Szujó Flórián
35 megosztás

Visszaszorulnak a férfiak a felsőoktatásból

A Qubit ma megjelent cikke a nemek közötti “egyenlőség” témájában az egyik legfelháborítóbb cikk az idei évben. Úgy mutatja be a férfiak alulreprezentáltságát a felsőoktatásban, mint ami nem egyenlőtlenség, hanem egyenlőség, illetve mint ami nem káros, hanem örömteli, ünnepelni való dolog.

A szerző úgy kezdi a cikket, hogy “Van minek örülni és van mit ünnepelni” azzal kapcsolatban, hogy 2005 óta a férfiak száma világszerte alacsonyabb a felsőoktatásban, mint a nőké. Ezt követően azt is mondja, hogy “A nők előnye persze nem azt jelenti, hogy a felsőoktatás minden területén megvalósult a nemek közötti egyenlőség”, mintha a nők előnye lenne az egyenlőség és nem az, ha társadalmilag reprezentatív a nők és a férfiak aránya. Előrelépésként említi továbbá, hogy az élettudományok területén több a nő, mint a férfi.

Miközben problémaként mutatja be, hogy bizonyos szakokon a nők alulreprezentáltak és rámutat ennek káros hatásaira, a férfiak alulreprezentáltságát nem kezeli problémaként és elhallgatja azt, hogy a férfiak számára milyen hátrányokkal jár az, hogy alulreprezentáltak általában a felsőoktatásban, illetve az olyan szakokon, mint a társadalomtudományok, vagy a bölcsészettudományok. Sőt, egészen odáig megy, hogy a férfiak szociális területen megjelenő alulreprezentáltsága kapcsán arról ír, hogy a nők számára miért probléma az, hogy a szociális területen felülreprezentáltak.

Levelet küldtünk a Qubit-nak és a szerzőnek, amiben felhívtuk a figyelmüket arra, hogy ezen semmi ünnepelni való nincs, ellenkezőleg a jelenség káros mind a férfiak, mind a társadalmunk számára általában. Nagyon fontos, hogy az ilyen cikkeket ne hagyjuk szó nélkül, mert ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy a közvéleménnyel elfogadtassák ezeket az egyenlőtlenségeket.

Post Author: Szujó Flórián

Szujó Flórián
Fontosnak tartom, hogy a nemi alapú igazságtalanságok megváltozzanak, és hogy legyenek erre adott válaszok a férfiak esetében, valamint létrejöjjenek olyan civil kezdeményezések, amelyek ezeket az ügyeket képviselik. Szeretném, hogy a nemekkel és a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó a nők és a férfiak létező problémáira adjon megoldást, a férfiak és a nők egységét teremtse meg és igazságosabbá tegye a társadalmunkat. Ehhez azt gondolom, hogy feltétlenül szükséges az, hogy ennek kialakításában a nők és a férfiak is részt vegyenek és a gátlástalan érdekérvényesítés helyett legyen törekvés a másik megértésére is.
f Facebook
35 megosztás


79
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
10 Egyéni hozzászólás
69 Válasz hozzászólás
3 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
13 Hozzászólások szerzői
Reszet Elektomgalcommon manhunbagiraxcsakx Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Szergej55
Olvasó
Szergej55

A qubit csak bolsevista propaganda tudományként előadva. Mondjuk mindegy, a felsőoktatási képzések jó fele lassan csak lehúzásra szakosodik, szívesen megnézném, hogy itthon a diplomások mekkora aránya dolgozik azon a területen, amelyiken végzettséget szerzett (már ha egyáltalán eljutott addig).

Geri P.
Olvasó

semmi nem mutatja jobban mennyire lófaszra való alibi terület lett a magyar felsülő oktatásból mint hogy majdnem 100 ezer diploma volt sok éve beragadva mielőtt elengedték a nyelvvizsga követelményt.
Pedig egy szaros C közép angolt bárki kiszarik magából ha csak egy évig hallgat filmeket eredeti hanggal, nem egy nagy mutatvány, de így is szartak az egészbe mert kb annyit ért a diplomájuk.

Nekem speciel 2 közép közgazdasági C nyelvvizsga kellett, abból az egyik nekem natúr C volt, és így nem kaptam meg eddig de egy napot nem dolgoztam a szakmában, legfeljebb arra lesz jó ha egyszer nagyon ráérek max leteszek egy Msc szakot ráépítve.

Horvath Anton
Olvasó

Szerintem itt nem a nemek aránya a költő problémája, hanem az ami a címben olvasható: “Hiába jár egyetemre több nő, mint férfi, a jól fizető állásokhoz vezető szakokon továbbra is a férfiak vannak többségben”
Tehát hogy a PRMarketingKommunikációfaszomtudjamik nem érnek annyit mint a gépészet vagy informatika, ezt már viszont nem az oktatás hanem a piac szabályozza be. Az ok, hogy ezeken a szakokon miért végez kevesebb nő, ez már az őskor óta közismert(kéne hogy legyen).

Adam Bogomolov
Újságíró

Varga Ádám csinált megint egy videót az ELTE előtt a hallgatókkal, szégyen volt látni, hogy egyik-másik azt se tudja, milyen szomszédos országok veszik körül Hazánkat…

Egyébként érdemes lenne megnézni (ahogy előttem is mondtátok), hogy milyen egyetemeken és szakokon van az a sok nő. Aktatologató szakok, meg büfészakok nem sokat érnek a piacon, hiába az ideológia. Ettől függetlenül szerintem is valós a probléma, valamiért azt szeretnék elérni, ami a szaúdiaknál van, csak fordítva. Ki érti ezt?

:-[

common man
Olvasó
common man

Kicsit mondjuk igazságtalan a videó még ha alapvetően igaz is.(lefárasztott,felszabadulásra átkapcsolt agyaktól nehéz bármit is elvárni)

Adam Bogomolov
Újságíró

Szerintem a kérdésfeltétel is igazságtalan volt néha (pl. merre folyik a Duna), de attól még vannak alapműveltségi dolgok, amiket egy egyetemre (mindegy melyikre) járónak illik tudnia, ha már értelmiségi lesz, vagy mi.

