Toplak Zoltán
1 megosztás

A társadalom közönyéről férfi ügyekben

Többszáz cikk, több tucat utcára való kiállás után, könyvek megírása után úgy látom, a társadalom nagyon közönyös a férfiak életét illetően, és problémáik felszínre hozatala, hatalmas közönyt hoz elő belőle, a tagjaiból. Amíg valamelyikőjük a bőrén nem érzi, pl. hogy a gyerekét, vagy új párjának gyerekét el akarják idegeníteni tőle, addig el sem hiszi, hogy fontos a férfiak érdekében bármit is tenni. Illetve nagyon sokszor a küzdelem már nem is a férfiak érdekeiért folyik, hanem színtisztán a gyeremekük testi-lelki egészségéért, hogy ép és erős felnőtté válhasson. 

A korszellem ez: erősítsük egyoldalúan a lányokat, a nőket, a fiúkkal, férfiakkal pedig különösdebben ne törődjünk. Vagy azért mert ellenségesek vagyunk velük rejtetten, esetleg nyíltan, vagy azért ne, mert az a tévképzet él bennünk, hogy a fiúk, csajk úgy minden külső nevelői szándék nélkül válnak ilyenné, vagy olyanná. Nem kell jól megerősíteni a férfias identitásukat, hiszen az amúgy is van, magától terem.

A valóság azonban az, hogy sok és erős, valódi alapokon álló dicséret, elismerés, biztatás, kihívás elé állítás kell a fiúknak, míg érett, bátor, magában bízó férfivé vállik. A feminista dühös acsarkodás a még fejlődő ifjúságon aligha segít.

Férfiak szövetségének kell a ifjak felé fordulni támogatólag, bevezetni a maguk kialakította férfias világba, hogy ott is helyt álljanak. Ettől valóban Férfi lesz a fiú, de csak úgy magától, aligha.

Csakhát a jobboldali politikát egy Bedő Imre 2. érdekelné, aki szelíden, kulturáltan arról beszéléget, hogy milyen is legyen az új szövetség férfiak és nők között. Előbb azonban valóban Férfiakat kell találni ehhez az új szövetséghez, és halkan mondom: nőket is. Egy nő képzés szintén nagyon jól jönne.

Mivel a Férfihang férfi panasz hang is, így itt szóba kerülhernek a harag, a frusztráció okozta sebek, az szexista, feminista gyökerű életvezetési vagy éppen politikai tévutak. Lehet dühöngeni, szomorúnak lenni, emiatt, de illik megkérdezni merre van a tovább? Az előre. A Férfihang egy lelki-szellemi műhely kíván lenni, ahol a jelen és a jövő férfiai jelennek meg, miközben eszmecserék által segítik egymást jobban látni és jobban megvalósítani azt, amire a Férfi szóval utalunk.

Sajnos a társadalom vagy szerény cinizmussal nézi mindezt, edsetleg feminista ellenségeskedéssel, hiszen minden ami önállóan férfias és a saját szabályait követi és nem az övékét, az veszélyes, gyanús, eltűntetendő.

Ez a rikácsolás a feministabarát oldalon van, de legtöbbször ők is inkább csendben vannak, agyonhallgatni próbálnak minket, hátha egy idő után elfáradunk és elkullogunk vesztesen haza.

Férfiakat, férfiasságot képviselni ma Magyarországon rengeteg láthatatlan akadály áttörésének igényét jelenti. A sajtó közönyös, jobb és baloldal közönyös, az átlegember egy pillanatra felkapja a fejét, de 90%-ban megy is tovább, akár címlapot lát, akár kifeszített molinót.

Nagyon könnyű így kiégni akár csak néhány év alatt. Több aktivista kellene, aki szívesen veszi vállára az ügyet, kiáll, tüntet, leveleket ír, vagy blogol, vlogol. és műhelymegbeszéléseket tart.

Számvetés ez a cikk hogyan lehetne elkezdeni felépíteni egy működő mozgalmat. Minél több hozzászólás érdekelne.

Post Author: Toplak Zoltán

Toplak Zoltán
Lassan ötvenes, kétgyermekes apuka vagyok. Nagyon fontos nekem a férfimozgalmi tevékenység és a keresztény hit. Egy férfiközösség szervezője vagyok, igyekszünk megélni és kivinni a világba egészséges férfiszellemet. Személyes tapasztalatom az, hogy ez sok küzdelemmel és mély fájdalommal jár. De a végeredmény magáért beszél - megéri. ;-) eposzegy@gmail.com - on személyesen el lehet érni. Kommenteket ritkán olvasok.
f Facebook
1 megosztás


7
olvasói vélemény eddig. - Szólj hozzá te is! Minden hang számít!

Bejelentkezés szükséges a hozzászóláshoz!
4 Egyéni hozzászólás
3 Válasz hozzászólás
13 Követők
 
Legtöbbször megválaszolt hozzászólások
Jelenleg legvitatottabb hozzászólások
4 Hozzászólások szerzői
Se - seToplak ZoltánA Jegesklara Legújabb hozzászólók
  Feliratkozás  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Se - se
Újságíró
Se - se

Oké Zoltán, megfogyva bár, de (törve nem?) él még benned a Szándék.
..hogy elég csak jó példát mutatni.

Csak hát be kellett látnod, hogy másoknak más dolgok a jó példák, meg azt hogy a szegénység hiánya magányossá alakítja az embereket – és legfőképpen azt, hogy kényszer nélkül nincs emelkedés.

Örülök hogy anno kóláztunk együtt, és nem ismeretlenül írok neked.

klara
Olvasó
klara

Kérlek töröljétek a regisztrációmat és a hozzám tartozó személyes adatokat. Köszönöm.

A Jeges
Olvasó
A Jeges

Nem értem miért kell siránkozni,mint a vénasszonyok.
Ez olyan,mint ha kitúrnak a munkahelyedről,és te nyűszitesz,hogy adjanak már egy kis vackot,ahol meghúzd magad. Ehelyett meg kell rázni magad,és kihúzott gerinccel azt mondani,nem igy képzeltem,de b…..meg,új terőletet-birodalmat épitek fel,és ha valaki akar velem jönni,akkor ott ezek,és ezek a feltételek.
Mindenesetre, ezt a civilizációt nagyjából férfiak,épitették fel.Aztán addig engedtek a nyomásnak,hogy ez lett belőle.
Mit gondolsz a mai vándor népek miért tudnak,mint a kés a vajon teret hóditani? Mert nem nagyon siránkoznak,hanem cél lebeg a szemük előtt,és az életük sem drága nekik,csak elérjék. Mi meg azt gondoljuk,hogy a háborút tárgyalóasztal mellet kell megoldani. Nem azt mondom,hogy mindenkit állitsunk falhoz,hanem épitsünk egy más akár párhuzamos birodalmat.

A Jeges
Olvasó
A Jeges