Toplak Zoltán
3 megosztás

Várlak*

Magadat kerested, s én elengedtelek. Nem, nem volt szép a válásunk, de hát csalódtunk mindketten. Te magadat akartad; én téged.

Tekintetemmel követtelek miután elmentél. Szép és rút dolgokat műveltél, bántottál, nem tiszteltél. Fájt, de igyekeztelek megérteni, mert úgy véltem, hogy igazad van, becsaptalak, tévedtem, rosszul bántam veled.

Aztán olyasmi történt, amire nem számítottam. Én is megtaláltam magamat. A gyerekek értelmet adtak, akiket rám hagytál. Barátokra leltem és rájöttem, szükség van rám és nem tévedtem mindenben.

Te közben egyre jobban rákaptál a követelőzésre és minden változást tőlem vársz. Azt akarod, hogy én kövesselek oda, ahol most te élsz. Gyökereim kitépése nélkül ezt nem tehetném meg. Nem én lennék, aki veled él.

Értelek, de úgy látom, te még nem értesz engem. És kicsit magadat sem, gyökereid nélkül te sem élhetsz, teljesen magad-kitalálta léted részben hazug.

Ma az előre kicsit visszafelé van – vissza hozzám.

Várlak, rájössz-e minderre, vagy léted teljesen eltorzul? Persze lehet, én tévedek és magányosan halok meg, te pedig boldogan virulsz a világban. Ettől sem félek, képes vagyok várni rád, és egyedül meghalni.

Boldog vagyok; fájdalmas-szelíden létezem. Életem teljes, bár várom, hogy magam helyett mikor ölelhetlek végre téged.

Egymás végzete vagyunk, és ez a végzet most megvárja, míg ki nem tombolod magadat és vágyódni nem kezdesz az otthonod után.

*válasz Ibsen – Nóra című művére

Post Author: Toplak Zoltán

Toplak Zoltán
Lassan ötvenes, kétgyermekes apuka vagyok. Nagyon fontos nekem a férfimozgalmi tevékenység és a keresztény hit. Egy férfiközösség szervezője vagyok, igyekszünk megélni és kivinni a világba egészséges férfiszellemet. Személyes tapasztalatom az, hogy ez sok küzdelemmel és mély fájdalommal jár. De a végeredmény magáért beszél - megéri. ;-) eposzegy@gmail.com - on személyesen el lehet érni. Kommenteket ritkán olvasok.
f Facebook
3 megosztás


87
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
7 Egyéni hozzászólás
80 Válasz hozzászólás
5 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
14 Hozzászólások szerzői
xcsakxhunbagiraDeadpoolMiklos1victus Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
xcsakx
Olvasó
xcsakx

Az ember azt hinné van olyan pont, aminél nincs lejjebb, aztán kiderül, hogy nincs ilyen pont és igen, mindig van lejjebb ……

csakafoci
Olvasó
csakafoci

Kezdem azt hinni, hogy Zoltán igazából csak trollkodni jár ide.

common man
Olvasó
common man
xcsakx
Olvasó
xcsakx

Feminista kondicionálás:)

Reactor
Újságíró

Ibsen pár éve már halott, ez a válasz sajnos sokat így nem ér…

Adam Bogomolov
Újságíró

Ne bántsátok, ez egy művészi alkotás, álljatok hozzá úgy!

Köszönöm az írást!

Az írásmód kifejezetten tetszik, nem a szokványos folyó szöveg, mondatok egymás után, hanem tördeltebb, minden mondatnak súlya van.

Érdekes képeket írsz le, Zoltán, úgy érződik, hogy komoly vívódások zajlanak a művész lelkében! Ha az írás segít ezeket kiadni, már megérte. A throllokkal ne foglalkozz, már én se teszem! :-D

Csak így tovább, kell a szépirodalom is, néha jó kikapcsolódni és csak úgy olvasgatni, úszni az árral, mindenféle belemagyarázás nélkül.

:-]

georg1945
Olvasó
georg1945

Ha egy cserépedény eltörik, azt ugyan összelehet ragasztani, de soha többé nem lesz az, ami eredetileg volt.
Így vagyunk a párkapcsolatainkkal is. Ha egyszer valahol homok került a fogaskerekek közé, akkor az a gépezet örökre tönkrement.
Ebben az írásodban saját magadat sajnálod, természetesen érzékenységed is nagyon irritált lett.
Még egyszer: Ha egy korsó összetörik, abban már nem lehet vizet tölteni.
Egyszerűen ki kell dobni a szemétre.
Új agyagot kell a korongra tenni és új korsót kell kiégetni..

xcsakx
Olvasó
xcsakx


“Jordán Adél extrán nőies Heddája az első perctől nem hagy kétséget afelől, hogy ki az úr a háznál. Kénye-kedve szerint pöckölgeti a gombostűre tűzött példányokat a bogárgyűjteményében, simán megmondja, hogy ő akar középen ülni, szétválasztva a szerelmeseket, szándékosan megsérti, megalázza őket, feszegeti a határokat, de úgy tűnik, mindent megtehet, hiszen ő a nagy Hedda Gabler. Akit pedig a bizalmába fogad, még hálás is lehet, nem sejtve, hogy a kedvesség mögött ártó szándék húzódik.”

Egy másik Ibsen mű kapcsán érdekes, hogy az alapvető RedPill “axiómák” már legalább egy évszázada “ki lettek mondva”, és meg/be “lettek mutatva”, ez nem a mostani kor “revelációja”….
Szóval lehet itt nyomni a sódert, hogy “dehát erről nem tudtunk”, mert ez nem igaz,max annyiban, hogy “tudtuk tudtuk, csak épp nem sejtettük”, hogy egy másik klasszikust idézzek:)

Az külön pikáns, hogy egy nagyorrú, feminista zsidó picsának csak épp a valóját kell adnia, és ez megy neki, megjátszás nélkül:)

https://index.hu/kultur/2022/10/19/ibsen-hedda-gabler-katona-jozsef-szinhaz-szekely-kriszta-jordan-adel-kritika/