Nekem egyébként nincs jó emlékem és véleményem az eltéről.
Érdemes lenne más csoportokban is megnézni az ilyen alap dolgokat, hogy tudjuk-e (pl. hol van Ukrajna).

:-]

common man
Olvasó
common man

Persze ha egyet néztünk…Mert egy olyan kérdésre,hogy milyen állat a sertés vagy ilyesmi a magolásra szocializált kérdezett mindjárt elkezd keresgélni az agyában,hogy erre mi a tanult válasz. Aki meg gondolkodásra szocializálódott az meg visszakérdez…Sajnos a maiakat(min 20 de inkább 30 éve ) teljesen a magolásra kényszerítik ahol a lányok a jobbak.

common man
Olvasó
common man

pl. merre folyik a Duna

Tőlem ezt öt és fél éves koromban kérdezték meg nagyobb(iskolás) gyerekek és kinevettek amikor sokáig gondolkodtam.Azt mondták hát lefelé ,a víz mindig lefelé folyik.Én meg mondtam nekik hogy a negyedik emeletre is fölfele folyik…

georg1945
Olvasó
georg1945

Most képzeld el, van egy kétlányos, “értelmiségi” apuka, aki azt szeretné, ha a lányai is iskolázottak legyenek.
Mit tesz ? Hajtja a két lányt mindenképpen csak tanulni, tanulni, tanulni, minél többet, mellé még táncórák, zongoraórák, önképzőkör satöbbi. És a lányok könnyen veszik a gátfutást, mert a tanár urak előtt különböző színjátékokat mutatnak be, villantják a combjukat, popsijukat, remegtetik a melleiket, az meg, a jámbor, elolvad és ötösöket írbe nekik.
Minden lányos apa álma, hogy kislányaiból “valami” legyen és a lányaiért semmi sem drága.
A lányos apukák egy programban vesznek részt: Hogyan legyen a lányomból jól kereső, tisztességes nő? címmel.
Ez bizony természetes.

No és a fiúk ?
A fiús apukák meg lassan beletörődnek, hogy az ötös osztályzat nem minden fiúnak jár, így ő boldog, ha a fiai hármast visznek haza, és ő tudja, hogy vele is így bántak az iskolában vagyis inkább nem is törődtek vele, míg a lányokat kiemelt nevelésben részesítették a tanár urak (a kéj miatt), meg a tanárnők, akik női együttérzéssel, empátiával babusgatták a kis aranyosokat végig.

Számtalan lány nem fog abban a munkakörben dolgozni, amiért tanult, tanult, tanult………
Míg a hármas tanuló fiúk végig fogják gürcölni a szakmájukat – és még meg sem fogják őket dícsérni, talán egyszer sem az életükben.

victus
Olvasó

>TÖRLVE<

common man
Olvasó
common man

Néha neked is lehet igazad.(bár az októberi forradalom novemberben kezdődött..)

victus
Olvasó

>TÖRLVE<

common man
Olvasó
common man

Visszaszorulnak a férfiak a felsőoktatásból

Amíg még ez a meghatározás él.(remélem mindig fog).
Vannak azért normális nők is (természetesen) Bár nem értem a riporternő mit röhögcsél állandóan.
https://www.youtube.com/watch?v=DWYmELN9MPA

common man
Olvasó
common man

Na de ha a grafikont nézzük akkor javul a tendencia,legalábbis a világoskék vonal.Közép és Kelet Európa vonatkozásában.(2012-től javul az arány a férfiak felé) Nincs olyan grafikon ahol a magyar adatok vannak? Az is fontos lenne ,hogy következtetni tudjunk.

Geri P.
Olvasó

naná, elvégre valami pinaszőr bodorító szakon végzett ringyónak mégis csak több joga van picsariszáló munkakörben hizlalni a valagát 90 kilósra mint egy natúr érettségi+ OKJ szakos akárkinek, de attól esze egyiknek se lesz több mint a farkam nagy fejének :D

az igazán releváns húzó ágazatokat támogató szakmákban még mindig döntően a férfiak a felül prezentáltak, majd ha minden második mérnök és fizikus kutató nő lesz majd akkor tessék pofázni.
Addig a pasik köszönik szépen de jól meglesznek a nyugaton és szerencsére itthon is egyre jobban fizető szakmunkákban.
Mert ugye elkészíteni semmi nem fogja saját magát, csókolom!

georg1945
Olvasó
georg1945

Kétségtelen igazság, hogy az egyetemet végzett lányokból leszek a legjobb luxuskurvák.
Ajánlom nekik a képzéshez a filozófiát, pszichológiát és a szociológiát és az ezekhez hasonlókat.
A gésák is rengeteget tanulnak, hogy sikeres kurvák legyenek.
A szerelem művészetét meg kell tanulni.

Geri P.
Olvasó

Apukám te le vagy maradva 160 évvel, azok a manipuláció és a lehúzás művészetét tanulták meg, de abban a magyar nők többsége ösztönösen elég profi.
Dubaiban pedig nem érdekli az arabokat hogy hány diplomája van annak a kurvának akinek a segglyukába dugják a golflabda tartót hogy abból ütögessék ki :D

Viszont ezt aláírom hogy nálunk is közismert tény volt a szakon hogy legalább öten pornófilmeztek az iskola mellett, illetve alkalmi kuncsaftokat fogadtak, de szerintem ennek az aránya sokkal nagyobb volt azokkal akikről ez nem derült ki…

Aztán persze ugyanezek a picsák miután lediplomáztak szépen elmentek az osztrákokhoz műköröm reszelőnek, vagy pinaszőr bodorítónak Jó esetben betetették a csontos valagukat apuci készre szerelt vállalkozásába, nehogy natúr érettségivel kelljen szaporítani az Excel táblákat amíg semmire nem jók, de egy a lényeg valódi értéket teremtő munkája egyiknek se lett.

