Szujó Flórián
68 megosztás

Az apák alárendeltsége nem vicc, hanem a szomorú valóság

A Libero pelenkamárka egy reklámot tett közzé az Instragram-oldalán melyben az hangzik el, hogy „Anyának lenni nem könnyű. Ha az lenne, akkor az apák is meg tudnák csinálni.” Mérő Vera a „Nem tehetsz róla, tehetsz ellene” oldalon felháborodott bejegyzést tett közzé erről, rámutatva arra, hogy ez „nagyon káros, mert miközben lefokozza az apát, mint szülőt, minden terhet magától értetődően az anyákra tol”.

A kedvezőtlen fogadtatás hatására a Libero visszavonta a reklámot. Azonban függetlenül attól, hogy ez a reklám visszavonásra került, az alapprobléma velünk marad. Egy olyan társadalomban élünk, ahol az emberek igen nagy része úgy gondolkodik, hogy a férfiak kevésbé kompetens szülők, ahol az emberek nagy része nem érti, hogy mi a probléma az ilyen szövegekkel, és hogy ennek milyen káros társadalmi következményei vannak. Ezt tükrözik a reakciók a Telex ezzel kapcsolatban megjelent cikke alatt, ahol az 1100 reagáló 40%-a találta viccesnek ezt a hírt. A kommentek igen nagy része is apákat degradáló, vagy/és a férfiak társadalmi problémái és a nemek közötti egyenlőség ügye iránt teljesen érzékelten, az pedig különösen megdöbbentő, hogy a hozzászólók közül sokan kifejezetten a probléma iránt érzékeny férfiak férfiasságát vonták kétségbe. “Kedves apák, akik ezen megsértődnek… ideje golyókat növeszteni” – írta például az egyik hozzászóló.

Dr. Novák Hunor gyermekorvos is egy hasonló bejegyzést tett közzé az oldalán, szerinte ez csak a pelenkagyártó poénja, kedvesnek szánt megjegyzése… (Ha ez kedves, akkor milyen lehet ami nem kedves?) Ráadásul a problémát felvető Mérő Vera (és férje) felé még személyeskedő megjegyzést is tett: „Őszinte részvétem Mérő Vera párjának (már ha van), nagyon nehéz lehet egy ennyire frusztrált, karót nyelt nőt elviselni. Mindent túl komolyan vesznek és túlgondolnak egyesek, már lassan minden szexizmus, minden kirekesztő, másokat lenéző stb.” – írja. A doktor úr azonban nem állt itt meg, később újabb apa – és férfiellenes poénnal fokozta az apák társadalmi egyenlősége iránt érzékeny emberek felháborodását. Ebben úgy mutatja be a szülő-gyermek közötti interakciót, melyben a gyereknek minden problémájával a nőhöz kell fordulni, a férfi pedig csak arra jó, hogy megkérdezze tőle, hogy „Hol van anya?”. Megjegyzésében ezúttal is „a karót nyelt, mindent túllihegő, sértődékeny, mimózalelkű, iróniát és viccet nem ismerő” személyeket ekézte, „akik mindenben szexizmust, megkülönböztetést, elnyomást és rosszindulatot látnak…”

Csakhogy az apák alacsonyabb rendűnek tartása nem csak egy vicc, hanem az a valóság, amiben élünk. Az apáknak nincsenek egyenlő jogaik. Láthatjtuk ezt például abból is, hogy a nőknek járó fél éves CSED-del szemben ők mindössze pár nap apaszabadságot kapnak, hogy nem jogosultak számos gyermekek után járó kedvezményre (például Diákhitel-kedvezményre). Az apák sokkal kevesebb időt tölthetnek gyermekeikkel, a GYED-en tölthető idő kevesebb mint 5%-a jut az apáknak, és sajnos válást követően is minimális arányban marad az apánál vagy közös felügyelet mellett az apánál is a gyerek. A társadalmi megbecsültségben is megnyilvánul mindez, például az Apák Napja kevésbé elterjedt ünnep, mint az Anyák Napja, de hogy többet ne is mondjunk, a gyermek okmányaiban nincs benne az apa neve és adatai. Ezeket az egyenlőtlenségeket rendre az apák egyenlő kompetenciáinak nyílt kétségbe vonásával akarják igazolni.

