Szujó Flórián
71 megosztás

Az apák alárendeltsége nem vicc, hanem a szomorú valóság

A Libero pelenkamárka egy reklámot tett közzé az Instragram-oldalán melyben az hangzik el, hogy „Anyának lenni nem könnyű. Ha az lenne, akkor az apák is meg tudnák csinálni.” Mérő Vera a „Nem tehetsz róla, tehetsz ellene” oldalon felháborodott bejegyzést tett közzé erről, rámutatva arra, hogy ez „nagyon káros, mert miközben lefokozza az apát, mint szülőt, minden terhet magától értetődően az anyákra tol”.

A kedvezőtlen fogadtatás hatására a Libero visszavonta a reklámot. Azonban függetlenül attól, hogy ez a reklám visszavonásra került, az alapprobléma velünk marad. Egy olyan társadalomban élünk, ahol az emberek igen nagy része úgy gondolkodik, hogy a férfiak kevésbé kompetens szülők, ahol az emberek nagy része nem érti, hogy mi a probléma az ilyen szövegekkel, és hogy ennek milyen káros társadalmi következményei vannak. Ezt tükrözik a reakciók a Telex ezzel kapcsolatban megjelent cikke alatt, ahol az 1100 reagáló 40%-a találta viccesnek ezt a hírt. A kommentek igen nagy része is apákat degradáló, vagy/és a férfiak társadalmi problémái és a nemek közötti egyenlőség ügye iránt teljesen érzékelten, az pedig különösen megdöbbentő, hogy a hozzászólók közül sokan kifejezetten a probléma iránt érzékeny férfiak férfiasságát vonták kétségbe. “Kedves apák, akik ezen megsértődnek… ideje golyókat növeszteni” – írta például az egyik hozzászóló.

Dr. Novák Hunor gyermekorvos is egy hasonló bejegyzést tett közzé az oldalán, szerinte ez csak a pelenkagyártó poénja, kedvesnek szánt megjegyzése… (Ha ez kedves, akkor milyen lehet ami nem kedves?) Ráadásul a problémát felvető Mérő Vera (és férje) felé még személyeskedő megjegyzést is tett: „Őszinte részvétem Mérő Vera párjának (már ha van), nagyon nehéz lehet egy ennyire frusztrált, karót nyelt nőt elviselni. Mindent túl komolyan vesznek és túlgondolnak egyesek, már lassan minden szexizmus, minden kirekesztő, másokat lenéző stb.” – írja. A doktor úr azonban nem állt itt meg, később újabb apa – és férfiellenes poénnal fokozta az apák társadalmi egyenlősége iránt érzékeny emberek felháborodását. Ebben úgy mutatja be a szülő-gyermek közötti interakciót, melyben a gyereknek minden problémájával a nőhöz kell fordulni, a férfi pedig csak arra jó, hogy megkérdezze tőle, hogy „Hol van anya?”. Megjegyzésében ezúttal is „a karót nyelt, mindent túllihegő, sértődékeny, mimózalelkű, iróniát és viccet nem ismerő” személyeket ekézte, „akik mindenben szexizmust, megkülönböztetést, elnyomást és rosszindulatot látnak…”

Csakhogy az apák alacsonyabb rendűnek tartása nem csak egy vicc, hanem az a valóság, amiben élünk. Az apáknak nincsenek egyenlő jogaik. Láthatjtuk ezt például abból is, hogy a nőknek járó fél éves CSED-del szemben ők mindössze pár nap apaszabadságot kapnak, hogy nem jogosultak számos gyermekek után járó kedvezményre (például Diákhitel-kedvezményre). Az apák sokkal kevesebb időt tölthetnek gyermekeikkel, a GYED-en tölthető idő kevesebb mint 5%-a jut az apáknak, és sajnos válást követően is minimális arányban marad az apánál vagy közös felügyelet mellett az apánál is a gyerek. A társadalmi megbecsültségben is megnyilvánul mindez, például az Apák Napja kevésbé elterjedt ünnep, mint az Anyák Napja, de hogy többet ne is mondjunk, a gyermek okmányaiban nincs benne az apa neve és adatai. Ezeket az egyenlőtlenségeket rendre az apák egyenlő kompetenciáinak nyílt kétségbe vonásával akarják igazolni.

Ezek a tények márpedig nem olyan viccek, amelyekről bárki azt gondolhatná, hogy a valóságtól távol állnak. Sajnos ezek ott vannak az emberek gondolataiban, ha másképp nem, akkor tudat alatt. A “viccek” pedig csak megerősítik ezeket a vélekedéseket. Bár nem gondolom, hogy a Libero viccnek szánta volna mondandóját. Ha a társadalom egy jelentős része nem gondolkodna így az apákról, akkor a Libero aligha akarná ilyen reklámmal megszólítani az embereket, illetve a doktor úr aligha akarna ilyennel viccelődni. Ezek az apákra és férfiakra nézve sértőek és károsak, akár viccnek szánták, akár nem. És sajnálatos módon leginkább azokat a férfiakat sérti meg, akik még ebben a társadalomban is minden ellenhatás ellenére helyt állnak e téren. Azok számára, akik egyedül felnevelik gyermekeiket, akik szívvel-lélekkel részt vesznek gyermekeik nevelésben, akik harcolnak azért, hogy válást követően a gyermekeikkel együtt lehessenek, akik számára alapvető és természetes dolog, hogy mindez nemcsak joguk, de kötelességük is. Nem elég, hogy ellenszélben megtesznek mindent amit tudnak, még szó nélkül el kellene tűrniük az őket degradáló reklámokat és poénokat is?

