Toplak Zoltán
0 megosztás

A különleges férfi útja – könyvajánló

Az élet változás és fejlődés – közhelyes, de igaz megállapítás. Szüntelen képezni kell magunkat, a munkánk: tanulás és képzés sorozataiból áll. Fejlesztenünk kell a képességeinket, készségeinket ismereteinket. Ugyanez igaz férfiúi mibenlétünkre is. Ha elhanyagoljuk, hogy férfias szerepeinkben, képességeinkben, szemléletmódunkban növekedjünk, akkor lehet, hogy csak egy keserű válás után jövünk rá: rosszul tettük. “A különleges férfi útja” pont ehhez a fejlődéshez ígér segítséget. (David Deida: A különleges férfi útja, Synergie Publishing, 2023)

A könyv nyolc részből áll, az egyéntől halad a párkapcsolatig és a jógatanácsokig.

David Deida full ezoterikus, de szerintem ez azon kívül, hogy talán túl sokszor használ fenkölten olyan fogalmakat, hogy: igazság, szabadság, nyitottság és hasonlók, igazából nem zavaró. Könyvének alapgondolata az adás központú, támogató és önmegvalósító élet. Meglátása szerint fontos, hogy életünk során folyamatosan haladjunk életünk legvégső, legbennsőbb célja felé, melyhez fokozatosan juthatunk el. Kívülről befelé haladva, először általánosabb célokat követve (karrier, családalapítás) jutunk el belső meglátásaink, vágyaink alapján az önmegvalósítás egyre mélyebb, személyesebb céljai felé. Erről Deida ad is egy jól használható rendszert, és találó példákkal támasztja alá, érdemes ezért is elolvasni a könyvet.

Fontos elem férfiasság meghatározásában még a bátorság, a félelmeinkkel való szembenézés, akár a félelemtől való félelem belátása is. Szerinte aki azt mondja nem fél, az valószínű hazudik magának is. Meg kell szoknunk félelmeink jelenlétét, és fokozatosan, ezeket szemünk előtt tartva feszegetni a határainkat. Például provokálni az embereket finoman a helyi Tesco előtt a férfimozgalom igazságait hirdetve – hogy egy személyes motivációs példát említsek.

S, nem meglepő, a könyvben találkozunk a legendás shit tesztekkel is, elemzi, értékeli, jellemzi őket a szerző. Ő próbatételnek nevezi, amikor asszonyunk a férfias erőnket, szilárdságunkat teszteli, mert érezni akarja, hogy számíthat ránk. Az érzelmi kielégülésünket nem mindig és nem elsősorban nála keressük, megvagyunk buksisimogató érzelmi támogatása nélkül is, megállunk a saját lábunkon – felnőtt férfiak vagyunk magyarán.

A nőkkel viszonyról külön rész foglalkozik, pontosabban a párunkkal való intim viszonyról. Fenn kell tartsuk a polaritást, ahol mi férfiak vagyunk, a nők pedig nők. Ez belső szilárdságot és sok adni tudást igényel, humort és némi kreativitást. A női érzelmek hullámzóak, a döntéseiket más elvek alapján hozzák meg, mint mi. Ez rendben is van, de érteni kell a módját, hogy miképpen ajándékozzuk meg őket a férfiasságunkkal, miképpen segítsük őket döntéseik meghozatalába, miközben nem kényszerítjük őket döntésre, nem elemeztetjük őket saját magukkal, viszont sokat dicsérjük – főleg abban amit erősíteni akarunk bennük. Állnunk kell a hisztijüket, az érzelmi kitöréseiket, de nem akárhogy, összeszorított fogakkal, hanem humorral és szeretettel – egy ideig. A végtelen hiszti jelentheti azt is, hogy rossz partnert választottunk és ideje változtatni ezen.

Tegyünk róla, hogy partnerünk ellazulhasson, ránk bízhassa magát és érezze, hogy vállaljuk a felelősséget és gondoskodunk mindenről, amiről kell. Például egy meglepetés utazás során, ahol partnerünk bátran ránk bízhatja magát és érezheti, hogy nincsen más dolga, csak jelen lenni és befogadni az élményeket. Nem kell ezt abszolutizálni – a nők is tudnak és akarnak (és kell is) logikusan gondolkodni és dönteni. De időnként át kell élni, ki a férfi és ki a nő, és hogy ez jó mindenkinek.