Ezek a tények márpedig nem olyan viccek, amelyekről bárki azt gondolhatná, hogy a valóságtól távol állnak. Sajnos ezek ott vannak az emberek gondolataiban, ha másképp nem, akkor tudat alatt. A “viccek” pedig csak megerősítik ezeket a vélekedéseket. Bár nem gondolom, hogy a Libero viccnek szánta volna mondandóját. Ha a társadalom egy jelentős része nem gondolkodna így az apákról, akkor a Libero aligha akarná ilyen reklámmal megszólítani az embereket, illetve a doktor úr aligha akarna ilyennel viccelődni. Ezek az apákra és férfiakra nézve sértőek és károsak, akár viccnek szánták, akár nem. És sajnálatos módon leginkább azokat a férfiakat sérti meg, akik még ebben a társadalomban is minden ellenhatás ellenére helyt állnak e téren. Azok számára, akik egyedül felnevelik gyermekeiket, akik szívvel-lélekkel részt vesznek gyermekeik nevelésben, akik harcolnak azért, hogy válást követően a gyermekeikkel együtt lehessenek, akik számára alapvető és természetes dolog, hogy mindez nemcsak joguk, de kötelességük is. Nem elég, hogy ellenszélben megtesznek mindent amit tudnak, még szó nélkül el kellene tűrniük az őket degradáló reklámokat és poénokat is?

A probléma ezen is túlmutató, társadalmi szintű. Ezek a megjegyzések, viccek megerősítik a fennálló egyenlőtlen viszonyokat, ezeken keresztül még inkább megerősödik az emberekben az a gondolat, hogy a férfiak inkompetensek a gyermeknevelésben. Ez nem csupán azokat az apákat érinti hátrányosan, akikre ez nem igaz, hanem minden apát, férfit, sőt – más szempontból ugyan, de – az anyákat is. Az, hogy sok apa elhiszi ezt és nem érzi magát kompetensek ebben többek között az ilyen kulturális hatások miatt alakul ki. Ez számukra akkor is káros, ha ezt ők maguk nem érzékelik (azért nem érzékelik, mert a kultúra elhitette velük, hogy ez a természetes rendje az életnek, ezért nem vonják kétségbe, nem mérlegelik, hogy miből maradnak ki ez által). Továbbá általában a férfiak számára azért is káros, mert rontja a férfiak társadalmi megbecsültségét (a nők úgy jelennek meg, mint akik mind a gyermeknevelés, mind a munka terén helyt állnak, míg a férfiak csak az egyikben), illetve káros a nők számára is, hiszen ez együtt jár azzal is, hogy döntő részt a nőkre hárulnak az ezzel kapcsolatos feladatok.

Az hogy a férfiak nem rendelkeznek egyenlő szülői jogokkal, szerepekkel, illetve hogy a társadalom nem ismeri el őket egyenlően kompetens szülőknek szerintem kicsit sem vicces. Ez sokkal inkább szomorú és dühítő. Ahogy az is, hogy sokan nem az egyenlőségért állnak ki, hanem azért hogy az egyenlőtlenségeket igazoló szexista sztereotípiákkal viccelődni lehessen. Ez csak azt mutatja, hogy még mindig nagyon távol vagyunk a nemek közötti egyenlőségtől…

Post Author: Szujó Flórián

Szujó Flórián
A Valódi Egyenlőségért Civil Társaság alelnöke vagyok. Fontosnak tartom, hogy a nemi alapú igazságtalanságok megváltozzanak, és hogy legyenek erre adott válaszok a férfiak esetében, valamint létrejöjjenek olyan civil kezdeményezések, amelyek ezeket az ügyeket képviselik. Szeretném, hogy a nemekkel és a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó a nők és a férfiak létező problémáira adjon megoldást, a férfiak és a nők egységét teremtse meg és igazságosabbá tegye a társadalmunkat. Ehhez azt gondolom, hogy feltétlenül szükséges az, hogy ennek kialakításában a nők és a férfiak is részt vegyenek és a gátlástalan érdekérvényesítés helyett legyen törekvés a másik megértésére is.
f Facebook
68 megosztás


