Alter Ego
37 megosztás

Férfinap 2022 – Hogyan ünnepelte a politika és a sajtó idén a Nemzetközi Férfinapot?

Tekintsük át egy lassan szokásossá váló Férfinapi sajtószemlében, hogy észrevették-e a politikusok és az internetes újságok a Férfinapot, és ha igen, akkor milyen köszöntővel emlékeztek meg a férfiakról illetve miként protestáltak az érdekükben.

A sajtó jelentős része számára idén is láthatatlan esemény maradt a Nemzetközi Férfinap.
A Hírlapszemle.hu hírkeresőt és a Google-t segítségül hívva megállapíthatjuk, hogy az internetes sajtótermék között mindössze csak néhány akadt, amely értékelhető cikket közölt a Nemzetközi Férfinapról.

Elsők között bukkan fel a találati listákon a Magyar Jelen cikke Gulyás Anita, a Mi Hazánk Mozgalom munkatársának tollából. Az írás női nézőpontból reflektál a férfiak családi és társadalmi szerepeire. Bevallom, az én kényes ízlésemmel kezdetben úgy tűnt, mintha azt a közkeletű adomát olvasnám, miszerint “nem nehéz a nőket boldoggá tenni, csak legyél neki: barát, társ, szerető, kisöcsi, bátyus, apa, tanár, nevelő, gyóntatópap, testőr, lelki társ, szakács, autójavító, kertész, villany-TV-Számítógép szerelő, sofőr, hordár, takarító, lakáj, fafaragó, modell, lakberendező, szexológus, pszichiátriai szakorvos, fitnesz edző.” – És habár a női elvárások mezsgyéjén halad előre a szöveg (olykor talán inkább csak önkritikusan tréfálkozva), azért végül csak-csak megérkezik egy szépen cizellált köszönetig:

Úgy gondolom tehát, hogy egy napot igazán szánhatunk arra, hogy a férfiak családban, társadalomban és történelemben betöltött szerepét elismerjük, megbecsüljük őket és tudassuk, hogy nagy szükségünk van rájuk. Arra, amit nyújtanak, arra, ahogy – bár néha nem értjük, miért úgy – gondolkodnak és cselekszenek.

Tudatjuk ezúton, hogy nekik is szabad hibázni, néha gyengének lenni, olykor félni is. Mert mi akkor is tudjuk, hogy mennyi mindent tesznek nap, mint nap értünk, a családjukért, a gyermekeikért, a munkájukban és a jövőért! Minden férfinak ezúton kívánok a nők nevében jó egészséget, sok erőt, kitartást, boldog életet és megbecsülést.

Mindannyian mások, sokmindenben különböznek, de számunkra, nők számára mindaddig ilyen értékesek maradnak, míg identitástudattal a hagyományos szerepeikben tesznek mindennap egy lépést a gender propaganda ellen, megőrizve mindazt a tőlünk való különbözőségüket, amitől ők férfiak, apák és nagypapák!

A teljes írást ezen a webcímen olvashatjuk
a Magyar Jelen hasábjain Gulyás Anita tollából.

 

A mandiner.hu politikai irányultsága ellenére is csak baloldali politikustól, Fekete-Győr Andrástól tudott Férfinapi posztot idézni:

Sok országban ma ünneplik a nemzetközi férfinapot. Ez a nap nem valamiféle fordított nőnap: a férfiak és nők családon belüli egyenlőségéről szól: többek közt, hogy egy családban nemcsak a nők dolga a gyereknevelés vagy házimunka. Én hiszek abban, hogy egy egészséges családban a feladatok nem kizárólagosak, mindenki kiveszi a részét a pénzkeresésből, munkából, gyerekezésből. Nem akarom megmondani, hogyan éljenek mások, de az fontos, hogy észrevegyük a fizetetlen munkát, hogy ne tekintsük természetesnek, hogy bizonyos feladatokkal csak a család női vagy férfi tagja foglalkozhat.

A politikában sincs ez másképp: szerintem az igazi családbarát kormányzás megadja a lehetőséget a férfiaknak, hogy a családjukban is kiteljesedhessenek. Ezt szolgálnák a modern munkavédelmi szabályok, a rugalmas foglalkoztatás és a kibővített apanapok intézménye is.

