Szujó Flórián
7 megosztás

Apák akarunk lenni – Férfinapi tüntetés az apákat kirekesztő családpolitika ellen

Idén Férfinapon demonstrációt tartunk a Parlament előtt, annak érdekében, hogy a családpolitika kezelje egyenlő szülőként a férfiakat és támogassa az egyenlőségüket.

A tüntetés a Modern Férfipolitikáért Mozgalom és a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság szervezésében valósul meg. Azért van szükség erre, mert a jelenlegi családpolitika ahelyett, hogy az apák egyenlőségét segítené elő (például a gyed egyenlő megosztását és váltott elhelyezést támogatná) az ellenkező irányba halad.

A mai családpolitika a nemi diszkrimináción és az apák alacsonyabbrendűségének ideológiáján alapszik. Ez világosan látható abból, hogy sorra hozzák az apákat diszkrimináló intézkedéseket. Beleírták az alkotmányba az anyaság védelmét, de az apaság védelmét nem. A férfiaknak tizedannyi szabadságot (10 nap apaszabadság) sem adnak a gyermekük születését követően, mint a nőknek (180 nap CSED). A több gyermekeseknek járó Diákhitel-kedvezményekből kirekesztették az apákat. A négy vagy több gyermekeseknek járó adómentességből ugyancsak kirekesztették az apákat. A legújabb tervek szerint pedig a jövő évtől gyermekvállalást támogatandó 25-30 éves kor közötti szja-mentességből is kirekesztenék az apákat.

Továbbá, az elmúlt években szinte semmilyen előrelépés nem történt az apák hagyományosan fennálló társadalmi hátrányainak felszámolása érdekében sem (ami ugyancsak feladata lenne a családpolitikának). Ma Magyarországon 10%-ot sem éri el a GYED-en lévő férfiak aránya és a gyermek későbbi életszakaszában is igaz, hogy a férfiak töltenek kevesebb időt a gyermekkel. Különösen kirekesztettek a gyerekeik életéből az elvált apák: válást követően a gyermekek kevesebb, mint 10%-a él együtt továbbra is az édesapjával. Az egyenlőség szempontjából ennek nem csupán egy olyan aspektusa van, hogy a férfiak szülői szerepe alacsonyabbrendű, de ez a gyermekek számára is kedvezőtlen, hiszen így nagyon sok gyerek olyan társadalmi környezetben nő fel, ahol a férfiak alig vannak jelen az életükben, így nem állnak rendelkezésükre azonos módon a női – és férfiminták. Ráadásul kedvezőtlen hatása van a nők munkaerőpiaci lehetőségeire is, hiszen a nők gyermeknevelésben betöltött fokozottabb szerepvállalása hátráltatja őket a munkaerőpiacon.

Azt gondoljuk, hogy világos jelezést kell adni a kormányzatnak, hogy a családpolitika ezen apákat kirekesztő, háttérbe szorító, diszkrimináló iránya elfogadhatatlan. A tüntetésen nem csak arra kérnénk a kormányzatot, hogy szüntesse meg a fenti diszkriminatív intézkedéseket, hanem arra is, hogy a nők és férfiak minden szempontból való egyenlő szerepeit támogató családpolitikát vezessen be, aktívan lépjen fel ennek érdekében, különös hangsúllyal az apák egyenlő szülői szerepeire a gyed időtartama alatt és válást követően is. Ehhez kapcsolódó konkrét kéréseinket korábban egy petícióban is megfogalmaztuk.

Az eseményre November 19.-én 14 órakor fog sor kerülni a Parlament előtt. A tüntetésen felszólalások is lesznek a kapcsolódó témákban. Jelenleg az alábbi felszólalások és témák várhatóak (de még másokkal is egyeztetünk ennek kapcsán, szóval ez bővülhet még).

Szujó Flórián (Modern Férfipolitikáért Mozgalom): A családpolitika a nemek közötti egyenlőségen alapuljon!
Szujó Flórián (Modern Férfipolitikáért Mozgalom): Miért fontos az apa-gyed bevezetése Magyarországon? – Milyen pozitív hatásai lennének? Jó nemzetközi gyakorlatok bemutatása.
Toplak Zoltán (Valódi Egyenlőségért Civil Társaság): Az apaság felértékelésének szükségessége és a férfiak felelőssége az apaság vállalására.
Fekete Kálmán: Az apák hátrányos helyzete példákkal bemutatva. Mit tehetsz azért, hogy megnyerd az ügyed?
Fux Gábor: A szülői minták fontossága a gyermek életében és a szülői szerepek fontossága a család életében.
Fux Gábor: Külön élő szülők perspektívái: külön élő szülőség feldolgozása, külön élő szülők kilátástalan helyzete gyermekkel történő kapcsolattartás akadályozása, nem tájékoztatás és gyermek ellennevelése esetén. A szülők közötti kommunikáció fontossága a gyerek érdekében.

