Szujó Flórián
63 megosztás

Diákhitel és nemi diszkrimináció

Jelenleg a Diákhitelt azoknak az egynél több gyermekes nőknek engedik el (részben, vagy egészében), akiknek 2018 után születtek gyermekei, a több gyermekes férfiaknak azonban nem. Mindez számos kérdést vet fel: hogyan érinti ez a diszkriminatív kedvezmény a fiúk és lányok oktatási lehetőségeit, motivációit, milyen üzenetet hordoz, milyen hatása van mindennek az oktatási rendszerre?

Azt láthatjuk, hogy azok, akik támogatják, hogy az állam vonja meg a férfiak jogosultságát, gyakran úgy tekintenek erre, mintha ez csupán családpolitikát érintő kérdés lenne – amely szempontból egyébként szintén problémás – és épp az oktatási rendszerre kifejtett hatását hagyják teljesen figyelmen kívül a diákhitellel összefüggő nemi diszkriminációnak. Vajon akik így foglalnak állást, elgondolkodtak valaha is azon, hogy mi a diákhitel valódi célja? A diákhitel rendeltetése, hogy a rosszabb társadalmi körülmények közül származó családok gyerekeinek, akiknek a szülei nem tudják kifizetni, támogatni a továbbtanulásukat (tandíj, albérlet, rezsiköltségek stb.) ennek ellenére is legyen lehetőségük továbbtanulni. Hogy lenne hatékony és igazságos különbséget tenni a nemek között ebben a társadalompolitikai intézkedésben? Hogyan lehet egyáltalán olyan különbséget tenni, ami a felsőoktatásban amúgy is alulreprezentált fiúk továbbtanulási lehetőségeit, motivációját még inkább csökkentheti?

A felsőoktatásban való részvételről szóló döntés mindig egy kockázat: ez egy befektetés, ami vagy nagyon megtérül, vagy kevésbé, vagy nem. Ezt előre alig lehet tudni, a diákhitel felvételével mindenki kockázatot vállal. Hogy lenne igazságos ha egy továbbtanulási döntés előtt álló lány – aki mellesleg tudja, hogy majd egynél több gyereket szeretne – számolhat azzal, hogy később jó eséllyel elengedik hitelét, míg egy vele azonos helyzetű és szándékokkal rendelkező fiú nem? Súlyos probléma az is, hogy mindennek közvetve egy olyan üzenete is van, hogy az állam nem tartja annyira fontosnak és támogatandónak a fiúk továbbtanulását, mint a lányokét.

Post Author: Szujó Flórián

Szujó Flórián
Fontosnak tartom, hogy a nemi alapú igazságtalanságok megváltozzanak, és hogy legyenek erre adott válaszok a férfiak esetében, valamint létrejöjjenek olyan civil kezdeményezések, amelyek ezeket az ügyeket képviselik. Szeretném, hogy a nemekkel és a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó a nők és a férfiak létező problémáira adjon megoldást, a férfiak és a nők egységét teremtse meg és igazságosabbá tegye a társadalmunkat. Ehhez azt gondolom, hogy feltétlenül szükséges az, hogy ennek kialakításában a nők és a férfiak is részt vegyenek és a gátlástalan érdekérvényesítés helyett legyen törekvés a másik megértésére is.
f Facebook
63 megosztás


28
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
12 Egyéni hozzászólás
16 Válasz hozzászólás
2 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
14 Hozzászólások szerzői
ReactorGeri P.Ervinrommelgeorg1945hunbagira Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Horvath Anton
Olvasó

Nem értek rá még ezen gondolkodni fideszék, most éppen a tartásdíjak behajtásán dolgoznak.

Alter Ego
Szerkesztő

Egyébként nem csak oktatással kapcsolatos társadalompolitikának, hanem családpolitikának is csapnivaló az efféle
nemi diszkrimináció, merthogy nem csak azt üzeni, hogy a fiúk továbbtanulása kevésbé fontos a lányokénál, hanem azt is, hogy a fiúk gyermekvállalási hajlandósága is kevésbé fontos.

A lányokat-nőket kell szerintük ösztönözni, hogy gyereket vállaljanak, a fiúkat nem? Talán az a helyzet, hogy a fiúk jobban akarnak gyereket, a lányok pedig kevésbé? Egy fenét, a helyzet eredendően ennek az ellenkezője! A férfiak gyermekvállalás hajlandósága minden körülmények között alacsonyabb, hiszen ők lesznek az elsődleges teherviselői és sokkal kevésbé az élvezői az egésznek. Minden épeszű férfi átlátja ezt. Tehát ezzel a társadalompolitikával éppen ellentétes hatást lehet kifejteni, mint ami az állam szempontjából kívánatos lenne: a fiúk-férfiak ezután sem szívesen vállalkoznak családalapításra. – Aztán még több lesz a női sírás-rívás, hogy “ezek a szemét férfiak nem akarnak elköteleződni, nincs egyetlen rendes pasi sem”.