Fekete-Győr András Férfinapi Facebook posztját
a Mandiner ezen a helyen szemlézte.

 

A Híradó.hu a Fiatal Családosok Egyesületének (FICSAK) írását másodközli Kassai Etelka tollából. Az írás követi az idei Nemzetközi Férfinap hivatalos tematikáját (egészség); szakszerűen és tiszteletteljes ünnepi pátosszal szól a férfiak egészségmegőrzéséről és a férfiak megbecsülésének szükségességéről:

Sokak szerint meg mindennap férfinap van, és ezt csak félig-meddig említik humorral, az ilyen jellegű kommunikáció pedig még inkább csökkenti a férfiak napjának értékét és üzenetét. Nevezetesen azt, hogy a férfiak éppúgy megérdemlik a figyelmet, a törődést és az elismerést, ahogy a nők. Mi nők nem lennénk azok, akik vagyunk. Nélkülük, ha ők nem állnának a hátunk mögött, vagy mellettünk, nem lenne ugyanilyen a világ.

Mert a közösségért, másokért, a családjáért tenni akaró férfi olyan erő, amely minden elismerést megérdemel. Minden támogatást megérdemel tőlünk nőktől is. Egy jó apa pedig pótolhatatlan érték családja, pótolhatatlan példakép gyermekei számára.

A Nemzetközi férfinap alkalmából minden évben egy-egy tematika mentén adóznak szerte a világon a férfiaknak. Ebben az évben újra az egészség kerül fókuszba. Nem véletlenül, mert ugyan minden 100 újszülött lánygyermekre 106 fiúgyermek születés jut, ez az előny csak látszólagos. Már egészen kicsi korban világossá válik, hogy a fiúbabák, különösen a koraszülött fiúgyermekek sérülékenyebbek a lányoknál, a fiúknál magasabb arányban következik be bölcsőhalál és a gyermekkori betegségekkel szemben is védtelenebbek kicsivel, mint a kislányok. A későbbi életkorban is érzékelhetően sérülékenyebb az erősebb nem, a férfiak hazánkban legalább 5-8 évvel élnek kevesebbet, mint a nők, és ennek nagyon sok oka van, de ezek közül az egyik az, hogy jellemzően magasabb fizikai terheléssel járó, illetve nagyobb kockázattal járó munkákat végeznek. (…) (A cikk az alábbi linken folytatódik!)

Kassai Etelka írását a ficsakblog.hu oldalon
ajánlott teljes terjedelmében elolvasni.

 

A 888.hu-nál úgy tűnik nem akadt egyetlen női munkatárs sem, akinek lett volna mondandója a férfiak számára, így Forisek Ádám volt kénytelen kezébe venni a  a tollat a jeles napon és poharát koccintásra emelve Önmagát és férfitársait köszönteni. Mindezek miatt nem is várhatunk mást tőle, mint egy keserédesen szellemes, rövid köszöntőt:

1999 óta november 19-én a férfiakat ünnepeljük. Emeljük poharunkat ezen a napon a férfiakra, akik természetesen ugyanazt fogják csinálni ma is, mint minden nap: civilizációkat, családokat és értékeket védelmeznek, előrébb mozdítják találmányaikkal a világot, és a nemek egyenlőségéért küzdenek…

valamint megoldanak mindent szerelő nélkül, az összes meccset megnézik a tévében, üresen is visszarakják a tejesdobozt a hűtőbe, és rohadtul nem érdekli őket, ha nem hajtják vissza a WC-deszkát.

Úgyhogy ne szaporítsuk a szót. Egészségünkre!

Forisek Ádám írását a 888.hu-n ezen címen
tekinthetjük meg eredeti formájában.

 

Az Index.hu a férfiak lelki egészségére helyezte a hangsúlyt. Pontosabban inkább a Nő-Férfi konfliktusok mentén szót ejtett a férfiakról. Cikkük a házassággal összefüggő mentálhigiénés problémákat járja körbe. Ernőfy Nóra újságírónő a SzépenVáljEl Válásközpont szakértőivel, Galambos Balázzsal és Herkules Mónikával készített beszélgetést. A férfiak mentálhigiénés problémái valószínűleg tényleg a házasságok és a párkapcsolatok körül bonyolódnak elsősorban. Tulajdonképpen úgy is értelmezhetjük, hogy a helyzet reménytelenségére reflektál ez az írás, amikor a párkapcsolatok mentálhigiénés vetületeit éppen egy válásközpont szakértőivel beszéli meg.