18
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
7 Egyéni hozzászólás
11 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
10 Hozzászólások szerzői
common manMiklos1BaltonTakihunbagira Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Alter Ego
Szerkesztő

Jó alkalom ez arra, hogy beszélni lehessen a férfiakat érő súlyos társadalmi és családjogi diszkriminációról. Én egyébként simán elsiklanék a vicc felett, ha nem a rengeteg férfiellenes nemi diszkrimináció jutna róla szükségszerűen az ember eszébe.

És ha nem lenne a férfiakat is érintő vonatkozása a dolognak, akkor csak annyit mondanék, hogy hadd marcangolják a feministák a nőket és az olyan olyan női identitást megtestesítő társadalmi aktorokat, mint a Libero. Mert ez a biztos út ahhoz, hogy a feministák meggyűlöltessék magukat a nőkkel (is). :)

Nyilvánvaló, hogy Mérő Verát nem a férfiak érdekében foglalkoztatja az “apák lefokozása”, neki a konzervatív női szerepfelfogással van kibékíthetetlen ellentéte.

Hadd legyen bennem annyi káröröm, hogy megállapítsam, mennyire gyönyörű szép, hogy sikerül a nők közötti vita színterére tolnia az egész feminista hőbörgést. Mérő Vera, mint a nők farkasa. – Jól mutat ! :D

Horvath Anton
Olvasó

Libero: svéd cég, ezek szerint már IKEA 2.

Reszet Elek
Szerkesztő

Az alapvető probléma az, hogy a kérdés túl van ideologizálva, túl van moralizálva. Korábban senki sem vette volna komolyan az ilyesmit, mert a dolgok természetes folyását valóban annak tartották volna.
Jelenleg éppen az ideológiai alapú nyomulás érzékenyítette túl az embereket. A cikkben szereplő példa is tökéletesen szemlélteti, hogy a legártatlanabb kijelentésre is bármelyik oldalról bele lehet kötni és meg is teszik.
Szóval a hiba leginkább a társadalom készülékében van.

****
Olvasó
****

Egyetértek.

Alter Ego
Szerkesztő

Talán azért tűnik sokak számára nyugtalanítónak, idegesítőnek az átalakulás, mert korábban a magyar társadalomban nem volt semmilyen kultúrája a civil párbeszédnek, civil vitának. Ezek apropója sokszor lehet oktalan és igaztalan, (főleg ha feministák generálják) :), de megvan az az áldásos hatása a társadalmi párbeszéd szélesedésének, hogy olyan régi dogmák, sztereotípiák, hibák is a viták középpontjába kerülhetnek, amelyeket már régen meg kellet volna kérdőjelezni, társadalmi színtéren meg kellett volna beszélni, és politikai színtéren rendezni kellett volna… Lásd még: “Nemzeti konzultáció”. :)

A társadalmi vita lényege, hogy állást lehet (sőt kell(ene)) foglalni benne… De vigyázat, leginkább nem arról, hogy a vita felesleges. :)

A társadalmi vita aktusa például fájdalmas lehet az olyan hivatásos kussoltatók – de önmaga számára a végtelen önismétlést is megengedő lotyogók – számára, mint például a mi mamink.

