Szujó Flórián
44 megosztás

Hova vezet a nőpolitika egyeduralma?

Hogy hova vezet a férfiak perspektíváinak teljes mértékű figyelmen kívül hagyása a nemek között egyenlőség kérdésében azt jól szemlélteti az a dél-koreai tanulmány, ami a társadalmi megbecsültségnek egyik indikátorát is jelentő szülői nemi preferenciát (inkább lányt, vagy fiút szeretnének) vizsgálja. Dél-Koreában az elmúlt évtizedekben erős fiú-preferenciáról nem kiegyenlítődés történt, hanem erős lány-preferencia alakult ki. Mindez történt olyan évtizedek során, amikor a politika hivatalosan a nemek közötti egyenlőséget célozta.

A tanulmány a 2012-es Korea General Social Survey felmérés eredményei alapján vizsgálta meg ezt. A társadalmi változás jól látható az egyes korcsoportok eltérő nemi preferenciáiból. A 70 év feletti korcsoportban a nők és a férfiak 60%-a fiút szeretne és csak 20%-a lányt, ha lenne lehetőségük dönteni. Ezzel szemben a legfiatalabb korcsoportban (18-29 évesek) a nők esetében épp ellenkező az arány 15%-a szeretne fiút és közel 60% lányt. A férfiak esetében valamivel 40% fölött van azoknak az aránya, akik lányt szeretnének és 40% alatt azoké, akik fiút. A két nemet együtt vizsgálva mintegy 22%-al szeretnének többen lányt, mint fiút. Az okok között a tanulmány olyan tényezőket említ, mint hogy a lányokat megbízhatóbb forrásnak tartják az élethosszig tartó támogatásban, (pl. idősek gondozása terén), vagy hogy könnyebben nevelhetőnek tartják a lányokat.

Paradox módon az egyenlőtlenség (tehát a lány-preferencia mértéke) éppen azokban a társadalmi csoportokban (fiatalabbak, iskolázottabbak és városi lakosok) a legmagasabb, amelyekre progresszívebb politikai nézetek jellemzőek. Nem meglepő azonban ez, ha figyelembe vesszük, hogy a férfiak szerepeit illetően egyáltalán nem volt progresszív a politika (már, ha a progresszív alatt az egyenlőségre törekvőt értjük). Az a politika, ami a nők negatív sztereotipizálása ellen harcol, de közben szó nélkül tűri a férfiak negatív sztereotipizálását törvényszerűen segíti elő a férfiak negatívabb társadalmi megítélését. Az a politika, ami célul tűzi ki, hogy a nők egyenlő arányban legyenek reprezentálva az élet minden területén, de nem tűzi ki a férfiak esetében ugyanazt (sőt, semmilyen területen nem tartja fontosnak) ugyancsak törvényszerűen segíti elő ezt. Az a politika, ami célul tűzi ki, hogy a női felülreprezentáltság megszűnjön bizonyos deprivált helyzetű csoportokban, de nem tűzi ki ugyanazt a férfiak esetében szintén törvényszerűen segíti elő ezt. Ezek együtt összeadódva pedig ide vezetnek.

Mi, Magyarországon ugyancsak évtizedes lemaradásban vagyunk a férfiakkal kapcsolatos gondolkodás terén. Ha nem akarunk egy olyan társadalomban élni, ahol ilyen egyenlőtlenségek vannak (ezek már most is léteznek), akkor sürgősen meg kell valósítani a férfiakkal kapcsolatos gondolkodás esetében is azt, amit a nők esetében az elmúlt évtizedek során a hazai közéletben is normává váltak:

  • Zéró tolerancia a férfiak bármilyen jellegű negatív sztereotipizálásával szemben (pl. erőszakosak, nem törődnek a gyerekeikkel stb.), azok folyamatos lebontása ellentétes tartalmú üzenetekkel.
  • Egyenlő társadalmi részvétel elősegítése az élet minden területén és egyúttal leszámolni anyagias, mindent kizárólag pénzben és elit pozíciókban mérő gondolkodással (a családi szerepek is és még sok minden más is számítanak a társadalmi megítélésben, mint ahogy az a kutatásból is kiderül).
  • Elősegíteni azoknak a kompetenciáknak az elsajátítását, amik a modern világban fontosak, de hagyományosan nem számítottak férfiasnak.
  • Lépéseket tenni a férfiak társadalmilag kedvezőtlen helyzetű csoportok közötti (például alacsonyabb iskolai végzettség) felülreprezentáltsága ellen.
A cikkben hivatkozott dél koreai tanulmány a következő webcímen tekinthető meg:
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17441730.2021.1944408?

Post Author: Szujó Flórián

Szujó Flórián
Fontosnak tartom, hogy a nemi alapú igazságtalanságok megváltozzanak, és hogy legyenek erre adott válaszok a férfiak esetében, valamint létrejöjjenek olyan civil kezdeményezések, amelyek ezeket az ügyeket képviselik. Szeretném, hogy a nemekkel és a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó a nők és a férfiak létező problémáira adjon megoldást, a férfiak és a nők egységét teremtse meg és igazságosabbá tegye a társadalmunkat. Ehhez azt gondolom, hogy feltétlenül szükséges az, hogy ennek kialakításában a nők és a férfiak is részt vegyenek és a gátlástalan érdekérvényesítés helyett legyen törekvés a másik megértésére is.
f Facebook
44 megosztás


10
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
5 Egyéni hozzászólás
5 Válasz hozzászólás
1 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
8 Hozzászólások szerzői
ReactorZoomAlter EgoHunnSzujó Flórián Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Horvath Anton
Olvasó

Na majd az IKEA gyárt erre is egy fasza reklámot két konyhaszekrény között.

Adam Bogomolov
Újságíró

Valahol olvastam, hogy Dél-Koreában készítenek kifejezetten férfiak számára sminkelős készleteket. Ebből kiindulva meg lehet érteni a szülőket, hogy miért akarnak inkább kislányt; vagyis úgy fogalmaznék, hogy olyat, aki eleve kislánynak születik, mert őt később nem kell átoperálni lánnyá, ergo így olcsóbb. :-]

AVE
Olvasó
AVE

Kis győzelem is győzelem:

“Tiltakozásul lemondott Kende Anna, miután az MTA egy új női tagot sem választott”

https://index.hu/belfold/2022/05/05/kende-anna-mta-noi-tagok-tudos-nok/

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1867966393391458&set=pb.100005343457862.-2207520000..&type=3

Hunn
Újságíró

Pedig ide a rozsdás bökőt, hogy nemhogy nincs az MTA-ban nemi diszkrimináció, hanem nálunk Magyarországon is úgy tolják felfelé a tudományos életben a női munkatársakat, akár tényleg zseniális, akár segg hülye, mintha attól félnének, hogy a pina kimegy a divatból…

Hunn
Újságíró

Nem véletlenül választották meg az anti-feminista jelöltet elnöknek Dél-Koreában… Szerencséjük van a dél-koreai férfiaknak, hogy ez demokratikus választás során egyáltalán lehetséges volt, hiszen a női és férfi választók aránya elméletileg megegyezik, hiszen a lakosság fele nő, másik fele férfi… Mindenesetre Dél-Korea utat mutat.

Reactor
Újságíró

Nagyjából az ókori Róma szintjére, oda.