Férfihang.hu
1 megosztás

Búcsú – utánközlés

Ezen írás eredetije a Nők Lapja 2023.október 4 – i számában (40.) jelent meg, Grecsó Krisztián tollából. Azért kap itt helyt, mert az utánközlője (Toplak Zoltán) is nagy híve a szülőségnek, az apaságnak. Grecsó Krisztiánhoz hasonlóan szerelmes a szülőségébe és kicsit mindkét gyermekébe, mint Grecsó az ő lányába. De beszéljen inkább ő az apaságról! (Engedéllyel utánközölve.)

Grecsó Krisztián és kislánya (forrás: Nők Lapja, uo.)

Isten áldja az édesanyákat! Véget ér a Lányos apa rovat, és én köszönöm nekik, hogy vannak. A rovat aktív, aggódó, hűséges, figyelmes olvasói leginkább ők voltak (persze sok apa is idekacsintott). Temérdek jó szót, módszertani ötletet, gyógytornász-telefonszámot, aggódást, tanácsot, levelet kaptam – még soha írói pályámon ennyit. Gyakran úgy éreztem, olyanok vagyunk mi, magunkat narráló, “helikopternek” csúfolt szülők, mint egy nagy, falusi közösség. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy akkor mégis létezik egy jobb világ, csak az utcán, a játszótéren nem mindig érzékelni. Ahogy persze otthon sem mindig idilli a hangulat. És, hogy mit rontottam el, leginkább akkor veszem észre, amikor legközelebb ugyanazt a konfliktust sikerül egy jól irányzott, frappáns mondattal feloldanom. És mégis. Lehet nálunk bármennyi hiszti, veszekedés, pokol. Mára biztosan tudok valamit. Szülőnek lenni az élet értelme, a legnagyobb dolog, ami az emberrel történhet. 

Sajnálom, hogy a fiatalok nem hisznek nekem. Hiába mesélem nekik, mit éltem át, mit rontottam el, hogy nem fontos az újabb pozíció, eredmény, érdemrend, mert a test nem konzerv, és nem úgy van, hogy ha intesz, mert már középvezető vagy, és/vagy nincs lakáshiteled, a férjedet, feleségedet talonban tudod, már vacsoráztatok Vietnámban, Karcagon és Majorkán, akkor, “na jól van, unatkozom” jöhet a gyerek. 


Ültünk mi nagykalapos, gáboros romákkal, és mindenféle korú, származású, habitusú, megtört emberekkel a váróban. Minden férfi tudta, hogy ő, a lombikprogram okán a saját kezével mennyi hormont fecskendezett a saját feleségébe, és mennyi fájdalom, kockázat, szenvedés van már mögöttük. Mert az ember mindent megtesz, hogy ne legyen gyereke, és idővel mindent odaad, hogy legyen. 

Hanna révülten szeretne kistestvért, de nekünk már semmilyen úton nem lehet másik gyermekünk. Addig húztuk, hogy ha életünk legnagyobb kegyelme, aki időközben pimasz, akaratos középsős lett, rákérdez, neki miért nincsen kistestvére, és ha “pociban nem lehet, miért nem fogadunk örökbe”, csak hümmögni tudunk. Itt sem magyarázom el, bonyolult, magánügy. Mi egykések maradtunk, és akkor is csak lesütöm a szemem, amikor a lányom közli egy idegen anyukával – miután akár egy óráig pesztrálta a babáját a játszón -, hogy azért csinálta ezt, mert nem lehet kistestvére.

Karinthyval búcsúzom önöktől, és a hatvanhatodik részhez érő Lányos apa rovattól. Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek. Az én pimasz, gyönyörű. akaratos, kacagós lányom, ha kistestvérről kérdez, felnézek az égre. Hiszen az is konkrét csoda, hogy ő van nekünk. Amikor a legmélyebben voltam, rákbetegen, hét kemó és harmincöt sugárkezelés után, magamról sem tudva, pokoli fájdalmak között fetrengve, álmot láttam. Minden apró részletet megtudtam, hogyan leszünk szülők. A Jóisten (a sors?) milyen formában ajándékoz majd meg minket. A lányunk akkor még meg sem érkezett a földre, de én biztos vagyok benne, hogy miatta éltem túl. Megtudtam, rám szükség lesz. engem vár egy kislány, az lesz a neve, Isten Ajándéka, és én tartozom neki azzal, hogy élek.”