A probléma ezen is túlmutató, társadalmi szintű. Ezek a megjegyzések, viccek megerősítik a fennálló egyenlőtlen viszonyokat, ezeken keresztül még inkább megerősödik az emberekben az a gondolat, hogy a férfiak inkompetensek a gyermeknevelésben. Ez nem csupán azokat az apákat érinti hátrányosan, akikre ez nem igaz, hanem minden apát, férfit, sőt – más szempontból ugyan, de – az anyákat is. Az, hogy sok apa elhiszi ezt és nem érzi magát kompetensek ebben többek között az ilyen kulturális hatások miatt alakul ki. Ez számukra akkor is káros, ha ezt ők maguk nem érzékelik (azért nem érzékelik, mert a kultúra elhitette velük, hogy ez a természetes rendje az életnek, ezért nem vonják kétségbe, nem mérlegelik, hogy miből maradnak ki ez által). Továbbá általában a férfiak számára azért is káros, mert rontja a férfiak társadalmi megbecsültségét (a nők úgy jelennek meg, mint akik mind a gyermeknevelés, mind a munka terén helyt állnak, míg a férfiak csak az egyikben), illetve káros a nők számára is, hiszen ez együtt jár azzal is, hogy döntő részt a nőkre hárulnak az ezzel kapcsolatos feladatok.

Az hogy a férfiak nem rendelkeznek egyenlő szülői jogokkal, szerepekkel, illetve hogy a társadalom nem ismeri el őket egyenlően kompetens szülőknek szerintem kicsit sem vicces. Ez sokkal inkább szomorú és dühítő. Ahogy az is, hogy sokan nem az egyenlőségért állnak ki, hanem azért hogy az egyenlőtlenségeket igazoló szexista sztereotípiákkal viccelődni lehessen. Ez csak azt mutatja, hogy még mindig nagyon távol vagyunk a nemek közötti egyenlőségtől…

Post Author: Szujó Flórián

Szujó Flórián
Fontosnak tartom, hogy a nemi alapú igazságtalanságok megváltozzanak, és hogy legyenek erre adott válaszok a férfiak esetében, valamint létrejöjjenek olyan civil kezdeményezések, amelyek ezeket az ügyeket képviselik. Szeretném, hogy a nemekkel és a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó a nők és a férfiak létező problémáira adjon megoldást, a férfiak és a nők egységét teremtse meg és igazságosabbá tegye a társadalmunkat. Ehhez azt gondolom, hogy feltétlenül szükséges az, hogy ennek kialakításában a nők és a férfiak is részt vegyenek és a gátlástalan érdekérvényesítés helyett legyen törekvés a másik megértésére is.
f Facebook
71 megosztás


42
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
9 Egyéni hozzászólás
33 Válasz hozzászólás
1 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
15 Hozzászólások szerzői
HunncaudinoSzergej55ZoomMeske Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Alter Ego
Szerkesztő

Jó alkalom ez arra, hogy beszélni lehessen a férfiakat érő súlyos társadalmi és családjogi diszkriminációról. Én egyébként simán elsiklanék a vicc felett, ha nem a rengeteg férfiellenes nemi diszkrimináció jutna róla szükségszerűen az ember eszébe.

És ha nem lenne a férfiakat is érintő vonatkozása a dolognak, akkor csak annyit mondanék, hogy hadd marcangolják a feministák a nőket és az olyan olyan női identitást megtestesítő társadalmi aktorokat, mint a Libero. Mert ez a biztos út ahhoz, hogy a feministák meggyűlöltessék magukat a nőkkel (is). :)

Nyilvánvaló, hogy Mérő Verát nem a férfiak érdekében foglalkoztatja az “apák lefokozása”, neki a konzervatív női szerepfelfogással van kibékíthetetlen ellentéte.

Hadd legyen bennem annyi káröröm, hogy megállapítsam, mennyire gyönyörű szép, hogy sikerül a nők közötti vita színterére tolnia az egész feminista hőbörgést. Mérő Vera, mint a nők farkasa. – Jól mutat ! :D

Horvath Anton
Olvasó

Libero: svéd cég, ezek szerint már IKEA 2.

Reszet Elek
Újságíró

Az alapvető probléma az, hogy a kérdés túl van ideologizálva, túl van moralizálva. Korábban senki sem vette volna komolyan az ilyesmit, mert a dolgok természetes folyását valóban annak tartották volna.
Jelenleg éppen az ideológiai alapú nyomulás érzékenyítette túl az embereket. A cikkben szereplő példa is tökéletesen szemlélteti, hogy a legártatlanabb kijelentésre is bármelyik oldalról bele lehet kötni és meg is teszik.
Szóval a hiba leginkább a társadalom készülékében van.

****
Olvasó
****

Egyetértek.

Alter Ego
Szerkesztő

Talán azért tűnik sokak számára nyugtalanítónak, idegesítőnek az átalakulás, mert korábban a magyar társadalomban nem volt semmilyen kultúrája a civil párbeszédnek, civil vitának. Ezek apropója sokszor lehet oktalan és igaztalan, (főleg ha feministák generálják) :), de megvan az az áldásos hatása a társadalmi párbeszéd szélesedésének, hogy olyan régi dogmák, sztereotípiák, hibák is a viták középpontjába kerülhetnek, amelyeket már régen meg kellet volna kérdőjelezni, társadalmi színtéren meg kellett volna beszélni, és politikai színtéren rendezni kellett volna… Lásd még: “Nemzeti konzultáció”. :)

A társadalmi vita lényege, hogy állást lehet (sőt kell(ene)) foglalni benne… De vigyázat, leginkább nem arról, hogy a vita felesleges. :)

A társadalmi vita aktusa például fájdalmas lehet az olyan hivatásos kussoltatók – de önmaga számára a végtelen önismétlést is megengedő lotyogók – számára, mint például a mi mamink.