Reszet Elek
Szerkesztő

Viszont öreg hiba, ha ez a társadalmi párbeszéd ideológiai alapon megy végbe.

tomgal
Olvasó
tomgal

Off. Mélységes tisztelet Szilágyi Áronnak , legöszintébb gratuláció és le a kalappal , a világtörténelemben elöszöször harmadszorra is olimpiai bajnok kardvívásban Szilágyi Áron ! ( a szívemnek különösen kedves sportágban anno én is vívtam)

hunbagira
Újságíró

Nem vacakolt(ak) rögtön első napon csillapídtotta(k) az aranyéhségünket, “torokfájásunkat”.

tomgal
Olvasó
tomgal

Én nagyon örülök , hogy sikerült hatmadszorra is! Na ez igazi teszteletreméltó teljesítmény és mennyi lemondás, gyakorlás ! Ez igazi “ férfimunka” :) ( de mindenkit tisztelek aki elérte azt az eredményt, hogy kijutahatott az olimpiára)

hunbagira
Újságíró

Remélem holnap hajnalban Hosszú révén, összejön a második.

****
Olvasó
****

Rozsdásodik az acél, már régen gyereket kellene szülnie neki.

Taki
Olvasó

Loophole: Nőnek, anyának vallom és akkor én vagyok az anya és kész, ami egy nőnek, anyának jár onnantól fogva nekem is. Aki megkérdőjelezi az mehet a transzfóbok számára fenntartott kőtörőbe, ha a törvény által nem is, a társadalmi lincselés által.. :P

Balton
Olvasó
Balton

Emlékezhetünk, a nyílt támadást a Gillette kezdte. Aztán folytatták a többiek: Ikea, Libero. Toxic Male
Majd bővült a paletta Nike, Coca Cola. Toxic white

Illúzióink ne legyenek, ezek nem társadalmi párbeszédet indikáló történések, ezek a társadalmi mérnökség egyelőre félrecsúszott ötletei. Hangsúlyoznám egyelőre…

Itt egy válasz a Gillettnek: https://www.youtube.com/watch?v=x_HL0wiK4Zc

tomgal
Olvasó
tomgal

Ez egy nagyon jó ( söt megható) válasz video. Én ilyennek látom a férfiak többségét és kb 75%-ban tényleg ezt is tapasztalom.

****
Olvasó
****

A fehér dolgozik, a nigger ölelget, a szokásos…..

Balton
Olvasó
Balton

Csakszi meg megint lényeglátót kommentel…

Miklos1
Olvasó
Miklos1

Kedves Balton, a gillette kezdte az én tudomásom szerint is, hogy gyakorlatilag egy tömény nősovén, férfigyűlölő, és így értelemszerűen és elkerülhetetlenül debil reklámanyagot forgatott le, aminek semmi köze nem volt a termékhez. Ez csak a női erőfitogtatás, minden ismérvével és gerincességével együtt. Jött persze a többi, hasonló minőségű tartalom, de de jóval a gillette reklám előttről is nehéz lenne olyan filmet mutatni, ami nem tartalmaz férfigyűlöletet, vagy konkrétan ne arra épülne. Itt már élből ide sorolhatók a “szerepcserére” alapozott férfi-női karakterek tulajdonságai. Nem mondanám, hogy félrecsúszott, csak még nem ért meg a publikum az ennyire erősen gyűlöletkeltő tartalmak befogadására, de ez is csak az egész egy részére vonatkozik, és azok száma növekszik, akik kifejezetten egyet értenek a tartalmakkal. Persze, hogy nem párbeszédet indikálnak, ezek csak női uszító technikák, a felelősség alóli kibújás biztosításával együtt. Mint amikor a barátnők csoportja kibeszéli bármelyik tagját, amelyik nincs ott. Könnyen letagadható, és szánalmas, de működőképes.

Szerintem azért sem volt félrecsúszott ötlet, mert ez csak egy “erőfitogtatás”, hogy mit tehetnek meg a férfiakkal, ami messze nem hozta meg a kellő mértékű büntetést. Egy atyai, tanító jellegű pofon biztosan helyre zökkentette volna azt a baromfit, amelyik belekotyogott már megint abba a dologba, amihez semmi köze nincsen. Amíg ehhez a szolidaritáshoz csak a férfiak tartják magukat, addig úgy is ez lesz, itt nem erőviszonyokról van szó, hanem férfiúi elfogultságról és nemtörődömségről, amire nagyon nagy szükség van ahhoz, hogy ne lepje be a dudva a kertvárost.

common man
Olvasó
common man