirigálhatok soha nem szerepelt a motivációmban. Akinek az az érzés FONTOS, hogy URALKODHAT akár kisebb , akár nagyobb számú csoporton nem alkalmas vezetönek ( unalomig ismételt Gladiátor idézet , amikor Marcus Aurelius Maximust nevezi meg utódjaként , pont azért, mert ö NEM AKAR uralkodni , de többek között ezért is ö alkalmas igazán rá-meg nyilván egyéb fontos tulajdonságai miatt is )

Kb. másfél éve lehetöségem lett volna feljebb lépni. Nem vállaltam el , egyrészt a végzendö munka már nagyon nem lett volna szakmai , fizuban sem lett volna nagyon sokkal több ( azért nekem a hosszú évek alatt mindig emelkedett meg a cégünknél én még a jogelödhöz léptem be , ahol más szintek voltak). Egy csomóan megkérdezték ( családban is ), hogy de miért nem ? Egyszerüen magasabb beosztásért, hogy még több embernek dirigálhassak ( és itt nem arról van szó, hogy nem lennék alkalmas rá ) ez önmagában nem vonzó. Én szeretem azt csinálni amihez jól értek, egyik legjobban az országban és ezt be nem áldoznám vezetöi meetingekért, különbözö utasítások gyártásáért , szabadságok kiírásáért, alulról felülröl baszogatásért ( egy középvezetö ebböl a szempontból rossz helyen van). És azt is tudom, hogy egy komplett vállalat vezetésére sem lennék alkalmas , de abban az alsóvezetöi pozicíóban nagyon jó vagyok. Az önismeret nagyon fontos egy vezetönél.

tomgal
Olvasó
tomgal

És még annyit hozzátennék, hogy ha bárki azt hiszi, hogy anno a 3 férfi bármelyike jobb választás lett volna, mert férfi és pár évvel idösebb, akkor rosszul hiszi. Nekem volt az adott területen messze a legtöbb év tapasztalatom. Az egyikük ( képességeit tekintve ö egyébként alkalmas lett volna a beosztásra) nem rejtette véka alá, hogy csak ideiglenesen jött erre a területre , nem itt képzeli a jövöjét. ( késöbb egy másik területen fönök is lett). A második idegileg labilis volt , gyógyszeres kezelés, kb 1-2 év múlva kórház-idegösszeomlás. A harmadik “ srác”, ö csak 1-2 évvel volt idösebb, nagyon intelligens, okos, de félelmetesen szétszórt, pontatlan, elkésö fajta.
Én meg megkezdtem a 32. évemet…

Zoom
Olvasó
Zoom

Hunn, szerintem tùl szűken èrtelmezzük itt a “vezető” fogalmàt. Egy hagyomànyos vezetőkèpző 18-35 èv közti cèlcsoportra koncentràl. Az idősebbeknek inkàbb szemèlyre szabott coaching-ot vesznek igènybe, az kicsit màs.

Maradva az első kategòriànàl, itt mèg a többsèg tènylegesen nem vezet senkit, csak pl tehetsèges, okos, szorgalmas, van benne potenciàl. Azonban ezt a potenciàlt nem tudja kiaknàzni, ha nem erősek a “soft skill”-jei. Nem tud/mer beszèlni, nem tudja magàt ès a szaktudàsàt eladni, operatìv szinten gondolkodik stratègiai szint helyett, stb. A magyar vezetőkèpzők (legalàbbis, amikről èn tudok), rèszei egy egyetem utàni tehetsèggondozàsnak, egy extra networking lehetősèg ès PD program (professional development). (Bocs az angol szavakèrt, kicsit fàradt vagyok.)

Az itt vègzettek nagy rèszèből valòszìnůleg nem lesz CEO, de szakmai, projekt vezető x èv szakmai tapasztalat utàn igen. A lènyeg, hogy legyen egy vìziòjuk, honnan hova akarnak eljutni x èven belül. Ha ez megvan, akkor tud az illető gondolkozni azon, milyen lèpèseket kell ezèrt tènylegesen megtennie.

Ezek a kèpzèsek arra mindenkèppen jòk, hogy valaki pòtolja a magyar iskolarendszer hiànyossàgait, ami nèlkül ma màr nehèz boldogulni, magas szakmai szìnvonalon dolgozni. Itt van lehetősège külföldi professzorok, szakemberek idegennyelvű előadàsait hallgatni, kicsit belekòstolni helyben milyen egy külföldi vezető szakemberrel együtt dolgozni.

Visszatèrve a kèrdèseidre, amint làtod ezek a kèpzèsek fiatal korban inkàbb az önfejlesztès eszközei, arra jòk, hogy az ember kilèpjen a komfort zònàjàbòl, elkezdjen stratègiai szemmel tekinteni a karrierjère.

Mièrt akar egy nő vezető lenni? Egy rèszük, azèrt amièrt a fèrfiak: hatalom, pènz, presztizs. A többieknek csak egy termèszetes lèpcsőfok a karrierjükben, amikor elèrnek egy adott szakmai szìnvonalat ès x èv tapasztalatot. Nem cèl, csak egy àllomàs a karrierjük soràn, amit meg kell ugraniuk, hogy szakmailag kiteljesedhessenek.

Hunn
Újságíró

Én viszont, Zoom, most értettem meg a “vezetőképző” fogalmát… Olyan képzés, ahol a vállalatoknál amúgy egyáltalán nem vezetésre született emberekből, nőkből, stb… próbálnak vezetőket faragni. Olyanokból, akik a más emberek vezetését valamiért természetes karrier-lépcsőfoknak látják amit meg kell ugrani, plusz szeretnének több pénzt, hatalmat és státuszt maguknak… De akiket amúgy önként a kutya se követne sehova.

Más.

Azt amúgy vágjátok, hogy olyan, hogy karrier, olyan ma már nincs? Hogy 2020 és a Covid-beütése óta senkinek sincs már úgynevezett karrierje?

Zoom
Olvasó
Zoom

Hunn, ìgy is fel lehet fogni. :) A született vezetők valòszìnűleg nem profitàlnak sokat egy ilyen kèpzèsből, max finomhangoljàk a meglèvő kèpessègeiket, tanulnak pàr ùj mòdszert, esetleg kapnak extra inspiràciòt. Ami nekik a lènyegi rèsz az az extra networking opportunity, olyan emberekhez juthatnak ìgy el, akikhez egyèbkènt nem tudnànak.

Hunn
Újságíró

Nagyon jól látod, Deadpool: a feministák számára a valódi “egyenlőség” azt jelenti, hogy a férfiakat mesterségesen hátrányba kell szorítani, ezzel kompenzálva azokat a hosszútávú negatív hatásokat, amiket a nőknek a történelmi nőelnyomás okozott…

Szóval az, amit a Magyar Értelmező Kéziszótár az “egyenlőség” címszó alatt tartalmaz, annak nem sok köze van ahhoz, amit ez a szó a feminista nők számára takar…

tomgal
Olvasó
tomgal

Igen Hunn, a feministák számára valóban. Csak a Deadpool által “belekötött” esetben semmi pozitív-negatív diszkrimináció nincs, mert egyszerűen nemi specifikusan tartanak külön tréningeket nőknek és külön férfiaknak (de legtöbb helyen nincs nemi megkülönböztetés, a megrendelő dönti el mit is szeretne). Mi ebben a diszkrimináló ? Mindenki választhat, az is aki specifikusan nőit akar, az is, aki specifikusan férfit, az is aki nemi megkötés nélkülit akar. Mi a franc ebben a női előny ?
Állandóan azt halljuk , meg itt is többször olvastam, hogy nem jó a koedukált oktatás. Akkor ezzel mi a gond ?

common man
Olvasó
common man

Szerintem jó(lehetne) a koedukált oktatás ha mindkét nem igényeit egyszerre figyelembe venné.A kislányok már zsenge korukban megtanulnák ,hogy a fiúk nem rosszabbak csak mások a fiúk meg azt ,hogy a lányok nem jobbak csak mások.(mai viszonyokat tekintetbe véve) Aztán akkor lehet nem is kellene később nőspecifikus vezetőképző …Nyilván a vérlipsik-vérfeministák tiltakoznának a valódi egyenlőség ellen.Az általános színvonal emelkedés is szúrná egyesek szemét.

tomgal
Olvasó
tomgal

Deadpool, neked mit jelent ez a mondat ?

“Szerintem Zoom/ Delin és én is ide számítjuk magunkat.”

Ez azt jelenti (én is oviban érzem magam, sőt lassan bölcsiben, mert egy óvodás már képes nem túl bonyolult mondatokat értelmezni),
hogy szerintem Delin is úgy gondolja, hogy oda tartozik. Én arról alkottam véleményt, hogy szerintem ő is ebbe a kategóriába sorolja magát. Nem én soroltam öt ebbe a kategóriába. Érted mi a különbség ? Ha nem, javaslok számodra egy szövegértési, kommunikációs tréninget!

Egyébként a Hunn által megfogalmazott kommentre írt válaszára reagáltam, amiben nyoma nem volt semmilyen diszkriminatív női vezetőképzőnek . Szó sem volt ilyesmiröl. ( feminizmus, egyenjogúság volt a téma ).
És képzeld, nem olvasok el minden kommentet ! Engem megkérdezett Balton a témában, én válaszoltam és leírtam a véleményemet. Sem kompetens nem vagyok a területen, meg megvallom baromira nem érdekelnek a vezetőképzők sem férfi, sem női viszonylatban. És bizony addig jutottam, hogy Balton visszakérdezett, hogy Zoom válaszolna-e arra a kérdésre, amire én kb. egy nappal korábban megtettem. Én innentől kezdve ezzel a témával nem foglalkoztam.

De most kötekedő kommentjeid ( mert ez semmi más csak az, mindez amúgy egy olyan cikk alatti kommentszekcióban, ahol épp a férfiakat védem és nagyrabecsülésemet fejezem ki irántuk) miatt átolvastam az egészet, hogy miért is nevezed Delint (Zoomot) cinikusnak és diszkriminatívnak. (ja, cinikus az én vagyok, mert nem tudtam, hogy egy nappal korábban pontosan mit is írt Delin a vezetői tréningekről-mivel egy baromira azt nem tartalmazó kommentre reagáltam).

Hát Deadpool, az a hírem, hogy elképesztően csúsztatsz, ráadásul semmi alapod a felháborodásra. Ugyanis vannak CSAK KIZÁRÓLAG FÉRFIAKNAK- igen nemi specifikusan- kommunikációs és vezető tréningek is. Akkor meg mi a frász bajod van? Van külön nőknek és van férfiaknak . Pont azért mert eltérő a két nem.
A nőknek a magabiztosság, fellépés és ahogy olvastam legtöbbször a család és munkahely párhuzamos kezeléséről, a férfiaknak pedig elsősorban kommunikációs vonalon, hogy ne vigyék túlzásba az “erőskezűséget” , valamint, hogy tudják kezelni a konfliktushelyzeteket. Ez a kedvencem:

“– Hogyan kezeld a felmerülő hisztiket úgy, hogy azzal mindenki (Te, Ő és a környezeted) elégedett legyen?”

Tehát az az én véleményem is, így utána olvasva, hogy ha már vannak, nem gond, ha van külön női ,meg külön férfi tréning, mivel mások az igények.