Reszet Elek
Újságíró

Viszont öreg hiba, ha ez a társadalmi párbeszéd ideológiai alapon megy végbe.

tomgal
Olvasó
tomgal

Off. Mélységes tisztelet Szilágyi Áronnak , legöszintébb gratuláció és le a kalappal , a világtörténelemben elöszöször harmadszorra is olimpiai bajnok kardvívásban Szilágyi Áron ! ( a szívemnek különösen kedves sportágban anno én is vívtam)

hunbagira
Újságíró

Nem vacakolt(ak) rögtön első napon csillapídtotta(k) az aranyéhségünket, “torokfájásunkat”.

tomgal
Olvasó
tomgal

Én nagyon örülök , hogy sikerült hatmadszorra is! Na ez igazi teszteletreméltó teljesítmény és mennyi lemondás, gyakorlás ! Ez igazi “ férfimunka” :) ( de mindenkit tisztelek aki elérte azt az eredményt, hogy kijutahatott az olimpiára)

hunbagira
Újságíró

Remélem holnap hajnalban Hosszú révén, összejön a második.

****
Olvasó
****

—MODERÁLVA—
FÉRFIMOZGALOM LEJÁRATÁSÁRA TETT KÍSÉRLET- OLYANTÓL, AKINEK ITT SEM KELLENE LENNIE, HA LENNE BENNE MINIMÁLIS GERINCESSÉG.

SAJNOS NEM NYERT.

Taki
Olvasó

Loophole: Nőnek, anyának vallom és akkor én vagyok az anya és kész, ami egy nőnek, anyának jár onnantól fogva nekem is. Aki megkérdőjelezi az mehet a transzfóbok számára fenntartott kőtörőbe, ha a törvény által nem is, a társadalmi lincselés által.. :P

Balton
Olvasó
Balton

Emlékezhetünk, a nyílt támadást a Gillette kezdte. Aztán folytatták a többiek: Ikea, Libero. Toxic Male
Majd bővült a paletta Nike, Coca Cola. Toxic white

Illúzióink ne legyenek, ezek nem társadalmi párbeszédet indikáló történések, ezek a társadalmi mérnökség egyelőre félrecsúszott ötletei. Hangsúlyoznám egyelőre…

Itt egy válasz a Gillettnek: https://www.youtube.com/watch?v=x_HL0wiK4Zc

tomgal
Olvasó
tomgal

Ez egy nagyon jó ( söt megható) válasz video. Én ilyennek látom a férfiak többségét és kb 75%-ban tényleg ezt is tapasztalom.

****
Olvasó
****

—MODERÁLVA—
FÉRFIMOZGALOM LEJÁRATÁSÁRA TETT KÍSÉRLET- OLYANTÓL, AKINEK ITT SEM KELLENE LENNIE, HA LENNE BENNE MINIMÁLIS GERINCESSÉG.

SAJNOS NEM NYERT.

Balton
Olvasó
Balton

Csakszi meg megint lényeglátót kommentel…

Miklos1
Olvasó
Miklos1

Kedves Balton, a gillette kezdte az én tudomásom szerint is, hogy gyakorlatilag egy tömény nősovén, férfigyűlölő, és így értelemszerűen és elkerülhetetlenül debil reklámanyagot forgatott le, aminek semmi köze nem volt a termékhez. Ez csak a női erőfitogtatás, minden ismérvével és gerincességével együtt. Jött persze a többi, hasonló minőségű tartalom, de de jóval a gillette reklám előttről is nehéz lenne olyan filmet mutatni, ami nem tartalmaz férfigyűlöletet, vagy konkrétan ne arra épülne. Itt már élből ide sorolhatók a “szerepcserére” alapozott férfi-női karakterek tulajdonságai. Nem mondanám, hogy félrecsúszott, csak még nem ért meg a publikum az ennyire erősen gyűlöletkeltő tartalmak befogadására, de ez is csak az egész egy részére vonatkozik, és azok száma növekszik, akik kifejezetten egyet értenek a tartalmakkal. Persze, hogy nem párbeszédet indikálnak, ezek csak női uszító technikák, a felelősség alóli kibújás biztosításával együtt. Mint amikor a barátnők csoportja kibeszéli bármelyik tagját, amelyik nincs ott. Könnyen letagadható, és szánalmas, de működőképes.

Szerintem azért sem volt félrecsúszott ötlet, mert ez csak egy “erőfitogtatás”, hogy mit tehetnek meg a férfiakkal, ami messze nem hozta meg a kellő mértékű büntetést. Egy atyai, tanító jellegű pofon biztosan helyre zökkentette volna azt a baromfit, amelyik belekotyogott már megint abba a dologba, amihez semmi köze nincsen. Amíg ehhez a szolidaritáshoz csak a férfiak tartják magukat, addig úgy is ez lesz, itt nem erőviszonyokról van szó, hanem férfiúi elfogultságról és nemtörődömségről, amire nagyon nagy szükség van ahhoz, hogy ne lepje be a dudva a kertvárost.

common man
Olvasó
common man
****
Olvasó
****

—MODERÁLVA—
FÉRFIMOZGALOM LEJÁRATÁSÁRA TETT KÍSÉRLET- OLYANTÓL, AKINEK ITT SEM KELLENE LENNIE, HA LENNE BENNE MINIMÁLIS GERINCESSÉG.

SAJNOS NEM NYERT.

Miklos1
Olvasó
Miklos1

“A mai kapcsolatok nem egy életre szólóan köttetnek. Nincs is erre akkora igényünk. ”

Akkor nincs mese, csinálni kell, mert én sem egy riba*ccal élek együtt, és egy jóravaló férfi megérdemli a tisztes nőt. Nekünk meg arra nincs igényünk, hogy lerombolja a miénket.

“Azért nem vállalok gyereket, mert megőrülnék tőle – nők brutálisan őszinte vallomásai”

Akkor mi hasznod van, ha azt se tudod elvégezni, amire a legalkalmasabbnak születtél? Hogy hallgassuk az igényeidet? Előbb tegyél valamit az asztalra, és majd annak minősége alapján megmondjuk, hogy mennyit érsz.

“Hiszem, hogy egy nő értékét nem szabadna az alapján meghatározni, van-e gyereke vagy nincs, mert ez megfosztja őt, mint felnőtt nőt az identitásától.”