Franklyn
Olvasó
Franklyn

Ezt még olvasni is gyomorforgató. Nem értem, hogy taníthatnak ilyen szubhumán selejtet iskolában. Tökéletesen megértem a tálibokat, akik kiszorítják ezeket a selejteket az iskola falain kívülre.

Geri P.
Olvasó

most azt ne mondd hogy ez neked újdonság volt hogy a magyar nők többsége nem az éjjeli műszakra osztott árufeltöltésből keresi meg a judapesti albérletre való 150 ezret, meg a diétás salátára valót amit a fancy körúti büfében a pofájába tol, és még a picsa gyantázásról, műkarmok fényezéséről és a hányadék frizurákra költött pénzről nem is beszéltem….

Sokba van ám a menő insta influencer élet, kell havi párszáz ezer és ehhez sok nigger, pénzes zsidó/cigány retkes farkát kell fényesre szopni és lovagolni rajtuk.
Közben persze mindegyik elhiszi hogy ő lett az élet császára és minimum 35 éves koráig jár nekik hogy a faszik gecit hugyozva csússzanak a pinájuk szaga után mikor méltóztatnak kilibbenni az utcára :D

pár hete a fosbukkon megnéztem ezeket a pornós sztárocskákat, mindegyik 33 felett von már, de gyereke, értelmes családja egyiknek se lett azóta se. Ellenben volt egy jópár erős 7-es átlag csaj aki 2 gyerek után is nagyon faszán tartja magát, rendben a magánélete, unalmas középszer meló, bamba apu testű férj stb, sajnos egyik se vált el hogy megkörnyékezzem őket a szorult helyzetükben, és bepótoljam ami kimaradt a főiskolás évek alatt :D

tomgal
Olvasó
tomgal

” a magyar nők többsége” OMFG !

Persze, a magyar nők többsége ( azaz több mint 50%-a), pont így él , aha! Jó eséllyel számodra a nő fogalma 20-35 közötti, kizárólag műkörmös, nem termelő, fizikai, több műszakos munkát végző , csak diétás salátát zabáló, menő insta influencer. Szóval neked ez a nő fogalma, persze lehet természetesen, ez is egy szubjektív meghatározás ( bár ez általános kijelentésként lett tálalva).
És még én lettem ” leszidva” , miután előre elnézést kértem és kijelentettem, hogy kizárólag saját vélemény, hogy a férfi fogalma nekem szorosan kapcsolódik az apa, vagy potenciális apa fogalmával….

Érdekes, hogy ez nem tűnik fel.

Jó, az is tény, hogy ez csak troll- Geri billentyűzetéből jött, aki kb.mindenkit ócsárol és csodálkozik, hogy a normális, ( jópár- nocsak, nocsak) családi életet élő , magára odafigyelő nő nem vele dug és nem vált el. ( “sajnos” !) Ahelyett, hogy örülnénk, ha ilyennel találkozunk, nem, de jó lenne ha az is elbaszódna…sokszor éreztem már egy-egy hozzászólásnál ( nem csak ettől a díszpintytől), hogy nem a nők, mégcsak nem is a feministák a férfiak fő ellenségei, hanem maguk a férfitársaik. ( néhány)

hunbagira
Újságíró

Hát Vivi! Tudom nem reprezentatív a felmérésem, de nekem eddig minden nő ismerősöm bevallotta (egy-két pia stb után), hogy legalább élete egy szakaszában volt férfi(ak) eltartottja.- és nem kismamaként..
És a sima prostitúcióról még nem is beszéltünk.

tomgal
Olvasó
tomgal

Igen eltérő az ismeretségi körünk. Én meg egyről tudok összesen az én általam ismertek közül, de ugye én műszakban dolgozó nők között mozgok. A barátaim sem műkörmös, ingyenélő ribancok.

Franciországban volt egy érdekes felmérés, ( ahol ez jelentős probléma) valami diákszövetség anonim felmérése alapján országosan kb. 40 ezerre tették a felsőoktatás mellett prostitúcióból ( alkalmanként, vagy permanensen- a rendőrség szerint jóval kevesebben) jövedelem kiegészítők számát. Angliában hasonló a helyzet. Ez kb a hallgatók 10%-a ( fiúkat is beleértve) , ha még duplája is az igaz, akkor is ez hol a nők többsége? Ez megint egy légből kapott baromság. ( ráadásul a többségük ” csak” addig csinálja, míg nem kezd dolgozni, a dolgozó nők százalékos aránya még kisebb). Hivatalosan 15 ezer prostituált van Magyarországon, a becslések , az összes kiegészítésként , vagy állandóan ebből élők maximális számát 50 ezerre teszik. Nos ez a 15-50 közötti nők hány százaléka, de legyen 100 ezer és akkor minden látenciát , lehetséges esetet beleszámoltunk ( ráadásul ezen nők -kifejezetten prostitúcióból élők-jókora része cigó) . 4 % , a nők 4 százalékáról beszélünk ! (15-50 közötti nők száma kb.2.300.000)

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.ksh.hu/statszemle_archive/2014/2014_06/2014_06_569.pdf&ved=2ahUKEwip4u7B8pP4AhWEraQKHQVsB5sQFnoECAYQAQ&usg=AOvVaw02AE1mLBYBn1AAk1ZVk4w3

Egy pár tízezres ( műkörmös, büfészakos, fancy- salátás , influencerkedő) kurválkodó nővel azonosítjátok a női társadalmat, ez ugyanolyan sértő, mint amikor a férfiakról azt állítják, hogy mind – többségük, erőszakos , elnyomó stb, mert van pár tízezer ilyen.

hunbagira
Újságíró

De gondolom itt szűken vették a prostitúció fogalmát, arra az esetre nem terjedt ki a felmérés, amikor egy személlyel tartatja el magát. :P. Párkapcsolatban vagy kvazi párkapcsolatban vagy “titkos szeretőként”.