Hangos apaforradalmat szeretnénk. Amikor apák állnak ki az utcára és belekiáltják a szélbe, hogy apák akarnak lenni. Amikor a társadalom többi tagja is szolidaritást vállalva kiáll értük és felszólal mellettük. November 19 – én pontosan ilyen tüntetés lesz a Parlament előtt. A tüntetésen örömmel látunk mindenkit, aki egyetért az itt megfogalmazott célokkal.

A rendezvénnyel kapcsolatos további fontos információk a megmozdulás Faceook oldalán leszek olvashatóak.

Post Author: Szujó Flórián

Szujó Flórián
f Facebook
7 megosztás


103
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
5 Egyéni hozzászólás
98 Válasz hozzászólás
0 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
9 Hozzászólások szerzői
hunbagiratomgalschwarzwaldToplak Zoltánxcsakx Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
tomgal
Olvasó
tomgal

“Továbbá, az elmúlt években szinte semmilyen előrelépés nem történt az apák hagyományosan fennálló társadalmi hátrányainak felszámolása érdekében sem (ami ugyancsak feladata lenne a családpolitikának). ”

Szerintem nem ugyanazt a műsort nézzük. Az elmúlt 2 év eredményei ( nem azt állítom, hogy minden tökéletes és fenékig tejfel, de soha nem volt példa, hogy ilyen rővid idő alatt- 2 év-ennyi apákat támogató intézkedést hozzanak)

A láthatást akadályozó szülők bíróságon keresztüli gyorsított eljárása :

2020.01
https://m.hvg.hu/itthon/20200219_birosag_kapcsolattartas_gyamhivatal

Az egyik szülő által is kérelmezhető osztott elhelyezés, ami a gyerekekkel egyenlő időtartamot biztosít:

2022.01

https://jogaszvilag.hu/szakma/valtozasok-a-kozos-szuloi-felugyelet-gyakorlasaban-2022-januar-1-jetol/

A szülést követő apaszabadság duplájára emelése:

2023.01

https://www.google.com/amp/s/index.hu/belfold/2022/08/23/apaszabadsag-szabadsag-orszaggyules-europai-unio-modositas-technologiai-es-ipari-miniszterium/amp

Az állam meg a növekvő gyerekszám reményében támogatja anyagilag a nőket ( tévesen), meg őket próbálja kompenzálni a rosszabb munkaerőpiaci helyzetükért. Egyébként aki MEGSZÜLT 3-4 gyereket, az szetintem minden támogatást megérdemel.

Toplak Zoltán
Újságíró

Én méltatni fogom a jelenlegi kormány munkáját és eredményeit a beszédemben. Aztán persze kicsit kritikus is leszek – hiányolom a más téren meglévő miniszterelnöki víziókat az apákkal kapcsolatban. Orbán Viktor tud tervezni a térségre 2030 után is, pont a saját “fajtájával”: a fehér heteró férfiakkal nem? Pedig ő is apa, sőt nagyapa. Nem értem.

tomgal
Olvasó
tomgal

Vannak ilyen esetek, ezt nem kétli senki sem, de ez mennyi ? 50, 100 ? Ebből mennyi a jogos sérelem és mennyi az aki ” úgy érzi”, mert nem neki adnak igazat, mert érzelmileg érintett- nyilván szubjektíven értékeli- miközben 10-ből 10 bíróság nem az ő javára ítélne ? Az összes esethez képest mennyi és ez elég ahhoz, hogy általánosítva kijelentsük , hogy részrehajlók a bíróságok , miközben 40%-ban a peres esetekben az apák nyernek ?
Erre vonatkozott a ” hülye ” kérdésem, hogy a nyilvánvalóan létező és még jogos esetek száma alapján tényleg kijelenthető , hogy a bíróságok elfogultak ? Nyilván, ha valaki állandóan ilyen esetekkel foglalkozik, annak úgy tűnhet, hogy mind milyen rohadékok, stb ( ha valaki csak valódi nemi erőszak áldozatokkal foglalkozik, annak is kb. minden férfi erőszakoló lesz, pedig arányaiban ugye… ) Én pont nagyon pozitív folyamatokat látok az elmúlt 2 évben kibontakozni , én azt látom, hogy egyre több apákat támogató intézkedés és bírói döntés születik. Nem azt állítom, hogy tökéletes és minden úgy jó ahogy van, de miért nem lehet örülni ezeknek, üdvözölni ezeket a lépéseket ? Elismerni, hogy elindult egy nagyon jó folyamat ?

