Toplak Zoltán
10 megosztás

Férfimozgalom: a társadalom Vas Jankója, avagy az igazságot hirdettem a fővárosban

Ki ne hallott volna már Robert Bly Vasjankó című könyvéről? A mű lényege: a férfi lelke mélyén egy zabolátlan, ősi, természeti erőközpont van, amely felszabadítja a tudatát a női (anyai) elnyomás alól és visszaviszi a természetbe. Férfit farag a fiúból. Olyant, aki állja a kínt, nem fél szembenézni a kockázatokkal, vállalja a konfrontációt és ismeri és használja a saját erejét.

Olyan mint egy büdös, nagy és erős troll.

Persze az ilyen erő mindig nagy kockázatot rejt magában: éppúgy építheti a társadalmat, mint ahogyan rombolhatja. Bölcsesség, alázat és bátorság kell a használatához. Ezek pedig elsősorban tapasztalati úton fejleszthetők. Keveset ér pusztán beszélgetni róla, hogyan kell forgatni egy csatabárdot: meg kell tanulni éles helyzetekben használni. Sebeket osztani és sebeket elviselni. Elvégre nem minden troll szövetséges, és nekik is nagy erejük van. És akkor a ravasz boszorkányokról még nem is beszéltem, akik szintén ott kószálnak ebben a képzeletbeli erdőben és a trollok gyengéire építenek…

A magyar férfimozgalom pontosan egy ilyen troll, vagy másképpen Vasjankó. Az igazság bunkósbotjával üti a társadalmat (főleg a büdös boszorkány feministákat) és tűri annak megvetését és lenézését, látszólagos közönyét. A szándékos, vagy a felszínességből adódó féleértését.

Tegnap pontosan ezt tapasztaltam meg az MTVA székháza előtt, a Kunigunda utcában, ahova azért mentem, hogy számot adjak róla: az idén tíz éves férfimozgalmat pontosan tíz éve ignorálja a magyar társadalom. Főleg a média. Úgy látszik, a haragos férfiakat senki sem szereti, pedig a harag jó része jogos és érthető. Megértéssel, segítséggel erejét lehetne venni ennek a két részt a feminista basztatás miatti és egy részt a többség rideg és szerintem gyáva közönyéből eredő haragnak. Fintorogni, lenézni és félrenézve továbblépni sokkal könnyebb(nek tűnik), mint foglalkozni a férfiak ezen részének haragjával.

Arról, hogy mi történt a Kunigunda utcában, beszéljen ez a közel negyedórás filmecske, amiben a beszédem lényegét vágtam össze. Még gyakorlatlan voltam a nyílt színi beszédben, ezért a minőség miatt az elnézéseteket kérem. Lesz ez sokkal jobb is. Vannak fegyverek, aminek a használatát még én is csak most tanulom.

Az eddigi reakciókról:

Az MTVA egyik portásának nem tetszett, mikor arról beszéltem, hogy mi, férfiak is lehetünk gyengék, sebezhetőek, kiszolgáltatottak. Az viszont tetszett, mikor a több millió magyar férfi napi áldozatáról beszéltem, amit a családjukért és a társadalomért meghoznak.
Egy fiatal nő olyan tiszteletlenül viselkedett, hogy egy gyilkos pillantással elzavartam. Szerencsém volt, értett belőle.
Egy másik fiatal nő, ezt mondta rólam a telefonon a barátjának: “Itt áll egy őrült félnótás és épp balf@szságokat beszél… ” Aztán kikerült a hallótávolságomból.
Egy fiatal srác megállt, és láttam, hogy figyeli mit mondok és hogyan viselkedek. Aztán mennie kellett, jött érte az autó.
Egy középkorú nő iszonyat dühösen álldogált a közelemben, aztán inkább elment a dolgára.
Azt hiszem, Süveges Gergő jött ki a bejáraton, egy rövid pillanatig rám nézett, gondolkozott, odajöjjön-e, de annyi elszánt dühöt és csipetnyi félelmet láthatott a szememben, hogy inkább továbbment. Végül is ő konkrétan nem tudhatta, hogy mi ez és miért csinálom, és belátom: a harag és a  kis őszinte félelem nem a legvonzóbb érzelmi kombó.
És végül: egy szemüveges férfi közel jött, megnézte mim van (a molinóm és Maxim, a hangszóróm) látványosan megcsóválta a fejét és továbbment. De jó érzés, amikor a sajátjaim hagynak cserben… Nem baj, Isten szeret és én is Őt. Ez elég. És mivel nincsen több – elég is kell, hogy legyen.
Ogre vagyok, a véremben van akkor is, ha egyébként feminin, érzékeny lelkem van. És egy ogrénak tűnő ogrét valljuk be – nagyon kevesen szeretnek. Könnyebb és gyorsabb megvetni, lenézni és haragudni rá – pusztán mert létezik.