Tehát akkor nőnek született, repüljön egyből a korona a fejére? Bár nincs egyértelmű lezárása, hogy egyáltalán mas alapján meg lehetne-e ítélni a nőt az idézett véleménye szerint, de felteszem, hogy nem gondolt semmiféle releváns dologra, tehát született, mehet is a korona.

“A nők rendelkeznek azzal a csodálatos képességgel, hogy életet tudnak adni, ám amikor kijelentjük, hogy ez az ő rendeltetésük, azzal azt mondjuk, hogy ők csak eszközök a cél eléréséhez”

Én nem szoktam rajta ámulni-bámulni, ez csak rövidtávú öndícséret és önámítás, hogy ezzel mar csodálatos lesz valaki, akiből a népesség kb fele tevődik össze. Tehát nőnek született, jöhet a korona. Nem attól lesznek eszközök, hogy ezt elismerik, a hülye se csak akkor lesz hülye, ha elismeri. Azonban ha tagadja is, akkor csak még nagyobb hülye. Márpedig a férfiak, illetve a hímek az aktív komponensek, akiknek tenni kell a szaporodási sikerért, nem csak a nő/nőstény felé, hanem a férfi/hím versenytársak ellenében is. Az ő génállomanya nehezebben ér célt, mint az ellenkező nemé, aki/ami passzív módon várja a nyertest. Az, hogy ez a humán társadalomban nem ismerhető fel ilyen élesen, az csak egyszerű, többségi mentális problémát mutat, amire orvosság kell, semmi más.

“Van joguk a döntéshez, és csak nekik van joguk hozzá.”

Egyértelműen van, legalábbis ez látszik most, de közel sem ilyen evidens a folytatás. A jog addig él, amíg engedi a többségi/minőségi erő, semmi egyéb mástól sem. Csak nekik van joguk hozzá: ennek nagyon egyszerű lenne a végére járni, de a ketrecbe zárt állattal is könnyű incselkedni, csak ki ne szökjön, onnantól valahogy minden hirtelen bukik át. Tehát ez csak egy ostobaság.

Nem most hülyültek meg, értelemszerű, de most, a hülyék paradicsomában, nincs szabályozva a szavazati joguk, mert könnyű őket irányítani, és egy szavazat felér egy ellenszavazattal, mindegy hogy hülye, vagy okos adja fel, mert nem iq-tesztről van szó. Az okosok ezt tudják, és a sok hülye meg rájuk szavaz, minek rontanák el?

Horvath Anton
Olvasó

Merő női logika az egész. Autó nélkül nem férfi egy férfi. Majd miután ezt megállapították hónalj kutyával a kézben mennek tüntetni a klímaváltozás és globális felmelegedés miatt, kisminkelve vegyszerekkel.

tomgal
Olvasó
tomgal

Mondjuk akik ilyen elveket vallanak, jobb is ha nem szaporodnak, de attól még fényezhetik a szart , mind társadalmi szempontból ( az államnak, az országnak , a társadalomnak bizony egészséges utódokra van szüksége, a szingli “nem akarok gyereket, mert idegesít “, meg baromira ne kapjon nyugdíjat mert hozzá sem böfögött ahhoz hogy legyen aki majd kitermeli) és családi, erkölcsi, szempontból is annak van nagyobb értéke, akinek van gyermeke. Ezt lehet szépíteni mindenféle mondvacsinált tézisekkel, csak attól még a tény, tény marad , értéktelenebb, addig van valami haszna, amíg adót fizet, esetleg olyan munkát üz, amivel emberek egészségét , reprodukciós képességét javítja, széles társadalmi érdekeket képvisel. Amint ennek vége, semmi értéke nincs. Ezzel szemben egy nyugdíjas szülö aktívan részt tud venni az unokák felügyeletében, nevelésében és lehet ez a segítség is közrejátszik abban , hogy bevállalnak egy második, vagy harmadik babát.
Szóval igen, mindenkinek joga van úgy dönteni , hogy nem vállal gyereket, ez tény, csak utána nem kell csodálkozni, ha “ értékén kezelik”.

Meske
Olvasó
Meske

Ürügy az elkerülésre és a dacra, valamint tehetetlenség/szorongás jutott eszembe első olvasatra. Bizonyos esetekben közrejátszhatott olyan előtörténet is, melynek komoly szerepe volt a döntés meghozatalában. Ám ez sem feltétlenül jellemző.
Ha már így előkerült a téma…

Rácz Laura Rebecca ( aki bevallottan maga is CF – childfree) indított a témával kapcsolatban egy kérdőívet. Részlet az interjúalanyok jellegzetes „mintázatairól”:
https://24.hu/kultura/2020/07/12/gyermekmentes-tudatosan-gyermektelen-childfree-racz-laura-rebecca-kutatas-csok-babavaro-hitel-stigma/
„Összeállítottam a kérdőívet, amit nagyjából április közepén tettem közzé, és azóta egészen mostanáig érkeznek az adatok. A kérdéssorban egyrészt demográfiai adatokat kértem be, például hogy hol élnek a kitöltők, fővárosban, nagyvárosban és így tovább, rákérdeztem az életkorukra, a legmagasabb iskolai végzettségükre, a munkájuk jellegére, hogy szellemi-e vagy fizikai, beosztott, vezető, saját vállalkozás-e, az egy főre jutó jövedelemre, többek között. A kitöltők fele egyébként viszonylag jól keres, 200–400 ezer forint között, majdnem 62 százalékuk felsőfokú végzettséggel rendelkezik, és 73 százalékuk szellemi munkát végez. Ezen kívül a családi állapot is érdekes lehet: 69 százalék tartós kapcsolatban, azon belül is a többség házasságban él, tehát ez a fajta elköteleződés fontos volt számukra. A másik része az volt a kutatásnak, hogy az engem felkereső nőkkel (és a már említett házaspárral) mélyinterjúkat készítettem.”

