Alter Ego
18 megosztás

Tudományos áttörés a férfi fogamzásgátló tabletták fejlesztése terén

Az Amerikai Kémiai Társaság tavaszi ülésén ismertették eredményeiket a Minnesotai Egyetem Gunda Georg laboratóriumának kutatói, akik egy új, nem hormonális férfi fogamzásgátló tabletta megalkotásával kapcsolatos kísérletsorozatban értek el átütő eredményeket - adta hírül a Newscientist, a SkyNews és több más neves lap.

A kutatók évtizedek óta próbálnak hatékony férfi orális fogamzásgátlót kifejleszteni, de még mindig nincsenek jóváhagyott tabletták a piacon. Annak ellenére, hogy már korábban is számos kísérlet történt hatékony és biztonságos férfi fogamzásgátlók készítésére, végül egyetlen készítmény sem ment át a humán klinikai vizsgálatokon. A korábbi készítmények legtöbbje hormonon alapú volt és a tesztoszteron hormon gátlásának eredményeként  súlygyarapodást, depressziót és egyéb mellékhatásokat okoztak.  A most bemutatott készítménynek más a hatásmechanizmusa. “Nem hormonális férfi fogamzásgátlót akartunk kifejleszteni, hogy elkerüljük  a korábbi gyógyszerjelöltek mellékhatásait” – mondta Dr. Noman, a Minnesotai Egyetem Gunda Georg laboratóriumának kutatója.

A kutatócsoport eddig több mint 100 molekulát tesztelt, míg végül azonosított egy olyan gyógyszerjelöltet, amely a retinsav receptor alfa (RAR-α) nevű fehérjét célozza meg. Ennek a fehérjének a gátlása blokkolja a retinsav hatását, amely az A-vitamin egyik származéka, és amely a spermiumképzésben játszik jelentős szerepet. A molekula az egerekkel végzett állatkísérletekben hatékonyan akadályozta meg az egerek terhességét, nyilvánvaló mellékhatások nélkül. A kutatók négy héten keresztül megfelelő napi adagot adtak a hím egereknek az YCT529 nevű molekulából, és megállapították, hogy ennek eredményeként spermaszámuk jelentős mértékben lecsökkent. Majd négy-hat héttel azután, hogy abbahagyták a kezelést, az egerek ismét normálisan szaporodhattak, megfigyelhető mellékhatások nélkül.

A kutatócsoport azt reméli, hogy már az év második felében megkezdhetik a humán klinikai vizsgálatokat. Dr. Georg, az egyetem orvosi kémiai tanszékének vezetője elmondta: „Mivel nehéz megjósolni, hogy egy állatkísérletekben megfelelőnek tűnő molekula az emberi kísérletekben is beválik-e, ezért már jelenleg is vizsgálunk más vegyületeket is .”

A kutatócsoport tagjai egy magáncéget jegyeztek be “YourChoice Therapeutics” néven, amely vállalkozásnak az a célja, hogy még ebben az évben emberkísérleteket hajtson végre férfi fogamzásgátló gyógyszerekkel az Egyesült Államokban.

Sokak véleménye szerint a férfi fogamzásgátlók fejlesztése mindeddig nemcsak azért nem volt sikeres, mert nem fordítottak megfelelő forrásokat a kutatásokra, hanem mert egyfajta feminista politikai akarat is útját akarta állni a férfi fogamzásgátló tabletták piacra kerülésének, mivel azok segítségével a férfiak kizárólag a saját kezükbe vehetnék a döntést a családtervezés felett, és így megszűnne a nők – akár visszaélésekre is lehetőséget teremtő – eddigi kontrollja.

Itt érdemes felidéznünk, hogy az apasági DNS tesztek széleskörű alkalmazását a genetikai-technológia fejlődése immár lehetővé tenné, mégsem vált a leszármazás megállapításának mindennapi, kötelező eszközévé, sőt több ország egyenesen börtönbüntetéssel fenyegetve betiltotta (vagy betiltani törekszik) ezeknek a teszteknek az alkalmazását. (Erről szóló cikkünket lásd ezen a címen.) Ilyen viszonyok között nem tűnik teljesen lehetetlenek egy olyan jövőkép sem, miszerint a férfi fogamzásgátló gyógyszerek sikeres kifejlesztését követően esetleg feminista erők mozgalmakat indíthatnak a férfi fogamzásgátlás betiltása érdekében.

Post Author: Alter Ego

Alter Ego
Érdekelnek az emberek. Érdekelnek a közösségek. Mindez a pszichológia és a társadalomtudomány nagyítója alatt is. Mindig is meghökkentettek és lenyűgöztek az egyéni- és a közgondolkodás paradoxonjai. Emellett van személyes véleményem is a világról, sőt nem átallom néha le is írni. Elismerem, hogy az elemző énem felett néha a privát szenvedélyességem győzedelmeskedik, ezért a kedvenc műfajom a publicisztika.
f Facebook
18 megosztás


1
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
1 Egyéni hozzászólás
0 Válasz hozzászólás
1 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
1 Hozzászólások szerzői
Barnabás Pincés Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Barnabás Pincés
Olvasó

Hát én nem értek efféle kémiabiológiához.
De a legbiztosabb fogamzásgátlás egy pohár víz.
Nem előtte, vagy utána: Helyette.