A SzépenVáljEl Válásközpont alapítója, Galambos Balázs az Indexnek úgy fogalmazott, hogy ugyan tapasztalataik szerint a férfiak kisebb arányban, mindössze 30 százalékban kezdeményezik a válást, akik mégis megteszik, egyik kiemelt indokuk az, hogy állandó kritizálásnak, veszekedésnek vannak kitéve. A párkapcsolat kiüresedése, a szenvedély megszűnése miatt még nem nyújtják be a válókeresetet, főleg ha gyermek is van a házasságban. Herkules Mónika, a cég projektvezetője arról számolt be, hogy a hozzájuk forduló férfiak többsége két, jól meghatározható időszakban bontja fel a házasságot: mikor még nincs gyermek, vagy amikor már felnőttek.

Ennek egyik oka, hogy Magyarországon a válás után közel 90 százalékban az anyánál maradnak a gyermekek, a férfiak többsége pedig nem szeretne kimaradni csemetéje életéből. Számos édesapa aggódik, hogy a bíróság csak a vágyott idő töredékét ítéli meg kapcsolattartásra, emiatt sokan akkor is próbálnak valahogy inkább kitartani, ha már nem megfelelő a házastársi kapcsolat minősége, csak hogy együtt maradjon a család. (…)

„A férfi attól érzi magát férfinak, hogy tetszeni akar neki a felesége” – derült ki a tanácsadásaik során a férjek beszámolói alapján. A válásterapeuta hangsúlyozta, hogy az érzelmek megszűnésének értékelték, ha már a nő nem akart imponálni hitvesének, mert ez megingatta önbizalmukat. A minőségi házasélet alappillére, ha heti rendszerességgel tartanak a párok csak kettesben eltöltött programot. „Ez akár egy otthon egymásnak kiöltözős vacsora is lehet” – hozta fel példaként Galambos Balázs.(…)

„A szocializáció során rendszeres, hogy a szülők a kisfiúkba az nevelik bele, hogy a fiúk nem sírnak, nem panaszkodnak, nem rohannak segítségért, hisz társadalmunkban részben még mindig él egy macsószerű férfias férfi képe. A férfiak egészségét nem támogatja, ha besöprik a zavaró gondokat a szőnyeg alá, fontos lenne minden kisfiúnak többféle stresszlevezető módszert, konfliktuskezelési technikát megtanítani, szülőként jó példát mutatni az érzelemszabályozás és indulatkezelés területén. Mivel ez sok családban nem teljesül, felnőttként az alkoholizmusba menekülnek sokan a frusztráció feloldására, a legtöbbször azok, akiknek nincsenek a nehezebb élethelyzetekre megfelelő megküzdési stratégiáik” – értelmezte a projektvezető. Mégis a válásközponthoz forduló férfiak őszinte kommunikációt várnak el párjuktól. Az introvertált személyiségek ugyan nehezebben nyílnak meg, de a vitákat elkerülve vágynak arra, hogy higgadtan megosszák velük a házasságban jelen lévő problémákat. A veszekedéssel csak a sérelmek gyarapodnak, a férfiak többsége sértésnek veszi, ha ingerülten adja tudtára a nő a nemtetszését. (…) (A cikk az alábbi linken folytatódik!)

Az Index.hu nagyinterjúját Ernőfy Nóra, Galambos Balázs és Herkules Mónika
közreműködésével ezen az internetes címen olvashatjuk teljes terjedelmében.

 

A Hvg.hu Léder László pszichológussal, az Apa Akadémia alapítójával készített beszélgetést a Nemzetközi Férfinap apropóján. Az apaság megélésének problematikájához kapcsolódóan a Hvg újságírója és Léder László egyaránt a férfi érdekképviseletek aktivitását hiányolja az apaszabadság kritikán aluli megvalósításával összefüggésben. – A Férfihang Civil Társaság hamarosan aktívabban próbál megfelelni társadalmi szerepvállalásának.