„Azt is megkérdeztem, hogy megbánta-e a döntését, és nyilván a kitöltők 99 százaléka nem bánta meg, és azért jó, hogy azt is megkérdeztem, miért nem, mert ezekből a szöveges válaszokból rajzolódik ki leginkább, hogy ezek nem szánalomra vagy sajnálatra méltó nők, akik senkinek nem kellettek, és ezért nincs gyerekük. Ellenkezőleg: elégedettek az életükkel és boldogok, kiegyensúlyozottak gyermek nélkül. Volt, aki ahhoz hasonlította, mintha megütötte volna a főnyereményt. Nagyon sokszor hangzott el, házaspároknál is, hogy ők annyira jól megvannak kettesben, hogy féltik a kapcsolatukat a gyerektől, mert a környezetükben azt látják, hogy a gyerek érkezése a legjobban működő, legstabilabb párkapcsolatot és házasságot is képes a sarkaiból kirobbantani. Itt fejtették ki azt is, nekik csak előnyük származik abból, hogy így döntöttek: utazhatnak, megvalósíthatják magukat, addig alszanak, ameddig szeretnének, úgy alakítják az életüket, ahogy akarják. És a felelősség kérdése is fontos szempont volt: nem kell azon aggódniuk, hogy sikerül-e egy egészséges, boldog felnőtt embert nevelni a gyerekükből.”

Melegbélyeget raknának rájuk, holott számos oka van a tudatos gyermektelenségnek
https://24.hu/belfold/2019/12/09/melegbelyeg-chlidfree-tudatosan-gyermektelen-magany-eloitelet-szules-csalad/

(A cikk kontextusa a férfiakat is érinti)
„A tudatosan gyermektelenek politikailag jórészt liberálisok és/vagy zöldek. Elfogadók a mássággal kapcsolatban, beleértve a szexuális másságot, az LMBTQ-közösséget is. Sokan közülük szabadidejüket, anyagi lehetőségeiket nem kímélve vesznek részt az állatvédelemben.”

„Főleg a gazdasági és a politikai elitbe bekerüléshez a gyerek sokszor olyan elmaradhatatlan kiegészítő, mint az elegáns iroda, autó vagy ruha. A közfelfogás szerint csak akkor lehetsz kerek egész, ha gyerekes, családos ember vagy. Bizonyos körökben akármennyire sikeres vagy szakmailag, nem vesznek komolyan, ha nincs rendes családod” – állítja. Jász Virág személyesen is megtapasztalhatta ezt egy HR-interjún, ahol rákérdeztek: mikor jön a gyerek? S miután egyértelművé tette, a jövőben sem kíván vállalni, a légkör, a hangvétel azonnal megváltozott.”

Mindkét cikkben bőven van ellentmondás (és persze kétirányú) elvárás, ami fenn is akad a közgondolkodás rostáján, összegzésképpen a „legtündöklőbb”:
„idehaza a többség számára nem elfogadható annak nyílt kimondása, hogy valaki „önző módon” a saját érdekét másé elé helyezi”

Horvath Anton
Olvasó

Azért tegyük hozzá hogy Csakszin meg az itt kommentelő nőkön kívül senki nem erőlteti a gyerek témát itt :D “„idehaza a többség számára nem elfogadható annak nyílt kimondása, hogy valaki „önző módon” a saját érdekét másé elé helyezi”
Na most a CSOK konkrétan adófizetők (inclusive gyermektelen) pénzéből megtámogatott kedvezményes hitel (tehát növeli csak a lakosság eladósodását), és ugyanide tartoznak a (gyerekes nőknek) kiosztott különféle családtámogatások is. Tehát érdemes lenne meggondolni azért, hogy ilyenkor kinek az érdeke helyeződik mások érdeke elé, mert az adófizetőket egyszer sem kérdezték meg erről. A másik mítosz amit folyamatosan benyeltek mint kacsa a nokedlit, hogy elegendő gyerekkel fenntartható lenne az amúgy teljesen működésképtelen nyugdíjrendszer. Természetesen nem, legfeljebb kitolná a működési idejét a több gyerek, míg a magasabb lélekszám más egyéb problémát szülne, amelyek már most is léteznek (például a megfizethető lakhatás hiánya, stb.) A harmadik meg az, hogy manapság az ismerkedés se működik már egyáltalán (ha még nem tűnt volna fel nektek legalább az itteni véleményekből), mert sehol sem igazán etikus (mítú), az online világban meg a férfiak 80%-a kiszóródik mint tudjuk, tehát az ilyen házasság meg egyéb baromságokról eleve felesleges egyáltalán vitatkozni is.

****
Olvasó
****

—MODERÁLVA—
FÉRFIMOZGALOM LEJÁRATÁSÁRA TETT KÍSÉRLET- OLYANTÓL, AKINEK ITT SEM KELLENE LENNIE, HA LENNE BENNE MINIMÁLIS GERINCESSÉG.

SAJNOS NEM NYERT.

Miklos1
Olvasó
Miklos1

És milyen jogaik vannak az apáknak? Mert kötelességet napestig lehetne sorolni. Ha valaki a fejedre ülne, te azt is füled-farkad behúzva tűrnéd? Eszmecsere és hiszti nem ugyanaz, miért nem érted már meg? Szándékosan alacsonyítod le a férfiak által észlelt problémákat, és 80%-ukat golyófogónak hívod, de aljas módon röhejessé teszed minden próbalkozásukat, ami a jobbátételnek esetleg még csak az előszobája is alig lenne. A 80%, feminizmust fenntartó férfikezdemény, pitypanglovag sötétségét ne a mi nyakunkba akard már varrni, több közöd van neked hozzájuk, mint nekünk. A baromfiudvarba mehetnél, tele a facebook az olyan kotkodákkal, miert nem ott idegesíted magad, meg másokat? Szerintem azért, mert az nem üti meg az értelmi színvonal legalját sem, ide meg csak kárörvendeni, meg okoskodni jársz, és a tuti megmondása a te drogod.

