Toplak Zoltán
0 megosztás

Grey válás – vendégcikk

Eredeti cikk itt olvasható

A „grey válás” kifejezés azokra a házaspárokra utal, akik későbbi életszakaszukban, általában 50 év felett döntenek úgy, hogy felbontják házasságukat. Ez a jelenség az elmúlt években egyre elterjedtebbé vált, és számos társadalmi és gazdasági tényező játszik szerepet ennek a trendnek az előretörésében.

GREY VÁLÁS OKAI

Azoknak a pároknak, akik hosszú éveken vagy akár évtizedeken át együtt voltak, és akiknek gyerekeik már felnőttek vagy a gyerekek már elköltöztek otthonról, más prioritások jelennek meg az életükben. A párok gyakran újraértékelik kapcsolatukat, és rájönnek, hogy már nem azonosak az érdekeik és vágyaik. Ez lehet az időskori változásoknak, a párok eltérő életpályáinak vagy akár az érzelmi eltávolodásnak köszönhető.

TÁRSADALMI NORMÁK VÁLTOZÁSAI

Egy másik tényező, ami hozzájárul a grey válások elterjedéséhez, az a társadalmi normák változása. Míg korábban a válás tabunak számított, és a párok inkább együtt maradtak a társadalmi nyomás miatt, ma már elfogadottabb és könnyebb folyamatnak tekinthető a válás. Az emberek hajlamosabbak arra, hogy újra kezdjék az életüket, akár a pártalálást, akár egyedülálló életet választva.

ANYAGI HELYZET ÚJRAÉRTÉKELÉSE

A grey válásnak jelentős gazdasági hatásai is vannak. A párok hosszú időn keresztül felhalmozták a vagyonukat és a javakat, és a vagyonmegosztás bonyolult folyamat lehet. Emellett a nyugdíjtervezés is befolyásolhatja a válást. A párok kénytelenek újraértékelni a nyugdíjterveiket és az anyagi helyzetüket, figyelembe véve a válás következményeit.

GREY VÁLÁS LEHETŐSÉGET IS KÍNÁL

Azonban a grey válás nem csak kihívásokat jelent, hanem lehetőségeket is kínál az érintettek számára. Sokan új életet kezdenek, új kapcsolatokat alakítanak ki, és felfedezik azokat az életcéljaikat és vágyaikat, amelyeket korábban házasságuk korlátozhatott. Fontos azonban megemlíteni, hogy a válás mindig stresszel jár, függetlenül attól, hogy milyen életkorban következik be, és az érintetteknek támogatásra van szükségük a folyamat során.

Végül is, a grey válások egyre gyakoribbak a társadalomban, és számos tényező játszik szerepet ennek a trendnek az előretörésében. Fontos megérteni, hogy ezek a változások természetes részei az életciklusnak, és bár kihívásokat jelenthetnek, lehetőségeket is hordoznak az érintettek számára az új életre való áttérésre és az egyéni boldogság elérésére.

 

Fleischer Gabriella

Post Author: Toplak Zoltán

Toplak Zoltán
Lassan ötvenes, kétgyermekes apuka vagyok. Nagyon fontos nekem a férfimozgalmi tevékenység és a keresztény hit. Egy férfiközösség szervezője vagyok, igyekszünk megélni és kivinni a világba egészséges férfiszellemet. Személyes tapasztalatom az, hogy ez sok küzdelemmel és mély fájdalommal jár. De a végeredmény magáért beszél - megéri. ;-) eposzegy@gmail.com - on személyesen el lehet érni. Kommenteket ritkán olvasok.
f Facebook
0 megosztás


4
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
3 Egyéni hozzászólás
1 Válasz hozzászólás
17 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
4 Hozzászólások szerzői
common manTakiHunnBela Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Bela
Olvasó
Bela

Ezen kacagnom kell. 50 felett “új lehetőségek” ? Kinek? Férfiaknak, akik jó karban tartják magukat, és milliomosok, igen. Legyünk őszinték, minimális az arányuk.
50 feletti nők? Van vagy 20 ilyen kolléganőm… persze elváltak már korábban, és nem úgy néznek ki, mint akik boldogok az új lehetőségektől… mert azok valahogy elkerülik őket. Fizikailag még rendben is van némelyik, na de a lelkük-szellemük? Még együtt dolgozni is képtelenség velük, nemhogy együtt élni…

Az ilyen cikkek is csak érzékenyítenek, kedves Zoli. És nem abba az irányba, ami jó lenne bárkinek is.

Taki
Olvasó

Meg egy csomó nőknek az hogy a férfiakat kisemmizhessék életük munkájából, és minden az övék legyen, így jelennek meg sorra a hidak alatt a nyugdíjas hobók. (De ha nem is hobó, annyival csóróbb lesz hogy az átlag hasonló korú nőnek ilyen “ingyenélő” nem kell inkább megaszalódnak a macskájukkal).

Hunn
Újságíró

Fogalmazzunk pontosan: a gyakorlatban nem őszülő hajú házaspárok döntenek a válás mellett. Hanem ezen őszülő hajú házaspárok – modern feminizmus által megfertőzött – női tagjai.

common man
Olvasó
common man

Mindig van esély mindenre.