Post Author: Férfihang.hu

Férfihang.hu
f Facebook
1 megosztás


6
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
4 Egyéni hozzászólás
2 Válasz hozzászólás
2 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
5 Hozzászólások szerzői
FranklynHunntomgalSe - seToplak Zoltán Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Toplak Zoltán
Újságíró

Önkéntelenül eszembe jut, amikor idősebbik fiamat, Mátét vártuk. Biztos vagyok benne, hogy egy bántalmazó kapcsolathoz még sors kötelek fontak akkor, és fiam megfoganásakor az anyja elől kész lettem volna külföldre – segítséggel – menekülni. Megférfiasodni egy férfiközösségben, ahol a drogokról szoknak le: egy csenákolóban, Medjugorjéban. De jött Máté és átírt mindent. Nem volt kérdés, hogy vállalom az édesanyjával együtt, aki nem rossz ember, csak borzasztóan nem illettünk össze. Még tíz év csiszolódás után elengedett a Sors és az akkori feleségem: elváltunk. Meggyőződésem, noha hívő vagyok, hogy jól tettük.
Emlékszem az áldott állapot alatt, egyszer egy esti vita során cvsalódottan hallgattunk mindketten, nem láttuk a közös jövönket, és akkor az exem hasában megmozdult a Máté. Szerintem jelezte, hogy ő számít ránk, igenis van jövőnk. Sok bántást és megaláztatást kellett lenyelnem a következő tíz évben (amúgy nem biztos, hogy velem olyan könnyű, tudom illik ide ilyet írni, de igazából komolyan gondolom, mert tudom az exemtől, hogy ő is sokat csalódott bennem: más a férfiideálja. Meg nem tudom.) de rendkívül hasznos tíz évnek tartom a személyiségfejlődésem szempontjából. Volt, hogy másba voltam szerelmes, de az Isten kapcsolatom (Isten) megtartott a családomnak. Olyan feszült is voltam ez alatt a szerelem alatt, hogy kikottyantottam az akkori feleségemnek, de azt is hozzátettem, hogy az illetővel nem randiztam és nem is fogok, holott tudom, hogy a vonzalom kölcsönös. És az asszonyom bízott bennem! Ez baromi nagy dolog volt akkor nekem. Hogy ilyen férfinak tart.
Nos, Krisztián őszinteségért őszinteséget, feltárulkozásért feltárulkozást. :-)

Se - se
Újságíró
Se - se

Na azért nem egészen.
Nem vitatva hogy létezhet ilyen apaközpontú meggyőződés is, nekem azért másmilyen jutott.
(de legalább ennyire büszke vagyok rá)

Az első feleségem is olyan látványos nő volt hogy huszonévig örült a szemem amikor csak megláttam.
És miután ő elvált tőlem, hosszú ideig nem volt GYÖNYÖRŰM.. de aztán jött olyan akiről megint ábrándoztam és ábrándoztam – mert fogta.. fogni tudta minden érzékemet.

Az apaság is nagy élmény, de az a jövőről szól. Hogy lesz aki továbbviszi a lángot amit én is az ősöktől vettem át. De nem a lehetséges jövőm az életem egyedüli értelme.

Szerintem a jelenem az inkább a nőm mint a gyerekeim – de szívesen beszélgetek tapasztaltabbakkal erről a témáról is.

tomgal
Olvasó
tomgal

Ezt a cikket ma olvastam. Nagyon megérintett.( csak zárójelben a Nők Lapja Cafe hozta le). Sokszor hajlamos az ember csak női szemszögből látni az ilyesmit. Pedig…

https://nlc.hu/egeszseg/20231015/apasag-ferfiak-perinatalis-gyasz-babagyasz/

Hunn
Újságíró
Franklyn
Olvasó
Franklyn

Mi volt? Törölve

Hunn
Újságíró

Ha jól emlékszem, egy kedves és megható kis videót linkeltem egy apukáról, a kisfiáról, és a kislányáról. A részletekre már nem emlékszem, de arra igen, hogy szívmelengető volt, kiváló példája az apai és gyermeki szeretetnek. Kár hogy a twitteren törölték.