****
Olvasó
****

—MODERÁLVA—
FÉRFIMOZGALOM LEJÁRATÁSÁRA TETT KÍSÉRLET- OLYANTÓL, AKINEK ITT SEM KELLENE LENNIE, HA LENNE BENNE MINIMÁLIS GERINCESSÉG.

SAJNOS NEM NYERT.

Horvath Anton
Olvasó

“Amiket ki tudnak sírni” megszólalt a főharcos…

****
Olvasó
****

—MODERÁLVA—
FÉRFIMOZGALOM LEJÁRATÁSÁRA TETT KÍSÉRLET- OLYANTÓL, AKINEK ITT SEM KELLENE LENNIE, HA LENNE BENNE MINIMÁLIS GERINCESSÉG.

SAJNOS NEM NYERT.

Miklos1
Olvasó
Miklos1

Addig álljak féllábon, míg hisztivel valamit el tudnék érni a társadalomban, hamarabb növesztek vaginát. Melyik férfi és milyen jogot is pitizett ki nekem? Egyről nem tudok, de ha van, akkor oszd meg velem. A feministák ellen meg nincs is küzdelem, ne röhögtess már, na ők hisztiznek, és megy a sültgalamb. Ostobával szellemi csatát csak ostoba vív, ha a ferfiak tényleg küzdenének, akkor az Hunni forgatókönyv szerint menne. Ne gyere azzal, hogy mennyi ennek az esélye, tudom én is, de ne beszélj küzdelemről, ha nincs is.

Nem teljesen erről volt szó, ha valami rossz, te semmit se teszel ellene? Elrontották, és miénk a feladat, hogy helyrehozzuk, de ilyen alacsony ellenállás, és ellenállási lehetőség mellett minek ámulsz, hogy megy itt az eszmecsere? Te mit teszel tulajdonkeppen ez ellen? Vagy jó minden így, ahogy van? Mert hogy csírájában fojtanád el a kommunikáció lehetőségét is, az tisztán látszik.

Én azokról beszéltem, akik észlelik ezeket, és amilyen rossz a helyzet, lehet, hogy tényleg csak ennyien vagyunk, akik itt vannak. A hímneműekről szót se ejtettem. Tudod, vannak olyan fenntartók is, akik azt se tudják, hogy miért van a feminizmus, és csak a kötelező tananyaggal van tisztában. Azok a pitypanglovagok, akik meg küzdenek is sajat maguk ellen a szent vagináért, na az háIstennek max a nő árnyékában tud bejutni, és nem lesz gyereke, vagy lehúzzák nők, viszik mindenét. Jogos büntetések, mert a versenyszferában az alkalmatlanságot nem lehet büntetlenül megúszni.

Nem kezdem hirdetni az igét, még tomgal is írta, hogy az elsők lennének a “ferfiak” akik felkötnének, ezzel a nők is tisztában vannak, szerinted én nem vagyok? De akik itt vannak, azok nem esnek a 80%-kal egy kalap alá, ezt csak te nem érted. És biztosan majd a 80%ért fogok harcolni, mit bánom én, hogy hogy rontják el az életüket, ha nekik mindeközben még jó is. Nekem se segített senki, magamtól jöttem rá a problémára, bár már nagyon korán, talán 10 éves korom óta zavart a női fontoskodás. Akkor nem tudtam, hogy ahogy idősödnek, ez úgy fokozódik. Szóval itt mi, legalábbis részemről/szerintem nem harcolunk, hanem tapasztalatot osztunk meg, és senkinek sincs tiltva, hogy ide kattintson (láthatjuk, hogy esetedben is teljesen felesleges) a lehetőség megvan mindenki számára, aki meg még erre is lusta, vagy hülye, az úgy járt, ő élete, ő szenvedése.

Hiába agytrösztözöl, vedd már legalább a fáradságot, hogy elolvasod néha, amit írok, mielőtt megpróbálod szétszedni… Tudom, hogy mindenkinél mindent jobban tudsz, de legalább azt hagyd már meg nekem, hogy tudhassam, hogy mit szeretnék írni. Mikor írtam olyat valaha is, hogy a kézzel foghatóan létező, objektíven megfigyelhető feminista férfirétegért én tenni akarok? A lehetőségük itt van, hogy okuljanak, az oldalon, ha nem veszik a fáradságot, akkor bizony a mocsár leszippantja őket, kisebb lesz a konkurenciám. Szóval állandóan felhívod mindenkinek a figyelmet a saját bábjaira, holott neked vannak, mennyire mutattam rá itt is? Úgy nyomatod a hazugságaidat, mint impotens a viagrát. Mikor én vagyok, aki allandóan szajkózza a nő, 90%-ban fel se tudja fogni, hogy a sok jog az neki nem jár, és hogy azért más meg szenved. Nem tudja megérteni, mert nincs meg hozzá a szellemi képessége, és kész. Ezért sem haragszok rá, de korlátokat lehet neki építeni, a saját biztonsága kedvéért. Ha egy felnőtt rászoktatná mondjuk az 5 éves gyerekedet a drogra, te a gyerekedre haragudnál, mert úgy viselkedik miatta, mint ahogy az egy normális embertől elvarható? Gondolom nem. A nő ugyan ilyen gyerek (90%) változni se fog, a cukrosbácsit kell megregulázni. Lényeg, mielőtt vádaskodsz meg dobálózol, legyél tisztába a mások értékeivel, mert ezek meg a te értékedet csökkentik, és túl sokszor kiáltottál már farkast

Szergej55
Olvasó
Szergej55

A kollégára teljesen hiába pazarlod az időt, csak kötekedni jár ide. Mondjuk az is egy érdekes elmekórtani kategória, ha valaki ennyi energiát áldoz arra, hogy széttrollkodjon bármilyen párbeszédet az oldalon, de csakszi valamiért olyan nagyon szívesen már nem beszél arról az oldaláról, csak akkor van jelen, ha másokra lehet epét köpni. :)

****
Olvasó
****

—MODERÁLVA—
FÉRFIMOZGALOM LEJÁRATÁSÁRA TETT KÍSÉRLET- OLYANTÓL, AKINEK ITT SEM KELLENE LENNIE, HA LENNE BENNE MINIMÁLIS GERINCESSÉG.

