Toplak Zoltán
10 megosztás

Fiúk: a jövő reménysége?

Zsolt (36, elvált): “Megnéztem a fiam telefonkönyvét, és az exem számánál ezt a “nevet” találtam: A megtestesült gonosz.” Akik legjobban szenvednek az apahiánytól: az elidegenített, ellennevelt fiúk. Valamint a fiúk, akik alig ismerik, ismerhetik a velük élő édesapjukat.

Bár adódik a zsigeri reakció, hogy az apahiánytól a lányok is éppúgy szenvednek, és ez érzelmileg igaz is, valójában ez mégsincsen teljesen így. A lányoknak ugyanis a válás után (amikor messze túlnyomórészt az anyákhoz kerülnek) marad egy viszonyítási és szerepmodelljük: az anyjuk. A fiúknak azonban nem, vagy alig lesz mintájuk eltanulni mit is jelent az: felnőtt férfinek lenni.

A magyar bíróságokon sajnos szinte alig ismert ma még az un. Cohem modell, amely Németországból indult el, és amelynek a célja a válófélben lévő szülők megegyezésének a mindennél előbb való létrehozása. Alapelve a modellnek, hogy bármilyen megegyezés jobb, mint amit a bíróság dönt egymaga.

Bár az Apák az Igazságért Közhasznú Egyesület komoly eredményt ért el a jelenlegi kormánynál, vagyis az Országgyűlés elé kerül a törvényjavaslat, miszerint csupán az egyik szülő kérésére is osztott felügyeleti jogot ítélhet meg a bíróság váláskor. Mégis egyelőre ez nem gyakorlat a bíróságokon.

Bár az apával töltött idő pénzt, időt és energiát takarítana meg az anyának, mégis akár olyan is előfordult, hogy inkább az anya emelt tartásdíjat és bébiszittert akart osztott felügyelet helyett. Holott a szülők nem – az apák sem – a gyermekeiktől válnak.

Van azonban egy másik problémája a fiúknak az apai mintával kapcsolatban, és erről is kell beszélnünk: az elérhetetlen apa.

Előfordul, hogy az apa fizikailag jelen van a családban, de mégsem elérhető. Ösztönösen, még magának sem bevallottan úgy gondolja és úgy él, hogy az ő szerepe kimerül az anyagiak előteremtésében. Hajt, reggeltől estig, és valóban jól szituált a családja. Azonban a házassága felszínes, és gyermekei alig ismerik.

Feleségével nem beszélget, vagy csak hétköznapi, gyakorlati problémákról, nem mesél a nehézségeiről, félelmeiről, fájdalmairól. Örömeiről még talán jobban. Nem teszi lehetővé, hogy a párja betöltse mellette az ősi női szerepet: az érzelmi támaszt nyújtóét. (Erre a legtöbb nő zsigerileg vágyik.)

Gyermekei elé szigorú elveket állít, a hiányosságért, hibáért büntet, a jót természetesnek veszi. Nem kér bocsánatot soha (feleségétől se), a gyermekei érzelmi tankja hamar kimerül mellette. Nehéz mellőle szilárd önértékeléső, ifjú férfiként önálló életútra kelni.

Fontos a jövő szempontjából is, valamint a manapság megváltozott házassági felfogás miatt is, hogy a férfiak kommunikáljanak önmagukkal és a párjukkal, gyerekeikkel is. Érzelmi életet kellene élniük. Manapság már nem elég egy házasságban csak túlélni. Egy szerelmi kapcsolatnak beteljesedettnek is kellene lennie, hogy tartós lehessen. (Ld. dr Warren Farrell: The Myth of Male Power).

Ma van a Fiúgyermekek Nemzetközi Világnapja. Egy kritikával és önkritikával akartam hozzájárulni az ünnephez. Szeretném, hogy a fiaink valóban a jövő reménységei lehessenek.

 

Post Author: Toplak Zoltán

Toplak Zoltán
Lassan ötvenes, kétgyermekes apuka vagyok. Nagyon fontos nekem a férfimozgalmi tevékenység és a keresztény hit. Egy férfiközösség szervezője vagyok, igyekszünk megélni és kivinni a világba egészséges férfiszellemet. Személyes tapasztalatom az, hogy ez sok küzdelemmel és mély fájdalommal jár. De a végeredmény magáért beszél - megéri. ;-) eposzegy@gmail.com - on személyesen el lehet érni. Kommenteket ritkán olvasok.
f Facebook
10 megosztás


10
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
6 Egyéni hozzászólás
4 Válasz hozzászólás
1 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
8 Hozzászólások szerzői
AVEgeorg1945Alter EgoinoradToplak Zoltán Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Se - se
Újságíró
Se - se

Szervusz Zoltán.

