Toplak Zoltán
0 megosztás

Tom Cruise ismét megmutatta, hogyan viszonyuljon egymáshoz férfi és nő

A napokban került a mozikba az Mission Impossible 7: Leszámolás 1 része. A filmben Tom Cruise egy igazi, jó értelemben vett patriarchát alakít, míg színésznő társa, Hayley Atwell egy igazodni tudó nőt. Cruise óv vezet és védelmez, míg Atwell, akárcsak a táncban: követ és együttműködik.

Korunkban nagy divat lett a női nemet férfiasnak, a férfiakkal rivalizálónak bemutatni, főleg a filmiparban. Lásd a Red Notice -t,  ahol a főhősnő kigyúrt, száz kilós főszereplő ellenfelét veri könnyedén le, sőt akár két férfivel is elbánik. (Gal Gadot, Dwayne Johnson és Ryan Reynolds) Nem azzal van bajom, ha egy nő legyőz férfiakat, hanem ahogyan teszi ezt. Bunyóban, pláne egy kigyúrt izomkolosszust? Miért nem csábít és intrikál, és ha kell, áll ki szemtől szemben?

No, meg a hihetőség. Gal Gadot gyönyörű, törékeny alkatú nő. Mikor tudna ő akár egy Ryan Reynolds fölé kerekedni pofozkodásban az életben? Egy férfi felsőtestének izomereje háromszorosa egy nőének. Kérem, tessék mást etetni ezzel. A nők NEM férfiasabbak a férfiaknál.

Az más kérdés, hogy azért vannak nők, akiknek elhiszem, hogy levernének: pl. Gina Carano, a Mandalóriból, aki egyszerre nőies és van hatalmas bicepsze. No, meg ő versenyeket is nyert küzdősportban.

A nő, nő, a férfi, férfi – nagyon jó példa erre a jelen filmünk. Számos jelenetben a női főhős képes hátralépni a férfi ellenében, és nem veszít méltóságából. Van, hogy átengedi a vezetést, pl. az autó vezetését, a leszakadó vonatban engedelmeskedik a férfinak, hogy az mindkettejüket megmenthesse. Ugyanakkor árnyaltak a szerepek: van, hogy kijátsza a férfit (érthető okból) és Cruise tud veszíteni: elegánsan gratulál neki.

Persze az élet kicsit más, ha egy nő tényleg rábízza magát egy férfira, az hosszú távon nem mindig jár dicsőséges érzésekkel. Akkor bizony azért a nőért dolgozni kell – lelkileg és fizikailag egyaránt. Ha valóban függ tőlünk – mint teszem azt, egy három vagy négy gyerekes édesanya, akkor ott helyt kell állni. Apának lenni, férjnek lenni, meghallgatni, döntéseket hozni, és a nőt magunk mellé felemelni. Utóbbi pedig nem csak a tiszteletet jelenti, hanem, hogy nem engedjük hercegnőcskévé válni, mindent helyette megoldani, hanem a terheket is annak szüksége szerint megosztjuk vele.

 

A Mission Impossible egyszerre hajt fejet a női önállóság és erő előtt – tele van erős női karakterekkel, és Atwell egyedül is helyt kell álljon, mint az Orient Expressen; és teszi helyére a férfit és a nőt. Én mindenképpen magánéleti példát látok ebben, nem állítom, hogy a társadalomban ne töltsön be vezető szerepet nő. Amennyiben erre alkalmas és érett. Negatív  példa erre több európai állam hadügyminisztere, akik még hagyján, hogy nők, de katonák sosem voltak. El kellene felejteni, hogy a nőknek, csak mert nők, piros szőnyeg és hódolat jár az élet minden területén. Ha ágyba akarjuk vinni őket, ez lehet egy jó taktika, de ez a taktika maradjon is meg ezen a szinten.

Összegzésül: remélem, Tom Cruise nem adja fel, és még láthatunk tőle a jelen filmhez és a Top Gun 2 – höz hasonló egészséges szerepleosztású filmeket. Minden fölösleges LMBTQ tartalom nélkül.