victus
Olvasó

>TÖRÖLVE<

tomgal
Olvasó
tomgal

Ezért dupláztam meg az 50 ezret 100 ezerre, de duplázzuk meg azt is, 200 ezer. A nők 8%-a !!!

hunbagira
Újságíró

Szűkítsük ezt a 15-50-et, 15-35re ismerve magyar mentalhigénét, különösen az x generációtól….:D
Akkor már, hogy állunk?! :D

tomgal
Olvasó
tomgal

Még mindig csak 15%, ha az összes 200 ezret vesszük alapul :) , olyan 1.380.000- 1.400.000 nő van ebben a korcsoportban. Eleve csak egy bizonyos magasabb smv- től indul a dolog és kell ugye 200 ezer fizetőképes férfi is, aki hajlandó rá. Azt aláírom, hogy ebből a mondjuk ( megadott ) 200 ezerből – de ez úgy vélem igencsak túlzás- a legtöbb csaj az átlagostól lényegesen jobb kinézetű, 20-as éveiben járó. A 20-as éveiben kb 700 ezer nő jár , még mindig 28% . De eleve a 200 ezer erős túlzás, a szakemberek általt becsült 50 ezer 4x-ese….tehát még a 20-as éveiben járó nők többségére sem igaz . Azt kb elfogafom, hogy 10 huszonéves csajból 2-3 ilyen. De vegyük már észre a többit is, ne csak mindig a rosszat. Persze az mindig feltűnőbb.

hunbagira
Újságíró

Így van ,és ha vesszük azt a bizonyos smv értéket, akkor már hány százaléknál is járunk?! :P Csak, nem úgy 99,99 -nél..:)))
Magyarán mindegyik, amelyik megteheti.

Reszet Elek
Újságíró

Szerintem az itteni srácok máshol húzzák meg a határt. Mindig az otthonmaradó fiatal férfiakat kárhoztatják, hogy nem szakadnak ki a mama hotelből. Pedig a legtöbb mai leányzó kirepülése is csak annyit jelent, hogy új eltartót talál. Az addigi papahotel helyett pasihotellel önállósodik.
Amivel nem is lenne gond, ha beismerné, hogy anyagi szinten még mindig eltartják. Még ez se lenne gond, ha a közös mérlegre akkor nem anyagi dolgokkal kompenzálna. Főzne, mosna, takarítana, otthont teremtene miegymás. De a legtöbbjüknél a kompenzáció nem terjed tovább a lábak széttevésénél (mintha az neki fene rossz lenne, nyűg), mert a többi az egyenlőségről szóló tévképzetek miatt derogál. Az anyagilag jobban álló fiatal férfiak (azaz akik szerencsés családba születtek vagy jól választottak szakmát, szerencséjük volt stb.) tekintélyes része meg sajna be is éri ennyi kompenzációval.

hunbagira
Újságíró

Itt, kkeurópában már leszoktak a mamahotelezésről, mert olyan számukra sokkoló adatokkal találkoztak, hogy itt több mama/papahoteles nő van, mint férfi. (ebben is eltér, kkeurópa a (dél)nyugat európától)
És ugye pc okokból, természetesen nem volt rublika a pasi/sugardaddy hotelről. :)) (mint, ahogy etnikai/rasszi adatokról a sitten stb)
Persze femkók itt is megtalálták a férfigyűlöletük okát, “az itteni férfiaknak, minden disznóól megfelel” munkásszállás stb.

victus
Olvasó

>TÖRÖLVE<

hunbagira
Újságíró

Így van, köcsögringyó..:D

Geri P.
Olvasó

jajj mami ne sírjál már megint a nyomorod közepéből itt, attól mert te a genetikai lapleosztásnál szerencsétlenebb lapokat kaptál és neked nem jutott sugar-daddy és nem hívtak el menő partikra hostessnek mikor megpróbálkoztál a főiskolával attól a jelenség él és virul, megint magyarázod a semmit és véded a magyar nők nem létező becsületét.

nyílt titok a jampi pénzes nyugati ficsúrok közt hogy nálunk ügynökségekből száz számra vehetik meg a főiskolás 20 éves ribancokat egy egy alkalmi estére 100 ezer körüli összegekért, kétszer ugyanazt nem is kell megvenniük annyi ilyen picsa van,
közben azt teszik amihez a nők többnyire értenek, megbaszatják magukat egy közepesen szimpatikus faszival érdekből, csak itt kézhez kapott pénzt keresnek vele

az átlagosan randa lópofájú, ostobácska úszógumis hasú huszonéves ribik pár pohár kommersz piáért megteszik ugyanezt a legtöbb nyomorult drogtanya discoban.

tomgal
Olvasó
tomgal

Ezt honnan veszed? Hatalmasakat tévedsz :)
Mindenben. ( a franc akart sugar daddyt, nekem ehhez sosem volt sem gyomrom, sem lelkem). De maradj meg hitetben, minden téren.

Geri P.
Olvasó

háppersze, mindenben is ;)
húzd el a beled kavarni a rántást a déli főzelékhez mert megint hurkásra verik a picsád, mami

tomgal
Olvasó
tomgal

Honnan tudtad, hogy épp ebédet fogok csinálni? ( amúgy Rasta Pastát), igen ritkán vagyok itthon pont hétvégén. De eddig nem akartam zavarni, mert a párom épp mosogatott. (A hátsómmal meg tényleg foglalkozott reggel az uram , de az nem verés volt, én nem gerjedek ilyesmire)):D)

Geri P.
Olvasó

Fene az ízlésed hogy nálad is mehet a seggből szájba :D
Én csak nyelves puszit szoktam adni a partnerem seggébe, de azt is csak alapos kimosás után, reggel nyúlkáljon oda a rabi rosseb.

tomgal
Olvasó
tomgal

Ez kizárólag a te fétised, csak te emlegeted itt egyfolytában, amúgy egészségedre!