Egy ilyen tökéletesen kontraproduktív intézkedés láttán csak azt mondhatom, hogy mindennek a kitalálója még a nők és a férfiak elemi késztetéseit sem értette, teljesen félreértelmezte a nemek közötti relációkat, illetve vélhetően még a népesedéspolitika-családpolitika sem volt szempont, legfeljebb a létező legalantasabb (állam)feminizmus, vagyis a női szavazatok megvásárlása.

Horvath Anton
Olvasó

Egyértelműen, egy gyerekvállalással simán elvághatja egy férfi maga alatt a fát a hátralévő életére. Igaz a mai ismerkedési lehetőségeknél is megjelenik már a férfiakkal szembeni diszkrimináció, gyakorlatilag már ez a szakasz is akkora erőfeszítést igényel a többség számára ami egyáltalán nem kifizetődő, tehát az olyasmi mint a gyerekvállalás már fel sem merül témaként.

Geri P.
Olvasó

az hogy ennek ellenére mindig van évente sok tízezer balek aki a pina szagától eszét vesztve felcsinál valami számító, bugris ribancot aki utána hosszútávú hitel intézetnek nézi a faszikám bukszáját az téged mit zavar?

a sok balfasz a deviza hitel meg a csok trükknek is felült és most nyögheti a következményeit,
illetve ennek a népszaporulati hiteleknek van egy hatalmas vesztese, a gyerektelen vagy 1 gyerekes prolik, mert a triplájára kilőtt lakásárakat nekik is ki kell valahogy izzadniuk mindenféle támogatás nélkül.

és akkor örülhetünk ha nem adóztatják meg a gyerekteleneket vagy veszik el végérvényesen a nyugdíj lehetőségét is tőlük ha véletlen élve eljutnának addig a korig, mondván hogy neked nem jár mert nem termeli a gyereked ki a részedet, az hogy te előre befizetted az nem érdekes, azt már odaadták másnak akkor mikor fizetted

Szergej55
Olvasó
Szergej55

A férfiaknak továbbított üzenet egyértelmű: (legfeljebb) másodrangúak vagyunk. Éljünk és viselkedjünk is ezt maximálisan szem előtt tartva, mikor a társadalomnak tett szolgálatokon és ráfordításokon van a sor.

Horvath Anton
Olvasó

Erről beszélünk már régóta. Az összes “családtámogatás” csak a nőknek jár, ez a diákhitel elengedése igazából csak egy a sok közül.

Geri P.
Olvasó

majd csak várják ki mi lesz ha majd az utolsó másodrendő férfi a munkaerejét hóna alá csapva elhúz innen a picsába vagy azt mondja hogy nem adózik, nem dolgozik többé tisztán és fillérekért fizetve :D

majd karom reszelgető picsa piroskát az irodából teszik a szalag mellé robotolni 3 műszakban, vagy küldik ki villamos hálózatot szerelni a pózna tetejére?! :D

Rokapapa
Újságíró

Súlyos probléma az is, hogy mindennek közvetve egy olyan üzenete is van, hogy az állam nem tartja annyira fontosnak és támogatandónak a fiúk továbbtanulását, mint a lányokét.

Persze, hogy nem tartják fontosnak a fiúk továbbtanulását. Már most komoly problémákat okoz, hogy kevés a melós tehát a fiúk továbbtanulását elsősorban akadályozni akarja az állam és ezt jó ideje már nem is titkolják.

Ami pedig azt jelenti miféle üzenetet hordoznak az efféle intézkedések nézzünk kicsit előrébb is.
Arra ösztönzik a nőket, hogy ne is vállaljanak fiú gyereket még a törvényekkel szembemenve sem.

Geri P.
Olvasó

a melónak pláne ha 2 kezi SOSE volt becsülete ennek a fasz népnek a szemében, ha lopsz simliskedsz, kurválkodsz, ügyeskedésből gazdagszol meg az szégyenletes módon sokkal nagyobb elismerésre számíthat.
közben a csóró melós trógert a lakótelepi albérletből magasról lenézi még a többi ugyanilyen sorsú fasz is, mondván hogy mit akar ez a vesztes köcsög, csak ennyire futotta tehetségből és kurázsiból.

valahol ez jogos is, de az a baj a képletből nem hagyható ki a 2 kezi tróger se, attól még messze vagyunk hogy magát rakja össze és javítja meg minden szar, és pedig a fejlett országokban az ilyen munkákból is stabilan meg lehet élni, miközben itt csak vegetálsz.
ezzel eljutottunk oda hogy miért egyre nagyobb a hiány az ilyenből.