SAJNOS NEM NYERT.

****
Olvasó
****

—MODERÁLVA—
FÉRFIMOZGALOM LEJÁRATÁSÁRA TETT KÍSÉRLET- OLYANTÓL, AKINEK ITT SEM KELLENE LENNIE, HA LENNE BENNE MINIMÁLIS GERINCESSÉG.

SAJNOS NEM NYERT.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ennyire azért nem kell beszarni, mozgalmárok:)DDD
Nem kell titeket “lejáratni”, premier plánban nyomjátok a nyomorotokat és még büszkék is vagytok rá:)

Meske
Olvasó
Meske

Anton, Nem állt szándékomban kompromittálni téged vagy bárkit is. A félreértések elkerülése végett, azért linkeltem be ezeket, mert itt elhangzik, hogy:
„Ezen kívül a családi állapot is érdekes lehet: 69 százalék tartós kapcsolatban, azon belül is a többség házasságban él”
A nyilatkozók 31%-a pedig akkor épp nem volt kapcsolatban (lehet keresés közben voltak, vagy eleve nem is akartak kapcsolatot, esetleg a gyerekmentes élettervük csak bizonyos férfiréteget érint meg- gondolom, mint amivel a cikkíró hölgy is szembesült.).
Szóval olyan szemszögből van bemutatva a helyzet, ahol többségében adott volna a lehetőség gyerekvállalásra, minden megvan hozzá, mégsem teszik.
„Egyébként van olyan barátnőm, aki „át tudta állítani” a férjét, és én is képesnek érezném magam ilyenre, mégsem szeretném, mert távol áll a személyiségemtől.”
Én úgy értelmeztem, hogy nem a kényszerű cölibátusban/ alacsony jövedelmi szinten élőkről/meddőkről/”látens” meddő párokról, személyekről van szó.
Nyilván folyamatos mélyinterjúk mentén sokkalta árnyaltabb képet kapnánk, miért is lett ez a döntés. A második cikk már efelé közelít.
( ut szerk.) A CSOK szükség lett, nem segítség (viszont ott van a vállalási kötelezettség).
(Azt azért hozzátenném, nem mindegy, milyen igényekkel indul/él az ember.)

A gyerek-téma: mind voltunk gyerekek, akik mára felnőttünk. Az, hogy látjuk a gyerekeket felnőni, okozhatja „kívülállóság” érzését, ám mindez ideiglenes, hiszen egy folyamatról van szó, hamar kortársakká válnak. És itt volna a lényeg, hogy milyen kortársak lesznek (mi van a hátizsákjukban).(szerk)
Azzal nem értek egyet, hogy mindenki, akinek nincs gyereke az „értéktelen”. Szerintem fontos szempont, hogy mi predesztinálta a gyerektelenséget, mint ahogy az is, hogy mire használja azt a fennmaradt időt/energiát/pénzt lehetőséget/tehetséget, ami ezáltal megmaradt/ vagy adatott. Jankovics Marcell:

Spoiler
„Nem lett gyerekem. Ez tényleg meghatározó tényező. Másnál döntés kérdése lehet, nálunk ez egy helyzet volt. Nekünk nem lehetett. Cserébe próbáltam a munkáimmal adózni. Kaptam egy nagy lehetőséget, amit fenékig ki kellett használnom, nehogy az legyen a konklúzió, hogy elpocsékoltam a tehetségem. Van olyan kollégám, aki több gyerek apja lett és sikeres is volt, de mégis alulmaradt ebben a történetben. Lehet, hogy fiatalon a gyerekek elszívták az energiáit, most viszont már ők segítik.”

A nyugdíjjal kapcsolatban Hofi jutott eszembe:
„Van az a mondás, hogy addig nyújtózkodj, ameddig…
Édes drága bogaram! Hát azt hiszed, hogy lesz takaród?!”
„idehaza a többség számára nem elfogadható annak nyílt kimondása, hogy valaki „önző módon” a saját érdekét másé elé helyezi”
Nincs olyan, hogy valami csak jó, vagy csak rossz, hiába helyezgetjük az érdekeket. Az egyéni és a társadalmi (közösségi) érdekek pedig nem tudnak hosszú távon szélsőséges értelmezés mentén együtt élhetőek/működőképesek maradni – legalábbis hagyományos keretek között nem. Mondjuk a technikai fejlődés /globalizáció ezt a keretet feszíti épp szét.

Hunn
Újságíró

Én úgy vettem észre, hogy a gyermekvállalás/gyermektelenség témájával kapcsolatban a nők többsége ugyanúgy csak a tömegmédiában látott-hallott-olvasott feminista propagandát szajkózza, mint minden más témában is… Pl. a “takarodjatok a méhünkből” és társai című baromságokat.