Parancsolj :

Rengeteg kommunikációs tréningből választhatsz:

https://www.ferfikommunikacio.com/

És íme, kifejezetten férfi vezetői tréning :

https://www.ferfikommunikacio.com/ferfivezeto/
“ Férfi Vezetői és Kommunikációs Képességek
Üzletemberek, Vezetők, Üzletkötők, Hálózatépítő Férfiak részére kifejlesztett speciális tréning!”

https://leadershipbalance.com/men-in-leadership/

Van persze külföldön is nem csak nálunk.

Ha van ilyen, akkor miért gond neked az, hogy van speciálisan nőknek kifejlesztett tréning is? (és innen bukik az, hogy Delin bármiféle diszkriminációt alkalmazott azzal, hogy úgy vélte, hogy van relevanciája a női vezetői tréningeknek-ha csak közösen és kizárólagosan férfiaknak lenne, akkor az nem lenne diszkriminatív? Csak mi nem hisztiznénk itt emiatt, ha jól rémlik, meg is említette, hogy akkor lenne csak gond, ha férfiaknak nem lenne, de van !)

Van online tanfolyam férfiaknak :

https://webaruhaz.ferfikommunikacio.com/termek/ferfi-vezetoi-trening/

Van könyv formátum :

https://beresolute.org/product/leadership-training-for-men/

De a legtöbb coaching szolgáltatást nyújtó cég, nemtől függetlenül, egyénre szabottan szolgáltat, pl. egy a sok közül :

https://neosys.hu/#szolgaltatasaink

Nem fogom bemásolni a létező összes ilyet.

Az a tény, hogy valamivel több a nőknek szóló tréning vezetői relációban, pedig egy szimpla business ! Nagyobb rá a kereslet! És bizony a kereslet befolyásolja legtöbbször a kínálatot. Nök szerintem amúgyis hajlamosabbak mindenféle ( sokszor “hót” felesleges) tanfolyamra eljárni. (mint ahogy cipőt és táskát is több nő vásárol, ez is csak egy “termék”).Ez az egész coaching számomra a pénzlehúzásról szól. Magánvéleményem az, hogy valaki vagy vezetőnek születik, vagy nem. Megtanulni ezt igazán nem lehet. (lehet nincs igazam és elavultak az elképzeléseim). Azért javítani a már meglévő képességeken, még magasabb fokra emelni nem elképzelhetetlen.

A személyem iránt érzett ellenszenvednek-ami a drogellenességemből fakad (és aminek már néhányszor igen szépen kommunikálva hangot adtál), ne ilyen mondvacsinált kötözködésben adj hangot, ha lehetséges és ne állíts be olyannak, amilyen nem vagyok !

Reszet Elek
Újságíró

Ez ismerős lehet a témában:

鳴かぬなら、殺してしまえほととぎす
鳴かぬなら、鳴かして見せようほととぎす
鳴かぬなら、鳴くまで待とうほととぎす

Még lord Acton mondása is beugrik:
“Power tends to corrupt; absolute power corrupts absolutely.”

Hunn
Újságíró

Tudjátok, tomgal és Zoom, nemcsak a mai nőknek, hanem a mai férfiaknak is csak azért természetes a feminista világrend, mert ebbe születtek bele… De az emberi történelem több 10,000 éves, ebből utoljára csak kábé a legutolsó 100 szólt a feminizmusról és arról, hogy a nemi egyenlőség lesz a tuti…

Voltak már hasonló korszakok a történelemben, ahol a nőkérdést hasonlóképp próbálták kezelni, de előbb-utóbb mindig visszatértek a természetes nemi dinamikához… Mert legkésőbb a harmadik generáció mindig rádöbbent, hogy ez a nőközpontú világrend mégiscsak hülyeség…

Mert elgondolkozva rájönnek, hogy a “nőelnyomó” ősök nem azért bántak úgy a nőkkel, ahogy, mert elmaradott gondolkodású palik voltak akiknek buta módon fogalmuk sem volt róla, hogy történelmileg elavultan élnek, és emiatt nem értettek a nőkhöz…

Hanem hogy anno pont azért volt minden úgy, ahogy, mert az ősök nagyon is tudták, hogy mit miért csinálnak… És rájönnek arra is, hogy mennyire kibasztak a jelen generációval azok, akik a megkérdezésük nélkül, még az ő születésük előtt megváltoztatták azt a régi, normális rendet…

Vedd úgy, hogy én vagyok annak a férfi-generációnak a képviselője, aki ebbe az új feminista rendbe már beleszületett, ezért sokáig ezt tartotta természetesnek, de aztán rájött, hogy kibasztak vele, hogy nem akar tovább így élni, és felteszi a kérdést: pontosan miért is kell nekem így éljek? És ki akadályozhat meg abban, hogy változtassak ezen?

És nem, valóban nem a régi, történelmileg elavult, jóindulatú patriarchátus fog visszajönni, amit a feministák simán felszámoltak a tömegmédia propagandaerejét felhasználva, szinte egyetlen generáció alatt… Ebben speciel igazad van…

Hanem egy kőkemény, valóban nőelnyomó patriarchátus… Az elején legalábbis mindenképpen, amíg a sérelmek és a bosszúvágy dolgozik azokban a férfiakban, akik eddig kénytelenek voltak a nőközpontú, feminista világrendet elviselni, és még arra is kényszerítve voltak, hogy mosolyogjanak és tapsoljanak is hozzá…

Egyszer láttam egy szuper pakisztáni művészfilmet. Egy faluban játszódott, a XX. század végi, modern világ Pakisztánjában… A srácok kismotorral járnak, szakáll nélkül, a csajok fedetlen fővel, nyugati ruhákban… A főhős fiatal srác, szerelme fiatal csaj, együtt járnak, csókolóznak… A kiscsaj ilyen kis lázadó feminista a helyi viszonyok között, a szíve parancsát követné a szerelemben és a szexben, le is fekszik a sráccal… Szóval már mindenki modern, a régi dolgokat túlhaladottnak és elavultnak tartják, főleg a fiatalok… Egy nap váratlanul érkezik egy szakállas, fiatal mullah a faluba… Maga köré gyűjti a fiatalembereket, tanítgatja őket… Nem akarom ragozni a szót, a film vége az, hogy az összes kis lázadó szellemű feminista ringyó csadorban és kussban, a srácok pedig övig érő szakállal magyarázzák a Koránt.

Rám nagyon nagy hatással volt ez a film amikor láttam… Tudod miért? Mert nekem az volt belőle a tanulság, hogy a patriarchátust (amiről én úgymond csak álmodozhatok mert ti azt mondjátok hogy az társadalmilag és történelmileg már elavult, ezért lehetetlen) azt bizony nemcsak, hogy meg lehet csinálni, mégpedig itt és most, a modern XXI. században, hanem van, ahol a srácok már meg is csinálták!!!

tomgal
Olvasó
tomgal

Hunn, akkor miért nem költözöl oda ?

De most komolyan, miért nem költözöl egy olyan helyre, ahol nem frusztrálnának ennyire a társadalmi viszonyok ?

Azt ugye tudod, hogy racionálisan nézve a jelent és a folyamatokat ez csak egy álom:

“ És nem, valóban nem a régi, történelmileg elavult, jóindulatú patriarchátus fog visszajönni, amit a feministák simán felszámoltak a tömegmédia propagandaerejét felhasználva, szinte egyetlen generáció alatt… Ebben speciel igazad van…

Hanem egy kőkemény, valóban nőelnyomó patriarchátus… Az elején legalábbis mindenképpen, amíg a sérelmek és a bosszúvágy dolgozik azokban a férfiakban, akik eddig kénytelenek voltak a nőközpontú, feminista világrendet elviselni, és még arra is kényszerítve voltak, hogy mosolyogjanak és tapsoljanak is hozzá…”

Hunn
Újságíró

Azért nem költözök oda, tomgal, mert én itt születtem, ez a hazám, és nekem férfiként az a feladatom, hogy itt alakítsak ki egy olyan életet, amilyet élni akarok. Nem pedig egy olyat, amit a feministák rám kényszerítenek.

Én azt látom, hogy az elmúlt pár évben már elkezdett szépen kialakulni a feminizmus elleni reakció, már megjelent a mainstream-ben is. Pedig pár évvel ezelőtt erről is csak álmodoztunk…

Azok a férfiak, akik már ebbe a nőközpontú, feminista világba születtek bele, akik sokáig ezt tartották természetesnek (én magam is ilyen voltam), azok egyre többen ébrednek rá, hogy kibasztak velük, és hogy változtatni kell. Kritikus tömeg kérdése az egész, az pedig előbb-utóbb meglesz, mert a feminizmus minden férfival kibaszott…

Ami most lehetetlennek, álomnak, nevetséges dolognak tűnik, annak megvalósítása csak idő kérdése. Húsz évvel ezelőtt a mai identitáspolitikát kiröhögték volna az emberek, ha valaki azt mondja, hogy ez lesz, azt mégis itt van…

tomgal
Olvasó
tomgal

“ Azért nem költözök oda, tomgal, mert én itt születtem, ez a hazám, és nekem férfiként az a feladatom, hogy itt alakítsak ki egy olyan életet, amilyet élni akarok. Nem pedig egy olyat, amit a feministák rám kényszerítenek.“

Ez mind nagyon szép, de azért azt se feledd el, hogy a hazád keresztény és európai, ahol sem a sária törvényeknek, sem ennek nincs helye:

“Hanem egy kőkemény, valóban nőelnyomó patriarchátus… Az elején legalábbis mindenképpen, amíg a sérelmek és a bosszúvágy dolgozik azokban a férfiakban“

És a férfitársaid többségének eszébe nincs bosszút állni senkin, pláne ártatlanokon.

Hunn
Újságíró

Milyen ártatlanokon, tomgal? A feminizmus tombolása a nők lelkes egyetértésével és részvételével zajlik. És nem mellesleg a keresztény és európai értékek totális elpusztításával jár együtt, szóval ezt a részt inkább meg sem hallottam.

tomgal
Olvasó
tomgal

A nők túlnyomó többsége magasan tesz a feminizmusra, ezt bizton állíthatom. A feminizmus az emberek többségének a többlet jogokat követelő, véresszájú, férfigyűlölő Pauline féléket jelenti. Az, hogy te az egyenjogúságot is annak tartod és emiatt mindenki kollektíve bűnös, aki már csak ebbe a korba merészelt születni nőként, nos ez a te “kereszted”.

tomgal
Olvasó
tomgal

Na, be tudtam végre újból lépni ,szóval csak a nők lelkesek és résztvevők? A férfiaknak köze sincs hozzá, hogy ilyen a kialakult helyzet ? (félre ne értse senki, én sem mondom egyáltalán, hogy jó ami most van)

Hunn
Újságíró

De, sajnos van a férfiaknak is köze a kialakult helyzethez, tomgal. Még mindig együttműködünk a feminista társadalommal. Még mindig eljátsszuk, mintha a nők egyenlőek lennének. Természetesen a feminizmusba beleszületett, feminista nevelés által agymosott férfiak segítsége nélkül – akik azt hiszik, hogy a feminizmus nem ellenük, hanem csak MÁS férfiak ellen van – öt perc alatt omlana össze az egész nőközpontú, feminista világrend… De hát én is pont ez ellen emelem fel a szavamat!

