Alter Ego
57 megosztás

Spanyolországban idén egy nő kapta meg a legrangosabb irodalmi díjat, de a díjátadón kiderült róla, hogy valójában három férfi

Az elborult feminizmusáról hírhedtté vált Spanyolországban idén egy nő kapta meg az ország legfontosabb irodalmi díját, a Nobel-díjnál is nagyobb összegű, egymillió eurós elismeréssel járó Planeta-díjat. A spanyol nőintézet kifejezetten ajánlotta Carmen Mola műveit, azzal, hogy azok "segítenek megérteni a nők valóságát és tapasztalatait a történelem különböző korszakaiban". Aztán hatalmas botrány tört ki, amikor a díjátadón kiderült, hogy a népszerű írónő, a "háromgyermekes madridi professzorasszony" nem is egy, hanem "három darab" férfi.

A vérfagyasztó  thrillerekkel a bestseller listák élére törő Carmen Mola csak e-mailen keresztül volt hajlandó interjúkat adni. Azt kommunikálta, azért titkolja személyazonosságát, hogy megvédje magánéletét, mert nem akarja, hogy munkatársai, barátnői  illetve az anyja megtudják, hogy egy teljesen konvencionális asszonynak ennyire kegyetlen fantáziája van. Carmen Mola a Planeta-díj pályázatára egy 1834-es kolerajárvány alatt Madridban játszódó történetet küldött be, amelynek középpontjában lánygyilkosságok állnak. Az talán nem is jelentett nagy meglepetést, hogy megnyerte a díjat, viszont mindenkin döbbenet uralkodott el, amikor a díjátadón bejelentették a győztest és három férfi lépett elő, hogy átvegye a díjat.

Mint utóbb kiderült, a negyvenes-ötvenes éveikben járó férfiak valójában régi, professzionalista írók, televíziós forgatókönyvírók. A történteken sokan felháborodtak, a spanyol nőintézet igazgatója például Twitteren a következőket írta:

“Megtévesztésük jóval túlmutat az irodalmon, nem csak egy nevet használtak fel, hanem interjúikkal egy hamis személyiséget is felépítettek, ezzel becsapták az újságírókat és az olvasóikat is.”,

Az íróknak szegezett vádak között az is felmerült, hogy szándékuk a megtévesztéssel az volt, hogy előnyökhöz jussanak, például több könyvet adjanak el. Márpedig ez a vélelem annak is az elismerése lehet, hogy Spanyolországban egy női névvel valóban előnyöket lehet szerezni a kiadói rendszerben és a könyvértékesítésben. Ez tulajdonképpen hihető is egy olyan államban, ahol féktelenül dúl a feminizmus és a férfigyűlölet, nőminisztériumokkal és állami nőintézetekkel, az Isztambuli Egyezményre épített férfiellenes társadalmi rendszerrel, jogrendszerrel, amelyből éppen csak a férfiellenes “rögtönítélő bíróság” hiányzik, bár anélkül is évente százezer számra ontja a tönkretett férfiakat a jogalkalmazói környezet. Az erről szóló korábbi Férfihang cikket lásd ezen a webcímen.

A nekik szegezett vádakra így válaszolt a férfi szerző-trió:

„Nem egy nő, hanem egy név mögé rejtőztünk el. Nem tudjuk, hogy egy női álnévvel több könyvet lehet-e eladni, mint egy férfival, de mi kételkedünk ebben. Nagyon jól elvoltunk ebben a műfajban. Az élvezetért írunk. Hedonista írók vagyunk, nem olyan szerzők, akik szenvednek, mikor írnak, és úgy gondoljuk, ha jól érzed magad, mikor írsz, a könyv is jobb lesz. Ez az, amit mindig is akartunk, szórakozva írni.”

Post Author: Alter Ego

Alter Ego
Érdekelnek az emberek. Érdekelnek a közösségek. Mindez a pszichológia és a társadalomtudomány nagyítója alatt is. Mindig is meghökkentettek és lenyűgöztek az egyéni- és a közgondolkodás paradoxonjai. Emellett van személyes véleményem is a világról, sőt nem átallom néha le is írni. Elismerem, hogy az elemző énem felett néha a privát szenvedélyességem győzedelmeskedik, ezért a kedvenc műfajom a publicisztika.
f Facebook
57 megosztás


9
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
5 Egyéni hozzászólás
4 Válasz hozzászólás
2 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
8 Hozzászólások szerzői
Running Manschwarzwaldcommon manabrekDennisVT Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
tomgal
Olvasó
tomgal