common man
Olvasó
common man

attól mert te a genetikai lapleosztásnál szerencsétlenebb lapokat kaptál

Annyira nem rosszak azért azok a lapok…

Horvath Anton
Olvasó

Nőknek csak kúrni kell meg szopni aztán dől a lóvé, és erre maguktól is rájönnek, nem influencer bohóckodásból van a lóvé ott. Ha meg gyereket is szül akkor meg aztán az állambácsi is mellé áll egy halom pénzzel. Erkölcsösködhetsz itt, amíg a fentiek érvényesek addig a nők erkölcsi morálja csak lefelé fog süllyedni. Aztán még akkor itt az apaságot emlegeted, az meg már egyenesen a vicc kategória :D Rostiként meg már nem megy olyan jól a biznisz, sőt ne adj isten el is kell menni dolgozni, na meg már egy család se ártana, de hát ennek is a szemét férfiak az akadálya meg legfőképpen az okozói :D. Elmehettek ti a jó picsába a véleményeitekkel együtt.

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Nőknek csak kúrni kell meg szopni aztán dől a lóvé

Próbád ki te is, hátha neked is bejön…..

Horvath Anton
Olvasó

Neked is megvan már ebben a tapasztalatod…

victus
Olvasó

Nőknek csak kúrni kell meg szopni aztán dől a lóvé, és erre maguktól is rájönnek, nem influencer bohóckodásból van a lóvé ott.

Te már csak tudod, baszki.

Ha meg gyereket is szül akkor meg aztán az állambácsi is mellé áll egy halom pénzzel.

Jaja, többgyerekes anyák a szülés után soha vissza se mennek dolgozni, mert alanyi jogon utalják nekik az ingyen pénzt haláluk napjáig. Ezért csökken 1980 óta minden évben egyre jobban a lakosság és ezért vagyunk már csak 9,6 millióan, mert állam bácsi két marokkal szórja a pénzt a nőknek.

Erkölcsösködhetsz itt, amíg a fentiek érvényesek addig a nők erkölcsi morálja csak lefelé fog süllyedni.

Aranyos, amikor a sok megkeseredett lúzer incel így aggódik a nők erkölcse miatt. Bezzeg ha veled akarnának kúrni, akkor nem lennének ilyen aggályaid, igaz? Ja várjunk csak, hiszen te kijelentetted, hogy neked amúgy nem is kell senki.

Aztán még akkor itt az apaságot emlegeted, az meg már egyenesen a vicc kategória :D

Itt te vagy a legnagyobb vicc, de az a fajta, amin nem nevetni, hanem inkább sírni lehetne.

Rostiként meg már nem megy olyan jól a biznisz, sőt ne adj isten el is kell menni dolgozni, na meg már egy család se ártana, de hát ennek is a szemét férfiak az akadálya meg legfőképpen az okozói :D. Elmehettek ti a jó picsába a véleményeitekkel együtt.

Neked most mennyire jó buli az élet? Van már családod? Persze nincs, mert hát a szemét nők…

victus
Olvasó

>TÖRÖLVE<

common man
Olvasó
common man

Azért van olyan nő is aki megtanulja a tananyagot.Itt a gyárban is most neveztek ki egy csajt főnöknek aki minden csak nem szép-

Geri P.
Olvasó

akkor a főnökeinél se fejlődött ki a jó ízlés, vagy szó szerint mindent bevállalt nekik, csoportosan seggből szájba is
de te is valami ritka igénytelen fos helyen dolgozol, úgy ahogy a magyar lumpen prolik többsége :D
bruttó 370 azért megvan a 3 műszakra? ;)

common man
Olvasó
common man

Ha van hozzá ikud fejleszthetnéd az érzelmi intelligenciádat. Legelőször is magad felé.Zord sosem elégedett apa szeretet nélküli anya nem vagy te olyan rossz ,hogy csak mások fikázásával tudnál kiemelkedni a szürke átlagból.Fogadd el magad. Jú ken duit.Jó vagy te így is.

Geri P.
Olvasó

Óó jóember dehogy nincs érzelmi intelligenciám :D emiatt van hogy legbelül ordítok a fájdalomtól annyi hülyével vagyok egy országba zárva, de már nincs hova menekülni innen a liberalizmus mételye miatt…
De ha vigasztal és javítok a megítélésemen vele, tudat alatt mélyen elásva feltétlen részvétet vállalok az ilyen sorsú szerencsétlenekkel mint te.
kitartást pelikán elvtárs

common man
Olvasó
common man

tudat alatt mélyen elásva feltétlen részvétet vállalok az ilyen sorsú szerencsétlenekkel mint te

Ez örömmel tölt el Még maradt benned szikra.Mint régen, a kiszárított taplóban őrizték a tűz csíráját.De ezt nehogy félreértsd, nem pejoratív értelemben gondoltam…Akkor te egy modern siratóasszony típus vagy aki nem hangosan hanem magában jajgat.Elődeidről bebizonyították ,hogy tényleg lelki megnyugvást hozott a működésük.Lehet félreismertelek..? Csak így tovább de azért tanácsként: ne feledkezz meg a saját lelki egészségedről sem.Hiányoznál a világnak.

hunbagira
Újságíró

Ahhoz kellene némi élettani ismeret…de ahhoz is lusták, primitívek.

georg1945
Olvasó
georg1945
Franklyn
Olvasó
Franklyn

A nő úgy működik, hogy azt, amit elért, elvárja minimum a férfitól is. Most az lesz, hogy a sok diplomás tyúk a kevesebb diplomás férfira hajt majd. És a pasi persze keressen jobban is és legyen jobb beosztásban is .Sok sikert culák

Horvath Anton
Olvasó

Azt is tegyük hozzá a diplomának meg a pénzkeresetnek ma már nem sok köze van egymáshoz, csak hogy még inkább szűküljön az a kör.