Horvath Anton
Olvasó

Bírom amikor a nők elhiszik, hogy a feminizmus értük van. Nem gyanús a macskás vénlányok növekvő száma? Persze, nem a te 50-es korosztályodban, három gyerekkel, de az már nem is lesz a jövő.A picsalizmus célja a népességcsökkentés a fehér társadalmakban, semmi több. Nincsen annyi milliomos férfi meg nem is lesz, és akik vannak se feltétlenül olyan hülyék hogy egy nővel összeálljanak, család+gyerekek. Ilyen is van persze, 6 másik szeretővel felszerelve pluszba. De a többség csak kihasználja a lehetőséget aztán annyi. A 20/80 azt is jelenti, hogy a 80-ból kb. 60 negyven fölé kerül, a szerelvény meg elment, jöhet a macska.

Vivi2
Olvasó
Vivi2

De hogyan és kik “csinálják ” a feminizmust ? Nálunk milyen hatalommal bírnak ? Neked mit jelent a feminizmus Anton ? Pontosan mit értesz alatta ? Neked már az egyenlő jogok (tanuláshoz, munkához való jog-ami a legtöbb nőnek egy létfenntartó kötelesség) is az, vagy “csak” a többlet jogok ?
Azzal tisztában vagy, hogy Magyarországon az elmúlt években ha lassan is, de nő a születések száma és csökken az abortuszoké? (nyilván még messze nem a kívánt mértékben) .

( tomgalként vmiért nem tudtam elküldeni, de lehet csak vmi ideiglenes gebasz)

Horvath Anton
Olvasó

Feminista szervezetek, melyek finanszírozói eléggé érdelnének engem is, indítanak többnyire politikai lobbit a különböző nőügyekben. Aztán ehhez jön még a médiában történő lobbiztatás is ugye, máskülönben nem ömlene ránk a szar. Emögé beállnak többnyire aztán a liberális pártok/politikusok is, de sok esetben akár nagyvállalatok is, lásd legutóbb Ikea.

tomgal
Olvasó
tomgal

Ez mondjuk tény, hogy létezik, léteznek. Mennyi az esélye annak, hogy hatalomra kerülnek nálunk valaha ? ( nyilván nem vagy jós ), de el tudod képzelni, hogy nálunk kifejezetten liberális-feminista “ hatalomátvétel” legyen ?

Horvath Anton
Olvasó

Már ott vannak, jó reggelt. Nem kell ehhez külön párt, elég a sikeres lobbi, plusz a médiabefolyás (TV reklámok: Loreal mert megérdemled, NANE, sorozatok: Szex és New York, Valóságshow-k, Facebook, Instagram, Tinder, netes sajtó véleményformáló ereje).

tomgal
Olvasó
tomgal

Természetesen ezzel tisztában vagyok, én konkrétan arra gondoltam, hogy az elképzelhetö-e , hogy egy liberális-feminista kormány kerül hatalomra ? ( mondjuk 2022-ben).

Én nálunk egyelöre még mindig nem érzem annyira erösnek a befolyásukat. ( természetesen amit írtál, azok léteznek, de nem tudom mennyire valós és erös ez a kultúrális befolyás, az átlag- többség nekem úgy tünik nem foglalkozik ezzel) .
Politikailag meg szerintem nem állunk rosszul:
Az IE-t nem ratifikáltuk, nincsenek kvóták ( munkahelyek, egyetemek, felsö vezetés stb), nincs melegházasság , apa férfi, anya nö, nagyon úgy tünik az ilyen gyülöletkeltö szemeteket sem engedik megjelenni . Próbâlnak családtámogató intézkedéseket hozni , persze ez nem jelenti azt, hogy nincs még mit tenni ( lásd plakáton is megjelent fiúkat, férfiakat érintö kérdések). Én megvallom elgondolkodtam és csináltam egy pontrendszert, a számomra fontos dolgok több pontot érnek :

Szóval ilyesmi:

Jelenlegi kormány gazdasági intézkedések ( lopás, sikkasztás mutyizás , stadionépítés is ide tartozik): – 5

Határok védelme, migránsok “ beengedése “: +5 ( most nem az idönként becsúszó gigkszerekröl van szó, hanem a politikai hozzáállásról)

Egészségügy, oktatás: -3

Családpolitikai intézkedések :+ 3
(azért lassan növekvö születésszám
és lassan csökkenö abortusszám)

Gender cuccok, házasság, kvóták kezelése : +2

Végeredmény: +2

Egy esetleges liberális feminista kormány esetén ( és nagy jóindulattal, miszerint kevesebbet lopnának és egészségügyet, oktatást rendbe raknák)számomra:

Gazdaság ( mondjuk kevesebbet lopnak és tényleg értelmes dolgokra is költik a közpénzt , de nagy jóindulattal): 0

Migránsok, határvédelem: -5 ( ezt szinte biztosan , ha fokozatosan is, de felszámolnák )

Egészségügy, oktatás ( tegyük fel szuperül csinálnák): +3

Családpolitikai intézkedések ( én eddig csak szívtam ilyen téren, ha nem a jelenlegi kormány volt hatalmon, de adjunk esélyt): +3

Gender, házasság, kvóták:-2

Végeredmény: -1 És úgy gondolom még így is hatalmas jóindulattal pontoztam .

xLuckless
Olvasó
xLuckless

Tomgal,
Én egy kicsit másként látom a pontozást:
Jelenlegi kormány:
Gazdasági intézkedések ( lopás, sikkasztás mutyizás , stadionépítés is ide tartozik): +5
A zárójeles részből csak a stadion építésre reagálnék, a többi szóbeszéd illetve bírósági ügy. Az egészségügy nem ott kezdődik hogy meggyógyítjuk a betegeket, hanem ott hogy nem is lesznek betegek. Az elhízás és a mozgásszegény életmód a legnagyobb halálokok. Ha megnézzük a krónikus betegek közt a kövérek arányát, ijesztő számot látunk (6-9 szeres) és igen, még egyes ráktípusoknál is.
A másik, rémlik olyan a történelem oktatásból hogy New Deal? Az ugye milyen fantasztikus ötlet volt, hogy a gazdasági válságot élékítendő infrastruktúrát épített az USA? Na, ez pont ugyanolyan fantasztikus. Mindegy mit, de építeni kellett vmit, hogy az építőipari cégek életben maradjanak, sőt tőkeerőssé váljanak, felkészülve az igazi nagy hajrára (ami most van).
Határok védelme, migránsok “ beengedése “: +5
Egészségügy, oktatás: +3 (kórházak felújítása, újak építése, orvosok, ápolók számának jelentős emelése, bérük rendezése)
Családpolitikai intézkedések :+ 3
Gender cuccok, házasság, kvóták kezelése : +1
Végeredmény: + 17

Szivárvány koalíció (igyekszem finoman fogalmazni):
Gazdasági intézkedések ( lopás, sikkasztás mutyizás, adóemelés, eladósítás):
-5
Migránsok, határvédelem: -5
Egészségügy, oktatás: -5 (kórházak bezárása, napidíj, fizetések elinflálása, dolgozók kirúgása)
Családpolitikai intézkedések: -5 (Gyes-gyed megnyírbálása, adókedvezmények megszüntetése, segélyezés újbóli bevezetése,. iskolák bezárása miatt 35fős osztályok, egyházi iskolák megrendszabályozása, cigányok és LMBTQ előtérbe tolása, bölcsődék, óvodák bezárása, “reformok” bevezetése lásd bolonyi rendszer)
Gender cuccok, házasság, kvóták kezelése : -5 (teljes megalázkodás, és kiszolgálás, önálló gondolat, cselekvés hiánya, buziházasság mint a haladás netovábbja)
Végeredmény: -20

Kissé mások a tapasztalataink és világlátásunk.

tomgal
Olvasó
tomgal

Nyilván ezek a pontok szubjektívek. Én próbáltam nagyon nagy jóindulattal és esélyt adva pontozni. ( ha betartva ígéreteiket tényleg jobban csinálnának a jövöben dolgokat) . Én világéletemben jobb oladali beállítottságú voltam, családom is ( de nem szélsöséges) és látom a jelenlegi kormány hibáit is , mert az hazugság lenne, ha azt állítanám , hogy nincsenek. Nekem jelenleg két opció van a szemem elött : a szar, meg a még szarabb.

UI: ugye azt nem gondolod, hogy több stadiontól az emberek többet fognak sportolni és a tömegsportra bármilyen hatással lesz a sok féltve örzött fütött gyepü meccseken kívül lezárt stadion ?

Ha ez lenne a cél, akkor sok-sok ingyen használható a lakosságnak épített kültéri és beltéri létesítmény épülne. Azért ne legyünk elvakultak!

hunbagira
Újságíró

Nah, megint megelőztel..:)

xLuckless
Olvasó
xLuckless

Tomgal az utóirathoz: nem attól nem, de a jobb élsporttól igen. Minden jelentős siker után megnő az adott sportágat elkezdő fiatalok száma, sportoló gyerek felnőtt korában is hajlamosabb sportolni. Az jó élsportnak ma már alapja az hogy ne 60-80 éve, az akkori igények szerint épült környezet legyen. A stadionok nincsenek bezárva, nálunk hétvégén mehetsz futni pl. a 400-as új pályán. A fűre a régibe se mehettél csak stoplisban. De abban igazad van hogy elsősorban egyesületi sportra vannak kitalálva, de oda is lehet jelentkezni. Azért az általad sérelmezett milliárdokért épült épületben hagy ne sétálgasson mindenki csak mert úgy gondolja.
Az elejére visszatérve, nem volt nehéz dolgom hiszen azok akikről írtam már egyszer megmutatták mit tudnak. Ha figyeled a nyilatkozataikat akkor most sem ajánlanak mást, sőt azóta kicsiben (polgármesterként) megfigyelhető a tevékenységük. Ja, mai hír hogy azonos szolgálati időért azonos nyugdíjat. Sajnos minden világmegváltó ötletük nálam kiveri a biztosítékot.
Nincs kétségem, hogy a mai kormány hozta a legjobb mutatókat a rendszerváltás óta, amit sajnálok, hogy nincs jobboldali párt a parlamentben, csak szélsőbal és bal.

hunbagira
Újságíró

Luckless!

Egy élsport stadionnak, mi a gazdasági/egészségügyi haszna? Figyelj nekem -nagyon nincs- bajom sportfejlesztéssel
De én sportnemzet helyett, SPORTOLÓ nemzetet szeretnék látni. A kettő rohadtul nem ugyanaz.
Tehát multifunkcionális edzőtermeket és valódi wellness szállókat kellene epíteni. Kepzett masszőrökkel/masszőzökkel, gyógytornászokkal, terapeutákkal, diagnosztakkal.
Nem vitatva azt, hogy a magyar nép mentálhigénes allapota kb a világ legalja.