Toplak Zoltán
Újságíró

Azért én hiányolom a férfiak felelősségének felemlegetését. így egyoldalú nekem: a világ változzon, de mi nem akarunk. tény, hogy a 40 év alatti férfiak 75%-a a karrierjét tartja fontosabbnak (látszólag), mint a családalapítást. így nem csodállom, hogy a miniszterelnök sem bízik bennünk, és mindent a családra igenis jobban vágyó nők nyakába akar varrni. Éppen volna min változtatni a férfiak tömegeinek is. A beszédemben egyébként ki fogok térni erre is.

xcsakx -a te kommentedet biztos nem olvasom el. Csak szólok.

schwarzwald
Olvasó
schwarzwald

A kommentszekció szétzilálása, a 2-3fő meg nem nevezett jószág részéről, mégis mit szolgál tulajdonképpen? Magam részéről nem szólok hozzá egy “női felület” kommentjeihez sem mert: -Helyettem megteszik. Meglepő módon értelmes nők is gondolkodnak hasonlóan, és reagálnak ennek megfelelően. Kapnak is hideget-meleget, hát ez ilyen. -A hazudozás, ferdítés, érdekharc nem az én stílusom. -Nekem nem sikerélmény az, hogy nagy pofával de arctalanul fröcsögöm a beteg gondolataimat, közben azon élvezkedve, hogy ettől az ellenfél megpukkad… Azon ellenfél, aki-akik nélkül ti sem jöhettetek volna a világra, kedves szörnyeteg kisasszonyok és vénasszonyok, vénlányok. Szóval mielőtt reflexből elkezditek a métely mantrát, nézzetek már körül! Mint vendégek… Lehet így viselkedni de ennek mindig ára van. Ismertem bunkó fiatal lányokat és nőket egyaránt. Mára rusnya banyák lettek, így ötven felé vagy picit felette. A kedves együttműködő kortársaik között, érdekes mód, nem ütött be ez az önbeteljesítő sorsszerűség. Velük jó lenni…

tomgal
Olvasó
tomgal

Minden egyes betűjével egyetértek, ez egy kiváló írás, egy kiváló szülőtől, édesapától:

https://wmn.hu/wmn-life/58719-doffek-gabor-azokrol-akik-ugy-dontottek-hogy-nem-vesznek-reszt-tobbet-a-gyerekuk-eleteben

schwarzwald
Olvasó
schwarzwald

Gyenge… Közhelyes panelekből előadott rizsa, a nők fülének kedvezően tálalva. Nincs két egyforma eset. Pl megnézném, hogy a szülő hatására a láthatás napjain elszökdöső gyerekkel mihez kezdene, a látogató szülő helyében. Aki lehet, hogy 300 kilométert utazik potyára… És még lehetne sorolni. Ez egy idióta nyalonc semmi több.

tomgal
Olvasó
tomgal

Nem, ez egy igazi szülő, egy igazi édesapa, mitől nyalonc, mert szereti a gyerekét, mert mindent megtesz érte? Miben nyal a nőknek? Ugyanúgy leszedi a keresztvizet róluk is. Aki nem így gondolkozik, az bizony csak egy önfelmentő, kifogásokat kereső illető, semmi több.

schwarzwald
Olvasó
schwarzwald

Nem csak erre az egy cikkre értettem! DE nem egyforma sémák alapján élnek a többiek, amiről ő tudomást sem hajlandó venni. Miért lenne mentegetőzés a tények felsorolása. Neki szerencséje volt, mert megoldotta a gyerekével a kapcsolattartást. Ennyiből nekem is. De! Sokak rosszul járnak és nem csak önhibájukból. Igen, ilyen is van! A témakörnél maradva, nagyon más egy 3, 6, 10 és egy 18 éves gyerekkel fentartani a kapcsolatot. Ez sem olyan egyszerű. És bizony olyan is van, hogy az egyik embernek gond az utazás és a költségei, míg másnak szinte korlátlanok a lehetőségei. Ez nem tetszik, hogy csípőből szaroz le mindenkit. A gyerekükről lemondó szülőket én sem dícsérem meg természetesen. Nőt-férfit egyaránt ismertem ilyet.

Más: Egy népesebb munkahelyen szétszednék a dörzsölt amazonok. Láthatná ahogyan a pillantásukkal is ölnék egymást páran. Persze ezeknek is magasabb fizetést adna. Aha! Azonos munkakörökben azonosak a fizuk ma már. Még akkor is, ha évekre eltűnik a kolléganő és még utána sem biztos, hogy bejön hétfő reggel az illető, mert elég egy telefon. Könnyen belátható, hogy az efektív kevesebb munkáért ugyan miért is járna több bér!? A sok keverés-kavarás és cirkusz megint nem termel profitot.

Szóval nem kellenek, a felesleges dícsérő és hízelgő szavak. Alanyi jogon nem jár senkinek.

tomgal
Olvasó
tomgal

Én viszont csak ehhez az egy cikkhez és egy témához szóltam hozzá, többi munkásságát nem ismerem. Ezzel a cikkével viszont nagyon egyetértek.