Ír a szerző valamiről, amit én nem nagyon vettem észre az eddigi életem során, de nincs kizárva, hogy csak felszínes voltam. Nem most olvastam róla először: a nők néha azt kérik, aminek az ellenkezőjét akarják. Azt szeretnék, hogy tudatossak legyünk, erősek, azt tegyük, amit igazán helyesnek gondolunk, és ne engedelmeskedjünk a nőnek. Sok nő tiltakozna, ha ezt olvasná, de… nem biztos, hogy igazuk lenne. Én nagyon komolyan veszem a nőket (is) így elhiszem, hogy emiatt nem ismerek fel egy ilyen helyzetet. Elgondolkodtató állítás, az biztos.

Élvezettel szemezgetek a könyv főbb gondolatai közül. Nagyon szimpatikus pl., hogy a testbeszéd fontosságát és a spontaneitást, mikro bátorságot mennyire fontosnak tartja. Az is szerintem is. Ilyen példa, amikor dühös, hisztizik az asszonyunk, tör és zúz, tányérakat vág földhöz, stb. Nem kell neki bizonygatni, hogy szeretjük, inkább lépjünk hozzá, emeljük meg a kezét és csókoljuk meg a kezét, a szíve fölött a mellét. Törjük át bátran és szelíden a negatív érzéseit és jussunk el vele a szeretetig. Mintha a szüzességét vennénk el.

Nem állhatom meg, ide kell egy kritikát szúrnom. A szerző, úgy vélem, túl sokat foglalkozik a nőkkel való kapcsolatunkkal és szinte semmit a más férfiakkal való kapcsolódással. Pedig az igazi falka érzés, az erő koncentrációja ebben van. Barátság, szövetség, érdekegyezés, együttműködés más férfiakkal – vagy éppen a rivalizálás – rendkívül fontos egy igazi férfi életében. Erő és bölcsesség származik belőle. Kár, hogy a szerző ezt teljesen kihagyta a művéből.

Amúgy szerintem – második kritikus megjegyzés – időnként kicsit homályos, mire is gondol. Fokozzuk az őrületig a nők iránti vágyunkat, majd ezt őrizzük meg légzéstechnikákkal. Nem tudom, ez nem – e egyenes út így a pszichiátriára? Na jó, viccen kívül kicsit józanabb szöveggel én jobban azonosultam volna, gyakorlatiasabb útmutatónak jobban hasznát láttam volna.

Végül jógagyakorlatokat ajánl az író, a szexuális tudatosság növelésére és a spiritualitás fejlesztésére. Jól teszi, úgy vélem, ha követjük őt, akkor ezek a gyakorlati lépések hasznosak lesznek. Amúgy is, napi spirituális gyakorlatok kellenek a tanácsai – az egész könyvön végigvonuló tanácsai – megtartására. Érzelmileg, szellemileg önálló férfiaknak való, ehhez pedig 100% belső erőforrásra kell átállni. A napi ima vagy meditáció, Szentírás vagy egyéb megbízható spirituális útmutató nélkül ez nem fog menni. Persze az ilyen lehet akár rendszeres karate edzés és pl. Gichin Funakoshi karate alapító és nagymester gondolatai is az életről, nem kell feltétlenül vallásosnak vagy ezoterikusnak lennünk.

Összefdoglalva ajánlom ezt a könyvet a saját férfias működésére és lehetőségeire kíváncsi férfiaknak, akad benne elgondolkodtató gondolat hiányosságai ellenére is.

 

Post Author: Toplak Zoltán

Toplak Zoltán
Lassan ötvenes, kétgyermekes apuka vagyok. Nagyon fontos nekem a férfimozgalmi tevékenység és a keresztény hit. Egy férfiközösség szervezője vagyok, igyekszünk megélni és kivinni a világba egészséges férfiszellemet. Személyes tapasztalatom az, hogy ez sok küzdelemmel és mély fájdalommal jár. De a végeredmény magáért beszél - megéri. ;-) eposzegy@gmail.com - on személyesen el lehet érni. Kommenteket ritkán olvasok.
f Facebook
0 megosztás


3
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
2 Egyéni hozzászólás
1 Válasz hozzászólás
13 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
3 Hozzászólások szerzői
csakafociToplak Zoltánschwarzwald Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
schwarzwald
Olvasó
schwarzwald

Kedves Zoltán!