Nem tudom mit tehetnénk az épp ellennevelés alatt álló fiúgyermekekért, csak a saját gyerekeimet tudom megtanítani arra amit megtapasztaltam.

Amit az elérhetetlen apákról írsz, abban vádolva érzem magam.. de szerintem ez a szerep jobb eredményt hoz mint az anyaapa.
Felosztogatjuk az apai szerepet részekre?
Ebben végül is nekünk van a legtöbb alapunk véleményt alkotni – csak határozzuk meg a fogalmakat, és húzzuk meg az érzelmi határokat. Márminthogy földbe döngöljük-e a túloldali véleményt, vagy tilos a másik vélemény tulajdonosáról föltételezgetni..

Az biztos, hogy én az én módszeremet.. hm.. meggyőződésemet érzem jobbnak.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Úgy megdicsérted az apákat, hogy menten elszégyelik magukat. De jó, hogy ez a cikk nem férfiellenes és nem közösségromboló.:)

Hunn
Újságíró

A fenti cikkben szereplő, “elérhetetlen apa” képét konkrétan és személy szerint az én apámról mintázták egy az egyben. Megismerem: ez ő.

Se - se
Újságíró
Se - se

Hunn
Sose engedett föl maga mellé a bakra? Sose adta a kezedbe a gyeplőt?
Nem mondta, hogy ez szép volt fiam, én se csináltam volna különbül?

Mert ha igen, akkor meglépte a neki kötelezőt.

inorad
Olvasó
inorad

Hol találok listát azokról a férfijogi szervezetekről, akiknek lehet adó 1%-ot felajánlani?

Alter Ego
Szerkesztő

Sajnos, mivel a Férfijogi szervezeteknek alulról építkező valódi civil szervezetek, sokszor csak olyan civil szervezetet (Civil Társaságot) hoztak létre, amely civil szervezeti forma működtetése kevésbé szigorú és költséges feltételek alá esik és amely forma egyben sajnos nem esik bele az egy százalékkal támogatható civil szervezetek körébe. Emiatt a Férfihang Civil Társaság is csak közvetlenül a számlájára érkező támogatást tud fogadni. Az apaszervezetek között lehet talán találni olyan egyesületet, amely képes fogadni egy százalékos felajánlást, de sajnos listám nincs róluk, de azt nem is lehetne létrehozni, mert olyan kevesen vagyunk férfi és apajogi szervezetek, hogy egy kezemen megszámolhatom, miközben nőszervezetből 200-300 van az országban.

Aki esetleg szeretné segíteni az általunk vállalt önkéntes munkát, akár csak egy kisebb adománnyal, az az alábbi számlaszámon teheti meg:

Számlatulajdonos: Férfihang Civil Társaság
Belföldi (K&H) számlaszám: 10400913-50526982-52871006
Nemzetközi IBAN számlaszám: HU78 10400913-50526982-52871006

georg1945
Olvasó
georg1945

A fiúk a jövőnk és nem a lányok.
A fiúkat előre eltervezett, jól kigondolt tervvel kell nevelni. Családpedagógusnak kell lennie az apának. És azok is többségükben.
A férfi, mert az lesz a fiúból, TULAJDONOS. Az első tulajdona a nő.
Ha a nő nem érzi, hogy ő a férfi tulajdona, akkor lassan vagy gyorsan kialakul a káosz. Előbb a családban, majd a szélesebb emberi közösségben.
A fiút meg kell tanítani, hogyan bánjon a tulajdonával, a nővel. Határozottság, szeretet, gondviselés, szabadságának biztosítása, de tudja a tulajdon, a nő, hogy kihez tartozik, ha jelen van a tulajdonos és, ha nincs is jelen fizikailag.
Ezután következnek az anyagi dolgok, amik feletti okos tulajdonlás tudása biztosítja majd az alapot a családi élethez.
A fiúkat nagyon szeretnünk kell, mert ők a holnapunk, a jövőnk.
És nem csak a saját fiainkat, de a nemzet minden fiát. Buknak, győznek, de a nemzetünk gyerekei mind.
A fiúk nevelése a nép NEVELÉSE.
Az okos, türelmes, együttérző és szigorú férfiak kötelessége a fiúk nevelése és ez nem a nők feladata.
A nők feladata SZERETNI a fiait, mint anyának.
Prohászka Ottokár megállapítása jut eszembe: A SZÉP ÉLET: SZERETET ÉS FEGYELEM.
Egymás szeretete és a fegyelem fenntartása, nem csak másokon, de magunkon is.
A fiúkhoz nem leereszkedni kell, hanem leereszkedni és felemelni magunkhoz, apákhoz.

AVE
Olvasó
AVE