Reszet Elek
Újságíró

“Tehát multifunkcionális edzőtermeket és valódi wellness szállókat kellene epíteni.” – sportoló nemzet = tömegsport. Én inkább kondiparkokra, minőségi futópályákra szavaznék. A többi úgyis piaci alapon menne.
Sokat segítene a nyugdíjrendszer és az orvosi ellátás átalakítása is, esetleg sport ösztöndíjak.
Pl. dohányzók, elhízottak várakozási ideje eltérő lenne, ugyanúgy a rendszeresen betegeké is az ellátást soha igénybe vevőkkel szemben.
Mindezt azért, hogy a sportolás anyagi értelemben is megérje (ez most is így van csak nem annyira egyértelmű sokaknak, betegnek lenni rossz befektetés).

tomgal
Olvasó
tomgal

Én is sokkal inkább a jelenleg jellemzöen önkormányzatok által finanszírozott testedzö parkok, erdei tornapályák , lakossági ping-pong , kosár, foci lehetöségeket támogatnám.

xLuckless
Olvasó
xLuckless

Reszet Elek amit megfogalmaztál azt úgy hívják hogy biztosításon alapuló egészségügyi rendszer. Ellentétben az “ingyenes” ellátással ahol mindenki ugyanazt kapja befizetéstől és egészséghez való hozzáállástól függetlenül.

Reszet Elek
Újságíró

Nem teljesen. A szolidaritás hiánya megöli a társadalmakat. vö. USA vs skandináv államok.
Mindenki ugyanazt kapja, de egyéni “érdem” szerint.

hunbagira
Újságíró

De élsportban is szar focit erőltetni, hát.
.. De ez már valóban szubjektív.

hunbagira
Újságíró

Vivi/luckless!

30éve minimum, csak libsifemcsi kormányok vannak (az, hogy a vajda mit hazudozik a hülye híveinek magáról ez megint más tészta a “ne arra figyeljenek, amit mondok…” szellemében.
Egy valód konzi kormány (ami mondjuk lengyel testvéreinknél van). Betiltja az abortuszt, (mondjuk a tesók ezzel az új tvvel szerintem is túltolták a biciklit, ráadasul logikátlanul)megszigorítja/megdrágagítja a fogamzásgátlókat, újra bevezeti az üzletszerű kéjelgés btk tényállását (tőlem a kliens büntetéssel együtt),a házasságtörést, az abortusz végrehajtását, csalások üldözésénel a rendőröket a prosti csalások felé irányítja.
A nav elkezdi vizsgálni a delikvensek jogalapnélküli gazdagodását. Szingli különadó, nyugdíj eltörlés.
A homoszexuálisok magánjogi “jogait” eltörli minimum. De itt is a btk-s üldözés lenne a cél. Természetesen a buzimenet azonnali betiltása után.

tomgal
Olvasó
tomgal

Tehát akkor melyik párta szavazzunk szerinted jövöre :) ? ( nekem bejönnek a pontjaid – a buzimenetet én is betiltanám, de a melegeket azért btk szinten nem üldözném)

hunbagira
Újságíró

Én toroczkaiékra fogok…

Reszet Elek
Újságíró

#metoo

tomgal
Olvasó
tomgal

Elolvasva a programjukat, nem rossz ( vannak benne persze utópisztikus elemek), de be kéne kerülniük a parlamentbe , mondjuk koalíciós szintü eröt képviselve. ( ettöl több nem valószínü) Ezen még elgondolkodom. A szélsöséges nézetekkel persze azért vigyázni kell, de sok nekem szimpi elem van benne.

hunbagira
Újságíró

Akkor szavazz pártlistán rájuk, egyéniben meg akire szeretnél..

tomgal
Olvasó
tomgal

Pont erre gondoltam ( majd látod)

xLuckless
Olvasó
xLuckless

hunbagira, nagyjából egyetértünk, jobboldali párt is kellene a parlamentbe. Hogy Toroczkai e az, ezzel vannak kétségeim. YT-on követem a tevékenységét. Valami kevert nemzeti és libertariánus (a régi liberális) párt tetszene. Arról nincs elképzelésem, hogy ez megvalósítható e. A lengyelek szimpatikusak, de a kés élén táncolnak sajnos.

Hunn
Újságíró

Annyit tennék hozzá, tomgal, hogy amint azt a marxisták már régóta kiválóan felismerték, jelenleg a háború fő vonala a kultúrában zajlik, nem a politikában. Ezért is hívják őket kulturális marxistáknak, a jelenséget pedig kulturális háborúnak. A feminizmust nem a szavazófülkében kell megverni elsősorban. (Természetesen ott sem árt.) Hanem a fejekben.

common man
Olvasó
common man

Vagy kúrhatjátok seggbe egymást(ha egyáltalán életben maradsz) mert van akinek 4 jut és ehhez nem kell felső matematika…

Reszet Elek
Újságíró

Annak a bizonyos pakisztáni patriarchátusnak vannak nem kívánt csatolmányai is. Pl. saría törvénykezés, primitív iskolázatlanság, állatokkal fajtalankodás stb.

Hosszú távon senkit sem lehet bármire is erővel kényszeríteni. Pláne nem a népesség felét. Nem ismered az emberi természetet, ha azt gondolod, az ilyesmi lehetséges. Az egyetlen valóban működő mód az, ha az irányított személyeknek nincsen tudomása alternatív lehetőségekről vagy neveltetése (kondicionálása) folytán alapban elveti azokat.

hunbagira
Újságíró

Akkor még egyszer, az iszlámnak, és a zsidónak elég jól sikerül, minimum 1000 éve. Amúgy a férfiak is korlátozva vannak.
Itt meg a matriarcha nyugaton, csak mi..

Balton
Olvasó
Balton

Hunn: ha elutasítod a női autoritást (zsigerből) miért várod el, hogy egy nő elfogadja a te (férfi) autoritásodat automatikusan? Megint a feminista érvelési technikát teszed magadévá, a női autoritás rossz! csak a férfi a jó! Nem veszed észre hogy tk. ugyanúgy tematizálsz mint ők, kiket a nevükön nem említünk?
A jelenlegi társadalom baja, a értékrendek felborulása, a nő a férfi értékrendet tartja jobbnak mint a sajátját, a férfi meg nem érti mi a fakk történt a nőkkel és ráadásul semmi és senki sem támogatja abban hogy legalább feldlgozhassa a változásokat.
A női autoritásnak a klasszikus családmodellben olvass utána.
Aztán rájössz hogy mit és hogyan hazudik a janus-feminizmus, elsősorban a nőknak elsőként.

Hunn
Újságíró

Ez nagyon egyszerű, Balton. Nem “elvárásról” van szó, hanem annak az egyszerű ténynek a belátásáról, hogy egy férfi bármikor rá tudná kényszeríteni az akaratát egy nőre akkor is, ha éppen nem teszi ezt meg. Innen ered a férfi autoritás a nők fölött. Egy nő ugyan mivel kényszeríthet minket arra, hogy azt csináljuk, amit mond?

Hasonló helyzetből ered az állam autoritása is az állampolgárok fölött. Nem onnan, hogy az állampolgár azt gondolja, hogy a a vezetők csupa jó arc akik tuti szuper törvényeket hoznak, ezért elfogadom az állam authoritását, és megmondhatják nekem, hogy hogyan viselkedjek. Hanem onnan, hogy fegyveres erő áll mögöttük amivel be tudják tartatni az általuk hozott törvényeket.

Balton, én a feminizmus kérdésében már rég visszamentem az alapokig, végigfejtettem a dolgot a kiindulási pontig, és onnan indultam újra. És tudom, hogy ha figyelembe veszünk és megtartunk bármilyen feminista “eredményt”, akkor nem fogunk előrébb jutni. Soha.

A női autoritás ellen a klasszikus családmodellben semmi kifogásom.

Barátom, hogy a feministák a nőknek is hazudnak, én erre már rég rájöttem. Például az az egyik hazugságuk, hogy a férfiaknak nincs semmi autoritásuk fölöttük, de nekik van a férfiak fölött.

Még valami. Ez a híres női autoritás, amit el kéne fogadjunk, felismerte már, hogy a feminizmus túlkapásai által okozott igazságtalanságok korrigálása jelenleg az ő hatalmában áll, és a nemek egyenjogúságát elfogadó férfiak már nagyon régóta arra várnak, hogy az autoritással rendelkező nők fellépjenek ezek ellen?

Balton
Olvasó
Balton

Baszki de az egészséges kapcsolat alapja az hogy nem rákényszeríted az autoritásodat a nőre, hanem ő magára veszi azt…
Nem a fegyveres testületek miatt vislekedik a normális ember nem deviánsan, hanem ez beletartozik a vallott alapértékeibe nem?

hunbagira
Újságíró

Hat Balton, én felvállalom, hogy bizonyos emberek fejét, csak a btk miatt nem verem bucira naponta.
És egy-két alja pedofil gyilkost , csak azért nem küldök személyesen a túlvilágra, mert annyit kapnék, mint emezek. (Emberölés, önbíráskodás bűnhalmazatban)
És a sort folytathatnám.

Balton
Olvasó
Balton

Ezzel lehet meglepő neked én is egyetértek.
A múltkor pl. az asszony rám sértődött meg, amikor üvöltve magyaráztam el öltönyös inges faszinak hogy ne dobja be a műanyag szelekítvbe a papír szelektívet, ha ott vannak 30 cm.re egymástól a konténerek… Vagy amikor nem adják meg az elsőbbséget a gyalogosnak a zebrán, úgy hogy te megadod, lelép majd a szembejövő 1 m-en múlva majdnem elgázolja.
Amikor pedig mondom hogy ideje lenne Hammurapi törvényeit vagy legalább is a honfoglalás korit visszavezetni, általában lehülyéznek.

hunbagira
Újságíró

Nah látod, hogy valamikor a “deviáns” viselkedéstől, csak btk tart vissza.

Reszet Elek
Újságíró

Ez nagy népességfogyással és etnikai homogenizációval járna.

hunbagira
Újságíró

Mármint micsoda, Elek?

Reszet Elek
Újságíró

“Amikor pedig mondom hogy ideje lenne Hammurapi törvényeit vagy legalább is a honfoglalás korit visszavezetni, általában lehülyéznek.”

Hunn
Újságíró

Na, itt és most, ezzel a kommenteddel viszont elkaptál valami nagyon-nagyon fontos és lényeges dolgot, Balton!

IGEN!

A normális férfi-női dinamikán alapuló, egészséges párkapcsolat egyik fő alapja valóban az, hogy férfiként nem kényszerítjük rá – hiszen nem is kell rákényszerítenünk – az autoritásunkat a nőre, mivel a nők önként és dalolva, saját akaratukból veszik magukra azt… Mert a férfiak mi vagyunk, ők pedig a nőink… (Hiszen ha nem saját akaratukból teszik, akkor gyakorlatilag nincs is értelme a kapcsolatnak…)

IGEN! (Ennek – elvileg – magától kéne értetődnie…)

És akkor itt jön be a képbe a FEMINIZMUS!!!

Mert is tanít a feminizmus a nőknek?

Azt, hogy a nők soha, semmilyen esetben sem szabad magukra vegyék a férfi autoritását! Hiszen az maga a gonosz, embertelen NŐELNYOMÁS, ami ellen harcolni kell! Merthogy a férfi autoritás egyetlen, kizárólagos célja a nők gonosz, hímsoviniszta, patriarchális elnyomása!!!