Post Author: Toplak Zoltán

Toplak Zoltán
Lassan ötvenes, kétgyermekes apuka vagyok. Nagyon fontos nekem a férfimozgalmi tevékenység és a keresztény hit. Egy férfiközösség szervezője vagyok, igyekszünk megélni és kivinni a világba egészséges férfiszellemet. Személyes tapasztalatom az, hogy ez sok küzdelemmel és mély fájdalommal jár. De a végeredmény magáért beszél - megéri. ;-) eposzegy@gmail.com - on személyesen el lehet érni. Kommenteket ritkán olvasok.
f Facebook
10 megosztás


28
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
5 Egyéni hozzászólás
23 Válasz hozzászólás
2 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
12 Hozzászólások szerzői
DeadpoolhunbagirahabAdam Bogomolovcommon man Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Adam Bogomolov
Újságíró

Kedves Zoltán!

Érdekes üzenet annak apropóján, hogy épp tegnap volt a hagyományos, igazi nőnap…

Annyi “negatívot” hadd tegyek hozzá a videódhoz, hogy szerintem minden erőfeszítésed hiábavaló volt, mert Budapestért már nem lehet eleget tenni. Nekik már befellegzett, végük van. A fővárosunk sajnos rálépett arra az útra, ahonnan már nem tud visszafordulni, ismét “vörös rongyokba öltözött”… :-[
Ehhez jön egy nagy adag arrogancia is (nem csak a vidékiek felé), így nem hinném, hogy az átlag pesti ember szemét valaha is fel lehetne még nyitni. Talán a vidéki nagyvárosokban még lenne némi igény erre a beszédre, talán ott többen meghallgatnák. Talán. Tudom, hogy nem szabad feladni még akkor se, ha szélmalomharcnak tűnik, de jelenleg sajnos így áll a helyzet.

[Nekem is van saját tapasztalatom: az abortuszos előadásaimra rendszerint eljön 2-3 troll fehérnép is, aki csak azért van ott, hogy kötekedjen. Akár önellentmondásba is keverednek. Sérti őket, hogy a témáról valaki beszélni merészel. Ennek az előadásnak az anyagát már készítem elő cikk formájában, hogy itt is megjelenhessen. Szerintem egyáltalán nem elfogult, de ezt majd látni fogjátok!]

A mondanivalóddal teljesen egyetértek! A videót meg fogom mutatni a cimboráimnak is valami olyan szöveggel, hogy “oszd meg és uralkodj”.

Kitartást kívánok és további hasznos férfijogi építőmunkát!

Köszönöm a cikket és a videót!
:-]

Üdv:
Bogomolov

György Károly Tóth
Olvasó

Köszönjük a videót, és köszönjük a kiállást. Azt hiszem, ezt nevezte Juhász Gyula pusztába kiáltott szónak. Sose feledjük: az erőssel alkudoznak, a gyengének parancsolnak, ahogy Kossuth Lajos mondta. Megfelelő embereket kell hatalomba segíteni. Az a megoldás. Kérlelni…nem vezet eredményre.

Egy apró, tényleg mellékes kritika: a cikknek kifejezetten árt a benne teljesen feleslegesen megjelenő szükségtelen és röhejes rajzok alkalmazása. Mindig is nevetségesnek tartottam az idétlen un. fantasy kategóriát, amely “alkotói” a legtöbb esetben csak azt tudják bizonyítani, hogy szándékukon kívül a gyerekes groteszk és a fantázia közzé egyenlőségjelet tesznek.

Alter Ego
Szerkesztő

Egyetértünk, ezért némi lektori “önkénnyel” ezt az irreleváns elemét inkább kiiktattam a cikknek. Ezzel együtt sietve tegyük talán hozzá, ez nem a lényegi közléstől való elhatárolódást jelent, hanem éppen ellenkezőleg; annak tekintélyének megóvását.

Bela
Olvasó
Bela
Reszet Elek
Újságíró

A cikkeket elnézve progresszióval és feminizmussal fertőzött az amúgy talán jószándékúnak szánt mondanivaló.

Horvath Anton
Olvasó

Igazából egy jó kérdés lenne az is, hogy ezt a társadalmat mi érdekli még? A javak birtoklásán túl, amelyek egyénenként változó mértékben fontosak lehetnek, ami viszont egyúttal saját vesztét is okozza egyben.

Se - se
Újságíró
Se - se

Szervusz Zoltán, azt hiszem hogy az írásod utolsó két sora megszűri az olvasókat.
Maga a cikk tájékoztat arról hogy mi volt az egyének válasza az élőszavas üzenetedre, és ezen lehet háborogni, vagy segítséget felejánlani vagy a módszeren vitatkozni – de a befejező két sor megmutatja hogy ki olvas azért hogy ki a hírolvasó, és ki a máshová.. egy jobb világba vágyódó olvasó.
Tudtad hogy az ogre legendája a kalandozó magyarok korában keletkezett a “hongrois” -ektől rettegő nyugaton? (és ogre lett a hongrois szóból)
Úgyhogy kétszeresen is ogre vagyok én is.

Te meg ne neheztelj az utcanépére hogy nem ünnepelte benned a kirívó gondolat hirdetőjét.
Szerintem nem a “mindenki” -t kell felébreszteni a nőhatalmi álomból, hanem az álomban csalódott férfiakat kell megszólítanunk hogy van más út is.
Van éber és józan út is

(az álomban csalódott férfiak megszólítása a spéci módszert igénylő feladat)