Adam Bogomolov
Újságíró

Szerintem meg úgy kéne támogatni a diákokat, akár a diákhitel elengedésével, hogy ahol gyerek születik ott a szülőket mentesíthetnék bizonyos % alól, illetve ha több gyerek is lesz, az egész alól, ha elvégzik az oskolát. Így támogatva lenne apu és anyu is, sőt benne lenne a kényszer az iskola elvégzésére, hogy a kifizetett diákhitel ne menjen kárba.

Szerintem az mindig sérülést okoz a társadalom testén, ha akármit nemi alapon próbálnak meg kezelni (nyilván a magától értetődő dolgokat most kihagytam a logikából, mint pl. a prosztatarák kezelése, amit nőkön nehéz lenne elvégezni).

A gond az, hogy szokás szerint ész nélkül csapkod a Parlament, szerintem bele se gondoltak, hogy ebben a formában ez így diszkriminatív lehet. Nem értem, hogy miért nem terjesztik ki a támogatást szülőkre a csak anyák helyett. Úgy az apák is érdekeltek lennének a család mellett maradni (pl. ettől függne a támogatás, hogy együtt nevelik-e a csöppségeket). A becsúszott gyerekek-re, amivel majd biztos, hogy lesz aki jönni fog, csak annyit tudok mondani, hogy aki egyetemre jár, az tanuljon, elvégre azért van ott, nem másért…

:-/

Zoom
Olvasó
Zoom

Adam, ez megint egy nèphülyìtő olcsò intèzkedès, amit alig fognak igènybe venni ebben a formàban. Az indok a nemi megkülönböztetèsben gondolom az, hogy àltalàban az anya esik ki a munkaerőpiacròl a gyerek miatt, az ő karrierlehetősègei ès jövedelemtermelőkèpessège romlik jelentősen minden egyes gyerek születèse utàn. Ilyen szempontbòl egy apàt àltalàban nem èr hàtràny. Ettől függetlenül egyetèrtek veled, szerintem sem indokolt az apàkat kizàrni a jogosultak körèből.

Horvath Anton
Olvasó

Kedves elbagatelizálós kolléganő, az esélyegyenlőségi intézkedések soha nem arról szóltak hogy egy adott támogatást számszerűsítve hányan vesznek majd igénybe, hanem arról hogy mindenki egyenlő esélyeket kaphasson az induláshoz, akár él vele akár nem. Az anyákat ért hátrányról is csak ennyit: https://novekedes.hu/hirek/a-brutto-ber-100-szazalekara-emelkedik-2021-juliusatol-a-csecsemogondozasi-dij
Ha ez a fajta kiegészítés a későbbiekben az anyaság teljes időtartamára kiterjed majd, akkor a femcsik ezen érvelése is érvényét veszti, ettől még persze egyetlen intézkedést sem fognak visszavonni. Legalábbis amíg a Novák Katalin feminista főkurva a parlamentben egymaga intézkedhet addig marad a nőtámogató rendszer, melyet jelenleg “családtámogatásnak” hívnak. Ez már csak azért is érdekes mert a kormányzat saját maga véste kőbe, hogy a család az az, ahol az apa férfi, az anya pedig nő. Tehát az olyan rendszert, ahol csak a nő kerül támogatásra nem lehet családtámogatásnak hívni. Ez megint csak azért nem tűnik fel sokaknak, mert már az emberek így megszokták a gynocentrikus társadalmat amiben élünk, hogy ez már semmilyen immunreakciót nem vált ki. Pedig itt adófizetők pénzéről beszélünk, tehát az esélyegyenlőség jegyében vagy támogatásra kerül mindkét nem a gyerekvállalás érdekében, vagy egyik sem. Így lenne korrekt.

tomgal
Olvasó
tomgal

A csecsemőgondozási díj 6 hónapig jár . ( és bizonyos esetekben az apa is igénybe veheti) . Ugye te sem gondolod azt, hogy az a normális, ha valaki fél évig van otthon a picivel? Nem fogják ezt jobban kiterjeszteni , mert annyi pénz nincs ( ennyi sem).
Ez a diákhitel elengedős cucc pedig valóban nemi diszkrimináció ( és valóban nem sokan veszik igénybe ) ettől még elég érthetetlen módon terjesztették ki csak a nőkre.