Azt tanítják, hogy aki nő létére önként magára veszi a férfi autoritását, az csak egy ostoba, buta liba lehet, aki internalizálta a saját elnyomását! És az ilyen nőt vagy meg kell menteni – akár akarata ellenére is, hiszen Stockholm-szindrómás – vagy ha nagyon megátalkodott, meg kell szégyeníteni, hátha attól meggondolja magát!

Azt tanítják, hogy semmiféle férfi autoritás nem létezhet, csakis gúny tárgyaként… Ha megjelenik azonnal kétségbe kell vonni, nevetségessé kell tenni, a nőnek lázadnia kell ellene…

És hogy a szép új világ záloga az, hogy még a lehetőségét is kiküszöböljük a létezésének… Hogy a férfiakat arra kell nevelni, hogy eszükbe se jusson ilyesmi… És hogy mindkét nemet arra kell nevelni, hogy a férfiaknak kell alávetniük magukat a nők autoritásának…

És a mai nők ezt a feminista tanítást meg is fogadták, így is állnak hozzá, és ennek megfelelően is viselkednek velünk… És ez a férfiakban – teljesen jogosan -agressziót vált ki… És garantálom, hogy nem csak bennem… És ha őszinték vagytok, akkor bevalljátok, hogy bennetek is…

Teljesen jogosan azt az érzést váltja ki, hogy ha nincs más út ahhoz, hogy a nők normálisak legyenek velünk, hogy normálisan beszéljenek, normálisan viselkedjenek velünk, akkor ki kell kényszerítsük a férfiúi autoritás elfogadását, akár erőszakkal is…

És nekem úgy tűnik, hogy nem hagytak más kiutat…

Horvath Anton
Olvasó

És ismét eljutottunk a kiindulóponthoz, a férfiak maradnak “incelek”, a nők meg “szinglik”, meg maradnak a széttárt karok, hogy miért.

Hunn
Újságíró

De hát megvan a miért is, meg a megoldás is, Horváth Anton!

A miértre a válasz a feminizmus.

A megoldás kérdésére pedig csak feminista alapon nincsen válasz!!!

Úgy valóban nincs. Tehát el kell vetni a feminista alapokat! Mindet! Minden feminista tanítást, minden eddig elért feminista “eredményt”! Mindet, kivétel nélkül! Az egyén szintjén is, meg a társadalom szintjén is!

Egyénileg, ha az ember töröl a fejéből MINDENT, amit a feministák valaha is mondtak… Ha MINDENT másképp csinál, mint ahogy azt a feministák tanítják… Akkor máris képes lesz a megfelelőképpen hozzáállni a nőkhöz… Ez időbe telik, akár évekbe is… De törölni KELL… Muszáj…

Horvath Anton
Olvasó

Az a helyzet hogy férfiak és nők egyenlőek a társadalomban, de nem egy párkapcsolatban. Ott igen is a férfi az irányító, de nem él vele vissza, a nő pedig nem a férfi kihasználására törekszik. Lefordítva: a férfi nem veri heti kétszer az asszonyt, de a nő sem csak az anyagiak miatt van vele már elejétől fogva. Ha bármelyik állítás már nem állja meg a helyét, akkor nincsen szimbiózis. Tehát máris érthetővé válik hogy hol kezdődnek a mostani világ legnagyobb problémái és ellentmodásai is egyben.

Hunn
Újságíró

Nos, Horvath Anton, a kommentedet olvasva esett le nekem valami fontos: meggyőződésem, hogy a feminizmus első pár hullámának idején apáink és nagyapáink pont azért nem léptek fel kőkeményen a feminizmus ellen, azért fogadták el a nemek társadalmi egyenlőségét, mert azt hitték, hogy mindez az ő privát kapcsolatukat a nőikkel az égegyadta világon semmiben nem fogja befolyásolni… Hiszen a párkapcsolatban továbbra is a férfi az irányító, ő az úr… És nyilván a fiaik-unokáik is azok lesznek majd az övékében… Abban a hiszemben voltak tehát, hogy a feminizmus nem fogja befolyásolni az utódok párválasztási lehetőségeit és párkapcsolatait…

Nos, ezt rohadtul benézték az öreg harcosok, ebben kurva nagyot tévedtek, mi pedig rábasztunk… Sokan a mai férfiak közül is még mindig ugyanebben a tévedésben leledzenek, tehát továbbra is, folyamatosan rábaszunk… Ha nem változtatunk, akkor a mi fiaink-unokáink csak azért nem fognak rábaszni, mert nem is lesznek…

A feminizmus kérdésében nem lehet szétválasztani a társadalmi és a privát szférát… “The personal is political”, ez az egyik leghíresebb feminista jelszó… A feminizmus nem arról szól, hogy mi legyen a nőd viszonya más, vadidegen – őt esetleg valamiért elnyomni akaró – férfiakhoz képest a társadalomban… Nem az a nemi egyenlőség lényege, hogy velük legyen egyenlő, hogy ismeretlenül ne ugathassanak neki… A feminizmus a nődnek a HOZZÁD való viszonyáról szól… Te vagy a férfi, az elnyomó… Ez ellen küzdenek, TE ellened küzdenek, a te irányításod ellen az élet minden lehetséges területén… Ezt kellene végre már felfogni, könyörgöm, emberek…

FEMINISTA ALAPON NINCS JÖVŐ!!!

hunbagira
Újságíró

“Öreg harcosok” LOL :D. Az egyik leghitványabb/leggyávább/legönzőbb/világról való felfogást tekintve legbutább generáció a magyar történelemben a “ratkóboomer” a “homo communisticus/kadaricus”, hanem a…
Jó ez általában jellemző a boomerekre szerte az északi világban, de a magyart csermanek különösen aljassá és gyávává, butává tette.
Mézgagéza teszetoszaságával, maris szomszésd rosszindulatával és irigységével (teli találat volt az sorozat) a kádár kor arche típusaival.

hunbagira
Újságíró

Bár nyugaton is vicces ez a generáció, akiknek nem kellett háborút vívniuk. Szarrá baszták, drogozták magukat woodstockban, aztán mindent elkövettek, hogy a gyerekeik különösen a fiaiknak ne legyen részük ebben.

szombathk
Olvasó
szombathk

Hun
Miért nem váltasz ? Keresel olyan munkahelyet ahol férfi a főnököd?

common man
Olvasó
common man

Sőt ha a férfi főnők hülye akkor is váltani kell.(mondjuk olyan picsáskodó)(ez a végén csak vicc volt)

Horvath Anton
Olvasó

Én se vagyok másképpen Hunn, nem pályázom a helyükre. De ugyanakkor ez a folyamatos feminista propaganda meg a hozzá tartozó ködösítés már viszont bosszantó.

hunbagira
Újságíró

Akkor miért nem jössz ki vállalkozni? Ha nem kedveled a hierarchiát, különösen ezt a modernt.

Kalman
Újságíró

> Akkor miért nem jössz ki vállalkozni?
Hová mentél, mit csinálsz?

hunbagira
Újságíró

????

Hunn
Újságíró

hunbagira és Meske,

azért nem vállakozok, mert amit én tanultam és ami munkatapasztalatom van, annak a multinál van csak értelme. És azért nem keresek másik helyet ahol férfi a főnök, mert a többi multinál is dettó ugyanez van, mint itt.

Ahogy Horvath Anton mondja, ha nem lenne folyamatos feminista meg diversity propaganda – és nem női főnökök lennének – akkor minden királyság lenne… Nem panaszkodom, még így is ez az eddigi legjobb melóm.

hunbagira
Újságíró

Szavaidból eddig azt vettem ki, hogy közgazdász (vagy valami hasonló) lennél. Azzal, azért ki tudnál jönni.

Hunn
Újságíró

Az meglehet, hunbagira… De sajnos bármi olyan munka, amit én a képzettségemmel és végzettségemmel elvállalhatok úgy, hogy a munkámért és az időmért a társadalom ki is fizessen nekem annyit havonta, hogy normálisan megélhessek, az mindenképpen valami “bullshit job” lesz… Vagyis olyan, hogy egész nap egy számítógép előtt kell üljek és azon kell csináljak valamit… Máshoz pedig nem értek…

tomgal
Olvasó
tomgal

Annyit kérdezhetek, hogy a női főnököd kvalitásaival vannak problémáid, (tudásával, vezetői képességeivel), vagy emberileg van vele gond (viselkedés, ugráltatás, parancsolgatás), vagy szimplán nem tudod elviselni, mert nő ?

Hunn
Újságíró

A legfőbb problémám azzal van, tomgal, hogy jelenleg a nőket a feminista politika céljai érdekében, a (valóságban sosem létezett) “történelmi nőelnyomás” hatásainak ellensúlyozásához – szerintük – úgymond szükséges és elkerülhetetlen “társadalmi igazságtétel” kedvéért tolják előtérbe és felfele mindenhol…

A feministák fő pszichológiai szándékai (mind a társadalom, mind az egyén szintjén) a nők előtérbe, a vezető pozíciókba helyezésével , a következőek:

1. A hierarchiában a női vezetők alá kerülő, az alájuk tartozó, dolgozó férfiak tömegeinek automatikus emaszkulálása.

2. Elvenni a természetes motivációt a dolgozó férfiaktól a hierarchiában való felfelé törekvéstől, és az ebből következő státusz elérésének vágyától, mert az, mint olyan, elértéktelenedik

3. Mindezzel is minél jobban gátolni azt, hogy a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak sikeresek legyenek a párkeresésben, hogy lehetőleg ne szaporodjanak

EZ a fő problémám, tomgal!!!

Mindennek fényében az, hogy egy-egy főnöknek kinevezett nőnek milyenek a kvalitásai, vagy milyen emberileg, az gyakorlatilag szinte lényegtelen részletkérdés…

Somogyi József
Vendég
Somogyi József

Én azt tapasztaltam teljesen mindegy a multinál női vagy férfi főnök mert céges szociopatákat alkalmaznak. A részvényesek fele vannak csak kötelezettségeik semmi más nem érdekli őket csak a számok az embereket meg semmibe veszik meg a kis családi vállalkozásokat előszeretettel szeretik kivéreztetni. Azok az idők elmúltak amikor az adott szó ért valamit meg a kézfogás számított.

tomgal
Olvasó
tomgal

Igen, ebben meg neked van igazad, hogy a médiából sok meg nem alapozott szar ömlik, amire egyébként én többször kritikusan reagáltam, többek között a “nők kevesebbet keresnek ugyanazon munkáért” című lőzungra. Ezt már többször elemeztük, hogy talán a top management szintet leszámítva (annak is megvannak az okai miért) ,a női munkavállalók ugyanazon munkáért nem kapnak kevesebb bért.

Reszet Elek
Újságíró

Milyen pozitív példákra gondolsz?

Zoom
Olvasó
Zoom

Elek, leginkàbb hètköznapi emberekre gondoltam, akiknek az adott közössègen belül van szava (nevezheted hatalomnak is). Azokra a nőkre, akik valamilyen közös ügy kapcsàn összetartjàk az embereket, akikre a helyi közössèg tagjai felnèznek, kikèrik a tanàcsàt. Ismert ember pl Priscilla Chan, Duchess of Cambridge, de mondhatsz bàrkit, aki neked szimpatikus üzenetet közvetìt a nōk tömegeinek.