 

Post Author: Toplak Zoltán

Toplak Zoltán
Lassan ötvenes, kétgyermekes apuka vagyok. Nagyon fontos nekem a férfimozgalmi tevékenység és a keresztény hit. Egy férfiközösség szervezője vagyok, igyekszünk megélni és kivinni a világba egészséges férfiszellemet. Személyes tapasztalatom az, hogy ez sok küzdelemmel és mély fájdalommal jár. De a végeredmény magáért beszél - megéri. ;-) eposzegy@gmail.com - on személyesen el lehet érni. Kommenteket ritkán olvasok.
f Facebook
0 megosztás


14
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
4 Egyéni hozzászólás
10 Válasz hozzászólás
7 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
9 Hozzászólások szerzői
Miklos1Szergej55Se - seHunnRokapapa Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
georg1945
Olvasó
georg1945

Tom Cruise olyan személyt alakít MINDEN filmjében, amilyent a forgatókönyvíró előírt neki. Az pedig, hogy mit és miért írta elő a forgatókönyvíró, hogy ilyen személyt alakítson, azt az előre REMÉLT, a film utáni jó zsíros bevétel kecsegteti.
Neki ez a foglalkozása, bár az utóbbi időben mintha még arrogánsabb lenne, mint régebben. Megöregedett ő is.
Az amerikai filozófiai tanítás az, hogy mindent a nőért, amit a nők maguk követeltek ki a férfiaktól a meglévő egyik, de a legfontosabb fegyverükkel a pina által okozott legnagyobb élvezet megadásával. Ez az amerikai elmélet. Minden férfi mellett OTT KELL LENNIE EGY “IDEÁLIS” NŐNEK. Sőt az utóbbi időben már ez az okos nő “menti meg a buta, de erős férfit”, hogy a legvégén, – ha nem is mutatja a film, de sejteti, – a NŐ megajándékozza a pinájával – a buta férfit.
Valahol már olvastam erről a filmbéli férfi-nő viszonyokról.
Lesújtó, ahogy a filmek bemutatják a férfiakat.
Ez a fentebbi film is egy ilyen a millióból. A nővel a JÓ NŐ szerepet játszatja el a forgatókönyvíró.
Ennyi.

csakafoci
Olvasó
csakafoci

Minden tiszteletem, de nem vagy képben. A Top Gun 2 és az MI filmek is Cruise projektjei, nem csak színész, hanem producer is, és kb. mindent ő diktál a filmekkel kapcsolatban, pl. ő választja ki a nőket a szerepekre, pl. személyes kedvencemet, Rebecca Fergussont a fehér kiránynő c. angol sorozatban szúrta ki, és csábította el az MI szerepre. Egyébként Cruise így csajozik, előző nejeit is filmekben nézte ki magának :) Cruise nem ez a generáció, ezért a filmjei is még a 30 évvel ezelőtti férfi-nő dinamikát hozzák, és ez tényleg üdítő kivétel a mai felhozatalban. A Barbiet pl. – ami az év slágere lesz, és ami úgy “küzd a női egyenjogúságért” hogy az összes férfi szereplő a filmben vagy idióta vagy elnyomó patriarcha – megérne egy misét, tipikus női film, ahol ugyanazokat a sztereotipiákat hozzák fel ellenkező előjellel amik ellen ők elvileg küzdenek. Ami a legdurvább, hogy minden kritikus befekszik a filmnek, és fel sem merül bennük, hogy a férfiak ilyen ábrázolása mennyire sértő és kártékony.

Hunn
Újságíró

Amerika egy nagyon furcsa hely, ahol történelmileg a mára létrejött férfi-női viszonyokat eredetileg a Vadnyugat alakította ki. Ahol átlag ezer férfira jutott egyetlen nő. Mégpedig nem is feltétlenül egy JÓ NŐ, hanem csak egy darab, szimplán pinával rendelkező személy. Amiből a második legközelebbi kb. 100 kilométerre lakik. (És a férfiak ott nyilván NEM elnyomták a nőket, hanem örültek, ha egyáltalán jutott nekik pina. Az amerikai feministák léthazugsága a patriarchális, történelmi nőelnyomásról ezáltal még a szokásosnál is álságosabb…)*

Ilyen nemi arányok mellett igazából nem is csoda, hogy a Vadnyugaton anno még egy-egy 40 éves, fogatlan, félszemű és féllábú, prostituáltból kiöregedett madame házasságra nyújtott kezéért is izmos, atletikus, jóképű, huszonéves, kőkeményen álló faszú, és – mondjuk – aranyásásból a múlt héten multimilliomossá vált fiatal srácok ölték egymást… Ja, meg az összes többi férfi is a településen.

Akikből minden ujjára és minden estére akadhatott egy újabb, ha éppen úgy hozta kedve, hogy még nem jött el az ideje megállapodni, mert még úgymond “élni akar”… És ez az a nemzeti szintű, össztársadalmi szexuálpszichológiai háttér, amivel Amerikában azzá vált a párválasztási norma, ami ma is van. Mert anno először a gyerekeik nőttek fel ebben, aztán az unokáik, és mára az amerikaiak mind ezt találják természetesnek. És ezért hiszi azt minden átlagos, sőt, minden átlag alatti amerikai nő is, hogy neki bizony egy izmos és jóképű milliomos JÁR. Minimum.