Tina74
Olvasó
Tina74

Igen, szerintem ez is egy háttérhatalmi ötlet a népességcsökkentésre…

xcsakx
Olvasó
xcsakx

Az, “háttérhatalmi ötlet”, OMFG!

common man
Olvasó
common man

Igazad van buta összeesküvéselméletesek lehet a tina a naoo

hunbagira
Újságíró

Szőröstalpú cigány köcsög, ezt a szót vajdád média “szelepjei” egyben védelmezői, napi rendszerességgel használják a propaganda médiátokban.
Tudod bogárlacibácsi, borosimrebácsi, bencsik, földilaci, spöttle stb. Szóval ezt velük beszéld meg, akkor..
Amúgy az angolszász büntetőjogban az összeesküvés önálló tényállás…amit nekünk is át kellett venni előkészület címén.

hunbagira
Újságíró

Mondjuk ilyen gőzleeresztő szelepek, minden uralkodónak voltak, csak azoknak volt humoruk is, az udvari bolondoktól hofiig(bár ennek szerintem nem volt, de nagyszüleim tudtak rajta röhögni) nah vajdádnak ilyet sem sikerül találnia.

Szergej55
Olvasó
Szergej55

Ez mondjuk szerencse, mert akkor a nagyjuk semmit sem várhat el egy férfitól. :DDD

common man
Olvasó
common man

Szergej!
Apró különbség de fontos. A Franklyn nem azt írta ,hogy amit önállóan elért hanem azt amit elért!

common man
Olvasó
common man

Flórián! (meg mindenki más)!
Egyszer már mondtam de nem reagált rá senki. A grafikon szerint a különbség csökken legalábbis középkelet európában. Ennek itt tulajdonképpen inkább örülnünk kellene. Hogy tényleg örülhessünk a magyar adatok kellenének illetve azok amelyek miatt ez a jó tendencia fennáll. Ezt lehetne vizsgálni és ha ez pont nálunk van akár örülni neki a sablonok puffogtatása helyett.Persze a valóban romló világállapotot nem szabad figyelmen kívül hagyni.

tomgal
Olvasó
tomgal

Itt van a cikkben az összes itthoni statisztika , feksőoktatásban nálunk 2,9%- al több a nő , mint a férfi.
Az informatikai, műszaki téren jóval több férfi van, de a természettudományos ágazat teljesen egyforma, az egészségügyi, gazdasági területen több a nő. ( és az összes többiben, jogi, oktatási stb) Viszont az alapfokú tanulmányokat épp befejező, de sem szakmát, sem érettségit nem teljesítők között, jóval több a lány. ( Magyarországon a női hallgatók száma amúgy évről évre növekszik, nem jelentősen, de egyre több közöttük a diplomás a férfiakhoz képest).

https://www.penzcentrum.hu/oktatas/20210114/husbavago-nemi-egyenlotlenseg-a-magyar-egyetemeken-emiatt-maradnak-le-tizezrek-1109194#

Egyébként nekem erről az a véleményem, hogy sem azon nincs mit siránkozni, hogy a nők -később-ennyivel kevesebbet kereső szakokra mennek , ugyanis senki nem tiltja meg nekik, hogy informatikai, vagy műszaki pályára menjenek, ahogyan azt sem tiltja semmi, hogy több férfi jelentkezzen, vagy érjen el kemény tanulással felvételt nyert eredményt. Ha eleve jóval kevesebb férfi jelentkezik, mint nő , akkor hogy lehetne ezen javítani? A 2022-es év szeptemberében induló képzésekre 12.700 fővel több nő jelentkezett, mint férfi. Ez jóval több, mint a 3%-os különbség a nők javára az összes karon.

https://www.felvi.hu/felveteli/ponthatarok_statisztikak/friss_statisztikak/!FrissStatisztikak/index.php/friss_statisztikak/nemek

És ez is egy érdekes elemzés , politikai és ok- okozat szempontból is, miért megy kevesebb férfi egyetemre. Itt szó nincs arról, hogy ebben a régióban csökkenne a felsőoktatásba menő női hallgatók száma.

https://qubit.hu/2021/12/17/a-ferfiak-problemairol-alig-esik-szo-pedig-ha-ertenenk-oket-tenni-lehetne-azert-hogy-ne-a-szelsojobbra-szavazzanak

common man
Olvasó
common man

Itt szó nincs arról, hogy ebben a régióban csökkenne a felsőoktatásba menő női hallgatók száma.

Nem is azt mondtam.
A Flórián cikkének a címe: Visszaszorulnak a férfiak a felsőoktatásból.Ha megnézed a grafikont és azon a világoskék színű Közép-és Kelet-Európa vonalat , kb 2011- től 2020-ig ez a vonal lefelé megy, tehát a cikk címével ellentétben legalábbis közép és kelet európában éppen ,hogy nem szorulnak vissza a férfiak hanem előretörtek mivel a nők aránya ,bár még mindíg többen vannak csökken a férfiakéhoz képest.Amire kíváncsi lennék és nem értem ,hogy egy valódi szociológus miért nem az :hol az a vonal ami a magyar adatokat mutatja? Mert a közép kelet európa az több ország, mi javíthatjuk is meg ronthatjuk is a közös statisztikát .Tehát az amire én kíváncsi lennék az az a vonal ami a magyar viszonyokat mutatja.

tomgal
Olvasó
tomgal

De az általam linkelt cikkben ( érdekesség , hogy ugyanaz a portál, mint a vezércikkben) szerepel több térségi ország és mindenhol növekszik a női hallgatók száma, ezért nem értem mitől menne ennyire lefele az a világoskék vonal. Idézem :

“A posztkommunista országokban ráadásul különösen nagy a fiatal nők előnye a férfiakéhoz képest: mindhárom balti államban, emellett Szlovákiában, Szlovéniában és Lengyelországban is kiugróan magas, 20 százalékpont feletti a nők és férfiak felsőfokú végzettsége közötti különbség. ”

Ez ellentmond egymásnak és ugyanazon oldal (qubit.hu) állítása.