Balton
Olvasó
Balton

Ő a Cukorhegyi felesége nem?
https://money.cnn.com/2015/12/01/technology/priscilla-chan-facts/

“And her name is attached to a new limited liability company — the Chan Zuckerberg Initiative — to fund nonprofits and “[participate] in policy debates” that help “advance human potential and promote equality.” In announcing their daughter’s birth, the couple also pledged to donate 99% of their Facebook stock — worth about $45 billion — “during our lives” to promote equality and the human potential.”

Reszet Elek
Újságíró

Chan kapcsán azért kíváncsi lennék hogy a világrombolásból szerzett milliárdokat hova fordítják (érzékenyítés, BLM, buzi propaganda esetleg?) Ilyen férjjel jót nem nézek ki belőle.
A másiknál meg ez hagyomány, amolyan hétvégi jótékonykodás, nem tudom megítélni a tényleges hasznot.
A magam részéről bevállalnám, hogy a negatív eltűnéséért cserébe ez se legyen.

hunbagira
Újságíró

Azért az adóelkerülést és a hosszútávú befektetést/korrupciót, legalább itt ne keverjük össze a valódi jótékonykodással.

Zoom
Olvasó
Zoom

Jellemző, hogy egyből azt nèzitek kiknek a felesègei ès miből van a csalàd vagyona. Egy nőnek a következőket üzenik: mindketten tàmogatò felesègek, anyàk, tanultak, intelligensek, akik pròbàlnak tenni màsokèrt is. Az egyik a kutatàsa àltal, a màsik közszereplèssel. Azon kevesek, akiknek megadatott a “have it all”.

Horvath Anton
Olvasó

Írod ezt úgy, mintha nálatok ez egy hangyafasznyival másképpen lenne.

Reszet Elek
Újságíró

Inkább hogy mire használja fel. A nők túlnyomó része amúgy sem hallott Chanról, a hercegnőt meg a ruhájáért és a pletykákért nézi.

Zoom
Olvasó
Zoom

Van egy gyanùm, hogy Channek nagyobb a követő tàbora, mint guminèninek. :)

A hercegnő pedig többet üzen, mint gondolsz. Sok gazdag nőnek van szèp ruhàja ès pletykàra alkalmas rokonsàga, mègse èrdekesek.

Marcell
Olvasó
Marcell

Hát ha az interjúalanyra gondolsz, kormánybürokrata, már rúgott ki férfi beosztottat “szexizmus” miatt, bár Angliában egy férfi sem mer olyan szexista lenni, mint a magyar férfiak. Szóval valami magyarországi mércével nevetséges dolog miatt rúgatta ki. Idővel feljebb is juthat. Kár alábecsülni a hasonlóak számát, a nyugati államokban már a legfelső szintig tele van az államapparátus ilyen kulturális marxizmuson nevelt női komisszárokkal, de mint a mellékelt ábra mutatja bárhol, így Magyarországon is rögtön előbújnak a háttérből, ha tehetik.

hunbagira
Újságíró

Mondjuk guminéni végre megtalálta a kvalitásainak megfelelő “hivatást”. Szart pucol deutschlandban, gondolom néha meg is kóstolja..:)

Horvath Anton
Olvasó

Hogy-hogy? Nem jött érte a multimilliomos olajfúrosmágnás 195 cm magas szőke herceg vízihelikopteren hogy egyenjogút játszadozzon vele? Milyen feminista az ilyen, ez lenne a minimum szint.

hunbagira
Újságíró

Ő -sem- szereti szőkéket. Túlságosan árja egy mai fehérférfigyűlölő főfemkónak…

SerialSlut
Olvasó
SerialSlut

Hagyjátok már békén Guminénit, már miért volna csúnya? Idősebb nő, aki sokat dolgozik, felépített egy teljesen új életet olyan korban, amikor már nem szokás ekkorát váltani, és nem tartom megkeseredettnek egyáltalán. Sok fájdalma van, a fia és a férje elvesztése, de épp a két másik fia miatt tart ki, akikért úgy küzd, mint egy anyaoroszlán. Aki kicsit jobban ismeri, tudja ezt.

Egyébként meg hamarosan könyve jelenik meg a Libri gondozásában arról a bizonyos tragédiáról Máltán, amit volt szerencsém már olvasni, hát az után nem lehet olyan ember, aki azt mondja, hogy boszorkány, írjon ki bármit a facebookra éppen.

hunbagira
Újságíró

Akkor talán, a gyászával törödjön. Ne mindenfajta hazug projektív, rágalmakat írogasson. Ez a nő amúgy tényleg pszichés eset egy valódi patriarchátusban -mondjuk szaúd-arábiában- nagyon nem írogatna semmit. De ezt pontosan tudja, hog csak itt teheti meg.Amivel pofátlanul visszél, közben áldozatot játszik.
És mi lesz a könyvvben, obligátorbánozás, magyarozás, fehérférfizés, között egy kis önsajnálat és receptek? Jelzem ezzel nem igazán találta meg a piaci rést…ilyenekkel teli a padlás, ebben a magyar “patriarchátusban”. :)Szerintem már a nők számára is unalmas.
Ui: ő állt bele a férfihangba, én a blogjára úgy találtam, hogy rágugliztam francia elvtársnőjére.
(Nem mintha nem tudtam volna róla, csak úgy voltam vele, hogy ilyen véresszájú femkó boszorkány blogját, jobb, ha nem kezdem el olvasgatni, mert még kitalálom vetíteni ártatlan nőkre, amit nem akarok…Még vérnyomás növelésre sem, annak ellenére, hogy alacsony)

hunbagira
Újságíró

Jah, mint szentesi szaktársnője, aki megsértődött azon, hogy a szemét magyar férfiak nem akarnak fizetni azért, hogy megtudhassák mekkora köcsögök..:D
Én még egyszer randiztam is vele (még nem tudtam kicsoda) :)))

tobbneju
Olvasó
tobbneju

Mesélj hunbagira! Megdugtad a Szentesit azon a randin?

hunbagira
Újságíró

Nem. Tekintve, hogy hozta a magyar szokásost, tehát a tinderes fotoin kb csúcsra járatta a photoshopot. A valóság +20 kiló és 15 cm mindenütt. De ezt még benyeltem volna, mert viszonylag szép arca van (bár ott is befigyelt a photoshop és a smink) és megsajnáltam a betegsége miatt (fordítva ez nyilván soha nem történne meg, hiszen nőben nincs ilyen érzés a férfi felé) . Csak aztán elkezdte kifejteni a nézeteit. Ami még férfihangos korszakom előtt is sok volt( akkoriban azt sem tudtam, hogy létezik) . Végig az járt fejemben, hogy ez ennyire nem tudja hogy hol van, ennyire nem érdekli vagy provokál…esetleg szer hatása alatt van.

tobbneju
Olvasó
tobbneju

Pedig már kezdtelek irigyelni ezzel az Istennővel, mert annak láttatja magát. https://wmn.hu/wmn-szpsg/47061-szentesi-eva-onbizalomnaplo–igy-lettem-az-aki-ma-vagyok

tobbneju
Olvasó
tobbneju

Seri te is küldhetnél magadról egy ilyen teljes alakos képet (by Szentesi), hogy el tudjunk képzelni. Férfi újságírók csak a nevüket szokták kiírni, max. kis arcképes fotó van róluk, de nőknél más a szokás. A diszkréciód érdekében a fejedre húzhatsz egy zacskót. :-) https://wmn.hu/wmn-szpsg/47061-szentesi-eva-onbizalomnaplo–igy-lettem-az-aki-ma-vagyok

szombathk
Olvasó
szombathk

Bagira
Nem érdekel ki- mit gondol a gumiszobában.Jogom van a saját véleményemhez. A irománnyal kapcsolatban amit ez a hölgy elkövetett bárhol bármikor képviselem..

hunbagira
Újságíró

Ok. :))) pacsi.
Majd felzárkozol vivihez/korianderhez/hgyihoz az “ilsekoch” címért a femcsi blogokon.
Tőlem meg jár a sör/bor a következő talin.

Reszet Elek
Újságíró

ugyanmár! egyszer jöttél csak el…

szombathk
Olvasó
szombathk

:)

Hunn
Újságíró

Beleolvastam a Guminéni blogjába, hunbagira… Nem kellett volna… Nagyon meg kell válogassam, hogy mit olvasok el, hogy milyen gondolatokat engedhetek bele a fejembe… És a feminista blogok gondolatai nem olyanok.

Mert nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de én ha feministák írásait olvasom, akkor egy idő után előbb-utóbb mindig azt veszem észre magamon, hogy megjelenik bennem a nők iránti gyűlölet és az agresszió vágya, holott annak bennem az olvasás kezdetét megelőzően nyoma sem volt…

Ezen a Gumiszobán futottam bele az Általános Női Passzív Ellenállás Petícióba… Ebbe:

https://www.ipetitions.com/petition/noi-passziv-ellenallas

Az aláírók száma eddig 490, ami a magyar nők össznépességi lélekszám-arányában nem jelentősen sok… De viszont ők komolyan is gondolják… És mivel az a blog a feminista szcéna egyik olvasott és befolyásos része, ezért az ott elhangzó feminista gondolatok sok nőben szélesebb körben is visszhangra találhatnak…

Csak a kíváncsiság kedvéért, hogy vajon másokra is olyan hatással van-e a feminista szövegek olvasása, mint énrám (ahogy azt fentebb írtam), egy nem hivatalos kísérletet szeretnék elvégeztetni veletek… A kérdés az, hogy kinek melyik mondatnál szorul ökölbe a keze a belinkelt “Általános Női Passzív Ellenállás Petíció” olvasása során, és kezd el gyűlöletet és agresszió kiélésének vágyát érezni a feminista nők iránt?

(A kísérlet sikeréhez fontos, hogy pozitív, de minimum semleges lelkiállapotban üljetek le elolvasni…)

Én magam a petició 4.-ik pontjáig bírtam (idézem: “4. Nem ápoljuk férjünk/partnerünk idős, beteg rokonait.”), ami nagy szó, tekintve hogy az azt megelőző szöveg sem piskóta… Drága szegény megboldogult apai nagymamám jutott eszembe, Isten nyugosztalja, akit édesanyám olyan odaadóan ápolt utolsó éveiben… És ökölbe szorult a kezem…

Horvath Anton
Olvasó

Belenéztem, de hát a 2-es és az 5-ös ponton inkább hangosan felröhögtem :D Már nem azért de ezek megint egyéni döntések. Ha akarnák például kicsi utánajárással elkerülhetnék az egészséget károsító szépségipari termékeket is. Pont ahogy a kettes pont is minden nő saját egyéni döntése. Vagy mi a cél ezzel, törvénybe kell ezeket iktatni? Némileg úgy hangzik mintha szellemi fogyatékosságot feltételezne a női társadalom többségével szemben.

tomgal
Olvasó
tomgal

Igen, ezekröl nekem is hasonlók jutottak eszembe…

hunbagira
Újságíró

Igen, guminéni az a fajta, aki közelében valóban nehéz lenne az embernek józanságát megőrizni.
Ezért főleg te ne olvasgasd!