A legfőbb probléma az, hogy az amerikai kultúra világszerte utat tört, és ez az amerikai kulturális hódítás világszerte magával hozta egyfajta utánozott példaként az amerikai férfi-női viszonyokat a párválasztásban is. (És az amerikai kulturális nyomás az, ami hatással van pl. a magyarországi feminizmusra is. A magyar nőknek lövése sincs a valós magyar férfi-női történelmi viszonyokról, hanem csak átveszik az amerikai feministák hazugságait.)

* Jogosan vetül fel a kérdés, hogy akkor honnan jön a történelmi nőelnyomás mítosza? Onnan hogy az 1960-as és 70-es évek fiatal amerikai nőgenerációja már a második, világháborúkban traumatizálódott férfikorosztálytól származik, és az ő apjuk és nagyapjuk PTSD-s viselkedését vetítették vissza az egész emberi történelemre.

hunbagira
Újságíró

Na-na-na Hunn! Azért ott volt(van) a másik véglet, a különböző beteg puritán, evangéliumi, cionista szekták az amisoktól a mormonokon át davidkoresh és jones tiszteletes stb öngyilkosaiig. Ahol az általad említettnek fordítottja zajlott (zajlik) elrendezett házasságoktól a többnejűségig.
Egyébként számomra ez “ámerikában” a fő hányingerkeltő dolog, ez az elbaszott szélsőségesség.. együtt van minden ocsmányság a legalja pornótól, szexuális devianciáig a másik véglet pedig eme elbaszott szekták. A fő kedvencem a 2 együtt amikor az aljakurva megjelenik a “sunday celebrate”-n Bibliával kezében kokainmámorban, 3 nigger spermájával…genitális szerveiben. Egyszerűen én képtelen vagyok értelmezni az ilyen szintű farizeusságot.

Szergej55
Olvasó
Szergej55

Az elrendezett házassággal mi is a gond? Amióta nincs, nagyjából azóta lehetetlen bármilyen épkezláb nőnemű mellett kikötni.

hunbagira
Újságíró

Közben a kotkodács “médiában” megindult eme szarral kapcsolatban a ” másodlagos marketing” . Elkezdték a libákat triggerelni, hogy ” nem is szeret a pasid” ha nem ül be veled erre a szarra. Én egyedül azon csodálkoztam, hogy Gosling nevét adta ehhez, de gondolom az volt a terve, hogy a “Sound of Freedom” miatt megint indexen lesz Hollywoodban egy ideig, ezért fel kell(ett) tölteni a kasszát.
Ui: azt viszont nézzétek meg Gibson, Caviezel és Gosling megint beleszartak a ventilátorba, mozik nem is játszák. – Min amikor eljátsztotta az ortodox zsidóból lett nemzeti szocialista bandavezért.

hunbagira
Újságíró

Ja bocs, ezt a Barbie filmes cikk alá akartam.

tomgal
Olvasó
tomgal

Nagyon köszönöm ( tényleg) , hogy a Sound of Freedom-ra felhívtad a figyelmemet, már terjesztem családi és baráti berkekben, ez a film valóban egy igen fontos és igencsak bizonyos érdekek ellen menő film, miközben egy teljesen igaz történet. Elképesztőek a számok, én magam sem hittem volna, hogy ez egy ekkora business. Érdemes elolvasni mindkét cikket :

https://pestisracok.hu/indiana-jones-es-a-gyerekkereskedok/

https://szabadujsag.sk/2023/07/15/a-szabadsag-hangja-hollywood-rossz-lelkiismerete/

És valóban meg is érkezett az első fikázó cikk:

https://port.hu/blogok/buddy-endre/katolikus-pedofilvadasz-csukloztatja-a-nagy-filmgyartokat-a-mozipenztaraknal/article-94904?token=f280f15b8d815e326e008b6ed7824127

( és attól még, hogy a QAnon-nak valóban vannak elképesztő agymenéseik, nem kizárt, hogy van amiben igazuk van, arról nem is beszélve, hogy nem ők készítették a filmet, csak az ő állításaik egyikével passzol, az egyébként arcát, nevét felvállaló eredeti ügynök számomra igencsak szavahihetőnek tűnik, semmi konteós nincs benne)