Lehet belevették Ukrajnát, Oroszországot, de ha tőlük eltekintünk, a Baltikumban, lengyeleknél, nálunk, mindenhol ez a tendencia , egyre több a nő. Nálunk évről- évre enyhén növekszik. Valamelyik cikkben olvastam, hogy 2005- re érték el a nők a férfiak számát és azóta évről évre enyhén, de nő a férfiakhoz képest.

Itt 2001-től 2022-ig meg tudod nézni ( az Á jelűek a szeptemberben induló képzések), hogy pontosan hány nő és hány férfi jelentkezett és hányat vettek fel. Minden évben több a nő . Nyilván 2005 – re érte el a már korábbi hallgatók, halasztó, posztgraduális képzésben résztvevők, stb számával az épp egyenlőt.

https://www.felvi.hu/felveteli/ponthatarok_statisztikak/elmult_evek/!ElmultEvek/index.php/elmult_evek_statisztikai/nemek?filters%5Bsta_ev%5D=2001%2F%C3%81

Na, találtam egy grafikont itthoni adatokról (2016-ig, de azóta még nagyobb lett a százalékban mért különbség , 2011-ben 2,1%, 2016-ban 2,7 %, most már 3-4 % között van)

https://www.google.com/amp/s/www.portfolio.hu/gazdasag/20171213/hivatalos-szerezz-diplomat-lesz-munkad-magyarorszagon-270951%3famp

A 3.4.1 ábra ( az utolsó)

A helyzet az, hogy nagyon sok, valójában felsőfokú végzettséget nem követelő munkahelyre is valamilyen diplomát kérnek, vagy előnyben részesítik a diplomával rendelkezőt, így sok nő valóban csak emiatt végez el valamit, mert így magasabb fizetésre, nyugdíjra számíthat.( plusz családi elvárások, szokások stb). Mit lehet tenni ?

Egyébként az EU-ban kifejezetten hátul kullogunk, mivel kimagaslóan kevés a diplomások aránya:

https://www.google.hu/amp/s/www.penzcentrum.hu/oktatas/20210629/itt-all-feketen-feheren-siralmasan-alacsony-a-diplomasok-aranya-hazankban-1115802/amp

common man
Olvasó
common man

Itt a felvettekről szóló táblázatból csináltam néhány összeadást és osztást.A másikban nem vagyok előfizető így nem tudtam belépni.A felvettek aránya( na mindre nem volt türelmem) nő/férfi,2019-2020-2021—–1,2148-1,2499-1,2938.Tehát itt enyhén növekszik. Viszont a 2000-s évekhez képest jobb az arány ha ez valakit vigasztal. 1,335-1,383-1,4326-1,3419. 2007 viszont 1,26.(A számításokat szemüveg nélkül készítettem….)

tomgal
Olvasó
tomgal

Akkor leírom ( azóta módosítottam az előző kommentemet is a plusz infókkal). 2011- ben 2,1%, 2016-ban 2,7%, jelenleg 3-4% közötti az előny a nők javára. Ez egyértelműen növekedés. ( Az EU- ban átlagolva, több, mint 10% jelenleg!)

A Felvi adatai az adott évben felvettek arányát mutatja, de az összlétszám százalékos tekintetében a női hallgatók száma folyamatosan nálunk enyhén nő. Máshol drasztikusabban.

common man
Olvasó
common man

női hallgatók száma folyamatosan nálunk enyhén nő

Na de melyik években? Mert ezt én is írtam-mindegy.hogy százalék vagy arány de ha 2001- től nézzük akkor meg csökkent az arányuk…
Azért használtam arányt mert a cikk grafikonjában is így volt megadva.Százaléknál jobban lehet manipulálni.Kiszámoltam a felvettek arányát 2011-re 1,2562.Százalékos arány ha az összlétszám a 100 % nő-55,67 férfi 44,32 az aprót lehagytam.

common man
Olvasó
common man

A Felvi adatai az adott évben felvettek arányát mutatja

A felvi az adott évben jelentkezők és az adott évben felvettek számát mutatja.Az arányt nekem kellett szorgos munkával kiszámolnom.Ha mégis benne van meg kell tanulnom jobban keresgélni…

tomgal
Olvasó
tomgal

A helyzet az, hogy a pontos adatokhoz, az összes ( pótfelvételi, keresztfélév )adatokat is figyelembe kell venni. Az elmúlt 10 évből hasraütés szerűen kiválasztott évek ( több időm most nincs):

2012: összes felvettek: 87.481
Ebből ffi: 39.603
Nő: 87.481
Férfiak aránya 0,452 ( azaz 45,2%)

2016:
Összes felvettek: 85.001
Ffi: 37.939
Nő: 47.062
Ffi arány: 0,446

2020:
Összes felvettek: 79.480
Ffi: 35.298
Nő: 44.182
Ffi arány: 0,444

2021:
Összes felvettek :87.059
Ffi: 38.027
Nő: 49.032
Ffi arány: 0,436

Az elmúlt 10 évben ez enyhe, de csökkenés, 0,452-ről 0,436-ra . Ez 1,6%-os csökkenés férfi szempontból 10 év alatt, vagy mondhatjuk 1,6%-os női arány növekedésnek.

Geri P.
Olvasó

ez pontosan azért van mert a valódi értéket jelentő piacképes szakok száma és férőhelye is csökkent, márpedig normális ember tanul a mások hibájából és nem herdál 4-5 évet és sok pénzt el az életéből csak hogy legyen egy kemény fedeles papírja amivel kitörölheti. Helyette vagy elmegy osztrákokhoz szakembernek vagy jobb esetben már kinti egyetemen kezdi el a tanulást. Ha 15 évvel később jutok ide én is ezt tenném.

a sok bugris lotyónak ugyan mindegy, nekik eljött az a helyzet mikor kvázi elfogyott a lehetőség a szakmunkákban mikor bedöntötték és nulla hozzáadott értékű szereldévé züllesztették az összes könnyű ipart ebben a fos országban, nem tudnak már elmenni a nem létező élelmiszer vagy textil iparba de még egy francos virágkötőnek vagy növénytermesztőnek se, mert ebben a pusztulatban semmi nem maradt. egy úniós zsidók segélyeire rászorult, leírt vicc ország lettünk.