Ha a tömegmédiában a témában sorra születő cikkeknek hihetünk, akkor a férjezetlen/gyermektelen hajadonoknak semmi másból nem áll az egész napjuk, minthogy non-stop kapják az ívet, és folyamatosan hárítani kénytelenek a számonkéréseket, hogy miért nincsenek még férjnél/miért nincs még gyerekük… Hogy konkrétan mindenki ezzel foglalkozik körülöttük, nem hagyják őket békén, állandóan és folyamatosan mindenki csak erre kérdez rá náluk, és mindenki folyton csak ítélkezik ez alapján fölöttük, és hogy szegényeknek ez mennyire fárasztó és elviselhetetlen már… (És ráadásul még a patriarchális állam is ezzel jön…)

Na, persze… A valóság ezzel szemben az, hogy a való életben személyesen szerintem egyikünk sem hallott még soha ilyen nőt számonkérő/nő fölött ítélkező beszélgetést. Már csak azért sem, mert a nőknek általában azt szokták mondani, amit azok hallani szeretnének…

De ami fontos lenne az az, hogy a nőknek meg kellene érteniük: 30+ éves koruk fölött senki sem fog már rákérdezni, hogy ugyan miért nem házasok, miért nincs gyerekük… Mert akkor már senkit nem fog érdekelni a sorsuk. Már nem lesz téma. (Ezért is nyilvánvaló a hazugság, amikor 30+os roastie feminista újságírónők írják a “takarodjatok a méhünkből”-témájú cikket…) Szóval ha valaki mégis szóvá teszi a nőknek a témát, amíg még fiatalok, amögött jószándék húzódik meg.

Minél több lesz a Red Pill-férfi, annál nyilvánvalóbb lesz, hogy a 30+os házasulatlan, gyermektelen nő VESZTETT: ő már egyedül öregszik és döglik meg. És “megnyugodhat”: a házasság, a gyerekvállalás neki, mint olyannak, már nem téma… Csupán erre próbálják felhívni a normális emberek az elmebeteg “takarodjatok a méhünkből”-női brigád figyelmét… Persze hiába.

A megoldás: gyerekpárti propaganda a médiában, a család- és gyermek-ellenes propaganda kíméletlen elhallgattatásával és üldözésével. És akkor a nők a változatosság kedvéért a gyerekpárti propagandát fogják szajkózni, és azt fogják követni. És ennyi.

caudino
Olvasó
caudino

Hunn: saját tapasztalataim alapján ->

a férjezetlen, gyermektelen hajadonok b***ogatása. Igazad van abban, hogy a nőknek többnyire azt mondják, amit hallani akarnak. De igenis előfordul a b***tatás; pl. egy idősebb férfi kolléga által (aki valszeg tudja, hogy megdugni úgysem lesz lehetősége a cicababát). Vagy akár más nők által – tudják kostolgatni egymást. És azt gondolom, hogy bármilyen ritkán fordul elő az ilyesmi – mondjuk évente egyszer! – a nő összetörik egy kicsit, mert gyanúm szerint a nő a szive mélyén, vagy tudat alatt tudja, hogy a rendeltetése végeredményben az, hogy gyerekeket pottyantson ki magából. Próbálhatja elfelejteni, de a biológiája, a ciklusa úgyis emlékezteti. Magyarul, az ilyen kritikák bullseye telibe találnak, hit a nerve, ahogy az angol mondja.

hogy 30+ fölött a nők már nem érdekesek, őszintén ezt nem tudom honnan gondolod, ahogy én látom, elképesztő kereslet van 30+ -os, valszeg 40+ -os nők iránt is. Bakker, ha amerikai arcokat követsz, Rollo meg ilyesmi, látod, hogy a single mom-ok, akár több gyerekkel (!) több f***itól (!!!) válogathatnak!

Lehet félreértek valamit amúgy, főleg a második bekezdést illetően, látom nagyon máshogy.

Horvath Anton
Olvasó

Válogathatnak, mivel azoknak már nem kell gyerek, mert már van ahogy írtad is. Legalább is elég hülye aki gyerekes nővel összeállva csinál neki még egy gyereket plusszba. Ez esetben sokkal inkább a kúrás miatt állnak össze. Az az “elképesztő” kereslet azonnal másként fest ha az nő már 30+ vagy 40+-os, de (még) gyereket akar. Minden valamire való épeszű férfi ember tudja hogy itt csak ketyeg az óra, ezeknek inkább csak a gyerek kell, az apja már nem biztos (főleg manapság). Szerintem erre gondolt Hunn az “érdekesség” alatt.

Hunn
Újságíró

Kereslet az van rájuk, caudino, ez tény… Ha jól tartja magát, ha jól főz, ha bevállalós és jó az ágyban, és tud bánni a férfiakkal, akkor szeretőnek ez a korosztály tökéletes. (Már ha el tudsz vonatkoztatni attól, hogy a tökéletes francia tudását más férfiak tömegein gyakorolta be amikor még sokkal fiatalabb és sokkal szebb volt, és amikor veled még szóba se állt volna…)

De családalapításra? Szerintem nem.

Én mondjuk hülyét kapok tőlük. A saját értékükről és a magas elvárásaikról alkotott téves elképzeléseiket számomra fájdalmas hallgatni.

Horvath Anton
Olvasó

Így van, alapvetően működhet az zökkenőmentesen. Csak hát ma már a 40+-osokra is jellemző hogy nem gondolkodnak hanem simán csak álomvilágban élnek, és kijelentik hogy ők bizony nem keresnek szexkapcsolatot. 20 és 50 között ugyanaz a szindróma. Én meg nem nevelem más kölkét, ennyi.

Zoom
Olvasó
Zoom

Itt konkrètam az y generàciòròl van szò, ha ennek a korosztàlynak az èrtèkrendjèt vesszük alapul, akkor önmagàban a gyerek meglète nem èrtèk, csak egy àllapot. Ennek az “àllapotnak” a megìtèlèse pedig elèg vegyes, attòl függ milyen szempontbòl nèzzük.

hunbagira
Újságíró

https://444.hu/2021/08/26/harminc-nemi-eroszak-elkovetesevel-vadoljak-ron-jeremy-pornosztart
Még egy ocsmány strici-kurvapecér zsidrák, akit megsemmisít az általuk életrekeltett judeofeminista gólem…

hunbagira
Újságíró

Mondjuk érdekes lesz, ha ezt is női bemondásra (ami amúgy valószínű megtörtént) tárgyi bizonyíték nélkül, elítélik “a szabadság hazájában”