A magyar férfiak próbálnak kimászni a huszadik századi GDP-termelő és csak a racionalitás talaján álló szerepkörből, de nehéz dolguk van, mert a szexizmus és az ostoba sztereotípiák akadályozzák őket. Ezek a beidegződések ráadásul egyéni és társadalmi szinten is mélyről fakadnak. Ugyanakkor látunk biztató folyamatokat is. A férfiak jelentős része pozitívan áll az úgynevezett modern apaság szerepéhez. Illetve felnőtt egy olyan generáció, amelyik már másképp viszonyul a munka-magánélet egyensúlyához, nem hagyja magát kizsákmányolni. (…)

A férfiakkal kapcsolatos hibás álláspont kialakulásában a pszichológiának is megvan a maga felelőssége. A férfiak ugyanolyan érzelmi kultúrával, intuícióval és empátiával bírnak, mint a nők – ezek ugyanis emberi készségek. Az persze már sok mindentől függ, hogy mindezt meg merik-e mutatni. Például attól, hogy ebben a társadalom megerősíti vagy gyengíti-e őket, azaz mik az elvárások velük szemben, mit tartunk férfiasnak. Kérdés az is, hogy a férfiak és a nők egyáltalán elhiszik-e, hogy az előbbi képes érzelmi életet élni. (…)

Mert a férfiakat egyszerűen rosszul szólítják meg ezen a téren. Elég, ha csak egy pillantást vetünk az önismereti könyvekre: kilencvenkilenc százalékban a nők a célcsoport, és nők szerepelnek az egyébként rózsaszín borítókon. A férfiak pedig ebbe savanyodnak és halnak bele idő előtt, ugyanis nem tudják emberként megélni önmagukat. Úgy gondolom, hogy az apaság az egyik rés a pajzson, ahol a férfiak is kimutathatják az érzéseiket. Az apaságukban megmutathatják, hogy kik ők és mik lehetnek. (…)

…a férfiak agyonterheltek, napi tizennégy órákat dolgoznak, akkor egyáltalán nem tudnak magukkal foglalkozni, és csak akkor lépnek, ha már baj van. Emellett a férfiak sokszor férfi segítőt keresnek, miközben a segítő foglalkozásúak kilencvennyolc százaléka nő. Ez bizony akadályt jelent a férfiak mentális egészségének megőrzése terén. (…) (A cikk az alábbi linken folytatódik!)

A Hvg.hu Léder László pszichológussal készült beszélgetését
ezen a helyen olvashatjuk teljes terjedelmében.

 

A Képmás.hu már korábban is rendszeres érdeklődést mutatott a férfijogi mozgalom felvetései iránt. A magyar férfimozgalmat áttekinteni törekvő írásaik mellett több esetben készítettek interjút férfijogi aktivistákkal. Ennek megfelelően jól tájékozott, a férfiak társadalmi, jogi, egészségügyi problémáit jól részletező cikkel tudtak megemlékezni a Férfinapról. Köszönjük!

A nemzetközi férfinapot – International Men’s Day (IMD) – minden év november 19-én ünneplik szerte a világban. A férfinap rávilágít, hogy a közhiedelemmel ellentétben a férfiak is szenvednek hátrányokat – nem is keveset –, és indulhatnak rosszabb életeséllyel, mint a nők. Olyan problémákra hívja fel a figyelmet, mint a magas férfiöngyilkossági arány, a férfiak mentális, érzelmi és fizikai egészsége, a várható rövidebb élettartam, az elvált apák kihívásai, vagy a férfiak negatív ábrázolása. (…)

A fiúk gyermekkorban sokkal sérülékenyebbek a lányoknál, érzelmileg és fizikailag is. Már a kicsi fiúkat is fontos ránevelni arra, hogy figyeljenek oda a testükre, fejezzék ki érzelmeiket, merjenek beszélni arról, hogyan érzik magukat a mindennapjaikban, figyeljenek oda az étkezésre és a mozgásra. Csak így, ezzel a tudatossággal lehet elérni, hogy felnőttként jobban megküzdjenek a mindennapos kihívásokkal, és kiegyensúlyozott, stabil énképpel, egészségesebb életmóddal hosszabb, minőségi életet élhessenek. (…)

Magyarországon átlagosan 5-8 évvel élnek kevesebbet a férfiak, mint a nők. Ennek okai között keresendő, hogy magasabb fizikai terheléssel, illetve nagyobb kockázattal járó munkákat végeznek; nagyarányú náluk az életmóddal összefüggő betegségek megjelenése, valamint a mentális, érzelmi problémák elnyomása. A november ráadásul a prosztatarák elleni küzdelem hónapja is, így még inkább hangsúlyossá válik a férfiak jóléte és jólléte. (…) (A cikk az alábbi linken folytatódik!)