Ezek ráérnek a koszos valagukat évekig hizlalni miközben a nagy semmit hallgatják évekig üveges bamba szemekkel, persze közben találnak valami jószándékú verebet aki diploma után a nevére veszi őket és eltartja a fattyakkal együtt, amit gyorsan kiszarnak magukból a házasság első 1-2 évében.

És el is utottunk oda hogy mint a pedagógus pályát úgy a magyar diplomát is teljesen elértéktelenítik azzal hogy elnőiesedett tartalmatlan töltelék szakok túlkínálata lett belőle, és ezek is költség térített formában.
Mikor majd megszűnik a mérnöki, informatikai és orvos képzés is itthon na akkor lehet igazán beszarni.

common man
Olvasó
common man

Hozzáadtam őket már az elején.

tomgal
Olvasó
tomgal

Én csak az elmúlt évtizedet néztem, egyszer, ha lesz időm , csinálok 20 évre visszamenőleg egy grafikont :)
És akkor ez még mindig csak a ” felvételt nyert” adat. A pontos eredmény ugye az lenne, hogy ki diplomázik le, végzi el azt az adott szakot.

Ebben szerintem ez is benne lesz, találtam nemre, szakterületre leosztott stat-ot befejezett felsőoktatási tanulmányokkal, csak ma nem lesz időm elemezni:

https://www.ksh.hu/nepszamlalas/tablak_iskolazottsag

1.3.1 tábla

tomgal
Olvasó
tomgal

Közben megtaláltam a legjobb felmérést, KSH 1998-2021-ig nemekre lebontva. Itt a befejezett felsőoktatásban részesült diplomások száma ( is) látható, azaz sokkal pontosabb, mint egy adott évben a felvettek száma:

https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qlf015.html

Pl 2000-ben diplomások száma:
Férfi: 425.900
Nő: 456.800 ( szóval már ekkor meghaladta a diplomás nők száma a férfiakét, ezek szerint rosszul emlékeztem, nem 2005, hanem 1995 volt a fordulópont- év)

2005:

Férfi: 527.100
Nő: 582.800

2010:

Férfi: 551.800
Nő: 714.400

2015:

Férfi: 655.200
Nő: 869.700

2021:

Férfi: 721.100
Nő: 991200

Ez százalék különbségben így látszódik ( a diplomával rendelkező nők ennyivel vannak többen az adott évek alapján)

2000: 3,4%
2005: 5%
2010: 12,8%
2015: 14%
2021: 15,6 %

Nekem ez folyamatosan nő , talán az elmúlt 11 évben nem akkora intenzitással.

common man
Olvasó
common man

Tényleg nem akarok kekec lenni de itt az egész népességben megtalálható diplomások száma(15-74 között ,Bálint gazdát pl nem számolták bele) van nem pedig az az évben végzettek végzettek száma.Ez még úgy sem kiszámolható ha mondjuk a 2010-s adatokból kivonnánk a 2009-s adatokat akkor sem azok számát kapnánk mert az elhalálozottak nincsenek feltüntetve meg a második diplomások meg a doktori stb. De kösz a fáradozást.Amúgy az összes problémám annyi volt csak amit az elején mondtam,hogy a cikk állítása és a cikkhez mellékelt grafikon legalábbis kelet európa viszonylatában nem fedi egymást.Valamennyire azért pontosítottunk de nekem is vannak más dolgaim úgyhogy ennyivel most meg kell elégedjek.

tomgal
Olvasó
tomgal

Az eredeti cikkben a felsőoktatásba beiratkozott nők grafikonját mutatják ( amihez valóban a felvi adatai jobbak) amely ugye nem a le is diplomázók adata.( a KSH adatait csak a valós diplomások száma miatt linkeltem, sajnos a 74 év felettiek nem befolyásolják számottevően a dolgot, viszont az egyre nagyobb számú női diplomások tendenciája kiválóan látszik)

Igazad van, szerintem sem fedi egymást, sőt a két ugyanonnan származó ( később általam is onnan linkelt) cikk sem, más az állítás, pont azt emelik ki benne , hogy ebben a térségben ugrásszerűen nő a nők száma. Egyébként, ha felnagyítod a képet, akkor azért látszik, hogy 2015-től enyhén emelkedik a v.kék vonal. Nem tudom milyen adatokból dolgoztak, de szerintem sem helyesek. Több energiát valóban nem érdemes belefeccölni :)

hunbagira
Újságíró

Libsevik cikk is indirekte elismeri, hogy ha kivonjuk eme “diplomák” közül a ruhatárbüfészakokat, akkor ez a női többség azonnal megszűnik, sőt….
Viszont annyi igaz, hogy a kiskurvák az ibses stb menedzser/muciológus szakos “diplomájukat” kb egyenértékűnek érzik a mérnök-fizikuséval. Hiszen itt sokszor kivesézett okból senki, nem akarja megsérteni a kis védendő “angyalkákat” főleg, ha még szerencsések voltak a genetikai lottón. Így a hipergámia miatt min. 2 diplomás faszi ilyen téren is az elvárás.
Ha megteszi néha napján valaki, az a fehér hollónyi normális diplomát megszerzett nők, fehér hollónyi százaléka. (mert ezek meg olyan kis szerencsétlenek, hogy hangjukat sem lehet hallani)

victus
Olvasó

>TÖRÖLVE<

hunbagira
Újságíró

Nah a ringyószar talink után, talán az egyik szemedre még látni fogsz. Elhozom őket. :P

victus
Olvasó

>TÖRÖLVE<