Toplak Zoltán
2 megosztás

Férfi vagy: értékes vagy!

A világ terhének felét férfivállak tartják. A világ építésének, fejlesztésének gondja több mint felerészben a férfiak terhe. A család anyagi védelme pszichológiailag túlnyomórészt férfiteher. A világ megismerése, használhatóvá tétele szintén a mi feladatunk. De ma már a segítő foglalkozásúak között, az egészségügyben, szociális szférában is egyre több a férfi. Tudnod kell, kedves olvasó: férfi vagy – értékes vagy!

A világot előrevivő találmányok zöme férfiak nevéhez kapcsolódik. A tengeren való tájékozódás, az építészet, az űrhajózás, a számítástechnika mind-mind olyan területek, ahol főképp férfiak alkottak nagyot. A gazdaság szekerét főleg a férfiak termelőereje mozgatta sokáig, és még ma is az országok GDP – jének nagyobb részét férfiak termelik meg.

Családfőként nagyon sokáig elismert státusza volt egy férfinek, és családalapítóként, apaként tisztelet övezte. Manapság az apasága iránti tisztelet egyszerre látszik megújulni és rombolódni.

Nagyszerű mozgalmak alakultak az apák és az apaság értékének elismertetéséért, jogainak érvényesítéséért. Az Apák az Igazságért Közhasznú Egyesület például közreműködött immár többször is, hogy törvényi szinten változzon az apaság gyakorlásának lehetősége. A Kiállunk a gyermekedért! mozgalom elérte, hogy egy édesapa megkapja az anya által veszélyeztetett gyermekét.

Másrészt férfi és apaellenes szervezetek (Patent, NANE) folyamatosan állítják be az elvált apákat feleség és gyermekbántalmazónak, és igyekeznek csorbítani nevelői jogaikat. Sajnos ezen szervezetek sajtótámogatottsága meglehetősen magas.

Összességében azonban elmondható, hogy sok férfi igyekszik tisztességesen nevelni gyermekeit és számos áldozat meghozatalával biztosítja a jól működő családi hátteret nekik. Jellemző, hogy a feleségével való működőképes együttélés oltárán áldoz fel számos érzelmi és/vagy szexuális igényt, illetve a gyermekei érdekeinek megfelelően áldozza fel értük idejét, energiáját, megkeresett pénzét.

Mindezek mellett pedig nem szabad szó nélkül elmenni. Megérdemlik ezek a férfiak, hogy életük teljesítménye előtt fejet hajtsunk.

Ugyanakkor nem szeretném csak az apaságot kiemelni és egyoldalúan piedesztálra emelni. Sok férfi a közösségért hoz áldozatot, akár a gazdaság szereplőjeként (minőségi munkát hátrahagyva, bárhol dolgozik), vállalkozóként munkát adva embertársainak, akár önkéntesen, a szabadidejét áldozva például közösségi platformok működtetésével. Több ismerősöm foglalkozik ilyesmivel, miközben az élet fordulatai és/vagy személyes döntéseik révén az apaság szépségét és terhét nem tapasztalhatták meg. A közösség szempontjából azonban tisztességes törekvéseik nagyon is építőek és hasznosak.

Manapság a segítő szakmákban is egyre több férfi találja meg a helyét, pénzzé váltható lett, hogy egy férfi empatikus, gondoskodó amellett, hogy önálló és erős. Amúgy ez az ágazat messze több férfit igényelne – mondja több intézményvezető is – mint amennyien vannak. A heterogén munkakörnyezet valamint a fizikai terhekben való segédkezés a nőknek is mind pszichésen, mind fizikailag jót tenne.

Végül beszéljünk a nagypapákról, akik messze nem kapnak még az apasághoz képest sem támogatást. Hiszen ők nem mehetnek negyven év után nyugdíjba, holott az unokáikkal ők is szívesen töltenének több időt. Számos nagypapa vállal időt, hogy segítsen a gyermekén és gondozza az unokáit annak munkaideje alatt. Igaz, pozitív változás is történt, hiszen ha képes megtenni, akkor az állam díjazza ezt az unokákra fordított időt. Kérdés: képes – e egy nagypapa úgy az unokái mellett lenni, mint szeretne, főleg ha az emelkedő nyugdíjkorhatárt, és a férfiak idő előtti halandóságát nézzük. Leszögezhetjük: a férfiak nagypapaként is értékesek.