He-he, ez mondjuk jó poén. Nem igazán tudom miért vannak úgy oda … , nők már igen régóta rejtőztek- rejtőznek férfi, vagy nemileg nem meghatározható nevek mögé és ők valóban az elfogadás, vagy nagyobb bevétel, eladhatóság miatt. Nekem ezzel semmi problémám. Ha egy könyv jó, tetszik, nem tökmindegy ki írta ? Tőlem aztán írhatja 80 éves nagyi, vagy 15 éves kissrác is, ami jó, az jó…

abrek
Olvasó
abrek

Kulonben is, progressziveknel mindenki annak erzi magat, aminek akarja, vagy megsem? En rendszeresen szivattam egy nemzetkozi szervezetnel a HR-est meg a gender advisort, hogy ma (afrikai) nonek erzem magam, aztan minden masnap (azsiai) ferfinak es ne merje ezt a jogomat megkerdojelezni, mert feljelentem es panaszlevelet irok az ombudsmannak. A zavarodott fejeket latni kellett volna. Szanalmasan nevetseges az egesz.

Grof Vay Sarolta nyiltan es felvallaltan grof Vay Sandor neven elt es alkotott. Es meg mennyi noi iro hasznalt ferfi alteregot.

Running Man
Olvasó
Running Man

nők már igen régóta rejtőztek- rejtőznek férfi nevek mögé

Valóban, ismersz ilyet? :)

Nem igazán tudom miért vannak úgy oda

Pedig elég egyértelmű: azért vannak oda, mert nem nő kapta a díjat. Ők egy nőt szerettek volna díjazni, nem a művet, ezért áll a bál. A reakciójukkal pedig leleplezik magukat, hogy nem szakmai alapon osztják ki a díjat, hanem más szempontok alapján. Már régóta sejteni lehetett, hogy bizonyos cégeknél, akár állami vagy magánszektorban különböző pozíciókra, etnikai vagy szexuális, nemi kisebbséghez való tartozásuk és nem szakmai képességeik miatt választanak embereket és juttatnak pozícióba, vagy mint ez esetben, ítélnek oda különböző díjakat. Conchita klasszikus példája ennek. Nálunk is ez megy, csak fordított előjellel: nemrég Nagy Feró maga beszélt arról, könnyen elképzelhető, hogy politikai alapon kapott Kossuth-díjat.

Egyébként Puzsérék eléggé szétszedték a sztorit a rádióban:
https://www.youtube.com/watch?v=vopaHk2ivag

Meske
Olvasó
Meske

A három Rosszfiú :)

Imposztor
Olvasó
Imposztor

Egyébként szerintem tényleg “vérbeli” rosszfiúk, akik alaposan meghackelték a rendszert: “kegyetlen fantáziával”, de “élvezettel írva”, mondhatni kéjesen lányokat gyilkolásztak és erőszakoltak regényeik lapjain, majd női néven még el is adták a feminista rendszernek szenvedéstörténetként. – Csoda, ha őrjöng a nőintézet? XD

Meske
Olvasó
Meske

Vérbeli :) Odatették rendesen :)
A nem-esített művészet troll-kritikája.
…és minderről majd írnak egy forgatókönyvet… :)

DennisVT
Újságíró

“segítenek megérteni a nők valóságát és tapasztalatait a történelem különböző korszakaiban”

https://www.youtube.com/watch?v=pBz0BTb83H8

– How do you write women so well?
– I think of a man and I take away reason and accountability.

common man
Olvasó
common man

amikor a díjátadón kiderült, hogy a népszerű írónő, a “háromgyermekes madridi professzorasszony” nem is egy, hanem “három darab” férfi.

Lehet,hogy ők a fiai.Ahhoz képest jól tartja magát az öreglány.

schwarzwald
Olvasó
schwarzwald

Írói szabadság kérem. Az irodalom tele van álnéven, művésznéven írt művekkel. De nagy dolog. Remélem, hogy a zsugát felveszik szépen! Az élet kegyetlenebb! Mennyi “lány” kelt már el zűrzavaros előélettel, súlyos titkokkal a múltjában. Pl. ki akarna olyan nőtől utódot, aki még a saját nevelőapjával is kufircolgatott ajándékok, új autó stb reményében? Vannak ilyenek… Megírhatnám álnéven/álnevekkel én is. Bár igazán ütős csak a valós szereplőkkel lenne…