Toplak Zoltán
5 megosztás

Jó-e ha kizárólag egy nő és egy lágy férfi beszélgetnek a férfiakról, férfiasságról? A Képmás magazin podcast-jéről röviden.

Természetesen nem rossz. A semminél jobb. Sokkal. De a hiányosságok garmadájával találkozva szinte öncsonkító módon leborotváltam a szakállamat a podcast felénél, mert annyira felkavart a beszélgetés. Egyébként nem baj, ha érzelmeket ébreszt egy tartalmasnak szánt párbeszéd bennem. Nos, mivel találkoztam és mivel nem a műsorban – holott kellett volna. Bóna Judit beszélgetett Steigervald Krisztiánnal, generációkutatóval, “Férfinak lenni: kaland és kihívás” címmel, nagyjából egy óra hosszan.

Nekem borzasztóan hiányzott egy Kassai Lajos (lovasíjász) vagy egy Halász Géza (lapunk újságírója, politikus) kiérlelt, érzékeny és kemény férfiassága a beszélgetésből. Helyette egy tudós, de lágy férfi beszélgetett egy nővel. Nem rossz, nem rossz, de így könnyű olyan következtetésre jutni, hogy a nők szárnyalnak, a férfiak botladoznak. Ha botladozó, kereső férfivel beszélgetek, botladozó hangnemben fog folyni a beszélgetés. Ha a hipe-ot, ami a nők körül van a médiában és a szórakoztatóiparban, szárnyalásnak hívom, miközben szenvednek a magánytól, kiégnek a kettős szerepelvárásokban és tömegével nevelik egyedül gyermekeiket, veszítik el társaik: a férfiak bizalmát és szerelmét – akkor minek hívnánk az érzelmi poklot? Mennyországnak?

Valóban nagyok a kihívások ma a férfiak előtt és sokan a negatív társadalmi presszióban – mely feminista gyökerű és évszázados – szerintem, de erről vitázhatunk – persze, hogy nem találják magukat. Megjártam ezt az utat, tudok róla mesélni. De! Vannak kiérlelt férfiak, magamat is ideértve, de Gézát, vagy Kassai urat, Böjte Csabát is. Velük, velünk (is) kellene beszélgetni, hogy jutottunk át a túlsó partra, hogyan éltük meg a gyámolító, gondoskodó, apai énünk, illetve az érzéseinket, a haragot, megbántottságot, gyászt, örömöt, extázist, stb. és a kemény, harcos, küzdő férfiasságunk, amit a beszélgetőpartnerből nagyon hiányoltam. És hát igen: bár a cím erre utalt, témaként mégsem hozták fel. Nagy hiba.

Sokat beszéltek a külső csínről, ami fontos – mindig az volt, mióta az eszemet tudom. Steigervald szerint ez egy új követelmény a férfiakkal szemben, és a metroszexualitást hozza fel példaként. Engem kiver a víz tőlük, de én vén boomer vagyok, ez tény.

Bóna Judit megemlíti, hogy a nők szívesen segítenének a férfiaknak Férfivá válni, de ha egyszer nem hallgatunk rájuk. Én meg ezt nem értem. Apává csak egy nő tehet egy férfit – született nő, született férfit, de: Férfivá? Szerintem csak egy másik Férfi, a beavató, vagy Férfiak kiérlelt közössége. Vagy az Abszolút Alfa – Isten, az Atya, a Seregek Ura.

              Kis humortabletta: Apává tegyelek?

Steigervald említi, hogy a nők közösségekbe járnak, ahova férfit be sem engednek és ez jó. Szerintem is, ha ott olyan dolgokról beszélgetnek, ami férfi füleknek csak mértékkel való. Szexuális vágyakról, fantáziákról, intim titkokról. Ezt jobb ha férfiként ki-ki a párjával beszéli meg, nem idegen nőkkel.

Viszont: egyikük sem hallott még a zárt férfiközösségekről? Férisátor pl., ami keresztény közösség. Belső tűz férfiközösség, MentorForMen – ami spirituális férfiközösség. Biztos vannak még ezeken kívül is nők számára zárt férfiterepek. Nagyon rég óta, a Férfisátor több mint húsz éve! Hogyhogy nem esett szó ezekről?

Ami nagyon jó volt: a beszélgetés ténye. Az apaságról amikor szó esett, erről egy nő, egy anya is rengeteget és kompetensen hozzászólhat, ezt elismerem. IS, vagyis nem csak ő, mint nő. Ezzel kapcsolatban Steigervald sem hagyott olyan sok kívánnivalót, mint egyébként. Itt látszott, hogy ő is gyakorló apa. A pelenkacsere is szóba került, mint tipikus példa – ezen mosolygok, hisz a gyermek idősebb korában is rengeteg teendője van egy apának: bátorítani, meghallgatni, elismerni és terelni, fegyelmezni – utóbbit főleg kisebb korban.

Amúgy ez a pelenkacsere olyan, mint a “sírok a romantikus filmeken”. Nőzési dumának jó, de az igazság az, hogy a valódi férfisírást, férfipanaszt csak érett lelkű nők tudják kezelni, és a kompetens apákkal ugyanez a helyzet. Hiszen ott az apának is lehet igaza, nem mindig az anya tudja jobban, stb. És a legtöbb nő, ma nem érett lelkű, még ha amúgy intelligens, sajnos akkor sem. Még – azonban minden változhat, bízzunk a nőkben, én ezt mondom.