Mondjuk ki ezt a ma mélyen eltemetett igazságot: a férfiak értékesek. A világnak, a családnak, a társadalomnak nagy szüksége van rájuk.

Bár ma nincs ennek kifejezett ünnepe, mégis: ünnepeld meg, ha férfi vagy!

 

Post Author: Toplak Zoltán

Toplak Zoltán
Lassan ötvenes, kétgyermekes apuka vagyok. Nagyon fontos nekem a férfimozgalmi tevékenység és a keresztény hit. Egy férfiközösség szervezője vagyok, igyekszünk megélni és kivinni a világba egészséges férfiszellemet. Személyes tapasztalatom az, hogy ez sok küzdelemmel és mély fájdalommal jár. De a végeredmény magáért beszél - megéri. ;-) eposzegy@gmail.com - on személyesen el lehet érni. Kommenteket ritkán olvasok.
f Facebook
2 megosztás


20
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
4 Egyéni hozzászólás
16 Válasz hozzászólás
5 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
9 Hozzászólások szerzői
Moderator-03Horvath AntonvictusschwarzwaldBarnabás Pincés Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Se - se
Újságíró
Se - se

Szia Zoltán, gondolkoztam hogy vitassam-e vagy erősítsem a cikked gondolatát.. de vitatkozásból túl sok van, egyetértésből meg alig.
Szóval a kólázások pont ezt az ünnepet jelentik nekem, amit te a záró mondatban javasolsz.
Még aki el tud jönni, az sem gondolja át ezt a vetületét – aki nem tud, az meg úgyis azon agyal ami ellene szól.. de írd és mondd : FÉRFIÜNNEP

..és szerintem a következő alkalom megszervezésében öntevékenynek kell lennünk, mert Reszet Elek agylágyító tanulmányokra adta a fejét..

common man
Olvasó
common man

mert Reszet Elek agylágyító tanulmányokra adta a fejét..

mire?

Se - se
Újságíró
Se - se

common man
Keress meg magánban, mert nem közhír.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

>MODERÁLVA<

Se - se
Újságíró
Se - se

Alter Ego
Kérlek nézd meg ezt a véleményt és a tulajdonosát..
Bogáncsként ragaszkodik az oldalhoz, és jut neki táplálék is.

Elhiszem hogy még ez a közösségrombolás is hajtja a kattintás-számlálót, de mondd csak : nem lehetne kialakítani azt hogy ne kelljen látnia annak akit zavar ?
Hogy minden nicknév mellett még ott lenne egy piros “x” is?

És akkor neki legyen szólásszabadsága, az önkínzóknak megalázója, az oldalnak bevétele – nekem meg hadd maradhasson a lelkesedésem.

..mert az átgörgetéses módszer sajnos nem elég.

common man
Olvasó
common man

Mottó: “Önfelszopó cikkekből soha nem elég”

Értsd már meg végre ,hogy nem mindenki akkora egyéniség mint mi.Vannak emberek akiket minden hülyeséggel befolyásolni lehet.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

>MODERÁLVA<

Barnabás Pincés
Olvasó

Tudod, hogy mi a különbség közted és egy értelmes ember között?
Nagyjából mint a karalábé és a zsiráf között.
No és tudod, hogy az micsoda?
Ha nem, akkor ne menjél piacra, mert nagyon átb*sznak.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

>MODERÁLVA<

Moderator-03
Szerkesztő
Moderator-03

A hozzászólást férfigyűlölő és közösségromboló jellege miatt töröltük.

schwarzwald
Olvasó
schwarzwald

Termelj és értékes lehetsz. Valakinek. Nő: pl pedagógus, keres x pénzt. Férfi: vállalkozó, szakember stb., keres 10x-et. Ha ez a két személy házas akkor van 11x/hó. Ebből 8-9x mint a kámfor fog a nőhöz köthető “kiadásokra” elillanni, ha nincs észnél a papa. Megéri? Nem! Azért gürcöljünk, burcsázzunk egy életen át, hogy egy rózsaszín lufit életben tartsunk!? Nem nem, én már nem. Hálátlan és méltatlan élet jut sok férfinak. Miközben az elvált és/vagy özvegy dámák röhögnek a markukba.

