Alter Ego

A Norway wealth fund norvég vagyonalap kiadta a verdiktet: több nőt akarnak az igazgatótanácsokba

A Norway wealth fund egy húsz éve létrehozott állami vagyonalap, amelynek célja, hogy a norvég polgárok gondtalan jövőjét biztosítsa. 1,3 trillió dolláros vagyonával a világ legnagyobb befektetési alapja: a világon jegyzett összes részvény 1,5% -ával rendelkezik, és világszerte mintegy 9200 vállalatban (Például: Microsoft, Apple, Amazon, Shell) van részesedése, összértéke 84 ezer milliárd dollár, ami nagyjából megfelel az éves globális GDP-nek, évente pedig körülbelül akkora nyereséget termel, mint egész Magyarország éves GDP-je. A vagyonalapba az olaj- és gázkitermelésből származó állami bevételek kerülnek, amit aztán világszerte részvényekbe, vállalati kötvényekbe, ingatlanokba fektetnek, hogy további hozamot érjenek el, amit jelentős, több mint 10 százalékos rátával érnek el. Tehát a norvég alap, mint részvényes jelentős befolyást képes gyakorolni vállalatok tízezreire, mondhatni “van alapja” akár afféle verdiktet is osztogatni, hogy több nőt akar látni a cégvezetésekben. A „kérést” azért is érdemes komolyan venniük a cégeknek, mert az alap azt tervezi, hogy megvétózza a kinevezéseket, ha a vezetői székekben nem ül legalább két nő is.

Az alap egyik Reutersnek nyilatkozvó vezetője kifejtette, hogy mennyire helytelenítik, hogy globálisan a cégek 17%-ánál nincs nő az igazgatótanács tagjai között, mivel meggyőződésük szerint

A diverzitás nagyban javítja egy cég gondolkodásmódját, kreativitását és problémamegoldó képességét. A sokszínűség azért is jó az igazgatóság számára, mert jobb perspektívát mutat, jobb a döntéshozatal szempontjából és egyre fontosabb a vállalatok legitimitása szempontjából. A nők képviseletének hiánya vörös zászló is lehet, hogy a vállalatnak nincs megfelelő folyamata a legjobb igazgató felvételére.

Azoknak a testületeknek, amelyekben bármelyik nem kevesebb, mint 30% -os képviselettel rendelkezik, fontolóra kell venniük a nemek közötti sokféleséggel kapcsolatos célok kitűzését, és jelentést kell tenniük az előrelépésről – áll az alap Reuters-szel megosztott állásfoglalásában.

“Udvariasan fogalmaztunk, de teljesen világos, hogy mit akarunk” – mondta Nicolai Tangen az alap vezérigazgatója egy interjúban.

Forrás: A Reuters interjújaHírek – Hírlapszemle

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 1 olvasó átlagosan 5,00 ponttal értékelte ezt a cikket.
Regisztrált felhasználóként te is értékelheted a cikkeket!

Post Author: Alter Ego

Alter Ego
Érdekelnek az emberek. Érdekelnek a közösségek. Mindez a pszichológia és a társadalomtudomány nagyítója alatt is. Mindig is meghökkentettek és lenyűgöztek az egyéni- és a közgondolkodás paradoxonjai. Emellett van személyes véleményem is a világról, sőt nem átallom néha le is írni. Elismerem, hogy az elemző énem felett néha a privát szenvedélyességem győzedelmeskedik, ezért a kedvenc műfajom a publicisztika.

7
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
5 Egyéni hozzászólás
2 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
7 Hozzászólások szerzői
hunbagiraHorvath AntonschwarzwaldAdam BogomolovNaooo Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
György Károly Tóth
Olvasó

Hát, szép, de nagyon meglepődni nem kell.
Nem tudom, melyik amerikai humorista “merészelte” kijelenteni, hogy a NASA tervezett Mars-utazása során nyilván lesz az űrhajó fedélzetén egy kvótanéger, egy kvótab.zi és egy kvótanő, de nem lesz gond, mert ilyen erővel fellőhetnek egy kvótamajmot, egy kvótateknőst meg egy kvótakaktuszt is, mert majd a leszállást a háttérből úgy is egy fehér, hetero, konzervatív férfi fogja vezérelni fehér, hetero férfiak által tervezett berendezéseken és informatikai eszközükkel.

Nekem azért egy másik vicc is eszembe jut, amely ellenpéldaként a paródiát kívánja paródizálni, még az ötvenes évekből, mikor Józsika panaszkodik, hogy nem vették fel bemondónak a rádióba, mert ku….ku….ku…ku…..azt akarod mondani Józsi, hogy a k.rva anyjukat? …- Ne…e..em, ha..ha..nem me..me…mert ku-ku-kulákszármazású vagyok!
Vajon a nyugati világban észlelte már valaki, hogy tulajdonképpen megérkeztek a lumpenproletárdiktatúrába?

Naooo
Olvasó
Naooo

Még a Holdon se jártak, mit akarnak ezek a Marson.

Reszet Elek
Szerkesztő

Ki kell nevezni Nusikát a takarítónőt és hasonlókat. Ha hülyeséget akarnak, akkor még tódítani kell rajta. Ez az egyetlen mód a harcra.

Adam Bogomolov
Újságíró

Óh, bekerülni valahova a két láb közti szervek alapján! Mindegy is, csak dolgozni ne kelljen érte, ugye? Az igazgatótanácsban sok a pénz, de cserébe nincs elvárás se, egy cég magától is jól megy, nem kell megdolgozni a helyért, hogy bent is maradjon az “igazgató”…

A norvég olajfúró platformokra is lesznek női kvóták a kitermelők közé, vagy az most pont kiesett a szórásból?
:-]

hunbagira
Újságíró

:)))

schwarzwald
Olvasó
schwarzwald

A szakirányú végzettséget meg majd levelezőn letudják, vagy mi? Csak a kvóta patent legyen! A hosszú skandináv éjszakák hazavágják az agyukat az már tutti. Unatkoznak, más nem lehet. Ennyi suskán kotlanak és nincs értelmesebb elfoglaltságuk… gyalázat!

Horvath Anton
Olvasó

A háziállatok különösen jó évtizednek néznek elébe. Bár az állatvilág ténylegesen hálás lesz érte, ha végleg kihalunk.