Háver-Varga Mariann  teljes cikkét a Képmás magazinban
ezen a helyen olvashatjuk teljes terjedelmében.

 

Bouvet Petra köszöntője az Etcetara.hu blogon látott napvilágot:

A Teremtés Koronái. Ádám utódai. A nők életének áldásai és átkai. Azaz a férfiak, az urak, a pasik, a fickók világnapja a mai.

A saját vallomásom jön, férfigyűlölők ne olvassák. Élni sem tudnék nélkülük. Pont. Számomra az igazi férfi az, aki bástya tud lenni, akire fel tudok nézni, aki megnyugtat, aki megnevettet, aki segít, aki támasz, aki társ, aki partner, aki barát, aki vitatárs. Az életemben igazán szerepet játszó férfiak (legyen az a nagyapám, az édesapám, Férj, a fiam, a férfi barátaim) felé pedig hálát érzek, hogy általuk, mellettük, velük lettem és vagyok én, én.

November 19-én ünnepeljük a férfiakat, akik fontosak az életünkben.

Mert ha nem őket ünnepeljük ma, akkor megsúgom, ma van a Vécé Világnapja is – ne nevess, tényleg. Sőt…. november 19-én van a Legyen Ma Sz@r Napod Világnap is.

Úgyhogy maradjunk abban, hogy éljenek a férfiak!

Írta Bouvet Petra az Etcetera.hu posztjában.
Az írás ezen a címen elérhető.

 

Bizony semmi okunk nevetni azon, hogy az ENSZ “kedvesen és előzékenyen” a Nemzetközi Férfinapra telepítette rá a vízöblítéses illemhelyek világnapját. Pont úgy nem jár nekik köszönet, mint azoknak, akik egyetlen mondatot sem szenteltek a férfiaknak, mert szentül hiszik, hogy nincs szükség a Nemzetközi Férfinapra, hiszen “minden nap férfinap” vagy éppen úgy tudják, hogy “a férfinap Ivó napján van”, valamint akik úgy hiszik, hogy a legjobb köszöntés az, ha hosszú rendszabályozásban tudatják a férfiakkal a rájuk vonatkozó illemszabályokat és kötelességeiket.

Mérleget vonva megállapíthatjuk, hogy a tegnapi napon megjelent leggyalázatosabb írásokkal együtt is a két kezünkön megszámolhatjuk, hányan tartották fontosnak, hogy a férfiakról szót ejtsenek, jogegyenlőségükért, a rájuk összpontosító társadalmi programokért, egészségmegóvásukért protestáljanak. Különösen bántónak érezhetjük, hogy a politikai pártoknak illetve politikusaiknak – eltekintve a fent idézett ritka kivételektől –  legyenek akár kormányoldalon vagy ellenzékben tulajdonképpen egyöntetűen nem volt semmilyen mondandójuk vagy segítő szándékú ígéretük a férfiak számára – szemben a Nemzetközi Nőnapon megszokottakkal.

Post Author: Alter Ego

Alter Ego
Érdekelnek az emberek. Érdekelnek a közösségek. Mindez a pszichológia és a társadalomtudomány nagyítója alatt is. Mindig is meghökkentettek és lenyűgöztek az egyéni- és a közgondolkodás paradoxonjai. Emellett van személyes véleményem is a világról, sőt nem átallom néha le is írni. Elismerem, hogy az elemző énem felett néha a privát szenvedélyességem győzedelmeskedik, ezért a kedvenc műfajom a publicisztika.
f Facebook
37 megosztás


1
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
1 Egyéni hozzászólás
0 Válasz hozzászólás
4 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
1 Hozzászólások szerzői
Toplak Zoltán Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Toplak Zoltán
Újságíró

Köszi Alter a cikket. Petra blogbejegyzése nagyon tetszett. Köszi, hogy utánajártál.