Bela
Olvasó
Bela

Azért az utolsó mondatot cáfolnám.
A 40 feletti elvált nők mindennek mondhatók, csak nem boldognak. Az egy dolog, hogy a volt férjüket esetleg kisemmizik, és egy időre győztesnek érzik magukat, de az idő haladtával ez gyorsan elmúlik. Tudjuk, hogy a húspiaci értékük hogyan alakul… a gyereket hurcolászó, elhízott, paranoiás egykori asszonyoknak sem jó ez a helyzet. Az más kérdés, hogy ezt felfogják-e végre?

xcsakx
Olvasó
xcsakx

És ha felfogják, akkor változik valami? Magukba szállnak? Megbánják? Visszamennek a régihez?Azt mondják bocs, elcsesztem, kezdjük újra? Mostantól már nem vagyok hipergám és csakis téged kívánlak? Le fognak fogyni ?

Etc. Etc…..

common man
Olvasó
common man

És ha felfogják, akkor változik valami? Magukba szállnak? Megbánják?

Valószínűleg ezek a vén picsák már nem.(bár van még köztük jó néhány kívánatos.)
De ha az utánuk következő nemzedékek néhány százaléka megmentődik az már eredmény.

Barnabás Pincés
Olvasó

A nők gondolkodásának a fejlesztésére annyi az esély, mint féllábú matróznak a seggberúgó versenyen.

victus
Olvasó

Telefonáltak a 80-as évek, hogy kérik vissza a poénjukat.

schwarzwald
Olvasó
schwarzwald

Azért ez a boldogság hajszolás is egy eszeveszetten pusztító valami. Sémákat vesznek alapul, miközben teljesen egyéni az az állapot, amitől elégedett valaki. Mostanában csupa búvalb. arcokat látok mindenfelé. Én sem vagyok túlzottan feldobva, mert a jövedelmem ma fele annyit sem ér, mint 10-15 évvel ezelőtt. De pl a gyerekem visszatalált hozzám 4 év szünet után és most (ő 19 éves) nagyon sok megbeszélni valónk lett. Ez jó érzés, hogy fontosak vagyunk egymásnak. (A négy év szünet okát pedig igyekszem feledni. Nagyon rossz volt ezt átélni de túléltük és pont.) Az elváltak tábora sem egy homogén tömeg. Én pl nem jártam anyagilag szarul, ingatlanjaim megmaradtak. Most azzal kell sakkoznom, hogy a házból egy kicsi házikó és egy lakás legyen mielőbb. Feladat, megoldom. A vantól nem kell félni. Amikor nekem borult az életem, 7-10 évig azért kitartottak a házasságok. Ma amit látok az a max 2-3-5 év. Azért egy csinos elváltnak egyből akad valaki, vagy már eleve van is, ez a jellemzőbb. Meg vannak azok is szépszámmal, akik eleve nem is szerették volna az egész cirkuszt, csak a szülői presszió meg a külvilági stb stb. Mennyi ember és család van behülyítve ilyen esetben!? Meg a szegény gyerek/ek is. Utóbbi metódus sem a hímek agyábol pattan ki jellemzően. Szóval lehetünk mi baró értékesek, ha a nő egy belülről rothadó, ámbár eleinte mutatós, kívánatos barack volt semmi több. Az “izgalmas” seggfejek és a “dilis” macák sajnos rendszerint nem egymást találják meg. Rendes nők és férfiak életébe rondítanak inkább bele. Engem ez már nem hat meg. Új kocsim már nem lesz. Nem is kell. A kedvenceimet amúgy is ’80 előtt gyártották bőven. A szabadság meg amúgy is magányos dolog. Lehet, hülyén vagyok bekötve de így vagyok boldog, vagy valami olyasmi. (Amik moderálva lettek, azokat sajnos nem láthattam. Meló közben csak egy ősrégi Nokia telót viselek el. Ja persze, mert bunkó is vagyok.) :D

Horvath Anton
Olvasó
Horvath Anton
Olvasó
common man
Olvasó
common man

Ez a cikk alapvetően nem ide szól.Persze magamból kiindulva mondom.Bár az,hogy én magamtól tudom magamról ,hogy értékes vagyok és még azon felül is, nem jelenti azt ,hogy ne lennének itt önbizalomhiányos egyedek akiknek ez segítség.Ezt a cikket inkább női magazinokban tudnám elképzelni.Szerintem megérne néhány próbálkozást-az ottani egyoldalú, szemellenzős látásmód leépítésére szolgáló kezdeményezésként.(Így vélekedik,gondolkodik az “ellenség”-aki nem is az…)