Meske
Olvasó
Meske

Jó írás lett, gratulálok. Szépen bemutatja, körüljárja és továbbviszi P.H. által/köré nőtt témát. Kifejező a képi illusztráció színvilága is (bár a mű mérgezési szintjét tekintve a provokatív változatot is simán elbírná – lehet ez már inkább jogdíj kérdése).
Örülök, hogy a jelek szerint többen is kritika alá vonták a (ezek szerint időközben megélhetési)gyűlöletkeltést, bár ennek hatékonyságára a kiadók versengése és a megjelenési tervben említett három könyv erre pont rácáfol.

tomgal
Olvasó
tomgal

Köszönjük ! Meg kell jegyeznünk, hogy Elek és Alter is segített abban, hogy ez legyen a végeredmény ( pl. a képi illusztráció nagyon hasonló volt, de ez még jobb, kifejezöbb ) sok jó tanáccsal láttak el, hisz alapvetöen nem vagyunk szerzök.

Nem lehet mindenkinek megfelelni és például én nem is akarok. Tehát vélemênyem szerint nem lehet szélsöségeseket, elvakultakat meggyözni sem indulatosan, sem indulatok nélkül , viszont az átlagembert elgondolkodtatni azért igen.

szombathk
Olvasó
szombathk

Meske
Köszönöm én is. Tomgal nevében is .
Úgy tudom közöd van a pedagógiához
Ma futottam bele:
https://wmn.hu/kult/54486-a-kiraly-lanya-a-juhasz-felesege-a-szegenylegeny-anyja-a-lanyok-szinte-csak-hatterszereploi-lehetnek-az-ovodai-meseknek
Már az óvodai nevelésbe is megpróbálnak belenyúlni.Erőszakosan.

tomgal
Olvasó
tomgal

Hófehérke, Belle, Hamupipöke , Csipkerózsika, Borsószem királykisasszony , Tündér Ilona stb , ök micsodák? Nem föszereplök ?! Eleve a személyük a mese címe ( bocs Tündér Ilonánál ott van az a patriarchális Árgyélus királyfi is )
Ezek tényleg nem normálisak !

Reszet Elek
Újságíró

Pöttöm Panna is. Amúgy a fiúk és férfiak is ugyanígy szerepben vannak. Apák, öregapák, bölcsek, fiúk stb. Ők is ugyanúgy a környezetükkel értelmezettek. Pl. a király legkisebb fia stb.
Szóval ezek a cikkbeli nők nem csak nem normálisak, de még hazudnak is és/vagy szakmailag nullák.

szombathk
Olvasó
szombathk

Elek
Nem egy nulla hanem kettő .A tragédia ,hogy a tanulmány mentora a képzőben docens .Pszichológus akinek tudnia kell milyen hatással van a gyerekekre a népmese.
https://www.youtube.com/watch?v=OJCt3ytEscU
https://www.tok.elte.hu/content/kutatokozpont-muhelyeink.t.4073?m=84

tomgal
Olvasó
tomgal

Még mindig ezen az idióta, bicskanyitogató cikken agyalok. Mi lehet a következö szint ?

Legközelebb már az állatmesékben is azt firtatják majd, hogy mennyi nöstény és hím lehet és Vuk miért fiú? Agyrém…

Szóval Frakk, Dr. Bubó, Vizipók stb, mind a patriarchális elnyomás termékei. Be..arok.

Meske
Olvasó
Meske

Mivel nem ismerem Tóth Brigitta munkáját, csak arról tudok véleményt formálni, ami itt a cikkben, illetve az általad linkelt oldalakon található.
Előzetesként (hogy Deadpool témaköréhez is kapcsolódjak, Antalfai Mártától idézek):

„A szimbólumok lelki élményvilágunk sűrítményei. Ezeket a sűrítményeket, amelyek elődeink életében az évszázadok során felhalmozódtak, ősképek formájában génjeinkben hordjuk. Ezen lelki élmények, mint szimbolikus sűrítmények alkotják tudattalanunk végtelenbe vesző világát, ahol meséink, mondáink, mítoszaink ősvázai is megtalálhatók.”
“A mese – írja Jung – mint a lélek spontán, naiv és nem reflektált terméke, bizonyára nem tud mást kimondani, mint azt, ami épp a lélek.”
“A mesében – akárcsak az álmokban – a lélek beszél magáról archetípusos képekben.”

Ezért van az, hogy a női /férfi princípiumok egymáshoz viszonyítva egyetemességüknél fogva más módon tudnak megnyilatkozni/megmutatkozni.
Azzal nem volna gond, hogy olyan (egyetemes) népmeséket ajánl, melyekben a női szereplő aktív, hiszen valóban számtalan ilyen mese van (Boldizsár Ildikónak remek kötetre való sorozata van a gyerek, női, férfi, boldog öregkor, halál, születés, változás – mesék lányoknak, mesék fiúknak – stb. témakörében, melyek könnyen elérhetőek).
A szándék, mint kifejtette (megelőzve a feltételezést) nem az, hogy eltűnjenek a nemek, hanem a nő szerepkörök bővítése a mesék által/alátámasztásával.

A mesék képeket közvetítenek a társadalmi nemi szerepekről

Ez igaz, ám így pontatlan és nagyon sekélyes.
A mese célja ugyanis nem ez. A mese célja megtalálni és megmutatni azokat az egyetemes kapcsolódási pontokat, amely az egyént (itt gyermeket) saját útján vezeti/kíséri a „megbomlott egységből” a rendezettség állapota felé.

Ami már összetettebb téma, azok a kortárs mesék. Mert ezek nem rendelkeznek azokkal a tartalmakkal, mint a népmesék, ennél fogva könnyen alkalmassá válhatnak arra, hogy ideológiát/nézőpontokat/vélemény sugalmazzanak. Aki nem vájt fülű/tájékozott, az meg nem fogja meghallani a különbséget.
Ebben a kontextusban a sugallat: a viselkedésforma= nemileg determinisztikus?
Mert a doktorija témája szerint a kívánt viselkedés formát nem a férfi/női nemhez kívánja igazítani, hanem a „mai világhoz”.

„A mesék képeket közvetítenek a társadalmi nemi szerepekről: mit csinál(hat) egy férfi, mit csinál(hat) egy nő. Minél változatosabb ez a kép, annál jobb. A mai világban többféle viselkedésformát kell elővennie egy nőnek (és egy férfinak is) ahhoz, hogy sikeres tudjon lenni. Ha ehhez csak egy szempontot kap, akkor abból nehéz választani”

„Manapság, amikor az anyák főállásban dolgoznak, apák maradnak otthon gyesen, és a tudományos életnek olyan női hősei vannak, mint Karikó Katalin, tényleg még mindig a férfi-nő hierarchiatengelyen mozgó népmeséket kell olvasni egy óvodás gyereknek?”

A másik:
A gyerekek mentális érettségének megfelelően nyújtanak finom (nem túl konkrét) azonosulási mintákat az állatmesék, fejlődés-változás interpretálásához pedig ott vannak a láncmesék.
Alig van bennük emberi karakter, pontosan azért, hogy a legkisebbek a mesében megjelenő egy-egy durvább élhelyzetet ne értelmezzenek közvetlenül magukra, hanem el tudják távolítani és számukra biztonságos távolságból tudják azt szemlélni.

Láttam bölcsiseknek szóló minilapozót Frida Kahlóról, Marie Curie-ről, Teréz anyáról és az első női pilótáról, illetve ugyanezeket az ovis korosztályra szabva, több szöveggel, mélyebb mondanivalóval.

Hiba. E nők élettörténetei nem bölcsiseknek valók, de még csak nem is kisiskolásoknak. Fridáé különösen nem (főleg, mivel nem önként választotta azt az állapotot, ami mentén alakult az élete).

Mi történik az ELTÉ-n???

Meske
Olvasó
Meske

Vajon van olyan az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Neveléstudományi Intézetében, aki hajlandó a fiúk nevelésével is érdemben foglalkozni és kutatás tárgyává tenni?

szombathk
Olvasó
szombathk

Meske
Nincs. A fiúk lányoktól életerő pedagógiai, pszichológiai sajatossagairol szó sem esik.

Marcell
Olvasó
Marcell

A kultúrmarxista szemlélet szerint ezek a mérgező férfiasságot képviselik, amelyek alól a férfiakat is fel kell szabadítani, mert őket is elnyomja, meggátolja abban, hogy felfedezzék a női oldalukat és így tovább.

Adam Bogomolov
Újságíró

Gratulálok a cikkhez!

A szerzőnőt elküldeni kényszer-nyaralásra Szaúd-Arábiába! Vagy elmehetne a könyvét terjeszteni mondjuk Iránba is! :-]

Komolyan mondom, ahelyett, hogy a békés egymás mellett élést támogatnák, az együttműködést és a szeretet (ezek is hiánycikkek sajnos), inkább fokozzák a gyűlöletet…

A minap egy youtube videó alatt is belém állt egy nő, mert hogy általánosítok és lehúzom a nőket (nem így volt). Már megszólalni se lehet, ha férfi vagy, várható volt, hogy előbb-utóbb megjelenik egy-egy első fecske, amely nyílt férfiellenességet terjeszt. Követi ezt még több is, csak figyeljetek! Érdekesnek találom, hogy nem Svédisztánból jött!

De tényleg, jó a cikk, köszönöm!

tomgal
Olvasó
tomgal

Köszönjük! Szívesen, ez az iromány igazságtalan és gyülölködö, ráadásul egy nagyon kis százaléknyi rossz alapján általánosít, amit egyetlen jóérzésü ember sem türhet.

György Károly Tóth
Olvasó

“A férfiaknak szimplán azért, mert férfiak, szégyelleniük kéne magukat.”
Azért ez sem egy semmi kijelentés.
Emlékszem egy Adolf nevű meg nem értett festőművészre, aki írt olyan könyvet, amelyben az szerepel, hogy a zsidóknak pusztán azért, mert zsidók, szégyellniük kell magukat. A szabad, demokratikus nyugati világban kötelező ezt a kijelentést elfogadhatatlannak és alpárinak, nemcsak vállalhatatlannak és gyűlöletesnek, de szimplán csak bűncselekménynek is tartani, ami nemcsak büntetőjogi szankciót, de mindegyben undort és szalonképtelenséget is maga után von.
Vajon meg tudná indokolni logikai és erkölcsi alapon nevezett író, vagy akármelyik elvtelentársa, hogy a két kijelentést, logikájában, szellemiségében és ideológiájában mégis, milyen módon lehet megkülönböztetni?
Nyilvánvalóan nem, de nem is nagyon bajlódnak ilyesmivel.
Mindig unos-unottan ugyanoda érkezünk meg: a végtelenül cinikus kettős mérce, a megkülönböztetés, a megvetés, a gyűlölködés, a lenézés, a szellemi gulág világába.
Őszintén szólva, kíváncsi lennék arra a “férfire”, aki ehhez a szellemi és testi nyomorékhoz férjül ment. Na, ha keresik a figurát az “Európa elveszett, mert fiai bazármajommá züllött, tartás, ész, méltóság nélküli antifittnesz, retardált, leépült bábbá süllyedtek” című festmény illusztrálásához, na, azt a töketlen ökröt kellene odaállítani.
Tudom, hogy sokak véleményével ez nem találkozik, de álláspontom szerint mindennek a gyökere a dekadens istentelenség: az, hogy az emberek egyszerűen elfelejtették az emberi méltóság fogalmát. Odáig süllyedtek, hogy nem képesek ésszel felérni, azt amit Wass Albert “jönnek” című novellájában világosan megfogalmazott:
AZ EMBER SOHA MEG NE ALÁZZA MAGÁT, AZÉRT, HOGY ELÉRJEN VALAMIT, AMIT EGYÉBKÉNT ÚGYSEM KAPHAT MEG. AZ EMBERI MÉLTÓSÁG MINDENEK FELETT VALÓ.
Korunk egyszerűen a bohócok, a ripacsok kora.