https://eduline.hu/felsooktatas/diakhitel_elengedese_anyak_Szekely_Laszlo_QYFZP6

Egyébként az alapvető jogok biztosa is felvetette már 3 éve is a dolgot, hogy erősen aggályos az apák kizárása. Valóban a családokat kéne támogatni, mégpedig úgy, hogy egy háztartásban, egy fő diákhitelét lehet elengedni ( csökkenteni) gyerekszámtól függően. Hisz lehet olyan család , ahol csak apukának van ilyen, vagy ha mindkettőnek, nyilván a nagyobb tartozást érvényesíteni. Téves az a felfogás, hogy gyerekvállalás ügyben csak a nő dönt , ez az intézkedés nem fog gyerekvállalásra jelentősen serkenteni , ahol még nincs gyerek. ( esetleg egy-két besikerült babát megtartanak) talán ott valamit , ahol már van gyerek, hogy második, harmadik gyereket vállaljanak. De a háztartásonként egy fő támogatásával jobban járnának.

Bela
Olvasó
Bela

Persze, persze, néphülyítő intézkedés. Miből veszed, hogy alig fogják igénybe venni? Minden diplomás nő, aki gyerekeket vállal, élni fog a lehetőséggel, hülye lenne visszafizetni a hitelt. Ezzel szemben az összes diplomás férfi, aki családot alapít, perkálni fog ugyanúgy, mint eddig. Ez nem néphülyítő, kevés embert érintő dolog, hanem súlyos jogsértés.

Ha a nő “karrierlehetőségei” és jövedelemtermelőképessége” romlik, akkor a férfié is, amikor csecsemő van a családban, hiszen időt kell rászánni, kevesebbet tud dolgozni, tehát nem tud annyira előrelépkedni. Mellesleg egy gyermek születésével kapcsolatban bármit is “hátrány”-nak hívni elég szomorú…

tomgal
Olvasó
tomgal

Eddig összesen ötezren vették igénybe , ezt mindenki döntse el, hogy sok, vagy kevés ( a 20 év feletti nők 23 %-a diplomás)

https://diakhitel.hu/forradalmi-ujitas-a-diakhitelben/

Ettől még diszkriminál és nyilván nem ott bukik ki a dolog, ahol apukának nincs ilyenje, vagy mindkettőjüknek van ( hisz ott család szempontjából örülnek, hogy több marad a közös kasszában) , hanem azokban a családokban igazságtalan , ahol csak apukának van diákhitele , mégis 2+ gyereket vállalnak. Miért ér kevesebbet azon család gyermekvállalása, ahol “ csak” apukának van diákhitele? Ezen az alapon lehetne alkotmányellenesnek, diszkriminatívnak bélyegezni dolgot, aztán max visszavonnák az egészet lehetséges. Pedig a háztartásonként egy fő lenne a legjobb megoldás.

Amúgy itt van a hivatalos állami állásfoglalás , miért csak az anyukák stb:
( szerintem arra már nem lenne keret , hogy apukák is , meg hát ugye tán a nők körében több a balra szavazó , onnan kéne szavazatokat nyerni , bár ez a 5-6 ezres mennyiség valóban nem túl jelentős)

https://mfor.hu/cikkek/szemelyes_penzugyek/elfelejthetik-az-apak-a-diakhitel-kedvezmenyt.html

Hunn
Újságíró

Hadd tippeljek: mostanra beérett a feminizmusnak köszönhetően a nők oktatásának és a közéleti szerepvállalásuk elősegítésének a gyümölcse. Ennek köszönhetően az állami szervek és a politikai think tank-ok mostanra már tele vannak egy csomó zseniális nővel, akik egy csomó zseniális intézkedést javasolnak. Hogy-hogynem, mindegyik csak a nőknek kedvez…

Bela
Olvasó
Bela

Még mindig jóval több férfi van a politikában és a közéletben, mint nő. Lehet, hogy mind eunuch, de attól még ez nem a nők sara…

hunbagira
Újságíró

A közigazgatásban többségben vannak, főleg a cociologia részlegen. Ahol mindig valahogy azt a kimutatást hozzák, hogy még mindig el vannak nyomva, ezért még több pénz kell nekik…
Mint iván szergejevics a putyilov traktorgyárban, akárhogy próbálkozik valahogy mindig t-34 jön le a szalagról..