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tim_Ballard

Ja, ennyit a konteókról, ez csak egy mai vezető hír , innen Magyarországról:

https://tenyek.hu/cikkek/csecsemoket-eroszakoltak-meg-ujabb-reszletek-derultek-ki-a-papai-pedofil-ugyeben

https://24.hu/belfold/2023/07/28/csecsemoket-eroszakolo-es-kisfiukkal-fajtalankodo-ferfiakrol-gyujtott-videokat-a-papai-pedofil/

hunbagira
Újságíró

Köszi..;)

Miklos1
Olvasó
Miklos1

Hát igen, minden mocskos módszert bevetnek, amit csak tudnak. Annyira aljas, hogy érzelmi zsarolással próbálnak egy tűzzel-vassal irtandó ideológiát futtani. De hát ilyenek a nők, az árnyékból kiütnek, majd visszaszaladnak, utána meg tagadnak, és rákenik másra, továbbá beadják, hogy a jó célért tették. Na, visszatérve erre az 5 éves szintű “ha nem csinálod, akkor nem szeretsz” terrorra, ez csak akkor működhet, ha az egyik fél jobban szereti a másikat, a másik pedig vissza tud élni ezzel a szeretettel, és olyan gerinctelen, valamint ostoba is, hogy meg is tegye. Ezzel viszont el is ismerik, hogy a férfiak nem elnyomók, máskülönben aligha érvelgetnének ilyenekkel. Bár nyitott ládát feszegetek, ezt ugyanis mindenki tudja itt. Sajnos a világban viszont más a helyzet.

Rokapapa
Újságíró

Tom kifejezetten egy macsó férfit alakít mindig aki azért humorosan udvarias és lovagias is egyben a nőkkel szemben.
Ez sokáig hozta a sikerességet de az idő múlásával egyre több és erőszakosabb kritikát kap emiatt.
Az új filmje miatt valóságos lejárató kritikai hadjáratot folytatnak ellene pont azért amit képvisel ebben a filmben is.

Hunn
Újságíró

Kizárt dolog, hogy élet-halál harcban, ahol nincs szabály – nevezzük mondjuk katonai közelharcnak – létezne olyan nő, aki le tudna győzni egy átlagos férfit. Függetlenül az illető nő testalkatától és esetleges kiképzettségétől. (Ezt egyébként temérdek rendőrnős youtube-videó is alátámasztja.)

A nők férfiak ellen irányuló fizikai agresszivitásának eseteiben szerintem nem maga a támadás ténye a legrosszabb. Hanem az a nyilvánvaló, hatalmas sértés, ami magában a támadás tényében megnyilvánul. Hogy az illető nő komolyan azt hitte, hogy győzhet…

Én speciel férfiként ennél nagyobb sértést nem is tudok képzelni mint olyat, amely egy nő részéről érhet.

Se - se
Újságíró
Se - se

Hunn
A női ütés a férfi felé a hímnemnek szóló civilizációs máz vastagságáról.. a hímneműek neveltetéséről szól

Aki nőneműként hímnemű felé üt, az nem harcolni akar, hanem csak bántani. Harcban visszaütnének.

Szóval csak azt kell megtanítani a fiainknak, hogy aki feléd üt, annak üss vissza.
Slussz – semmi ha, semmi de..

Rokapapa
Újságíró

Kizárt dolog, hogy élet-halál harcban, ahol nincs szabály – nevezzük mondjuk katonai közelharcnak – létezne olyan nő, aki le tudna győzni egy átlagos férfit.

Erről eszembe jutott egy régi Magyar Filmsorozat.
A Linda sorozat főszereplője Görbe Nóra volt aki az életben is zöld öves karatés volt.

A sorozat lényege, hogy egy fiatal rendőrnőt alakit aki a 44 kg súlyával fél kézzel veri le 80-100 kg-os férfiakat.
Fel is kapta a média a sorozatot bizonygatva, hogy a harcművészetek segítenek a nőknek megvédeni magukat.

Görbe Nóra nem volt rest nyilatkozni a médiában egy nyílt tájékoztatás elejéig.
(Az idézet nem szó szerinti)

“Jó ha egy nő küzdősportokat tanul, egyrészt fegyelmet tanul ami segíti elkerülni a pánikot ha bajba kerül és a sport hatására jó kondícióban lesz ami létfontosságú. Sajnos nőként kijelenthetem, hogy utcai harcban egy férfival szemben a harcművészetekben való jártasság sem jelent sokat, egyedüli esély a jó kondíció a meneküléshez.”

Egyszerűen beismerte, hogy esélytelen lenne egy férfival szemben de ha elég fitt talán eltud menekülni.
Ez kb. 30-35 éve volt, ma ilyet hiába is nyilatkozna egy színésznő a média nem közölné le.