Horvath Anton
Olvasó

Hát lehet hogy nem férjül ment hozzá a férje, hanem az “írónő” vette feleségül a “férjét”.

Hunn
Újságíró

Ismételten csak isten hozott a kulturális marxizmus “csodálatos” világában, György Károly Tóth!

Ebben a szép, új, egyenlőségtől csöpögő világban, melyben mi, a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak vagyunk az új KULÁKOK!
Az új kulákok, akik ellen bármi olyat meg lehet tenni, ami minden más, tetszőleges embercsoporttal szemben bűnnek számítana!
Az új kulákok, akikről bármi olyat ki lehet jelenteni, ami minden más, tetszőleges embercsoport esetében hivatalból is üldözendő “gyűlöletbeszédnek” minősülne!
Akik a történelem során minden valaha volt, és minden jelenleg létező rosszért felelősek a világban…
Akik nélkül ez a világ garantáltan egy szép, boldog, egyenlő, szeretetteljes és békés hely lenne!
Akik a legjobb lenne, ha eleve nem is léteznének, de ha már vannak, akkor ez ellen tenni mindenkinek erkölcsi kötelezettsége!
Hogy lehetőleg ne is szaporodjanak.
Legjobb ha eleve párt se találnak.
Akiknek ezen a téren is, minden kínálkozó lehetőséget megragadva, maximálisan lehetetlenné kell tenni az életét!
Az új kulákok, akik nem számítanak, és akikkel nem kell elszámolni senki felé.
Akiknek pusztulniuk kell…

Kell még valamit mondanom, Ildikó?

Igen, György Károly Tóth: mi ezek ellen az emberek ellen, akik mindezt népboldogító ideológiájuknak vallják, akik mindezt kimondva-kimondatlanul a tömegeknek sugallják vagy fennhangon hirdetik, és akik ebben a szellemben cselekszenek ellenünk, azok ellen vívjuk a kulturális háborút…

És ne tévesszen meg a “kulturális” melléknév: ez igenis életről-halálról szól, még ha nem is kézifegyverekkel vívjuk a csatát! Ez a fajta dehumanizáló propaganda, amivel napról napra szembesülünk, eddig a történelem során minden olyan, hasonlóképpen a célpontba helyezett embercsoport esetén az ellenük elkövetett népirtás, tömeggyilkosság előhírnöke volt!

Toplak Zoltán
Újságíró

Gratulálok a cikkhez, nagyon jól esett olvasni a női szimpátiáról és bizalomról, tiszteletről. A személyiségelemzés, külföldi sajtókitekintés, mű elemzés nekem nagyon bejött.
Nagyon tetszett a kitétel, hogy képzettség nélkül bármilyen segítő munka, de főleg az ilyen szélsőséges érzelmi terhekkel járó, nem jó, ha végezve van.

tomgal
Olvasó
tomgal

Kedves Zoli ! Nagyon szépen köszönjük !

A helyzet az, hogy ha ugyanilyen címmel ( Én például utálom a nöket) egy férfi írt volna hasonló esszét, ami meg is jelenik, boldog házas emberként a nöket szapuló, általánosító ( mondjuk csecsemögyilkos , kakukkfióka -gyáros, hazudozó , kihasználó és persze ribanc mind ) mondatokkal, akkor olyan közfelháborodás lenne- amúgy jogosan ( nem csak nöszervezetek részéröl) , de férfiak ezrei állnának ki a nök mellett. Mivel ilyen, vagy ehhez hasonló müröl én nem tudok, ez a minimum, hogy az egyenlöség és igazságosság nevében kiálljunk mellettetek ( és azt is tudjuk, hogy hasonló esetben számíthatunk rátok-legalábbis legtöbbetekre) .

Kifejezetten neked ajánljuk ( de másoknak is érdekes lehet) a következö, a cikkböl,( eredetileg a cikk végén szerepelt volna ) kimaradt részt. Azért került egyébként valahol érthetö módon kiszerkesztésre, mert magához a recenzióhoz szervesen nem kapcsolódik . Engedélyt kaptunk rá, hogy a komment szekcióban ezt megtehessük, szerettünk volna egy kis személyes emléket megosztani veletek ( sajnos már egyikük sincs velünk):

“Végezetül, a teljesség igénye nélkül, hisz rengeteg olyan pillanat volt az életünkben, amikor számunkra ismert és ismeretlen férfiak önfeláldozásukról, segítőkészségükről, udvariasságukról és szeretetükről tettek tanúbizonyságot, szeretnénk megosztani egy-egy személyes történetet, hogy miért is kedveljük – szeretjük mi a férfiakat!

„Édesanyámat költöztettük. Előző este elmentünk megnézni hol fogunk tudni parkolni, hogy minél kevesebbet keljen cipekedni. Tiszta sor, a ház előtt meg lehet állni. Másnap dugig bepakolt kocsival (édesanyám nem két darabból álló könyvtárával) kanyarodtunk volna be az utcába. Le volt zárva beton kúpokkal-nem tudom mi a megnevezése. Helyből kardomba dőltem, hogy innen kell majd pakolnunk. Férjem leállította a motort, rám nézett: „Hát az élet nem habostorta, de majd teszek róla, hogy az legyen!” Kiszállt, arrébb rakta a beton izéket és beálltunk a ház elé.„

“… Figyelj kislányom, így kell bepakolni, ha utazol valahova, rengeteg időt, fáradtságot és helyet takaríthatsz meg, ha erre odafigyelsz. A legfontosabbakkal kezdd, mindent alaposan összehajtva, minden apró helyet kihasználva. Csak annyit vigyél magaddal, ami feltétlenül szükséges, ami viszont mindig legyen nálad, az egy mini házipatika, sebtapasz, sebhintőpor, láz és fájdalomcsillapító és széntabletta. Nem kell sok, lehet pár szemet is vinni, lényeg, legyen nálad… És ezt neked adom, egy nagyon jó, többfunkciós bicska, erre is szükséged lehet. Így van, ügyes vagy! Látod, máris belefértél egy táskába. Vigyázz magadra, hívj, ha rendben odaértél. Szeretlek.”

csakafoci
Olvasó
csakafoci

Szerintem csak a férj beszélte tele az asszony fejét, hogy rajta kívül minden pasi patás ördög, így nem kell aggódnia, hogy félrekefél :D

szombathk
Olvasó
szombathk

:)

tomgal
Olvasó
tomgal

Lehetséges :)

Adam Bogomolov
Újságíró

Ha ehhez a hárpiához ennyire ragaszkodik, akkor már réges-régen veszített! :-]

schwarzwald
Olvasó
schwarzwald

A 11 macskával tenném ki szarni a megyén kívülre! Dobnék utánuk egy gombolyagot, azzal focizhatnának a virágos réten… Mi’ hülye élet ez már kéremszépen!

Naooo
Olvasó
Naooo

Aki egy rossz szót szól a macskákra, azt kiirtom.

common man
Olvasó
common man

Nem is szabad őket bántani.Nálunk a három macska meg a kutya képzi a család utolsó hústartalékát…

schwarzwald
Olvasó
schwarzwald

Béke van! Egyformán bírom a macskákat és a kutyákat is! Macskából a zerna és a fekete házi a kedvencem, kutyából pedig a Németjuhász. Mivel hat éve már, hogy egyedül élek ezért egyik sincs… Majd egyszer. Addig nem is tervezem, amíg folyamatos csavargás az életem az otthon és a Balaton között. Épp elég nagy állat vagyok magamnak én is! De! 11 cííca??? Nem normis! A toxoplazmózis okán sem az! Föleg lakásban… Jártam sokmacskás nőnél anno… nem volt jó, maradjunk annyiban. Nem részletezem, mert nagyobb sértés lenne ez így péntek este, mint a munkáról diskurálgatni!

Marcell
Olvasó
Marcell

Én is éltem egyedül kétlaki életet (otthon és balatoni ház) kutyával, sokan mások is. Macskát is viszi rokon magával a nyaralóba, bírja.

Marcell
Olvasó
Marcell
tomgal
Olvasó
tomgal

Szerencsére ezt nem Tóth Krisztina dönti el.

Marcell
Olvasó
Marcell

Még.

tomgal
Olvasó
tomgal

Tudsz valamit ? :) Ez az a szétműtött fejű “költőnő” nem ? Ki nem szarja le. Ettől max akkor kell tartani, ha liberális kormány lenne. Ez meg rajtunk múlik.

Ezen jót röhögtem a komment szekcióból (de amúgy igaza van) :

Helyeees! Éljen a modern eszményképp: Egy mai modern nő ne főzzön úgy mint az anyja, de legalább igyon úgy mint az apja! A bőre nem kell, hogy “bársonyos legyen mint a babapopsi”, de legyen a “szája olyan mocskos mint egy kocsisé”!

Reactor
Újságíró

Lebontaná a gaz gonosz patriarchátust, gyűlöli a férfiakat, értem…azzal már ugye nem számol, hogy ezzel kvázi visszarugdosná a komplett civilizációt egy késői ókori szintre, és szépen búcsút mondhatna minden olyan dolognak, aminek most az előnyeit élvezi. Költözzön akkor valami lepusztult balkáni szarfészekbe ahol félvad prosztók tanyáznak, de ne akarja már a komplett civilizációt is magával sodorni…
Megnézném szívesen ezeket a hősbátor turbófeminista megmondóembereket az őskorban, amikor a kardfogú vagy a barlangimedve beköszönt az ajtón. Egykettőre meg fogja érteni, miért pont patriarchális berendezkedésű társadalmak alakultak ki. Lehet hogy volt matriarchális is, persze. És? Hol van az ma? Na akkor erről ennyit is…

tobbneju
Olvasó
tobbneju

Azért van még remény néhány normálisabb nőre is, jó kis videó ez a she.hu szerkesztőségéből a karrierista nőkről és remek ellenpont van aztán a végén egy szimpatikus nagy családról.
https://hvg.hu/elet/20210223_guardian_video_magyarorszagi_gyerekvallalas

Horvath Anton
Olvasó

Ez idáig oké, de ez már a gyerekvállalásról szól, ahhoz pedig először párkapcsolat kéne, amit ügyesen kifelejtenek rendszerint. Az meg ugye az ismerkedésnél kezdődik, ráadásul ha ilyen terve van a Béta Bélának akkor fiatalabb nőkkel kellene ismerkednie inkább. Csakhogy mi a realitás?