Reactor
Újságíró

Nem is kell hogy túlsúlyban legyenek. Bőven elég, ha közülük csak 1 jut olyan magas pozícióba…

Bela
Olvasó
Bela
hunbagira
Újságíró

A házisajtó bayerr/bogárral és ezekkel az elbaszott jeszyékkel, szarhajtásokkal azért van fenntartva, hogy a nemzeti radikális szavazatokat besöpörjék. Ennyi…
Már amennyire..

georg1945
Olvasó
georg1945

Ez borzalmas ! A fiúk ne tanuljanak. Sőt bukjanak meg már a középiskolában, nyolcosztályosban.
A tanár ÚR nem fog lányokat megbuktatni (“annak” a reményében, meg neki csak a lányok tetszenek, még ,ha nem is, akkor is)
Az utálatos kis grinkók meg úgyis megnőnek, fiatalok lesznek, a tanár ÚR konkurensei a nővadászatban. Hát nem ! Csak a lányokat nyomni minden téren. Ha hülye kislányos butaságon morcoskodik, akkor is ugye, milyen aranyos (“de jó lenne…!!”), hát ilyennek el kell nézni, hogy csacskaságokat beszél.
Okos fiúk ??? Nem !!! Azt nem engedhetjük meg, hogy a fiú okos legyen ! Én vagyok az okos, a tanár ÚR !

És így gondolkodik az összes, magát alfahímnek gondoló politikus ( meg nempolitikus is), mert őket az Isten rakta oda, hogy irányítsanak ! Nőkre meg MINDIG szükségük van és állandóan.
Ez csak természetes, nem ?
És legalább százmillát KELL keresni egy évben ! Legalább !

Mondd, államtikár úr, miniszter úr, tudod-e te azt, hogy téged valójában utálnak a nők, igen , a feleséged is, meg az anyósod is ?, Meg ellened neveli a feleséged a gyerekeidet is, mert tudja, hogy négy, öt szeretőd is van.
Boldog vagy te egyáltalán ? Vagy mikor voltál utoljára boldog ? Gyerekkorodban ? Vagy akkor sem, mert zavaros egy házasság volt a papa és a mama között ?

Törtess csak, de egyszer ennek is vége lesz, de te még élni fogsz !
Akkor hol lesznek a szeretőid ?

Geri P.
Olvasó

kár hogy férfiakat az oktatásban egyetemen vagy kifejezetten szakmai középiskolákon kívül max elvétve találsz tehát ez megint csak a picsa szolidaritása a többi picsa irányába.

Ervinrommel
Olvasó
Ervinrommel

A fidesz egyre jobban egy, feminácik által irányított férfigyűlőlő párttá alakul. Ezért aztán 22-ben már számíthatnak a szavazatomra.

Ervinrommel
Olvasó
Ervinrommel

Helyesbítve :)))
A fidesz egyre jobban egy, feminácik által irányított férfigyűlőlő párttá alakul. Ezért aztán 22-ben, már NEM számíthatnak a szavazatomra.

Geri P.
Olvasó

na hát ezt a részemről már magasról szarom le, szerencsére az utolsó fillérig az állam fizette az amúgy mai napig piacképtelenné vált felsőfokú litániámat ami legfeljebb arra volt alkalmas hogy megmutassa mennyire abszurd a felsőoktatás ebben az országban, nagyüzemi káder temető dilettáns rendszerszolgáknak jól fizető alibi munkahelyek biztosítása., miközben tömegeknek ad teljesen értéktelen végzettséget, amit első perctől pontosan tudják hogy képtelen lenne töredék mennyiségben is felszívni a munkaerőpiac.
De a lényeg ugye ameddig nappali jogviszonyban vakarózik a sok kis geci addig se a munkanélküli statisztikát rontja itt a dicsőséges orbán-császárságban

gyereket pedig már csóró hallgató koromban se jutott volna eszemben vállalni ebbe a többszörösen élhetetlenné tett, leírt gané országba, aki mégis megteszi az az ő baja. Nyugdíjat pedig egyértelmű már a módszerváltás óta hogy itt nem fogtok kapni, a rendszer önmagában fenntarthatatlan, ha nem oldod meg magadnak más se fogja helyetted.

hunbagira
Újságíró

Ez a hszed, telitalálat Geri.

Reactor
Újságíró

A CSOK-ot se fogják visszafizetni, nemcsak a diákhitelt. Felmarkolják a tíz misit, aztán ha jön a nagy gonosz bank, hogy hé öcsém, vissza kéne fizetni, ott fogjak mindenütt ajvékolni, hogy LYáLY, segítCSég, ki akarnak minket lakoltatni, menCSenek meg…

És kik szívják meg? Naná – azok, akik soha 1 fillér hitelt nem vettek fel senkitől.