In medias “rés”…:

Ezek a gondolatok ide bajosan használhatók, vagy csak nagyon kicsi hatékonysággal. Ez itt egy másik világ. Egy kicsiny piac, szinte nulla nyersanyagkészlettel, minimális ipari exporttal. Itt, ha jól felépítesz egy kis céget, amivel betörhetnél az “eu-ba”, már itt megbukott a mutatvány. Ha itthon nem él meg, miből törne előre? Itt ami hazailag megy az a mezőgazdászat, a zöldbárók kezében, kiegészítve némi turizmussal. “Kisüzemi” termelésben, aranykalászosként, ha tudod azt a három terményt, akkor fennmaradsz. Ha hagynak. Ha nem, akkor max. bérbe adod a földjeidet, vagy eladod a legközelebbi földesúrnak. Ausztriában töredék földekből élnek meg, életképesek a kistelepülések, nem menekülnek a fiatalok, érdekesmód jó hangulatban tengődnek a népek.(Jé, egy független állam…) Itt egy eltorzított rendszer van, nagy nehezen életbentartva. Erre nem lehet egy egészségesen működő társadalmat építeni. Ezt minden hatalom tudja, tudta, menekítenek is minden létező vagyont. Vidéki városok gimnáziumaiban-szakközépiskoláiban szaktanár hiány van évek óta. Érettségiző osztályok vannak 8-ik osztályos szinten… matematikából, fiziából stb… Nem a napi ima a fő hiánypótlás, persze alap lenne, igény szerint, hanem az, hogy az értelmes polgári réteg ne a menekülést válassza! Sötét korszak jő, kb olyan férfi-nő viszonyokkal, mint amik úgy 300 éve voltak érvényesek. 1-2 éven belül lesz itt “olcsóbb” ingatlan de milyen áron!? Az usa-béli szerző is álomvilágból kuruttyol. Ne legyen igazam, de ilyesmi világ fog eljönni, hamarább mint szeretnénk. A kétkezi ügyesség lesz a létfenntartás záloga. A megdöglött nyugdíjrendszer mellékes témává fakul. A Mad Max stílusú élet lesz a standard itt 100 éven belül. Nézzétek meg! A falu mára kihalt. Aránylag jómódú településektől 15-20 kilométerre, mára olyan fokon lemaradva élnek az emberek, hogy az elképesztő. Bizonyos városokban tömegek jutottak ide. Fosnak már a Vityáék is… A 89-óta pláne végképpen a kés hegyén táncoló gazdaságunk, a kb 60alkalommal majdnem bekövetkezett államcsőd árnyékában meddig életképes még? Ha az eu megröccen, mert egyszer minden cserép eltörik, akkor átállhatunk az önfenntartásra. Jó lenne ezt már most gyakorolni! Jobban járnánk bárminél.

csakafoci
Olvasó
csakafoci

Az ilyen könyvekkel az a baj – itt amúgy tetézve egy idióta ezotérikus vonallal, ami miatt még nagyobb ívben kerülendő – hogy arra nevelik a szerencsétlen pasit, hogy ösztönei ellen cselekedve próbáljon megfelelni a nőnek. Pasiidomítás a női preferenciákhoz, kösz nem kérünk belőle. A férfi legyen férfi, és soha nem igazodjon a nőhöz. Ha sikeres életet él, akkor úgyis a nő fog hozzá alkalmazkodni zokszó nélkül, ha meg sikertelent, akkor csókolgathatja a hisztiző nő mellkasát, és ezózhat napestig, akkor is csak balfaszkjént lesz kezelve egy idő után. Az egyetlen tanács ami egy férfinak adható (hacsak nem vagy benne a felső 5%-ba kinézet alapján, mert akkor csak lavírozz, és élvezd, hogy tiéd a vilát), hogy minél fiatalabb korban nézd ki, hogy a te kvalitásaiddal és sok szorgalommal hogy érhetsz el minél jobb anyagi függetlenséget, és szarj le minden mást, azt célozd és hajtsd az életedben, aztán a nők jönnek majd maguktól, akárhogy is nézel ki. Más recept nincs.