Röviden akartam elemezni a podcastot, ezt megtettem. Ne csak a Bedő vagy Steigervald féle lágy férfiakat tessék szóra bírni – ez egy jó tanács a jövőre nézve. A kezdeményezés ténye viszont remek, és ez egy őszinte bátorítás tőlem: szintén a jövőre nézve.

Post Author: Toplak Zoltán

Toplak Zoltán
Lassan ötvenes, kétgyermekes apuka vagyok. Nagyon fontos nekem a férfimozgalmi tevékenység és a keresztény hit. Egy férfiközösség szervezője vagyok, igyekszünk megélni és kivinni a világba egészséges férfiszellemet. Személyes tapasztalatom az, hogy ez sok küzdelemmel és mély fájdalommal jár. De a végeredmény magáért beszél - megéri. ;-) eposzegy@gmail.com - on személyesen el lehet érni. Kommenteket ritkán olvasok.
f Facebook
5 megosztás


7
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
4 Egyéni hozzászólás
3 Válasz hozzászólás
1 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
4 Hozzászólások szerzői
common mangeorg1945BelaSe - se Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Se - se
Újságíró
Se - se

Férfivá nem a nőnemű emberek segítségével lesz a hímnemű ember – hanem a nő által.
..a NŐ -től..

Nő az akit kívánok, férfi az akit irigylek.
Ilyen egyszerű ez a túloldalról nézve is – csak amikor haszon van a zűrzavarból, akkor a zavarkeltés önérdek.
Persze, a férfitársaság kovácsol és edz.. de a hasonlatnál maradva nem az teszi a vasat acéllá.

Na mindegy – a cím kérdésére az én válaszom az, hogy nem jó ha kizárólag.

Bela
Olvasó
Bela

Beszélgetnek erről mások is, Kassai is ott van: https://www.youtube.com/watch?v=knniLw5UNtQ

Bedő Imrét, mint “lágy” férfit, jobb lenne, ha meg se hívnák…
Mint mondja, a harmónia megteremtéséről azt gondoljuk, hogy az a nők dolga. Igen, de válságban NEM! Ilyenkor a férfinak kell megmenteni a világot, úgy, hogy még a harmónia-, egyensúlyteremtés is az ő feladata.

Tulajdonképpen igaza is van, csakhogy rá jellemző módon megint kihagyja a nőket az egészből. Biztosítja-e a mai modern nő az otthoni hátteret, legyen az dologi, vagy érzelmi? Létezik-e ilyen, amikor a házasságok kétharmada felbomlik, vagy épp a Tinderen “beszélget” az asszony nap mint nap, nem a párjával? Azt mondja Bedő, hogy reggel, kipihenten induljon el a férfi egyensúlyt teremteni a világban. Mennyire lesz kipihent a modern férfi, ha – mint itt is sokan szeretnék – gyereket pesztrál és háztartást vezet (már ha van családja, vagy stabil kapcsolata)? Így nehéz lesz világot váltani…

Szerintem Bedő féligazságokat hirdet: az alapelvekben sokszor igaza van, viszont mintha nem venne tudomást a 21. század teljes egészéről, a megváltoztatott szerepekről, a betegessé fajult hipergámiáról, és az egész feminizmusról.

A Steigervaldot ismerem máshonnan, pedagógusoknak is gyakran tart előadásokat. A generációs különbségekben igazat adok neki, a megoldási javaslatai viszont pont ezeket a különbségeket növeli (TikTok-ozik a gyerek, tehát TikTok-ozzon a felnőtt is, és akkor megérti. Hát nem).

georg1945
Olvasó
georg1945

Mielőtt vitába kezdenénk, olvasuk el az alábbiakat:

https://jardasajatutad.wordpress.com/2016/02/25/nostenyprivilegium-97-pontban/

Se - se
Újságíró
Se - se

georg
Elolvastam – de milyen témában való vitához ajánlod ezt a felsorolást?

Mert a cikk címe egy kérdés. Arra ha van is többféle válasz – azok között a vélemények között kialakuló vitához nem kell.

common man
Olvasó
common man

A Bedő ehhez a Steigervaldhoz képest egy igazi mexikói macsó.

common man
Olvasó
common man

Idegesítő ez a beszélgetés.A nőt még elviselném de ez a.. nem is tudom mi.Ez nem lágy ez már folyik.Én föladtam.Férfiak is végeznek büfészakot.Az ilyen nyaligépeket általánosban jól megvertük.

common man
Olvasó
common man

Viszont: egyikük sem hallott még a zárt férfiközösségekről? Férisátor pl., ami keresztény közösség. Belső tűz férfiközösség, MentorForMen – ami spirituális férfiközösség. Biztos vannak még ezeken kívül is nők számára zárt férfiterepek. Nagyon rég óta, a Férfisátor több mint húsz éve! Hogyhogy nem esett szó ezekről?

Bevallom én is most hallottam ezekről először.A külön közösségben meg semmi új nincs az volt azelőtt is.Fonó, tollfosztó ,,legényegylet,falusi kocsma.